Skandynawistyka - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-23, 17:52   #31
heroina91
Raczkowanie

Dot.: Skandynawistyka

No coz, wszystko okaze sie niebawem. A z ta praca to zgadzam sie z mtynai. Tlumacz ma pelne rece roboty i na dodatek zarabia dosc przyzwoicie.
heroina91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-22, 14:23   #32
heroina91
Raczkowanie

Ej ludzie, a na UMK tez jest podobno Skandynawistyka czy cos podobne do tego ?? Macie moze jakis link na to? Bede wdzieczna jesli ktos mi pomoze
Stary 2010-05-27, 15:27   #33
twiggy_55
Przyczajenie

Czy ktoś studiujący Skandynawistykę w Poznaniu tj na UAM mógłby się podzielić wrażeniami? Interesuje mnie właściwie wszystko.
A tak na początek mam pytanie: czy rekrutacja nie obejmuje przedmiotu dodatkowego tylko polski i angielski ustny i pisemny?
Proszę o odpowiedzi
twiggy_55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-05, 12:49   #34
heroina91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez twiggy_55 Pokaż wiadomość
Czy ktoś studiujący Skandynawistykę w Poznaniu tj na UAM mógłby się podzielić wrażeniami? Interesuje mnie właściwie wszystko.
A tak na początek mam pytanie: czy rekrutacja nie obejmuje przedmiotu dodatkowego tylko polski i angielski ustny i pisemny?
Proszę o odpowiedzi
Ustnych nie biorą pod uwagę z tego co wiem.

Stary 2010-06-18, 09:36   #35
hekate324
Przyczajenie

Hej dziewczyny, tak czytam to forum i w końcu doszłam do wniosku, że napiszę
W przyszłym roku zdaję maturę, moim marzeniem jest skandynawistyka na ug( wiem, że dostanie się nie jest łatwe). Nie ukrywam, że jest to bardzo daleko bo mieszkam w woj. śląskim, ale trzeba się poświęcić
Zastanawiałam się również nad filo.szwedzką na uj, ale zauważyłam, że w programie jest nauka języka niemieckiego- czy któraś z was orientuje się może czy jest to nauka od podstaw, kontynuacja i jak jest jej dużo.?
Jeśli chodzi o ug, to jestem pewna, że nie ma, na uam do wyboru jest angielski lub niemiecki
hekate324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 12:55   #36
pauulu
Przyczajenie

nurtuje mnie jedna sprawa. mieszkam w Danii pół roku, intensywnie uczę się języka, poznaję ten kraj i takie tam różne inne pierdoły. wiem, że jeśli nie dostanę się na medycynę w Kopenhadze to chciałabym studiować Skandynawistykę, ot tak żeby 'zrobić sobie' tłumacza przysięgłego. jednakże skoro uczę się tutaj to zdaję tutejszy odpowiednik polskiej matury. mam szansę dostać się na Skandynawistykę, pisząc duńską maturę a nie polską?
rzecz jasna wybrałabym się na linię duńską.
Stary 2010-10-27, 18:51   #37
anjya
Rozeznanie

myślę, że z takim pytaniem to powinnaś raczej próbować pisać na forum UG albo do kogoś odpowiedzialnego za rekrutacje, wiem, że jakoś to się przelicza. osoby, które zdawały maturę międzynarodową wychodziły na tym gorzej niż my z naszą.
odnośnie skandynawistyki na UG to w tym roku startowałam i dostałam się, ale wybrałam jednak lingwistykę stosowaną szkoda mi było zostawić tak po prostu angielski i niemiecki na pastwę losu, ale skandynawistykę planuję jako drugi kierunek
anjya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-29, 23:12   #38
NAUGHTYxANGEL
Zadomowienie

Anjya a jaki byl prog na skandynawistyke??
NAUGHTYxANGEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 18:34   #39
heroina91
Raczkowanie

Właśnie... jaki był próg i ile osób przyjęli na UG ?

Stary 2011-01-22, 19:54   #40
ewa482
Raczkowanie

Dziewczyny czy któraś z was ma testy wstępne które trzeba zdać aby dostać się na te studia? Chodzi mi o polski i historię w szczególności.
ewa482 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-10, 00:59   #41
dzoliful
Przyczajenie

Hej dziewczyny!
Ja studiuję duński, na uamie właśnie i jest naprawdę super. Mogę wam powiedzieć, że naprawdę, poziom jest wysoki ale! Jeśli mogę coś komuś doradzić, to właśnie ten drugi język, który jest obowiązkowy, to j.niemiecki. Ja jestem na ang i muszę powiedzieć, że całymi nocami siedzę i zakuwam.
Mamy świetnych nauczycieli, poważnie, poziom jest mega wysoki. Większość jest przyjazna i naprawdę chce nauczyć, a nie tylko odwalić pańszczyznę. Szczególnie ta grupa duńska, z resztą nie miałam aż tak wiele kontaktu, ale ci, których poznałam, są w większości wspaniałymi ludzmi, nie wspominając o super kwalifikacjach.
Same ochy i achy, ale coż, taka prawda. Tylko jest jeden problem: te studia naprawdę wymagają mnóstwo czasu i wysiłku, bo wymagania i tempo są porażające. Ale chyba się opłaci.
Wszystkich zapraszam na uam, na duński właśnie.
(ale reklamą zaleciało
dzoliful jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-10, 06:26   #42
dbsst
Raczkowanie

Ja planuję właśnie studiować jakiś język skandynawski, najlepiej na UAMie. Jedyne co mnie przeraża, że trudno się tam dostać, no i biorą pod uwagę maturę ustną z angielskiego, a z tym może być różnie
dbsst jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-14, 16:45   #43
anjya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NAUGHTYxANGEL Pokaż wiadomość
Anjya a jaki byl prog na skandynawistyke??
szybko się odzywam próg nie pamiętam niestety, w ogóle nie interesowałam się tym, bo właściwie niepotrzebne mi to było. mogę jedynie powiedzieć, że ja miałam polski PP 91%, niemiecki PR 94% i angielski PR 89% i byłam gdzieś 25-30 na liście, nie pamiętam nawet już
anjya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 10:08   #44
parasololka
Raczkowanie

ja to mam problem raczej innej natury.. ze mna jest tak, ze mieszkam w Danii prawie 4 lata, chodze do normalnego dunskiego gimnazjum (odpowiednik polskiego ogolniaka) i zastanawiam sie nad czyms z matematyka (ksiegowa) albo wlasnie nad skandynawistyka. jesli chcialabym na nia isc to jak to byloby ze mna? jak z ta rekrutacja, przeciez to tutaj bede pisala mature.. z tego co widze to u mnie tylko z tym bylby problem, bo jezyk, kulture i wszystkie te inne dunskie ✂✂✂✂✂✂✂y mam juz we krwi wiec napewno nie bede miala mega ciezko na dunskiej filologi
Stary 2011-03-29, 11:31   #45
Juliette88
Zadomowienie

Skoro już biegle znasz duński, znasz tę kulturę, to po co iść na duńską filologię?
Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale podobno jak zna się jeden język skandynawski to łatwo przychodzi nauka kolejnych, więc może lepiej iść np. na filologię szwedzką, albo norweską? Im więcej języków się zna, tym lepiej

Kwiatuszek
Juliette88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 16:07   #46
parasololka
Raczkowanie

tak, jesli znasz dunski to bez problemu dogadasz sie z kims kto rozmawia po norwesku - i na odwrot. chcialabym isc na ta filologie po to zeby sobie ten papierek zrobic i miec tlumacza (bo po filologi dunskiej wlasnie moge uzyskac ten tytul czy tez mozliwosc kontynuacji ksztalcenia sie na ten zawod.. zreszta gdzies tam w ustawie o tym zawodzie jest napisane, ze; Kto może zostać tłumaczem przysięgłym (...) 5) ukończyła magisterskie studia wyższe na kierunku filologia lub ukończyła magisterskie studia wyższe na innym kierunku i studia podyplomowe w zakresie tłumaczenia, odpowiednie dla danego języka) poza tym wole sie nie rozdrabniac a norweski i szwedzki mi do szczescia nie potrzebne, raczej w Szwecji nie wyladuje a nawet jak w Norwegii jakims cudem - znam dunski wiec nie mam zadnego problemu.
Stary 2011-04-10, 08:33   #47
Bloou
Rozeznanie

dziewczyny,
a jest ktoś tu na filologii duńskiej na UAMie?

jak tak, to proszę, piszcie jak Wam się podoba, jacy wykładowcy, atmosfera, no i czy uczyłyście się coś duńskiego przez studiami?

buziaki!

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-11, 00:36   #48
vanderbilt
Przyczajenie

marzy mi się filologia fińska ;d
vanderbilt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 11:37   #49
muszynianka
Zakorzenienie

czy dostępne są sylabusy na skandynawistykę ug?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 19:08   #50
rune
Raczkowanie

Hej. A wiecie jak to jest z rekrutacją na UAM na duńską lub norweską z angielskim?
Chodzi mi o to jakie wyniki miała osoba która nie była na początku listy, ale raczej na końcu...

Cytat:
Napisane przez vanderbilt Pokaż wiadomość
marzy mi się filologia fińska ;d
Finlandia nie należy do Skandynawii więc nie trafiłaś trochę w temat. Ale jeśli chcesz studiować filologię fińską to jest na UW. Niestety nie mam pojęcia jaki jest próg...

Edytowane przez rune
Czas edycji: 2011-09-04 o 19:10
rune jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 13:07   #51
InspireMe
Przyczajenie

Czy ktoś wybiera się w tym roku na skandynawistykę na UG?
InspireMe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 21:05   #52
Ginger Cupcakes
Raczkowanie

GG do Ginger Cupcakes

Ja się wybieram, mam 108 punktów i własnie sie zastanawiam czy się dostane ^^
dizzying descent
Ginger Cupcakes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 13:30   #53
InspireMe
Przyczajenie

Jeszcze trzy dni i wszystko będzie jasne.. szkoda, że na UG nie widać nawet ile osób na miejsce jest. Niby taka wiedza nic nie daje, ale jestem ciekawa.

A jakim językiem jesteś zainteresowana?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-12, 15:58   #54
InspireMe
Przyczajenie

Teraz już wszystko jasne, więc jeszcze raz spytam - jest tu ktoś z listy 55 szczęśliwców, którzy dostali się na skandynawistykę na UG?
Stary 2012-07-12, 17:07   #55
Rachu ciachu
Przyczajenie

Melduję się, wciąż nie mogąc uwierzyć w swoje szczęście też dostałaś się z pierwszego naboru?
Rachu ciachu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 18:26   #56
InspireMe
Przyczajenie

Tak, też z pierwszego i tez nie mogę w swoje szczęście uwierzyć. Więc witam koleżankę z roku! Który język wybierasz?
Stary 2012-07-12, 19:33   #57
Rachu ciachu
Przyczajenie

Bardzo mocno liczę na norweski, chociaż nie wiem, czy będzie mi dane dokonać wyboru - bo, jeśli nic nie pokręciłam, to podobno decyzję podejmuje się w zależności od liczby punktów, czyli na ten przykład pierwsze 20 osób może wybrać linię norweską i mnie tym zasmucić, ekhm ale mimo wszystko jestem dobrej myśli, bo to szwedzka jest chyba tą popularniejszą. A Ty jaki język wybierasz?
Stary 2012-07-12, 19:53   #58
InspireMe
Przyczajenie

Jak dzwoniłam na UG, to mi powiedzieli, że będzie trzeba jakieś uzasadnienia pisać, dlaczego ten język, a nie inny... ale nie wiem dokładnie o co chodzi, nie dopytywałam aż tak bardzo, bo dzwoniłam baaardzo dawno temu, przed rekrutacją, jak się chciałam upewnić, że norweski w ogóle będzie. Bo też strasznie mi na norweskim zależy. Więc trzymamy kciuki!

A skąd jesteś?
Stary 2012-07-12, 20:35   #59
Rachu ciachu
Przyczajenie

Z Lublina, a Ty? Jakieś 500 km do przejechania, ale co poradzić... w ogóle dziwne trochę, że odnośnie skandynawistyki jest taka cisza, bo przeglądałam jakieś zeszłoroczne fora i przed rekrutacją sporo ludzi z roku już się praktycznie poznało, a Ty jesteś pierwszą osobą w sieci, którą 'widzę' tegorocznie na tym kierunku no ale może to wszystko się jeszcze jakoś rozkręci, a jeszcze zapytam, te papierzyska wszystkie dowozisz czy wysyłasz pocztą? I czy właściwie można wysłać pocztą? Bo organizacja na UG jest podobno straszna...
Stary 2012-07-12, 20:42   #60
InspireMe
Przyczajenie

Ja też z daleka, bo z Gliwic. Trochę mnie przeraża perspektywa przeprowadzki na drugi koniec Polski, ale mam nadzieję, że będzie fajnie. Chcesz mieszkać w akademiku, czy coś wynająć?

Też mnie to zdziwiło, bo w sumie specjalnie szukałam w różnych miejscach w necie, żeby kogoś już poznać. Zawsze lepiej tak, niż iść 1 października całkowicie w ciemno i bez znajomości.

Wszystkie papiery wysyłam kurierem, bo tak mi właśnie doradzili, jak dzwoniłam do komisji rekrutacyjnej, żeby o to zapytać. Pocztą bym się trochę bała chyba, kurier jest pewniejszy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości