![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: studia zaoczne gorsze od dziennych?
moim zdaniem to zalezy jaki kierunek
![]() ![]()
![]() |
#32 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie też są różni wszystko zależy tak samo jak i na dziennych i zaocznych mogą się trafić totalne lenie na garnuszku rodziców tak samo i tutaj i tutaj mogą się trafić ambitne i pracowite osoby tak samo zresztą jeden pracodawca będzie na to patrzył a inny nie no różnie jest ![]() Cytat:
jak się chce to wiele można pogodzić prawda jest taka, że niektórzy to i studiując zaocznie nie będą się w stanie tak zakręcić żeby doświadczenie zdobyć i tyle.. Cytat:
![]() no nie oszukujmy się ale fakt faktem jest że porównując plany zajęć studiów dziennych i zaocznych to fizycznie godzin na uczelni spędzają więcej studenci dzienni na ogół (no bo są i takie kierunki gdzie na dziennych się siedzi na uczelni 3 dni na krzyż w tygodniu) inna sprawa, że i tak to nie oznacza okrojonego programu - jedynie okrojone zajęcia bo np. u mnie na uczelni zakresy egzaminów i na dziennych i zaocznych były identyczne więc umieć trzeba było to samo tyle że niekoniecznie się ludzie uczyli w tym samym miejscu to czego kto się sam w domu nauczy to dalej sprawa studenta (a swoją drogą i obecność na zajęciach wyciągania z nich wiedzy nie gwarantuje) powtarzając się - wszystko zależy Cytat:
jest opcja dobrej pracy, jest możliwość studiowania zaocznie i przede wszystkim są chęci i ambicje? No to nic tylko korzystać z możliwości zdobycia wykształcenia i doświadczenia jednocześnie. Jak ktoś ma pracować w mac'u tylko po to żeby związać koniec z końcem i żeby tylko mieć jakikolwiek papier no to ja sensu nie widzę podobnie jak i nie widzę sensu chodzenia na byle jakie studia dzienne tylko dla samego chodzenia I nawiasem mówiąc - ja praktycznie wśród znajomych nie miałam ludzi którzy by nie pracowali w czasie studiów dziennych. Część pracowała gdzie popadnie, co bardziej "obrotni" pracowali normalnie w zawodzie. Ale zdecydowana większość pracowała. Czasy kiedy to student studiów dziennych nie mógł pracować dawno minęły a chyba tylko skończone lenie się teraz zasłaniają tym, że nie mają doświadczenia bo studiowali dziennie (nie mówię o kierunkach gdzie człowiek od świtu do nocy na uczelni siedzi oczywiście chociaż i na takich ludzie potrafią dorabiać). Dla chcącego nic trudnego - doświadczenie w zawodzie przy odrobinie chęci (i umiejętności oczywiście) zdobyć można i wcale do tego nie potrzeba żadnego wujka ani innych pleców. I jak pisałam - jak ktoś nie wie jak to i system studiowania mu nie pomoże. Jak ktoś się umie zebrać to zawsze sobie poradzi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Moje doświadczenie potwierdza opinię, że studenci zaoczni mają łatwiej. Studia licencjackie kończyłam na niewielkiej uczelni w systemie dziennym, z kolei na mgr poszłam na zaoczne na "większy" uniwersytet. Koniec końców, poziom mgr był nieporównywalnie niższy niż poziom licencjackich na młodej, państwowej uczelni bez prestiżu. Dla mnie to był szok. Zjazdy co dwa tygodnie, tylko sobota i niedziela i to nie całe. Wyglądało to tak,że skoro płacimy te kilka tys. za rok, to będą nas pzrepuszczać, żeby tylko nie zakręcić kranika z kasą. Dodam tylko, że na moim roku było bardzo dużo osób starszych (niejednokrotnie od samych prowadzących zajęcia), które tłumacząc, że im tytuł mgr potrzebny jest po to, by awansować w pracy, potrafiły tak omamić dr i prof., że ci dużo nam odpuszczali. Jednak, gdy dosżło do pisania pracy mgr i obrony, to już tak kolorowo nie było. Uważam jednak, że osoby, które pracują w tygodniu i w weekendy studiują, fizycznie nie mają możłiwości ogarnięcia materiału ze studiów dziennych. I dodam, że nie wyobrażam sobie studiowania filologii czy np. prawa zaocznie, bo to się mija z celem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak jest teraz.. ale mojej koleżance 5 lat temu powiedzieli, że lepiej żeby sobie znalazła jakiegoś wujka Ordynatora.
Możliwe,że teraz jest inaczej ale to chyba nadal zależy od Uniwersytetu Medycznego gdzie nadal patrzą na nie wiem naziwsko .. czy coś.
![]() |
#35 |
Zakorzeniona
|
Moja koleżanka dostała się na lekarski na UM w Warszawie, nikt w rodzinie nie był lekarzem ani nie miał nic wspólnego z medycyną. Po prostu dziewczyna świetnie zdała maturę i tyle. Druga koleżanka studiuje medycynę w Gdańsku, w rodzinie sami kolejarze. To już nie te czasy, że da się kuzynce czy córce szwagra brata wujka załatwić studia, bo jest rekrutacja elektroniczna i decyduje liczba zdobytych punktów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś parę lat w tył było kilka Akademii Medycznych na których można było studiować na wydziale lekarskim. Tydzień temu miałam w rączce Informator na rok 2011/2012 i stwierdzam, że skoro jest coraz więcej Uczelni (a nie jak kiedyś- 5) na których można studiować (mowa tutaj o wydziale lekarskim) to i kończą się w tym momencie układy a co za tym idzie - większa szansa dostanie się na takie studia.
![]() |
![]() |
#37 |
.
|
watek walkowany kilka razy. korzystaj z wyszukiwarki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie studia zaoczne są dla osób, których nie stać na studia dzienne przez 1-2 lata. Większość moich znajomych, jeśli mają co nieco w głowie i odrobinę wolnego czasu od 3go roku zaczyna z reguły dorabiać i w efekcie mało kto ma puste CV. Zresztą nie znam żadnego filologa, który miał problem ze znalezieniem sobie pierwszej "poważnej"
![]() Porównując program studiów dziennych i zaocznych na tym samym kierunku na UAMie można zauważyć kwiatki typu: Przedmiot X - studia dzienne 180 godzin/rok, studia zaoczne 84 godziny/rok + 40 godzin pracy własnej. (Szkoda tylko, że dziennym pracy własnej nikt do niczego nie dolicza.) I tak z każdym przedmiotem, więc niech nikt nikomu nie wmawia, że poziom jest taki sam i i wymagania te same. ![]()
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem, że jest sporo uzdolnionych osób na zaocznych studiach, ale często ogranicza się to tam do zdobycia papierka, bo ktoś już ma pracę.
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja skończyłam dwa kierunki dziennie, jakoś znalazłam czas i na zdobywanie doświadczenia na praktykach/stażach i na dorywczą pracę. I nikt mi nie wmówi, że na studiach dziennych i zaocznych jest podobna ilość materiału i podobne wymagania. Wszystko jednak tak na prawdę zależy od studenta - można studiować dziennie i zdobywać doświadczenia zawodowe/pracować i to samo można robić studiując zaocznie i przykładając się do nauki. Dla chcącego nic trudnego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziekan powiedział, że na zaocznych jest 60% praktyki z tego, co na dziennych. (Jestem na kosmetologii, więc praktyka jest bardzo ważna). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
U nas dziekan mówił, że odgórne zarządzenie reguluje liczbę godzin - ma być taka sama na zaocznych i na dziennych, gdyż uzyskuje się po nich ten sam tytuł. Zatem my, zaoczni, kończyliśmy rok akademicki w połowie lipca, a zaczynaliśmy we wrześniu, żeby dogonić dziennych.
Wszystko wydaje się niemożliwe tym, którzy niczego nie próbują. Edytowane przez wanda164 Czas edycji: 2011-04-26 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Porównujecie dziewczyny ilości godzin spędzonych na zajęciach ale to nie oznacza, że te osoby więcej się nauczyły. Wszystko zależy od studenta, jak chce to może się więcej nauczyć w domu chociaż ma małą ilość godzin, może też student dzienny przesiedzieć te wiele godzin na zajęciach i zupełnie nic z tego nie wynieść. Sama ilość godzin o niczym nie świadczy, a zwłaszcza gdy na niektórych uczelniach dzienni i zaoczni zdają nawet razem egzaminy. U nas tak było często więc nie ważne ile zajęć było bo i tak wymagali tego samego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mówię tylko jak wygląda sytuacja w mojej szkole jeśli chodzi o ilość godzin. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Nie uważam, że studia zaoczne są gorsze. Ale moim zdaniem jest wiele kierunków, które powinny być tylko w trybie dziennym. Nie wyobrażam sobie ludzi w niektorych zawodach po studiach zaocznych bo jednak materiał jest "okrojony" i to dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Temat rzeka i większość z Was patrzy pod siebie niestety.. ja studiuje dziennie i to jest lepsze, a ja studiuje zaocznie i to jest najlepsze
Wszystko ma swoje plusy i minusy a jak ktoś pokieruje swoim życiem to już indywidualna sprawa.. Nie każdy jednak potrafi to wykorzystać. Nawiązując do tematu- osobiście nie uważam, iż studia zaoczne są gorsze od dziennych Dla mnie w tym momencie okazały się nawet lepsze. ![]() ![]()
Edytowane przez Sesja Czas edycji: 2011-04-26 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Najlepiej pójść na kompromis: licencjata/inżyniera zrobić dziennie, a magistra zaocznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- Cytat:
![]()
Edytowane przez enviee Czas edycji: 2011-04-26 o 22:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się. I to jest moim zdaniem największa przewaga studiów dziennych. Ja akurat studiuję dziennie, jestem na garnuszku rodziców i w życiu nie pracowałam (oprócz jakiś tam ulotek przez 2 tyg. w wakacje), więc możecie już mnie linczować, ale moim zdaniem studia to oprócz nauki przede wszystkim czas na rozwój. I to przede wszystkim naukowo-osobisty, a nie zawodowy. Napracuję się jeszcze do woli, a czasu młodości już nie wrócę. Wykształcenie akademickie nie jest jednak szkołą zawodową i studia zaoczne powodują, że ta ważna część studiów jest bezpowrotnie tracona - mam na myśli czas na rozwój, na dojrzewanie, czytanie, włóczenie się po teatrach, kawiarniane dyskusje, przygotowywanie ciekawych projektów, angażowanie się w ruchy studenckie, etc. Druga strona to rzeczywistość i fakt, że nie każdego stać na takie dojrzewanie i rozwój, o którym piszę. Więc po części rozumiem osoby, które muszą wybrać studia zaoczne. Niemniej nikt mnie nie przekona, że poziom trybu zaocznego jest taki jak dziennego. Po prostu na studiach dziennych poziom jest wyższy, zajęć więcej, a i wymagania zupełnie inne. No i ja osobiście jestem wielką przeciwniczką studiów płatnych, bo już nie raz widziałam na uczelni postawę "płacę, więc wymagam" ze strony studentów, tudzież "płaci, więc 3 mu się należy/ płaci, więc może zdawać w 15 z rzędu terminie" ze strony władz/ dziekanatów/ wykładowców.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Wszystko zależy od wszystkiego, ale nie oszukujmy się - osobie pracowitej byle jaka szkółka nie jest potrzebna do zostania specjalistą i służy tylko do kupienia papierka. Nie każde dzienne są lepsze od każdych zaocznych, ale niestety - często to jest (jak wynika z moich obserwacji na ograniczonej -oczywiście - grupie).
Warto też zauważyć, że jakoś kierunki, które wymagają "twardej" wiedzy (albo umiesz coś i tyle, albo nie -fartem się student nie prześlizgnie), są o wiele rzadziej prowadzone zaocznie/prywatnie niż dziennie/publicznie - bo wymagają konkretów. Takie "obłe" kierunki jak socjologia itp są o wiele bardziej popularne ![]() Cytat:
![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Ja odpowiem na moim przykladzie. Chce isc na studia inżynierskie, na politechnike i nigdy w zyciu nie zdecydowałabym sie na zaoczne. Dlatego ze mniej bym sie nauczyla, rowniez mialabym mniej czasu na przygotowania i ogarnięcie calej tej wiedzy. No i praca w zawodzie rowniez odpadałaby na poczatku studiów, bo o czym ja będe miala pojecie np. kończąc pierwszy rok?
![]() A pracowac macu i studiowanie inzynierskiego kierunek mija sie z celem. Wole sie juz skupic na jednym. Za to uwazam, ze jesli ktos studiuje humanistyczny kierunek, to powinien wybrac studia zaoczne... prace w zawodzie mozna jak najbardziej znalezc, nauka nie jest jakas abstrakcyjna, trudno znalezc prace bez doswiadczenia etc. etc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
![]()
Zgadzam się z Tobą cheloni. Na lekarskim i prawie prawie połowa ludzi to dzieci lekarzy i prawników. Nie mówię, że wszyscy ale pewnie większa ich część dostała się na studia po znajomości. Studiuję na WUMie i wiem jak odbywa się rekrutacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Na studiach zaocznych material jest okrojony, jednak uwazam ze studia zaoczne sa lepsze, bo w trakcie mozesz zdobywac doswiadczenie zawodowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
ja dorzucę od siebie, że studiowałam dziennie jeden kierunek, a drugi zaocznie i różnica jest ogromna... we wszystkim: w materiale, w podejściu do studentów, w poczuciu bycia studentem, w samej pracy licencjackiej... zaoczne studia to jednak dodatek do życia, raz na dwa tygodnie się pojawiasz na zajęciach... materiał baaardzo okrojony, mało pracy w grupie, projektów, praktyk zawodowcyh itd.
no i ludzie zupełnie inni - na pewno dojrzalsi, ciekawsi, bogatsi o doświadczenia życiowe... często mający rodziny, stałą pracę... więc zależy ta czym komu zależy... jesli na zdobyciu papierka - studia zaoczne, a jak ktoś chce poczuć się studentem - dzienne. a pracodawca potrafi rozpoznać jakie studia ktoś skończył, przecież gołym okiem widać w CV, że jesli ktoś pracował na cały etat np. w biurze, gdzie pracuje się od 8 do 16 to raczej mało prawopodobne, że studiował dziennie ![]() zależy od pracodawcy co jest dla niego ważniejsze... doświadczenie czy wykształcenie...? wydaje mi się jednak, że coraz częściej jednak doświadczenie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez makeupnotwar Czas edycji: 2011-04-27 o 12:12 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, to ja powiem jak to wygląda z mojej perspektywy. Poszłam na studia zaoczne, dlatego, że nie udało mi się dostać na mój wymarzony kierunek w trybie dziennym. Nie zdecydowałam się na inny, " zastępczy". Zjazdy mam często, nauka i w sobotę i w niedzielę trwa od 8.00 do 20.00, pracy jest dużo, żadnego olewactwa. Załuję, że nie dostałam się na dzienne, ale cieszę się, że po prostu mogę studiować to co chciałam.
Tż na ten przykład studiuje także zaocznie, ale z innego powodu. Niestety, żeby studiować musi pracować, jego rodzice nie mogą sobie pozwolić na zafundowanie mu szkoły, ani mieszkania we Wrocławiu( najbliższe nam miasto akademickie). Poszedł na budownictwo i pracy też ma mnóstwo. Uważam, że po prostu nie ma co ulegać stereotypom, i na mojej, i na jego uczelni są osoby, którym się CHCE i które solidnie pracują, a i znajdą się takie, które liczą na papierek i łatwy łup ![]() Jestem pewna, że u większości z was jest podobnie ![]() Pozdrawiam!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Chyba nie można uogólniać. Zależy od studiów, zależy od uczelni. Ja studiuję prawo na UJ i wiem, że jak ktoś skończy te studia i na tej uczelni to przyszłym pracodawcom wisi, czy skończył je w trybie dziennym czy zaocznym bo u nas egzaminy, a potem ogólna aplikacja są dla wszystkich takie same
![]()
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2011-04-27 o 16:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Ja również studiuję Prawo na UAM (zaocznie). Profesor od ekonomii zdradził nam swoje obserwacje, że podobno studenci zaoczni są często lepiej przygotowani do zawodu ze względu na możliwość praktyk w ciągu tygodnia. Czy faktycznie tak jest? Trudno mi powiedzieć...
Napewno nie ma tu taryfy ulgowej, po roku odpada sporo osób, wiele przechodzi na warunkach. Studia same weryfikują czy ktoś, kto poszedł na studia zaoczne (często są to osoby,które nie otrzymały odpowiedniej ilości punktów na maturze lub też pracują i nie mają innego wyjścia) da sobie radę czy też nie. Niestety są przedmioty, które musimy w części sami przerobić,opracować i się nauczyć bo przez "okrojone" liczby godzin nie wszystkie tematy pojawiają się na wykładach a są wymagane na egzaminach.
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Ja studiowalam dziennie i zaocznie. Dziennie zrobilam licencjat, a mgr zaocznie, wtedy tez zaczelam prace w zawodzie.
To juz nie te czasy, zeby studia byly wielkim rarytasem, dzisiaj studiowac moze KAZDY, doslownie kazdy, wiec pracodawca nie patrzy na to, czy jestes po studiach dziennych, czy zaocznych. Poziom na moich uczelniach (choc byly to dwie rozne) byl taki sam, burdel w dziekanacie i stosunek do studenta tez. Nie ma sie co oszukiwac. Owszem, na zaocznych bylo mi trudniej, bo musialam co drugi weekend dojezdzac 250km i pogodzic to z praca. Ale roznicy w poziomie edukacji nie ma moim zdaniem. Brutalna prawda jest taka, ze liczy sie papier.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.