![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: :(
Dlaczego śmieszne? Kobiety rodziły bez EBMu od tysięcy lat, więc bez EBMu można myślę zaryzykować stwierdzenie, że gumki+tabletki=100%.
Po drugie nie wiemy, jak Autorka przykładała się do regularności, a po trzecie to nie jest parę procent, tylko nawet mniej niż promil. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W teorii: jasne, może się zdarzyc sytuacja, że zapomni tabletki, zapomni o tym, że zapomniała i pęknie tego samego dnia gumka. Tylko powiedz mi jak bardzo możliwe to jest w praktyce? Bo uważając, że to prawdopodobne i może się na 100% zdarzyc chyba sama narażasz się na śmiesznośc. Co do autorki: pisała, że brała anty, ale ja zrozumiałam, że WCZEŚNIEJ nie teraz.
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko nie wiem czemu ale po Twoim poście miałam wrażenie że Ty już wiesz co chcesz zrobić tylko nie potrafisz tego napisać. Pieniędzy nie, czasu nie, zakończenie studiów nie, studia w ciąży nie,warunki na dziecko-nie. Dla mnie to daje jasny wniosek. Musisz pogadać z chłopakiem. Jeśli zdecydujesz się urodzić pewnie bedziesz musiała przerwać studia , iść na stałe do pracy. Studia ew dokończysz kiedyś tam.
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Oddawanie dziecka też jest debilne, ktoś w tej ciąży musi chodzić, znosić złe samopoczucie, etc.
Nie róbmy tutaj kolejnej nic nie wnoszącej dyskusji zwolenników i przeciwników aborcji.
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sorry, ale jak się zaczyna z seksem to trzeba znac konsekwencje i wiedzieć że z tego może być dzieciak, zwłaszcza jak się źle zabezpiecza. a jak nie ma opcji utrzymania siebie i dzieciaka, to po co było ryzykować? no,ale teraz to troche po frytkach. widac że chcesz oddać dziecko-ale możesz potem bardzo żałować, masz 9 miesięcy do namysłu. no chyba że...sama wiesz. no ale nakłanianie jest nielegalne(choć uważam że kobiety powinny mieć prawo)
Edytowane przez vainilla Czas edycji: 2011-04-06 o 18:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ja z tego fragmentu wnioskuję, że autorka wtrąciła te tabletki jako przykład, że na nich też się okres spóźniał a nie jako informację, że brała je i wpadła jakimś cudem(co dla mnie jest bzdurą i luką w wiedzy autorki bo "okres" w 3 cim lub 4-tym dniu przerwy w braniu tabletek jest sprawą normalną).
Wiek: 23 lata Wzrost: 165 cm Waga: Było: 83 kg Jest: 75,5 kg Będzie: 58 kg Edytowane przez andzia1989r Czas edycji: 2011-04-06 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny , co prawda to prawda, ale jest sens o tym mowic teraz, jak juz zaliczyli te wpadke? Autorko, jak widzisz nikt Ci nie pomoze ani z wychowaniem dziecka, ani z przeprowadzeniem aborcji, wiec jedyne o co Cie prosze to nie uzalezniaj takiej decyzji od opinii innych. Tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma dziewczyna pecha i tyle. Takie przypadki są bardzo rzadkie ale kurcze, zdarzają się. Może jej organizm tabletek nie tolerował, zdarza się, rzadko, ale się zdarza, zę tabletki nie działają tak jak powinny i mimo regularnego brania nie zabezpieczają jak trzeba. Może gumka była felerna, ale przecież to nie jej wina - ona ze swojej strony zrobiła wszystko, co mogła, by ciąży uniknąć, więc dlaczego ją atakujecie? Ja sytuacji współczuję no i powtórzę po dziewczynach - opcji masz właściwie niewiele. Musisz sama, wg własnego sumienia, serca i rozumu postanowić, co będzie dla ciebie najlepszym wyjściem. Potem obgadać to z chłopakiem, a potem cóż - żyć według swojego postanowienia, jakiekolwiek by ono nie było.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
laska z lekarskiego i nie wie skąd się dzieci biorą
daruj sobie te studia, albo przejdz na npr (lepiej działa) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co innego jest jak ktoś ma warunki na dziecko, a co innego jak ich nie ma
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;26197497]laska z lekarskiego i nie wie skąd się dzieci biorą
daruj sobie te studia, albo przejdz na npr (lepiej działa)[/QUOTE] Po co te komentarze? Autorka jasno napisała, że się zabezpieczała i to rozsądnie. Miała pecha - musisz ją jeszcze bardziej dobijać?
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
Jasne. Po 9 miesiącach męczarni z ciążą i porodzie, którego nie chcę. Już na to idę. W imię świętości życia poczętego.
Przychylam się do wypowiedzi muszynianki. Której nie wyraziła...to moje prywatne zdanie i dotyczy czysto hipotetycznej sytuacji, gdybym się znalazła w sytuacji autorki. ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- wyrzutów sumienia też nie gwarantuje. Mnie by gwarantowało święty spokój od problemu na przykład. Ale racja, nie róbmy kolejnego wątku o jedynie słusznych poglądach w sprawie aborcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Debilne w jej kontekście, bo z tego co mówi, nie jest aż tak źle. Skończy studia i będzie siedzieć na kasie. I będzie młodą jeszcze matką, z całym życiem przed sobą i nie będzie się musiała martwić, kiedy będzie dobry moment na dziecko - czy przed specjalizacją, czy po, czy przed doktoratem, czy po, czy jak będzie z-cą ordynatora, czy wcześniej.
Bądźmy poważni - nieskuteczne tabletki+guma to jakaś kazuistyka i nie ma co o tym gadać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;26197497]laska z lekarskiego i nie wie skąd się dzieci biorą daruj sobie te studia, albo przejdz na npr (lepiej działa)[/QUOTE] Twój komentarz stanowi istotny dowód poziomu twojego myślenia. A i empatii też. ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Dziewczyno, ja napisałem tylko, że nie jest tak źle, jak to przedstawia. Szczerze mówiąc mam gdzieś, co zrobi. Odezwałem się tylko dlatego, że znam dobrze te studia i znam dziewczyny w podobnej sytuacji. I tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
A wyjechałaś tak ostro, jakby to twoja krucjata życiowa była - odwodzić panie od aborcji. A już argument, pt."oddać" jest wprost śmieszny. Ciąża i poród to ogromne obciążenie, jak ktoś nie widzi powodu, to jest bez sensu rodzić, by oddać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2011-04-06 o 19:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
jestem tego samego zdania.
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Czy ja tego użyłem gdzieś jako argumentu? Argumentu za czym? Debilne jest nakłanianie do aborcji dziewczyny, dla której jest to ostatecznością. Ma wiele możliwości. I argument o spieprzonym życiu jest do niczego, bo nic sobie nie spieprzy. Skończy po Bożemu studia, zarobi niemało i będzie się cieszyła dzieckiem. To, że nie pojedzie przez trzy lata w góry - no kicha. Ale powtórzę - BEZ PRZESADY.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorka mogła używać gumek wtedy, gdy wymiotowała i była pewna, że jest zagrożenie, ale nie używała ich codziennie razem z tabletkami, wiec jeśli tabletki z jakiegoś powodu nie działały to nie była dodatkowo zabezpieczona cały czas. Takie rzeczy naprawdę się zdarzają. Nie każdy organizm reaguje tak samo na leki, czasem one po prostu nie działają. Trzeba mieć sakramenckiego pecha do tego, no ale cóż, zdarza się...
Edytowane przez Narrhien Czas edycji: 2011-04-06 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Dlatego piszę tabletki+gumki...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Dzieki Dziewczyny za odpowiedzi.
W ramach wyjaśnienia - nie chce litości, jak to ktoś ujął. Wpadłam, to "mój problem" i jakoś muszę go przejśc, tylko jeszcze nie wiem tak. Liczyłam, ze moze spotkam tu wypowiedzi dziewczyn ktore w podobnej sytuacji były - jak sobie poradziły, jak z biegiem czasu oceniaja swoje decyzje... Ciaza była wpadka, tabletki BRAŁAM (YAZ, skończyłam 7 opakowań) - dwa miesiace temu chorowałam trochę i np.wymiotowalam - dodatkowo uzywalam wtedy prezerwatywy - pomimo tego, ze lekarz zapewnial ze jesli wymioty nie nastapia od razu po spozyciu tabletki a po kilku godzinach - skutecznosc nie jest obnizona...moze za krótko dodatkowo uzywalismy prezerwatyw...moze mialam zwyczajnego pecha, moze tabletki nie były dobre dla mojego organizmu, moze sesja i nie spanie kilka dni z rzędu rozregulowały mi organizm... Uwazam ze nie bylam mniej odpowiedzialna od wiekszosci dziewczyn w moim wieku... i szkoda mi slyszec komentarze o prezerwatywach kupowanych aptekach, nalogowym piciu alkoholu i innych... bywam w aptece. alkoholiczka nie jestem ![]() aptrp - chciałabym, żeby było tak prosto jak mowisz. sa przeciez nianie dla dzieci, studia mozna robic majac dziecko... boje sie miec dziecko dla którego nie bedę miec nawet godziny dziennie, boje się polegac na niani, skoro z tego co zarabiam trudno mi przez rok odlozyc na 2 tygodnie wakacji... BARDZO chcialabym realizowac swoje zycie tak jak mowisz, tylko nie wierze, że się to uda... nie wiem co zrobie, wiem, że nie pogodzę moich marzen i planów z dzieckiem... nie znam nikogo kto w ciązy lub z dzieckiem skonczylby studia medyczne, szczegolnie jesli dziecko pojawia się na poczatku studiowania...a tym bardziej nikogo kto sam sie utrzymuje, nie ma pomocy finansowej i babci, która dzieckiem się zajmie... dzisiaj czeka nas napewno ciezka rozmowa, decyzje pewnie nie, bo to za szybko...chociaż o te kilka dni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeśli to prawda, to właściwie po tym zdaniu, które zacytowałam widać, że Ty już wiesz, co jest dla Ciebie najważniejsze. Więc dlaczego piszesz, że nie wiesz co masz zrobić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może nie każdy chce coś robić 'po bożemu" ^ ^
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
prosze Cie, nie upraszczaj w taki sposób moich wypowiedzi - napisałam, że skakaliśmy z radości, że udalo nam sie kilkaset złotych zaoszczędzic by pojechac gdzies latem (i ze przeraza mnie to, czy w jakikolwiek sposób dalabym rade dziecko utrzymac - pracując tak jak teraz, a to wbrew temu co myslą inni ciężka praca - nie miałabym na to szans...) - a nie, że to dla mnie ważniejsze od dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Osoba studiująca kierunek lekarski:
-twierdzi, że okres spóźniał jej się 2 tygodnie(brała tabletki). Pytam jak to możliwe? Przy tabletkach nie ma okresu a krwawienie z odstawienia, które sporadycznie może się nie pojawic. Szybciej zresztą pisze, że na tabletkach spóźniał jej się 3-4 dni, gdzie przecież okres w 3 lub4 dniu przerwy w braniu jest NORMALNY i prawidłowy. - co do zajścia w ciążę. Pojawiło sie stwierdzenie, że jak była potrzeba to stosowali gumki ale może ZA KRÓTKO. To co? Od połowy stosunku, czy może za krótko jak antybiotyki brała i po nich? Coś mi się zdaje, że w tym jest clou sprawy. Błąd użytkownika. Zresztą jak w 99,9% przypadków. Jak osoba z LEKARSKIEGO kierunku może miec takie totalnie zerowe pojęcie o działaniu tabletek anty i funkcjonowaniu organizmu na nim?
Wiek: 23 lata Wzrost: 165 cm Waga: Było: 83 kg Jest: 75,5 kg Będzie: 58 kg Edytowane przez andzia1989r Czas edycji: 2011-04-06 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Nie pamiętasz, ile wiedziałaś będąc na pierwszym roku?
![]() Autorko - zrobisz, co zechcesz, wiedz tylko, że dziewczyny w Twojej sytuacji dawały sobie radę nie niszcząc sobie życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko, to będzie Twoja decyzja. Nie jestem "prolife" ale pewno mam spaczone pojmowanie świata i ciąży przez moje przyszłe trudności z zajściem w nią. Ja bym urodziła i próbowała jakoś to poukładać, bo w wieku 20 lat czułam się dość odpowiedzialna mentalnie i gotowa na potencjalne macierzyństwo. Zależy jak Ty się z tym czujesz i ile chcesz poświęcić dla dziecka, a może to wcale nie będą aż tak ogromne wyrzeczenia? Może jakoś uda się zrobić studia? Nie te, to podobne? Czasem życie samo się zaskakująco układa... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.