Co po gimnazjum ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-01, 18:27   #1
Elizabeeth
Przyczajenie

Co po gimnazjum ?

Heeej wszystkimJestem w trzeciej klasie gimnazjum i zastanawiam się gdzie najlepiej byłoby pójść po skonczeniu gimnazjum: do liceum czy technikum. Od samego początku wyobrażałam się że będę chodzić do liceum które jest niedaleko mojego miejsca zamieszkania( wtym samym budynku jest podstawówka do której chodziłam kiedyś) Wiele osób z mojej szkoły twierdzi że wybierają się do technikum bo po skończeniu ma się zawód a po liceum trzeba jeszcze iśc na studia. Ostatnio jeszcze wychowawczyni postraszyła mnie że w liceum jest sztrasznie trudno, że to tylko dla osób które lubią i umieją się uczyć i że jest tam wysoki poziom. Sama juz nie wiem. Poradźcie coś

Aha i powiem jeszcze że mam zamiar iść potem na studia ale nie wiem na jaki kierunek.
Elizabeeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 18:41   #2
paulina_0103
Raczkowanie

Dot.: Co po gimnazjum ?

Mam ten sam problem.najpierw myślałam o technikum,ale nic mnie tam nie interesuje, do tego masz więcej godzin lekcyjnych(zwykłe przedmioty+przedmioty zawodowe) .Jak Licealiści będą wychodzić o 14:00 ze szkoły to Ty sobie jeszcze trochę posiedzisz :P Oczywiście za to masz już zawód i możesz pracowac,ale fajnie by było gdyby zawód w technikum pokrywał się ze studiami bo tak to będzie to bez sensu. A po liceum możesz iść do szkoły 2 letniej policealnej.
Ps. w technikum jest trudniej,zależy od poziomu.Masz więcej nauki.
paulina_0103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 18:51   #3
kanelynch
Raczkowanie

Nie ma to jak strasznie ludzi już za młodu takimi głupotami.
A jak w ogóle Wam teraz idzie nauka?
lecz nikogo nie dziwi ogrom tych szaleństw
Pobrykam sobie trochę po tym forum

Edytowane przez kanelynch
Czas edycji: 2010-11-01 o 18:52
kanelynch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 19:02   #4
kolorowatecza
Zakorzenienie

We wszystkich liceach trzeba się uczyć, a po skończonym technikum i posiadaniu technika idzie się do pracy za 5 tysięcy zł na rękę

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 19:16   #5
Sheil
Raczkowanie

@Elizabeeth, a tak orientacyjnie, co chcesz robić w przyszłości?

Sheil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 19:20   #6
paulina_0103
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
We wszystkich liceach trzeba się uczyć, a po skończonym technikum i posiadaniu technika idzie się do pracy za 5 tysięcy zł na rękę
5000zł? chyba o połowę mniej...
Technik farmacji zarabia ok 1800zł więc nawet jeszcze mniej.
Technik weterynarii jeszcze mniej bo ok 1200- 1500zł....
Stary 2010-11-01, 19:21   #7
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Elizabeeth Pokaż wiadomość
Wiele osób z mojej szkoły twierdzi że wybierają się do technikum bo po skończeniu ma się zawód a po liceum trzeba jeszcze iśc na studia.
Ostatnio jeszcze wychowawczyni postraszyła mnie że w liceum jest sztrasznie trudno, że to tylko dla osób które lubią i umieją się uczyć i że jest tam wysoki poziom.
po technikum pewny zawód? hmm, chyba tylko mniejszość absolwenów technikum może tak powiedzieć. jeszcze dziś czytałam wypowiedz wizażanki która mówiła że jej znajomi po technikum rozwożą pizze i grabią liście z trawników. owszem, możesz pracować od razu po jego skończeniu, ale musi to być zawód któty ma "wzięcie", to nie jest tak że "skończyłam technikum = zawsze i wszędzie znajdę prace"

w liceum strasznie trudno? pff, dziewczyna u mnie w klasie która nie odróżniała świni od krowy skończyła liceum ze średnią 3,8 - chyba nie najgorzej jak na takie "wpadki" godne przedszkolaka?

a w technikum masz takie same przedmioty jak w liceum PLUS jeszcze przedmioty zawodowe. no i licealiści przygotowują się tylko do matury, kiedy w technikach uczą się i do matury i do egzaminu zawodowego ktory jest zazwyczaj trudny.

skoro chesz iść na studia - skłaniałabym się raczej ku liceum, bo przynajmniej nie będziesz tracić czasu na te zawodowe przedmioty, ale znowu na studiach nie będziesz mieć tych podstaw zawodu. tu i tu są plusy i minusy, pamiętaj że studia to inwestycja w której zawsze możesz stracić, ale tez zyskac podwójnie.

a i jeszcze jedno: to że teraz wybierzesz np. technikum ekonomiczne nie oznacza że MUSISZ iśc na studia na ekonomię. i nie słuchaj tez tych którzy mówią że NIE DASZ RADY przygotować się do matury z całkiem innych przedmiotów niż ekonomiczno-pokrewne.
mam koleżankę po profilu matematyczno-fizycznym która zdawała rozszerzony polski i studiuje filologię polską, także można profil w szkole sredniej nie decyduje jeszcze o kierunku studiów

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2010-11-01 o 19:23
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 19:22   #8
kolorowatecza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina_0103 Pokaż wiadomość
Moja wypowiedź była jak najbardziej ironiczna

Stary 2010-11-01, 19:31   #9
paulina_0103
Raczkowanie

Cytat:
Moja wypowiedź była jak najbardziej ironiczna
szkoda ze nie wyczułam tej ironii :P
Stary 2010-11-01, 19:47   #10
Gregorynka
Zakorzenienie

Cytat:
No chyba tylko w Łodzi

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 19:48   #11
Elizabeeth
Przyczajenie

Hmmmm.... Szczerze to nie mam pojęcia co chcę robić w przyszłości. Od dzieciństwa zawsze chciałam być aktorką. Ale to chyba baaaardzo odległe marzenie.... Lubię tez fotografię... Nie mam poprostu pojęcia ;(
Stary 2010-11-01, 19:52   #12
paulina_0103
Raczkowanie

Cytat:
Hmmmm.... Szczerze to nie mam pojęcia co chcę robić w przyszłości. Od dzieciństwa zawsze chciałam być aktorką. Ale to chyba baaaardzo odległe marzenie.... Lubię tez fotografię... Nie mam poprostu pojęcia ;(
w takim razie idź do liceum.bedziesz miała czas na zastanowienie się.
Stary 2010-11-01, 19:55   #13
Elizabeeth
Przyczajenie

A co do nauki to miałam średnią 4.64 Ale nie bardzo idzie mi fizyka(3) goegrafia (ledwo 4) matematyka( też 4 ale ledwo) . Lubię j.polski(5) , angielski (6) . a reszta to piątki i czwórki
Stary 2010-11-01, 20:02   #14
revontulet_
Zadomowienie

GG do revontulet_

Cytat:
A co do nauki to miałam średnią 4.64 Ale nie bardzo idzie mi fizyka(3) goegrafia (ledwo 4) matematyka( też 4 ale ledwo) . Lubię j.polski(5) , angielski (6) . a reszta to piątki i czwórki
Idź do liceum, do klasy o profilu humanistycznym. Na pewno w liceum odkryjesz jakąś swoją pasję, z którą będziesz mogła związać swoje życie zawodowe, a później możesz iść na związane z tym studia (albo i nie, i bez studiów można dobrze zarabiać.) Liceum wcale nie jest takie straszne, a nauczycielkę, która mówi uczniom swoim, że mogą sobie w liceum nie poradzić, natychmiast bym zwolniła Nie ma to jak dobra motywacja.

revontulet_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 20:38   #15
kolorowatecza
Zakorzenienie

