|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: muzyczne podsumowanie roku 2010
Cytat:
No w metalu trochę trudno doszukiwać się elektroniki Chociaż jakby dobrze poszukać to pewnie coś by się znalazło.
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
do Nosowskiej dodałabym jeszcze skojarzenie z M. Peszek
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
Granda brzmi caaałkiem jak Nosowska. Z elementami Czesława.
A "grandy" bardziej podoba mi się urywek w angielskiej wersji z reklamy Hortex festivals. Flowers też mnie zawiódł. Crossfire to chyba jedyna w miarę interesująca piosenka z płyty. Reszta jest po prostu nudna. ![]() Tak samo jak nowa świąteczna piosenka Killersów. Porównajcie sobie ją do "Happy Birthday Guadalupe" albo "Don't shoot me Santa". Spodobał mi się za to świąteczny kawałek Coldplay'a - "Christmas Lights" Hmm.. To chyba tyle. A nie -spodobał mi się jeszcze zespół Mumford and Sons, a zwłaszcza "The Cave" albo "Little Lion Man" .Pozdrowienia dla Dysiakowatej!
Edytowane przez Puszkaa Czas edycji: 2010-12-19 o 21:45 |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Moje muzyczne odkrycie tego roku zdecydowanie zespoł Hurts
juz dawno piosenki nie wywoływały u mnie tak zwanych ''ciar'' podczas słuchania a temu zespołowi sie to udaje Hurts - Illuminated Hurts - Happiness HURTS - 'Wonderful Life'
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Moją tegoroczną fascynacją jest Rykarda Parasol. Ostatnia płyta w 2009 roku ale w 2010 koncertowała w Polsce.
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I Mumfordzi bardzo fajni
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapomniałabym o Mumfordach, są cudowni! Mogłabym słuchać sigh no more (w sensie płyty) w kółko. Do listy zawiedzeń dodaję 3OH!3. Słucham ich od kilku lat, nigdy bym nie pomyślała, że tak się sprzedadzą i zaczną nagrywać z Keszą. Tylko 'double vision' mi podchodzi, chociaż nie jest to to, co kiedyś.
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
Hmm.. Nie słyszałam jeszcze o 3OH!3. I zdaję mi się, że będę musiała to "obczaić"
![]() Polecasz jakąś szczególną piosenkę, Kas!a?
Edytowane przez Puszkaa Czas edycji: 2010-12-20 o 18:09 |
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), Rich man, I'm not your boyfriend, Electroshock.Zacznij może od Electroshock.
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Nie będę się rozpisywać, bo po pobieżnym przejrzeniu tematu nie chcę się powtarzać, ale wydaje mi się, że nie padła jeszcze kandydatura polskiego zespołu Sorry Boys, moim zdaniem dobry debiut, powiew świeżości i w ogóle jest melodyjnie, wpada w ucho
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Według mnie Brodka bardzo wyraźnie powieliła muzykę K. Nosowskiej, M. Peszek oraz styl, zachowanie , ubiór Bjork.
Piosenki może i fajne, chwytliwe, alternatywne, ale irytuje mnie w nich przeczucie, że każda jest ostro inspirowana wokalistkami, które są moim numerem jeden.
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znałam jednego z nich ![]() Jeśli chodzi o cięższe brzmienia, to na plus zanotowałam jeszcze płyty: Sig:Ar:Tyr "Godsaga" i Xasthur "Portal of Sorrow" (bardzo klimatyczne) Na minus Bran Barr "Sidh" i Folkodia "Battlecry"(oba nudnawe, nic nowego )Neutralnie: Stribog - U Okovima Vjecnosti (tylko jedna piosenka mi się podobała) Nowa Apocalyptica jeszcze czeka na przesłuchanie ![]() No i oczywiście wart uwagi powrót Burzum z płytą "Belus"
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2010-12-20 o 20:14 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Ano premiera płyty była bodajże jakoś w listopadzie? Jakoś od tego okresu można było się często na nich natknąc w radio
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nowa Brodka w ogóle mnie nie przekonuje. Nie ma tam nic oryginalnego .Przypomniała mi się jeszcze płyta "The Family Jewels" Marina and the Diamonds, jak dla mnie w końcu przyjemna popowa płyta, chociaż miejscami głos Mariny jest irytujący .Dla mnie największym rozczarowaniem roku jest niewydana płyta Patricka Wolfa, która miała okazać się już rok temu, ale w dalszym ciągu jej nie wydano i teraz ma się ukazać dopiero w maju .
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
Tylko nie Marina
Na całym świecie nie ma wokalistki która w równym stopniu potrafiłaby mnie zirytować.Jak ją słyszę to dostaje wścieklizny macicy .U Brodki też zauważyłam tą dziwną manierę w głosie i nie podoba mi się to.Jakby ktoś kiedyś miał zamiar mnie torturować to wystarczy mi włączyć The Family Jewels po 5 minutach wymiękam. Lubię Patrick Wolfa, co prawda nie śledzę bacznie jego kariery ale z tego co kojarzę to The Bachelor wyszedł rok temu i znowu ma się pojawić coś nowego, dziwne .Wole jak artysta wydaje płyty w większym odstępie czasowym można wtedy liczyć na bardziej dopracowane dzieło, chociaż przyznaje że "Time Of My Life" wpada w ucho. Edytowane przez Libra2 Czas edycji: 2010-12-21 o 17:57 |
|
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
A mnie nowa Brodka zachwyciła.
Odkrycia tego roku poza Grandą to: Zaz "zaz" a także, Sting "Symphonicities".
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
w 2010 wyszła też płyta "Dym" zespołu Wieże Fabryk, czyli coś dla wielbicieli zimnej fali
![]() Muszę przyznać, że grają wcale nieźle
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja polecam jeszcze nową kompilację Label Love Vol.2
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie odkryciem była na pewno Caro Emerald, a jej dwie piosenki :
- ''The night like this'' - "Back it up" Wprost uwielbiam ![]() Poza tym no tak jak większość.. zespół Hurts no i przede wszystkim "Wonderful life", podoba mi się również piosenka o tym samym tytule zespołu Black |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Ten rok dla mnie stal pod znakiem smierci kilku postaci: Petera Steela z Type O Negative, Ronnie Jamesa Dio z Black Sabbath, Paula Graya ze Slipknota (ktorym to jest poswiecona okladka Revolvera z zalacznika).
Debiut? Nie wiem czy przesluchalem w tym roku jakikolwiek debiutancki album. Wydarzenie roku: wielka czworka thrashu grajaca razem. W 2011 powtorka Album roku: Diamond Eyes Deftones. Chyba najlepszy ich album, konkurencja bez szans
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm, jako, że mam kiepską pamięć, to pojęcia nie mam co się w muzyce działo początkiem 2010 roku. Na pewno zjawiskiem jest zespół Hurts. O tak, piosenka 'Wonderful life' ma cudny klimat, ten teledysk i styl chłopaków - new romantic. Nie pomyślałabym, że facet ulizany, w garniaku i z kolczykiem w uchu może wyglądać tak zajedwabiście, a nie pedalsko. A, no i przekonałam się do Duffy dzięki 'well, well, well', którego nie mogę przestać słuchać
No, a kto rządził w tym roku, to wiadomo - Lady GaGa. I chyba sobie jeszcze porządzi, przynajmniej do czasu aż jej się pomysły na szokowanie skończą, bo piosenki ma takie o. Rozumiem, jeżeli dobra muza idzie w parze z kontrowersją (jak u MM), ale w tym przypadku, to muza jest z deka w tyle. Chcoiaż jak chce to potrafi dobrą melodię złapać, co nie jest częste, bo już nie robi się tak melodyjnych piosenek, jak w latach 90., a szkoda.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Onet.pl zorganizował głosowanie na Polską i Zagraniczną Płyta Roku, Polski i Zagraniczny Artysta Roku, Wydarzenie Muzyczne Roku i Porażka Roku oraz Polska i Zagraniczna Piosenka Roku.
http://muzyka.onet.pl/0,2242611,newsy.html
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
A z polskich zespołów – to na pewno Muchy i ich druga płyta "Notoryczni debiutanci"
Ten rok należał do nich, to był bardzo dobry rok
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
do mnie zdecydowanie nie trafia fenomen Hurts. nie chodzi już nawet o to, że to nie moje klimaty, ale nie zauważyłam w tym nic, co by mnie zaintrygowało, "wonderful life" tysiąc razy dziennie grane w radiach, e tam
![]() aczkolwiek fajna sprawa to wzrost popularności dubstepów, coś mi się zdaje, że 2011 będzie rokiem spod znaku elektroniki. |
|
|
|
|
#55 |
|
Rozeznanie
|
zdecydowanie rok upłynął pod hasłem Kings of Leon, Hurts i Mando Diao
faceci są genialni !!!płyta roku: na pewno Hurts i nowy Kings of Leon wydarzenie muzyczne roku: koncert Raz Dwa Trzy i koncert w Poznaniu Die Toten Hosen
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187158 => książki wyd.Znak, kryminały, thrillery, religijne, powieści i wiele innych http://czy-ten-rudy-pies-to-kot.blogspot.com/ => Co aktualnie czytam lub co odkładam na półkę |
|
|
|
|
#56 |
|
Rozeznanie
|
Ja uważam, że dużo lepsza od Brodki jest nowa płyta Natu - Gram Duszy. Jak nie znacie to posłuchajcie, warto
![]() Hurts? Podobają mi się wręcz wszystkie piosenki z Happiness oprócz Wonderful Life. Jest inna i jakaś taka bardziej pospolita. Mumford & Sons także bardzo polubiłam chociaż nie wiem czy to 2010 czy wcześniej![]() dla mnie 2010 to też odkrycie masy genialnej muzyki, która już gdzieś istniała (Xavier Rudd, Mishka, Jason Mraz itp...) |
|
|
|
|
#57 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187158 => książki wyd.Znak, kryminały, thrillery, religijne, powieści i wiele innych http://czy-ten-rudy-pies-to-kot.blogspot.com/ => Co aktualnie czytam lub co odkładam na półkę |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Rozeznanie
|
Mumfordzi rądzą
A jeszcze zapomniałam o tym, że Czesław śpiewa Pop
|
|
#59 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.A co do Wolfa - "The Bachelor" miał być w oryginalne częścią podwójnej płyty, a ta druga miała być wydana również w 2009roku. Potem premiera drugiej części była przesuwana i w końcu w 2010roku się nie ukazała, stąd moje rozczarowanie. Teraz premiera ma być w maju . Jednak im bliżej do premiery mam jakieś złe przeczucia, że ta płyta będzie gorsza od starszych... .
|
|
|
#60 |
|
Rozeznanie
|
A mówicie o Marinie (tej polko-ukraince bodajże) czy o Marina & The Diamonds?
A Sting Symphonicities- fajna płyta, ale myślę, że błędem było kupować tacie koncert z Berlina pod choinkę. Niektóre piosenki już słyszałam miliard razy, puszcza je non-stop
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:56.

Chociaż jakby dobrze poszukać to pewnie coś by się znalazło.

juz dawno piosenki nie wywoływały u mnie tak zwanych ''ciar'' podczas słuchania a temu zespołowi sie to udaje