![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża i poród w Lublinie/Mamusie 2011
Witam
ja rodziłam 3 lata temu na Staszica do SR też tam chodziliśmy, zajęcia zaczęły się chyba w połowie października (termin miałam na koniec listopada) Zajęcia były z położną M. Madej i dr Kwiatkiem ![]() Udało mi się, że rodziłam też z tą położną i bardzo się cieszę, bo moja Małgosia ![]() Trochę mam jednak żal, że nie zrobiono cc, choć byłam cały czas za porodem naturalnym. Czasem aż zabardzo naciskają na poród naturalny. Ale wiem że gdyby nie pani Małogosia mogłoby się skończyć tragicznie. Co do sali porodowej to pamiętam, że były 2 oddzielne sale z 1 łóżkiem, zamykane, nawet dość szczelne ![]() ![]() Opieka położnych fantastyczna (chyba bardziej niż porodu obawiałam sie pobytu w szpitalu ![]() Tyle co mni na razie przychodzi do głowy, jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
O właśnie tez mi się przypomniało. 2 sale zamykane każda z jednym łóżkiem.
Jeśli chodzi o sam poród to u mnie faza parcia była o wiele łatwiejsza niż faza skurczy. Po tym, co (ledwo ![]() ![]() Coś mi podłączyli pod żyłę w pewnym momencie skurczy ale nie mam pojęcia co, wiem tylko, że miało to trochę znieczulić i rzeczywiście na krótką metę pomogło. Z innym wspomnień jeszcze to, że położne były naprawdę bardzo pomocne. Kilka godzin po porodzie miła pani (niestety nie pamiętam jak się nazywała) pomogła mi nawet pójść do łazienki bym mogła wziąć prysznic. A szokiem dla mnie było to, że od razu po urodzeniu dziecka nie byłam w stanie wstać, podnieść się, taka byłam wyczerpana ale widzę, że to nic niezwykłego ![]() Ale co tam moje wspomnienia sprzed 10 lat... ![]() Dziewczyny, a jakie macie obecnie doświadczenia (i własne i ze słyszenia) o nacinaniu krocza? Podobno kiedyś wykonywali je dość rutynowo. Jak jest ze znieczuleniem zo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
The Pink Power Mołderajtor
|
Cytat:
ZO chyba nie robią nigdzie w Lublinie, nawet za dodatkową opłatą, bo to zabronione. Chyba, że masz w rodzinie anastezjologa i on Ci to załatwi. Wg statystyk na 2008 r. na 1500 porodów były tylko 2 zo. Ostatnio czytałam że NFZ w ogóle planuje wycofanie dofinansowania na zo, nawet z tych placówek, w których było ono dostępne do tej pory. Oszczędności niby... szkoda, że nie oszczędzają na 13-tkach i premiach dla swoich pracowników ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o ZO to potwierdzam informcje, które podała Estelle.
Jeśli chodzi o nacięcie krocza - jak najbardziej jest tendencja w stronę ochrony krocza. Dlatego polecam sumienne ćwiczenia Kegla. Ja niestety zbyt mało się przykładałam, ale generalnie na moje nacięcie miał wpływ poród z raczką przy głowce i waga 3700. Na naciecia polecam tantum rosa - ulga natychmiastowa.
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Na zzo i tak się nie nastawiam, ku zasadzie, że interwencje medyczne ograniczyć do minimum na ile oczywiście się da
![]() W sumie to po tych latach, które minęły od pierwszego porodu, najgorzej wspominam konsekwencje nacięcia krocza, dyskomfort, brak możliwości siedzenia przez wiele dni, co dość znacząco utrudniało opiekę nad dzieckiem. Teraz ćwiczę kegle i będę zabiegać, by chronić kroczę jak tylko to będzie możliwe ale cóż, wszystkiego przewidzieć się nie da ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
ćwiczcie, ćwiczcie
![]() ja pomimo ćwiczeń niestety byłam nacięta, poza tym okropnie pękłam, miałam pęknięcie II stopnia, sporo szwów wewnętrznych i zewnętrznych, do tego hemoroidy....ale to dlatego, że dzidzia była duża -423o i podobno szeroka w ramionkach. Gdyby może była troszkę mniejsza poszłoby lżej ![]() Potem ważne, żeby lekarz przypisał jakieś globulki przyspieszające gojenie. Ważne też jest częste mycie i wietrzenie, dobrze sprawdza się osuszanie krocza suszarką i noszenie majtek poporodowych z siateczki ale to pewnie wiecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Dawno się nie odzywałam
![]() Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Ja również rodziłam pierwszą córcię na Staszica w lipcu 2009 roku i ogólnie byłam zadowolona. Położne z położnictwa były oki. Chodziłam do SR do Pani Małgosi Madej ale nie rodziłam z nią tylko chyba z Panią Ireną (ale ma pamięć ulotna niestety jest). Mogłam chodzić ile chciałam w pierwszym okresie porodu, korzystałam też z prysznica (ulga niesamowita jak dla mnie), miałam możliwość parcia na boku ale wybrałam plecy. Rodziłam z ochroną krocza, nie byłam nacinana. Pomogły mi malinki i masaż krocza (oliwa z oliwek i te sprawy), ćwiczyłam też mięśnie kegla i oddechy. Mój poród był krótki i przyjemny nie mam co narzekać. Mam tylko kilka "ale" ale też jestem w stanie zrozumieć personel, który tak a nie inaczej postąpił. Zabrano mi dziecko z brzucha po niecałej minucie, nie zdążyłam nawet małej dać cycka a bardzo mi na tym zależało, (w szkole SR mówiono, że godzinę leży się po porodzie przy porodówce z dzieckiem). Połóżna nie poczekała aż urodzi się samoistnie łożysko tylko pociągnęła za sznur pępowinowy - w konsekwencji na wszelki wypadek byłam łyżeczkowana (średnia przyjemność - bardziej nieprzyjemne niż ból porodowy jak dla mnie). Nie leżałam tylko poszłam do sali od razu. Położne jak pisałam z położnictwa bardzo fajne ale noworodkowe już niespecjalnie. Najbardziej niesympatyczna była taka wysoka czarna. Wtedy byłam przerażona przy pierwszym dziecku teraz bym sobie na pewne zachowania nie pozwoliła. Ale ogólnie polecam ![]() Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę ![]() Teraz zamierzam rodzić w domu jak ktoś jest zainteresowany tematem zapraszam na priva ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Mój poród też był podobno krótki, choć dla mnie to była cała wieczność
![]() I bardzo chciałabym powiedzieć o kolejnym, że był przyjemny. *kaalinaa*, czy będziesz rodzić w domu w Lublinie? Przyznam, że rozważałam taka możliwość, ba, bardzo bym tego chciała, ale sądziłam, że to nierealny pomysł, bo w Lublinie żadna położna by się na to nie zgodziła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie przyszłe mamy i nie tylko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Gdybym tak uważała, to pozostałoby mi tylko rodzenie w domu, bo moja gin nie pracuje w żadnym szpitalu
![]() Nie zgadzam się z tą opinią, choć owszem podobno są placówki, gdzie zaznacza się to w większym stopniu. Kilka moich koleżanek też rodziło bez swojego lekarza i nie spotkałam się z opinią, że przez to były odkolejkowane w jakikolwiek sposób. Choć nie wątpię, że takie przypadki się zdarzają. Pewnie zależy gdzie i na kogo się trafi. Regułą to na pewno nie jest. Nie mniej jednak pozostają jeszcze inne możliwości "związania" się ze szpitalem, jak np szkoły rodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Pewnie jest tak jak piszesz to zależy od szpitala i personelu ja jednak mam troszke odmienne zdanie gdyż na własnej skórze to przerobiłam . Jesli mogę zapyta gdzie planujesz poród Miffy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tu jest cała skarbnica wiedzy o porodach domowych, warto zajrzeć: http://forum.gazeta.pl/forum/f,45447,porod_domowy.html Ja miałam lekarza ze szpitala ale był na urlopie, nie czułam abym była gorzej czy lepiej traktowana. Ciężko mi powiedzieć jak jest na prawdę.
Hania 5 marca 2011 r Edytowane przez *kaalinaa* Czas edycji: 2011-01-03 o 13:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
WITAM WSZYSTKIE MAMY 2011!!!
MOZE KTORAS Z WAS MA TERMIN NA OKOLO 13 STYCZNIA I PLANUJE RODZIC NA LUBARTOWSKIEJ??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Kochane ! w olimpie w sklepie zaraz obok wejscia do Almy jest do niedzieli - wyprzedaz ciuszków dzieciecych - obnizka wszystko - 50%. ja własnie wróciłam i upolowałam kilka naprawde fajnych rzeczy na które normalnie tyle kasy bym nie wydała. polecam!
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
Hej może któraś z was rodzi pod koniec maja na Staszica
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Ja mam termin na maj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Witaj Myffi to A dokładnie na kiedy masz termin może sie spotkamy ? Mnie oczywiście nurtuje jak teraz podczas remontu wyglada sposób przyjęcia i sam poród,czy tak chętnie chcą przyjmowc a i jeczcze jedno co jak bedzie sie po terminie .Bo wcześniej to lądowało sie na patologii i czekało a teraz ? tysiąc pytań i brak odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Mam termin na środek maja ale 2 tyg w tą i w tą to robi się cały maj
![]() ![]() Zachęcam Cię do poczytania całego wątku - długi nie jest a dziewczyny pisały wrażenia ze Staszica, także już podczas remontu. Mnie też ten remont zaniepokoił ale z tego, co poczytałam, to tak źle nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Przeczytałam wszystko i pierwsza myśl to dziewczyna która rodziła juz podczas remontu lekarza ma ze szpitala.Co do leżenia na patologii to przebywałam tam we wrześniu i musze powiedzie ze dziewczyny które były po terminie bardzo narzekały Ogólnie jeśli nie jestes z miasta a już po terminie to zazwyczaj kładli właśnie na patologie Której teraz juz chyba z powodu remontu nie ma Może wyda ci sie to irytujące że ja tylko o jednym Miffi ale wiem o czym pisze i jak traktowane sa pacjentki mowa tu o mamach które nie maja lekarzy ze szpitala Dodam jeszcze jedna ciekawostkę podczas obchodu lekarz pyta sie kto jest lekarzem prowadzącym --- po tej informacji miałam wrażenie jedna miała szybciej badania druga nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Może Cie pocieszę tym, że moje obawy są podobne. Moja lekarka tez nie jest ze szpitala ale i w pierwszej ciąży nie miałam lekarza szpitalnego i złego nie doświadczyłam. Cały czas dręczy mnie niepewność w związku z miejscem rodzenia. W sumie nawet jak się ma lekarza ze szpitala to nie ma gwarancji, że przyjmą, bo różny natłok mam może być.
Zapisałam się do szkoły rodzenia przy Staszica, choć jeszcze nie dostałam informacji na temat pierwszych zajęć. Moja myśl jest taka, że pójdę, zobaczę co i jak, rozeznam się. Do maja jeszcze trochę czasu na szczęście zostało i mam nadzieję, że jeszcze trochę faktów uda się poznać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
To mam nadzieję że będziemy dzieli sie wiadomościami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam pytanie, do tych wszystkich, które rodziły ostatnimi czasy na Staszica (i nie tylko). Jak to jest obecnie z wspomaganiem porodu? Chodzi mi o podawanie rożnych farmaceutyków przyspieszających poród itp. Czy jest to praktykowane rutynowo a może tylko z konieczności czy też można odmówić np. podania oksytocyny? Jak do tego podchodzą? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
The Pink Power Mołderajtor
|
Cytat:
Inna sprawa, to kwestia zdrowia dziecka. Bo czasami jest to niezbędne. Wszystko więc zależy od sytuacji. Natomiast u "przeterminowanych" zazwyczaj jest trochę inaczej, bo tutaj jakby 'koniecznością' jest wywołanie akcji porodowej i zgodzić się nie musisz, ale zasadność tej decyzji jest kwestią zupełnie innego rodzaju.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
A jak to praktycznie jest z "przeterminowaniem". To znaczy, kiedy uznają, że tak jest. W teorii 2 tygodnie przed lub po wyznaczonej dacie to niby jeszcze w terminie. Na jakich zasadach uznają, że już "przeterminowane"?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Właśnie tak jak piszesz, ja według OM miałam termin na 4 list., według Iego USG na 9 list. podobno jest to faktyczny termin porodu, tak mówił mi lekarz, który wykonywał to USG - urodziłam dokładnie 9.11. , ale mój lekarz prowadzący patrzył cały czas na termin z OM i mówił , że jeśli do 11 nic nie zacznie się dziać to będziemy kombinować ( nie wiem dokładnie co miał na myśli, bo się doczekałam SN) - jednak od 3.11 miałam co najmniej co 2 dzień robione KTG.
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
witam..moge sie przylaczyc??
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Witaj Linuska! Ja chodzę do lekarza na nfz, po prostu tam, gdzie zawsze chodziłam na standardowe wizyty. Z lekarki jestem zadowolona i uznałam, że nie warto szukać nowego na siłę, który by pracował w szpitalu itp. Nie ma problemu z badaniami, skierowaniami i zwolnieniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Hej mamusie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.