![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Skandynawistyka
No coz, wszystko okaze sie niebawem. A z ta praca to zgadzam sie z mtynai. Tlumacz ma pelne rece roboty i na dodatek zarabia dosc przyzwoicie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Ej ludzie, a na UMK tez jest podobno Skandynawistyka czy cos podobne do tego ?? Macie moze jakis link na to? Bede wdzieczna jesli ktos mi pomoze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Czy ktoś studiujący Skandynawistykę w Poznaniu tj na UAM mógłby się podzielić wrażeniami? Interesuje mnie właściwie wszystko.
A tak na początek mam pytanie: czy rekrutacja nie obejmuje przedmiotu dodatkowego tylko polski i angielski ustny i pisemny? Proszę o odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, tak czytam to forum i w końcu doszłam do wniosku, że napiszę
![]() W przyszłym roku zdaję maturę, moim marzeniem jest skandynawistyka na ug( wiem, że dostanie się nie jest łatwe). Nie ukrywam, że jest to bardzo daleko bo mieszkam w woj. śląskim, ale trzeba się poświęcić ![]() Zastanawiałam się również nad filo.szwedzką na uj, ale zauważyłam, że w programie jest nauka języka niemieckiego- czy któraś z was orientuje się może czy jest to nauka od podstaw, kontynuacja i jak jest jej dużo.? Jeśli chodzi o ug, to jestem pewna, że nie ma, na uam do wyboru jest angielski lub niemiecki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
nurtuje mnie jedna sprawa. mieszkam w Danii pół roku, intensywnie uczę się języka, poznaję ten kraj i takie tam różne inne pierdoły. wiem, że jeśli nie dostanę się na medycynę w Kopenhadze to chciałabym studiować Skandynawistykę, ot tak żeby 'zrobić sobie' tłumacza przysięgłego. jednakże skoro uczę się tutaj to zdaję tutejszy odpowiednik polskiej matury. mam szansę dostać się na Skandynawistykę, pisząc duńską maturę a nie polską?
rzecz jasna wybrałabym się na linię duńską.
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
myślę, że z takim pytaniem to powinnaś raczej próbować pisać na forum UG albo do kogoś odpowiedzialnego za rekrutacje, wiem, że jakoś to się przelicza. osoby, które zdawały maturę międzynarodową wychodziły na tym gorzej niż my z naszą.
odnośnie skandynawistyki na UG to w tym roku startowałam i dostałam się, ale wybrałam jednak lingwistykę stosowaną ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Anjya a jaki byl prog na skandynawistyke??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Właśnie... jaki był próg i ile osób przyjęli na UG ?
![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy któraś z was ma testy wstępne które trzeba zdać aby dostać się na te studia? Chodzi mi o polski i historię w szczególności.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Ja studiuję duński, na uamie właśnie i jest naprawdę super. Mogę wam powiedzieć, że naprawdę, poziom jest wysoki ale! Jeśli mogę coś komuś doradzić, to właśnie ten drugi język, który jest obowiązkowy, to j.niemiecki. Ja jestem na ang i muszę powiedzieć, że całymi nocami siedzę i zakuwam. Mamy świetnych nauczycieli, poważnie, poziom jest mega wysoki. Większość jest przyjazna i naprawdę chce nauczyć, a nie tylko odwalić pańszczyznę. Szczególnie ta grupa duńska, z resztą nie miałam aż tak wiele kontaktu, ale ci, których poznałam, są w większości wspaniałymi ludzmi, nie wspominając o super kwalifikacjach. Same ochy i achy, ale coż, taka prawda. Tylko jest jeden problem: te studia naprawdę wymagają mnóstwo czasu i wysiłku, bo wymagania i tempo są porażające. Ale chyba się opłaci. Wszystkich zapraszam na uam, na duński właśnie. (ale reklamą zaleciało ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Ja planuję właśnie studiować jakiś język skandynawski, najlepiej na UAMie. Jedyne co mnie przeraża, że trudno się tam dostać, no i biorą pod uwagę maturę ustną z angielskiego, a z tym może być różnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
szybko się odzywam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
ja to mam problem raczej innej natury.. ze mna jest tak, ze mieszkam w Danii prawie 4 lata, chodze do normalnego dunskiego gimnazjum (odpowiednik polskiego ogolniaka) i zastanawiam sie nad czyms z matematyka (ksiegowa) albo wlasnie nad skandynawistyka. jesli chcialabym na nia isc to jak to byloby ze mna? jak z ta rekrutacja, przeciez to tutaj bede pisala mature.. z tego co widze to u mnie tylko z tym bylby problem, bo jezyk, kulture i wszystkie te inne dunskie ✂✂✂✂✂✂✂y mam juz we krwi wiec napewno nie bede miala mega ciezko na dunskiej filologi
![]()
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Skoro już biegle znasz duński, znasz tę kulturę, to po co iść na duńską filologię?
Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale podobno jak zna się jeden język skandynawski to łatwo przychodzi nauka kolejnych, więc może lepiej iść np. na filologię szwedzką, albo norweską? Im więcej języków się zna, tym lepiej ![]()
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
tak, jesli znasz dunski to bez problemu dogadasz sie z kims kto rozmawia po norwesku - i na odwrot. chcialabym isc na ta filologie po to zeby sobie ten papierek zrobic i miec tlumacza (bo po filologi dunskiej wlasnie moge uzyskac ten tytul czy tez mozliwosc kontynuacji ksztalcenia sie na ten zawod.. zreszta gdzies tam w ustawie o tym zawodzie jest napisane, ze; Kto może zostać tłumaczem przysięgłym (...) 5) ukończyła magisterskie studia wyższe na kierunku filologia lub ukończyła magisterskie studia wyższe na innym kierunku i studia podyplomowe w zakresie tłumaczenia, odpowiednie dla danego języka) poza tym wole sie nie rozdrabniac a norweski i szwedzki mi do szczescia nie potrzebne, raczej w Szwecji nie wyladuje a nawet jak w Norwegii jakims cudem - znam dunski wiec nie mam zadnego problemu.
![]()
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
dziewczyny,
a jest ktoś tu na filologii duńskiej na UAMie? ![]() jak tak, to proszę, piszcie jak Wam się podoba, jacy wykładowcy, atmosfera, no i czy uczyłyście się coś duńskiego przez studiami? ![]() buziaki!
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
marzy mi się filologia fińska ;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
czy dostępne są sylabusy na skandynawistykę ug?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Hej. A wiecie jak to jest z rekrutacją na UAM na duńską lub norweską z angielskim?
Chodzi mi o to jakie wyniki miała osoba która nie była na początku listy, ale raczej na końcu... Finlandia nie należy do Skandynawii więc nie trafiłaś trochę w temat. Ale jeśli chcesz studiować filologię fińską to jest na UW. Niestety nie mam pojęcia jaki jest próg... Edytowane przez rune Czas edycji: 2011-09-04 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Czy ktoś wybiera się w tym roku na skandynawistykę na UG?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Ja się wybieram, mam 108 punktów i własnie sie zastanawiam czy się dostane ^^
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Jeszcze trzy dni i wszystko będzie jasne.. szkoda, że na UG nie widać nawet ile osób na miejsce jest. Niby taka wiedza nic nie daje, ale jestem ciekawa.
![]() A jakim językiem jesteś zainteresowana? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Teraz już wszystko jasne, więc jeszcze raz spytam - jest tu ktoś z listy 55 szczęśliwców, którzy dostali się na skandynawistykę na UG?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Melduję się, wciąż nie mogąc uwierzyć w swoje szczęście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Tak, też z pierwszego i tez nie mogę w swoje szczęście uwierzyć.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Bardzo mocno liczę na norweski, chociaż nie wiem, czy będzie mi dane dokonać wyboru - bo, jeśli nic nie pokręciłam, to podobno decyzję podejmuje się w zależności od liczby punktów, czyli na ten przykład pierwsze 20 osób może wybrać linię norweską i mnie tym zasmucić, ekhm
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Jak dzwoniłam na UG, to mi powiedzieli, że będzie trzeba jakieś uzasadnienia pisać, dlaczego ten język, a nie inny... ale nie wiem dokładnie o co chodzi, nie dopytywałam aż tak bardzo, bo dzwoniłam baaardzo dawno temu, przed rekrutacją, jak się chciałam upewnić, że norweski w ogóle będzie. Bo też strasznie mi na norweskim zależy.
![]() ![]() A skąd jesteś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Z Lublina, a Ty? Jakieś 500 km do przejechania, ale co poradzić... w ogóle dziwne trochę, że odnośnie skandynawistyki jest taka cisza, bo przeglądałam jakieś zeszłoroczne fora i przed rekrutacją sporo ludzi z roku już się praktycznie poznało, a Ty jesteś pierwszą osobą w sieci, którą 'widzę' tegorocznie na tym kierunku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Ja też z daleka, bo z Gliwic. Trochę mnie przeraża perspektywa przeprowadzki na drugi koniec Polski, ale mam nadzieję, że będzie fajnie.
![]() Też mnie to zdziwiło, bo w sumie specjalnie szukałam w różnych miejscach w necie, żeby kogoś już poznać. Zawsze lepiej tak, niż iść 1 października całkowicie w ciemno i bez znajomości. ![]() Wszystkie papiery wysyłam kurierem, bo tak mi właśnie doradzili, jak dzwoniłam do komisji rekrutacyjnej, żeby o to zapytać. Pocztą bym się trochę bała chyba, kurier jest pewniejszy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.