Detektyw sklepowy. Porownanie cen w sklepach - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Pokaż wyniki sondy: Czy chcesz, abym kontynuowal ten watek?
Zdecydowanie tak 20 64,52%
Tak 9 29,03%
Raczej nie. 1 3,23%
Nie. 1 3,23%
Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-01, 07:52   #31
nagaLy
Zakorzenienie

Dot.: Detektyw sklepowy. Porownanie cen w sklepach

Polać Jej za rozwiązłość języka w dobrym kierunku
W zasadzie nie mam nic do dodania. W swojej dwuzdaniowej wypowiedzi gdzieś_tam_wyżej miałm na myśli - w wielkim skrócie - większość tego, co tu ostało ujęte.

nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 09:09   #32
Darkling
Wtajemniczenie

GG do Darkling

po pierwsze: jak Fox buntuje sie na 38 zakładek, to wystarczy ruszyc mózgownica i otworzyć 2 okna po 20. myślenie nie boli

po drugie: El Gusano, z całym szacunkiem za zapał i inne takie, ale, mówiąc wprost - nie znasz się na tym, o czym piszesz. ani na rynku, dla którego szumnie wołałeś o wyższe ceny, ani widać na sytuacji sklepowej. poczytaj, co Ci mądrze napisała Mari, bo to ma ręce i nogi. Twój post tchni zapałem nowicjusza, chyba wszyscy przechodzili tę fazę, chociaż zwykle robią to bardziej bezobjawowo.
Wiesz, większość ludzi, którzy jakoś powazniej zajmują się bizu robi przynajmniej część zakupów w stacjonarnych hurtowniach, w półhurcie czy wręcz hurcie. Czasy, kiedy detaliczne sklepy były naszą jedyną opcją [albo jedną z niewielu obok Allegro] na szczęście rozpłynęły się w mrokach dziejów. Twoje zestawienie byłoby super 2 lata temu. Teraz świadczy o nieznajomości rynku, co samo w sobie nie jest niczym zły, każdy sie przecież kiedyś uczy, ale niesienie tejże nieznajomości jako kaganka oświaty już nie jest najlepszym pomysłem.
co do linki jubilerskiej: chcesz to na metry liczyć? =] bo szpula 100m na allegro i w większości sensownych sklepów kosztuje niecałą dychę, więc o czym my tu w ogole...?

FORZA FERRARI!
Darkling jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 10:58   #33
franio
Zadomowienie

Mari jestes niesamowita Zakładka z ocenami wywołała moją dużą i głośno okazana radość (yes!yes!yes!)
Ale szczerze mówiąc mi tez przyszło coś takiego na myśl, za sprawą zwyciezcy rankingu na drut czyli jubilexu. Faktycznie ma najtaniej ale klientów ma w d.. i zakupy tam do najprzyjemniejszych nie należą
Stary 2010-02-01, 11:21   #34
klejnotki
Rozeznanie

przeczytalam początek, pomyślałam "bez wodki nie rozbieriosz", na wodke za wcześnie, poszłam zrobić kawę, kawę wypiłam i okazało się że dalej nie łapię. Ukończenie studiów nie wystarcza trzeba jeszcze oglądać eurowizję a na to w moim wypadku nie ma szans.
Nie mogę zrozumieć po co łączyć produkty w pary i po co tak skomplikowany system punktacji. Czy nie wystarczyłoby że ktoś w kategorii np. drut 0,8 ma miejsce pierwsze a w kulkach 1,2 trzecie? Poza tym ten system powoduje, że różnica jednego grosza w cenie (która może zostać zupełnie zniwelowana przez różnicę w kosztach transportu) wpływa znacząco na zajmowane miejsca. Wydaje mi się że konkretna informacja o cenie jest istotniejsza niż sztuczna punktacja.
Poza tym jeśli chodzi o srebro to przydałyby się jeszcze sklepy bardziej hurtowe (labera,silvex,sebzda).
podsumowując - pomysł świetny, ale raczej w wersji Mari i w tej formie byłabym jak najbardziej za kontynuacją
Stary 2010-02-01, 13:54   #35
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

El Gusano - za pomysł, Mari - za wykonanie
Dark, masz 100% racji - za mną też kiedyś tłukło się zrobienie takiego zestawienia cen, ale jako edytowalna stronka Ale po obadaniu różności asortymentu uznałam, że nie ma to sensu i pozostałam jedynie przy rankingu sklepów (jeszcze z czasów robótkowych ) - http://patma.pl/pasmanterie/ - mam nadzieję, że za tego linka nikt mnie ścigał nie będzie, bo strona jest w 100% amatorska i niekomercyjna, choć jeszcze niedopracowana. Kiedyś prowadziłam nawet negocjacje z adminem n.t. umieszczenia tutaj tego linka, ale jako, że nie mam czasu dopracować tej strony, nie wrzucałam go. Więc na razie traktujcie go, jako wersję roboczą, ale jak ktoś chce, może dopisywać sklepy - niech będzie to uzupełnienie arkusika Mari
Uwaga - w związku ze spamowaniem wprowadziłam moderację wpisów, więc nie denerwujcie się, jeśli dodacie jakiś sklep, a on się nie pojawi od razu.

A arkusik Mari troszkę uzupełniłam (na ile mi sił starczyło )

I tak się zastanawiam, czy np. nie zrobić tak, że każda z nas wzięłaby "pod opiekę" jakiś sklep i czuwała, żeby miał on uaktualnione dane. Co Wy na to? Ja mogę "zaopiekować" się Beadshop-em, bo tam chyba najczęściej robię zakupy.

Edytowane przez kulkam
Czas edycji: 2010-02-01 o 14:02
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 15:52   #36
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Miałam dzisiaj potworny egzamin (ze statystyki nomen omen...) i jedyne na co mam siły to poza oklaskami dla Mariselli drobną sugestię, że lepiej się to przegląda jak są sklepy w wierszach a w kolumnach produkty. Bo tak, trzeba dużo przewijać żeby mieć ogląd na wszystkie sklepy. Poza tym jeśli sklepy będą w wierszach to łatwiej i wyraźniej idzie sortowanie danych (czyli np cen karabińczyków od najmniejszych do największych). I czy ktoś uwzględnił szafir?!
Pozdrawiam wszystkich tabelotwórców, jeszcze raz słowa uznania.
Stary 2010-02-01, 16:27   #37
Candi
Rozeznanie

pomysł chyba fajny - ale dla osób, które kupują malutko, na sztuki ["na 2 - 4 sztuki" nie "na 500szt"]. Wszystkim innym mogę sprawę ułatwić - najtaniej ma silvex [no, to, co ma w swojej ofercie ze srebra], czasem sporadycznie Kati Art ma coś tanio, warto polować na okazje [czyli zajrzeć tam raz na miesiąc do działu mały hurt czy jakoś tak. Pani Kasia jest też otwarta na indywidualne zamówienia - daje zniżki, jeśli bierze się więcej :P ]. Niektóre rzeczy tanio są w Athrze - mają tam też ciekawe wzory. Srebro "bali" w dość okrojonej ofercie ma Bary[cośtam] na allegro - ma dość tanio i obsługa super, dałabym 10/10 za sprawność no i miło również.
Hopea ma wstrętnie drogo ostatnio i ceny tylko lecą w górę i w górę, jak dla mnie to już nie jest hurtownia, tylko się tak nazywa Może przesadzam, a może akurat podwyższyli tak strasznie ceny rzeczy, które ja kupuję - tak czy inaczej już tam nie kupuję tyle, co kiedyś. Biorę w Hopea drut 0,6 - sprawdzony i cena w miarę.
Candi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 17:02   #38
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Cytat:
Napisane przez Candi Pokaż wiadomość
pomysł chyba fajny - ale dla osób, które kupują malutko, na sztuki ["na 2 - 4 sztuki" nie "na 500szt"]. Wszystkim innym mogę sprawę ułatwić - najtaniej ma silvex [no, to, co ma w swojej ofercie ze srebra], czasem sporadycznie Kati Art ma coś tanio, warto polować na okazje [czyli zajrzeć tam raz na miesiąc do działu mały hurt czy jakoś tak. Pani Kasia jest też otwarta na indywidualne zamówienia - daje zniżki, jeśli bierze się więcej :P ]. Niektóre rzeczy tanio są w Athrze - mają tam też ciekawe wzory. Srebro "bali" w dość okrojonej ofercie ma Bary[cośtam] na allegro - ma dość tanio i obsługa super, dałabym 10/10 za sprawność no i miło również.
Hopea ma wstrętnie drogo ostatnio i ceny tylko lecą w górę i w górę, jak dla mnie to już nie jest hurtownia, tylko się tak nazywa Może przesadzam, a może akurat podwyższyli tak strasznie ceny rzeczy, które ja kupuję - tak czy inaczej już tam nie kupuję tyle, co kiedyś. Biorę w Hopea drut 0,6 - sprawdzony i cena w miarę.
Własnie zajrzałam do athry - pierwszy raz słyszę o tym sklepie - nie powiedziałabym, ze tak takio, przynajmniej nie drut.

P U L L
Y O U R S E L F
T O G E T H E R
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 19:16   #39
piechotka
Zadomowienie

GG do piechotka

Cytat:
Napisane przez El Gusano Pokaż wiadomość
Kamyki i Swarki tez beda. Robie to, bo mnie szlag trafil, chce zlozyc zamowienie, mam czas ale nie chce trwonic moich pieniedzy.

Ciekawa jestem tylko jak rozwiążesz sprawę róznorodności cen w sklepach - co zrobisz jeśli artykuł A bedzie tańszy w sklepie X, artykuł B najtańszy w sklepie Y, a artykuł C również bardzo Cie interesujący w sklepie Z. Wtedy bedziesz musiał policzyć gdzie najtaniej wychodzi suma tych produktów. A najlepiej gdzie najtaniej wychodzi suma tych 3 produktów z przesyłką

Good luck!
piechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 20:03   #40
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

tak sobie śledzę wątek z ciekawości bo własciwie dla mnie cała ta idea porównywania cen jest troche nietrafiona.... Tak jak napisała piechotka- a co jesli interesujace cie pordukty są w róznych sklepach? No i kwestia jakości- co z tego np że w sklepie A drut jest tanszy niż w sklepie B jesli nie nadaje sie do uzytku (jak ostatni silvexowy)? Albo koszty przesyłki- co z tego że coś jest tańsze jak wysyłka jest wyzsza i konieć końców wychodzi na to samo. Jeszcze jakosć obsługi- wolę zapłacić więcej niż czekać na zamówienie tygodniami albo dostac uszkodzone minerały...Komunikacja z klientem też jest dla mnie bardzo istotna i ważniejsza od ceny niekiedy. Więc generalnie wybierając najtanszy sklep niekoniecznie dostaniesz to, o co ci chodziło

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 20:09   #41
viktorej
Wtajemniczenie

A jak dla mnie pomysł jest bardzo dobry. Przed każdym zamówieniem robię sobie tabelkę w excelu, wypisuję sobie produkty, które mi są potrzebne i zaczynam szperanie po sklepach, wypisywanie cen, porównywanie, mówię wam, męka. Oczywiście nie biorę pod uwagę wszystkich sklepów, zazwyczaj są to 4,5, w których coś, co jest najdroższe w moim zamówieniu (np. potrzebuję dużo drutu), jest tańsze niż w innych sklepach. Porównanie z tego wątku bardzo mi ułatwi życie, bo wystarczy, że zajrzę do tabelki i będę miała jak na dłoni wszystkie ceny .
viktorej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 20:52   #42
StyQ
Przyczajenie

a ja tam robie zakupy u okolo 5 dostawcow i nie przejmuje sie szczegolnie ze np swarki serca 10mm kosztuja u jednego 1,39 a u drugiego 1,79 jak i tak mam na tym marże ... % same wiecie jaka

co to za roznica te kilka groszy??

ja tam kupuje najczęściej na:
labera.pl
925.pl
beabitdesign.pl
onyxarthurt.pl
na allegro: passart, rybku

p.s. mowa o zakupach okolo 500 zl na miesiac
StyQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 21:10   #43
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Cytat:
Napisane przez loquacee Pokaż wiadomość
drobną sugestię, że lepiej się to przegląda jak są sklepy w wierszach a w kolumnach produkty.
W pełni popieram Sama doszłam do takiego samego wniosku, niestety dopiero jak już skończyłam robić tak jak jest Mądry Polak po szkodzie, a ja to już w szczególności Z braku czasu nie będę tego teraz przepisywać (a nie wiem czy jest jakiś sposób na automatyczne tego przeformatowanie, nie znam się na Excelu ani ciut ciut), ale jak ktoś ma ochotę to przekopyrtnąć, to ja mu mogę zablokować tabelkę (żeby inni w tym czasie nie gmerali ), dać osobisty dostęp i odblokować tabelkę, gdy już skończy przeróbkę. a jak nie, to może ja to kiedyś zrobię Zresztą może El Gusano zrobi coś lepszego, wtedy tabela w ogóle pójdzie w zapomnienie

Już teraz zresztą widze, że będzie trzeba w niej wprowadzić jakieś podkategorie, ale to jakoś tam, kiedyś tam

Cytat:
Napisane przez Candi Pokaż wiadomość
pomysł chyba fajny - ale dla osób, które kupują malutko, na sztuki ["na 2 - 4 sztuki" nie "na 500szt"].
Myślę, że takie osoby wyrażają tu głównie entuzjazm. Choć w sumie ja też nieraz kupuję po 100 sztuk sztyftów - nie są to jeszcze ilości Silveksowe, więc szperam w 3-4 sklepach, który ma najtaniej przy zachowaniu dobrej jakości i rozsądnych terminów. Czasem np. baranki kupuję gdzie indziej, a sztyfty gdzie indziej. Ogólnie zazwyczaj kupuję od razu w większej ilosci kuleczki, druty, różne sztyfty, bigle, więc szukam 2-3 sklepów, w których i tak muszę kupować (bo rzadko wszsytko jest w jednym miejscu) i patrzę w ktorym z nich co zamawiać. Zazwyczaj notuję na kartce, nie mam na tyle samozaparcia, żeby wpisywać to w arkusze Excela, ale jeśli arkusz już jest gotowy, to czemu nie, można skorzystać

BTW - Ty żyjesz? Bo już myślalam, że Cię wsysnęło gdzieś...

Cytat:
Napisane przez smieszka250 Pokaż wiadomość
Własnie zajrzałam do athry - pierwszy raz słyszę o tym sklepie
Ja też trafiłam przy okazji tego wątku na kilka (mniejszych wprawdzie) sklepików, o których istnieniu nie miałam zielonego pojęcia. W kilku znalazłam rzeczy, ktorych szukałam miesiącami

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
tak sobie śledzę wątek z ciekawości bo własciwie dla mnie cała ta idea porównywania cen jest troche nietrafiona.... Tak jak napisała piechotka- a co jesli interesujace cie pordukty są w róznych sklepach? No i kwestia jakości- co z tego np że w sklepie A drut jest tanszy niż w sklepie B jesli nie nadaje sie do uzytku (jak ostatni silvexowy)? Albo koszty przesyłki- co z tego że coś jest tańsze jak wysyłka jest wyzsza i konieć końców wychodzi na to samo. Jeszcze jakosć obsługi- wolę zapłacić więcej niż czekać na zamówienie tygodniami albo dostac uszkodzone minerały...Komunikacja z klientem też jest dla mnie bardzo istotna i ważniejsza od ceny niekiedy. Więc generalnie wybierając najtanszy sklep niekoniecznie dostaniesz to, o co ci chodziło
Reverie, masz sporo racji, ale czasem bywa tak, jak opisałam powyżej - muszę zamówić np. u Jubileksa, bo ma ogniwka, które mi odpowiadają, w Athrze, bo ma fajne, szerokie karabińczyki i ozdrobne bigle z falką, które lubię, a do tego w SK, bo mają fajny, sztywny i sprężysty drut, a czasem własnie takiego potrzebuję. I oprócz tego gdzieś muszę kupić kuleczki, żmijkę, bigle, sztyfty i baranki - wtedy szukam, gdzie będę miała najtaniej, szczególnie jak mam kupić większą ilość. I wtedy powiedzmy taki arkusz mógłby się przydać (co nie zmienia faktu, że i bez niego można sobie poradzić, i gdyby nie wątek na ten temat, to pewnie nie uważałabym za potrzebne tworzenia czegoś takiego w wersji ogólnodostępnej )

Ogólnie planując zamówienia z pewnością chętnie do takiej tabeli zajrzę i sama sobie wezmę poprawkę na solidność sprzedawców, ich terminowość i inne czynniki zachęcające lub zniechęcające (odbiór osobisty, dawne przejścia, sympatię do właścicieli, itd. )

No w każdym razie coś takiego jest. Jak się przyda to dobrze, a jak nie, to straty też żanej to nie przyniesie

Cytat:
Napisane przez kulkam Pokaż wiadomość
I tak się zastanawiam, czy np. nie zrobić tak, że każda z nas wzięłaby "pod opiekę" jakiś sklep i czuwała, żeby miał on uaktualnione dane. Co Wy na to? Ja mogę "zaopiekować" się Beadshop-em, bo tam chyba najczęściej robię zakupy.
Myślę, że najlepiej by było, jakby sklepy same się wzieły pod opiekę
Idea opieki jest o tyle śliska, że może powodować, że ktoś, kto się zaofiaruje, może przez miesiąc nie mieć czasu, a ktoś inny nie będzie ruszał "jego" kolumny, żeby nie mącić i skutkiem tego całość będzie nieaktualna.
Myślę, że najlepiej by było, jakby każdy sobie wpisywał to, co potrzebuje porównać i co jest mu wygodnie tam umieścić. A jak będzie mógł w czynie społecznym, będą w jakimś sklepie, dopisać ceny jeszcze czegoś innego, to tylko chwała mu za to Będzie fajnie jak będziesz uaktualniać beadshop, ale jak ktoś inny zauważy zmianę ceny, to też niech bez pardonu edytuje, bo przecież nie chodzi tu o "Twoje-moje", tylko żeby całość była jak najbardziej przydatna wszystkim

No, namotałam. Idę pracować. Wreszcie
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 21:46   #44
dwaslonca
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marisella Pokaż wiadomość

No, namotałam. Idę pracować. Wreszcie
Jesteś niesamowita
dwaslonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 22:03   #45
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Marisello, masz gadane
Stary 2010-02-01, 22:59   #46
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

No cóż, ja też nie biorę ilości hurtowych.... ale ma dla mnie duże znaczenie cena drutów - pod nie najczęściej składam zamówienia - biorąc 20 metrów jednego drutu i 60 metrów innego to potrafi zrobić mi różnicę między sklepami
Myślę,że taka tabela przyda się tym, którzy biorę po 2 metry drutu jak i tym, którzy biorę trochę więcej O ile wszystko będzie aktualizowane

Wiadomo poprawkę trzeba brać na towar i sprzedawcę, ale jako sama porównywarka cen tabela powinna zdać egzamin Moim skromnym zdaniem oczywiście....
ostatnio też gdzieś kupiłam drut 0,7 mm i przy zgięciu większym niż kąt prosty ( albo inaczej - przy zgięciu do kąta ostrego) drut mi się kruszy przy tym zgięciu.... muszę sobie przypomnieć gdzie go kupiłam ;]
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 23:43   #47
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
No i kwestia jakości- co z tego np że w sklepie A drut jest tanszy niż w sklepie B jesli nie nadaje sie do uzytku (jak ostatni silvexowy)? (...) jakosć obsługi- wolę zapłacić więcej niż czekać na zamówienie tygodniami albo dostac uszkodzone minerały...Komunikacja z klientem też jest dla mnie bardzo istotna i ważniejsza od ceny niekiedy. Więc generalnie wybierając najtanszy sklep niekoniecznie dostaniesz to, o co ci chodziło
To chyba najlepsze, moim zdaniem, podsumowanie dyskusji o cenach. Problem polega właśnie na tym, że to nie działa na prostej zasadzie: jakość wszędzie fantastyczna, tylko ceny inne. Co z tego, że Korallo ma fajne ceny, jeżeli przysyła badziew, który można wrzucić do kosza (zabawa z reklamacjami, odsyłaniem, czekaniem wcale nie jest prosta i fajna). Ponadto, na przykład minerały: prawdziwa chryzokola i tak zwana chryzokola - oczywiście, że ceny będą inne, a tej pierwszej to w ogóle ze świecą szukać. A nazwa w sklepie ta sama. Czasem w grę w chodzi cena, ale jeżeli chce się robić dobre rzeczy i wyrabiać sobie markę, to przede wszystkim liczy się jakość. I nie można wszystkiego sprowadzić do ceny.

Cytat:
Napisane przez StyQ Pokaż wiadomość
a ja tam robie zakupy u okolo 5 dostawcow i nie przejmuje sie szczegolnie ze np swarki serca 10mm kosztuja u jednego 1,39 a u drugiego 1,79 jak i tak mam na tym marże ... % same wiecie jaka
Nie, nie wiemy jaką. Przez to forum przetoczyła się już niejedna dyskusja o tym, że ceny powinny być wyższe, ale jest mnóstwo osób, które je zaniżają, z różnych powodów, czasem sprzedając po kosztach materiałów.

Aha, "co to za roznica te kilka groszy??" ....no cóż....kilka groszy razy ponad półtora tysiąca serduszek, które przeszło przez moje ręce w zeszłym roku....ja tam je wolę zostawić dla siebie
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 00:09   #48
El Gusano
Raczkowanie

Uffffffffff... Po 7 godzinach walki z kompem i utracie danych (bardzo zabawne w tej sytuacji) jestem posrod zywych.
Na szybko odniose sie do dyskusji.
To, ze sie nie znam na rynku (bo to prawda) nie znaczy, ze nie moge go troche poobserwowac. Jako poczatkujacy (o ile zaczne kiedykolwiek to robic) chcialem zwyczajnie porownac ceny dla takiego jak ja, czyli ´´zoltodzioba´´. Wyszlo, co wyszlo, ale przynajmniej mam/y pomysl na tabelke zbiorcza, aby kazdy mogl sobie wejsc i porownac.
Na razie nie interesuja mnie ceny hurtowe, ale jak porownalem sobie to z ´´bardzo znanym sklepem``, gdzie wydawalo mi sie, ze jest wszytko... to wlos mi sie zjezyl na glowie. Dlatego postanowilem sobie je (sklepy) porownac.
Ale moze ktos sie pokusi o porownanie hurtowni?

Ogromnym plusem jest to, ze znalazlem dzieki Mari narzedzie do tego, o wiele prostsze niz ´´liczenie na piechote´´.
Oczywiscie, zajmie to duzo czasu, ale mysle, ze warto. Nawet, jesli zrobie to dla siebie.
Co do obslugi sklepu... Moze co tydzien umieszczac tutaj sonde na temat okreslonego sklepu i te z Was, ktore go znaja, po prostu zaglosuja? (To tylko idea, prosze jej nie zabijac... )
Moze nie z takim impetem, moze bardziej rzeczowo i metodycznie, ale mam ochote sie za to zabrac. Jest kilka problemow, ktore trzeba bedzie po drodze rozwiazac.
Jak cos juz bede mial, to wtedy sie pochwale.
I dzieki za dyskusje, bo mysle, ze warto bylo.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie.
El Gusano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 08:14   #49
Darkling
Wtajemniczenie

GG do Darkling

Cytat:
Ale moze ktos sie pokusi o porownanie hurtowni?
Candi to po krotce zrobiła, wystarczy przeczytać niżej

FORZA FERRARI!
Darkling jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 20:18   #50
El Gusano
Raczkowanie

praca nad arkuszem w toku, jak bede mial cos konkretnego, to sie odezwe, zwlaszcza do Mari w sprawie konsultacji
Pozdrawiam cieplo
Stary 2010-02-03, 20:39   #51
viktorej
Wtajemniczenie

Cytat:
praca nad arkuszem w toku, jak bede mial cos konkretnego, to sie odezwe, zwlaszcza do Mari w sprawie konsultacji
Pozdrawiam cieplo
Ale Mari przecież już wrzuciła tu arkusz. Wystarczy redagować i wpisywać. Chyba że ci się nie podoba i myślisz nad innym wariantem .
viktorej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 21:12   #52
El Gusano
Raczkowanie

musze zrobic to, co mi chodzi po glowie (tak mam i juz) jak sie nie bedzie podobac, to zostanie dla mnie

Czy ktos ma link do sklepu ARTHA? bo mi cuda-wianki wychodza....

Edytowane przez El Gusano
Czas edycji: 2010-02-03 o 23:29 Powód: dodalem pytanie o adres sklepu
Stary 2010-02-03, 23:38   #53
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Czy ktos ma link do sklepu ARTHA? bo mi cuda-wianki wychodza....
http://www.athra.pl/

Zapewne przez te nieposłuszne literki.....

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-03, 23:56   #54
El Gusano
Raczkowanie

hahahahaha rzeczywiscie dzieki
Stary 2010-02-09, 22:49   #55
El Gusano
Raczkowanie

No dobra... skonczylem pierwszy arkusz, na ktorym macie porownanie cen drutu, linki jubilerskiej i rzemieni. Zanim sie poddam Waszemu osadowi, kilka wyjasnien.
Wprowadzilem cos na ksztalt oceny. Sa rubryczki, Jakosc, Wysylka, Obsluga, Gratisy (wszystko mozna wyedytowac). Wystarczy podswietlic tlo w danej komorce (zielone, zolte i czerwone), aby zostawic swoj slad.
Same/sami wiecie, ze czasami cena nie idzie w parze z obsluga a moim zdaniem sa to wazne informacje. Wiec nie bijcie na wstepie za to.
Dolozylem rowniez koszty wysylki (minimalne) i minimalny koszt zakupu, gdzie nam to wysla za darmo
tak malo mamy rzeczy gratisowych w zyciu, ze moze sie przydac. A tak powazniej, sa to informacje wazne dla poczatkujacych.
Jesli znajdziecie jakikolwiek blad, to bardzo prosze o informacje.
I na koniec:
dajcie mi cynk, ktore prefabrykaty chcecie w nastepnym arkuszu. Bedzie latwiej, bo schemat pozostawimy ten sam. Tylko prosze konkretnie
Hurtowni jeszcze nie ruszylem, bo chcialbym poznac Wasze zdanie.
No dobra, to sobie wejdzcie tutaj...
http://spreadsheets.google.com/ccc?k...3TnBYMUE&hl=en

PS: a tak swoja droga, to znalazlem SREBRNA linke jubilerska. Jest ***** droga, ale jednak jest. Przyda sie do wersji exclusive...
Milego przegladania
Stary 2010-02-09, 23:01   #56
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Proponuję link do arkusza dać w pierwszym poście żeby potem nie biegać i nie szukać po całym wątku
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-09, 23:18   #57
El Gusano
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez M0N1K4 Pokaż wiadomość
Proponuję link do arkusza dać w pierwszym poście żeby potem nie biegać i nie szukać po całym wątku
Mowisz - masz dzieki za sugestie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-09, 23:18   #58
clementinne
Zadomowienie

Tak się jeszcze wtrącę...

Ech....porównujesz ceny rzeczy, które tak naprawdę w najmniejszym stopniu wpływają na wartość zakupów (nie licząc drutu, ale to też nie wszyscy). Linka - kupuje się rolkę i starcza na 2 lata (mnie na przykład). Rzadko kto bawi się w kombinacje z grubościami linki - standard 0,45 lub 0,38 pasuje do wszystkiego. No chyba, że jedna osoba na 100 akurat ma jedno specjalne zamówienie, do którego potrzebny jest kawałek innej za 50 groszy. Rzemień podobnie. Przydałyby się konkretne modele bigli, zapięć, łańcuszków etc. To, czego zużywa się najwięcej.
Stary 2010-02-09, 23:20   #59
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Cytat:
PS: a tak swoja droga, to znalazlem SREBRNA linke jubilerska. Jest ***** droga, ale jednak jest. Przyda sie do wersji exclusive...
Jest, i to dwa rodzaje - splatana (tak jak zwykła stalowa, tylko bez nylonu) i nawijana, zdecydowanie lepsza, bo nie wplatają się w nią włosy. W sumie te linki są już od dawna w korallo/u nutsy, od trzech lat na pewno, bo z wtedy mam wstawioną bransę z tą linką do butiku

Ale to tak tylko na marginesie
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-09, 23:31   #60
El Gusano
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Tak się jeszcze wtrącę...

Ech....porównujesz ceny rzeczy, które tak naprawdę w najmniejszym stopniu wpływają na wartość zakupów (nie licząc drutu, ale to też nie wszyscy). Linka - kupuje się rolkę i starcza na 2 lata (mnie na przykład). Rzadko kto bawi się w kombinacje z grubościami linki - standard 0,45 lub 0,38 pasuje do wszystkiego. No chyba, że jedna osoba na 100 akurat ma jedno specjalne zamówienie, do którego potrzebny jest kawałek innej za 50 groszy. Rzemień podobnie. Przydałyby się konkretne modele bigli, zapięć, łańcuszków etc. To, czego zużywa się najwięcej.
Ja dopiero zaczynam. Dla mnie te ceny sa wazne. Juz teraz widze, ze z niktorych sklepow zrezygnuje. To jest pierwszy arkusz. Chce zrobic nastepne, tyle, ze potrzebuje Waszej pomocy.
Jesli bigle, to jakie? zwykle? otwarte? zamkniete? ze kulka? ze sprezynka? angielskie?
Jesli zapiecia, to jakie sa najwazniejsze?
Jesli lancuszki, to jakie?
Jesli swarki, to jakie? rozmiar, ksztalt...
Wy znacie na wylot to wszystko, ja nie. Inni poczatkujacy rowniez nie.

A propos linki, jesli mi wyjdzie to, co sobie wymyslilem, to bede jej potrzebowal znacznie wiecej niz 100m na 2 lata.
A moze komus bardziej pasuje rzemien?
Nie wiem, ja mam taki pomysl na to. Ale bez Waszych konkretnych wskazowek bede popelnial takie wlasnie ´´bledy´´.

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:
Napisane przez marisella Pokaż wiadomość
Jest, i to dwa rodzaje - splatana (tak jak zwykła stalowa, tylko bez nylonu) i nawijana, zdecydowanie lepsza, bo nie wplatają się w nią włosy. W sumie te linki są już od dawna w korallo/u nutsy, od trzech lat na pewno, bo z wtedy mam wstawioną bransę z tą linką do butiku

Ale to tak tylko na marginesie

No to juz wiem, ze nawijana jest lepsza dzieki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości