![]() |
#31 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Petycja w sprawie deportacji mongolskiej rodziny
Cytat:
Cytat:
Dla mnie to jest jednoznaczne, chętnie podpiszę petycję o natychmiastowe WYDALENIE ich z Polski. To jakaś bzdura aby przez 11 lat udawać, że się nie zna prawa, przy tym ponoć tłumaczyć teksty dla Sądów i innych urządów... totalna ściema. W dodatku już kilkakrotnie proponowano im legalizację pobytu udzielając wiz proceduralnych i co? Rodzina mongolska nic w tej sprawie nie zrobiła.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jezus byłby dumny... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
|
Cytat:
Masz ewidentny problem z religią chrześcijańską jak widać ![]() Respektowanie prawa obowiązuje bez względu na wyznanie. EDIT: Vixen, wypowiadaj się na temat, a nie rób OT swoją obsesją na temat religii.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-22 o 09:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Nie, mam problem z takimi chrześcijanami, którzy dalej niż czubek własnego nosa nie widzą...
Podobno prawo boskie jest ważniejsze niż to ziemskie. A to boskie nakazuje miłosierdzie i miłość do bliźniego. ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Wypowiedziałam się pośrednio i chyba każdy zrozumiał, że jestem przeciwna deportacji tej rodziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
|
Przepisy prawa emigracyjnego to nie prawo boskie.... rany, kobieto, a Ty znowu o religii?
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A nawet zwykłemu ludzkiemu prawu (nie kodeksowemu), przez które rozumiem zwykłą empatię. Ale najlepiej deportować, niech tam sobie żyją całą rodziną za dolara dziennie, prawo będzie przestrzegane, a to najwazniejsze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
maszyna, nie człowiek
|
To nie kwestia miłosierdzia, ale z tego co wiem zaczęli się gubić i mieć problemy, gdy zmarła ich prawniczka, a o zalegalizowanie pobytu niezmiennie starali się od roku 2004. Jak już ktoś pisał sprawa nie jest jednoznaczna i to chyba jest największy problem... Co nie zmienia faktu, że to przykład rodziny, która jak najbardziej zasługuje na to, by jakoś jej pomóc. Problem w tym, ze jest tez przykładem rodziny, do której najłatwiej się "przyczepić" - do ludzi niebezpiecznych np. emigrantów trudniących się handlem narkotykami SG raczej się nie przyczepia, bo sam taki strażnik miałby problem.
Problemu "chrześcijan" nie poruszajmy, albo ludzi, którzy sami mają rodzinę za granica bez stałego pobytu nie poruszajmy, bo mentalności ludzkiej nie zmienimy.
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
|
Nielegalna emigracja jest jak można infantylnie stwierdzić w całym swoim założeniu NIELEGALNA.
Przybyli do Polski i siedzą tu 11 lat?! Pomimo szans zalegalizowania pobytu, nic nie zrobili. Nie są uchodźcami politycznymi, powrót do Mongolii nie grozi im niebezpieczeństwem.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-22 o 10:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
maszyna, nie człowiek
|
Akurat nie wiem czy można dać przykład artykułu, w którym byłaby 100% prawda - przykłady: to nie jest tak, że zatrzymana została cała rodzina (jeden z braci jeszcze nie został z tego co wiem zatrzymany), Hasza nie czeka na egzamin tylko obronę pracy, przykładów jest więcej, więc samym artykułom nawet ja nie ufam.
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja nie mówię o jednym artykule, tylko porównuję te, które przez ostatni tydzień się ukazały i miałam okazje przeczytać, bo są w nich rozbieżności.
---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- W tymże artykule, np. "RPO zbada sprawę decyzji o deportacji z Polski mongolskiej rodziny Batdavaa. Rodzina, mimo że od 12 lat przebywa w naszym kraju, dotąd nie zalegalizowała swojego pobytu. W sprawie interweniuje także europoseł Bogusław Sonik oraz przyjaciele rodziny." - policzyli im cały rok 2011 jako "przebyty" w Polsce? Od początku 2000 do końca 2010 jest 11 pełnych lat. Chyba, ze sama już coś poprzekręcałam znad książek A to tylko błąd "matematyczny", kto wie ile jest innych błędów?
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Podpisałam mam nadzieje że jeszcze więcej więcej i więcej podpisów będzie
![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Jest jeden świat jedno życie - co więcej mamy ,trzeba pomagac jak tylko się da aby naszym dzieciom coś przekazac że nie jesteśmy sami. Aby czuc że zrobiło się choc coś dobrego ,może niewiele ktoś napisac ale to zawze coś> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie jest łatwo w Polsce zalegalizować pobyt. Jak dla mnie wyłazi w tej sprawie typowa mentalność urzędnicza, biurokracja. Jak można chcieć się pozbyć osoby, która jak pani z tej rodziny, jest zwyczajnie przydatna, bo przecież pracuje jako tłumaczka w sądzie? Ile mamy w Polsce osób znających ten jezyk? Sądy i Policja mają ogromny problem ze znajdowaniem osób znających rzadkie języki. A tutaj łapanka na ulicy. To są osoby pracujące, uczące się, a nie menele i rodziny, w które dzieci wysyłają na żebry, cwaniakujące, z postawą roszczeniową. A tak narzekamy, że u nas się mało dzieci rodzi ![]() Obrona pracy to jest egzamin ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie mowi, ze nie ma sie pomagac, ale to nie tak, ze kazdy kto chcialby zostac w PL czy innym kraju moze, to po prostu tak nie dziala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Równie dobrze mozna miec "pretensje: do urzędu emigracyjnego ,który przez 11 lat nic w ich sprawie nie zrobił ,a dzieci się uczyły w polskich szkołach, rodzice gdzies pracowali ,gdzieś się leczyli ,itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
|
Cytat:
W interesie PRZYBYWAJĄCEGO do innego kraju jest aby swój pobyt ZALEGALIZOWAĆ, to prawo obowiązuje nie tylko w Polsce, vide przypadki Meksykanów w USA. Urząd Emigracyjny nie ma obowiązku chodzić za nielegalnym emigrantem i prosić go o dopełnienie formalności z łaski swojej. Jeśli ktoś przybywa do jakiegoś kraju i przez 4 lata nie robi ABSOLUTNIE NIC, a potem nieudolnie... biorąc pod uwagę, że już zna język, jest to bardzo dziwne.... to po tych 11 latach najwyższy czas takie osoby przebywające nielegalnie wydalić z kraju. Mam pytanie, jaki zawód ma ojciec tej rodziny? Bo tylko o matce czytam cały czas. Argument o tym, że dziecko urodziło się w Polsce i nie zna realiów Mongolskich, to lekka przesada, bo 11 lat temu ci państwo przybyli z 10-cio letnim, jak sądzę synem urodzonym w Mongolii i nie znającym realiów Polskich... LOL jaka zbieżność?! Nikt wtedy nie protestował, jak mogą wywozić biedne dziecko do obcego kraju o innej kulturze i języku??? EDIT: przepraszam za tyle edit ale od czasu słynnego problemu z Wizażem, potrafi mi wywalić całego posta zanim go zapiszę ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-22 o 18:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
No to nic tylko pożegnalnego kopa w dupę zasadzić na lotnisku i pomodlić się, żeby w Mongolii dobrze im budowa szałasu poszła, po co obcy mają nam sie po ulicach włóczyć, kształcić się na naszych uczelniach, pracować...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kto miał protestować ?Polska ? Nie wiem co Cie tak boli żeby zostali w PL i tak tutaj nie mieszkasz i z twoich podatków pewnie i tak się nie uczą i kształcą . |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | ||
|
Cytat:
Ojej, ojej, ojej.... ileż w tym poście wspaniałej energi - o kop jest ![]() ileż wiary - modlitwa jakaż ogromna wiedza o budownictwie w Mongolii - szałasy jestem pod wrażeniem ![]() Otóż wiesz ilu jest w ogóle mieszkańców Mongolii w Mongolii? Wiesz COKOLWIEK na temat tego kraju pomijając Wiki i smętne dziennikarskie wpisy? Wiesz Ty na czym w ogóle polega procedura emigracyjna? Bo krzyczeć, protestować i się oflagować możesz... ale CO dalej? ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
Tak się właśnie zastanawiam, dlaczego nikt nie protestował, gdy rodzice wywozili z rodzinnego kraju dziecko do kraju o zupełnej* kulturze i języku... nie, no powtarzam się, jasne lecz dlaczego w takim razie protestują TERAZ? Teraz to dokładnie to samo ale w drugą stronę. Nic mnie nie boli, dlaczego uważasz, że moja opnia oparta jest na bólu? Podatki płacę, a jakże, sprawdź sobie umowy o podwójnym opodatkowaniu z Polską, jeśli chcesz, bo wszak nie musisz, ale skoro sama pytasz i poruszasz MÓJ temat? EDIT: zupełnej - przykład problemów na łączach z Wizażem, miało być "zupełnie innej"
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-22 o 18:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cesarzowi co cesarskie Ja mam wiele współczucia dla tych ludzi i uważam, że akurat łapanka na ulicy nie była właściwym sposobem zatrzymania ich. Ale z drugiej strony, zastanawiam się jak można było życ tyle lat z nieuregulowaną sytuacją prawną? Dlaczego tak długo nie mogli sobie załatwić prawa pobytu? To znaczy, może niesłusznie, ale podejrzewam, że sami są sobie winni, bo takie sprawy, nawet w Polsce ![]() Sama mieszkam poza swoim krajem i wiem, że trzeba samemu pilnowac swoich spraw, chodzić za nimi i miec wszystko w papierach w porzadku. Bo nikt za mnie tego nie zrobi i jesli czegos nie załatwię czy nie będe pamiętała o swoich sprawach nikt tego za mnie nie zrobi, nikt nie będzie się ze mną patyczkował, tylko powie do widzenia.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-22 o 17:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak Cię ucieszy ludzkie nieszczęście? Cytat:
Cytat:
Gdyby to były lenie i cwaniaki, sama podpisałabym się za deportacją, ale co komu ta deportacja tej rodziny? Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-01-22 o 18:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, ja mam dla tej rodziny wiele sympatii, wyglądają bardzo fajnie i normalnie (to znaczy nie jak pijaki cwaniaki) Ale w telewizji pokazują nam często łzawe kawałki w momencie, kiedy prawda wygląda trochę inaczej. Po prostu chciałabym wiedzieć dlaczego odmawiano im prawa pobytu przez 11 lat, dlatego chciałabym zobaczyć to uzasadnienie. Ja wiem, że w Polsce trudno coś załatwić. Ale 11 lat wydaje mi się przesadą. ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-22 o 18:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie po prostu dziwi najbardziej, jak można nie mieć za grosz empatii i wręcz apelować, żeby taką rodzinę deportować. Ale się (prawie) przyzwyczaiłam, ze tak to bywa, iż zazwyczaj osoby, które najwyższymi wartościami by się obnosiły na cały świat, zwykle najmniej litości i empatii dla innych mają w sobie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
|
Czy mogłabyś, proszę nie jechać prywatą? Nie cieszy mnie ludzkie nieszczęście. Sama wielu ludziom pomagam, ale to nieważne. TY nie musisz o tym wiedzieć. Ważne jest, że procedury załatwienia pobytu są stworzone po to aby w pewien sposób chronić kraj i jego mieszkańców. Przez moment bez niepotrzebnych emocji spójrz na ludzi, którzy przez 11 lat nie potrafili odpowiednio przygotować dokumentacji.... a kobieta jest TŁUMACZKĄ i współpracuje z sądami i innymi państwowymi urzędami... no czyż to nie jest dalikatnie mówiąc DZIWNE?! Cytat:
Nie mam nic do samotnych matek, lecz gdzieś w tekście przewinął się ojciec, kim on jest??? Mongolia tak naprawdę nie jest złym państwem.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-22 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dlaczego i wojewoda i urząd do spraw obcokrajowców odmawiał im prawa pobytu? Powiem szczerze, że ucieszę się, jesli się okaże, ze odmawiano im z powodu jakiejś dupereli, ale zwyczajnie chciałabym to wiedzieć. Bo mam dosyć naciągaczy kryjących się pod płaszczykiem jaki ja jestem biedny.
![]() |
![]() |
#57 | ||
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
![]() EDIT: kolejny problem - powtórzenie postu dokładnie w tym samym momencie BTW: oficjalna strona Rządu Mongolii - http://www.pmis.gov.mn/ Można poczytać i dowiedzieć się więcej na temat tego kraju.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-22 o 19:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak juz jest pisane o staraniu sie od 2004 o tymczasowy pobyt, to ja mam z tego tytulu 3 pytania: 1) Dlaczego dopiero po kilku latach zaczeli te starania? 2) Dlaczego nie otrzymali takiego pozwolenia? 3) Skoro chcieli tymczasowego, to o co pieklenie sie jest - w koncu jak tymczasowy, to predzej czy pozniej by musieli do Mongoli wrocic. Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Mnie tez nie chodzi o to, by kombinowac, prawo wbrew pozorom jest trudne do ogarnięcia, jeśli muszą być deportowani - szanse by tego uniknac są wręcz zerowe. Ale sytuacji gdy matka musi prosic straż graniczną by móc wziac ze sobą swoje niepełnoletnie dziecko,a ludzie któzy nie sa zbrodniarzami nie mają prawa wziąć ze sobą chocby szczoteczki do zębów czy bielizny nie jest ok.
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Hasza obronił pracę inżynierską!
![]() http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...Przemysla.html W czwartek rozprawa, która rozstrzygnie losy rodziny. Więcej informacji tutaj: http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...byc_wolna.html Trzymajcie kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.