Za granicą żyjemy, jednak w miejscu nie staniemy ;) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-07, 19:14   #31
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985
Dot.: Za granicą żyjemy, jednak w miejscu nie staniemy ;)

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
witam nową emigrantke super ze wam sie udało fajne mieszkanie"domek" załatwic noo ze wspołlokatorami są i plusy i minusy mieszkania niestety
a pozatym my tez planujemy z mężem sie wyprowadziś ale to najwczesniej kolo czerwca lipca jak troche uzbieramy pieniążków wiadomo na meble bo część chcemy wymienić no i tapety, farby panele chcemy mieć i pokój do dziecka zrobić gdybym miala wieksze mieszkanie to bym sie nie wyprowadzala ale chce miec pokój dla synka zeby mial sie gdzie bawić i on i jego kuzyni jak przychodzą a tak to sie ciśniemy na 2 pokojach w 3ke
codo ciucholandów no mi sie podoba w mieście jeden dla dzieci sklep urzywany i uwielbiammm tam chodzic niekiedy nowe firmowe rzeczy sie za grosze kupi. a dla mnie no ja czasem tez coś trafie nieraz sie "perełke" trafiło
Trzymam kciuki
Planujecie coś własnego kupić czy wynajem?

My swego czasu planowaliśmy kupić tu mały dom na kredyt, płacić ratę zamiast czynszu a później go sprzedać. Lepiej byśmy na tym wyszli, bo wiadomo, że ceny nieruchomości ciągle pną się w górę a i zamiast czynszu byłaby rata kredytu. Ja się jednak boję brać tyle tysięcy euro kredytu. Mamy rozpoczętą inwestycję w PL, na którą cały czas, na bieżąco wydajemy, jeszcze auto chcemy na koniec roku wymienić, więc póki co nie ma szans, by zrealizować marzenie o kupnie własnych czterech ścian w NL

"Idź własną drogą

Bo w tym cały sens istnienia
Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Bez niepotrzebnych niespełnienia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
jelonek1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 19:30   #32
SugarbabyLove
Zakorzenienie

no niestety wynajmowac bedziemy z urzedu normalnie ale jak bedziemy miec stala prace to mysle za pare lat kupic cos wlasnie na kredyt chocby pol domku wystarcza te 3 pokojejasne ze sie bardziej kupic na raty oplaci splacasz iles tam rat i masz na dluugo Własny dom
Stary 2011-03-07, 19:36   #33
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Wy to chociaż z urzędu mieszkanie macie/dostaniecie. U nas po rejestracji czeka się 3-4 lata. Gdybyśmy od razu to wiedzieli to już dawno byśmy dostali a tak to prywatnie wynajmujemy.
Z tym, że ... Koleżanka dostała mieszkanie z gminy, płaci za trzy pokoje 450 euro czynszu + opłaty ok. 150 euro/m-c. Czyli w sumie płaci 600 euro. Dostając jednak to mieszkanie musiała włożyć w nie sporo funduszy, bo miała gołe ściany i podłogi.
My płacimy też 600 euro ale weszliśmy "na gotowe". Wiadomo, są również minusy, bo jej nikt stamtąd nie wyrzuci póki będzie opłacać mieszkanie a my mamy jedynie umowę wynajmu i potem mogą nam jej nie przedłużyć ...

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11

Edytowane przez jelonek1985
Czas edycji: 2011-03-07 o 19:38
Stary 2011-03-07, 19:37   #34
martuska81
Raczkowanie

GG do martuska81

Hej... no to i ja się do łącze
Mieszkam w Londynie od prawie 2 lat... Strasznie brakuję mi osoby (przyjaciółki) z którą mogła bym pogadać na wszystkie tematy, pójść na zakupy, kawę, do kina itd.
martuska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 19:43   #35
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez martuska81 Pokaż wiadomość
Hej... no to i ja się do łącze
Mieszkam w Londynie od prawie 2 lat... Strasznie brakuję mi osoby (przyjaciółki) z którą mogła bym pogadać na wszystkie tematy, pójść na zakupy, kawę, do kina itd.
Ja dopiero teraz, po trzech latach jak jestem w NL, znalazłam fajne koleżanki, z którymi spotykam się w tygodniu, urządzamy sobie babskie wieczory czy jeździmy na zakupy.
Dlatego rozumiem Cię, jak musi Ci być ciężko. A jesteś tam zupełnie sama? Bez chłopaka? Bo u mnie to prawie same pary są

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2011-03-07, 19:47   #36
martuska81
Raczkowanie

GG do martuska81

Cytat:
Napisane przez jelonek1985 Pokaż wiadomość
Ja dopiero teraz, po trzech latach jak jestem w NL, znalazłam fajne koleżanki, z którymi spotykam się w tygodniu, urządzamy sobie babskie wieczory czy jeździmy na zakupy.
Dlatego rozumiem Cię, jak musi Ci być ciężko. A jesteś tam zupełnie sama? Bez chłopaka? Bo u mnie to prawie same pary są
No to Ci zazdroszczę heh
Tak jestem sama, bez chłopaka...
Mam znajomych tez same pary.. Ale wiesz oni maja swoje problemy, nie zawsze znajdują czas aby się spotkać itd..
martuska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 19:54   #37
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Ja na przykład jestem typem domownika i samotnika. Lubię pobyć sama, poczytać książkę, obejrzeć coś w tv (oczywiście Polska tv), posłuchać muzyki czy spędzić czas przed komputerem, na wizażu czy facebook`u. Także nie było dla mnie większym problemem, że siedziałam w sobotę w domu a Tż jechał do kolegów na piwo. Dopiero jak przyjęły się do nas do firmy dwie dziewczyny (jedna to moja sąsiadka z PL!) zaczęły do mnie przyjeżdżać, zapraszały do siebie to zaczęłam się rozkręcać.
Nigdy nie wierzyłam w prawdziwe, szczere relacje między Polakami za granicą. Trochę się już naoglądałam, nasłuchałam, doświadczyłam i ciężko było mi zaufać i się otworzyć.

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2011-03-07, 20:07   #38
martuska81
Raczkowanie

GG do martuska81

Cytat:
Napisane przez jelonek1985 Pokaż wiadomość
Ja na przykład jestem typem domownika i samotnika. Lubię pobyć sama, poczytać książkę, obejrzeć coś w tv (oczywiście Polska tv), posłuchać muzyki czy spędzić czas przed komputerem, na wizażu czy facebook`u. Także nie było dla mnie większym problemem, że siedziałam w sobotę w domu a Tż jechał do kolegów na piwo. Dopiero jak przyjęły się do nas do firmy dwie dziewczyny (jedna to moja sąsiadka z PL!) zaczęły do mnie przyjeżdżać, zapraszały do siebie to zaczęłam się rozkręcać.
Nigdy nie wierzyłam w prawdziwe, szczere relacje między Polakami za granicą. Trochę się już naoglądałam, nasłuchałam, doświadczyłam i ciężko było mi zaufać i się otworzyć.

Też lubię pobyć sama, poczytać książkę itd. ale ta samotność mi już doskwiera...
Też już doświadczyłam paru niemiłych "przyjaźni"
Stary 2011-03-07, 21:01   #39
SugarbabyLove
Zakorzenienie

no nam by tez kolo 600 wychodzilo ale zanas narazie urzad placi poki nie pracujemy..
witam nową koleżanke i współczuję ze nie masz nawet faceta
ale.. masz NAS!
No codo książek i pobycia samą no cóż mi sie to rzadko zdarza teraz przy dziecku.
Stary 2011-03-07, 21:07   #40
martuska81
Raczkowanie

GG do martuska81

Cytat:
no nam by tez kolo 600 wychodzilo ale zanas narazie urzad placi poki nie pracujemy..
witam nową koleżanke i współczuję ze nie masz nawet faceta
ale.. masz NAS!
No codo książek i pobycia samą no cóż mi sie to rzadko zdarza teraz przy dziecku.

Witam Witam, no cóż hehe tak wyszło ;p

Oooo dziecko Ile ma lat?
Stary 2011-03-08, 00:35   #41
2018070520180950
Konto usunięte

Ja tez nie mam tu przyjaciolek mam kolezanki poznane tu I TZ poznanego tu I trzy kuzynki. Ale przyjaciolki nie chcialo by sie czasem pogadac ale mi wizaz zostaje I znajomosci online:/ dobre I to
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-08, 07:28   #42
SugarbabyLove
Zakorzenienie

mały ma roczek i teraz mam kupa biegania za nim bo zaczyna powoli chodzić
Stary 2011-03-08, 13:33   #43
kokarda87
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny!
co prawda nie jestem jeszcze emigrantką ale duzymi krokami i do tego się zbliżam. w niedziele mój narzeczony wylatuje do Szwajcarii dostał tam prace na rok, ja skończę tutaj studia i za rok w czerwcu dołączam do niego. Ale piszę z "innej beczki". Ceny w Polsce rosną, umowa o pracę staję się rzadkościa, emerytury są niepewne, zarobki coraz niższe. Ciekawa jestem do czego zmierza nasz rząd? Wszystkich młodych skutecznie wypędzić z kraju? Wzięcie kredytu na mieszkanie w naszym kraju to wyrok na całe życie... :/
kokarda87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 16:48   #44
martuska81
Raczkowanie

GG do martuska81

Cytat:
hehe no to nieźle daje popalic
Stary 2011-03-08, 16:55   #45
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
znam tomam 14 miesieczniaka

Kokarda87 powodzenia!
My jednak mamy zamiar wracac do PolskiNie wyobrazam sobie mieszkac tu na stałe...tylko niewiemy kiedy...
wiemy tylko, ze Nasze dziecko bedzie chodzilo do szkoly w PolsceAle to jeszcze kilka lat mamy...

Edytowane przez blonde_hair
Czas edycji: 2011-03-08 o 16:57
blonde_hair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 17:26   #46
lamia1980
Raczkowanie

Kokarda87 popieram w 100% z dnia na dzień jest coraz gorzej i to zaczęło się tak od niedawna moi znajomi naokoło nie mogą znaleźć pracy po dobrych studiach, wieloletnim doświadczeniu, specjaliści itd a jak znajdą to za marne grosze i umowa zlecenie koleżanka dostała ostatnio um zlecenie na 2 tygodnie ubaw na całego w zeszłym roku zostało zmienione prawo pracy na niekorzyść i myślę, że teraz pracodawcy to na maxa wykorzystują a my ponosimy tego konsekwencje (jeżeli chodzi o pracę) a tak poza tym wszystko strasznie zdrożało w przeciągu kilku dni, pensje coraz niższe (tzn zabierają wszystkie dodatki itd) myślę, że ja też niedługo wyjadę okaże się w wakacje mój tż wraca z kraju gdzie jest kryzys ale z jego i mojej siostry opowieści tak wcale tam nie jest źle tzn na pewno nie jest tak źle jak u nas
blonde_hair ja też tak mówiłam jak ty, zjechałam a teraz klepię biedę mimo tego, że nie zarabiam aż tak źle ale kokosów też nie mam pensje w pl starczają tylko na życie od pensji do pensji chyba, że ma się bogatych rodziców wszystko ci kupią, opłacą, pracę załątwią wtedy to luksus a takich osób też nie brakuje

Edytowane przez lamia1980
Czas edycji: 2011-03-08 o 17:33
lamia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 21:09   #47
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lamia1980 Pokaż wiadomość
Kokarda87 popieram w 100% z dnia na dzień jest coraz gorzej i to zaczęło się tak od niedawna moi znajomi naokoło nie mogą znaleźć pracy po dobrych studiach, wieloletnim doświadczeniu, specjaliści itd a jak znajdą to za marne grosze i umowa zlecenie koleżanka dostała ostatnio um zlecenie na 2 tygodnie ubaw na całego w zeszłym roku zostało zmienione prawo pracy na niekorzyść i myślę, że teraz pracodawcy to na maxa wykorzystują a my ponosimy tego konsekwencje (jeżeli chodzi o pracę) a tak poza tym wszystko strasznie zdrożało w przeciągu kilku dni, pensje coraz niższe (tzn zabierają wszystkie dodatki itd) myślę, że ja też niedługo wyjadę okaże się w wakacje mój tż wraca z kraju gdzie jest kryzys ale z jego i mojej siostry opowieści tak wcale tam nie jest źle tzn na pewno nie jest tak źle jak u nas
blonde_hair ja też tak mówiłam jak ty, zjechałam a teraz klepię biedę mimo tego, że nie zarabiam aż tak źle ale kokosów też nie mam pensje w pl starczają tylko na życie od pensji do pensji chyba, że ma się bogatych rodziców wszystko ci kupią, opłacą, pracę załątwią wtedy to luksus a takich osób też nie brakuje
gdybym znalazła prace pozwalajaca zyc od pensji do pensji zjechałabym do kraju...(pisze tak na dzien dzisiejszy niewiem co zrobimy za kilka lat)Jestesmy poza granicami jakis czas ja 4 lata, maz 6, ale nie czuje sie tu jak u siebie i niewiem czy czuc bedePracuje zgodnie z wykształceniem, ogolnie nie jest zle...ale czuje sie obco...Chyba wole miec mniej(w sensie pieniedzy)a zyc z bliskimibrakuje mi rodziny a lata lecaChce by moje dziecko miało wspaniałe dziecinstwo z rodzina, dziadkami, tradycjami, ojczystym jezykiem
Takie sa moje mysli, plany na dzien dzisiejszy...wiem, ze Polska to chory i trudny kraj, ale wiem, ze to MÓJ kraj...

Czas edycji: 2011-03-08 o 21:36
Stary 2011-03-09, 09:46   #48
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
Pracuje zgodnie z wykształceniem, ogolnie nie jest zle...ale czuje sie obco...Chyba wole miec mniej(w sensie pieniedzy)a zyc z bliskimibrakuje mi rodziny a lata lecaChce by moje dziecko miało wspaniałe dziecinstwo z rodzina, dziadkami, tradycjami, ojczystym jezykiem
Takie sa moje mysli, plany na dzien dzisiejszy...wiem, ze Polska to chory i trudny kraj, ale wiem, ze to MÓJ kraj...
zupelnie jakbym ja to pisala...
Mysle i czuje identycznie. Pracuje zgodnie z wybrana przeze mnie i rozpoczeta jeszcze w PL kariera (na stanowisku odpowiadajacemu mniej wiecej mojemu wyksztalceniu, z widokami na awans). No i co z tego. Mialam tu takiego dola ze prawie nic nie odlozylam przez 4 lata bo wszystko przepuszczalam na glupoty zeby tylko sobie humor poprawic.
Dopiero niedawno sie pozbieralam i zaczynam na serio odkladac pieniadze z przeznaczeniem powrotu do Polski. Tez marze o tym aby urodzic dziecko i wychowac je w Polsce - w tradycyjnej rodzinie z babcia, dziadkiem, i chrzesnymi pod reka.
Ale strasznie sie boje.
Chce wrocic ale strach mnie paralizuje - co bede robic w Polsce??? Czy zarobie na siebie, na dziecko, co bedzie robil moj maz? Czy bedziemy (nie)szczesliwi?

Po za tym po latach spedzonych tu - widze ze moja rodzina sie zmienia i ja sie zmieniam. Siostra mi dorosla, mama przechodzi kryzys, babcia zachorowala..
Mimo ze jestem na biezaco przez telefon - to nie to samo. Nie jestem juz tak mocno w srodku spraw rodzinnych jak przed wyjazdem.
Czy po powrocie do Polski uda mi sie odrobic stracone lata?

Ale sie wyzalilam

Edytowane przez Zariah
Czas edycji: 2011-03-09 o 09:48
Zariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 09:56   #49
SugarbabyLove
Zakorzenienie

No niestety w polsce jako tako niema przyszłosci i życia jest bardziej wegetacja z miesiąca na miesiąc kombinowanie zeby tylko kasy stykło a z dzieckiem to wogóle cięzko bo i zeszyty i podręczniki kosztują ciuszki to pół biedy idzie kupić uzywane.. ale tak to straszne na te wypłaty to sie ciężkoo żyje. chyba że ktoś ma farta i pracuje w biurowcu czy jako prezes firmy to mają kase ale tak. to ciężkoo my jak narazie nie planujemy powrotu do PL. może na wieeele lat...
Blonde_Hair- a ja Cie chyba kojaże z jakiegoś innego wątku
Kokarda- no racja racja,a Twój TZ ma juz tam prace załatwioną? wogóle macie tam rodzine, znajomych czy może praca z urzędu załatwiona?
Stary 2011-03-09, 17:36   #50
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
zupelnie jakbym ja to pisala...
Mysle i czuje identycznie. Pracuje zgodnie z wybrana przeze mnie i rozpoczeta jeszcze w PL kariera (na stanowisku odpowiadajacemu mniej wiecej mojemu wyksztalceniu, z widokami na awans). No i co z tego. Mialam tu takiego dola ze prawie nic nie odlozylam przez 4 lata bo wszystko przepuszczalam na glupoty zeby tylko sobie humor poprawic.
Dopiero niedawno sie pozbieralam i zaczynam na serio odkladac pieniadze z przeznaczeniem powrotu do Polski. Tez marze o tym aby urodzic dziecko i wychowac je w Polsce - w tradycyjnej rodzinie z babcia, dziadkiem, i chrzesnymi pod reka.
Ale strasznie sie boje.
Chce wrocic ale strach mnie paralizuje - co bede robic w Polsce??? Czy zarobie na siebie, na dziecko, co bedzie robil moj maz? Czy bedziemy (nie)szczesliwi?

Po za tym po latach spedzonych tu - widze ze moja rodzina sie zmienia i ja sie zmieniam. Siostra mi dorosla, mama przechodzi kryzys, babcia zachorowala..
Mimo ze jestem na biezaco przez telefon - to nie to samo. Nie jestem juz tak mocno w srodku spraw rodzinnych jak przed wyjazdem.
Czy po powrocie do Polski uda mi sie odrobic stracone lata?

Ale sie wyzalilam
no to myslimy zupełnie tak samo i pewnie jest wiecej takich osob

Sugarbabyja Ciebie tez kojarze.

Niedlugo kapiel synka i spadam do pracy...a potem do niedzieli wolne
Stary 2011-03-09, 17:39   #51
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

A to ja też coś napiszę od siebie.

My póki co przez najbliższe dwa lata wracać do PL byśmy nie chcieli, chociaż to nigdy nic nie wiadomo jaki scenariusz napisze życie i co nas w nim spotka

Ja boję się samej myśli o powrocie, chociaż tragicznej sytuacji z mężem nie mamy, bo mamy własny dom i jesteśmy na etapie jego wykańczania. W tym roku wszystko powinniśmy "zapiąć na ostatni guzik" chociaż koszta są ogromne i nie wiem jak to wszystko się potoczy? Chcemy jeszcze zmienić auto ale to dopiero w przyszłym roku.
Jak tu przyjechaliśmy mieliśmy wszystko szczegółowo zaplanowane: remont domu, dobudówka, wymiana auta, trochę oszczędności i powrót. Same jednak doskonale wiecie jak to wszystko później wygląda ...

Nie wyobrażam sobie nie wrócić do Polski. Wiem, że jest bieda, korupcja, nepotyzm, ludzie narzekają, są zazdrośni i zawistni. Ale to mój kraj, moja ojczyzna. Tam mam mamę, za którą bardzo tęsknię ...
Cieszę się, że miałam okazję wyjechać i skorzystałam z szansy, jaką dało mi życie. Posmakowałam zupełnie innego życia, poznałam wspaniałych ludzi, nie byłam zmuszona żyć od wypłaty do wypłaty, mogłam spełniać swoje marzenia

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2011-03-09, 19:18   #52
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Blonde_hair- no moj mały też już spi hehe a to sie pobyczysz tyle wolnego
Jelonek- Aaaa to masz fajną sytuacje, domek noo mi sie tez marzy ale predzej chyba tutaj go zbudujemy lub kupimy na raty niz w PL ale kto wie jak to bedzie...?
Pomarzyć zawsze można codo auta no my tez chcemy ale moze za rok
Stary 2011-03-10, 12:16   #53
Zariah
Rozeznanie

jelonek ja tez mialam konkretne plany powrotu. na poczatku nawet dni odliczalam i odcinalam od centymetra
traktowalam wyjazd jak zeslanie - nie mielismy kaski, nasze mieszkanie bylo w stanie do generalnego remontu, moj kredyt studencki do splacenia, ze 3 pozyczki gotowkowe - maskakra Mielismy z TZ wyjechac i szybko zarobic i wrocic.
No wiec wyjechalismy, o centymetrze zapomnilalm juz po 3 ciej wyplacie i .... zycie zaczelo sie toczyc Zycie o ktorym w Polsce nawet nie myslalam. W Polsce krem do twarzy za 25zl do byl wyczyn mimo ze mialam dwa etaty na nienajgorszych stanowiskach.

Tu jest duzo lepiej.
Tylko tesknie do mamy, babci i siostrzyczki...

SugarbabyLove - tez czasem mysle ze w Polsce nie ma przyszłosci ale mam ciagle cichutka nadzieje, ze moze nie jest jednak tak zle, moze sie poprawia...

tak sie zastanawiam, ile trzeba by bylo w zlotowkach zarabiac zeby mozna bylo w miare normalnie zyc? Tak na srednim poziomie? Jak mysliscie?
Jak pensja i praca sklonilyby Was do powrotu?

Stary 2011-03-10, 13:24   #54
2018070520180950
Konto usunięte

Ja tez najbardziej tesknie za rodzina doskwiera mi to choc mam tu TZ wiec nie jest najgorzej ale juz z rodzina nie ma juz takiego kontaktu jaki sie mialo tak bliskiego I to boli ale trzeba sie przyuczyc,cos za cos niestety
Stary 2011-03-10, 13:27   #55
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
tak sie zastanawiam, ile trzeba by bylo w zlotowkach zarabiac zeby mozna bylo w miare normalnie zyc? Tak na srednim poziomie? Jak mysliscie?
Jak pensja i praca sklonilyby Was do powrotu?
generalnie to chyba zalezy od miasta
wiadomo,ze w wiekszych pensje sa wyzsze, chociaz np. oplaty za mieszkanie niekoniecznie( to jest dopiero porabane...moja mama w mniejszym miescie placii 500 zl czynszu, a kumpel w Gda
300, a zarobki dwukrotnie wyzsze)
Ja nie mam duzych wymagan, priorytetem jest praca w zawodziena tyle by wystarczyło na podstawowe zycie i zeby dziecku nic nie brakowało...
marze jeszcze by dokonczyc studia, bo poprzestalam na licencjacie wlasnie z powodu wyjazdu

Sugar ja na wolne nie narzekam, bo pracuje na poł etatu(2 noce po 12 godz), ale jak sie ma dziecko to kazda chwile sie chce spedzac z nim

Zariah tez mam taka nadzieje, chociaz rodzina nas odwodzi od powrotua ja tu poprostu czuje sie zle

Najbardziej nie lubie swiat Bozego Narodzenia...ogólnie to je uwielbiam za ten klimat rodzinny, ale nie tutaj
To jest okres kiedy najchetniej spakowalabym sie i uciekla...
Juz 4 rok spedzalismy swieta poza Pl(akurat maz mial taka prace co nie pozwalala na wyjazdy na swiata).

Czas edycji: 2011-03-10 o 13:32
Stary 2011-03-10, 13:47   #56
2018070520180950
Konto usunięte

Ja pierwsze swieta poza domem spedzalam I byly najgorsze przewylam calosc prawie a najchetneij cale dnie bym pracowala byle juz zlecialy:/
Stary 2011-03-10, 15:23   #57
Zariah
Rozeznanie

Oj dziewczyny - mnie tez rodzina odwodzi od powrotu.

Najbardziej jest mi smutno jak rozmawiam z mama o remoncie mojego mieszkania i powrocie a mama nawet nie chce sluchac

Mowi tylko: Przestan mi opowiadac, nie chce sluchac o Twoim powrocie. Tu sie nie da zyc. Sprzedaj to mieszkanie i nie wracaj itd...

Oczywiscie tlumaczy mi ze mowi tak dlatego ze mnie kocha i nie chce zebym miala w zyciu tak ciezko jako ona itd. Ale i tak mi przykro mimo ze jestem juz stare 30 letnie prawie „dziecko” mojej mamy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-10, 16:43   #58
SugarbabyLove
Zakorzenienie

codo zycia na średnim pozniomie w PL hmm niewiem na pewno bysmy musieli z mezem oboje pracowac i mysle ze kolo 2000 zl zarabiać zeby bylo OK ale to niejest mozliwe z moim wykrztałceniem i z pracą w polsce..ehh
a święta no myśmy pierwsze świeta w niemczech spędzili spokojnie była u nas babcia przyjechała do nas żeby nam samotnie nie było drugie świeta byliśmy w Pl ale duzo kasy na to poszło oj dużo
do powrotu no moi rodzice mowią że zawsze jest tam dla mnie miejsce u nich ale ja juz sie tam nie czuje jak w domu.. duzo sie zmienilo za duzo jak dla mnie niejest tak Rodzinnie jak kiedyś.. tak naprawde najlepiszy kontakt mam teraz z babcią do ktorej systematycznie dzwonie wysylam paczki listy.. no i koleżanki czasem na NK czy na gg popiszemy a tak to tak naprawde nic tam niema żeby mnie jakoś bardzo ciągnęło może poza Polskim jedzeniem i znajomymi, rodzina juz nie zabardzo jak pisałam..
Stary 2011-03-10, 16:50   #59
2018070520180950
Konto usunięte

Cytat:
do powrotu no moi rodzice mowią że zawsze jest tam dla mnie miejsce u nich ale ja juz sie tam nie czuje jak w domu...
to samo mam ..niby tak samo traktuja ale nie czuje sie jak w domu traktuja jak goscia choc twierdza ze nie..
Stary 2011-03-10, 19:32   #60
SugarbabyLove
Zakorzenienie

kachaa- noo właśnie

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości