|
|
#31 |
|
BAN stały
|
Dot.: Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do zwią
Nie chodzi o to że mam problem z komunikacja, po prostu nie chce nagle wyjechać z czymś co miało miejsce kilka miesięcy temu
.Bo jeśli chodzi o sama komunikacje - często i szczerze rozmiawiamy, chociaż przyznam że jeśli chodzi o rozmowy z nim, to ciężko do niego dotrzeć (przykład - mój drugi wątek tutaj..) jednak ja się staram jak mogę, żebyśmy byli sczęsliwi i z mojej strony problemów z rozmową nie ma, jedynie to się boje mu hmm nie wiem jak to ująć wytykać, bo nie wiem jaka bedzie reakcja jego, że nie powiedziałam mu tego od razu., |
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do zwią
Cytat:
A to już zupełnie inna kwestia jest. Bo widzisz pierścionek to symbol. Jak dla mnie nie musiałoby go byc (w ogóle nie noszę pierścionków zawsze były dla mnie niewygodne), ale Tż jest tradycjonalistą w każdym calu. Więc jest. Jeśli można zasugerowac jaki się nam ewentualnie podoba, też fajnie. Chłopu łatwiej wybrac a i nam się będzie podobac. Źle jest jak chłop w gust nie trafi a babka zamiast się cieszyc z faktu zaręczyn, docenic, że jej ukochany mężczyzna chce z nią iśc prze życie rozpacza, że kształt nie taki, że CENA |
|
|
|
|
|
#33 |
|
BAN stały
|
Tylko że mi cena jest obojętna, kolor też.Liczy się że dany z miłości. Chodzi mi o SPOSÓB w jaki go kupił i wybrał..
|
|
|
|
|
#34 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakim cudem to ma być w 100% niespodzianka skoro wiedziałaś, że się planuje oświadczyć? Dla mnie 100% niespodzianki jest jak sama nazwa wskazuje, kiedy się niczego nie spodziewasz, nawet tego, że on w ogóle zamierza się już oświadczyć Dzisiaj naprawdę nie jest wstydem zaręczać się spodziewanie, z pierścionkiem wybranym wedle własnego gustu Cytat:
wszystko jest do zrobienia a tak to sama widzisz, że miał spokój na pół roku, zanim do Ananasowej dotarło, że jednak coś nie tak z tymi zaręczynami
|
||
|
|
|
|
#35 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ananasowa86 ale skoro to dla ciebie jest istotne i nadal ci leży na sercu to czemu miałabyś nie wyjeżdżać? Przychodzisz tu, do obcych ludzi i mówisz nam co cię boli a ja myślę że twój partner chciałby to wiedzieć bardziej niż my
bo ty przeżywasz wewnętrzny dramat /no po prostu źle ci/ a on o tym może nie mieć pojęcia.Cytat:
Cytat:
bo autorka wątku to nie zasygnalizowała tego? no dobra oj rozumiem, przepraszam za ten tekst z wartościami, wiem że tutaj chodzi o fakt że nie włożył w to serca a nie że pierścionek był tani. ja serio próbuję zrozumieć autorkę wątku :P ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
rozumiem, a rozmawiałaś z nim? bo wiesz w twoich oczach on po prostu poszedł na bazar spojrzał na świecidełko stwierdził a dobra bedzie to i kupił. a może ktoś o spaczonym poczuciu estetycznym mu pomagał przez cały dzień ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#36 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc biorąc pod uwagę całą genezę to tak, miałam oświadczyny z zaskoczenia ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#37 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Równie dobrze mogłabym pomyśleć, że kupił go z myślą o sobie, na wypadek gdybym odmówiła albo może chciał w razie czego dać innej? Większy łatwiej zmniejszyć niż powiększyć za mały ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Idąc tym tropem to 100% niespodzianki mamy po miesiącu dwóch czy trzech, albo pół roku związku, gdzie w ogóle nie myślimy w tych kategoriach o partnerze i zaręczyny są takim szokiem, że ja np. bym uciekła
![]() No, ale każdy sobie tam myśli co sobie chce. Ja myślę, że z zaskoczenia jak najbardziej, ktoś uważa inaczej też spoko. Wszak ani memu podejściu, ani wspomnieniom to nie szkodzi, a wolnośc słowa mamy
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czasami i po kilku latach jest niespodzianka, jeśli tylko facet nie zdradził się wcześniej ze swoimi zamiarami
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bez urazy, taki żart. ![]() Ogolnie nikt nie jest idiotą, jak facet jest mega biedny to może i ucieszy jego wybrankę nakrętka spod butelki, zawinięta trawka itepe, ale jak zarabia tak ze przeciętnie czy w ogóle: jak zarabia, i kupuje srebrne cudo za 30 czy 80 zl to widac, że się nie wysilił i nie ma to tamto. No chyba, że chowa pieniążki do skarpetki i nie wydaje na żadne zbytki i głupotki, może wtedy byłby to nawet gest. ;-) Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-12-28 o 00:54 |
|
|
|
|
|
#41 |
|
BAN stały
|
on akurat potrafi wydać tone kasy na totalne bzdury, a na pierścionek nie..i nie chodzi mi o to ze jestem materialistka czy cos, tylko tutaj akurat o sam fakt a nie jego wartość..
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sądzę, że gdyby to były OFICJALNE (czyli prawdziwe) zaręczyny to wyglądałoby to zupełnie inaczej. Nie gniewaj się, ale nie sądzę żeby on was w ogóle jako narzeczeństwo traktował. Nie sądzę byście powiedzieli rodzicom, a znajomym, koleżankom pewnie tylko chwalisz się ty. Bo to nie były zaręczyny. Ot taki wybieg: marudzisz to masz jakiś tam pierścionek, ale nie na poważnie. Porozmawiaj z nim o tym po prostu. To Twój facet, powinnaś z nim umiec rozmawiac o wszystkim bo rozmowa to PODSTAWA związku. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
BAN stały
|
Hmm rodzicom i znajomym o dziwo powiedział..Ale i tak powinnam z nim o tym pogadać, aczkolwiek bedzie mi ciezko bo mamy teraz też inne problemy o których mu mowiłam wiele razy (2 watek..)
|
|
|
|
|
#44 |
|
BAN stały
|
jesli facet na siebie roznosi gotówkę a Tobie kupuje pierściuneczek jak z odpustu,
, no to sorry, brzmi jak sygnał, że w tym małżeństwie każde będzie sobie dbało samo o swoją pupkę. ;-)Nie wiem; może na te ''drugie'' ( ) zaręczyny planuje Ci kupić pierścienia z kamieniem wielkości tira. I wyprać koszulę. ;-)
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
... a przynajmniej powinien
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a chłopak autorki, albo jest taki, że mu generalnie zwisa albo zrobił te zaręczyny na odczepnego.
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli nie wie co to znaczy- bo czasem naprawdę trafiają sie faceci nie mający pojęcia o biżu...to zawsze pytają się pani expedientki przykład- mój facet i pani w salonie Apart....nie wiem czemu mój TŻ upodobał sobie akurat jeden salon z biżuterią (być może jest tam tanio, nie wiem bo sama sobie nie kupuję), ale zawsze jak dostaję od niego jakieś świecidło, a dostaję często- to jest z Aparta....no więc on sam się kilka razy przyznał, ze jak nie wiedział która bransoletka jest ładna (według kobiecego upodobania) to pytał sprzedawczynię, nie o cenę, a o to, z której sama by była zadowolona jakby ją dostała- to było na początku naszej znajomości, teraz, powiedzmy, po latach- zna mój gust więc wie co mi się podoba...parę razy też zdarzyło mi się pokazać mu jakie pierścionki mi się podobają(specjalnie, gdyby jednak miał w planach oświadczyny) a zrobiłam tak, po tym, jak jego brat oświadczył się swojej żonie z pierścionkiem przywiezionym z jakiegoś dalekiego Hondurasu czy innego krańca świata. Pierścionek jest niesamowicie egzotyczny- z jakiegoś zielonkawego metalu i wielgachnym czarnym (chyba jaspisowym) okiem...wygląda jak sygnet czarnego pana A żona brata TŻa musi to cudo (sama nie mówi pierścionek tylko "to cudo") nosić...wolałam żeby mój miły wiedział co mnie kręci i co mi się podoba Myślę,że my ci tu na forum nie bardzo pomożemy, bo nie ma jak...musisz (chcesz czy nie) pogadać z facetem o tych "zaręczynach"...no ale ja bym na twoim miejscu poinstruowała go delikatnie czego oczekujesz (w sumie- wasz związek jest dość świeży, więc pogadaj z nim naprawdę delikatnie, moze on po prostu chciał odwlec w czasie ten ważny moment, bo się najzwyczajniej w świecie boi deklaracji?!)
|
|
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
No no no... a jak sie mialo zareczynowy pierscionek z lamusa, oswiadczyny w kuchni przy garach, suknie slubna z drugiej reki za 300 pln, obraczki ze srebra 925 i tylko zlocone, a torty panna mloda piekla sama, nie zamawiala w cukierni, to juz kompletna porazka i rozwod na horyzoncie
|
|
|
|
|
#50 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
A skąd te daleko idące wnioski? Czyżby z doświadczenia?
|
||
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
ale kicha takie zaręczyny
ja na myśl o swoich nigdy nie przestanę wzdychać z zachwytu widzę ile wysiłku włożył w to wszystko i to mnie chwyta za serce ![]() odpowiadając na Twoje pytania - uważam, że każda szczęśliwa narzeczona powinna z czułością wspominać zaręczyny. Jeśli chodzi o was to na moje oko trułaś mu za dużo na ten temat i zrobił to pod naciskiem a nie z własnej woli. Ale Ty chyba dobrze to wiesz tylko nie chcesz sama przed sobą się przyznać
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że skoro facet nie wysilił się ani trochę, to po prostu zrobił to dla świętego spokoju. Już tyle razy na Wizażu dziewczyny prosiły o rady, jak zachęcić faceta, żeby się oświadczył, że nic mnie już nie zdziwi
![]() W moim przypadku mama nie chciała przez długi czas zaakceptować naszych zaręczyn przez srebrny pierścionek właśnie. To dołujące, bo zna mnie dwadzieścia parę lat i powinna wiedzieć, że nie noszę złota, a ubieram się tak, że w komplecie ze złotym pierścionkiem z wielkim kamieniem wyglądałabym komicznie. TŻ trafił w mój gust idealnie, ale co z tego, skoro mamunia chciałaby powielić jakiś chory schemat...? Ach, i mam też wśród znajomych przypadek - pierścionek za ok. 4000zł, który leży za szybą w gablotce, coby panna go nie zgubiła, ani nie uszkodziła ![]()
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo moze to takie zabezpieczenia przyszłego pana młodego- wiesz pokłócą się nie daj buk przed ślubem i dziewczyna targnie pierścieniem za okno...bach! 4 tysie psu w...miskę a tak, jest szafeczka, jest gablotka- nie ma strachu, że wyrzuci, albo sprzeda. W niedzielę i święta- pan młody wyciąga kluczyk, gablotkę odmyka i daje młodej przetrzeć szmatką z irchy coby rys nie narobiła i ponosić parę minut po domu, ewentualnie fotografię pamiątkową zrobi i na nk albo fb wrzuci- niech widzą i zazdroszczą
Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2010-12-28 o 10:53 |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Boże, chroń mnie przed prezentami kupowanymi wg takiego klucza, bowiem zbyt rzadko widuję sprzedawczynie w biżuterii, ubraniach itp. zgodnych z moimi upodobaniami.
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A autorko wątku, naprawdę przykro mi z powodu Twojej sytuacji, bo rzeczywiście, jak tu reszta powiedziała już, zachował się nieelegancko. |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Para nieznajomych do dziś jest razem i jest to jedna z najromantyczniejszych historii w mej rodzinie
|
|
|
#58 |
|
BAN stały
|
No tak. Bo jak ktoś by wolał nieco jakości to jest ostatnim materialistą, nic to, że facet się oświadczył prawie drapiąc się po jajkach (ta poplamiona koszulka, ta deklaracja, że wiesz, to takie wstępne/nieprawdziwe czy co tam
). Najlepiej to się chyba wyszczerzyć i po prostu w ogóle do nieba skakać, że sie ma faceta, dalej się już pan wysilać nie musi. ;-) Tanio się dziewczyny sprzedajecie za to późniejsze latanie dookoła chłopa i potomstwa wspólnego a w praktyce własnego. ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Czy odzwierciedla czy nie,moim zdaniem troszke tak.
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2011-01-04 o 12:47 |
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
to moze ja sie wypowiem w tym watku.
oswiadczyny czy wybor pierscionka w mojej sytuacji wogole nie odzwierciedlal podejscia TZ do zwiazku. Te dziewczynki ktore czytały moj watek wiedza o co chodzi. Dla tych ktore nie czytały: Moje zareczyny byly jak z bajki. Wyjazd w gory, oswiadczyny z kleczeniem na szczycie gory. Piescionek z platyny z wielki brylantem (koszt ok 10.000 zł - wiem bo juz go sprzedalam), robiony na zamowienie specjalnie dla mnie. Potem oficjalne oswiadczyny z moimi rodzicami, kwiaty dla mamy pitu pitu. A teraz final. Zostawił mnie przez telefon miesiac przed slubem. Po miesiacu okazalo sie ze rownolegle mial dziewuche pare miesiecy. a bylo to 7 miesiecy po zareczynach... no comment
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

.

bo ty przeżywasz wewnętrzny dramat /no po prostu źle ci/ a on o tym może nie mieć pojęcia.
A nie o: słuchaj stary my już 1,5 roku razem a kryśka z kazikiem to się po roku zaręczyli, weź mi tu już zaraz kupuj piercionek, złoty przekoniecznie, no i za 1500zł bo kryska miała za 1200 z aparta to co ja gorsza mam byc

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...