W liceum jest tak - ten kto chce, uczy się, ten kto nie chce tego nie robi.
Są profesorowie, którzy przekazują wiedzę w taki sposób, że po szkole do książek zaglądać nie musisz, a są tacy, których słuchając godzinami nie potrafisz zrozumieć.
Jeśli nie wiesz co chcesz w życiu robić - polecam humana. Po nim jest w sumie najłatwiej rozwijać się w kierunku, który Cię potem zafascynuje, bo przedmioty są "lajtowe".
Jestem w II klasie LO o profilu humanistycznym. Chodzę na kursy przygotowawcze z chemii i biologii, bo wymarzyłam sobie biotechnologię na UM

Więc zasada jest taka - nie wiesz co chcesz robić? Idź do humana. Pamiętaj jednak o tym, że zdając na maturze polski, historie, WOS i idąc na studia humanistyczne właściwie idziesz na drogę po bezrobocie

Stary 2010-11-01, 21:06   #16
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Ja poszłam do liceum i wiem że to był błąd. Mimo, że poszłam do najlepszego w mieście, wysoki poziom, z tradycjami ale co mi po tym? Że napiszę maturę lepiej? Jeśli ci zależy to w technikum też dobrze napsizesz.
Nigdy nie wiadomo jak ci się w życiu ułoży, czy wpadniesz czy coś i po liceum jesteś.. no nikim. Przy jedzeniu w fastfoodzie możesz pracować. Gdybym mogła cofnąć czas o 2 lata wybrałabym się do liceum.

I to nei prawda, że w technikum jest łatwiej. Mam sporo znajomych. I nie mają może tyle języka polskiego, biologii chemii i fizyki tylko więcej przedmiotów zawodowych które nie należą do prostych.

Jednym słowem- technikum
uUuAsissuUu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 21:36   #17
gwiazdka93
Zakorzenienie

Zdecydowanie liceum! ,,Po technikum jest zawód, po liceum nie ma nic"- nieraz słyszałam te gadki-szmatki. Przede wszystkim, jeśli zależy Ci na bardziej ambitniejszej pracy, to wszędzie teraz wymagane jest wykształcenie wyższe (ukończone studia), po technikach nie ma takiego wyboru pracy, jak po studiach. Jak to mój brat stwierdził:,, Po technikum jest zawód, kiedy żadnej pracy znaleźć nie możesz", niestety tak wyglądają realia. Poza tym jeśli sama nie wiesz, co chcesz robić, to lepiej iść do liceum. Nie polecałabym jednak humana. Sama jestem na profilu pol-ang i wcale nie jest to łatwy profil! Niestety wybór kierunku studiów nie jest łatwy, gdyż nie ma wielkiego wyboru, a prawda jest taka, że pracę na pewno znajdziesz po kierunkach nie humanistycznych.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 21:52   #18
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez revontulet_ Pokaż wiadomość
Idź do liceum, do klasy o profilu humanistycznym.
Cytat:
Jeśli nie wiesz co chcesz w życiu robić - polecam humana. Po nim jest w sumie najłatwiej rozwijać się w kierunku, który Cię potem zafascynuje, bo przedmioty są "lajtowe".
kłóciłabym się. ja wybrałam humana i stwierdziłam że to był jeden z moich najbardziej nieudanych wyborów chyba że wybierze się klasę z rozszerzonym językiem, nooo, to jeszcze zniosę. język na maturze przydaje się i na kierunach ścisłych i humanistycznych, a jest to tez inwestycja w przyszłość. ale nikomu nie radzę iść na humana z rozszerzonym polskim, historią... no chyba że ktoś wie na 120% że będzie studiował historię czy polonistykę historia trudna nie jest, ale jak to okresla większość młodych: jest po prostu nudna. no i jest jej masa przy rozszerzonym materiale, pochłania dużo czasu, najpierw wkucie suchych faktów, później pisanie prac historycznych... trzeba mieć cierpliwość i naprawdę to lubić. sama zdawałam hist na maturze ale właściwie to nie wiem po co, nigdzie na studia mi jej nie liczyli to samo tyczy się polskiego. literaturę można lubić, ale studiowanie jej może człowieka wyczerpać. także human tylko wtedy jeśli będzie to rozszerzony język, najlepiej by było dodać do tego geografię na przykład... albo u mnie w szkole był profil matematyczno-historyczny, tez ciekawe połączenie
Cytat:
Napisane przez uUuAsissuUu Pokaż wiadomość
Gdybym mogła cofnąć czas o 2 lata wybrałabym się do liceum.

Jednym słowem- technikum
to się zdecyduj
Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Nie polecałabym jednak humana. Sama jestem na profilu pol-ang i wcale nie jest to łatwy profil!
tak jak pisałam wcześniej, łatwy czy nie łatwy - nie wnosi wiele pozytecznego, choć dobrze że masz ten "ang"
Stary 2010-11-02, 13:37   #19
kolorowatecza
Zakorzenienie

Wiesz, ja rozwijam się w kierunkach, które mnie interesując brzydko mówiąc "olewając" resztę. Ściągam jak popadnie, totalnie się nie uczę, no a żeby z polskiego np. nie mieć marnej dwójki no to trzeba być.. idiotą

Stary 2010-11-03, 08:52   #20
Cytrynowa_trawa
Zadomowienie

Powiem tak, u mnie wygląda to w taki sposób:
-w LO w kalsie inf-mat-ang mam tylko 2h inf przez 3 lata.
-w tech. profil inf. mają po 5h tyg. inf przez 4 lata.
Bez porównania...
Nie żałuję, że wybrałam Liceum. Może i nie mam szans na zdaniematury z inf, ale mam czas aby sobie przemyśleć co chcę studiować i w tym kierunku się przygotowywać.
W technikum masz po zakończeniu stopień "tech", ale po 4 latach bez sensu iść np na studia hum.
Wg mnie tech jest dla ludzi zdecydowanych, którzy wiedzą co chcą w życiu robić i na pewno z tych przedmiotów będą zdawać maturę.
Jeśli nie jesteś zdecydowana wybierz klasę humanistyczną lub z rozszerzonymi językami obcymi. LO daje Ci czas, a tech wg mnie nie.
TO JEST MOJE ZDANIE NA TEN TEMAT, MOŻE I MAŁO OBIEKTYWNE.

WYMIANA
Kosmetyki
Cytrynowa_trawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 10:53   #21
kanelynch
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
mam koleżankę po profilu matematyczno-fizycznym która zdawała rozszerzony polski i studiuje filologię polską, także można profil w szkole sredniej nie decyduje jeszcze o kierunku studiów
W LO mojego znajomego jego nauczycielka od polskiego zawsze twierdziła, że lepiej się jej pracuje z klasami mat-fiz i umysłami ścisłymi, bo lepiej rozumieją j.polski ;]
BTW: też pisałem rozszerzony polski po profilu mat-fiz Dla samego siebie, chociaż wiedziałem że zbędny mi.

Cytat:
W liceum jest tak - ten kto chce, uczy się, ten kto nie chce tego nie robi.
profesorowie, którzy przekazują wiedzę w taki sposób, że po szkole do książek zaglądać nie musisz, a są tacy, których słuchając godzinami nie potrafisz zrozumieć.
Jestem w II klasie LO o profilu humanistycznym. Chodzę na kursy przygotowawcze z chemii i biologii, bo wymarzyłam sobie biotechnologię na UM

Więc zasada jest taka - nie wiesz co chcesz robić? Idź do humana. Pamiętaj jednak o tym, że zdając na maturze polski, historie, WOS i idąc na studia humanistyczne właściwie idziesz na drogę po bezrobocie
Profesorowie? Przecież to głównie "magistery" są, ale w dupach im się przewraca i wywyższani chcą być... Parodia... A potem przychodzą tacy zindoktrynowani na studia i do magistra lub doktora się zwracają "panie profesorze" i się dziwią, że opieprz dostają...
No i niestety racja, łatwiej się pouczyć na profilu z rozszerzonym pol-ang niż z np. mat-fiz czy biol-chem

Cytat:
Napisane przez uUuAsissuUu Pokaż wiadomość
Nigdy nie wiadomo jak ci się w życiu ułoży, czy wpadniesz czy coś i po liceum jesteś.. no nikim. Przy jedzeniu w fastfoodzie możesz pracować.
Cytat:
Przede wszystkim, jeśli zależy Ci na bardziej ambitniejszej pracy, to wszędzie teraz wymagane jest wykształcenie wyższe (ukończone studia), po technikach nie ma takiego wyboru pracy, jak po studiach.
Jesteś nikim wtedy, jak nic sobą nie reprezentujesz. Mam znajomych, którzy skończyli gimnazjum i z technikum/liceum wylecieli i dobrze sobie radzą jak na razie w życiu. Poza tym- żadna praca nie hańbi, nawet i w fastfoodzie.
Technikum nie oznacza, że nie możesz iść na studia, poza tym- gdzie widziałaś, że do tych ambitniejszych to wszędzie wymagane jest wykształcenie wyższe? No gdzie? Przejrzyj oferty pracy- bardzo wiele jest dla osób z wykształcenie średnim, a czasem można też znaleźć takie, gdzie wyraźnie napisane jest że wykształcenie jest kompletnie nie ważne jeśli posiadasz wymienione umiejętności.
Cytat:
a prawda jest taka, że pracę na pewno znajdziesz po kierunkach nie humanistycznych.
Pracę na pewno znajdziesz, jak jesteś osobą w czymś wybitną, albo masz koneksje tudzież rodzinną firmę. W innym przypadku twierdzenie, że po tym to a po tym masz pracę na 100% jest głupotą i oby tej głupoty nie zweryfikowało Ci życie.

Cytat:
Napisane przez Cytrynowa_trawa Pokaż wiadomość
Powiem tak, u mnie wygląda to w taki sposób:
-w LO w kalsie inf-mat-ang mam tylko 2h inf przez 3 lata.
-w tech. profil inf. mają po 5h tyg. inf przez 4 lata.
Bez porównania...
Nie żałuję, że wybrałam Liceum. Może i nie mam szans na zdaniematury z inf, ale mam czas aby sobie przemyśleć co chcę studiować i w tym kierunku się przygotowywać.
Nic nie szkodzi, żebyś sama się tej informatyki pouczyła, książki i kursy przecież są. Mój bardzo dobry znajomy stwierdził, że jemu szkoda czasu na liceum, maturę i inne bzdury, olał to kompletnie i przysiadł mocno do nauki tego, co go pasjonowało. Po roku złapał jedną ciepłą posadkę, za chwilę drugą i tak jest do dzisiaj, a zarabia łącznie prawdziwe kokosy. Jakiś wybitnie uzdolniony nie był/nie jest, ale podążył za tym co go zaczęło pasjonować i oddał się temu całkowicie i brak wykształcenia w niczym mu nie przeszkadza. Trzeba tylko odnaleźć swoją ścieżkę, ale z tym jak wiadomo łatwo nie jest

A tak wracając już czysto do głównego pytania: idź do tego liceum. Nie przejmuj się nauczycielkami, jakimś gadaniem ludzi itp. Wybierz to, co Ci będzie odpowiadało.
lecz nikogo nie dziwi ogrom tych szaleństw
Pobrykam sobie trochę po tym forum
kanelynch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 12:40   #22
nanga parbat
Raczkowanie

Elizabeeth, zastanawiałaś się czy chcesz iść na studia? Bo jeśli tak, to lepiej iść do liceum, mam dwie koleżanki (jedną po 4-letnim liceum plastycznym, drugą po technikum), które żałowały, że nie poszły do liceum, bo nic z tego nie miały, musiały się użerać z dodatkowymi przedmiotami + 1 rok dłużej.

Co do tego, że w technikum jest więcej nauki to polemizowałabym. Pomijając fakt, że do technikum z moich znajomych szli raczej ci, którzy za nauką średnio przepadali (a szli dlatego, że nie będą się musieli tyle uczyć, co w liceum), to przecież program ogólny jest rozłożony na 4 lata (więc mniejsza partia przypada na 1 rok), więc nie ma tak, że liceum opuszcza mury szkolne o 14.00, a technikum siedzi dłużej. Ja w liceum przez 5 semestrów (dopiero w ostatnim semestrze się to trochę zmieniło) miałam prawie codziennie 8 lekcji (8-16.00), czasami 7.

A gadaniem wychowawczyni się nie przejmuj, na pewno znasz jakichś ludzi z tego liceum, którzy orłami nie są i jakoś sobie radzą, więc dlateczego Ty miałabyś sobie nie poradzić. Powodzenia!
nanga parbat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 20:46   #23
kolorowatecza
Zakorzenienie

kanelynch - nie mam pojęcia, ilu z nauczycieli w mojej szkole ma profesurę, ale tak każą się do siebie zwracać, więc to już moja kwestia przyzwyczajenia

Stary 2010-11-05, 11:01   #24
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
ale ani technika farmaceutycznego ani technik weterynari nie robi sie od razu po gimnazjum

A co do tematu to jezeli nie jestes pewna czy będziesz chciała iść na pewno na studia to zawsze możesz iść do technikum mieć jakiś tam zawód a po technikum tez możesz iść na studia gdybyś jednak chciała.
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 11:08   #25
blueskye
Rozeznanie

W dzisiejszych czasach nawet mgr przed nazwiskiem nie gwarantuje pracy, a co dopiero średnie wykształcenie i to nie ważne, czy to liceum, czy technikum.
Mam sporo znajomych, mgr inż. lub mgr, co pracują np. za 1000 zł jako pomoc biurowa... a nawet na kasie w supermarkecie...
Tak więc radzę udać się do LO. Mnie też straszyli, że w liceum to ciężko...
Owszem, ciężej jak w gimnazjum, ale z doświadczenia wiem, że im ciężej w liceum, tym lepiej zda się maturę i dostanie się na lepsze studia...
I już od początku radziłabym się zastanawiać nad doborem kierunku, bo naprawdę, wielu ludzi idzie na byle jakie studia, a potem naprawdę nie mogą znaleźć żadnej pracy. A perspektywa pracy w supermarkecie na kasie, z tytułem magistra jest chyba poniżająca...
Wszystko da się przeżyć, naprawdę
blueskye jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 12:40   #26
WhiteCherry
Zakorzenienie

chodziłam do liceum, ale gdybym stała ponownie przed takim wyborem : wybrałabym technikum miałabym łatwiej na studiach studiuję na uczelni technicznej.
natomiast jeśli chcesz tylko i wyłącznie jakiś kierunek human, to wybierz LO.
Stary 2010-11-06, 15:27   #27
malenka1717
Raczkowanie

Cytat:
po liceum możesz iść do szkoły 2 letniej policealnej.
Szkoła policealna? I co ona Ci da? Ona Ci nie da ani zawodu, ani wykształcenia szkoda czasu. Teraz po większości kierunkach na studiach po 3 latach masz wykształcenie wyższe.
malenka1717 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-06, 17:11   #28
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 13:41   #29
Agnieszka987
Zakorzenienie

Ja chodzę do LO na humanistyczny z rozszerzonym polskim, historią i wosem, jest dużo nauki, wypracowań ale nie żałuje
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 15:14   #30
Waspe
Przyczajenie

Wybrałam LO i klasę z rozszerzoną biologią i chemią i nie żałuję
Nauki jest dużo, są dołujące momenty, ale warto
Waspe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości