![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
studia zaoczne gorsze od dziennych?
wśród niektórych ludzi (z dużym naciskiem na niektórych) panuje takie przed świadczenie iż ludzie którzy studiują zaocznie to ludzie, którzy nie dostali się na dzienne, głupie dzieci bogatych rodziców które płacą, to wymagają czyli kupują wyższe wykształcenie? niebo a ziemia? jakie wy macie zdanie na ten temat? czy osoba która studiuje zaocznie jest bardziej zorganizowana, gdyż musi pogodzić naukę z pracą? czy natomiast pracodawca kieruje się kryterium jakie kto skończył studia(dzienne czy zaoczne)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: studia zaoczne gorsze od dziennych?
Jeżeli ktoś ma prace .. - to chyba dziwnym posunięciem byłoby zwalnianie się z tej pracy i pójście na studia dzienne.
![]() Pracodawca nie kieruje się czy ktoś ma ukończone studia dzienne czy zaoczne. W CV wpisujesz, że ukończyłasz zaoczne .. ? ![]()
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Mimo, ze sama studiuje dziennie to w tym momencie, gdybym miała drugi raz iść na studia w życiu bym na dzienne nie poszła.
Osoba po dziennych studiach bez doświadczenia często jest przez pracodawców gorzej postrzegana, niż osoba po zaocznych z np. trzyletnim doświadczeniem ![]() ![]()
Edytowane przez enviee Czas edycji: 2011-04-26 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stanowczo nie zgadzam się z tym poglądem. Powiem nawet więcej- osoby które studiują zaocznie i dodatkowo pracują mają trudniej. Osoba po dziennych studia zazwyczaj ma większy problem ze znalezieniem pracy gdyż kończy studia ok 25 roku życia i jest tylko wykształcona,bez doświadczenia. Dla porównania osoba na zaocznych w tym samym wieku ma wykształcenie i kilkuletnie doświadczenie. Rozumiem takie porównanie jeśli mowa o studiach na prywatnej uczelni a studiach państwowych. Tutaj znam kilka przypadków gdzie faktycznie studia prywatne są na gorszym poziomie i pracodawca mając do wyboru- wybierał osobę ze studiów państwowych.
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Koleżanka możliwe, że została zapytana na rozmowe kwalifikacyjnej czy uczyła się dziennie czy zaocznie. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
nie uważam się żeby studenci studiów zaocznych byli gorsi od dziennych. ich zajęcia wyglądają inaczej, bo mają inaczej zajęcia rozłożone. a porównując z mojego roku ludzi z dziennych i zaocznych, to studenci stacjonarni no są bardziej dziecinni, mają zupełne inne podejście do życia (nie mówię, że to jest złe czy tak wszyscy mają, ale takie są moje odczucia co do tych konkretnych ludzi)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Studia zaoczne są lepsze pod tym względem, że w tym samym czasie można pracować i zdobywać doświadczenie.
Natomiast nikt nie wmówi mi, że poziom na studiach dziennych i zaocznych jest taki sam. Na dziennych jest trudniej i jest więcej nauki. Kropka. ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Mój ulubiony temat
![]() ![]() ![]() Hmmm, no ja idąc na studia kierowałam się perspektywą zdobycia pracy, więc stwierdziłam, że jednak doświadczenie jest najwazniejsze i poszłam po maturze do pracy i na studia zaoczne. Nie żałuję, nie chciałabym w obecnym wieku prosić mamę o kasę na wakacje np. ![]() Nie czuję się jakoś strasznie zmęczona nauką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
jakże inteligentny argument ehh
Edytowane przez sensualangel Czas edycji: 2011-04-26 o 14:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ja myślę, że trudno ocenić, które - zaoczne czy dzienne - studia są lepsze, bo to zależy od podejścia studenta. jeśli ktoś pracuje, musi się sam utrzymać, a chce się dodatkowo uczyć to zrozumiałe, że nie idzie na dzienne, bo by nie dał rady. ogólnie taka osoba, która będzie się uczyła i przygotowywała to coś po zaocznych studiach będzie miała w głowie, a poziom jej wiedzy nie powinien być niższy niż tej po dziennych.
ale z drugiej strony sama byłam kiedyś świadkiem rozmowy dwóch studentek prawa z pewnej prywatnej krakowskiej uczelni, i jedna mówiła do drugiej, że nic się nie nauczyła na egzamin bo miała jakiś wyjazd, ale że przecież 3 dostanie bez jakiejkolwiek wiedzy, więc luzik ![]() Edytowane przez elisee15 Czas edycji: 2011-04-26 o 14:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie nie ma co tu dyskutować.Każdy wybiera takie studia na jakie chce iść.Na pewno nie rozpatruję studiów zaocznych w kategorii gorszych.Poszłam na studia dziennie,dlatego że mogłam sobie na to pozwolić i tyle.Jedni idą na zaoczne,bo wolą taki tryb studiów,inni mają już pracę,inni dzieci i na tygodniu wychowują,inni nie mają co z kasą robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
mimo że nie mam nic do studiów zaocznych, a nawet uważam, że to bardzo dobre, że już w czasie studiów zdobywa się doświadczenie, to zgadzam się z tym, że poziom na studiach jest zdecydowanie wyższy i jest dużo więcej roboty. osobiście studiuję na pierwszym roku filologii i mamy naprawdę bardzo dużo zajęć i masę roboty w domu, a plan studiów zaocznych jest strasznie okrojony. wiem, że w weekend nie da się zrobić tego wszystkiego, ale według mnie, oni nie mają szans nauczyć się perfekcyjnie języka, mając tyle zajęć ile mają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzeniona
|
Ja studiuję dziennie, a też godzę studia z pracą, tak jak bardzo wielu moich znajomych. Stereotyp: "na zaocznych uczą się bogaci, którym za naukę płacą rodzice" jest równie często co "dzienni mają weekendy wolne i mają tylko studia". Jeśli chodzi o to doświadczenie zawodowe - dzienni też o to dbają. Mam wielu znajomych, studiujących zaocznie, których jedynym doświadczeniem zawodowym przez cały okres studiów była praca w fast foodzie, są jednak i tacy, którzy naprawdę pracują w swoim zawodzie. Mnie zaoczni nie imponują tym, że łączą studia z pracą, bo w obecnych czasach to norma - także wśród licealistów i studentów dziennych. To już każdego indywidualna sprawa, czy chce iść na studia dzienne czy zaoczne. Ja wybrałam dzienne, bo studiuję filologię obcą, a codzienny kontakt z językiem to jednak bardzo ważna sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
A jaka cudowna, rzeczowa odpowiedź
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Studiowanie filologii obcych na studiach zaocznych (nawet jak istnieje taka możliwość co w przypadku tych "mniejszych" filologii jest rzadkie) mija się z celem. Lepiej robić wtedy jakiś kurs językowy. Natomiast kierunki, na których jest mało ćwiczeń, a większość to wykłady bez problemu można robić zaocznie, bo większość i tak jest "do przeczytania i wykucia". Ja studiuję filologię więc oceniam pod względem filologii- moim zdaniem bez sensu otwierać zaoczne filologie, bo nie zbada się tematu dogłębnie, więc owszem studenci zaoczni mogą być do tyłu.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I przepraszam, co ta osoba ma wpisac w CV? Skończyla administracje zaocznie, i ma 3 letnie doswiadczenie w kelnerstwie? Przecież to się kupy nie trzyma. A nie sądzę, żeby od poczatku ktoś zdobywał wspomniane doświadczenie w zawodzie dot. kierunku, ktory studiuje. To by było za piękne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie brałam pod uwagę studiów dziennych. Od razu zdecydowałam się na zaoczne. Byłam wtedy na stażu, po którym zostałam zatrudniona i do dziś pracuję. Nie wyobrażam sobie dziennie studiować.
A czy ktoś uważa, że takie studia są gorsze, to szczerze mówiąc mi lata. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
filologia zaoczna to jest jakaś porażka. w ogóle język obcy na studiach zaocznych to jest porażka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Wszystko zależy od kierunku studiów. Niektóre, np. filologie, lepiej jest studiować dziennie - codzienny kontakt z językiem, to zupełnie coś innego niż zajęcia po dwa dni, dwa razy w miesiącu.
Porównując oba tryby: - dzienne: zajęcia teoretycznie odbywają się codziennie, ale często zdarza się tak, że są one porozrzucane po całym dniu (np. wykład o 10, a kolejne ćwiczenia dopiero o 16), co może być męczące, zwłaszcza dla osób, które nie mają możliwości powrotu do mieszkania na te kilka godzin. jest to zwykła strata czasu, ciężko jest zaplanować sobie dzień, mając taki plan. ciężko jest też zacząć zdobywać doświadczenie. o ile studia nie są najtrudniejsze i/lub student potrafi pogodzić naukę z pracą, jest to wykonalne, ale gołym okiem widać, że po ukończeniu studiów, to zaoczni częściej mają większe doświadczenie. z plusów: większe możliwości integracji, łatwiej prowadzić tzw. życie studenckie. - zaoczne: największym mitem odnośnie tego trybu jest mniejsza liczba zajęć i znacznie okrojony materiał - sprawdzone na własnej skórze (dzienne, zaoczne, ten sam kierunek) - przerobiony materiał był taki sam, oczywiście część rzeczy musieliśmy robić samemu poza uczelnią, ale ogólnie nie było widać żadnych różnić w poziomie dziennych i zaocznych. najlepszym dowodem na to, że egzaminy zaoczni mogą pisać razem z dziennymi i co ważne, są to te same egzaminy, te same arkusze, z tymi samymi pytaniami. dwa, studia zaoczne dają możliwość zdobywania doświadczenia praktycznie od pierwszego roku studiów - praktyki, staże, nie każda osoba studiująca dziennie może pozwolić sobie na takie zajęcia. na moich studiach, na drugim roku, większość osób z zaocznych miała już jakieś doświadczenie w przyszłym zawodzie. minusem jest to, że studia niestacjonarne męczą - jeśli ktoś mieszka poza miejscem studiów, zajęcia odbywają się od piątku do niedzieli wieczorem po 12 godzin, po zajęciach musi wrócić do siebie do domu, a następnego dnia wstać do pracy, to nie ma w tym nic przyjemnego i lekkiego. na zaocznych nieco ciężej jest się zintegrować - w przypadku mojego roku trwało to dłużej, głównie przez to, że część osób nie mogła zostać po zajęciach w mieście, ale wszystko zależy od podejścia - jak się chce, to można. ja wyniosłam z zaocznych mnóstwo świetnych znajomości. na temat, które studia są lepsze - dzienne/zaoczne, można dyskutować godzinami. wszystko od tego jakim jest się studentem, jakie ma się podejście do studiów, co (i czy cokolwiek) chce się z nich wynieść, jakie ma się plany na przyszłość, w jakiej jest się obecnie sytuacji. osoby studiujące dla papierka można znaleźć i na jednych i na drugich studiach. nad-ambitnych kujonów także. tak naprawdę, dopóki samemu nie spróbujemy jak oba tryby wyglądają, nie będziemy wiedzieć, które są DLA NAS lepsze/gorsze ![]()
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja studiuje dziennie, a wszyscy moi znajomi zaocznie, ale myślę, że wszystko zależy od uczelni i od tego kto czego oczekuje od studiów i jakie ma podejście do nauki. Niektórzy kończą je tylko żeby mieć papierek.
Są takie uczelnie zaoczne, mój przyjaciel tam studiuje, gdzie zaliczenia są na tak niskim poziomie że to jest niewyobrażalne, ludzie prawie wogóle się nie uczą. Co do poziomu uczelni dziennych mogę się wypowiedzieć tylko odnośnie swojej - studiuje prawo i jest ciężko i trzeba się starać. Jak na innych uczelniach "dziennych" jest nie wiem Choć muszę z przykrością stwierdzić że stereotyp, iż studenci zaoczni są "gorsi" od dziennych panuje nawet u nas na uczelni - niejednokrotnie prowadzący zajęciach mówili, że na zaocznych jest niższy poziom niż u nas i że zaoczni mniej się uczą, mają gorsze wyniki. Natomiast wkurza mnie fakt, który spowodowany jest tym że jest teraz mnóstwo uczelni zaocznych i w wyniku tego niektórzy myślą, że za każde studia, nawet dzienne, trzeba płacić i z uporem maniaka pytają się mi ile ja płace za swoje ![]() ![]() ale to można tak za darmo studiować?? tak jakby było w tym coś dziwnego a słyszałam to już setki razy.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Mam wiele znajomych zarówno na studiach zaocznych jak i dziennych. Nie ma co porównywać nieba do ziemi. Na zaocznych jest mniej nauki, nic tam nie robią w trakcie semestru, jedyne co mają zrobić to jest wysiedzenie na zajęciach przez weekend, zero prac, kolokwiów, czegokolwiek, jedno kolokwium tylko na koniec semestru na zaliczenie, w trakcie kiedy ktoś na dziennych ma ze 3 kolokwia w trakcie semestru i mnóstwo prac do pisania. Na egzaminy przychodzą sobie na lajta, zero nauki, a i tak 3 dostaną, żałosne. Kiedy ja muszę naprawdę dużo umieć na tą 3. Też bym tak sobie mogła studiować,że co weekend odsiedze swoje i nic poza tym, na tym się kończy studiowanie. Nie mówię,że na każdym kierunku tak jest, bo zapewne dużo zależy od uczelni, kierunku. Ale np. moja koleżanka na zaocznej ekonomii ma sporo nauki, a inna osoba na zaocznej logistyce opier... się.
Poza tym, jeśli ktoś chce iść do innego miasta studiować zaocznie i pracować to ciężko mu będzie zarówno opłacać studia jak i płacić za wynajem jakiegoś mieszkania czy pokoju. A pracy nie znajdzie od razu takiej,że mu zapłacą niewiadomo ile. Można studiować zaocznie i pracować jeśli nie trzeba się martwić o dodatkowe koszty związane z mieszkaniem, w Warszawie np. są to bardzo duże pieniądze. I gdzie taki człowiek młody zarobi i na opłatę studiów, i na wynajem mieszkania, życie codziennie itp. To jest nierealne moim zdaniem... Chyba,że znajdzie pracę od razu taką,że kokosy będzie zarabiać, co mało wątpliwe. Dlatego niektórzy idą na dzienne, bo nie stać ich na zaoczne w innym mieście, pomimo pracy. A w swojej małej miejscowości to nie mają co liczyć na jakikolwiek rozwój zawodowy czy dobre zarobki.
KOCHAM GO NAJBARDZIEJ NA ŚWIECIE! ![]() Edytowane przez rebeccaa Czas edycji: 2011-04-26 o 15:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Według mnie nie ma znaczenia czy dzienne czy zaoczne.
Jedyne nad czym się zastanów to to czego oczekują pracodawcy. Młoda osoba, wyższe wykształcenie i doświadczenie. Na dziennych raczej go nie zdobędziesz ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.