![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co takiego Polacy nie lubią w Polsce? Co należy zmienić?
Generalnie jestem dumna z tego, że jestem Polką, mimo sympatii do niektórych innych nacji za nic nie zamieniłabym się na obywatelstwa
![]() Jeśli coś w naszym kraju dzieje się źle, to nie wina Polski jako takiej, a ludzi. Nie podobają mi się pewne cechy, które przejawia mnóstwo rodaków- malkontenctwo, postawa roszczeniowa zawsze i wszędzie, ciągłe kombinatorstwo, brak szacunku do prawa i służb porządkowych (przy jednoczesnym narzekaniu na niską skuteczność jednego i drugiego) i niestety do własnej Ojczyzny, a także ogromna zawiść i kłótliwość- wystarczy popatrzeć na np. słynne już komentarze na Onecie. Bardzo nie podoba mi się także władza, albo lepiej, sposób jej sprawowania. Mam niezbite wrażenie, że rządzą nami w 99,9% ludzie niekompetentni i tacy dla, których władza jest celem samym w sobie, a nie środkiem do działania na rzecz kraju. Do tego dochodzi chciwość, cynizm i brak honoru. Jeśli miałabym się wstydzić to tylko za niektórych (nie wszystkich!) Polaków. Za Polskę jako kraj i Polaków jak naród- nigdy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Psie kupy i mocz na chodnikach.
---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ---------- Poza tym ciężka dola kobiet: http://temida.free.ngo.pl/chinowska2.htm To, że są masakrycznie zakompleksione: http://www.tv28.pl/blog,2,s2.html I najbardziej agresywne (wobec siebie) na świecie http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...wiadomosc.html To ostatnie pewnie wynika z dwóch pierwszych. Przykre. ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-07 o 23:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Idiotka
|
Cytat:
Kiedyś we francuskiej prasie ukazał się tekst o Polsce , moim zdaniem trafny.. "Polska.Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego jedna piąta narodu żyje poza granicami i w którym co trzeci mieszkaniec ma 20 lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudował swoją stolicę według obrazów Canaletta, a Stare Miasto odtworzył jako nowe. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy, a obcy kapitał pcha się drzwiami i oknami. Kraj, w którym koncesjami rządzą monopoliści. Kraj ze stolicą, w której centrum stoją nowoczesne biurowce, oferujące pomieszczenia po 10-35 USD za metr. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Kraj, w którym można sobie kupić chodniki, postawić parkomaty i płacić państwu tylko 10 procent podatku od zysku. Kraj, w którym otrzymanie paszportu do niedawna stanowiło problem, a mimo to ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjeżdża na wczasy za granicę. Jedyny kraj byłego bloku socjalistycznego, w którym obywatelowi wolno posiadać dolary, choć nie wolno mu ich kupić ani sprzedać poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, a z ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza."Polacy! Jak wy to robicie?"
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Pogoda, depresja. Szaro, chodniki szare, budynki szare, a jak pomaluja to na wsciekly roz albo zolty neonowy jakby nie mozna normalnie ;/ Pare miast ladnych, a w pozostalych jakby zaloba.
I jak sie pytam jak leci to slysze lsite chorob ;/ I czasem chciala bym sie moc czyms pochwalic, ale nie wypada miec lepiej niz inni. A do tego placimy podatkow $$$ tyyle a nic za to zrobione nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
- biurokracja, samowola urzednikow (np. taka skarbowka, co oni wyprawiaja, to szok) - zbyt wysokie podatki - szczegolnie posrednie, takie jak np. akcyza na benzyne - rosnace zadluzenie - zarowno panstwa, jak i indywidualne - koalicja rzadzaca, ktora nie chce/nie umie rzadzic, tylko "administruje" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
To juz abstrahujac od tego, ze w Polsce nie jest "wszystko pod katolikow" i to co to za bzdura, ze katolicy nie szanuja odmiennych wierzen? W Polsce od wiekow koegzystowaly bez problemu katolicyzm, prawoslawie, wyznania protestanckie, judaizm, islam; jako w jedynym praktycznie panstwie w Europie. Odezwala sie ![]() ![]() W ogole, to nie wiem, skad sie bierze stwierdzenie o braku tolerancji w Polsce. Wzgledem czego? W Europie Zachodniej jest gorzej - przykladowo Francja - zamieszki na tle etnicznym, masowe niszczenie synagog i cmentarzy zydowskich; w Holandii w ciagu ostatniego dziesieciolecia byly dwa glosne mordy polityczne wynikajace z braku tolerancji. Co jest w Polsce takiego zlego do jasnej anielki? Cytat:
![]() ![]() Nie wiem, skad ten pomysl, ze nas sie w innych krajach nie toleruje; to, ze sie ktos wlasnego kraju wstydzi, to juz problem z ta osoba ![]() Dzieki za glos rozsadku w koncu ![]() Cytat:
Nie no, dlaczego w takich tematach sa najwieksze marudy zawsze? Zdaje sobie sprawe, ze nie mamy pogody poludniowej Hiszpanii, czy poludniowej Kalifornii, ale bez przesady - cala Europa pln ma od nas gorsza pogode.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Nie podoba mi się taki "kult" zjawisk dla mnie osobiście niesmacznych, jak załączony Pomnik Małego Powstańca. Jaki normalny kraj może chwalić się tym, że dzieci wysyłał na pewną śmierć i budować pomnik dziecka z wielkim hełmem i karabinem? To jest jakiś kompletny obłęd. Bulwersujemy się, że gzieś w dzikiej Afryce dzieci uczestniczą w walkach międzyplemiennych, a sami fundujemy sobie pomnik w stolicy miasta.
Nie lubię w Polsce tego, że tutaj wszystkie świeta narodowe są koszmarnie smutne i ponure. Jakiś przemarsz wojska, przemówienie oficjeli, nudna msza - tak u nas wyglądają standardowe obchody. I jak tutaj się dziwić, że młodzieży to jakoś nie pociaga? Dlaczego 11 listopada, Święto Niepodległości, tak właśnie wygląda, nie ma pokazu fajerwerków, radosnej parady wojska, tylko młodzież z ugrupowań nacjonalistycznych, większość typowe agresywne małpy zresztą, organizuje swoje odrażające przemarsze, odziani w bluzy z kapturami. No i właśnie dlatego tu się znalazłeś... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Takie zenujace teksty, w dodatku prymitywne konfabulacje, to tylko na ignora zasluguja, co tu sie rozwodzic wiecej
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tam, też napiszę: - wszechpanujące partactwo, olewactwo i cwaniarstwo: położenie nowej drogi, która po 2 latach ma więcej dziur niż asfaltu; zrywanie nowej nawierzchni, bo panowie zapomnieli położyć krawężnika, zrobienie remontu, po którym kafelki odpadają ze ścian po 6 mies.; itd. itp. - służba zdrowia - za całokształt; Generalnie wam powiem, że od lat pracuję z ludźmi i odnoszę nieodparte wrażenie, że żyjemy w kraju zakompleksionych, sfrustrowanych ludzi, dla których jedynym sposobem poprawienia sobie własnego mniemania o sobie, jest dowalenie innemu. A już nie daj boże, jak tacy zaczną dysponować sporymi pieniędzmi - nic tak nie uaktywnia w ludziach chamstwa i buractwa, jak gruby portfel.
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2011-01-08 o 10:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Nie lubię:
fatalnej infrastruktury, Polaków którzy myślą jak by się tu dorobić i się nie narobić, niemiłej obsługi w urzędach, sklepach, przestarzałego światopoglądu, kombinowania, użalania się nad swoim losem i nicnierobienia w kierunku choćby drobnej zmiany na lepsze, zachwycanie się byle czym, nie zwracanie uwagi na to, co dobre, majaczących polityków, którzy się nie znają na tym, na czym powinni. Ktoś tutaj pisał o myśleniu, że Polska to naród wybrany, przypomniał mi się dowcip(czarny humor) Dlaczego Polska to naród wybrany? Bo prezydent spadł nam z nieba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
keep calm and contour on
|
jeszcze jedna rzecz: wszechobecni śmierdzący bezdomni. W tramwaju nie można usiąść bo perspektywa że ten bezdomny tam spał.. W innych krajach takiego zjawiska nie zauważyłam. A fakt,że ktoś śpi na trawie i śmierdzi gównem,za przeproszeniem, wynika tylko z jego woli. Ja rozumiem,że można stracić pracę itd. ale jak ktoś nie pije, nie ćpa to w rowie leżeć nie musi
![]() odkryłam,że potrafię wsiąść 4 razy dziennie do różnych tramwajów ,autobusów i w każdym spotkać takiego bezdomnego. ![]()
If you want to appease me, compliment my brain. Edytowane przez Pilar1899 Czas edycji: 2011-01-08 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
A ja owszem. W Lizbonie bezdomni leżą/śpią w centrum miasta, zaczepiają wszystkich wkoło. Jest niemiło pod tym względem. I widać, że tam to normalka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
adziorek1990
![]() ![]() Cytat:
tak naprawdę mnie jak głupiutką polkę interesuje tylko to co dotyka mnie osobiście. dotyka mnie pojęcie lekarza specjalisty chama do którego czekam w kolejce miesiąc. dotykają mnie ceny paliw, są absurdalnie wysokie. problemy z pracą. pomijając problemy z dojazdem. jeżeli koleją jadę 30 minut, to muszę wyjść półtorej godziny szybciej żeby brać poprawkę na fakt że nigdy nic nie przyjeżdża na czas i lubi mieć bezsensowne postoje. samochodem dojechać? nu nu nu chyba jednak nie będzie mnie stać.... ![]() no i najbardziej to mnie bolą mieszkania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
no, mnie tez te mieszkania najnardziej, bo wlasnie w tym momencie zycia bezposrednio mnie to baaaardzo dotyka.
a, i znajomosci. tez mnie to dotknelo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
keep calm and contour on
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy Twoje wizyty za granica ograniczaly sie do krotkoterminowej turystyki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
może w Rosji nie była :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale co tam, że Europa żyje ponad stan i teraz się jej to odbija deficytam, długami i bankructwami w niektórych przypadkach. Co, że państwo, aby najpierw nam coś dać, musi nam coś zabrać przez co podatki rosną(nie liczmy na ciepłe obiadki 'za darmo' od państwa). Co tam, że taka UE to rozrośnięta biurokracja tworząca prawa ograniczające wolność godpodarczą i absurdy typu 'ślimak to ryba', 'marchew to owoc', a 'z drabiny można schodzić tylko tyłem'. Wszystko, co z zachodu jest lepsze, każdy to przecie wie.
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
nie no oczywiście na wschodzie jest lepiej
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
E tam, ingor działa tylko do tej pory, aż się nie daj Boże napiszę coś złego o PiSie, wtedy włącza się odruch psa Pawłowa i szybka reakcja obronna
![]() To już jest wręcz komiczne ![]() Cytat:
![]() Nie da się ukryć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No o kimś trzeba pisać, jak się nic ciekawego nie dzieje. W każdej społeczności jest jakaś jednostka do szturchania kijem.. ![]()
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie da się tego lepiej ująć. Cytat:
Cytat:
Bo według mnie to jest tylko chamskie zresztą czepianie się, zero sensownej treści i właśnie rozmywanie wątku. Zresztą jak Deede zauważyła, do bólu przewidywalne, powtarzalne i nudne. Jak dla mnie za takie teksty powinien od razu punkt karny lecieć, bo o ile rozumiem polemikę, to krytykowanie dla samego krytykowania i pokazania swojej rzekomej wyższości, jest już nieco niesmaczne i nie na temat. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-01-08 o 14:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
musze sobie troche pokiwac bo kark mnie boli juz od czytania wizazu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Wg mnie nie. Odniosla sie np. do zdeke bezsensownego wg mnie twierdzenia, ze Polacy sa jacys wyjatkowo nietolerancyjni, a Europa Zachodnia jest bardzo tolerancyjna.
Z socjalem podobnie - Grecja, Hiszpania, Wlochy, Irlandia przez ten socjal mialy badz maja problemy. Inne panstwa tna go w cholere. * * * Rzeczy do ktorych ja sie odnosilem, widac nawet z daleka: Cytat:
Tutaj oryginal, bo zredagowany srednio w: http://www.economist.com/node/178622...TOKEN=89149927 Zeby nie bylo - nie ze wszystkim sie zgadzam, ale pogrubiona czescia opisowa jak najbardziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.