![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co po gimnazjum ?
Jestem jak najbardziej za technikum! Nie dość, ze będziesz miała zawód, to jeszcze rok dłużej na przemyślenie kierunku studiów.
![]() |
#32 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
a czy jeszcze zostało gdzieś powedziane że po 3 latach to człowiek nie jest pewny kierunku studiów, a po 4 latach już będzie sie wiedziec co chce studiowac? a może ktoś potrzebuje 6 lat do namysłu? to jest sprawa indywidualna, każdy wybór ma zalety i wady. P.S. a co do tego "zawodu" po technikum też wiele osób już mówiło.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Napisałam, co myślę ze swojej perspektywy i jeśli jeszcze raz bym miała dokonać wyboru.
![]() |
#35 |
na przekór do celu
|
OK, masz rację w jakimś stopniu, bo może niezdecydowane osoby pójdą za twoja radą i potem będą zadowolone z takiego wyboru
![]() Tylko teraz to nie ma co osądzać, bo nie wiadomo co się stanie no i kazdy oczekuje od siebie czegos innego i ma inne plany na przyszłośc. Jednym zdaniem: nie ma idealnej recepty. A jak jest z parcą po technikum można łatwo sprawdzić, na logikę powinno być dużo lepiej niż po LO (bo że po LO nie ma NIC to w 100% się zgadzam), to jednak nie każdy absolwent technikum pracuje w zawodzie i za godne pieniądze. W praktyce jest niestety inaczej niż w myślach.
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, nie ma przepisu na sukces. Jeśli ktoś jest pewny, np., że chce iść na studia medyczne, ma do tego predyspozycje, to LO jest najkrótszą drogą do zdobycia wykształcenia wyższego.
Znajomy skończył technikum drogowe, kończy ekonomię i akurat pracodawcy spodobało się, że uczęszczał do takiego technikum ![]() Ale wiadomo, każdy młody człowiek musi przemyśleć wszystkie "za" i "przeciw" co do wyboru kolejnej szkoły.
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Myślę, że powinnaś na to popatrzyć od strony kasy.
Jeśli masz rodziców, których stać na opłacenie Ci studiów i pomaganie Ci to wybierz studia. Jeśli nie mają oni za dużo kasy a Ty chcesz się usamodzielnić to postaw na technikum. Po nim masz jakąś szansę na zarobek, po LO nie bardzo. Oczywiście bezpośrednio po LO nie znajdziesz pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Jak już lubisz języki - to w nie zainwestuj.
One zawsze sie przydadzą, warto sie ich uczyć. Czy byłbyś umysłem ścisłym czy typowym humanem - języki to podstawa. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja skończyłam LO, klasę humanistyczno-językową, właśnie jestem na 5 roku studiów technicznych na polibudzie ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
jeśli i tak i tak chcesz się wyuczyc to radze iśc do LO.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
W liceum trudno, zależy jeszcze w jakim , znam osoby po liceum które są przygłupami i bardzo inteligentne z technikum . Według mnie to właśnie w technikum ,które ma dobry poziom jest trudniej , bo masz "normalne" przedmioty ale też dużo zawodowych i jest wiecej nauki . Co do wypowiedzi pauliny_0103 , że bd dłużej siedziała w szkole jeśli pójdziesz do technikum niz do liceum nie moge się zgodzic, ponad połowa mojej klasy z gimnazjum poszło do technikum i podczas gdy oni byli o 15 , 16 czasem nawet po 13 w domu to ja siedziałam prawie dzień w dzień do 17 .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja też wychodzę ze szkoły wcześniej niż koledzy z technikum.
Biorę pod uwagę same lekcje, bez zajęć dodatkowych, bo jak się chodzi na projekty unijne, kółka zainteresowań i fakultety to można w LO kończyć lekcję później niż w tech zapewne ![]()
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem skąd pomysł, że zajęcia w technikum miałyby trwać dłużej - przecież na program, który liceum realizuje przez 3 lata, oni mają 4 lata, więc (przykładowe, pierwsze z brzegu liczby, oczywiście liczba zajęć w szkole jest inna) : 120 h na 3 lata daje nam 40 h na rok w liceum 120 h na 4 lata - 30 h w liceum, gdyby dodać do tego jakąś hipotetyczną liczbę przedmiotów kierunkowych z technikum (5-10?) wychodzi na dokładnie to samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Czasami jest tak, że niektóre technika realizują program z liceum też w 3 lata by w 4 klasie poświęcić czas przedmiotom zawodowym. Może dlatego zajęcia trwają dłużej..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Moim zdaniem LO to tylko kilka straconych lat ... Polecam zdecydowanie technikum.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.