![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki
Cytat:
Kurcze to się muszę doedukować bo wydawało mi się to niemożliwe. Cytat:
Ogólnie więc rozważam sytuację, że jest nieletnia mam wrażenie takie i już 2 czy 3 razy prosiłam o weryfikację mojego wrażenia i nie martwię się za kogoś, tylko realnie oceniam sytuację przy założeniu, że autorka JEST nieletnia. Tyle.
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Koleżanka mamy brała jakieś tabletki (nie wiem jakie), ale nie straciła dziecka, urodziło się chore, wychowuje je.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
fiolka400, myślę, że nie napisałaś nic złego.
Niechciana ciąża to w pierwszym momencie zwykle jest szok, ale czasami wystarczy sprawę przemyśleć i... takie matki później mówią, że to "niechciane dziecko" jest ich największym darem w życiu. To jednak jest ważna kwestia "być albo nie być" i warto byłoby ją podjąć. Być może autorka wątku już to dogłębnie przemyślała, ale tego nie wiemy i taki mały bodziec z jakiegoś forum, że "może sobie poradzisz - pomyśl" sprawi, że urodzi i wychowa wspaniałego człowieka. Przecież nikt jej nie potępia za tą decyzję. Co Wam aż tak strasznie miejsc parkingowych szkoda? Ja nie mam aż tak skrajnych poglądów, że uprawia się seks - trzeba się liczyć z konsekwencjami (w domyśle - a nie wiem czy dobrze zrozumiałam - urodzić i wychować), ale w szkole podstawowej uczą, że generalnie stosunek płciowy zwykle prowadzi do ciąży. Nawet jak zabezpieczałam się prezerwatywą bo nie mogłam brać tabletek to ginekolog mi sama wypisała escapelle bo gdybyśmy w święta zaliczyli pęknięcie gumy to mógłby być problem ze znalezieniem lekarza. W wypadku, gdybym była nastolatką z biednego domu, która nie może liczyć ani na wsparcie ani na pieniądze i nie miałabym kompletnie osoby, od której mogę pożyczyć kilkuset złotych na aborcję to bym seksu nie uprawiała. Gotowość moim zdaniem nie zależy wyłącznie od gotowości fizycznej i psychicznej. Z tego co się orientuję nie ma w 100% skutecznej metody antykoncepcyjnej - nawet sterylizacja tego nie zapewnia i trzeba się zastanowić co się stanie jak wpadniemy - pokochamy i wychowamy - dobra, ale jak? Usuniemy ciążę - ok, ale jak? Choć mam nadzieję to zwykłe gdybanie. Autorka wątku jest być może dorosłą osobą, być może matką, która nie ma możliwości urodzenia kolejnego dziecka. Pyta w końcu tylko o zdanie na temat metody ![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Znowu ???
niech ktos zamknie ten wątek bo nc z niego nie wyniknie a autorka pewnie juz nie wroci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Na koleżanke podziałały a Ciebie mogą zabić, zastanów się lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Info odnosnie tabletek juz otrzymała (gdzie sie zgłosic), wiec odpowiedz juz padła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czemu mam wrażenie, że to prowokacja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Niby dlaczego mialabym juz nie wrocic?
Mam 15 lat, wiem. Jestem nieodpowiedzialna, zaluje ze tak wyszlo. Jednak co sie stalo to sie stalo nic na to poradzic juz nie moge. Ojciec dziecka chcialby zebym zatrzymala to dziecko. Talbetki te sa wydawane na recepte. Nie bylam u lekarza, zrobilam 2 testy ciazowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;19205261]I znow najbardziej bezsensowne zdanie wizazu pt "wspolzyjesz=jestes gotowa na dziecko". Rece opadaja. Ostatni akapit wola moim zdaniem o pomste do nieba. Skad wiesz jaka jest sytuacja autorki? Wrozka Sybila jestes? Juz wywrozylas, ze otaczaja ja kochajacy ludzie a jak sobie spokojnie wszystko przemysli to z rana pocwaluje do sklepu po spioszki? Dorosnij. Zycie to nie bajka. Autorka nie prosila o indoktrynacje "swiat jest caly rozowy, kwitna kwiaty a gdzies tam jest Twoj krolewicz, ktory wychowa dziecko z Toba" ![]() A ten "babelek" to juz w ogole zal ![]() Amen Edytowane przez 201704051255 Czas edycji: 2010-05-11 o 14:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A chłopak ile ma lat? Porozmawiaj z nim i oboje zdecydujcie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
To że ojciec dziecka by chciał, ile on ma lat?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
BAN stały
|
Tabletki nie są wydawane na receptę, ja nie mogę...Dziewczyny już pisały, że przysyłają Ci je do domu. Na receptę Ci ich nikt nie da bo w Polsce ich nie ma, są zabronione.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
są legalne, przepisywane są na schorzenia różne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
ale ona zdaje się pisała o tabletkach na wrzody, które powodują (jako skutek uboczny) poronienie i są dostępne w aptekach na receptę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Słyszałam o tych tabletkach, z tego co wiem do 72 godz są skuteczne nie mam pojęcia jak pózniej działają jednak jest wiele działań ubocznych po ich zastosowaniu między innymi w przyszłości można nie mieć dzieci. Natomiast każdy organizm reaguje inaczej ,więc tego się nie da powiedzieć jak ty na ten lek zareagujesz , powinnaś się zwrócić do ginekologa o pomoc, ale ja bym nie ryzykowała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
!!! i takie teksty w dobie bezbolesnego dostępu do wiedzy. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po 1 zastanów się czy psychicznie poradzisz sobie z aborcją. Jak widzisz to potem. Jaki masz do tego stosunek. Po 2 nie znam się na tych tabletkach za bardzo. Jeśli są na receptę to nie wiem jaki lekarz bez konkretnego wskazania je przepisze. Można zamówić tabletki wczesnoporonne przez internet. Trzeba mieć na to pieniądze. Po 3 (niech się wypowiedzą osoby bardziej zorientowane) czy lekarz pozna po czym to krwotok? (nie tyle, że aborcja co poronienie). Wydaje mi się, że tak. Zostaną poinformowani rodzice bo nie jesteś pełnoletnia. Więc o ciąży dowiedzą się tak czy siak. Jeśli myślisz aborcja a nie adopcja bo boisz się reakcji rodziców to wiedz, że oni i tak się dowiedzą. Po 4 skoro już pogodzisz się z tym, że rodzice i tak się dowiedzą przemyśl wszystkie opcje. P.s Ile ten chłopak "chętny" na dziecko ma lat? Bo dziecko trzeba urodzić i wychować a nie "zatrzymać" jak zabawkę.
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
dziekuje wam bardzo za pomoc, bardzo mi pomoglyscie.
![]() on ma 19 lat. a jeszcze jakbyscie mogly mi powiedziec ile tak okolo kosztuje wizyta u ginekologa, poniewaz dawno go nie odwiedzalam i przestalam sie oreitowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O to mi chodziło. W takim wypadku rodzice dziewczyny i tak się dowiedzą, że ciąża była. W szpitalu lekarz zaraz powiadomi rodziców. P.s Tylko nie wpadnij na genialny pomysł, że nie pójdziesz do lekarza, bo po 1) może potrzebne będzie czyszczenie po2) jak coś pójdzie nie tak lepiej, żebyś się nie wykrwawiła.
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
Różnie, ale od 50 do 120 zwykle ( w zaleznosci czy samo badania, czy bedzie cytologia, wymaz itd)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
jesli bys sie natomiast decydowala na aborcje, to rok temu kolezanka placila 1800zl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Pojde, pojde. Tylko wlasnie zostala kwestia czy przymie mnei bez opiekuna. Dziekuje wam za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do tabletek, to hmm raczej niebezpieczne. Poza tym ryzyko tego, ze nie bedziesz mogła miec wiecej dzieci jest wliczone w kazdą aborcje. To Twoj wybór. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
nie to nie bedzie moj pierwszy raz, wczesniej chodzilam z opiekunem czyt. mama ;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi o sam fakt zajścia w ciążę. Nie o to co potem się z nią stanie czy urodzi czy nie. A nauczkę bo samo się to dziecko nie zrobiło i na przyszłość będzie pamiętać, że należy się zabezpieczać.
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Hej !
Na wstepie - wspolczuje sytuacji. Sama nie chcialabym sie w takowej znalesc, a nastolatka juz nie jestem. Jesli zdecydowalas sie na te tabletki - upewnij sie jakie sa skutki uboczne i czy na pewno tego chcesz. Ode mnie nie dostaniesz komentarzy typu : 'urodz i oddaj do adopcji' albo 'pokochaj na sile'. Nie chcesz dzieci w chwili obecnej - dzialaj jak najszybciej. Powodzenia !! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:20.