![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: druhny i drużbowie- czyli kto od czego?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
dlatego też nie zamierzam nikogo wstążką terroryzować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
U mnie jest jedna starsza i starszy, zwą jak zwą, i są po to, aby pomagać pannie młodej i panu młodemuu w ubraniu, w czasie mszy i wesela. JA byłam druhną i kupowałam mojej PM kotyliony, pomagałam w szykowaniu wesela. dobrze się bawiłam na weselu
![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie bylo lepsze gorszej druhny ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
Ja na swoim ślubie miałam druhny. Świadkowa i 2 pozostałe druhny miały takie same sukienki
![]() Tu nie chodzi tylko o pozory i wygląd ceremonii. Jasne, druhny i drużbowie wyglądają bardziej uroczyście, ale też organizacyjnie łatwiej jest niektóre rzeczy ogarnąć, kiedy kilka osób pomaga. Poza tym, TO NIE JEST AMERYKAŃSKA TRADYCJA! Za dużo filmów się naoglądaliście, a za mało książek czytacie ![]() ![]() To samo tyczy się prowadzenia Panny Młodej przez ojca do ołtarza - to tradycja PROTESTANCKA, a nie amerykańska. Pod moim postem link do wątku na Targowisku - mam na zbyciu 2 sukienki druhen z mojego ślubu. Tu zdjęcia: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||
Zakorzenienie
|
Ech co za skojarzenia z Ameryką
![]() ![]() Oprócz tego że jak juz to zostało wyjaśnione druhny to staropolska tradycja -czego mozna nie wiedzieć ale są tak samo we wszystkim angoslaskich krajach a takze w innych europejskich np na ślubie greckiego księcia był wianuszek druhen jak sie patrzy ![]() ![]() http://cache3.asset-cache.net/gc/103...76X%2biA%3d%3d http://www.hellomagazine.com/imagene...remony-5-a.jpg 103639490.jpgSlub_greckiego_ksiecia_4521009.jpggreek-wedding-ceremony-5-a.jpgślub księcia Petera Phillipsa, syna księżniczki Anny, najstarszego wnuka królowej Elżbiety II, z.jpgślub księżniczki Małgorzaty, młodszej córki królowej Elżbiety, ze znanym fotografem Antonym Arms.jpgPrince Albert wedding.jpg Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po pierwsze to oczywiście nie jest z amerykańskich filmów to juz zostało wyjaśnione -chociaz nawet jakby to nie wiem co w tym "głupiego"... Zapożyczanie zwyczajów funkcjonuje odkąd istnieją kultury i czy sie to odbywa przez np napływ migrantów czy przez filmy co za róznica ![]() ![]() Zaczyna sie własciwie od samych przygotowań
![]() Co konkretnie robią to zalezy od PM i tego co z nimi ustalą np
![]() ![]() Edytowane przez Dione Czas edycji: 2012-09-09 o 15:29 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Odkopałam ten temat, ponieważ za kilka miesięcy sama stanę się druhną, która stanie za Panną Młodą no i będziemy ubrane w takie same sukienki.
Mi osobiście ten pomysł się bardzo podoba i bynajmniej nie kojarzy mi się z haamerykańskimi filmami. Chociaż szczerze powiedziawszy nie wiedziałam do końca skąd wywodzi się ta tradycja - dlatego dwa ostatnie posty Dione i Anouk trochę mnie w tej kwestii doszkoliły. Jedynym problemem jest to aby dogadać się co do kroju sukienek. To już nawet nie chodzi o gusta (chociaż ofc to też) ale zwłaszcza 2 z 4 druhen mają zupełnie inne figury (jedną jestem ja ;p). Jedna ma 150cm i duży biust, a druga 180cm i mały biust, dwie pozostałe mieszczą się w standardowym wzroście ok. 160/65 i rozmiarze 38/40. Mam jednak nadzieję, że jakoś się dogadamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Ale narobilyscie mi ochoty na druchny,musze pogadac z Tztem ,u nas fajnie by wygladaly druchny w zielonych sukienkach a druzbowie z zielonymi krawatami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.