Logopedzi poszukiwani!!! :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-21, 16:50   #1
fiorella22
Zadomowienie

Logopedzi poszukiwani!!! :)

Witam
poszukuję logopedów albo studentek/ów logopedii

mam do Was pytanko

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 19:55   #2
arrachnee
Zakorzenienie

Dot.: Logopedzi poszukiwani!!! :)

pytaj

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 20:46   #3
Surimi
Zadomowienie

jestem

Zgniję czy nie zgniję..oto jest pytanie

nie pyskuj stary (czyt. mężu)
bo zrobię Ci z d.. surimimimidu

Surimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 21:12   #4
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
pytaj
to ja zapytam: jakie studia kończyłaś?
logopedia to jest specjalizacja na pedagogice\psychologii czy może jeszcze jakaś inna opcja?

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 07:28   #5
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
to ja zapytam: jakie studia kończyłaś?
logopedia to jest specjalizacja na pedagogice\psychologii czy może jeszcze jakaś inna opcja?
Ja nie studiuje logopedii ale startowalam wiec odpowiem: można studiować jako specjalizację na pedagogice/pedagogice specjalnej, kiedyś coś słyszalam ze na polonistyce ale srednio w to wierzę no i oczywiście jako osobny kierunek.

Chyba zjedzą mnie koty...
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 08:10   #6
fiorella22
Zadomowienie

jak dobrze, że jesteście

a więc czym się różnią od siebie zaburzenia mowy, wady mowy i wady wymowy?

You are not alone
I am here with you...
MJ
Stary 2010-03-22, 08:20   #7
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nietypowynick Pokaż wiadomość
Ja nie studiuje logopedii ale startowalam wiec odpowiem: można studiować jako specjalizację na pedagogice/pedagogice specjalnej, kiedyś coś słyszalam ze na polonistyce ale srednio w to wierzę no i oczywiście jako osobny kierunek.
czyli myślisz, że jakbym poszła do kolegium nauczycielskiego i miała któryś z tych kierunków:
- nauczyciel języka polskiego i historii
- nauczyciel języka polskiego i bibliotekarz
- nauczyciel języka polskiego z terapią pedagogiczną
- nauczyciel języka polskiego i etyki
- nauczyciel języka polskiego z edukacją wczesnoszkolną
to raczej na logopedie na scpejalizację nie mam co startować?
bo po kolegium magisterkę mogę już kontynuować na uniwerku normalnie.

(;

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-22, 09:45   #8
zuczek89
Raczkowanie

Trafiłam przypadkiem na ten wątek, więc przy okazji zapytam się Czy jako osoba niedosłysząca od urodzenia mogę się jeszcze nauczyć poprawnie i wyraźnie mówić? Czy w wieku 20 lat już nie da się nic poprawić? Bo będąc na kontroli lekarka poleciła mi korzystać z logopedy, ale z kolei na jakiejś tam innej wizycie inna pani stwierdziła, że to jest taka moja cecha i ćwiczenia u logopedy nie poprawią mojego "sposobu" mówienia. Proszę o opinie
Stary 2010-03-22, 10:15   #9
Surimi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuczek89 Pokaż wiadomość
Trafiłam przypadkiem na ten wątek, więc przy okazji zapytam się Czy jako osoba niedosłysząca od urodzenia mogę się jeszcze nauczyć poprawnie i wyraźnie mówić? Czy w wieku 20 lat już nie da się nic poprawić? Bo będąc na kontroli lekarka poleciła mi korzystać z logopedy, ale z kolei na jakiejś tam innej wizycie inna pani stwierdziła, że to jest taka moja cecha i ćwiczenia u logopedy nie poprawią mojego "sposobu" mówienia. Proszę o opinie
mysle ze twoje pytanie jest najwazniejsze wiec odpowiem

to wszystko zalezy od uwarunkowan artykulatorow, wiązadel itd ale jesli jestes pracowita to w znacznym stopniu poprawisz swoja wymowe tylko widzisz normalny logopeda nie moze cie prowadzis musisz trafic do surdologopedy poniewaz takowy ma doswiadczenie z pacjentami nieslyszącymi lub niedoslyszacymi. masz aparat czy implant?? pozdrawiam

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
czyli myślisz, że jakbym poszła do kolegium nauczycielskiego i miała któryś z tych kierunków:
- nauczyciel języka polskiego i historii
- nauczyciel języka polskiego i bibliotekarz
- nauczyciel języka polskiego z terapią pedagogiczną
- nauczyciel języka polskiego i etyki
- nauczyciel języka polskiego z edukacją wczesnoszkolną
to raczej na logopedie na scpejalizację nie mam co startować?
bo po kolegium magisterkę mogę już kontynuować na uniwerku normalnie.
logopedie mozna studiowac po filologi polskiej, po kazdej pedagogice i psychologii, jak również- mialam dziewczyne w grupie po socjologii tylko ze ona konczyla wczesniej kurs pedagogiczny.

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
jak dobrze, że jesteście

a więc czym się różnią od siebie zaburzenia mowy, wady mowy i wady wymowy?
wady wymowy to dyslalia czyli obszerny material do przeczytania dla Ciebie, poniewaz rodzai jest wiele np takie najbardziej znane ty sygmatyzm i rotacyzm.

zaburzenia mowy, wady mowy- to echolalia, dysartria, dysfazja, opózniony rozwój mowy, jąkanie dysglosja, oligofazja itd.

jesli jestes zainteresowana tym tematem wejdz na strone www. logopedia.pl tam znajdziesz dokladne odp. na pytanie

Edytowane przez Surimi
Czas edycji: 2010-03-22 o 10:17
Stary 2010-03-22, 11:16   #10
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
logopedia to zwykle dwuletni podyplom - po studiach magisterskich
przyjmowane są osoby z wykształceniem pedagogicznym / psychologicznym/ językoznawczym / medycznym
ostatnio pojawiły się studia dzienne - np. specjalizacje na pedagogice -> ALE bardzo często nie ma tam pełnego wymiaru godzin i w efekcie nie ma się uprawnień logopedy

Cytat:
logopeda nie jest tylko dla dzieci
ja twierdzę, że zawsze można coś poprawić
nawet jeśli nie wyeliminujesz problemu, możesz w znacznym stopniu poprawić swoją wymowę
oczywiście lepszy byłby surdologopeda, ale to nie oznacza, że "zwykły" zupełnie nie jest w stanie pomóc

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2010-03-22, 11:52   #11
Dagunia
Komplikatorka

Super że taki temat powstał. Obecnie jestem na 2 roku pedagogiki specjalność : diagnoza i terapia pedagogiczna. Po lic planuję iść do Poznania właśnie na logopedię. Orientujecie się może do jakiej uczelni warto iść? Specjalność jest tylko logopedia czy może coś jeszcze?
Stary 2010-03-22, 12:49   #12
zuczek89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Surimi Pokaż wiadomość
to wszystko zalezy od uwarunkowan artykulatorow, wiązadel itd ale jesli jestes pracowita to w znacznym stopniu poprawisz swoja wymowe tylko widzisz normalny logopeda nie moze cie prowadzis musisz trafic do surdologopedy poniewaz takowy ma doswiadczenie z pacjentami nieslyszącymi lub niedoslyszacymi. masz aparat czy implant?? pozdrawiam
Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
logopeda nie jest tylko dla dzieci
ja twierdzę, że zawsze można coś poprawić
nawet jeśli nie wyeliminujesz problemu, możesz w znacznym stopniu poprawić swoją wymowę
oczywiście lepszy byłby surdologopeda, ale to nie oznacza, że "zwykły" zupełnie nie jest w stanie pomóc
Dzięki za odpowiedź w sumie moja wada kwalifikuje mnie do noszenia aparatu, ale nigdy się do niego nie przyzwyczaiłam i w sumie nosze baardzo okazjonalnie. Bez niego też dam radę się porozumieć, bo głównie nie słyszę tylko wysokich tonów. A takiego surdologopedę gdzie mogę szukać? W przychodni, poradni pedagogicznej, prywatnie? Jeśli jakaś wizażanka z Wrocławia tu zaglądnie i wie, niech da znać
Stary 2010-03-22, 13:16   #13
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź w sumie moja wada kwalifikuje mnie do noszenia aparatu, ale nigdy się do niego nie przyzwyczaiłam i w sumie nosze baardzo okazjonalnie. Bez niego też dam radę się porozumieć, bo głównie nie słyszę tylko wysokich tonów. A takiego surdologopedę gdzie mogę szukać? W przychodni, poradni pedagogicznej, prywatnie? Jeśli jakaś wizażanka z Wrocławia tu zaglądnie i wie, niech da znać
akurat jestem z wrocławia. i swego czasu miałam dość duże problemu ze słuchem. tzn w zwykłej poradni laryngolog powiedział mojej mamie, że musze nosić aparat słuchowy i nic się nie da zrobić. jednak moja mama nie uwierzyła i wylądowałam na braniborskiej tam jest poradnia dla głuchych i głuchoniemych. może tam zajrzyj. ja miałam odpowiednią opiekę tam. jestem zadowolona. może akurat Tobie też będa mogli pomóc.

(;
Stary 2010-03-22, 18:45   #14
Surimi
Zadomowienie

Cytat:
surdologopeda powinien byc w osrodkach dla nieslyszacych- ale pewnie prywatnie tez znajdziesz, jesli mialas zalecany aparat moze warto sie skonsultowac czy nie powinnas go nosic??

nie wiem jak u was ale u mnie logopedie podyplomowo mozna tylko po mgr robic po lic. nie przyjmuja??

Stary 2010-03-22, 19:20   #15
zuczek89
Raczkowanie

Cytat:
akurat jestem z wrocławia. i swego czasu miałam dość duże problemu ze słuchem. tzn w zwykłej poradni laryngolog powiedział mojej mamie, że musze nosić aparat słuchowy i nic się nie da zrobić. jednak moja mama nie uwierzyła i wylądowałam na braniborskiej tam jest poradnia dla głuchych i głuchoniemych. może tam zajrzyj. ja miałam odpowiednią opiekę tam. jestem zadowolona. może akurat Tobie też będa mogli pomóc.
no właśnie ja też tam należałam, ale myślałam, że to tylko dla dzieci i młodzieży tzn. że już się tam nie kwalifikuję... i od 2 lat chodziłam do normalnego laryngologa na badania i tyle. Może jednak przejdę się tam i zapytam dokładnie co i jak. Właśnie tam też mi kazali chodzić do logopedy, jednak jak byłam na jakimś badaniu psychologicznym czy pedagogicznym bo potrzebowałam papierka do szkoły to pani, która też chyba była logopedą stwierdziła tak jak napisałam wyżej... No ale trzeba się wziąć za siebie, bo w przyszłości będę pracować bezpośrednio z ludźmi i się z nimi jeszcze nie dogadam...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-22, 21:00   #16
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie ja też tam należałam, ale myślałam, że to tylko dla dzieci i młodzieży tzn. że już się tam nie kwalifikuję... i od 2 lat chodziłam do normalnego laryngologa na badania i tyle. Może jednak przejdę się tam i zapytam dokładnie co i jak. Właśnie tam też mi kazali chodzić do logopedy, jednak jak byłam na jakimś badaniu psychologicznym czy pedagogicznym bo potrzebowałam papierka do szkoły to pani, która też chyba była logopedą stwierdziła tak jak napisałam wyżej... No ale trzeba się wziąć za siebie, bo w przyszłości będę pracować bezpośrednio z ludźmi i się z nimi jeszcze nie dogadam...

a to tego nie wiem, ale jak byli skuteczni to myśle, że warto się dowiedzieć. ja sama chodzę do okulistki poradni dla dzieci. od 2 lat prkatycznie tym dzieckiem już nie jestem a mnie okulistka dalej przyjmuje. też myślałam, że 18 urodziny i dowidzenia i nawet się zapytałam a ona, że nie ma problemu i mam dalej chodzić. ale to pewnie kwestia tego, że chodze do niej juz około 10 lat.

(;
Stary 2010-03-22, 21:06   #17
demostenes
Przyczajenie

Apeluję do wszystkich studentek i studentów logopedii, którzy chcą w przyszłości leczyć jąkanie, o dokształcenie się w sferze psychologii, ale takie solidne. Bardzo nisko są cenieni logopedzi wśród osób jąkających się, a to dlatego że kładą nacisk na technikę nie biorąc pod uwagę psychiki, która w jąkaniu jest bardzo ważna. Pozdrawiam
Stary 2010-03-23, 00:16   #18
platin_butterfly
Przyczajenie

Witam, kończę w czerwcu studia pedagogiczne (bronię licencjat). Chciałabym dalej kształcić się w kierunku logopedii, a następnie naurologopedii. Czy warto iść od razu po licencjacie na podyplom z logopedii (co jest możliwe), czy najpierw zrobić mgr z ogólnej pedagogiki a potem robić podyplomówki?

Chodzi mi o to, czy jest sens w robieniu mgr jesli nie daje on wykształcenia kierunkowego? Tylko ogólne. A logopedia i neurologopedia to już coś konkretnego...
Tyle sie słyszy o produkowaniu mgr bez kierunkowego wykształcenia...

Co sądzicie?
platin_butterfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-23, 11:07   #19
arrachnee
Zakorzenienie

chyba nie można robić podyplomów po licencjacie
to już byłby absurd

sensu mgr z pedagogiki ogólnej nie widzę - może wybierz coś, co Ci się do czegoś przyda
zupełnie nie orientuję się, w możliwościach policencjatowych, ale jeśli myślisz o neurologo, to może ped. specjalna

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-23, 13:03   #20
platin_butterfly
Przyczajenie

Na Uwr można robić podyplom z logopedii po licencjacie.
Stary 2010-03-23, 15:25   #21
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platin_butterfly Pokaż wiadomość
Na Uwr można robić podyplom z logopedii po licencjacie.
jesteś pewna?
pierwsze słyszę. zawsze słyszałam, że podyplomówkę się robi dopiero po magisterce.

(;
Stary 2010-03-23, 16:06   #22
platin_butterfly
Przyczajenie

Podyplomowe Studia Logopedyczne – pierwszy stopień

CHARAKTERYSTYKA STUDIÓW:
Studia zapewniają pełne przygotowanie teoretyczne oraz intensywną, aktywną formę praktyki zawodowej, umożliwiającą absolwentom studium prowadzenie samodzielnej terapii poważnych zaburzeń mowy (m.in. na tle autyzmu, zespołu Downa, mózgowego porażenia dziecięcego) oraz korekty wymowy, emisji głosu, dykcji i artykulacji.

Wykaz przedmiotów:
  • Medyczne podstawy logopedii,
  • Psychologiczne podstawy logopedii,
  • Pedagogiczne podstawy logopedii,
  • Lingwistyczne podstawy logopedii,
  • Dysleksja, dysgrafia i dysortografia,
  • Diagnoza i terapia zaburzeń mowy,
  • Emisja głosu, dykcji i artykulacji,
  • Zaburzenia głosu i oddychania,
  • Komputer w terapii,
  • Opóźniony rozwój mowy,
  • Jąkanie,
  • Surdologopedia,
  • Ankyloglosja i ortodoncja,
  • Afazja,
  • Dysartria,
  • Dyslalia,
  • Ćwiczenie umiejętności z dyslalii,
  • Metody uniwersalne w logopedii, metoda terapeutyczna Dyna-Lingua,
  • Seminarium dyplomowe.

INFORMACJE DODATKOWE:
Kierownik studiów: dr Małgorzata Młynarska
Kontakt:
pl. Biskupa Nankiera 15
50-140 Wrocław
tel.+48 71 37 52 564
logopedia@uni.wroc.pl
Czas trwania studiów: 4 semestry (2 lata) – łącznie 650 godz. (w tym 170 godz. praktyki)
Termin składania dokumentów: 30 czerwca 2010r.
Termin rozpoczęcia studiów: wrzesień 2010r.
Opłaty: 1700 zł za semestr
Zasady naboru: rozmowa kwalifikacyjna
Wymagania: ukończone studia wyższe (licencjat lub magisterskie) – preferowane kierunki humanistyczne, brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu logopedy
limit przyjęć – 100 osób, z czego 50% filologów polskich
Uzyskane kwalifikacje: uprawnienia logopedy
Źródło:

http://www.uni.wroc.pl/studenci/stud...y-stopie%C5%84
Stary 2010-03-23, 16:28   #23
plywok
Zakorzenienie

dziekuje

(;

REKLAMA
Stary 2010-03-23, 16:46   #24
platin_butterfly
Przyczajenie

Cytat:
dziekuje
Nie ma za co napiszcie mi proszę, co myślicie? Bo mam dylemat...
Stary 2010-03-23, 17:02   #25
fiorella22
Zadomowienie

Surimi dziękuje

a powiedz mi jeszcze jeśli mozesz, gdzie znajdę dokładne informacje na temat mowy czterolatka pod względem artykulacji, gramatyki i słownictwa. Bo w większości jest opisany rozwój mowy w przedziałach wiekowych wg Kaczmarka. A jeśli chodzi konkretnie o dziecko 4-letnie to nieduzo jest

platin_butterfly - ciekawe jest to co naopisałaś, bo jak ja zaczynałam studia na licencjacie to mówili, że logopeda można zostać po podyplomowych, ale trzeba magistra mieć. No ale może coś sie pozmieniało... Jak będę w szkole to dopytam i dam Wam znać Teraz jestem na studiach mgr - ped. przedszkolna z logopedią i na podyplomowe od października wybieram się na logopedię

You are not alone
I am here with you...
MJ
Stary 2010-03-23, 18:28   #26
Surimi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez demostenes Pokaż wiadomość
Apeluję do wszystkich studentek i studentów logopedii, którzy chcą w przyszłości leczyć jąkanie, o dokształcenie się w sferze psychologii, ale takie solidne. Bardzo nisko są cenieni logopedzi wśród osób jąkających się, a to dlatego że kładą nacisk na technikę nie biorąc pod uwagę psychiki, która w jąkaniu jest bardzo ważna. Pozdrawiam
a czy nie trzeba przypadkiem zrobic kursu z balbutologopedii?? nie uwazam aby logopeda po ksztalceniu podyplomowym byl na tyle mocny i rozwazny by wlasnie w sferze emocjonalnej nie wyzadzic pacjentowi krzywdy. pozatym terapia jąkania to juz wyzsza półka i aby na niej stanąc i moc pomagac trzeba naprawde duzo sie doksztalcic.
Cytat:
Witam, kończę w czerwcu studia pedagogiczne (bronię licencjat). Chciałabym dalej kształcić się w kierunku logopedii, a następnie naurologopedii. Czy warto iść od razu po licencjacie na podyplom z logopedii (co jest możliwe), czy najpierw zrobić mgr z ogólnej pedagogiki a potem robić podyplomówki?

Chodzi mi o to, czy jest sens w robieniu mgr jesli nie daje on wykształcenia kierunkowego? Tylko ogólne. A logopedia i neurologopedia to już coś konkretnego...
Tyle sie słyszy o produkowaniu mgr bez kierunkowego wykształcenia...

Co sądzicie?
z tego co mi wiadomo to owszem mozesz robic po lic. podyplomowke ale aby dostac dyplom musisz miec mgr. tak wiec twoj zamiar jest dobry pod warunkiem ze jednoczesnie skonczysz mgr na twoim miejscu wybralabym ped. wczesnoszkolna lub oligofreno-uwierz ze bedziesz miala mozliwosci zdobycia pracy w wielu placowkach a i twoje poczucie bezpieczenstwa znacznie wzrosnie po tych kierunkach tzn nie bedziesz sie bala ze wyzadzisz komus krzywde-mam taka nadzieje

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
Surimi dziękuje

a powiedz mi jeszcze jeśli mozesz, gdzie znajdę dokładne informacje na temat mowy czterolatka pod względem artykulacji, gramatyki i słownictwa. Bo w większości jest opisany rozwój mowy w przedziałach wiekowych wg Kaczmarka. A jeśli chodzi konkretnie o dziecko 4-letnie to nieduzo jest
Dziecko 4 letnie, potrafi już mówić o przeszłości i przyszłości. Zadaje mnóstwo pytań.
  • utrwalają się głoski s, z, c, dz, dziecko nie powinno ich zamieniać na ich zmiękczone odpowiedniki ś, ź, ć, dź;
  • głoski sz, ż, cz, dż dziecko może wymieniać na s, z, c, dz - jest to tzw. seplenienie fizjologiczne;
  • pojawia się głoska r, choć jej brak nie powinien jeszcze niepokoić;
  • może pojawić się tzw. hiperpoprawność związana
    z opanowaniem nowych, trudnych głosek np. zastępowanie głosek s, z, c, dz, przez sz, ż, cz, dż - np.: sztół, czukierek;

tyle odemnie ale wiesz co nie jestem pewna czy tam znajdziesz - przejzyj takie pozycje jak
- L. Kaczmarek, Nasze dziecko uczy się mowy
- Jastrzębowska G. , Podstawy logopedii dla studentów logopedii, pedagogiki, psychologii, filologii
- H. Rodak ., Terapia dziecka z wadą wymowy
- Demel- elementy logopedii

Stary 2010-03-24, 14:26   #27
fiorella22
Zadomowienie

Dzięki Surimi

oj mam się z ta moją pracą mgr...

You are not alone
I am here with you...
MJ

REKLAMA
Stary 2010-03-24, 15:39   #28
Surimi
Zadomowienie

eh napiszesz spokojnie , tylko trzeba cierpliwosci

Stary 2010-03-25, 21:40   #29
platin_butterfly
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Surimi Pokaż wiadomość
a czy nie trzeba przypadkiem zrobic kursu z balbutologopedii?? nie uwazam aby logopeda po ksztalceniu podyplomowym byl na tyle mocny i rozwazny by wlasnie w sferze emocjonalnej nie wyzadzic pacjentowi krzywdy. pozatym terapia jąkania to juz wyzsza półka i aby na niej stanąc i moc pomagac trzeba naprawde duzo sie doksztalcic.
z tego co mi wiadomo to owszem mozesz robic po lic. podyplomowke ale aby dostac dyplom musisz miec mgr. tak wiec twoj zamiar jest dobry pod warunkiem ze jednoczesnie skonczysz mgr na twoim miejscu wybralabym ped. wczesnoszkolna lub oligofreno-uwierz ze bedziesz miala mozliwosci zdobycia pracy w wielu placowkach a i twoje poczucie bezpieczenstwa znacznie wzrosnie po tych kierunkach tzn nie bedziesz sie bala ze wyzadzisz komus krzywde-mam taka nadzieje

Dziecko 4 letnie, potrafi już mówić o przeszłości i przyszłości. Zadaje mnóstwo pytań.
  • utrwalają się głoski s, z, c, dz, dziecko nie powinno ich zamieniać na ich zmiękczone odpowiedniki ś, ź, ć, dź;
  • głoski sz, ż, cz, dż dziecko może wymieniać na s, z, c, dz - jest to tzw. seplenienie fizjologiczne;
  • pojawia się głoska r, choć jej brak nie powinien jeszcze niepokoić;
  • może pojawić się tzw. hiperpoprawność związana
    z opanowaniem nowych, trudnych głosek np. zastępowanie głosek s, z, c, dz, przez sz, ż, cz, dż - np.: sztół, czukierek;

tyle odemnie ale wiesz co nie jestem pewna czy tam znajdziesz - przejzyj takie pozycje jak
- L. Kaczmarek, Nasze dziecko uczy się mowy
- Jastrzębowska G. , Podstawy logopedii dla studentów logopedii, pedagogiki, psychologii, filologii
- H. Rodak ., Terapia dziecka z wadą wymowy
- Demel- elementy logopedii

A dlaczego nie dostanę dyplomu po podyplomowej logopedii? Przecież licencjat też jest dyplomem
Stary 2010-03-26, 17:57   #30
Surimi
Zadomowienie

Cytat:
A dlaczego nie dostanę dyplomu po podyplomowej logopedii? Przecież licencjat też jest dyplomem
dlatego kochana ze musisz miec mgr aby otrzymac dyplom, tak jak pisalam wczesniej, mozesz studiowac itd ale nie dostaniesz dyplomu jesli nie bedziesz magistrem, tak jest na kazdej podyplomowce warunkiem jest ukonczenie stopnia II(mgr). ale zapytaj u siebie na uczelni dokladnie byc moze cos sie zmienilo.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości