Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-grudzień - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-28, 21:19   #31
Anecka
Zakorzenienie

Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr

Ja sie nigdy nie szczepilam, moim zdaniem to bez sensu jest.

Artystka, no no.. nie wciskaj sie w kolejkę, co?

Tez lecę, pogram w pokera jeszcze i lulanko. Dobrej Nocy

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:20   #32
mallinka
Zadomowienie

Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Jennyyyy... spokojnie to forum a nie czat! Ale nadajemy
ale przecież jest nas tu ok 90 to nie dziwota że tak lecimy z postami

TZ pojechał rozwieść zamówienia i siedze sobie sama...

A dziewczyny może możecie polecić jakąś grę planszową dla 7-latka, najlepiej jakąś strategię, bo mój chrześniak dostał super grę o szpiegach ale po angielsku i nie da się tego przetłumaczyć-bo tam taki głos mówi co masz zrobić... no i na święta chciałabym mu kupić podobną polską wersję ale zupełnie się na tym nie znam

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:24   #33
mimiskierka
Raczkowanie

malinka no zajesuper tytuł hehe
u mnie Tż jutro ma umyc okna a sex to każdy sobie rzepkę skrobie

Cytat:
Napisane przez gimikis Pokaż wiadomość

A my z TŻtem dzisiaj wieczorem mamy zamiar zrobić sobie taka własna sesyjkę z brzusiem. Ciekawa jestem jak nam to wyjdzie Bo tak szczerze to nie stać nas na profesjonalną sesje.
oj ja też mam taką w planie wrzuc jakąs fotkę poglądową viekawa jestem jak wyszły

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
SMS od Sereniti:

Dzięki, jesteście kochane!
A to mój słodki Robert
ten chłopak będzie w przyszłości niezlym agentem tak wszystkich w pole wyprowadzić słodki bobas gratulujęklask i:

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Ja musze znow do szpitala, bialko we krwi i musze miec dodatkowe badania. W najgorszym wypadku trzeba bedzie malego wyjac wczesniej
oby jeszcze udało wam się wytzrymać, najważniejsze ze bedziecie pod opieką lekarzy, oni będa wiedzieć co jest lepsze dla dzidzi

mimiskierka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:25   #34
VictoriaK
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY NA jaki kolor pomalowalybyscie pokoj dzieciecy majac zielony tapczan???
Na inny odcień zielonego + ewentualnie jakieś żółto / wielokolorowe naklejki/dodatki

Cytat:
Napisane przez Priety Pokaż wiadomość
A TŻ i mama... oni tak często mają Moja mama sporo czasu spędza w niemczech bo tam pracuje i wtedy sobie gadamy na gg albo skajpie i kiedyś leżymy z TŻ w łóżku, on sobie oglądał TV a ja z mamą na gg gadałam i mój się śmiał, że tłok mamy w łóżku i że my dwoje plus mama to już za dużo, a moja mama na to "jak to w łóżku? ale ja nie chcę... wstawaj, to faktycznie tłok" Albo kończymy gadać i mama się śmieje, że buziaki dla nas a TŻ na to się wykrzywia i mówi "bleeee" i robi śmieszną minę Albo jej kiedyś opowiedział ten kawał, że najlepsze miejsce dla teściowej to 100 metrów za domem i 2 metry pod ziemią a ona na to że to jeszcze za blisko
Ale cieszę się, bo wiem, że faktycznie często bywa konflikt a u nas tego nie ma a za to jest wesoło
hehehehe, wiem coś o tym. Moja mama jest z identycznej gliny chyba lepiona co Twoja
Stary 2010-10-28, 21:26   #35
sylwia01485
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość

Cięzko jest sie wysikać po porodzie naturalnym ??? Jak schodzeniem

To zalezy , czy bylas nacinana/ nastapilo samoistne pekniecie i jak bardzo. Mnie nacieli na 3 szwy- ciagnelo troche- przez min tydzien siadalam na 1 podupku, sikanie pieklo, wiec sikalam pod prysznicem, lejac sobie woda. Chodzic moglam , gorzej z siadaniem.

2 tyg temu urodzila moja kolezanka- przy 1 porodzie ,tak jak ja ,byla nacinana i wrazenia podobne- z tym , ze ona miala wszystkie szwy rozpuszczalne, a ja mialam 3 do zdjecia- byl to bol ex equo z masazem szyjki macicy- najgorszy podczas calego porodu i potem. Teraz chyba nie stosuja juz tych zdejmowanych, na szczescie. Ale wracajac do kolezanki urodzila teraz 2 dziecko, nie byla nacinana, troche tylko popekala i ja zszyto i twierdzi, ze teraz o wiele lepiej sie jej znosi ten dyskomfort- widzialam ja 10 dni po i byla zywczyk
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:27   #36
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Ja sie nigdy nie szczepilam, moim zdaniem to bez sensu jest.

Artystka, no no.. nie wciskaj sie w kolejkę, co?

Tez lecę, pogram w pokera jeszcze i lulanko. Dobrej Nocy
Ale to nie ja,bynajmniej nie robie tego specjalnie moze mi jeszcze przejdzie
Stary 2010-10-28, 21:27   #37
mallinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
coraz mocniej boli mnie podbrzusze jak na @ i nie przechodzi nawet mimo lezenia,ide wziac ciepla kapiel
i chyba się ogolić gdzieniegdzie coś ja czuję że jutro nieźle babkę pogonisz-jak będzie latać wokół Ciebie jak się zacznie poród

Stary 2010-10-28, 21:30   #38
sylwia01485
Zadomowienie

Cytat:
ale przecież jest nas tu ok 90 to nie dziwota że tak lecimy z postami

TZ pojechał rozwieść zamówienia i siedze sobie sama...

A dziewczyny może możecie polecić jakąś grę planszową dla 7-latka, najlepiej jakąś strategię, bo mój chrześniak dostał super grę o szpiegach ale po angielsku i nie da się tego przetłumaczyć-bo tam taki głos mówi co masz zrobić... no i na święta chciałabym mu kupić podobną polską wersję ale zupełnie się na tym nie znam
ja polecam superfarmer, fajna tez jest sealife i wildlife- oglada sie filmiki i potem sa pytania, a do tego jest plansza- super.
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:31   #39
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
i chyba się ogolić gdzieniegdzie coś ja czuję że jutro nieźle babkę pogonisz-jak będzie latać wokół Ciebie jak się zacznie poród
to by byla moja zemsta za doznane krzywdy nie no ja wiem ze czasem moga byc bolesne przepowiadajace skurcze,ktore sie same wyciszaja-niektore z patologii tak mialy...a dzisiaj po prostu caly dol mam niezle przez mala obity bo mnie swoja twarda glowka zmasakrowala i moze dlatego boli
Stary 2010-10-28, 21:34   #40
vikicullen
Zadomowienie

Tytuł boski hahaha
Wiec byłam dzis u lekarza, i szyjka nawet w 1% sie nie zmieniła, długa i twarda Na 7-go listopada mam termin i jak nic sie nie zacznie dziać to mam skierowanie do szpitala na 8-go listopada :/ znając życie to poleżę tam trochę bleeeeeeeeeeeeeee:/

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:34   #41
KarolinaB
Raczkowanie

Ja wiedziałam, żę jak tak późno dzisiaj wejdę, to zastanę nowy wątek :PP heheheh

no ale Mallinka! - wstrzeliłaś się z tym przebomba tytułem w mój dzisiejszy dzień było i jedno i drugie :P

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
karolina dzieki za info, zamowie w necie,znalazlam fajnego slonika bo twoj link nie dziala
http://www.baby-walz.de/Koerperpfleg...nt.a833.0.html
Kootekk - jeżeli pomoże, to zamów sobie tego słonika, generalnie zasada działania ta sama tylko opakowanie jest ładniejsze byle zadziałało na kolki u Michałka. Napisz, jak po tym nowym leku, bo Sab simplex taki chwalony, a tu widzisz, u Twojego synka jakoś słabo działa, choć u tej dziewczynki, co sie nią opiekowałam na o-perce, to też sab simplex nie działał.

paulinka - dzisiaj juz ok z TŻ-tem, choć i ja i on fochaty jest, (on bardziej ) a ty sobie odpoczywaj i niech Cię już te bóle nie łapią.

Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość
Cześć

KarolinaB - a pokażesz te swoje cuda jak już wykrochmalisz??
dzasta - nakrochmaliłam aniołki sztuk dwie, do cudnych im daaaaaleko, schną naciągnięte na butelkach, ale powiem ci, że zrobić to pikuś, bo jak są takie przestrzenne, to ułożyć je i żeby były sztywne, to dopiero dzisiaj się okazało sztuką. Ale jak się udadzą, to pokażę

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
Karolinka Ty też jeszcze nie urodziłas? Oj pewnie wkurzejące takie czekanie...
M25 - a no wkurzające! ale dzisiaj zmolestowałam TŻ-ta, a w zasadzie on mnie bo i u mnie chęci na przytulanie zerowe ale jak już się rozkręciłam heheheh zobaczymy, jak zadziała tylko nie chcę w święta

Anecka - i co w końcu z obecnością TŻ-a przy porodzie?? Byliście u ordynatora??

Irsin - chyba lepiej już samopoczucie?? Twój post wydaje się hmmm... w lepszym humorze? A jak z TŻ-tem? Mam nadzieję, że nie wkurza? Tylko ładnie pomaga? Trzymajcie sie dzielnie z Jagodą
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 21:36   #42
mallinka
Zadomowienie

Sylwia dziękuję już dodałam do obserwowanych w allegro

Artystka ale to Mała tak Ciebie pobiła, czy może skurcze taki ból sprawiają ?

Stary 2010-10-28, 21:40   #43
kretencja
Zakorzenienie

Jeszcze zaglądam na szybko, mąż już nakarmiony

Paulinka, infekcja to nie, za to przepracowanie - na pewno. Przecież on nie ma chwili dla siebie, urlopu tez nie miał, bo całe wakacje walczył z remontem. Po prostu jest mega-przemęczony

Rozmawiałam z mężem o tym udawaniu się do szpitala... On uważa, że lepiej jednak poczekać na skurcze... Sama już nie wiem... Pewnie i tak się tak stanie, bo zanim ja się zdecyduję po 38 tygodniu (według OM) jechać do szpitala, to Tymek sam powie, że chce wychodzić

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:40   #44
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Sylwia dziękuję już dodałam do obserwowanych w allegro

Artystka ale to Mała tak Ciebie pobiła, czy może skurcze taki ból sprawiają ?
mam nadzieje ze tylko mala tak mnie zalatwila skurcze raczej nie,bo brzuch mi stwardnial tylko raz a krzyz tez tak mocno nie boli jak przedwczoraj w nocy
Stary 2010-10-28, 21:40   #45
KarolinaB
Raczkowanie

De - widzę cię - nie wiesz nic nadal??? Dzwoniłaś do szpitala??
Stary 2010-10-28, 21:40   #46
mallinka
Zadomowienie

Viki to Ty też zabieraj się za okna i seks

Stary 2010-10-28, 21:41   #47
Martinixxx
Zadomowienie

Oho następna część, wypasiony tytuł Okna mam czyste a za seks to sie wezmę za tydzień jak skonczę 38 tydzień. Mam nadzieję, że zdążę sobie odbić te 2 miechy bez bzykanka bo po porodzie znowu 6 tyg celibatuA mi sie juz tak chce

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
Martinixx masz rację w sumie z tym przybornikiem można do pudełek jakiś powkładać a zauważyłam że mamy ten sam TP
I obie będziemy miały córeczki tzn mam nadzieję

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:43   #48
mallinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaB Pokaż wiadomość
no ale Mallinka! - wstrzeliłaś się z tym przebomba tytułem w mój dzisiejszy dzień było i jedno i drugie :P
to tak na zgodę ?

Stary 2010-10-28, 21:44   #49
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Viki to Ty też zabieraj się za okna i seks
Nie moge, mam bakterie, nie wiem czy ona zaraża ale wolę nie ryzykowac, żeby sie mężulek nie zaraził.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:50   #50
kropka27
Raczkowanie

No proszę i już naspępny watek - nieźle

Ja dzis wyciagnelam Tz na zakupki- chcielismy jego chrzesnicy kupic jakiegos ciuszka bo chcemy na weekendzie ja odwiedzic, no i skompletowalismy cos dla naszego malenstwa - czapeczke, 2 koszulki i najwazniejsze kombinezonik- bo kurcze w czyms koncem listopada dziecko trzeba wyniesc ze szpitala- a nie bedzie pozniej mial kto jezdzic po miescie i szukac jakiegos- kupilismy zielony (mezowi sie strasznie podobal) noi w miare uniwersalny musial byc bo nadal nie znamy plci A noi zrobilam zakupki w aptece - bo tez juz nalezalo.

NO nic klade sie spac bo juz padam
kropka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:50   #51
KarolinaB
Raczkowanie

Cytat:
to tak na zgodę ?
heheheh no każdy powód jest dobry
jutro gin z rana :P heheh może cos biała armia zdziała

zmykam spać, bo jutro trzeba wstać w miarę wcześnie

dobranoc dziewczyny!

Edytowane przez KarolinaB
Czas edycji: 2010-10-28 o 21:56
Stary 2010-10-28, 21:56   #52
mallinka
Zadomowienie

Karolina może przez noc coś rozkręcą to trzymam kciuki za poranną wizytę

spadam już w kimono dobranoc

Stary 2010-10-28, 21:57   #53
_paulinka2
Wtajemniczenie

Martinixx no ja myślę że w tym temacie się nic nie zmieni

Karolinka
to tak jak u mnie, libido - zero, jeszcze jakoś ostatnio z tżtem mamy nerwowe dni... A te moje bóle to przepowiadające pewnie bo jak mnie złapie to pobolewa mocno no ale narazie to tak 2-3 razy dziennie boli no oby Jaś po świetach wyszedł już... Bo na święta to nieee za wizytę

kretencja mój tż też miał tak... pracował naprawdę mega długo i tylko jedzenie, spanie, praca i w koło przez ponad miesiąc do tego w weekendy szkoła, padał na pyszczek biedny... teraz mu odeszła szkoła w weekend to ma chociaż niedziele żeby odpocząć, bo w soboty chce pracować żeby dodatkowa kaska była/ Zaraz weekend przyjdzie, to sobie może niech trochę odpocznie i zregeneruje siły

WIECIE CO ? wyskoczyły mi rozstępy chyba przy pępku

dbam o włosy

Edytowane przez _paulinka2
Czas edycji: 2010-10-28 o 21:58
_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 21:58   #54
Anecka
Zakorzenienie

Karolina, Bylismy i powiedzial ze teraz jest mniej porodow i nie ma problemu ale wszystko zalezy od lekarza ktory bedzie.

Dziewczyny, kichnelam, brzuch mi podskoczył i zaczal mnie caly bardzo bolec. Ledwo doszlam do toalety bo nie moglam kroku zrobic :-( Polozylam sie poki co i przechodzi ale czuje walenie małej po kroczu prawie. Masakra ale sie wystraszyłam. Pewnie Artystka jakis czar rzuciła

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 22:08   #55
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Karolina, Bylismy i powiedzial ze teraz jest mniej porodow i nie ma problemu ale wszystko zalezy od lekarza ktory bedzie.

Dziewczyny, kichnelam, brzuch mi podskoczył i zaczal mnie caly bardzo bolec. Ledwo doszlam do toalety bo nie moglam kroku zrobic :-( Polozylam sie poki co i przechodzi ale czuje walenie małej po kroczu prawie. Masakra ale sie wystraszyłam. Pewnie Artystka jakis czar rzuciła
No no,sama ledwo laze i rzucanie czarow mi nie w glowie:P heh wlasnie takie walenie mialam w drodze powrotnej do Gdyni-wzielam nospe i nic,teraz grubsza altyleria-wanna
Stary 2010-10-28, 22:16   #56
VictoriaK
Raczkowanie

Cytat:
zaszalałam na online shopie NEXT, naleza mi sie
pokaże wam co miedzy innymi zamówiłam
http://www.nextdirect.com/pl/en/shop...wbornboys/12/1
http://www.nextdirect.com/pl/en/shop...wbornboys/18/1
Super ciuszki

Cytat:
zaszalałam na online shopie NEXT, naleza mi sie
pokaże wam co miedzy innymi zamówiłam
http://www.nextdirect.com/pl/en/shop...wbornboys/12/1
http://www.nextdirect.com/pl/en/shop...wbornboys/18/1
Super ciuszki

Cytat:
ok, chyba się zdecydowałam, tylko pomóżcie czy wzór jest ok - ma być dla chłopca

na tej aukcji najlepiej widać, ale wezmę od innego sprzedawcy z falbaną i przybornikiem za 164zł z przesyłką

http://allegro.pl/posciel-6el-135x10...295361373.html

"bociany na błękicie"
Bardzo ładny wzór, dla chłopca super. Podoba mi się też "bociany na zielonym".
Pościeli żadnej nie kupiłam. Miałam w planach, ale dostałam ochrzan, że żadnych poduszek, żadnych kocyków itp bo " śmierć łóżeczkowa". U nas jest taka zrywa opiekunka środowiskowa/ położna czy jak ją tam zwią i wytyka właśnie zakup tego typu rzeczy. Bardzo się boje spotkania z tym babskiem. Różne pomysły ma. Potrafi np zabrać dziecko do szpitala od matki bo..... karmiąca piersią babka nie zakupiłą sterylizatora do butelek.
Stary 2010-10-28, 22:20   #57
Eliza86
Raczkowanie

GG do Eliza86

Jak wy dalyscie rade umyc okna to ja chyba tez umyje

Dziewczyny czy moge brac urosept??? Bo odebralam wyniki i mam bakterie w moczu a wizyta za tydzien....:con fused:

Juz w trojeczke Kocham...
Eliza86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 22:26   #58
VictoriaK
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Marta Będzie dobrze.

A mnie ciężko i smutno. Mąż jest WYKOŃCZONY pracą, nie wiem, kiedy ostatnio widziałam go tak zmęczonego. Niemal nie wie jak się nazywa, zasypia na stojąco i... zapisał się do lekarza. Mówi, że czuje się przemęczony, że wydaje mu się, że schudł, że może powinien morfologię zrobić... Normalnie wołami go nie można zaciągnąć, a teraz sam z siebie się zapisał. Bardzo się martwię.
Nie mam z nim praktycznie kontaktu, ciągle nie ma go w domu, a jak jest - nie łapie w większości przypadków co do niego mówię - jest tak zajęty albo tak zmęczony, często obie te rzeczy na raz.
A ja potrzebuję też wsparcia, przytulenia, wysłuchania - nie mam komu się zwierzyć ze swoich obaw - co do porodu, jak to będzie po, jak bardzo się boję czy będę dobrą mamą... Nie chcę go tym obciążać dodatkowo, zresztą jak nawet coś mi się wymsknie to i tak widzę, że mnie nie słucha...
Nie wiem co robić
Mam ten sam problem. Haruje biedak 6dni w tyg po 11h i nie ma na nic siły. W dodatku zauważył miesiąc temu, że włosy mu się przerzedziły. Bardzo mi Go szkoda. Zaczął podczytywać wizaż, żeby porad jakiś poszukać "na porost włosów". Ma 27lat tylko, Jego tata nie ma tego problemu. Robi sobie płukanki z pokrzywy świeżej i pije pokrzywę w saszetkach, masuje głowę, zainwestował w drogie szampony. Zwykle pełen życia i energii, nie odpuścił by basenowi 2x w tyg, a teraz od 3tyg nie był bo sił nie ma. Bardziej się Nim przejmuję niż sobą. Jak mnie plecy bolą to olewam to, najwyżej się porozciągam, a kiedy On - okaz zdrowia marudzi na stawy, to nie waham się wymieniać Mu kompresów rozgrzewających.
Też mam stresa, że nie będę dobrą mama, zwłaszcza, że wiem jakim jestem leniwcem i zawsze wszystko na ostatnią chwilę zostawiam. Mimo, że setki razy miałam przez to nieprzyjemności, albo ledwo zdążyłam jakąś max ważną sprawę domknąć na czas. Stara baba a durna jak krowa, wiem że bez mojego TZta zgniłabym lub zginęła.
Stary 2010-10-28, 22:41   #59
ursull
Zakorzenienie

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 22:57   #60
VictoriaK
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
A ty co sie zacieszasz Naprawde sie wstydzi.To pers i ma pelno futra.Odstrasza swoja postura inne koty.A po strzyzeniu zostaje z niego 1/3 tego.No i inne koty sie go w ogrodku juz nie boja
jeszcze większe buahaha. Wyobrażam sobie jak chodzi taki dumny jak paw - szef wszystkich szefów w tym swoim bujnym futerku, a potem mam wizje taki a'la sznucer albo pudel wygolony tyłek u kota. Pokaż proszę jakieś foty
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości