![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie radzę sobie na studiach :(
Cytat:
dokładnie \ ![]() mam współlokatorkę z humanistycznego kierunku, podziwiam ją ale nie mogłabym się z nią zamienić, codziennie musi się uczyć tzn czytać coś w książkach, aby sie wyrobić z materiałem, to nie dla każdego, szczególnie jeśli człowiek się odzwyczaił od tego nauczania na pamięć, co innego od razu po liceum gdzie ten system jednak obowiązywał nie ukrywajmy na technicznym nie ma tyle nauki, to jest nieporównywalnie krótszy czas poświęcany na nauczenie się czegoś
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() Edytowane przez inc0rrect Czas edycji: 2011-01-26 o 23:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Idź na konsultacje i zobacz swoją pracę. Mi raz zdarzyło się, że wykładowca nie ocenił jednego zadania na kolokwium zaliczającym, przez co dostałam 2, gdyby nie to, że tam poszłam z ciekawości, to musiałabym uczyć się tego drugi raz, a była to mechanika budowli - koszmar
![]() I nie przejmuj się tak. Poprawki są po to, żeby na nie chodzić ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Fubizka.
Na pewno istnieją pewne kierunki, gdzie wystarczy lekka nauka w ciagu 1, czy tam 2 dni i mam zapewnioną 5 z egzaminu. Wiem, że są kierunki, gdzie egzaminy są pisemne, trwają całą godzinę i można zdjęcia wysyłać i ściągać, wiec też nie problem zaliczyć. Moje egzaminy są wszystkie ustne, więc musisz być wykuta na blachę, bo żadna podpowiedź Cie nie uratuje. Zresztą, koleżanka ineczkaxD niech nauczy sie całego kodeksu cywilnego na pamięć ( albo karnego, lepiej "wchodzi") i wtedy uda się na egzamin. Choćbym i uczyła się cały miesiąc, dwa, na niektórych kierunkach kompletnie nie zagwarnatuje Ci to oceny chocby dostatecznej, bo po prostu materiału jest za dużo. Jeśli autorko jesteś z Lublina, to walnij do mnie wiadomość prywatną.
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja studiuje filologię i najważniejsza jest dla mnie nauka samego języka, na tym się najbardziej skupiam i tego najdokładniej się uczę. A innym przedmiotom poświęcem już mniej uwagi, co nie znaczy, że jestem źle z nich przygotowana. Dziś np. zaliczyłam egzamin na 5, mimo że książkę poprostu przejrzałam, ucząc się tylko najważniejszych rzeczy...
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość." - Audrey Hepburn |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
To jest dobra rada.
Cytat:
Szczególnie, że prawoznawstwo jest przedmiotem naprawdę prostym i nie zawierającym kolosalnej ilości materiału. Ot trzeba siąść, poczytać i się nauczyć.
![]() |
![]() |
#36 | |
BAN stały
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24648430]Czytajac Twoje posty odnosze wrazenie, ze mozesz miec problem. Nie pisze tego zlosliwie, po prostu tak uwazam.
Musisz jednak pamietac, ze sa wydzialy prawa latwiejsze i sa wydzialy trudniejsze. Jesli celujesz np w Rzeszow, Opole, Torun czy Szczecin to moze jakos to bedzie.[/QUOTE] Mogę wiedzieć, skąd ta psychologiczna analiza mojej osobowości? Celuję w Gdańsk, Wrocław i Białystok (Łodzi nie sprawdzałem). Mam zdolność zakucia na pamięć, to fakt. Cytat:
Fakt faktem, że jakoś się nie uczę, ale jakoś zdaję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Już to sprecyzowałam wcześniej, wyraziłam się tylko o kierunkach humanistycznych. Scisłe to dla mnie zupełnie inna bajka i o nich się nie wypowiadam.
"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość." - Audrey Hepburn |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wykucie kodeksu nie gwarantuje niczego. Każdy jest bazą pod podręcznik i to bazą marną... A co do reszty: są takie przedmioty. Jednak osobiście i logikę i prawoznawstwo miałam. Wiem jaki jest materiał, wiem ile go jest, wiem, że to generalnie łatwe egzaminy... A autorka poległa na obydwu. Gdzie praktycznie większośc zdała na 4/5. Te fakty świadczą o tym, że była najpewniej za słabo przygotowana. Albo przygotowała się ogólnie, a brak jakiegoś konkretnego słownictwa zaważył na niezaliczeniu.
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli naprawdę jesteś zainteresowany to podaj mi na PW swój e-mail. Kodeksy masz on-line, wyślę Ci skrypty najważniejszych przedmiotów jakie miałam. Skrypt to nie podręcznik, ale da Ci pojęcie o tym czego się będziesz uczył. Dasz go radę w tydzień wyryc na pamięc dosłownie niemal słowo w słowo tzn, że istnieje szansa, że dasz radę. A co do analizy: piszesz, że się ślizgasz, że w sumie trochę leniuszek z ciebie itd... to nie jest dobre hmm... podłoże do bycia studentem prawa. Ja zawsze byłam pilna uczennica, wydawało mi się, że prawo jest cool (wiecznie brałam udział w konkursach prawniczych, coś tam sobie podczytywałam). Na chwilę obecną jakby mi ktoś tam kazał wrócic to bym dostała histerii. Dlatego nie mówię nie. Mówię: przemyśl to dobrze skonfrontuj swoje wyobrażenia o prawie z faktami, zobacz jak Ci się tego uczy i jak z tym dajesz radę.
![]() |
![]() |
#41 |
BAN stały
|
Podobno profesor jak sprawdza egzamin, to rzuca to na stół. Co wypadnie poza stół, jest na 2, a co jest na nim, jest do zdania. Widocznie autorka miała pecha!
A tak serio to głowa do góry. Ja już mam 3 przedmioty na sesję poprawkową nie rwę szat. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdarzają się wredni. Serio. Tylko skoro większość osób zdało i to dobrze, a ona oblała oba egzaminy (łatwe) to coś jest nie ok, po jej stronie nie uczelni.
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
W sumie autorka ma ciężką sytuację. To okropne uczucie zawalić coś samemu.
U mnie, na politechnice jest sobie jeden przedmiot A. U mnie w grupie zdało go 2/30 osób. Drugi przedmiot, chyba 8-10 osób (nie licząc tych co zdali zerówki, było ich z 30-40), zdało egzamin na CAŁY ROK. Trzeci przedmiot, nie było zaliczenia tego rok temu i chyba z 90% uwaliło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- U mnie się zdarzały losowane oceny :/ Więc nie mówmy, że taka bzdura koniecznie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
BAN stały
|
Może to głupie co powiem autorce, ale może pamięciówka jest zbyt obszerna.
W szkole średniej zauważyłem, że jestem słuchowcem. Strasznie szybko zapamiętuję, jak ktoś mnie "odpytuje", czyli czyta tekst. Potem nagrywałem siebie (jak mama może pytać tak dużego chłopca), i odpytywałem (głupio cały czas kogoś prosić). To naprawdę pomaga, jak twoim dominującym zmysłem jest słuch. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I na tym właśnie bardzo często ludzie leżą. ---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- Cytat:
No i też nie zdarzyło się by tzw. PEWNIAKI, czytaj: takie mózgi, że głowa boli, nie zdały. Po prostu byli świetni, obryci, wyuczeni, dobrze poruszali się w temacie i tyle. No może gdzieś tam, sporadycznie się jednak zdarzy... ale słuchając niektórych studentów to trzeba by było przyjąc, że na co 2-gim egzaminie na każdym wydziale ![]()
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Kochana, studiuję pokrewny kierunek- prawo i też miałam na I roku logikę i wstęp do prawoznawstwa, więc wiem ile te przedmioty potrafią przysporzyć kłopotów. Szczególnie logika... Tym bardziej, że to dopiero pierwsza sesja, trzeba się przestawić na inny tryb nauki, przyzwyczaić do większego stresu niż w czasach licealnych sprawdzianów. Domyślam się jak bardzo może człowieka zdołować taki początek, ale głowa do góry. Douczysz się i powalczysz na poprawkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli mogę coś dodać od siebie,jako studentka I roku..Sesja mi się kończy i jakoś daję radę na samych 4 i 5.
1.Piszesz,że uczysz się na tyle ,żeby zaliczyć.Ucz się całego materiału,bo nigdy nie wiesz co będzie. 2.Miałam znajomą która czytała notatki np. godzinę -2 dziennie.Po prostu odbębniała i mówiła że się uczy i tyle.Nic z tym więcej nie robiła.Jeśli masz podobny sposób na naukę radzę Ci to zmienić.Od samego czytania się nie nauczysz wszystkiego dokładnie.Trzeba sobie powtarzać w pamięci i samemu przed sobą odpowiadać na pytania i się sprawdzać. 3.Ja mam taki sposób nauki może ci się przyda: -przepisuję na komputer i drukuję notatki (pracochłonne,ale już w trakcie przepisywania można się wiele nauczyć); -czytam jeden raz wszystko i podkreślam najważniejsze rzeczy -dzielę na części podkreślone rzeczy,uczę się ich dokładnie dużo razy je powtarzam; -na koniec 1-2 razy czytam całość Takie coś zajmuje mi 3-4 dni i zawsze ten sposób działa. Ostatnio dostałam pierwszą 2 ,bo po prostu się nie nauczyłam.Myślałam,że z tym panem będzie lajcik,ale nie było lajciku,ściągać też nei było wolno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Miałam taką sytuację,że byłam pewna swojej wiedzy, po kolosie wyszłam mega zadowolona i co, 2 tygodnie później dowiaduję się,że niezaliczony. Szok ogromny, bo naprawdę wyczerpałam super temat, spodziewałam się 4, a nie niezaliczonego. No i zła "jak to możliwe?" poszłam grzecznie do wykładowcy. Okazało się,że zrobił pomyłkę przy sprawdzaniu. Sprawdził moje zadania,wypunktował, jedną kartkę zgubił (od tego czasu noszę ze sobą zszywacz
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- No i jeśli się uczysz, to koniecznie daj sobie czas na powtarzanie materiału.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Może ucząc się zapamiętujesz niepotrzebne rzeczy a pomijasz ogólny sens tej wiedzy którą masz przyswoić? Nie zapychaj sobie głowy drobnymi informacjami, chyba, że wiesz, że są one akurat istotne. Mój najlepszy sposób nauki na studiach polegał na tym, że czytając podręczniki z każdej ich strony wyłapywałam jedno-dwa zdania które uważałam za najistotniejsze by zrozumieć sens rozdziału , i zapisywałam je swoimi słowami by to zrozumieć . Na końcu wychodziła mi pokaźna notatka napisana swoimi słowami, którą po pierwsze ROZUMIAŁAM, a po drugie była zbiorem JEDYNIE RZECZY ISTOTNYCH. Ponadto pisząc notatk już się uczyłam, więc wystarczyło bym ją 2 razy przeczytała i bez wysiłku miałam już tą wiedzę w głowie. Przez całe studia miałam tylko jedną poprawkę.
EDIT: strasznie nieskładnie napisałam, wybacz pośpiech.
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie. Ja mam warunek z I roku, a resztę przedmiotów mam 4 i 5 i 3. I często tak było,że nie zaliczałam w zerówce i pierwszym terminie,ale potem nie było problemu. z Anatomii np nie zaliczyłam 0, a potem w I terminie zaliczyłam na 5
![]()
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;24648430]Czytajac Twoje posty odnosze wrazenie, ze mozesz miec problem. Nie pisze tego zlosliwie, po prostu tak uwazam.
Musisz jednak pamietac, ze sa wydzialy prawa latwiejsze i sa wydzialy trudniejsze. Jesli celujesz np w Rzeszow, Opole, Torun czy Szczecin to moze jakos to bedzie.[/QUOTE] Z całym szacunkiem, co do Szczecina się nie zgodzę. Nie wiem, jak jest na innych wydziałach, które wymieniłaś, ale WPiA w Szczecinie jest naprawdę ciężko skończyć nie tylko na przyzwoitym poziomie, ale skończyć w ogóle. Ogólnie studia są specyficzne, ale tak naprawdę wszystko zaczyna się po nich. ![]() Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-01-27 o 10:18 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Tez studiuje administracje, i pamietam że na 1 roku też nie zaliczyłam pierwszych 3 egzaminów. Jeden rowniez "pisałam z kolezanka" czyt. bardzo podobnie i co ona zaliczyła a ja oczywiscie nie. Teraz sie przyzwyczailam ze mimo ze jestem wg mnie super nauczona to i tak moge nie zaliczyć. Takze ucz sie na poprawke i 3mam kciuki. PS nikomu nie polecam administracji ;
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Jak już było pisane: jeśli jesteś pewna, że zdałaś idź na konsultacje i poproś o okazanie pracy. Wykładowca też człowiek jak ma do sprawdzenia 300 prac np. to czasami się myli.
Natomiast to są dwa egzaminy... Nie wiem czy zdarza się taki podwójny pech. Mimo to i tak powinnaś pójśc, dowiesz się gdzie popełniłaś błąd i co zaważyło na ocenie. A co do historii: dyktowałam koleżance ona zdała na 4,5 ja nie zdałam, mój egzamin zaginął itd... To ja sobie myślę, gdzie wy matko kochana ludzie studiujecie... Nie mówię, przez całe studia może się taki z jeden trafi, ale jak się nagminni trafia to się rodzi pytanie co to za uczelnia...
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Nie myśl od razu że nie zaliczysz wszystkiego. Skoro się uczysz napewno tak nie będzie bo niby dlaczego. Przede wszystkim nie stresuj się! Bo nie ma powodów. Ja też tak czasem miałam. Postaraj się jak najszybciej poprawić te przedmioty przecież się uczyłaś wiec materiał znasz
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.