![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Za granicą żyjemy, jednak w miejscu nie staniemy ;)
Cytat:
![]() Planujecie coś własnego kupić czy wynajem? My swego czasu planowaliśmy kupić tu mały dom na kredyt, płacić ratę zamiast czynszu a później go sprzedać. Lepiej byśmy na tym wyszli, bo wiadomo, że ceny nieruchomości ciągle pną się w górę a i zamiast czynszu byłaby rata kredytu. Ja się jednak boję brać tyle tysięcy euro kredytu. Mamy rozpoczętą inwestycję w PL, na którą cały czas, na bieżąco wydajemy, jeszcze auto chcemy na koniec roku wymienić, więc póki co nie ma szans, by zrealizować marzenie o kupnie własnych czterech ścian w NL ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
no niestety wynajmowac bedziemy z urzedu normalnie ale jak bedziemy miec stala prace to mysle za pare lat kupic cos wlasnie na kredyt chocby pol domku wystarcza te 3 pokoje
![]() ![]()
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Wy to chociaż z urzędu mieszkanie macie/dostaniecie. U nas po rejestracji czeka się 3-4 lata. Gdybyśmy od razu to wiedzieli to już dawno byśmy dostali a tak to prywatnie wynajmujemy.
Z tym, że ... Koleżanka dostała mieszkanie z gminy, płaci za trzy pokoje 450 euro czynszu + opłaty ok. 150 euro/m-c. Czyli w sumie płaci 600 euro. Dostając jednak to mieszkanie musiała włożyć w nie sporo funduszy, bo miała gołe ściany i podłogi. My płacimy też 600 euro ale weszliśmy "na gotowe". Wiadomo, są również minusy, bo jej nikt stamtąd nie wyrzuci póki będzie opłacać mieszkanie a my mamy jedynie umowę wynajmu i potem mogą nam jej nie przedłużyć ...
"Idź własną drogą Bo w tym cały sens istnienia Żeby umieć żyć Bez znieczulenia Bez niepotrzebnych niespełnienia Myśli złych" 22.10 - 4.11 ![]() Edytowane przez jelonek1985 Czas edycji: 2011-03-07 o 19:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Hej... no to i ja się do łącze
Mieszkam w Londynie od prawie 2 lat... Strasznie brakuję mi osoby (przyjaciółki) z którą mogła bym pogadać na wszystkie tematy, pójść na zakupy, kawę, do kina itd. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego rozumiem Cię, jak musi Ci być ciężko. A jesteś tam zupełnie sama? Bez chłopaka? Bo u mnie to prawie same pary są ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak jestem sama, bez chłopaka... Mam znajomych tez same pary.. Ale wiesz oni maja swoje problemy, nie zawsze znajdują czas aby się spotkać itd.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Ja na przykład jestem typem domownika i samotnika. Lubię pobyć sama, poczytać książkę, obejrzeć coś w tv (oczywiście Polska tv), posłuchać muzyki czy spędzić czas przed komputerem, na wizażu czy facebook`u. Także nie było dla mnie większym problemem, że siedziałam w sobotę w domu a Tż jechał do kolegów na piwo. Dopiero jak przyjęły się do nas do firmy dwie dziewczyny (jedna to moja sąsiadka z PL!) zaczęły do mnie przyjeżdżać, zapraszały do siebie to zaczęłam się rozkręcać.
Nigdy nie wierzyłam w prawdziwe, szczere relacje między Polakami za granicą. Trochę się już naoglądałam, nasłuchałam, doświadczyłam i ciężko było mi zaufać i się otworzyć.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Też lubię pobyć sama, poczytać książkę itd. ale ta samotność mi już doskwiera... Też już doświadczyłam paru niemiłych "przyjaźni"
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
no nam by tez kolo 600 wychodzilo ale zanas narazie urzad placi poki nie pracujemy..
witam nową koleżanke i współczuję ze nie masz nawet faceta ![]() ale.. masz NAS! ![]() ![]() No codo książek i pobycia samą no cóż mi sie to rzadko zdarza teraz przy dziecku. ![]()
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Witam Witam, no cóż hehe tak wyszło ;p Oooo dziecko ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Ja tez nie mam tu przyjaciolek mam kolezanki poznane tu I TZ poznanego tu I trzy kuzynki. Ale przyjaciolki nie chcialo by sie czasem pogadac ale mi wizaz zostaje I znajomosci online:/
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
mały ma roczek i teraz mam kupa biegania za nim bo zaczyna powoli chodzić
![]()
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny!
co prawda nie jestem jeszcze emigrantką ale duzymi krokami i do tego się zbliżam. w niedziele mój narzeczony wylatuje do Szwajcarii dostał tam prace na rok, ja skończę tutaj studia i za rok w czerwcu dołączam do niego. Ale piszę z "innej beczki". Ceny w Polsce rosną, umowa o pracę staję się rzadkościa, emerytury są niepewne, zarobki coraz niższe. Ciekawa jestem do czego zmierza nasz rząd? Wszystkich młodych skutecznie wypędzić z kraju? Wzięcie kredytu na mieszkanie w naszym kraju to wyrok na całe życie... :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kokarda87 powodzenia! My jednak mamy zamiar wracac do Polski ![]() ![]() wiemy tylko, ze Nasze dziecko bedzie chodzilo do szkoly w Polsce ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2011-03-08 o 16:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Kokarda87 popieram w 100% z dnia na dzień jest coraz gorzej i to zaczęło się tak od niedawna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() blonde_hair ja też tak mówiłam jak ty, zjechałam a teraz klepię biedę mimo tego, że nie zarabiam aż tak źle ale kokosów też nie mam ![]() ![]() ![]()
Wszystkie JOANNY łączcie się! ![]() Edytowane przez lamia1980 Czas edycji: 2011-03-08 o 17:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Takie sa moje mysli, plany na dzien dzisiejszy...wiem, ze Polska to chory i trudny kraj, ale wiem, ze to MÓJ kraj...
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2011-03-08 o 21:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mysle i czuje identycznie. Pracuje zgodnie z wybrana przeze mnie i rozpoczeta jeszcze w PL kariera (na stanowisku odpowiadajacemu mniej wiecej mojemu wyksztalceniu, z widokami na awans). No i co z tego. Mialam tu takiego dola ze prawie nic nie odlozylam przez 4 lata bo wszystko przepuszczalam na glupoty zeby tylko sobie humor poprawic. ![]() Dopiero niedawno sie pozbieralam i zaczynam na serio odkladac pieniadze z przeznaczeniem powrotu do Polski. Tez marze o tym aby urodzic dziecko i wychowac je w Polsce - w tradycyjnej rodzinie z babcia, dziadkiem, i chrzesnymi pod reka. ![]() Ale strasznie sie boje. Chce wrocic ale strach mnie paralizuje - co bede robic w Polsce??? ![]() ![]() Po za tym po latach spedzonych tu - widze ze moja rodzina sie zmienia i ja sie zmieniam. Siostra mi dorosla, mama przechodzi kryzys, babcia zachorowala.. ![]() ![]() Mimo ze jestem na biezaco przez telefon - to nie to samo. Nie jestem juz tak mocno w srodku spraw rodzinnych jak przed wyjazdem. Czy po powrocie do Polski uda mi sie odrobic stracone lata? Ale sie wyzalilam ![]() Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2011-03-09 o 09:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
No niestety w polsce jako tako niema przyszłosci i życia jest bardziej wegetacja z miesiąca na miesiąc kombinowanie zeby tylko kasy stykło
![]() ![]() Blonde_Hair- a ja Cie chyba kojaże z jakiegoś innego wątku ![]() ![]() Kokarda- no racja racja,a Twój TZ ma juz tam prace załatwioną? wogóle macie tam rodzine, znajomych czy może praca z urzędu załatwiona? ![]()
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Niedlugo kapiel synka i spadam do pracy...a potem do niedzieli wolne ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
A to ja też coś napiszę od siebie.
My póki co przez najbliższe dwa lata wracać do PL byśmy nie chcieli, chociaż to nigdy nic nie wiadomo jaki scenariusz napisze życie i co nas w nim spotka ![]() Ja boję się samej myśli o powrocie, chociaż tragicznej sytuacji z mężem nie mamy, bo mamy własny dom i jesteśmy na etapie jego wykańczania. W tym roku wszystko powinniśmy "zapiąć na ostatni guzik" chociaż koszta są ogromne i nie wiem jak to wszystko się potoczy? Chcemy jeszcze zmienić auto ale to dopiero w przyszłym roku. Jak tu przyjechaliśmy mieliśmy wszystko szczegółowo zaplanowane: remont domu, dobudówka, wymiana auta, trochę oszczędności i powrót. Same jednak doskonale wiecie jak to wszystko później wygląda ... Nie wyobrażam sobie nie wrócić do Polski. Wiem, że jest bieda, korupcja, nepotyzm, ludzie narzekają, są zazdrośni i zawistni. Ale to mój kraj, moja ojczyzna. Tam mam mamę, za którą bardzo tęsknię ... Cieszę się, że miałam okazję wyjechać i skorzystałam z szansy, jaką dało mi życie. Posmakowałam zupełnie innego życia, poznałam wspaniałych ludzi, nie byłam zmuszona żyć od wypłaty do wypłaty, mogłam spełniać swoje marzenia ![]()
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Blonde_hair- no moj mały też już spi
![]() ![]() Jelonek- Aaaa to masz fajną sytuacje, domek noo mi sie tez marzy ale predzej chyba tutaj go zbudujemy lub kupimy na raty niz w PL ale kto wie jak to bedzie...? ![]() ![]() Pomarzyć zawsze można ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
jelonek ja tez mialam konkretne plany powrotu. na poczatku nawet dni odliczalam i odcinalam od centymetra
![]() ![]() traktowalam wyjazd jak zeslanie - nie mielismy kaski, nasze mieszkanie bylo w stanie do generalnego remontu, moj kredyt studencki do splacenia, ze 3 pozyczki gotowkowe - maskakra ![]() ![]() No wiec wyjechalismy, o centymetrze zapomnilalm juz po 3 ciej wyplacie ![]() ![]() Tu jest duzo lepiej. Tylko tesknie do mamy, babci i siostrzyczki... ![]() SugarbabyLove - tez czasem mysle ze w Polsce nie ma przyszłosci ale mam ciagle cichutka nadzieje, ze moze nie jest jednak tak zle, moze sie poprawia... ![]() tak sie zastanawiam, ile trzeba by bylo w zlotowkach zarabiac zeby mozna bylo w miare normalnie zyc? Tak na srednim poziomie? ![]() ![]() Jak pensja i praca sklonilyby Was do powrotu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Ja tez najbardziej tesknie za rodzina doskwiera mi to choc mam tu TZ wiec nie jest najgorzej ale juz z rodzina nie ma juz takiego kontaktu jaki sie mialo tak bliskiego I to boli ale trzeba sie przyuczyc,cos za cos niestety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiadomo,ze w wiekszych pensje sa wyzsze, chociaz np. oplaty za mieszkanie niekoniecznie( to jest dopiero porabane ![]() 300, a zarobki dwukrotnie wyzsze ![]() ![]() Ja nie mam duzych wymagan, priorytetem jest praca w zawodzie ![]() ![]() marze jeszcze by dokonczyc studia, bo poprzestalam na licencjacie wlasnie z powodu wyjazdu ![]() Sugar ja na wolne nie narzekam, bo pracuje na poł etatu(2 noce po 12 godz), ale jak sie ma dziecko to kazda chwile sie chce spedzac z nim ![]() Zariah tez mam taka nadzieje, chociaz rodzina nas odwodzi od powrotu ![]() ![]() Najbardziej nie lubie swiat Bozego Narodzenia...ogólnie to je uwielbiam za ten klimat rodzinny, ale nie tutaj ![]() To jest okres kiedy najchetniej spakowalabym sie i uciekla... Juz 4 rok spedzalismy swieta poza Pl(akurat maz mial taka prace co nie pozwalala na wyjazdy na swiata).
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2011-03-10 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Ja pierwsze swieta poza domem spedzalam I byly najgorsze przewylam calosc prawie a najchetneij cale dnie bym pracowala byle juz zlecialy:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Oj dziewczyny
![]() Najbardziej jest mi smutno jak rozmawiam z mama o remoncie mojego mieszkania i powrocie a mama nawet nie chce sluchac ![]() ![]() Mowi tylko: Przestan mi opowiadac, nie chce sluchac o Twoim powrocie. Tu sie nie da zyc. Sprzedaj to mieszkanie i nie wracaj itd... ![]() Oczywiscie tlumaczy mi ze mowi tak dlatego ze mnie kocha i nie chce zebym miala w zyciu tak ciezko jako ona itd. Ale i tak mi przykro mimo ze jestem juz stare 30 letnie prawie „dziecko” mojej mamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
codo zycia na średnim pozniomie w PL hmm niewiem na pewno bysmy musieli z mezem oboje pracowac i mysle ze kolo 2000 zl zarabiać zeby bylo OK
![]() ![]() a święta no myśmy pierwsze świeta w niemczech spędzili spokojnie była u nas babcia przyjechała do nas żeby nam samotnie nie było drugie świeta byliśmy w Pl ale duzo kasy na to poszło oj dużo ![]() do powrotu no moi rodzice mowią że zawsze jest tam dla mnie miejsce u nich ale ja juz sie tam nie czuje jak w domu.. duzo sie zmienilo za duzo jak dla mnie niejest tak Rodzinnie jak kiedyś.. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
kachaa- noo właśnie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.