druhny i drużbowie- czyli kto od czego? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-12, 21:50   #31
sweetieSS
Zakorzenienie

Dot.: druhny i drużbowie- czyli kto od czego?

Cytat:
Napisane przez bea888 Pokaż wiadomość
Zdania jak widzę są podzielone tak się składa, że poprosiłam dziś koleżankę aby została moją druhną i bardzo się ucieszyła ( była wzruszona tym ,,wyróżnieniem" uważam więc, że posiadanie druhny jest jak najbardziej ok. Kumpela zajmie się wstążeczkami i będzie mnie fajnie ,,reprezentować" bo jest miłą i otwartą osóbką. A propos wstążek to moim zdaniem korona nikomu z głowy nie spadnie jak dostanie wstążeczkę nie w tym kolorze, który akurat mu pasuje do sukienki Najważniejsza w końcu jest dobra zabawa
ja bym się dobrze nie bawiła, gdybym założyła sukienkę, już nieważne jakiego koloru, i ktoś mi zrobił 2 dziury po agrafce/szpilce na niektórych materiałach naprawdę to widać. Na niektórych nie, ale ja np mam taką sukienkę, byłam w niej na weselu i sprawdziłam na szwie czy będzie widać. Dlatego nie założyłam kotylionu.
sweetieSS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-12, 22:09   #32
bea888
Przyczajenie

dlatego też nie zamierzam nikogo wstążką terroryzować jeśli jakaś dziewczyna ubierze kreację, która mogłaby się zniszczyć to nie ma problemu. I tak podczas tańca każdy gdzieś to pogubi.
bea888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-13, 16:53   #33
bianeczkaa
Zakorzenienie

U mnie jest jedna starsza i starszy, zwą jak zwą, i są po to, aby pomagać pannie młodej i panu młodemuu w ubraniu, w czasie mszy i wesela. JA byłam druhną i kupowałam mojej PM kotyliony, pomagałam w szykowaniu wesela. dobrze się bawiłam na weselu Głupotą jest branie kilku druhen, bo później nie wiadomo, któ ma np słodzić, akbo pomagać albo która najważniejsza, beznadzieja.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-13, 21:25   #34
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
nie wiadomo, któ ma np słodzić, akbo pomagać albo która najważniejsza, beznadzieja.
dla mnie wszytkie byly najwzniejsze
nie bylo lepsze gorszej druhny

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 13:42   #35
Anouk.
BAN stały

Ja na swoim ślubie miałam druhny. Świadkowa i 2 pozostałe druhny miały takie same sukienki A moja siostrzenica, mała 4-letnia druhenka, miała jasną sukieneczkę. Naprawdę ładnie to wyglądało i dodatkowo dziewczyny podzieliły się obowiązkami - pomagały mi przed weselem i w dniu wesela dopilnowac wielu rzeczy. Dobrze się czułam lepiej "w gromadzie" dziewcząt i na pewno mojemu mężowi też było raźniej, że miał wokół siebie 3 kolegów.

Tu nie chodzi tylko o pozory i wygląd ceremonii. Jasne, druhny i drużbowie wyglądają bardziej uroczyście, ale też organizacyjnie łatwiej jest niektóre rzeczy ogarnąć, kiedy kilka osób pomaga.
Poza tym, TO NIE JEST AMERYKAŃSKA TRADYCJA! Za dużo filmów się naoglądaliście, a za mało książek czytacie Druhny to europejska tradycja arystokratyczna, kiedys im bardziej wypasione wesele, tym więcej druhen. Zresztą, w Polsce tez ta tradycja nadal istnieje (wiem to z innych wątkow) np. na Podhalu - więc nie sądzę, że przygruchali ją sobie w latach 80. z jakiegoś amerykańskiego serialu
To samo tyczy się prowadzenia Panny Młodej przez ojca do ołtarza - to tradycja PROTESTANCKA, a nie amerykańska.

Pod moim postem link do wątku na Targowisku - mam na zbyciu 2 sukienki druhen z mojego ślubu. Tu zdjęcia:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _D039059.jpg (71,4 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mini2.jpg (27,1 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sukienki druhen 2.jpg (68,9 KB, 36 załadowań)
Anouk. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 22:17   #36
Dione
Zakorzenienie

Ech co za skojarzenia z Ameryką Mnej filmów wiecej książek jak Anouk słusznie napisała Czy chociażby gazet
Oprócz tego że jak juz to zostało wyjaśnione druhny to staropolska tradycja -czego mozna nie wiedzieć ale są tak samo we wszystkim angoslaskich krajach a takze w innych europejskich np na ślubie greckiego księcia był wianuszek druhen jak sie patrzy ubrane podobnie ale nie identyczne ,sukienki miały rózne odcienie niebieskiego i morskiego co nawiązywało do greckiego morza
http://cache3.asset-cache.net/gc/103...76X%2biA%3d%3d
http://www.hellomagazine.com/imagene...remony-5-a.jpg

103639490.jpgSlub_greckiego_ksiecia_4521009.jpggreek-wedding-ceremony-5-a.jpgślub księcia Petera Phillipsa, syna księżniczki Anny, najstarszego wnuka królowej Elżbiety II, z.jpgślub księżniczki Małgorzaty, młodszej córki królowej Elżbiety, ze znanym fotografem Antonym Arms.jpgPrince Albert wedding.jpg

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
Druhny i drużby mają w zasadzie tylko zadanie dekoracyjne jako orszak ślubny. W Polsce obowiązki wspomagające Młodych (np. podanie obrączek) mają świadkowie.
Dla mnie jak są druchny i drużbowie to wśrod nich są także świadkowe tylko wtedy sie ich nazywa inaczej pierwsża druchną /drużbą
Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Jak dla mnie druhny i drużbowie pełnią funkę tłumu, czyli są kompletnie niepotrzebni
Cytat:
Napisane przez ultraradiola Pokaż wiadomość
dla mnie to głupie brać jakieś zwyczaje z amerykańskich filmów
jak dla mnie to oni nie maja żadnych funkcji tylko stoją na pokaz jak manekiny
Nie no oczywiście że nie .
Po pierwsze to oczywiście nie jest z amerykańskich filmów to juz zostało wyjaśnione -chociaz nawet jakby to nie wiem co w tym "głupiego"... Zapożyczanie zwyczajów funkcjonuje odkąd istnieją kultury i czy sie to odbywa przez np napływ migrantów czy przez filmy co za róznica Poza tym jak juz sie ogląda te filmy to tam akurat rola druchen ,drużbów jest czesto dobrze pokazana A ona bynajmniej nie ogranicza sie do stania w kościele ! Google sie kłania zresztą

Zaczyna sie własciwie od samych przygotowań
  • doradzaja przy wyborze stroju,fryzury zwłaszcza Panie Młodej
  • organizuja wieczór panieński,kawalerski
A czasie ślubu i wesela pełnia rola 'asystentów ' pomocników' w załatwianiu tych drobnych sprawy których na weselu jest pełno a które nie zawsze kto ma przypilnować Przynajmniej jak sie nie ma konsultatna czy kogoś takiego.
Co konkretnie robią to zalezy od PM i tego co z nimi ustalą np
  • pomagaja sie ubrać Pannie Młodej,towarzysza w przygotowaniach ,jadą razem na ceremonie
  • kieruja ' gośćmi mówia im gdzie sie maja teraz udać, kiedy przybędą Państwo Młodzi ,pilnowanie i pomoc w usadzeniu gosci na sali, przy składaniu życzen -ktoś to musi robi bo inaczje jest zamieszanie a goscie nie wiedza co sie dziej
  • przygotowuja ryz ,płatki róz czy co to tam bedzie sypane
  • druhny dobrze żeby miały pod pod reka jakies akcesoria do makijażu ,leki,zapasowe rajstopy itp rzeczy które są potrzebne albo mogą przydać pannie młodej a których ona nie ma gdzie trzymać ,
  • potrzymanie bukietu
  • ułożenie sukni w czasie zdjec
  • odpinają welon w trakcie oczepin -
  • polewanie alkoholu, rozdawanie tortu- ale to raczej kiedys bo obecnie są od tego kelnerzy
  • śpiewają przyśpiewki (polska tradycja), wygłaszają toast ( toast nie jako krótkie "pijamy za zdrowie" ale jako takie kilkuminutowe przemówienie n.t, Państwa Młodych; anegdoty , życzenia itp tak jest np w UK)
  • ogólnie są to osoby które prawie cały czas są z Państwem Młodym -juz od przygotowań, razem sie udają na miejsce ceremonii, po ceremonii są nieraz są na początku sesji zdjęciowej nowożeńców ;Panna Młoda z druhnami ,Pan Młody z drużbami i wszyscy razem ( moim zdaniem sa to jedne z fajniejszych nie-romantycznych zdjęć ze ślubu) ,wchodzą przed nimi na sale , potem obok nich siedzą- wiec są to osoby z którymi się najwięcej przebywa i które są na największej ilosci zdjęć
No i najważniejsze są to to najbliżsi przyjaciele Państwa Młodych i ich rolą jest przede wszystkim są wsparcie psychiczne Druchny przychodzą do Panny Młodej wcześniej i one pomagają sie jej odstresować bo np mama w takiej chwili sama jest bardzo zdenerwowana ,inni są zajeci bo sami sie przygotowują etc a druchny sa specjalnie dla panny młodej z nimi sie pogada ,pośmieje dzięki czemu mozna zapomnieć o stresie

Edytowane przez Dione
Czas edycji: 2012-09-09 o 15:29
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 22:27   #37
Saori89
Raczkowanie

Odkopałam ten temat, ponieważ za kilka miesięcy sama stanę się druhną, która stanie za Panną Młodą no i będziemy ubrane w takie same sukienki.

Mi osobiście ten pomysł się bardzo podoba i bynajmniej nie kojarzy mi się z haamerykańskimi filmami. Chociaż szczerze powiedziawszy nie wiedziałam do końca skąd wywodzi się ta tradycja - dlatego dwa ostatnie posty Dione i Anouk trochę mnie w tej kwestii doszkoliły.

Jedynym problemem jest to aby dogadać się co do kroju sukienek. To już nawet nie chodzi o gusta (chociaż ofc to też) ale zwłaszcza 2 z 4 druhen mają zupełnie inne figury (jedną jestem ja ;p). Jedna ma 150cm i duży biust, a druga 180cm i mały biust, dwie pozostałe mieszczą się w standardowym wzroście ok. 160/65 i rozmiarze 38/40.

Mam jednak nadzieję, że jakoś się dogadamy
Saori89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-23, 13:24   #38
cleopadra
Wtajemniczenie

Ale narobilyscie mi ochoty na druchny,musze pogadac z Tztem ,u nas fajnie by wygladaly druchny w zielonych sukienkach a druzbowie z zielonymi krawatami
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości