Czego takiego Polacy nie lubią w Polsce? Co należy zmienić? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-07, 22:51   #31
Askatasuna
Rozeznanie

Dot.: Co takiego Polacy nie lubią w Polsce? Co należy zmienić?

Generalnie jestem dumna z tego, że jestem Polką, mimo sympatii do niektórych innych nacji za nic nie zamieniłabym się na obywatelstwa

Jeśli coś w naszym kraju dzieje się źle, to nie wina Polski jako takiej, a ludzi.
Nie podobają mi się pewne cechy, które przejawia mnóstwo rodaków- malkontenctwo, postawa roszczeniowa zawsze i wszędzie, ciągłe kombinatorstwo, brak szacunku do prawa i służb porządkowych (przy jednoczesnym narzekaniu na niską skuteczność jednego i drugiego) i niestety do własnej Ojczyzny, a także ogromna zawiść i kłótliwość- wystarczy popatrzeć na np. słynne już komentarze na Onecie.
Bardzo nie podoba mi się także władza, albo lepiej, sposób jej sprawowania. Mam niezbite wrażenie, że rządzą nami w 99,9% ludzie niekompetentni i tacy dla, których władza jest celem samym w sobie, a nie środkiem do działania na rzecz kraju. Do tego dochodzi chciwość, cynizm i brak honoru.
Jeśli miałabym się wstydzić to tylko za niektórych (nie wszystkich!) Polaków. Za Polskę jako kraj i Polaków jak naród- nigdy.
Askatasuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 23:18   #32
sine.ira
BAN stały

Psie kupy i mocz na chodnikach.

---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ----------

Poza tym ciężka dola kobiet:

http://temida.free.ngo.pl/chinowska2.htm

To, że są masakrycznie zakompleksione:

http://www.tv28.pl/blog,2,s2.html

I najbardziej agresywne (wobec siebie) na świecie

http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,1...wiadomosc.html

To ostatnie pewnie wynika z dwóch pierwszych.

Przykre.

---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ----------

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-01-07 o 23:18
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 23:28   #33
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez Hortencja Pokaż wiadomość
Mnie się nie podoba to, że bardzo ciężko jest znaleźć dobrą pracę. To, że politycy zarabiają grube tysiaki na miesiąc, a ludziom po studiach, młodym, którzy dopiero są na dorobku oferują pracę za tysiąc zł. Nie podoba mi się to, że wszystko jest strasznie drogie jak na niskie wynagrodzenia.
Zgadzam się w pełni.

Kiedyś we francuskiej prasie ukazał się tekst o Polsce , moim zdaniem trafny..
"Polska.Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego jedna piąta narodu żyje poza granicami i w którym co trzeci mieszkaniec ma 20 lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudował swoją stolicę według obrazów Canaletta, a Stare Miasto odtworzył jako nowe. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy, a obcy kapitał pcha się drzwiami i oknami. Kraj, w którym koncesjami rządzą monopoliści. Kraj ze stolicą, w której centrum stoją nowoczesne biurowce, oferujące pomieszczenia po 10-35 USD za metr. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Kraj, w którym można sobie kupić chodniki, postawić parkomaty i płacić państwu tylko 10 procent podatku od zysku. Kraj, w którym otrzymanie paszportu do niedawna stanowiło problem, a mimo to ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjeżdża na wczasy za granicę. Jedyny kraj byłego bloku socjalistycznego, w którym obywatelowi wolno posiadać dolary, choć nie wolno mu ich kupić ani sprzedać poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, a z ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza."Polacy! Jak wy to robicie?"

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 00:09   #34
201604250941
Konto usunięte

Pogoda, depresja. Szaro, chodniki szare, budynki szare, a jak pomaluja to na wsciekly roz albo zolty neonowy jakby nie mozna normalnie ;/ Pare miast ladnych, a w pozostalych jakby zaloba.
I jak sie pytam jak leci to slysze lsite chorob ;/

I czasem chciala bym sie moc czyms pochwalic, ale nie wypada miec lepiej niz inni.

A do tego placimy podatkow $$$ tyyle a nic za to zrobione nie jest.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 08:51   #35
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez essme Pokaż wiadomość
Chciałabym uzyskać SZCZERĄ odpowiedź. Czemu Polacy (nie wszyscy oczywiście) uważają Polskę za SYF? Pytam bo nie wiem . Mam neutralny stosunek do państwa.
Kto w ogole uwaza Polske za syf? Bo mozna byc niezadowolonym z pewnych rzeczy, ale "uwazac za syf"

Cytat:
Napisane przez essme Pokaż wiadomość
Co Wam się nie podoba w naszym kraju i co chciałybyście zmienić? Jak byście widziały zmiany? Tzn. Jak/na co chciałybyście te rzeczy zmienić?
- tragiczna infrastruktura: drogowa (brak sieci autostrad i drog ekspresowych), kolejowa (tragiczny tabor i trakcja, bajzel w PKP), lotcznia (za malo/za male lotniska)
- biurokracja, samowola urzednikow (np. taka skarbowka, co oni wyprawiaja, to szok)
- zbyt wysokie podatki - szczegolnie posrednie, takie jak np. akcyza na benzyne
- rosnace zadluzenie - zarowno panstwa, jak i indywidualne
- koalicja rzadzaca, ktora nie chce/nie umie rzadzic, tylko "administruje"

Cytat:
Napisane przez Kayako Pokaż wiadomość
Mentalność. I to wystarczy. Uważamy siebie za naród wybrany, Mesjasza narodów, wielkich uciemiężnionych*. Wystarczyłoby zapomnieć o tych swoich pokracznych wyobrażeniach i żyć dalej. Ale nie, bo po co, lepiej stagnacja i tylko narzekać.

*tak, nie uważam PL za naród pokrzywdzony, niezależnie ile wojen przez nią przeszło, czy przejdzie.
Kto sie uwaza ? Ty nie, jacy my? Szczerze mowiac, biorac pod uwage, ze jechanie na takich haslach konsekwentnie nie przynosi sukcesu w wyborach od lat 90tych, to nie wiem skad ten pomysl.

Cytat:
Napisane przez kotka20093 Pokaż wiadomość
mnie się nie podoba mentalność i to że Polska jest krajem katolickim. to znaczy nie mam nic do katolików szanuje ich wiare,obrzędy, święta, tylko nie rozumiem czemu oni nie szanują ludzi odmiennych wierzeń i ateistów. tylko wszystko w Polsce musi być pod nich?
Dlatego, ze to jest wiekszosc - tak wlasnie dziala demokracja.

To juz abstrahujac od tego, ze w Polsce nie jest "wszystko pod katolikow" i to co to za bzdura, ze katolicy nie szanuja odmiennych wierzen? W Polsce od wiekow koegzystowaly bez problemu katolicyzm, prawoslawie, wyznania protestanckie, judaizm, islam; jako w jedynym praktycznie panstwie w Europie.

Cytat:
Napisane przez kotka20093 Pokaż wiadomość
Wkurza mnie homofobia i ogólna nietolerancja.
Odezwala sie Zaraz po tym, jak sama prezentujesz nietolerancje wzgledem katolikow

W ogole, to nie wiem, skad sie bierze stwierdzenie o braku tolerancji w Polsce. Wzgledem czego? W Europie Zachodniej jest gorzej - przykladowo Francja - zamieszki na tle etnicznym, masowe niszczenie synagog i cmentarzy zydowskich; w Holandii w ciagu ostatniego dziesieciolecia byly dwa glosne mordy polityczne wynikajace z braku tolerancji. Co jest w Polsce takiego zlego do jasnej anielki?

Cytat:
Napisane przez Agaciok xD Pokaż wiadomość
A mi nie podoba sie to ze pelno jest tu rasistow, w ogole brak tolerancji, zlodzieji, pijakow, nierobow... Wiadomo ze tacy ludzie znajda sie wszedzie ale bez przesady. Co z tego ze ktos jest gruby, to nie oznacza ze od razu musi byc dyskryminowany. Albo Murzyni. Co oni takiego zrobili ze wszyscy sie ich brzydza? Moze w calej Polsce tak nie jest,w mojej okolicy owszem
No i kopiowanie wszystkiego z innych krajow. Mody, zachowan, tradycji. Przeciez mamy tez swoje!
Eh, no i niektorzy Polacy psuja nam opinie za granica, pozniej w innych krajach sie nas nie toleruje, a sami Polacy wstydza sie czesto swojego kraju.
J.w. + tak pieknie uogolniasz, ze szkoda czytac "Uwielbiam" takie tematy - zawsze znajdzie sie, ze "Polacy" "wszyscy", poza autorka wypowiedzi zapewne

Nie wiem, skad ten pomysl, ze nas sie w innych krajach nie toleruje; to, ze sie ktos wlasnego kraju wstydzi, to juz problem z ta osoba

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
za upierdliwość jednostek ogółu nie winię ;P to w kwestii ludzi
Dzieki za glos rozsadku w koncu

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
a reszta... no nie podoba mi się generalnie fakt, że jesteśmy państwem w którym banda ludzi o zerowym pojęciu o ekonomii i gospodarce w takich właśnie sprawach decyduje, reszta złego w tym kraju to tylko wina powyższego bo ta banda ludzi nie ogarnia faktu, że jak w kraju będzie lepiej to im też będzie lepiej więc dla bezpieczeństwa upewniają się, że tylko im będzie lepiej

chociażby idiotyczne w swojej istocie podwyższenie podatków - osobiście to nie chodzi mi o same ceny a o idiotyczne założenie, że to coś zmieni na lepsze w kulejących finansach tego kraju
Ano...

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Pogoda,
Nie no, dlaczego w takich tematach sa najwieksze marudy zawsze?

Zdaje sobie sprawe, ze nie mamy pogody poludniowej Hiszpanii, czy poludniowej Kalifornii, ale bez przesady - cala Europa pln ma od nas gorsza pogode.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 09:11   #36
_vixen_
Zakorzenienie

Nie podoba mi się taki "kult" zjawisk dla mnie osobiście niesmacznych, jak załączony Pomnik Małego Powstańca. Jaki normalny kraj może chwalić się tym, że dzieci wysyłał na pewną śmierć i budować pomnik dziecka z wielkim hełmem i karabinem? To jest jakiś kompletny obłęd. Bulwersujemy się, że gzieś w dzikiej Afryce dzieci uczestniczą w walkach międzyplemiennych, a sami fundujemy sobie pomnik w stolicy miasta.

Nie lubię w Polsce tego, że tutaj wszystkie świeta narodowe są koszmarnie smutne i ponure. Jakiś przemarsz wojska, przemówienie oficjeli, nudna msza - tak u nas wyglądają standardowe obchody. I jak tutaj się dziwić, że młodzieży to jakoś nie pociaga? Dlaczego 11 listopada, Święto Niepodległości, tak właśnie wygląda, nie ma pokazu fajerwerków, radosnej parady wojska, tylko młodzież z ugrupowań nacjonalistycznych, większość typowe agresywne małpy zresztą, organizuje swoje odrażające przemarsze, odziani w bluzy z kapturami.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Nie no, dlaczego w takich tematach sa najwieksze marudy zawsze?
No i właśnie dlatego tu się znalazłeś...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 398px-Pomnik_Malego_Powstanca.jpg (48,2 KB, 12 załadowań)
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 09:41   #37
Wyrak
Zakorzenienie

Takie zenujace teksty, w dodatku prymitywne konfabulacje, to tylko na ignora zasluguja, co tu sie rozwodzic wiecej

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-08, 10:07   #38
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Takie zenujace teksty, w dodatku prymitywne konfabulacje, to tylko na ignora zasluguja, co tu sie rozwodzic wiecej
Przewidywalny się robisz na starość..

A tam, też napiszę:
- wszechpanujące partactwo, olewactwo i cwaniarstwo: położenie nowej drogi, która po 2 latach ma więcej dziur niż asfaltu; zrywanie nowej nawierzchni, bo panowie zapomnieli położyć krawężnika, zrobienie remontu, po którym kafelki odpadają ze ścian po 6 mies.; itd. itp.
- służba zdrowia - za całokształt;
Generalnie wam powiem, że od lat pracuję z ludźmi i odnoszę nieodparte wrażenie, że żyjemy w kraju zakompleksionych, sfrustrowanych ludzi, dla których jedynym sposobem poprawienia sobie własnego mniemania o sobie, jest dowalenie innemu. A już nie daj boże, jak tacy zaczną dysponować sporymi pieniędzmi - nic tak nie uaktywnia w ludziach chamstwa i buractwa, jak gruby portfel.

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2011-01-08 o 10:12
Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 10:22   #39
h2o0
Zakorzenienie

Nie lubię:
fatalnej infrastruktury, Polaków którzy myślą jak by się tu dorobić i się nie narobić, niemiłej obsługi w urzędach, sklepach, przestarzałego światopoglądu, kombinowania, użalania się nad swoim losem i nicnierobienia w kierunku choćby drobnej zmiany na lepsze, zachwycanie się byle czym, nie zwracanie uwagi na to, co dobre, majaczących polityków, którzy się nie znają na tym, na czym powinni.
Ktoś tutaj pisał o myśleniu, że Polska to naród wybrany, przypomniał mi się dowcip(czarny humor)
Dlaczego Polska to naród wybrany?
Bo prezydent spadł nam z nieba.
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 11:13   #40
Pilar1899
keep calm and contour on

jeszcze jedna rzecz: wszechobecni śmierdzący bezdomni. W tramwaju nie można usiąść bo perspektywa że ten bezdomny tam spał.. W innych krajach takiego zjawiska nie zauważyłam. A fakt,że ktoś śpi na trawie i śmierdzi gównem,za przeproszeniem, wynika tylko z jego woli. Ja rozumiem,że można stracić pracę itd. ale jak ktoś nie pije, nie ćpa to w rowie leżeć nie musi
odkryłam,że potrafię wsiąść 4 razy dziennie do różnych tramwajów ,autobusów i w każdym spotkać takiego bezdomnego.

Oh, screw beautiful. I'm brilliant.
If you want to appease me, compliment my brain.

Edytowane przez Pilar1899
Czas edycji: 2011-01-08 o 11:14
Pilar1899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 11:31   #41
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość

A tam, też napiszę:
- wszechpanujące partactwo, olewactwo i cwaniarstwo: położenie nowej drogi, która po 2 latach ma więcej dziur niż asfaltu; zrywanie nowej nawierzchni, bo panowie zapomnieli położyć krawężnika, zrobienie remontu, po którym kafelki odpadają ze ścian po 6 mies.; itd. itp.
- służba zdrowia - za całokształt;
Generalnie wam powiem, że od lat pracuję z ludźmi i odnoszę nieodparte wrażenie, że żyjemy w kraju zakompleksionych, sfrustrowanych ludzi, dla których jedynym sposobem poprawienia sobie własnego mniemania o sobie, jest dowalenie innemu. A już nie daj boże, jak tacy zaczną dysponować sporymi pieniędzmi - nic tak nie uaktywnia w ludziach chamstwa i buractwa, jak gruby portfel.
Mnie dołuje to, że tak mało uśmiechu i życzliwości wkoło nas. To poddenerwowanie, szukanie awantury na każdym kroku brr...

Cytat:
Napisane przez Pilar1899 Pokaż wiadomość
W innych krajach takiego zjawiska nie zauważyłam.
A ja owszem. W Lizbonie bezdomni leżą/śpią w centrum miasta, zaczepiają wszystkich wkoło. Jest niemiło pod tym względem. I widać, że tam to normalka.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-08, 11:56   #42
elmoska
Zakorzenienie

GG do elmoska Wyślij wiadomość przez MSN do elmoska

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
mnie sie nie podoba status kobiet przy zatrudnieniu, problemy z urodzeniem dziecka (pod katem pracy), niskie zarobki, a najbardziej to, ze wlasne mieszkanie dla wielu jest nieosiagalnym luksusem, lub luksusem na ktory sie trzeba zapozyczyc prawie na cale zycie, a potem biedowac
podpisuje sie pod tym co napisałas

BBL
5/28

AC MILAN CAMPIONI D`ITALIA

elmoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 12:29   #43
muszynianka
Zakorzenienie

adziorek1990 bardzo fajny artykuł

Cytat:
- tragiczna infrastruktura: drogowa (brak sieci autostrad i drog ekspresowych), kolejowa (tragiczny tabor i trakcja, bajzel w PKP), lotcznia (za malo/za male lotniska)
- biurokracja, samowola urzednikow (np. taka skarbowka, co oni wyprawiaja, to szok)
- zbyt wysokie podatki - szczegolnie posrednie, takie jak np. akcyza na benzyne
- rosnace zadluzenie - zarowno panstwa, jak i indywidualne
- koalicja rzadzaca, ktora nie chce/nie umie rzadzic, tylko "administruje"
:-D
tak naprawdę mnie jak głupiutką polkę interesuje tylko to co dotyka mnie osobiście.
dotyka mnie pojęcie lekarza specjalisty chama do którego czekam w kolejce miesiąc.
dotykają mnie ceny paliw, są absurdalnie wysokie.
problemy z pracą. pomijając problemy z dojazdem.
jeżeli koleją jadę 30 minut, to muszę wyjść półtorej godziny szybciej żeby brać poprawkę na fakt że nigdy nic nie przyjeżdża na czas i lubi mieć bezsensowne postoje. samochodem dojechać? nu nu nu chyba jednak nie będzie mnie stać....

no i najbardziej to mnie bolą mieszkania jak nie jesteś patologicznie biedny i nie masz ósemki dzieci wzwyż to za bardzo pomocy dla ciebie nie ma
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 12:50   #44
yoona
Zakorzenienie

no, mnie tez te mieszkania najnardziej, bo wlasnie w tym momencie zycia bezposrednio mnie to baaaardzo dotyka.
a, i znajomosci. tez mnie to dotknelo.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 12:50   #45
Pilar1899
keep calm and contour on

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
A ja owszem. W Lizbonie bezdomni leżą/śpią w centrum miasta, zaczepiają wszystkich wkoło. Jest niemiło pod tym względem. I widać, że tam to normalka.
W Lizbonie nie byłam Miałam na myśli Barcelonę, Londyn, Monachium itp.

Oh, screw beautiful. I'm brilliant.
If you want to appease me, compliment my brain.
Pilar1899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 13:13   #46
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pilar1899 Pokaż wiadomość
jeszcze jedna rzecz: wszechobecni śmierdzący bezdomni. W tramwaju nie można usiąść bo perspektywa że ten bezdomny tam spał.. W innych krajach takiego zjawiska nie zauważyłam. A fakt,że ktoś śpi na trawie i śmierdzi gównem,za przeproszeniem, wynika tylko z jego woli. Ja rozumiem,że można stracić pracę itd. ale jak ktoś nie pije, nie ćpa to w rowie leżeć nie musi
odkryłam,że potrafię wsiąść 4 razy dziennie do różnych tramwajów ,autobusów i w każdym spotkać takiego bezdomnego.
Powaznie to piszesz? W rozmaitych krajach europejskich sa (Hiszpania, Niderlandy, Wlk Brytania min); w Stanach tez sa; o krajach naprawde biednych nie ma co zaczynac.

Czy Twoje wizyty za granica ograniczaly sie do krotkoterminowej turystyki?

Stary 2011-01-08, 13:21   #47
muszynianka
Zakorzenienie

może w Rosji nie była :P
Stary 2011-01-08, 13:53   #48
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
W ogole, to nie wiem, skad sie bierze stwierdzenie o braku tolerancji w Polsce. Wzgledem czego? W Europie Zachodniej jest gorzej - przykladowo Francja - zamieszki na tle etnicznym, masowe niszczenie synagog i cmentarzy zydowskich; w Holandii w ciagu ostatniego dziesieciolecia byly dwa glosne mordy polityczne wynikajace z braku tolerancji. Co jest w Polsce takiego zlego do jasnej anielki?
W ogóle skąd się bierze stwierdzenie, że wszystko, co przychodzi z zachódu do Polski jest lepsze? Że tylko tam, to ach prawdziwa cywilizacja. Że tylko tam - ach tolerancja! Ludzie mają aborcje, parady równości, a krzyże nie wiszą w szkołach! Że tam to kraina mlekiem i miodem płynąca, bezdomni nie śpią na ulicach, a jest władza uczciwa i nieskorumpowana, urzędnicy pomocni i uśmiechnięci! No i najważniejsze - ach te wysokie świdczenia socjalne!

Ale co tam, że Europa żyje ponad stan i teraz się jej to odbija deficytam, długami i bankructwami w niektórych przypadkach. Co, że państwo, aby najpierw nam coś dać, musi nam coś zabrać przez co podatki rosną(nie liczmy na ciepłe obiadki 'za darmo' od państwa). Co tam, że taka UE to rozrośnięta biurokracja tworząca prawa ograniczające wolność godpodarczą i absurdy typu 'ślimak to ryba', 'marchew to owoc', a 'z drabiny można schodzić tylko tyłem'. Wszystko, co z zachodu jest lepsze, każdy to przecie wie.
Stary 2011-01-08, 13:55   #49
muszynianka
Zakorzenienie

nie no oczywiście na wschodzie jest lepiej a na zachodzie są tylko trzy kraje na krzyż
Stary 2011-01-08, 14:10   #50
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
E tam, ingor działa tylko do tej pory, aż się nie daj Boże napiszę coś złego o PiSie, wtedy włącza się odruch psa Pawłowa i szybka reakcja obronna
To już jest wręcz komiczne

Cytat:
A już nie daj boże, jak tacy zaczną dysponować sporymi pieniędzmi - nic tak nie uaktywnia w ludziach chamstwa i buractwa, jak gruby portfel.

Nie da się ukryć.
Stary 2011-01-08, 14:18   #51
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
E tam, ingor działa tylko do tej pory, aż się nie daj Boże napiszę coś złego o PiSie, wtedy włącza się odruch psa Pawłowa i szybka reakcja obronna
To już jest wręcz komiczne

Nie da się ukryć.
Wyraka uruchamia się zasadniczo 4 hasłami: PiS, brak tolerancji, homofobia, kościół No ma chłopak pasję w życiu, a to się ceni

Stary 2011-01-08, 14:28   #52
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
nie no oczywiście na wschodzie jest lepiej a na zachodzie są tylko trzy kraje na krzyż
Wg mnie zle zrozumialas poprzednia wypowiedz. Nie traktowalbym tego jako krytyki Zachodu i wskazywanie, ze np. Wschod jest lepszy, tylko krytyke bezmyslnego zapatrywania sie na Europe Zachodnia.

Cytat:
Wyraka uruchamia się zasadniczo 4 hasłami: PiS, brak tolerancji, homofobia, kościół No ma chłopak pasję w życiu, a to się ceni
E tam ja, co dopiero moj fanklub, ktory rozmywa dziesiatki watkow postami o mnie To dopiero pasja.

Stary 2011-01-08, 14:38   #53
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mnie zle zrozumialas poprzednia wypowiedz. Nie traktowalbym tego jako krytyki Zachodu i wskazywanie, ze np. Wschod jest lepszy, tylko krytyke bezmyslnego zapatrywania sie na Europe Zachodnia.

E tam ja, co dopiero moj fanklub, ktory rozmywa dziesiatki watkow postami o mnie To dopiero pasja.
(Mówiłam, 4 hasła..)
No o kimś trzeba pisać, jak się nic ciekawego nie dzieje. W każdej społeczności jest jakaś jednostka do szturchania kijem..

Stary 2011-01-08, 14:41   #54
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mnie zle zrozumialas poprzednia wypowiedz. Nie traktowalbym tego jako krytyki Zachodu i wskazywanie, ze np. Wschod jest lepszy, tylko krytyke bezmyslnego zapatrywania sie na Europe Zachodnia
według mnie to było rzucanie się zupełnie bez sensu
Stary 2011-01-08, 14:42   #55
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

Nie da się tego lepiej ująć.

Cytat:
A co takie:
Cytat:
wypowiedzi wnoszą cennego do wątku?

Bo według mnie to jest tylko chamskie zresztą czepianie się, zero sensownej treści i właśnie rozmywanie wątku.
Zresztą jak Deede zauważyła, do bólu przewidywalne, powtarzalne i nudne.

Jak dla mnie za takie teksty powinien od razu punkt karny lecieć, bo o ile rozumiem polemikę, to krytykowanie dla samego krytykowania i pokazania swojej rzekomej wyższości, jest już nieco niesmaczne i nie na temat.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-01-08 o 14:43
Stary 2011-01-08, 14:48   #56
Deede
Zakorzenienie

Cytat:

A co takie:

Bo według mnie to jest tylko chamskie zresztą czepianie się, zero sensownej treści i właśnie rozmywanie wątku.

Jak dla mnie za takie teksty powinien od razu punkt karny lecieć, bo o ile rozumiem polemikę, to krytykowanie dla samego krytykowania i pokazania swojej rzekomej wyższości, jest już nieco niesmaczne i nie na temat.
Chopaki, nie kłóćmy się, bo to też przewidywalne jest, co kto komu odpisze. Nie róbmy siary, ludzie paczom.. O Polsce miało być, a Polska jest, k.., najważniejsza, nie?

Stary 2011-01-08, 14:49   #57
yoona
Zakorzenienie

Cytat:

A co takie:

Blogowy świat

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-08, 14:51   #58
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
Ty też - ja ci pokiwam główką zaraz..

Stary 2011-01-08, 15:27   #59
yoona
Zakorzenienie

musze sobie troche pokiwac bo kark mnie boli juz od czytania wizazu

Blogowy świat

Stary 2011-01-08, 15:27   #60
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
według mnie to było rzucanie się zupełnie bez sensu
Wg mnie nie. Odniosla sie np. do zdeke bezsensownego wg mnie twierdzenia, ze Polacy sa jacys wyjatkowo nietolerancyjni, a Europa Zachodnia jest bardzo tolerancyjna.

Z socjalem podobnie - Grecja, Hiszpania, Wlochy, Irlandia przez ten socjal mialy badz maja problemy. Inne panstwa tna go w cholere.

* * *

Rzeczy do ktorych ja sie odnosilem, widac nawet z daleka:

Cytat:
Za piękną fasadą konstrukcja domu trzeszczy - pisze o Polsce brytyjski tygodnik "The Economist"

Przewaga partii rządzącej w sondażach jest bardziej wynikiem niechęci wyborców do opozycji niż wyrazem uznania dla osiągnięć gabinetu Tuska. Sukcesy w polityce zagranicznej związane z poprawą stosunków z Rosją i Niemcami przyćmiło ostatnio rozprawienie się władz Białorusi z przeciwnikami; a jest to kraj, o który Polska energicznie zabiegała. Ministrowie Tuska - zdaniem "The Economist" - wykazują niepokojącą skłonność do tematów zastępczych, jak dopalacze czy nowy dzień wolny w kalendarzu, zamiast skupić się na poważnych reformach administracji państwowej, finansów publicznych czy rynku pracy.

Deficyt budżetowy wzrósł czterokrotnie od 2007 r. i sięga 7,9 proc. PKB (choć ten zastrzyk fiskalny jest jedną z przyczyn zdrowego wzrostu). Wygląda na to, że Ministerstwo Finansów wspiera złotego jak może, by obniżyć wartość zadłużenia walutowego. Ale wielu podatników nie odniosło specjalnych korzyści z rozrzutności rządu, natomiast rolnicy i policjanci nadal cieszą się przywilejami z epoki socjalizmu, jak zwolnienia z podatku i wcześniejsze emerytury.

Mimo pewnego postępu stan infrastruktury w większości kraju woła o pomstę do nieba. Pod koniec roku minister infrastruktury zapowiedział dalsze opóźnienia w budowie dróg.

Dawniej można było przynajmniej usprawiedliwiać bezczynność wetem prezydenta Kaczyńskiego. Dziś nową wymówką stało się to, że bolesne reformy zwiększyłyby popularność PiS.

Słaba i podzielona opozycja nie umie jednak przejąć inicjatywy. Huśtawka emocjonalna Jarosława Kaczyńskiego po śmierci brata zaprowadziła PiS na próg rozpadu. Poparcie dla prezesa w eurosceptycznym i silnie prokatolickim jądrze partii jest wysokie. Ale grupa polityków PiS założyła w listopadzie nową partię PJN, mówiąc, że chce głębszych i szybszych reform. To wyzwanie zarówno dla powolnych reform Tuska, jak i dla etatystycznego, socjalnego podejścia Kaczyńskiego. Nowa partia marnuje jednak swoją szansę, gdyż kokietuje dawnych kolegów i ich elektorat, zamiast odwołać się do rozczarowanych wyborców PO. Dziś PJN ma marne widoki na wejście do parlamentu.

W drugiej połowie roku Polska przejmie prezydencję w Unii Europejskiej. Powinna to być okazja, by często protekcjonalnej Europie Zachodniej pokazać nowoczesne podejście. Kampania wyborcza w samym środku prezydencji, niestety, nie pomoże. Niektórzy więc zastanawiają się, czy Tusk nie pójdzie na przyspieszone wybory. Tak czy owak, zwycięstwo uczyniłoby go pierwszym polskim premierem wybranym z marszu na drugą kadencję. Ten historyczny triumf pozwoliłby mu wziąć się do reform, których kraj potrzebuje.
http://m.wyborcza.biz/biznes/1,10650...conomist_.html

Tutaj oryginal, bo zredagowany srednio w: http://www.economist.com/node/178622...TOKEN=89149927

Zeby nie bylo - nie ze wszystkim sie zgadzam, ale pogrubiona czescia opisowa jak najbardziej.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości