![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Skandynawistyka
Hey!
Interesuje mnie skandynawistyka na UG. Jednak nie mogę znaleźć o niej żadnych opinii. Czy może na forum jest ktoś kto podzieli się informacjami o niej? Czy łatwo się dostać? Jaki poziom? Jak z wyjazdami na Erasmusa? Ile zajęć? No i czy jest to przyszłościowy kierunek?
"Świat jest mały, ostatecznie wszyscy kiedyś spotkamy się w łóżku." poprawa MATURA 2011 Polski PR Angielski PR Geografia PR Historia Sztuki PR moooże :p KULTUROZNAWSTWO! Studia? Chcę na Filologię Fińską lub Norweską! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skandynawistyka
Skandynawistyka jest moim marzeniem odkad pamietam...Nie jest to zbyt oblegany i popularny kierunek,wiec napewno otwiera ciekawe mozliwosci.W Warszawie niestety sa tylko studia dzienne co koliduje z praca,wiec narazie moge sobie pomarzyc.
Życze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja też chcę na UG! Specjalnie dla niej zdaję historię... Ale właśnie się martwię, bo raczej nie napiszę jakoś rewelacyjnie rozszerzenia. I też nie mogę znaleźć zbyt wielu opinii, oraz aktualnych progów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
W rekrutacji najważniejszy jest angielski, nie wiem jak wyglądają tegoroczne przeliczniki, ale rok temu angielski rozszerzony stanowił większą część punktów.
Ja dostałam się z drugiej tury ( jakieś hmm 20 miejsce pod kreską z pierwszej) z wynikami: ang roz 90%, pol roz 82%, hist roz 50% Jeżeli serio interesujesz się Skandynawią to ok, jak dla mnie za mało praktycznej nauki języka a za dużo pierdół typu "metodologia badań naukowych", "literatura islandii" itp... żeby Ci się podobało musisz chcieć sie uczyć też dużo o tamtejszej kulturze i historii; nie zawsze jest ciekawie i interesująco..(np instytucje kulturalne skandynawii..). Może też kwestia linii językowej jest istotna. Ja byłam na duńskiej. Byłam bo zrezygnowałam jakoś przed samą sesją, ale to chyba po prostu nie był kierunek dla mnie. Spodziewałam się czegoś bardziej językowego mniej kulturoznawczego. A co do ilości zajęć to piątki skandynawistyka ma zawsze wolne. A w mojej grupie to nawet wychodzilo tak, że wolna była też środa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
hm. na lepsze niż Ty wyniki chyba nie mam co liczyć... nie wiem czy byłabym w stanie ang rozsz. tak dobrze napisać... ja uwielbiam Skandynawię, przynajmniej teraz tak myślę, nie wiem o by było, gfybym zaczęła studia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 10os/m-ce przy np. fizyce 0,2os/m-ce to tego.. ![]() aliqua, ale z tymi wynikami to chyba gdzieś indziej studiowałaś, niż w Gdańsku? dziewczyna, z którą rozmawiałam o skandynawistyce mówiła, że miała 90% z R ang i 80% z R geo. a była gdzieś po środku listy, dostała się w pierwszej rekrutacji. mówiła, że jej się podoba, że jest z przypadku,ale pokochała to,co robi. widzę konkurencję w lipcu ![]() też się wybieram na UG, linia norweska, mam nadzieję.
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
skandynawistyka tez d zawsze marzylam
![]() Ale pojechac tam i zwiedzić całą Skandynawię i nauczyc się szwedzkiego wraz z norweskim jest moim marzeniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Patrzyłam na progi punktowe. Według http://kierunkistudiow.pl/rekrutacja...2009/2010.html
I tam było napisane: Uniwersytet Gdański - 113,30 To był chyba najniższy wynik. A jeszcze powiedzcie mi jak w ogóle się te punkty zlicza? Na ich stronie pisze tak: przedmiot mnożnik przedmiotu język angielski 0,6 język polski 0,2 jeden przedmiot do wyboru: drugi język obcy, historia, geografia, matematyka 0,2
Czy w ten sposób się to liczy?
"Świat jest mały, ostatecznie wszyscy kiedyś spotkamy się w łóżku." poprawa MATURA 2011 Polski PR Angielski PR Geografia PR Historia Sztuki PR moooże :p KULTUROZNAWSTWO! Studia? Chcę na Filologię Fińską lub Norweską! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Akurat na UG jest to oblegany kierunek. A autorka tam planuje składać papiery.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli np. piszesz ang PR (70%), pol PP(90%) , hist PP(80%) 70*0,6*1,5 + 0,2*90 + 0,2 * 80= 63+ 18+16 = 97 pkt. czyli jesteś bardzo poza progiem punktowym. Cytat:
około 10os/m-ce to nawet więcej niż na pedagogiki w UG. byłam wczoraj na Targach Akademia w UG.. nic ciekawego się nie dowiedziałam o skandynawistyce. dali mi tylko jakąś ulotkę, to wszystko, co już na stronie int. przeczytałam..
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Ale teraz przecież pisze się angielski i polski dwukrotnie. Nie ma to żadnego znaczenia?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
mtynai w swojej przykładowej kalkulacji już to uwzględniła (stosując dodatkowo mnożnik 1,5). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
ale chyba nie w 2009r, tylko wcześniej?
![]() Cytat:
przykładowo. zdasz angielski PP na 90%, a PR na 30% więc 90*0,6 = 54pkt a 30*0,6*1,5 = 27pkt więc do rekrutacji system przeliczy Ci punkty z poziomu podstawowego,a nie rozszerzonego, gdyż uzyskałaś więcej punktów po przeliczeniu właśnie z tego poziomu.
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
ja jestem na linii norweskiej na UG właśnie, studia są świetne (w tym semestrze poniedziałki i piatki wolne), może i jest sporo tych niepotrzebnych przedmiotów, jak juz zostało wspomniane, ale nie stanowi to dużego problemu, bo nikt szczególnie z nich nie ciśnie. Sesja nie była zła, ale pierwsze egzaminy z języków będą dopiero w letniej. Z Erasmusem jest tak, że na pierwszym roku mamy więcej miejsc niż chętnych, a to dlatego, że wyjazdy sa głównie na 10 miesięcy a stypendium takie, że starcza tylko na akademik, plus wysyłają do takich wiosek, że marna perspektywa pracy. Ja byłam gdzieś w połowie listy po drugiej turze, a matury nie napisałam jakos wybitnie (angielski 90%, polski 75, historia 62, wszystko na poziomie rozszerzonym). Wiem, że sporo ludzi sie wykruszyło- połowa linii duńskiej, z 6 osob ze szwedzkiej i 3 u nas (wyjściowo było po 20 osób na każdej linii). Tempo nauczania nie jest złe, na norweskiej linii mamy sympatycznych wykładowców
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Boże.. cholernie chciałabym się tam dostać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
A ile osób jest przyjmowane?
60?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
w tym roku limit to 90, po 30 na każdą linię.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Witam Was. Mam małe pytanko odnośnie Skandynawistyki. Jeśli w przypadku niepowodzenia na pisemnej maturze z polskiego, mozna podac komisji rekrutacyjnej aby wzieli pod uwage wynik z ustnej matury z jezyka polskiego (jesli wypadlaby lepiej niz pisemna)? chodzi mi o to czy na UG jest taka mozliwosc?
Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wtedy każdy by tak robił ![]() ustna z polskiego to w większości przypadków wynik 100%
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Aha. No wlasnie tak sie zastanawialam, bo moj kolega w tamtym roku jak wybieral sie na studia do Gdanska, to mial do wyboru czy podaje do rekrutacji wynik matury z czesci pisemnej lub ustnej
![]() dzieki za info ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tego,co się orientuję na UG nigdy nie brano pod uwagę ustnych egzaminów. W Poznaniu jest na filologiach ustny język obcy liczony ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Na wychowanie fizyczne. I wlasnie chyba dal ustny angielski, bo mial 20/20, natomiast z pisemnego poszlo mu gorzej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
A czy ktoś studiuje filologię ugrofińską na UW?
W prawdzie mniej mi odpowiada język, ale za to bardziej przedmioty zdawane na maturze. Czy może jest ktoś na forum kto uczy sie fińskiego w stolicy? Niech coś opowie o tym kierunku. https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-FL-UG-W
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to znaczna różnica, bo na AWF przede wszystkim liczy się egzamin sprawnościowy, więc tak naprawdę wyniki maturalne mają małe znaczenie (bodajże 1/3 punktów).
No matter how great the talent or efforts, some things just take time. You can't produce a baby in one month by making nine women pregnant. ![]() Warren Buffet Edytowane przez mtynai Czas edycji: 2010-03-23 o 16:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Tak wiem, ze na AWFiS dlatego pytam czy na UG jest to samo jesli chodzi o ustna mature
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Każdy kierunek jest przyszłościowy jak się ma głowę na karku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
coraz więcej firm ze Skandynawii inwestuje w Polsce, coraz więcej firm polskich nawiązuje współpracę z północą. Nawet chyba nie wiesz ile roboty na tłumacz przysięgły norweskiego (w warmińsko-mazurskim jest jedynie kilku, w tym roku wujek szukał kogoś, kto by mu przetłumaczył kartkę A5 - babka powiedziała, że bardzo chętnie, ale za trzy miesiace zaprasza bo tyle ma papierów. Jechał aż do Poznania żeby ten świstek przetłumaczyć (ode mnie to 500km), bo nigdzie bliżej nikt nie miał terminów. dużo Polaków pracuje (na budowach) w Skandynawii i potrzebują do wszystkiego tłumaczeń na język polski, czy też w drugą stronę. poza tym, dobrze płatna i przyjemna praca - przewodnik wycieczek po Skandynawii dla Polaków, bądź odwrotnie. Duża szansa na karierę naukową również. wbrew pozorom jest bardzo dużo możliwości pracy, a kto myśli, ze nie ma, po prostu nie orientuje się w temacie ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:09.