Kuracja przeciwtrądzikowa skinoren - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-03, 11:46   #31
Amizu
Rozeznanie

Dot.: Pytanie o Skinoren

Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość
Hej,czy skinorenu należy używać przed nałożeniem kremu nawilżającego czy po? a może zamiast?

Ja używałam go po nałożeniu kremu. Trochę zawsze poczekałam aż krem się wchłonie.

Jednak skinoren sam w sobie dużo mi nie pomógł muszę powiedzieć... dużo lepszy w moim przypadku okazał sie isotrex i klindacin
Amizu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 21:48   #32
angel of sadness
Zadomowienie

Mam parę pytań odnośnie skinorenu:

1) Czy po nałożeniu skinorenu można nałożyć jakiś krem, czy lepiej przed nałożeniem ? (Posiadam krem anti-blemish z clinique'a czy ewentualnie mógłby być ten krem? Czy lepiej jakiś nawilżacz?)
2) Jak wysoki filtr musi mieć krem na dzień ? Czy mógłby być filtr zawarty w podkładzie np. ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ra-wersja.html
3) Czy skinoren używa się raz czy 2 razy dziennie?

Przepraszam za ten wysyp pytań... szczegolnie jeśli odpowiedzi są gdzieś na wizażu. Przeszukiwałam forum, ale nie udało mi się znaleźć..

Z góry dziękuję za odpowiedź.
angel of sadness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 18:23   #33
asix86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez angel of sadness Pokaż wiadomość

1) Czy po nałożeniu skinorenu można nałożyć jakiś krem, czy lepiej przed nałożeniem ? (Posiadam krem anti-blemish z clinique'a czy ewentualnie mógłby być ten krem? Czy lepiej jakiś nawilżacz?)
2) Jak wysoki filtr musi mieć krem na dzień ? Czy mógłby być filtr zawarty w podkładzie np. ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ra-wersja.html

Przepraszam za ten wysyp pytań... szczegolnie jeśli odpowiedzi są gdzieś na wizażu. Przeszukiwałam forum, ale nie udało mi się znaleźć..

używam skinorenu od tygodnia, przepisała mi go dermatolog.

1) najpierw myję twarz cetaphil'em, później skinoren i to WSZYSTKO. nic więcej. mam cerę mieszaną, często mi ściągało bez smarowania kremem po umyciu ale teraz jest ok.
2) http://www.skinoren.pl/faq/5/
dermatolog zakazała mi rano smarować czymkolwiek twarz, tylko umyć cetaphilem (albo lekko nim posmarować bo można go używać bez wody), niedługo jadę w góry.. tam będę już smarować rano twarz, bo będę cały dzień na dworzu
3)na ulotce pisze przecież że 2 razy dziennie.. mi dermatolog kazała raz, ale czasem rano też lekko punktowo go nakładam

dodam, że efektów jeszcze nie widzę. poza skinorenem dostałam tabletki antykoncepcyjne OC-35.
Stary 2008-12-27, 01:54   #34
Bali
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez angel of sadness Pokaż wiadomość

1. Jeżeli chcesz użyć jakiegoś kremu w trakcie używania Skinorenu, to smaruj się najpierw Skinorenem, a w odstępie 30 min kremem. (Zalecenia lekarza). Ja używam nawilżającego.
2. Na to pytanie nie znam odpowiedzi.
3. Skinoren używa się 2 razy dziennie. (Ja też z początku używałam dwa razy dziennie, ale kiedy skóra zaczęła się łuszczyć dermatolog poradził używać mi go tylko na noc albo w ogóle sporadycznie co jakiś czas).
Bali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 18:03   #35
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

od 2 miesięcy używam skinorenu na dzien. Pani dermatolog mi przepisała ,sceptycznie bylam nastawiona ,bo jakies 4 lata temu bawiłam sie długi okres w wizytu u dermatologa bezskutecznie. Teraz spróbowałam i nie żałuje . Nakładam go tylko na brode ,bo mam z nia problem a wieczorem nakładam clindacne (również przepisany przez dermatolog) i musze powiedzieć ze od 3tyg. nie wyskakuje nic . Na początku owszem coś sie pojawiało ale dało sie przeżyć. Przebarwienia powoli znikają a krem fajnie się wchłania nie świeci sie skóra bez problemu można makijaż na niego nałożyć. Mysle ze warto spróbować i zainwestować zwlaszcza jesli lek przepisuje dermatolog.
natalli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 15:19   #36
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katiia Pokaż wiadomość
Dziewczyny,błagam,proszę o odpowiedzd 3 dni używam tego Skinorenu i efekty są......MAKABRYCZNE!!!-moja buzka nigdy nie wyglądała tak fatalnie,mam wrażenie że wszystko wyskoczyło z 10x siłą!(( czy któraś z Was tak miała?czy to uczulenie?mam to odstawić?już kompletnie nie wiem co robić.....(
Ja miałam to samo, niby Skinoren miał pomagać a okazało się że buzia wygląda jeszcze gorzej. Pojechałam natychmiast do pani dermatolog i kazała mi odstawić skinoren. Tabletek antykoncepcyjnych nie chciałam. Ja brałam tetralysal. Buzia z czasem się wygoiła, wkradła mi się niestety alergia na metale.. no i teraz kolejne leczenie.
Mi skinoren nie służył, jeśli Tobie też nie to skonsultuj się z lekarzem, może zaleci odstawienie Skinorenu

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 17:51   #37
angel of sadness
Zadomowienie

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, ale niestety mnie chyba skinoren nie służy ( w chwili obecnej używam acne-dermu, ale to podobno to samo), mam przesuszoną cerę, strasznie poszarzałą, w ogóle ma brzydki koloryt, poza tym strasznie mnie piecze skóra po jego nałożeniu, szczególnie skrzydełka nosa Chyba muszę znaleźć inny specyfik w walce z przebarwieniami a miało być tak pięknie

Czy ktoś zauważył coś podobnego po używaniu skinorenu (acne-dermu) ?

Edytowane przez angel of sadness
Czas edycji: 2009-01-09 o 17:54
angel of sadness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-22, 17:49   #38
lowers
Raczkowanie

Witam Co do skinorenu to ja już sama nie wiem, niby używam go już od prawie 2 miesięcy <teoretycznie na przemian z isotrexinem> ogólnie trądziku nie mam, ewentualnie niespodzianki przed okresem, ale do tego jak najbardziej jestem przyzwyczajoa. Problem z przebarwieniami: czy ten krem komukolwiek i jakkolwiek na przebarwienia/blizny pomógł? bo ja albo tego nie widze albo po prostu nie działa. A, że sa straszne... to już inny tem,at ,)
lowers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 08:16   #39
majaki
Raczkowanie

Ja też używałam skoniorenu na przebarwienia po trądziku ale pozniej zaczął mnie podrazniac i w miejscach przebarwien potradzikowych (policzki) miała zaczerwienione zaognione miesjsca może dlatego ze mam skóre naczynkową . No i odsawiłam stosowałam dosc długo mimo zaczerwien ale pozniej odstawiłam i moim zdaniem nei rozjasnił mi przebarwien
majaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 19:41   #40
Himka
Raczkowanie

anuleczka1991,
martaj145,
natalli
lowers
majaki

Bardzo Was proszę sprecyzujcie, którego rodzaju skinoren stosowałyście??? Bo są dwa żel 15% czy krem 20%, i oprócz stężenia różnią się składem substancji pomocniczych.
Himka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 08:13   #41
majaki
Raczkowanie

Ja używałam skinorenu żel, ponieważ żel jest lepszy do skóry tłustej
majaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-07, 16:21   #42
lowers
Raczkowanie

Ja używam skinoren krem.
lowers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-14, 22:23   #43
asix86
Wtajemniczenie

czy od skinorenu mogą wychodzić wągry.. tzn takie białe, wystające punkciki, które można powyciskać, ale wówczas czasem mogą przerodzić się w pryszcze.. jak się ich nie wycisnie to z kolei też może coś z nich urosnąć czy ma ktoś ten sam problem?? Skinoren stosuję od 2 miesięcy na całą twarz. Mam przede wszystkim trądzik na policzkach i skroniach (jeszcze pół roku temu mogłam powiedzieć że nigdy na policzku nie miałam ani jednego pryszcza), który może i jest mniejszy, lecz te "wągry" :/ i ciągły strach "co z nich będzie.."
asix86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 09:19   #44
Danuta Nowicka
dr n. med.

Skinoren to najsłabszy z grupy retinoidów, jeśli nie będzie efektów można zmianić na Locacid czy Zorac. Co do terapii hormonalnej - włączyć ją należy gdy zmiany są bolesne, bez treści ropnej, czerwone, zlokalizowane w przewadze na brodzie, żuchwie i szyi, nasilające się zgodnie z cyklem miesięcznym i wtedy nie ma sensu stosować antybiotyku, bo poprawy nie bedzie.
Stary 2009-02-16, 16:17   #45
cytrynowa88
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to cytrynowa88

Skinoren mam w żelu 15% i musze przyznac ze pomaga jak zaden inny dotąd jaki mialam mozliwosc stosowac. Najpierw smaruje twarz kremem wyrobionym w aptece z witamina A i E tlusty i pozniej skinoren nakladam na pryszcze, albo pryszcza. Ostatnio juz tylko pojedyncze
Co mi sie w nim nie podoba? to ze jak klade go na noc to mnie strasznie skora swedzi i mam problem przez to ze snem skupiam sie na tym by sie nie podrapac
Bardzo wyszusza wiec mocno nawilzajacy krem sie przyda. Jesli chodzi o blizny nie zauwazylam dzialania. Byc moze za rzadko stosuje.

cytrynowa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-12, 07:30   #46
mtea
Przyczajenie

Ja stosuje skinoren od 5 dni, na dzien dermatolog przepisala mi skinoren,a na noc cicalfate. Zrobilo mi sie strasznie duzo krostek, policzki mam cale czerowne i okropną skórę w dotyku, nigdy wczesniej tak nie mialam. W piatek wybieram sie do dermatologa spytac czy tak ma byc. Mialyście może podobne objawy?
mtea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 00:39   #47
pete86
Raczkowanie

hej, dwa pytanka

czy jak mam skinoren z data do konca marca, to stosujac go w maju/czerwcu zmasakruje sobie twarz, czy najwyzej nie podziala ?
zal mi wyrzucac pol tubki

czy stosowanie skinorenu 2x/tydzien na noc ma jakikolwiek sens ?
pete86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 10:12   #48
asix86
Wtajemniczenie

Moja dermatolog powiedziała że używa skinorenu raz na tydzien,
a ma ładną cerę i ok 40 lat, uważa, że skinoren wspaniale działa..

co do daty to ja nie wiem.. na pewno jak są daty ważności to dają "na zapas", ale nie wiem czy bym na Twoim miejscu użyła.. może jeśli go przechowywałaś ładnie w suchym i chłodnym miejscu, jak należy...
Stary 2009-05-14, 15:57   #49
pete86
Raczkowanie

dzieki.

(-eś) -> facet

pete86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 17:33   #50
asix86
Wtajemniczenie

Najmocniej przepraszam!
Stary 2009-07-12, 22:00   #51
Mycha1710
Przyczajenie

mam pytanie i prosze pomozcie od niedawna uzywam skinorenu i kiedy zaczelam go stosowac strasznie swedzi mnie skora... czy to dobry objaw?? i po jakim czasie uzywania tego leku zauwazylisie zmiany???
Mycha1710 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 10:25   #52
uparta Marti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pete86 Pokaż wiadomość
hej, dwa pytanka

czy jak mam skinoren z data do konca marca, to stosujac go w maju/czerwcu zmasakruje sobie twarz, czy najwyzej nie podziala ?
zal mi wyrzucac pol tubki

czy stosowanie skinorenu 2x/tydzien na noc ma jakikolwiek sens ?
1. nie można używać kosmetyków/leków po upływie daty ważnośći !

2.sens jakiś ma ale musiałbyś długo czekać na efekty. Jeśli Cię nie podrażania ani nic to możesz używać go na noc przemiennie z jakimś kremem nawilzającym

Cytat:
Napisane przez Mycha1710 Pokaż wiadomość
mam pytanie i prosze pomozcie od niedawna uzywam skinorenu i kiedy zaczelam go stosowac strasznie swedzi mnie skora... czy to dobry objaw?? i po jakim czasie uzywania tego leku zauwazylisie zmiany???
dobry objaw. Mi też swędziała po posmarowaniu nim.
Uzywałam go 3 miesiące i byłam baardzo zadowolona z efektów. Używałam go baaardzo sestymatycznie,w każdą noc przez 3 miesiące. CZasem tylko zamiast skinorenu aplikowałam jakis krem mega nawilzający. Ogólnie nie miałam problemu z nawilżaniem bo nawilżanie w dzien+ filtry mi wystarczało.
Stary 2010-01-20, 17:15   #53
martak91
Raczkowanie

Mnie dermatolog na zmiany ropne i trądzik przepisał antybiotyk UNIDOX SOLUTAB, pomógł błyskawicznie- efekty zauważyłam już po 4 dniach, a w ciągu tygodnia wszytko zniknęło! Byłam w szoku!
Pamiętaj jednak, że Twój organizm jest inny i może inaczej przyswajać różne leki itd.
martak91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 19:11   #54
asix86
Wtajemniczenie

Post pomyłkowy
Stary 2010-03-30, 07:02   #55
dzoan
Zakorzenienie

Używałam skinorenu- żel kilka dobrych lat temu. Dermatolog przepisała mi go latem, mówiąc ze przepisuje zgodnie z porą roku. zdziwiło mnie to tak właściwie jakiś czas temu dopiero jak poczytałam w internecie, że nie powinno się stosować tego typu kosmetyków na słońce. Ale wyszło na to, że dermatolog miała rację, bo nie porobiły mi się żaden plamy, ponadto buzia bardzo mi się oczyściła, zniknęły wypryski i krosty i przebarwienia byłam ogromnie zadowolona używałam go rano i wieczorem.. jednak nie nadawał się pod makijaż, bo powodował 'zrolowywanie się' ;P pudru.. Jednak nie przeszkadzało mi to, bo miałam tak czysta twarz, że mój makijaż polegał tylko na pomalowaniu powiek i brwi Zastanawiam się czy nie kupić go znowu, bo boję się, ze jak to każdy antybiotyk doustny- drugi raz już nie będzie działał. A mam już 24 lata, problemy z cerą większe niż gdy byłam natolatką
dzoan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 22:21   #56
asix86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
Używałam skinorenu- żel kilka dobrych lat temu. Dermatolog przepisała mi go latem, mówiąc ze przepisuje zgodnie z porą roku. zdziwiło mnie to tak właściwie jakiś czas temu dopiero jak poczytałam w internecie, że nie powinno się stosować tego typu kosmetyków na słońce. Ale wyszło na to, że dermatolog miała rację, bo nie porobiły mi się żaden plamy, ponadto buzia bardzo mi się oczyściła, zniknęły wypryski i krosty i przebarwienia byłam ogromnie zadowolona używałam go rano i wieczorem.. jednak nie nadawał się pod makijaż, bo powodował 'zrolowywanie się' ;P pudru.. Jednak nie przeszkadzało mi to, bo miałam tak czysta twarz, że mój makijaż polegał tylko na pomalowaniu powiek i brwi Zastanawiam się czy nie kupić go znowu, bo boję się, ze jak to każdy antybiotyk doustny- drugi raz już nie będzie działał. A mam już 24 lata, problemy z cerą większe niż gdy byłam natolatką
Zajrzyj:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=51611
Jedna z osób napisała tam, że "nie uzależnia cery"
Stary 2010-04-30, 12:22   #57
Skinoren123
Przyczajenie

Skinoren

Cześć

Zakupiłem krem skinoren i mam problem lekarz kazał go stosować 2x dziennie,rano i wieczorem mam go nakładać rano i zostawić do wieczora pózniej umyć twarz i nałożyć wieczorem na noc ?? czy może nakładać go rano i wieczorem na 1-2 h i pózniej zmywać z twarzy??
Skinoren123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 20:35   #58
Skinoren123
Przyczajenie

Dot.: Skinoren

Proszę o pomoc.
Skinoren123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 07:26   #59
rozowaagus8888
Raczkowanie

Dot.: Skinoren

Cytat:
Napisane przez Skinoren123 Pokaż wiadomość
Proszę o pomoc.
Stosowałam to kiedyś.
Nakładasz rano np. o 8 rano... i zmywasz np. o 19-20 i nakładasz na OCZYSZCZONĄ dobrze twarz znowu skinorem... Przecież to logiczne