Logopedzi poszukiwani!!! :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-26, 23:44   #31
platin_butterfly
Przyczajenie

Dot.: Logopedzi poszukiwani!!! :)

Cytat:
Napisane przez Surimi Pokaż wiadomość
dlatego kochana ze musisz miec mgr aby otrzymac dyplom, tak jak pisalam wczesniej, mozesz studiowac itd ale nie dostaniesz dyplomu jesli nie bedziesz magistrem, tak jest na kazdej podyplomowce warunkiem jest ukonczenie stopnia II(mgr). ale zapytaj u siebie na uczelni dokladnie byc moze cos sie zmienilo.
Z tego, co czytałam to nikt tak na prawdę dyplomu nie dostaje, bo jest to tylko świadectwo:
Wikipedia:
Studia podyplomowe są inną niż studia wyższe i studia doktoranckie formą kształcenia przeznaczoną dla osób legitymujących się dyplomem ukończenia studiów wyższych.
Po ukończeniu nauki słuchaczka/słuchacz zobowiązany jest do napisania pracy dyplomowej oraz do obrony jej. Po zdanej obronie pracy otrzymuje się świadectwo ukończenia studiów podyplomowych (nie jest to dyplom).
Źródło

Ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym, Dz. U. z 2005 r. Nr 164, poz. 1365
Stary 2010-03-27, 08:36   #32
oderkowy
Przyczajenie

A ja zapraszam ciekawe studentki na poniedziałkowy czat z osobami jąkającymi się: http://www.demostenes.boo.pl/news.php?readmore=56 .

Edytowane przez oderkowy
Czas edycji: 2011-06-17 o 12:56
oderkowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 18:07   #33
fiorella22
Zadomowienie

Na pewno zajrzę

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-28, 12:13   #34
fruzienka
Zadomowienie

GG do fruzienka

Cytat:
Napisane przez nietypowynick Pokaż wiadomość
Ja nie studiuje logopedii ale startowalam wiec odpowiem: można studiować jako specjalizację na pedagogice/pedagogice specjalnej, kiedyś coś słyszalam ze na polonistyce ale srednio w to wierzę no i oczywiście jako osobny kierunek.
Na polonistyce można jak najbardziej - na przykład na UMCSie, ja w tym roku właśnie kończę polonistykę z logopedią.

Cytat:
Napisane przez zuczek89 Pokaż wiadomość
Trafiłam przypadkiem na ten wątek, więc przy okazji zapytam się Czy jako osoba niedosłysząca od urodzenia mogę się jeszcze nauczyć poprawnie i wyraźnie mówić? Czy w wieku 20 lat już nie da się nic poprawić? Bo będąc na kontroli lekarka poleciła mi korzystać z logopedy, ale z kolei na jakiejś tam innej wizycie inna pani stwierdziła, że to jest taka moja cecha i ćwiczenia u logopedy nie poprawią mojego "sposobu" mówienia. Proszę o opinie
A jakiego stopnia masz niedosłuch? Poszukaj surdologopedy i do pracy Poza prywatnmi gabinetami możesz poszukać surdologopedy gdzieś przy uczelni. U nas jest poradnia, do której przychodzą pacjenci, aczkolwiek nie wiem, czy są prowadzone zajęcia z surdo.

Cytat:
Napisane przez demostenes Pokaż wiadomość
Apeluję do wszystkich studentek i studentów logopedii, którzy chcą w przyszłości leczyć jąkanie, o dokształcenie się w sferze psychologii, ale takie solidne. Bardzo nisko są cenieni logopedzi wśród osób jąkających się, a to dlatego że kładą nacisk na technikę nie biorąc pod uwagę psychiki, która w jąkaniu jest bardzo ważna. Pozdrawiam
W takim razie są złymi logopedami. Ja uważam, że bardzo ważna jest psychika, objawy jawne i ukryte. Każdy człowiek jest inny i terapię należy dostosować do każdego pacjenta.

Cytat:
Napisane przez platin_butterfly Pokaż wiadomość
Witam, kończę w czerwcu studia pedagogiczne (bronię licencjat). Chciałabym dalej kształcić się w kierunku logopedii, a następnie naurologopedii. Czy warto iść od razu po licencjacie na podyplom z logopedii (co jest możliwe), czy najpierw zrobić mgr z ogólnej pedagogiki a potem robić podyplomówki?

Chodzi mi o to, czy jest sens w robieniu mgr jesli nie daje on wykształcenia kierunkowego? Tylko ogólne. A logopedia i neurologopedia to już coś konkretnego...
Tyle sie słyszy o produkowaniu mgr bez kierunkowego wykształcenia...

Co sądzicie?
A nie możesz pójść na pedagogikę ze specjalizacją logopedyczną na mgr a później na samą neuro? Tylko koniecznie sprawdź, czy wybrane przez Ciebie studia umożliwią Ci pójście na samą neuro później! Ja studiuje na UMCSie, moja specjalizacja ma coś około 900 godzin z pratykami. Dlatego na studia podyplomowe idę od razu na neuro, niektórzy idą od razu na surdo. Ale są też osoby, które zrobiły w filiach spec logopedyczna w wymiarze 300 godzin i teraz najpierw muszą pójść na 2 semestralne studia podyplomowe logopedyczne, a dopiero po tym uzyskają prawo do posługiwania się tytułem logopedy w praktyce prywatnej (póki co są polonistami z uprawnieniami logopedy szkolnego) i będą mieli dostęp do podyplomówek.

Mam pytanie do studentów i logopedów z innych miast niż Lublin. Czy to prawda, że cała logopedia Polska bazuje na podstawach teoretycznych logopedów lubelskich? Kania? Kaczmarek? Grabias? Slyszalam tez, ze w innych miastach dr Panasiuk jest bardzo dobrze znana, ale ciezko się dostać do niej na terapię?

Edytowane przez fruzienka
Czas edycji: 2010-03-28 o 12:20
fruzienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-28, 20:10   #35
Surimi
Zadomowienie

Olsztyn bazuje na Lublinie nie ma sie co dziwic prawda

Zgniję czy nie zgniję..oto jest pytanie

nie pyskuj stary (czyt. mężu)
bo zrobię Ci z d.. surimimimidu

Surimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 20:55   #36
oktaffka
Raczkowanie

Ja studiuję logopedię z audiofonologią. :))

To nie moja specjalizacja na jakims innym kierunku tylko czysta logopedia. Gdzie? Na UMCSie w Zakladzie Logopedii i Jezykoznawstwa Stosowanego. Z tego co wiem Grabias, Kaczmarek, Styczkowa to najbardziej znane osoby ktorzy maja wspolczesna wiedze logopedyczna wiec nic dziwnego ze cala Polska bazuje na ich literaturze i ich wiedzy. Mam kolezanke ktora studiuje na UG logopedię i mają tak samo jak ja w Lublinie literature Grabias, Kaczmarek. Logopedia to mloda dyscyplina wiedzy wiec tez specjalistow w Polsce jest nie wiele. Dlatego mysle ze jest to przyszlosciowy kierunek Pozdrawiam i jak mas zjakies pytania pytaj
Stary 2010-04-02, 22:53   #37
oderkowy
Przyczajenie

Relacja z czatu z osobami jąkającymi:

http://www.demostenes.boo.pl/news.php?readmore=56
oderkowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 12:58   #38
kochaneczka
Rozeznanie

GG do kochaneczka

witajcie
jestem po edukacji artystycznej(licencjat), oraz po pedagogice resocjalizacyjnej (mgr). Nie posiadam przygotowania pedagogicznego:/ Czy mogę się ubiegać o przyjęcie na podyplomówkę z Logopedii i terapii pedagogicznej? Konkretnie myślę o studiach w Zielonej Górze. Czy ktoś z Was tam studiował logopedię? bardzo proszę o odzew.
Stary 2010-08-25, 16:16   #39
anioleczek2112
Raczkowanie

Witam Mam pytanie.... chciałabym w tym roku pójśc na studia podyplomowe z logopedii. Byłam u foniatry -wyniki ok, mam też badania słuchu... czeka mnie tylko rozmowa kwalifikacyjna. Zastanawiam sie czy muszę się jakoś na nią specjalnie przygotować. Może ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami z takiej rozmowy?
anioleczek2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 16:25   #40
fiorella22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anioleczek2112 Pokaż wiadomość
Witam Mam pytanie.... chciałabym w tym roku pójśc na studia podyplomowe z logopedii. Byłam u foniatry -wyniki ok, mam też badania słuchu... czeka mnie tylko rozmowa kwalifikacyjna. Zastanawiam sie czy muszę się jakoś na nią specjalnie przygotować. Może ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami z takiej rozmowy?
Również wybieram się na studia podyplomowe z logopedii... i też czeka mnie jeszcze rozmowa kwalifikacyjna - więc podłączam się do pytania

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 17:31   #41
anioleczek2112
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
Również wybieram się na studia podyplomowe z logopedii... i też czeka mnie jeszcze rozmowa kwalifikacyjna - więc podłączam się do pytania
Więc nie jestem sama... pozostaje nam czekać na jakąś dobrą duszyczkę która podpowie nam jak jest z tą rozmową A czy Ty też Fiorella chcesz iść na logopedię na UW?
anioleczek2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 18:01   #42
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Hmm ja mialam rozmowe na licencjat i polegala ona na luznej rozmowie z komisja, przedstawieniu sie, przeczytaniu tekstu który podali. Jakiekolwiek wady zgryzu,wymowy dyskwalifikuja. Mi w poradni powiedzieli ze wszystko jest jak najbardziej w porzadku a tam na rozmowie wylapali wadę zgryzu. A na zajęciach pozniej(ale na innym kierunku) to uslyszalam ze mam wade wymowy

Chyba zjedzą mnie koty...
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 22:52   #43
karoolecka
Zadomowienie

czyli jak mam cofniętą dwójkę troche do tyłu to dyskwalifikuje mnie ona na przyszlosc? jesli chce studiowac ten zawod?
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-09, 11:42   #44
kwiatr
Zadomowienie

czy takie studia są bardzo ciężkie?

Łukasz!

kwiatr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 17:44   #45
duplo
Rozeznanie

Podepnę się do tematu, bo wybieram się na podyplomowe na UG. Tu akurat rozmowa będzie w formie zaprezentowania tematu ( narzuconego przez komisję tydzień, dwa tyg. przed). Może ktoś brał udział w takiej rozmowie i mógłby napisać jakie tematy się przewijały...
duplo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 16:55   #46
gaga87
Zakorzenienie

Studiuje/studiowała któraś z Was logopedię podyplomowo w Krakowie (ewentualnie w Katowicach?)

W czerwcu kończę pedagogikę, chcę się wybrać na logopedię. Najpierw myślałam o UP, ale spotkałam się z kilkoma negatywnymi opiniami. Za to słyszałam, że na Ignatianum podyplomówka ta faktycznie przygotowuje do zawodu, ze względu na ukierunkowanie na praktykę. Czy to prawda?

Biorę pod uwagę również Śląsk - odległość do Krakowa i Katowic mam podobną, choć bliższy memu sercu jest zdecydowanie Kraków, ale zależy mi na solidnym przygotowaniu, dlatego nie wykluczam Śląska.

Podzielicie się opiniami?

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 08:16   #47
ladyInGreen
Zadomowienie

Orientuje się może któraś z Was, czy podyplomowa logopedie mogę zacząć po podyplomowej pedagogice? Magister nie z dziedziny humanistycznej
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości