Co po gimnazjum ? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-20, 15:32   #31
doriiska
Zakorzenienie

Dot.: Co po gimnazjum ?

Jestem jak najbardziej za technikum! Nie dość, ze będziesz miała zawód, to jeszcze rok dłużej na przemyślenie kierunku studiów.
Stary 2010-11-20, 16:01   #32
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez doriiska Pokaż wiadomość
Jestem jak najbardziej za technikum! Nie dość, ze będziesz miała zawód, to jeszcze rok dłużej na przemyślenie kierunku studiów.
twój argument ma też drugą stronę: "będziesz musiała rok dłużej czekac na maturę a co za tym idzie na studia" - nie wymyśliłam go, masę osób będących w technikum tu i w podonym temacie tak pisało. także dla jednych jest to plus, a dla drugich minus.
a czy jeszcze zostało gdzieś powedziane że po 3 latach to człowiek nie jest pewny kierunku studiów, a po 4 latach już będzie sie wiedziec co chce studiowac? a może ktoś potrzebuje 6 lat do namysłu?
to jest sprawa indywidualna, każdy wybór ma zalety i wady.

P.S. a co do tego "zawodu" po technikum też wiele osób już mówiło.
Stary 2010-11-20, 16:39   #33
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
twój argument ma też drugą stronę: "będziesz musiała rok dłużej czekac na maturę a co za tym idzie na studia" - nie wymyśliłam go, masę osób będących w technikum tu i w podonym temacie tak pisało. także dla jednych jest to plus, a dla drugich minus.
a czy jeszcze zostało gdzieś powedziane że po 3 latach to człowiek nie jest pewny kierunku studiów, a po 4 latach już będzie sie wiedziec co chce studiowac? a może ktoś potrzebuje 6 lat do namysłu?
to jest sprawa indywidualna, każdy wybór ma zalety i wady.

P.S. a co do tego "zawodu" po technikum też wiele osób już mówiło.
Właśnie, dzisiaj po technikum bardzo ciężko pracę znaleźć.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 16:43   #34
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Właśnie, dzisiaj po technikum bardzo ciężko pracę znaleźć.
Napisałam, co myślę ze swojej perspektywy i jeśli jeszcze raz bym miała dokonać wyboru.
Stary 2010-11-20, 17:43   #35
viva91
na przekór do celu

OK, masz rację w jakimś stopniu, bo może niezdecydowane osoby pójdą za twoja radą i potem będą zadowolone z takiego wyboru
Tylko teraz to nie ma co osądzać, bo nie wiadomo co się stanie no i kazdy oczekuje od siebie czegos innego i ma inne plany na przyszłośc. Jednym zdaniem: nie ma idealnej recepty.

A jak jest z parcą po technikum można łatwo sprawdzić, na logikę powinno być dużo lepiej niż po LO (bo że po LO nie ma NIC to w 100% się zgadzam), to jednak nie każdy absolwent technikum pracuje w zawodzie i za godne pieniądze. W praktyce jest niestety inaczej niż w myślach.
Stary 2010-11-20, 18:10   #36
doriiska
Zakorzenienie

Dokładnie, nie ma przepisu na sukces. Jeśli ktoś jest pewny, np., że chce iść na studia medyczne, ma do tego predyspozycje, to LO jest najkrótszą drogą do zdobycia wykształcenia wyższego.
Znajomy skończył technikum drogowe, kończy ekonomię i akurat pracodawcy spodobało się, że uczęszczał do takiego technikum

Ale wiadomo, każdy młody człowiek musi przemyśleć wszystkie "za" i "przeciw" co do wyboru kolejnej szkoły.
Stary 2010-11-20, 20:40   #37
Memento Mori
Przyczajenie

Myślę, że powinnaś na to popatrzyć od strony kasy.
Jeśli masz rodziców, których stać na opłacenie Ci studiów i pomaganie Ci to wybierz studia.
Jeśli nie mają oni za dużo kasy a Ty chcesz się usamodzielnić to postaw na technikum. Po nim masz jakąś szansę na zarobek, po LO nie bardzo. Oczywiście bezpośrednio po LO nie znajdziesz pracy.
Memento Mori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-15, 20:16   #38
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Jak już lubisz języki - to w nie zainwestuj.
One zawsze sie przydadzą, warto sie ich uczyć.
Czy byłbyś umysłem ścisłym czy typowym humanem - języki to podstawa.
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-15, 20:28   #39
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
mam koleżankę po profilu matematyczno-fizycznym która zdawała rozszerzony polski i studiuje filologię polską, także można profil w szkole sredniej nie decyduje jeszcze o kierunku studiów

Ja skończyłam LO, klasę humanistyczno-językową, właśnie jestem na 5 roku studiów technicznych na polibudzie

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-16, 15:58   #40
wioletaona
BAN stały

jeśli i tak i tak chcesz się wyuczyc to radze iśc do LO.
wioletaona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 12:06   #41
Shikinata
Rozeznanie

W liceum trudno, zależy jeszcze w jakim , znam osoby po liceum które są przygłupami i bardzo inteligentne z technikum . Według mnie to właśnie w technikum ,które ma dobry poziom jest trudniej , bo masz "normalne" przedmioty ale też dużo zawodowych i jest wiecej nauki . Co do wypowiedzi pauliny_0103 , że bd dłużej siedziała w szkole jeśli pójdziesz do technikum niz do liceum nie moge się zgodzic, ponad połowa mojej klasy z gimnazjum poszło do technikum i podczas gdy oni byli o 15 , 16 czasem nawet po 13 w domu to ja siedziałam prawie dzień w dzień do 17 .
Shikinata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 14:18   #42
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Shikinata Pokaż wiadomość
Co do wypowiedzi pauliny_0103 , że bd dłużej siedziała w szkole jeśli pójdziesz do technikum niz do liceum nie moge się zgodzic, ponad połowa mojej klasy z gimnazjum poszło do technikum i podczas gdy oni byli o 15 , 16 czasem nawet po 13 w domu to ja siedziałam prawie dzień w dzień do 17 .
u mnie było na odwrót
Stary 2011-01-17, 14:39   #43
kolorowatecza
Zakorzenienie

Ja też wychodzę ze szkoły wcześniej niż koledzy z technikum.

Biorę pod uwagę same lekcje, bez zajęć dodatkowych, bo jak się chodzi na projekty unijne, kółka zainteresowań i fakultety to można w LO kończyć lekcję później niż w tech zapewne

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 18:43   #44
nanga parbat
Raczkowanie

Nie rozumiem skąd pomysł, że zajęcia w technikum miałyby trwać dłużej - przecież na program, który liceum realizuje przez 3 lata, oni mają 4 lata, więc (przykładowe, pierwsze z brzegu liczby, oczywiście liczba zajęć w szkole jest inna) : 120 h na 3 lata daje nam 40 h na rok w liceum 120 h na 4 lata - 30 h w liceum, gdyby dodać do tego jakąś hipotetyczną liczbę przedmiotów kierunkowych z technikum (5-10?) wychodzi na dokładnie to samo.
nanga parbat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 19:19   #45
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez nanga parbat Pokaż wiadomość
Nie rozumiem skąd pomysł, że zajęcia w technikum miałyby trwać dłużej - przecież na program, który liceum realizuje przez 3 lata, oni mają 4 lata, więc (przykładowe, pierwsze z brzegu liczby, oczywiście liczba zajęć w szkole jest inna) : 120 h na 3 lata daje nam 40 h na rok w liceum 120 h na 4 lata - 30 h w liceum, gdyby dodać do tego jakąś hipotetyczną liczbę przedmiotów kierunkowych z technikum (5-10?) wychodzi na dokładnie to samo.
no to dziwne, ja z LO wracałam o 14:00, znajomi z technikum o 16:00, 17:00 może nie wszędzie tak jest, wiadomo, nie można każdej szkoły ze sobą porównywać, ale dużo częściej spotykałam się z opinią że w technikum zajęcia trwają dłużej niż z opinią odwrotną.
Stary 2011-01-22, 17:37   #46
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Czasami jest tak, że niektóre technika realizują program z liceum też w 3 lata by w 4 klasie poświęcić czas przedmiotom zawodowym. Może dlatego zajęcia trwają dłużej..
uUuAsissuUu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 09:41   #47
mhrocznaaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Elizabeeth Pokaż wiadomość
Heeej wszystkimJestem w trzeciej klasie gimnazjum i zastanawiam się gdzie najlepiej byłoby pójść po skonczeniu gimnazjum: do liceum czy technikum. Od samego początku wyobrażałam się że będę chodzić do liceum które jest niedaleko mojego miejsca zamieszkania( wtym samym budynku jest podstawówka do której chodziłam kiedyś) Wiele osób z mojej szkoły twierdzi że wybierają się do technikum bo po skończeniu ma się zawód a po liceum trzeba jeszcze iśc na studia. Ostatnio jeszcze wychowawczyni postraszyła mnie że w liceum jest sztrasznie trudno, że to tylko dla osób które lubią i umieją się uczyć i że jest tam wysoki poziom. Sama juz nie wiem. Poradźcie coś

Aha i powiem jeszcze że mam zamiar iść potem na studia ale nie wiem na jaki kierunek.

Moim zdaniem LO to tylko kilka straconych lat ...
Polecam zdecydowanie technikum.

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości