Psy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-13, 09:21   #31
lapinne
Zadomowienie

Dot.: Psy

mloda wstaje wtedy, kiedy ja wstaje, kiedy w weekend mam ochote dluzej pospac, ona spi ze mna i mnie nie budzi. dopiero ja ja budze na spacer i czesto jest tym faktem zbulwersowana.

potem sniadanie i mloda idzie spac dalek. ok 11-12 pierwsze wyjscie w pole na ok 2-3 godziny. zaleznie od pogody oczywiscie.
w kime. i nastepnie dlugi spacer czesto ze znajomymi psami, wiec wtedy juz mloda nie pracuje, ale zwyczajnie sie bawi. pozniej obiadokolacja. a poznym wieczorem jeszcze przebiezka po pakrku.

w ciagu tygodnia ja wychodze duzo wczesniej do pracy niz moj TZ, ktory pracuje jak mu psuje, bo jest panem wlasnego losu, wiec pierwszy spacer jest z panem, a drugi wspolny jak ja wroce lub tez tylko ja z nia ide.

generalnie strasznie zal mi pieskow, ktore zamiast na spacery wychodza tylko na krotkie siku dlatego, ze np. sa male i ich wlasciciele sadza, ze wiecej nie potrzebuja lub tez nikt nie ma dla nich czasu. dla mnie szczesliwy pies, to wybiegany pies. niezalezne od rasy.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 09:34   #32
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
generalnie strasznie zal mi pieskow, ktore zamiast na spacery wychodza tylko na krotkie siku dlatego, ze np. sa male i ich wlasciciele sadza, ze wiecej nie potrzebuja lub tez nikt nie ma dla nich czasu. dla mnie szczesliwy pies, to wybiegany pies. niezalezne od rasy.
W zupelnosci się z Tobą zgadzam. Tez uwazam ze kazdy pies bez wzgledu na "rozmiar" potrzebuje ruchu , biegania, zabawy na powietrzu. Jednak moje psy z rana nie mają na to chęci. Rano spacer trwa jakies 20-30 minut, za to po poludniu, jak wracamy wszyscy (tzn pieski i ja z mezem) z pracy , to spacer jest dlugiii Ok 1,5-2 godziny, potem maluchy nie chcą już spacerowac, widac ze są zmeczone. Wieczorkiem poznym jeszcze truchcik jak ja jezdze na rolkach , czy tez wspolny truchcik i spanie Nie wyobrazam sobei wyprowadzac malych powiedzmy 2 x dziennie na 10-15 minut.
Stary 2011-03-13, 09:52   #33
lapinne
Zadomowienie

moj pies rano tez pedem wraca z powrotem do lozka.

wiadomo-maly piesek, krotkie lapki, ale jednak piest to pies.
Stary 2011-03-13, 10:54   #34
karmazynka99
Zakorzenienie

mój piesek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PB020203.jpg (113,3 KB, 21 załadowań)

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 11:01   #35
Gregorynka
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o poranne wskakiwanie do łóżka to pies ma dni, że o 6 rano przychodzi lizać po twarzy (ale jak jej mówię "no weź, daj spokój, ja chcę spać", to odwraca się i odchodzi, albo kładzie się obok). Kiedy indziej w ogóle nie raczy rano przyjść, wtedy trzeba ją zawołać aby przyszła się przywitać. Najczęściej wskakuje do łóżka w momencie,gdy słyszy budzik.
Kot natomiast wchodzi mi na głowę codziennie rano, również po wyłączeniu budzika. Nie ważne, że przed chwilą wyszedł z kuwety i akurat stara się wepchnąć tyłkiem na poduszkę. Albo zarzucić mi swoją kitę na twarz. Ale to wątek o psach

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 11:17   #36
qilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Czyli Amerykańska Akita, tak?
tak, dokładnie

popularna ostatnio rasa - jakoś często je widuję
Stary 2011-03-13, 11:27   #37
nurazuki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez qilka Pokaż wiadomość
tak, dokładnie

popularna ostatnio rasa - jakoś często je widuję
Pokaz

Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera
nurazuki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 11:35   #38
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość
...Moje male wstaja zawsze razem, o tej samej porze...
My się zawsze śmiejemy, ze nasze maja zegarki w "dupkach". O której by w nocy późno nie wyszły pobudka jest zawsze o tej samej czyli 5.30 .
Jedno zaczyna ciche "hau" a potem cała graja się domaga wyjścia

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
...Tez uwazam ze kazdy pies bez wzgledu na "rozmiar" potrzebuje ruchu , biegania, zabawy na powietrzu. ...
I ja sie z Wami w tej kwestii całkowicie zgadzam . Kazdy psiak czy maleńki czy duzy potrzebuje codziennej dawki ruchu. Nieporozumieniem jest dla mnie to, ze niektórzy kupuja sobie małe tzw. miniaturowe rasy u uczą je np. załatwiać się do kuwety?!
Pies to nie kot (mam na mysli kuwete) i musi mieć możliwość wyjścia codziennie na spacer : minimum 3 razy dziennie.

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-03-13 o 11:38
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 11:40   #39
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
I ja sie z Wami w tej kwestii całkowicie zgadzam . Kazdy psiak czy maleńki czy duzy potrzebuje codziennej dawki ruchu. Nieporozumieniem jest dla mnie to, ze niektórzy kupuja sobie małe tzw. miniaturowe rasy u uczą je np. załatwiać się do kuwety?!
Pies to nie kot (mam na mysli kuwete) i musi mieć możliwość wyjścia codziennie na spacer : minimum 3 razy dziennie.
Koleżanka mojej siostry ma taką suczkę - yorkshire terriera.
Sunia cały dzień siedzi w domu, załatwia się do kuwety, na spacery nie chce chodzić.
Dziwne to.
Stary 2011-03-13, 11:51   #40
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Koleżanka mojej siostry ma taką suczkę - yorkshire terriera.
Sunia cały dzień siedzi w domu, załatwia się do kuwety, na spacery nie chce chodzić.
Dziwne to.
Oj, niektórzy nie rozumieją, że york to pies pracujący! tzw. "szczurkarz". To nie pies ozdobny na poduchy (a takie tez muszą wychodzić na spacery) ale rasa powstała do czegoś innego

Ps.
A my jestesmy juz po "wizycie" z naszymi buldozkami i mopsami w lesie. Było cudnie a psy "padły" i spia jak zabite

Czas edycji: 2011-03-13 o 11:52
Stary 2011-03-13, 11:53   #41
Gregorynka
Zakorzenienie

Nie no spoko, niech się załatwia do tej kuwety, ale niech będzie też normalnie wyprowadzana. Ja rozumiem, że ktoś może pracować na popołudnie i ciężko mu wstać o tej 6 rano aby wyjść z psem, ale analogicznie niech ostatni spacer będzie bardzo późno, a nie przed 21 . Nie wiem, czy mój pies, który na deszcz wychodzi jak za karę, albo wychodzi ale po chwili patrzy na mnie i się trzęsie (że niby mu zimno bardzo) nie wolałby w spokoju się skupić w kuwecie, a na spacer wyjść przy lepszej pogodzie. Ale niestety, mój pies się do kuwety nie zmieści.

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 12:00   #42
marzena1979
Raczkowanie

No to i ja dołączę
Mam 3 duuuuze psiska. Dwa owczarki długowłose i doga niemieckiego. Warunki mam ,bo mieszkam przy miescie w duuuzym domu z duuuzym ogrodem. Codziennie poswiecamy na spacery ok 2 godz po poludnia i ok 2 godz pod wieczor, procz tego wypuszczam je na ogrod na siku .

Ja nie pracuję, więc caly czas spedzam w domuz nimi, wystarczajaco duzo, by moc odpowiednio się nimi zajac. Po powrocie do domu maz się z nimi wyglupia i bawi
marzena1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 12:22   #43
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Ps.
A my jestesmy juz po "wizycie" z naszymi buldozkami i mopsami w lesie. Było cudnie a psy "padły" i spia jak zabite
Wlasnie tak się zastanawiam...fajnie musi to wygladac jak idziecie na spacer z "cała bandą" co?
Zapewne ludzie reaguja usmiechem prawda? Ja na pewno bym nie przeszla obojętnie, ilu Was z domownikow wychodzi z "zgrają"?

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
. Nie wiem, czy mój pies, który na deszcz wychodzi jak za karę, albo wychodzi ale po chwili patrzy na mnie i się trzęsie (że niby mu zimno bardzo) nie wolałby w spokoju się skupić w kuwecie, a na spacer wyjść przy lepszej pogodzie. Ale niestety, mój pies się do kuwety nie zmieści.
moj tak samo robi. Jak pada to 3 min i do domu zasuwa. Musze ciagnac go sila jak pada, zeby wyszedl "poza daszek', ktory jest przed klatka
Stary 2011-03-13, 13:26   #44
qilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nurazuki Pokaż wiadomość
Pokaz
oto i Tabasco
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0177.jpg (98,6 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0142.jpg (132,9 KB, 26 załadowań)
Stary 2011-03-13, 13:46   #45
myny
Raczkowanie

Cytat:
Nie no spoko, niech się załatwia do tej kuwety, ale niech będzie też normalnie wyprowadzana. Ja rozumiem, że ktoś może pracować na popołudnie i ciężko mu wstać o tej 6 rano aby wyjść z psem, ale analogicznie niech ostatni spacer będzie bardzo późno, a nie przed 21 . Nie wiem, czy mój pies, który na deszcz wychodzi jak za karę, albo wychodzi ale po chwili patrzy na mnie i się trzęsie (że niby mu zimno bardzo) nie wolałby w spokoju się skupić w kuwecie, a na spacer wyjść przy lepszej pogodzie. Ale niestety, mój pies się do kuwety nie zmieści.

ja niestety nie mam takiego "problemu" i moj pies uwielbia snieg, deszcz i lod... a czasami wolala bym zeby ona chciala juz wracac ale nie ona nie zrobi siusiu bo gania po sniegu i sie w nim tarza... a jak pada albo lezy snieg to caly dzien siedzi na oparciu fotela jak kot i patrzy sie za okno

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
oto i Tabasco

sliczny
Stary 2011-03-13, 14:10   #46
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Nie no spoko, niech się załatwia do tej kuwety, ale niech będzie też normalnie wyprowadzana. ...
Tak, tak jeśli miał sie męczyć wstrzymywaniem (bo właściciel pracuje) to lepiej jak załatwia się w jednym miejscu i moze wtedy być kuweta . Tylko właśnie aby to nie było trybem załatwiania non-stop - w tym sensie sie wypowiadałam.
Uważam ,że każdy może miec psa nawet ten co pracuje - ważne tylko jak postępuje i jak sobie wszystko poukłada.
Stary 2011-03-13, 14:11   #47
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
moja mloda tez miala super strupa w okolicach pachy. wygladal on obrzydliwie.
mysle, ze byla o albo rana bojowa albo gdzies sie w krzakach zahaczyla.
jednak codzienie sprawdzalam, czy juz odpada, gdyz bardzo nie lubie, jak ona ma cokolwiek na skorze.

fajne kundlisko. ile on juz ma?
bo to jest co prawda kundel, ale widac, ze owczarkowy.
jak ma powyzej roku, to owszem, czas na biegi.
jesli nie, to mu na razie odpusc. raczej zawsze warto poczekac do momentu az stawy przestana sie rozwijac.
ale jesli juz, to powiem ci, ze taki rowny trucht jest dla psa zdrowy.

a puszczasz go ze smyczy?
Ja tej rany nawet nie zauważyłam, bo jest tak dziwnie schowana pod sierścią, że dopiero jak trafiłam ręką na sterczącego strupa to się dowiedziałam.
Muszę sprawdzić ogrodzenie bo wydaje mi się, że w jednym miejscu oczko siatki znów pękło i stąd ta rana.

Ma ok 3-4 lat.
Nie spuszczam go. Niby reaguje na przywołanie ale nie dam sobie ręki uciąć, że zareaguje bezwzględnie, np. przy wielu rozpraszaczach itd.
Ale jak nie ma tragicznego śniegu to chodzimy do parku i tam po polanie lata na taśmie. Tam też ćwiczymy przywołanie
Tylko w zimę to gorzej, szybko mu marzną łapy, jakiś idiota sypie w parku solą...

Cytat:
oto i Tabasco
Cudo Ja jestem zakochana w Akita Inu od kiedy dowiedziałam się, że taka rasa istnieje Tylko w tej Japońskiej. Chciałam go na drugiego psa za kilka lat ale to chyba nie jest dobry pomysł...

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-03-13 o 14:12
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 14:15   #48
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Wlasnie tak się zastanawiam...fajnie musi to wygladac jak idziecie na spacer z "cała bandą" co?...
Mieszkam niedaleko lasu od którego dzieli nas tylko łąka, rzeka i już się rozpościerają lasy Chojnowskiego Parku Krajobrazowego. Wiec ludzi jest maleńko ale faktycznie jak sie idzie z naszsymi psami to zawsze sa usmiechy. Jak chodzimy w ramach socjalizacji (z ulicą i jej odgłosami ) to ludzie jadący samochodami zawsze się patrzą na nasze czworonogi i widać, że komentują ze raczej z usmiechem.

Czas edycji: 2011-03-13 o 14:16
Stary 2011-03-13, 15:13   #49
motylek1007
Zakorzenienie

dzis tak ładne ze mieliśmy kilku km spacer i mam psa z głowy do wieczora

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 15:26   #50
myny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
zazdroszcze :p moja nigdy nie traci energi... jaks sie zmeczy to idzie na chwilke spac i dalej mogla by ganiac :p
Stary 2011-03-13, 16:04   #51
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Ja tej rany nawet nie zauważyłam, bo jest tak dziwnie schowana pod sierścią, że dopiero jak trafiłam ręką na sterczącego strupa to się dowiedziałam.
Muszę sprawdzić ogrodzenie bo wydaje mi się, że w jednym miejscu oczko siatki znów pękło i stąd ta rana.

Ma ok 3-4 lat.
Nie spuszczam go. Niby reaguje na przywołanie ale nie dam sobie ręki uciąć, że zareaguje bezwzględnie, np. przy wielu rozpraszaczach itd.
Ale jak nie ma tragicznego śniegu to chodzimy do parku i tam po polanie lata na taśmie. Tam też ćwiczymy przywołanie
Tylko w zimę to gorzej, szybko mu marzną łapy, jakiś idiota sypie w parku solą...

Cudo Ja jestem zakochana w Akita Inu od kiedy dowiedziałam się, że taka rasa istnieje Tylko w tej Japońskiej. Chciałam go na drugiego psa za kilka lat ale to chyba nie jest dobry pomysł...
ale ty go nie masz od wczesnego dziecinstwa...
nie mialas szansy wykorzystac naturalnej checi trzymania sie blisko malego psiego gnojka.

to faktycznie warto zainwestowac w smycz do joggingu. chociaz styknie tez taka, ktora mozna sobie zapiac wokol pasa. no i z nim biegac.

a przy rowerze probowaliscie?

przed nami nauka plywania. tzn mloda juz rozpoczela sezon, ale teraz musze ja nauczyc wchodzenia do wody na komende, a to proste nie bedzie...

mi sie kiedys strasznie podobaly shiby. takie tlusciutkie liski.
ale u mnie w domu to inny pies niz z gr VII zagosci najwczesniej na emeryturze. na razie nie ma innej opcji niz wyzel i to brytyjski)
Stary 2011-03-13, 16:37   #52
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
U nas też tak jest - po wiekszym "wyjściu" czy np. po wystawie zawsze jest "wielki spokój"
Stary 2011-03-13, 17:00   #53
qilka
Raczkowanie

Cytat:
Akita Inu to wspaniały pies, no i wszyscy czują przed nim respekt:P
Stary 2011-03-13, 17:03   #54
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Akita Inu to wspaniały pies, no i wszyscy czują przed nim respekt:P

ale tez bardzo trudny...

i to czesto widac, bo trafiaja do nieodpowiednich ludzi.
Stary 2011-03-13, 17:15   #55
sylwiszon757
Zakorzenienie

GG do sylwiszon757

a ja właśnie wróciłam od dziadków, sunia się wyhasała i teraz śpi jak dziecko
Stary 2011-03-13, 17:33   #56
qilka
Raczkowanie

Cytat:
ale tez bardzo trudny...

i to czesto widac, bo trafiaja do nieodpowiednich ludzi.
no tak, to fakt! pies potrzebuje jednego stanowczego właściciela. na jego szkolenie trzeba poświęcić sporo czasu. ja z moim psem chodziłam na szkolenie i dzięki temu o wiele łatwiej się nam współegzystuje
rasa ta mino swego upartego charakteru cechuje się dużym oddaniem dozgonną przyjaźnią wobec domowników. Akita to symbol psiej wierności - na dobre i złe, znana jest opowieść o psie doktora Ueno, który ma nawet swój pomnik
Stary 2011-03-13, 18:08   #57
MissMiss
Rozeznanie

hej, i my dołączamy to znaczy ja i mój kochany pies Pako. Pako jest psem rasy berneński pies pasterski i ma 9 miesięcy. Niesamowicie przywiązany i oddany, wielki pieszczoch i czysta radość

Mowa była o spacerach w deszczu..cóż berneńczyki uwielbiają spacery w taką pogodę. Nie mówiąc o śniegu i mrozie..wtedy to dopiero jest zabawa z kolei w piękną, słoneczną pogodę szybko się męczą. Jest im po prostu za gorąco. Dziś na przykład na szkoleniu dość szybko się zmęczył i po pół godzinie już starsznie dyszał i nie interesowały go nawet gonitwy za psami..
a co do pobudek, psiak na szczęście śpi spokojnie w weekendy do 8, po spacerku i śniadanku idzie dalej spać, tak i jego właściciele. Rano na spacery wychodzi mój TŻ, trochę wynika to z tego faktu, że mnie trudno obudzić a on ma sen jak zając
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 18:57   #58
motylek1007
Zakorzenienie

moj nadal spi

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 19:32   #59
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Też mam taką nadzieję

Mój pies zerwał sobie strupa (nie mam pojęcia po czym ten strup, może kot go uszkodził a może o coś zahaczył w grodzie) i odstawił piękną scenę histerii gdy zbliżyłam się do jego nogi z wodą utlenioną
Z tym radzę uważać. Ja też kiedyś podczas drapania psa wyczułam u niego 'strupka'. Pojechałam z nim do lecznicy.Pies musiał przejść badania, bo było podejrzenie raka, na szczęście 'strupek' okazał się brodawką, którą wycięto podczas operacji łapy.

Ostatnio walczę z kaszakami, które się odnawiają
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 19:56   #60
mandarynkka86
Rozeznanie

A ja wlasnie wrocilam z centrum handlowego z torbą pelną nowych zabawek , gryzakow, piłek, maskotek i maluchy mimo ze zmeczone, bawia się nowymi zabaweczkami. Robię takie zmiany co jakiś czas dla urozmaicenia im zywotu Stare wywalam, chyba ze są jakies ulubione to zostawiam. Ja mam teraz luz, ok 22.00 idziemy jeszcze na bieganie

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości