![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Forma zaproszenia
Cytat:
Tu się liczy zabawa, że może trafie chociaż trójkę i za to kupię sobie coś na pamiątkę za tą kasę, żebym po paru latach pamiętała, że to jest od gości weselnych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy wesele w ogóle robi się po to żeby się opłacało....?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Powiem tak:
ja nie zakładam,że cokolwiek ma mi się w związku ze ślubem opłacać. Szukam rozwiązania uprzejmego zasugerowania gościom,że kwiaty to nie jest dobry pomysł.Jak pisałam kilka razy chcę żeby ten dzień nie wiązał się dla mnie z wysypką,uczuleniem. Nie ma się opłacać. Ale wiem,sama też tak mam,że niektórzy lubią obdarować czymś młodą parę podczas składania życzeń.Najczęściej kwiatami.W moim przypadku mogą to być czekoladki,wino ,kupon,książka. Chcę mieć dla tych,którzy mają oczywiście ochotę,alternatywę ![]() Nie podchodzę do wesela również jak niektórzy:zwrócić ma się chociaż część wydatków na wesele z kasy jaką goście nam dadzą. Dlatego nie chciałam żeby na zaproszeniach było cokolwiek na temat tego,że chcemy pieniążki.To mój narzeczony miał taki pomysł.Miał,bo przeczytał co pisałyście i dotarło ![]() Ale to też wynikało z praktycznego podejścia...po prostu nawet nie mamy gdzie fizycznie trzymać ewentualnych prezentów. Obecnie mamy kawalerkę,a dom który budujemy wymaga jeszcze sporo pracy i tam przecież nie będę trzymać kilku odkurzaczy,zestawów talerzy itd. Ale nie chcę narzucać gościom:kasa,kasa,kasa. Po prostu,jak radziły dziewczyny,gdyby ktoś pytał to narzeczony (ja powiem:nic nie przynoście tylko bądżcie z nami-taki typ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() winko też jest dobrym pomysłem, ale my nie pijamy, więc u nas odpada Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Podpisuję się i zgadzam w 100% ![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
Mam pisać o alergii? nie będzie to dziwnie wyglądało? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Właściwie to wie najbliższa rodzina,przyszli teściowie,kilka przyjaciółek.
Nie miałam wcześniej potrzeby mówić o tym.
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Naprawdę, jest to jak najbardziej na miejscu, taka karteczka. Dajesz tą informacją znać, że to ważne ze względów zdrowotnych i jest większa szansa, że unikniesz nieprzyjemności w tym ważnym dniu ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
_agata szczerze?? To już chyba lepiej dostać te kwiaty i mieć coś ładego w domu przez kilka dni a nie truć gościom o makulaturę która tez trafi do kosza...
Dla mnie jak ktoś już ma ochotę narzucać gościom co chce, to niech wymyśli coś z głową... A podchodząc do tego że nic się nie opłaca to jaki jest sens zawracania komuś głowy żeby kupił cos innego niż kwiaty?? Wino - można wypic, czekoladki - zjeść, książki - przeczytać. Dla mnie się opłaca bo z kawiatami oprócz oglądania nic nie można zrobić, ale totek??? Napychanie wielkiemu koncernowi kieszeni rękami gości - takie jest moje zdanie. dziunia1013 jeśli po prostu nie możesz dostawać kwiatów i tylko o to w tym wszystkim chodzi to może napisz po prostu karteczkę, że ze względu na uczulenie bardzo prosisz o nie przynoszenie kwiatów i już. Goście sami zadecydują co dać w zamian, nikomu nic nie narzucisz, nikogo nie urazisz i wszyscy będa zadowoleni... Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2010-09-17 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja swoim gościom nie "truję" o cokolwiek. Nie umieszczałam na zaproszeniach jakiejkolwiek adnotacji, że życzę sobie to czy tamto. Ja pozostawiłam wybór moim gościom. Wesele z założenia się nie opłaca. Wydajesz kasę, która raczej się nie zwróci. I ja nie po to robię wesele żeby się zwróciło. Jeśli ktoś ma ochotę przynieść komplet ręczników czy osławiony czajnik czy żelazko to niech przyniesie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I nigdzie nie pisałam że mówię o Tobie i Twoich gościach ![]() Owszem mój ton jest pretensjonalny ale nie do Ciebie tylko do sytuacji ![]() ![]() Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2010-09-17 o 13:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
A więce decyzja zapadła
![]() Zdecydowaliśmy,że do zaproszeń dołączymy karteczkę ( ładnie dopasowaną do zaproszeń) na której poinformujemy gości,że prosimy ,aby nie obdarowywać nas kwiatami ze względu na silną alergię.Oczywiście ładnie to ulniemy itd. Narzeczony stwierdzil,że będziemy wspominać o tym podczas rozdawania zaproszeń i jeśli ktoś spyta czy może coś innego nam w tym dniu podczas składania życzeń dać to ucieszymy się z czekoladek,ksiązki lub winka. Ale wspomnimy o tym tylko jeśli ktoś będzie chciał wiedzieć. Jeśli nie to sam zdecyduje ![]() Nie będziemy nic narzucać. Uznaliśmy,że jeśli mam dostać uczulenia i stresować się tym to lepiej temu zapobiec i zrobić wszystko by ten dzień był dla nas cudowny i w miarę jak najmniej stresujący ![]() Dziękuję Wam za wszystkie porady ![]() Rozwiałyście moje wątpliwości ![]() ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
![]() A narzeczony wspomniał dodatkowo,że nasi goście mają rozum,nie są jakimiś cudakami ![]() ![]() A jeśli ktoś usilnie będzie dopytywał:dostanie podpowiedź co nas ucieszy ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Wierszyki z prośbami o pieniądze są nieeleganckie i prowincjonalne. Umarłabym ze wstydu, gdybym miała takie zaproszenia wręczac. Dobrze, że z tego pomysłu zrezygnowaliście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cieszę się, że pomogłam z tą karteczką ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
chyba raczej oklepane niestety
![]() ![]() wszystkie zapro,z ktorymi mialam ostatnio stycznosc mialy takie wierszyki ![]() oby ta moda szybko sie znudzila ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
My tez wolelibyśmy pieniążki, ale jednak nie zdecydujemy się napisać tego w zaproszeniu. Nie wiem, jakoś mi to nie odpowiada i to nawet nie dlatego, że ktoś się obrazi, tylko po prostu nie uważam tego za stosowne.
O wino zamiast kwiatów też bym raczej nie prosiła (a jeśli już to może wtedy, gdyby temat wyniknął z luźnej rozmowy). Jednak w TWOIM przypadku, gdy w grę wchodzi uczulenie, nie zastanawiałabym się ani chwili tylko uprzedziłabym wszystkich gości, że jest jak jest i że nie chcesz kwiatów ze względu na Twoje zdrowie. Jeśli ktoś zechce coś drobnego podarować to przyniesie wino lub czekoladki. Możesz o tym, że nie chcesz kwiatów, napisać w zaproszeniu, ale myślę, że dobrze będzie wyjaśnić gościom, jaki jest tego powód (chyba, że nie chcesz, aby wiedzieli o Twojej alergii, ale nie sądzę ![]() Także myślę, że dołączenie tej karteczki jest bardzo dobrym wyjściem ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez thea2 Czas edycji: 2010-09-20 o 22:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.