Chory chomik - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-12-17, 22:00   #31
_Roxi
Zadomowienie

GG do _Roxi
Re: POMOCY CHOMIK CHYBA OŚLEPŁ :(/to już koniec

to naprawde okropne - moj piesek tez mial 12 lat , jamniczek kochany zadziorny ,mial bardzo slabe serca i niewydolnosc ukladu krazenia ,oprocz tego mial straszny kamien nazebny i jak moi rodzice pojechali mu go usuwac do kliniki to lekarz powiedzial ,ze moze nie przezyc znieczulenia -byl tak slaby, przezyl ,ale w czerwcu moi rodzice musieli go uspic bo tak bardzo bylo z nim juz zle,czasem mielismy wrazenie ,ze juz nie oddycha - to straszne , ja dalej nie moge sie z tym pogodzic ,to byl moj ukochany misio,i to beda 1 swieta bez niego
qrcze piszac to lzy mi leca po policzkach ....
3maj sie !
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 [']
_Roxi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-17, 22:11   #32
sarimatha
Rozeznanie

GG do sarimatha Wyślij wiadomość przez Yahoo do sarimatha

kurcze ja rano widziałam ze jeszcze chodził po klatce
jak wróciłam był sałaby i sie nie ruszał nic myslałam z enie zyje juz ale zaczął i to było piękne taka byłam uradowana przeszczesliwa i go karmiłam i juz budzik na 4 nastawiłam zeby w spokoju zjadł zanim wyjde do skzoły ale jego juz nie ma
sarimatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-17, 22:43   #33
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Roxi napisał(a):
> to naprawde okropne - moj piesek tez mial 12 lat , jamniczek kochany zadziorny ,mial bardzo slabe serca i niewydolnosc ukladu krazenia ,oprocz tego mial straszny kamien nazebny i jak moi rodzice pojechali mu go usuwac do kliniki to lekarz powiedzial ,ze moze nie przezyc znieczulenia -byl tak slaby, przezyl ,ale w czerwcu moi rodzice musieli go uspic bo tak bardzo bylo z nim juz zle,czasem mielismy wrazenie ,ze juz nie oddycha - to straszne , ja dalej nie moge sie z tym pogodzic ,to byl moj ukochany misio,i to beda 1 swieta bez niego
> qrcze piszac to lzy mi leca po policzkach ....
> 3maj sie !

Jeju! Mój jamniczek ma już 13 lat. Mordkę ma taką młoda i oczka wesolutkie, ale jednak staruszkiem jest
Jest grubuśki (11 kg) i pan doktor zalecił mu dietę, której przestrzegamy, ale nie chudnie
Jest wykastrowany, bo miał raka prostaty W "dzieciństwie" przechodził również parwowirozę, więc ma uszkodzoną lekko wątrobę Ma reumatyzm (łapeczka w piąstkę mu się zawija) i nieczynną lub nie do końca drożną którąś komorę serca (czyli chyba niewydolność krążenia?). Przez to strasznie się krztusi i kaszle Ma też straszny kamień na ząbkach, ale już z nim nie chodzimy na usuwanie, bo ma za słabe serduszko
No i jeszcze do tego zaczyna ślepnąć Ma jaskrę, czy tam zaćmę, coś w tym stylu

Ale wiecie co? Zadziwia mnie ten mój piesek, bo jest taki radosny, żywy, zaciąga codziennie nas do zabawy, próbuje ząbkami wyciągać swój kojec na środek przedpokoju i szarpać nim, przynosi nam piłeczkę do rzucania, uwielbia gryźc taką skórkę do gryzienia i w ogóle zachowuje się jak szczeniak, aż nas to czasem wnerwia

Ma ponadto swoje starcze schizy i odchyłki: np. moja mama nie może wchodzić do łazienki, a juz na pewno zamykać za sobą drzwi Jak tylko zniknie za drzwiami łazienki, piesek zaczyna jęczeć (dosłownie) tak powoli, przeciągle i cichuteńko. Jak mama otworzy drzwi, uspokaja się

Najbardziej sie boję co będzie w Sylwestra - strzały na serduszko nie robią dobrze, a on się przeraźliwie boi strzałów Dobrze, że rodzice nigdzie nie wychodzą.

Pozdrawiam Wasze wszysktie zwierzątka, młode i stare... wszystkie. Dajcie im teraz wszystkie buziaka w czółko ode mnie

Charlotte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-18, 06:55   #34
mauricel
Raczkowanie

Re: POMOCY CHOMIK CHYBA OŚLEPŁ :(

o joo... trzymaj się dzielnie mały diabełku przykro jest czytać o śmierci zwierzątka ( dopiero teraz zajrzałam na wizaż )

trzymaj się dzisiaj ciepło , serdeczne buziaki dla Ciebie

mauricel
mauricel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-18, 07:23   #35
sarenka
Zakorzenienie

buu.. strasznie mi przykro

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-18, 12:45   #36
oceania
Rozeznanie

GG do oceania

A propos łysienia: kiedyś miałam kanarka, i on zaczął łysieć na główce-okazało się, że to były jakieś piórojady dostał od weta zasypkę, ale nie za wiele pomogła... Było mi strasznie ciężko: jak wróciłam ze szkoły juz mnie nie przywitał wesołym ćwierkaniem... To było ze 5 lat temu ale ja nadal jak o tym pomyśle to mi sie smutno robi...

Sarimatha-trzymaj się! naprawdę Ci współczuję, wiem co to znaczy...
oceania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-18, 13:30   #37
Komanka
Rozeznanie

Sarimatho, tak mi przykro Ja w sierpniu straciłam króliczka, dostał ataku serca (miał zaledwie 6 miesięcy, a miałam go tylko 3 miesiące) i wiem, jaki to smutek...
Komanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-12-18, 13:42   #38
Komanka
Rozeznanie

Re: POMOCY CHOMIK CHYBA OŚLEPŁ :( / do Karoli !

Karola napisał(a):
> Najbardziej sie boję co będzie w Sylwestra - strzały na serduszko nie robią dobrze, a on się przeraźliwie boi strzałów Dobrze, że rodzice nigdzie nie wychodzą.

Są takie tabletki uspakajające Sedalin dla psów i kotów. Podaje się je przy np. bardzo złym znoszeniu jazdy samochodem, ogromnym strachu przed petardami i innymi nagłymi hałasami itp. Może zapytaj weterynarza, czy Twojemu pieskowi (uwzględniwszy jego stan zdrowia!) można taką zaaplikować na Sylwestra. Moja jamniczka (dodam, że ze schroniska, bo to istotne) sika w nocy na tle nerwowym, badania nie potwierdziły jakiejkolwiek choroby, w dzień wytrzymuje po 8 godzin, a w nocy nawet 5 nie potrafi, nasze obserwacje opowiedziane wetowi przyczyniły się do postawienia takiej diagnozy. Po tych tabletkach już od tygodnia nie sika! Zaczęliśmy od najmniejszej dawki (takiej dla kota, czyli 7 mg), a teraz bierze większą.

Tylko nic na własną rękę, no i spytaj weterynarza, czy twój jamniczek może takie coś dostać! Więcej znalazłam na grupie dyskusyjnej w google.

http://groups.google.pl/groups?hl=pl....pl%26rnum%3D2

http://groups.google.pl/groups?hl=pl....pl%26rnum%3D7

PS. A do tej pory jak jamniczek reagował na petardy i strzały sylwestrowe?
Komanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-18, 13:46   #39
Edyta
Zadomowienie

Jak mi smutno to wszystko czytać!!! Mam dwa ukochane koty i nie wyobrażam sobie jak będę się czuła po śmierci któregoś z nich. A wiem, że to nieuchronne, niestety. Jak najdłuższego i najweselszego życia życzę wszystkim waszym zwierzaczkom.
Edyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-18, 13:46   #40
Edyta
Zadomowienie

Jak mi smutno to wszystko czytać!!! Mam dwa ukochane koty i nie wyobrażam sobie jak będę się czuła po śmierci któregoś z nich. A wiem, że to nieuchronne, niestety. Jak najdłuższego i najweselszego życia życzę wszystkim waszym zwierzaczkom.
Edyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-18, 16:05   #41
angel.ek
Raczkowanie

GG do angel.ek

Tak mi przykro z powodu chomiczka... Wiem co czujesz. Ja pożegnałam mojego małego przyjaciela w lipcu tego roku, niestety...
Trzymaj się cieplutko, pozdrawiam!
angel.ek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-12-19, 00:08   #42
Teri
Raczkowanie

Sarimatho, dzisiaj wieczorem zajrzalam na wizaz tylko po to by sprawdzic, jak sie ma Twoje zwierzatko. Chcialabym zobaczyc, ze ma sie lepiej, ale niestety nie mialam zbyt wielkich nadziei - moj chomiczek zdechl jakis czas temu rownie szybkiej i okropnej chorobie. Nie martwilo mnie nawet, ze zdechl, ale ze tak strasznie cieprpial przez te dwa dni (przez ostatni byl prawie nieprzytomny). Tak smutno i Twojego to spotkalo. Moj maz (sam zreszta zaplakany) pocieszal mnie w dosc, hmmm, specyficzny sbosob, choc przyznaje, troszke dzialal: "Pomysl, zawsze mogl trafic do domu z kupa malych dzieci, co by go ciagaly za wszystkie konczyny i mowily, 'o jaka slicna myska', ale poniewaz trafil do nas mial kilka miesiecy spokojnego zycia". Wiem, ze obraz takiego wymeczonego, nieumytego, umierajcego chomiczka trudno wyrzucic z pamieci. U mnie minely dwa lata i drugi Teddy zdarzyl sie juz prawie zestarzec, a jednak...
A jak spotkam tego weterynarza, co Ci nowego chomika proponowal.... trzymajcie mnie, dobrzy ludzie...

Pozdrawiam i pamietaj, byl u Ciebie szczesliwy

Teri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-19, 13:31   #43
Gonia1
Zakorzenienie

Skarbie, przykro mi. Uwierz mi- wiem co czujesz..Mi ponad 2 lata temu w podobny sposób umarła koteczka... Mieliśmy ją stosunkowo krótko, bo tylko rok (to była przybłęda), ale bardzo ją pokochaliśmy...Wszystko było dobrze, miała lśniące futerko (co zazwyczaj świadczy o zdrowiu), aż tu pewnego razu dostała nagle paraliżu nóżek, potem to pewnie przeszło na płuca (aż nie chcę myśleć jak bardzo cierpiała wtedy ), i tej samej nocy zmarła... Na dodatek osierociła 2 3-tygodniowe kocięta...Dobrze, że zaopiekowała się nimi inna nasza kotka... Z kolei 9 miesięcy temu zginął inny nasz kotek - prawdpodobnie przejechał go samochód... 2 kolejne zniknęły bez wieści, nie wiemy co się z nimi dzieje. Obecnie mamy 3 kotki i mam nadzieję, że będą one z nami jak najdłużej!!!
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-19, 19:27   #44
Gonia1
Zakorzenienie

Re: POMOCY CHOMIK CHYBA OŚLEPŁ :( / do Karoli !

A ja zauważyłam "dziwną" rzecz - moje kotki nie boją się strzałów petard. Kiedyś w Sylwestra na siłę zamknęłam je w łazience, żeby się nie bały Wtedy dopiero były nieszczęśliwe!! A kiedy je wypuściłam, one po prostu położyły się w przedpokoju, i , jakby nigdy nic, zasnęły
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 12:20   #45
prowokacja17
Zadomowienie

GG do prowokacja17
Chomik dżungarski...

Zauważyłam że mój chomiczek wyblakł,jest teraz prawie biały..Pręga która była bardzo widoczna na jego grzbiecie jest coraz jasniejsza Poza tym zachowuje sie normalnie...Czy to jakaś choroba ? czy mam się martwić?
Stary 2006-01-24, 12:34   #46
Gadzinka
Przyczajenie

Dot.: Chomik dżungarski...

Nie wiem co jest z Twoim chomisiem, ale ja też miałam pewien problem z moim. W porze wiosenno-letniej cały czas chodził z mokrym futerem. Na początku myślałam, że jest chory czy coś. Mój TŻ powiedział mi później, że on ma prostu syndrom mokrego futerka, ale chyba sobie ze mnie jaja robił... Teraz już jest ciągle suchy także myślę, że po prostu się pocił albo moczył pod pojnikiem bo było mu gorąco A co do Twojego chomiczka to może po prostu na zimę zmienia sierść? (tzn na lato może wyliniał a teraz uzupełnia?) No nie wiem...Pozdro
Gadzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 12:36   #47
kamaO
Wtajemniczenie

Chyba tylko weterynarz określi czy to cos poważnego. Czytałam jednak kiedyś, że dżungarki zimą jaśnieją. O ile kojarzę to po to, żeby się wtopić w zimowy krajobraz Też miałam takiego malucha Dostałam od męża gdy w sklepie zoologicznym mało się nie popłakałam nad losem jego braci: jakiś facet kupował chomisie jako karmę dla węża Wiem, wiem... Węże też muszą jeść, ale czemu akurat chomiki???
Stary 2006-01-24, 12:43   #48
takasobieania
Zadomowienie

GG do takasobieania

Oj tez miałam takiego chomika , prześliczne sa, takie małe kuleczki. Moze faktycznie zmienia futro na zimę? Choziaz nie pamietam by mój tak robił... Najlepiiej sytaj w sklepie zoologicznym lub weterynarza.

moje obrazki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117813
takasobieania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 13:01   #49
bzyczka1
Zakorzenienie

tak..te chomiki zmieniaja futerko w zimie na jasniejsze...tez mialam dylemat czy oby napewno nic muu nie jest

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-24, 13:08   #50
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Myślę,że to zimowa zmiana usierszczenia

"...chomik dżungarski z wyglądu bardzo przypomina chomika chińskiego, bowiem ma na grzbiecie taką samą pręgę. (...) W naturalnym środowisku życia, chomik przybiera latem ciemniejsze barwy futerka - grzbiet jest szary a brzuszek biały. Zimą futro jest o wiele jaśniejsze"

-----> http://liziii.one.pl/dzungarski.html

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-24, 15:30   #51
prowokacja17
Zadomowienie

GG do prowokacja17

ooo to dobrze bo juz myslalam ze coś z nim nie tak
Stary 2006-01-24, 21:46   #52
spray
KWC

a ja sie wreszcie dowiedziałam jakiej rasy jest mój Parszywek toż to dżungarska krew, ha!
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-18, 22:55   #53
eklerka
Zakorzenienie

Dot.: Re: POMOCY CHOMIK CHYBA OŚLEPŁ :(

Cytat:
Napisane przez _Roxi
zmykaj szybciutko z nim do weterynarza - on na pewo cos poradzi - tez mialam 2 chomiczki , jeden mial chora watrobe i umieral w meczarniach , byl caly spuchniety bo zoladek mu juz nie trawil , wlasnie najgorsze jest to,ze nie mozemy im pomoc
...
Mi tak chomik spuchł Dostał zastrzyk przeciwbólowy i tylko tak mu można pomóc. Niedługo dostanie następny, ale już umrze. Ma 3 latka, czyli jest staruszkiem.

Edytowane przez eklerka
Czas edycji: 2006-08-19 o 07:25 Powód: ort
eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-31, 07:47   #54
kiciulka1985
Zakorzenienie

hmm a nie ze "starosci" ?
moja po ok roku wybielila sie... chora nie byla, zyla ponad 2,5 roku... jeszcze do wczoraj
Stary 2006-08-31, 13:22   #55
naughty-girl
Rozeznanie

też miałam dżungarka, słodkie są te chomiczki, takie puchate kuleczki z czarnymi oczkami jak koraliki... ;D tylko że mój nie zmieniał sierści na zime,cały czas był szary [może troche bardziej wyblakły niż normalnie],a ja głupia miałam cały czas nadzieje że moze jednak zmieni... pozdrawiam
naughty-girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-31, 13:32   #56
Finnabair
Rozeznanie

Cytat:
Latem kolor futerka dżungara jest na grzbiecie szary, na brzuchu biały . W zimie futerko na grzbiecie jest o wiele jaśniejsze, zaś u osobników trzymanych w niskiej temperaturze - prawie śnieżnobiałe. W warunkach pokojowych sierść zwierzęcia utrzymuje stale szary odcień.

proszę
Finnabair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-31, 14:23   #57
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiciulka1985
hmm a nie ze "starosci" ?
moja po ok roku wybielila sie... chora nie byla, zyla ponad 2,5 roku... jeszcze do wczoraj
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-25, 20:35   #58
molo85
Przyczajenie

oddam w dobre raczki młodziutkie chomiczki dżungarskie za totalna darmoche zainteresowanych prossze o kontak meilowy kocham_justynke@o2.pl lub telefoniczny 668-676-144
molo85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 10:24   #59
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamaO Pokaż wiadomość
Węże też muszą jeść, ale czemu akurat chomiki???
wyobraź sobie że jedzą też świnki morskie (taki chomik to im na długo nie starczy) Czytalam kiedys taki artukuł ze Ci co maja weże szukaja ogloszen typu "oddam świnke/chomika w dobre rece za darmo"....

Cytat:
Napisane przez molo85 Pokaż wiadomość
oddam w dobre raczki młodziutkie chomiczki dżungarskie za totalna darmoche zainteresowanych prossze o kontak meilowy kocham_justynke@o2.pl lub telefoniczny 668-676-144

mam nadzieje ze nie pochodzą z domowego bezmyślego rozmnażania bo nie trawie czegos takiego.
I tak jest za duzo zwierząt juz a takie rozmnażanie żeby zobaczyc w domu jak to jest doprowadza mnie do furii

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 10:54   #60
prowokacja17
Zadomowienie

GG do prowokacja17

Motylek a co w tym zlego?

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości