Przyszli studenci prawa na uwm 2011/2012 - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-13, 17:35   #31
Red Lipstick
Wtajemniczenie

Dot.: Przyszli studenci prawa na uwm 2011/2012

Cytat:
Napisane przez Artist of sky Pokaż wiadomość
moj kolega studiuje na UW i mowi ze nie jest wcale ciezko. Więc sama juz nie wiem jak to w koncu jest w tym poziomem nauczania... kazdy mowi cos innego

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------
Ciężko jest się dostać, bo ze względu na renomę startują najlepsi maturzyści. Poziom na pewno nie jest wyższy od drugiego warszawskiego uniwersytetu, do tego egzaminów w sesji uw ma dużoooo mniej.
Stary 2011-05-14, 09:31   #32
envision
Przyczajenie

Witam Jestem w tej chwili w drugiej klasie liceum. Od jakiegos czasu zastanawiam się nad prawem. Właśnie na UWM. Dlaczego Olsztyn? Bo uwielbiam to miasto i to właściwie jedyny powód. Co do niskiego poziomu prawa na UWM to uważam, że jeśli się stara to aplikację można dostac po każdej uczelni. Mam kolegę na prawie na Uniwersytecie Warszawskim. twierdzi, że nie jest wcale ciężko. W liceum leciał na dwójach i trójach i dostał się fartem, więc skoro on mówi że nie jest ciężko to naprawdę nie mogą tam wiele wymagac. Jest na trzecim roku.
Ja jak na razie zostaję przy Olsztynie i mysle, że nawet jeśli dostanę się na dzienne do Warszawy to i tak pójdę na UWM.
envision jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 11:06   #33
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Red Lipstick Pokaż wiadomość
Ciężko jest się dostać, bo ze względu na renomę startują najlepsi maturzyści. Poziom na pewno nie jest wyższy od drugiego warszawskiego uniwersytetu, do tego egzaminów w sesji uw ma dużoooo mniej.
a Ty studiujesz?
Artist of sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 08:59   #34
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez envision Pokaż wiadomość
Witam Jestem w tej chwili w drugiej klasie liceum. Od jakiegos czasu zastanawiam się nad prawem. Właśnie na UWM. Dlaczego Olsztyn? Bo uwielbiam to miasto i to właściwie jedyny powód. Co do niskiego poziomu prawa na UWM to uważam, że jeśli się stara to aplikację można dostac po każdej uczelni. Mam kolegę na prawie na Uniwersytecie Warszawskim. twierdzi, że nie jest wcale ciężko. W liceum leciał na dwójach i trójach i dostał się fartem, więc skoro on mówi że nie jest ciężko to naprawdę nie mogą tam wiele wymagac. Jest na trzecim roku.
Ja jak na razie zostaję przy Olsztynie i mysle, że nawet jeśli dostanę się na dzienne do Warszawy to i tak pójdę na UWM.
Kortowo jest super Mysle tak samo jak Ty, że wiedze mozna zdobyć wszedzie. Wystarczy tylko chcieć
Artist of sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 11:38   #35
rolfa
Przyczajenie

ja zdawałam polski i historie rozszerzona... Chciałabym się dowiedzieć jak jest liczone na UWM, a konkretnie nie wiem czy dobrze zrozumiałam podstawa jest liczona razy jeden a rozszerzenie razy 2?

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Ah i jeszcze jedno.. nie rozumiem.. podczas rekrutacji wybierasz miedzy polskim a obcym..? nie jest to liczone oddzielnie?
rolfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 15:00   #36
peggy7
Zadomowienie

Ludzie, chce się Wam pomóc, a Wy sami sobie utrudniacie. Powiem wprost: ludzie śmieją się z prawa na UWM, pracy w poważnej kancelarii się po tym nie dostanie (chyba że z X lat doświadczenia). Może to tylko takie "plotki", ale jednak w tym zawodzie liczy się prestiż, w tym ukończenie prawa na dobrej uczelni.

Na UW jest lekko na początku, potem same egzaminy ustne, nie ma miejsca na zdanie fartem, trzeba kuć i jeszcze raz kuć (ze zrozumieniem ofc). Często jest to kilkaset (zwykle 400-500) stron materiału niemal na pamięć (jak egzaminator rzuci hasło, to trzeba powiedzieć wszystko co się wie). Nie ma porównania z kierunkami humanistycznymi typu politologia, europeistyka, stosunki, polonistyka.

I nie mówcie mi, że wydział nie jest ważny. Na UWM się patrzy z przymrużeniem oka...
peggy7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 16:21   #37
sloneczkoo22
Przyczajenie

o co ci chodzi z uwm? na uwm sa wykladowcy z poza olsztyna, z warszawy, lodzi, gdanska, torunia a nawet wroclawia.
zdajac egzamin na aplikacje nie patrza na wydzial tylko na wiedze .

Edytowane przez sloneczkoo22
Czas edycji: 2011-06-16 o 16:22
sloneczkoo22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-16, 19:55   #38
peggy7
Zadomowienie

Dobra, ale pracy/praktyk szuka się jeszcze przed aplikacją i wtedy może być ciężko. A wykładowcy, to wiesz - większość dorabia sobie w różnych Wyższych Szkołach Lansu i Bansu, co nie czyni z tych placówek prestiżowych uczelni...

Mówię tylko jakie są powszechne opinie. Na medycynę niby też można iść do jakiego miasta się chce, a ja już widziałam ogłoszenia "zatrudnimy tylko po WUM itp.". Może nie jest to sprawiedliwe, ale tak jest. I z prawem jest podobnie.

Nie wątpię, że najlepsze osoby z UWM odniosą od razu sukces, ale po UW czy UŁ na pewno jest łatwiej. Chyba w rankingach też jest ziarnko prawdy.
peggy7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-07, 18:51   #39
lilalol
Przyczajenie

hej wlasnie skonczyla sie rejestracja i czekamy na wyniki. Mam nadzieje ze przebiegnie ona dla mnie pomyslnie i takze bede studenka UWM na kierunku Bezpieczenstwo wewnetrzne. Moze ktos dzieli ze mna takie plany?
lilalol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 04:21   #40
CargoW
Przyczajenie

1. Prawo to nie jest trudny kierunek powie to każdy student od UW po UMCS.
2. Wszędzie przedmioty są takie same i to samo znaczy magister.
3. Mój brat skończył prawo na Uwmie rozsyłał podania po całym kraju jest teraz komornikiem w okręgu Krakowskim.
4. Tylko to co robisz w czasie studiów i wokół twojego studiowania robi z Ciebie fachowca nie same studia które polegają na wkuwaniu
5. W dzisiejszych czasach tylko naiwniacy liczą na prestiż uczelni i co co na studiach jeszcze nie są. Liczą się tylko umiejętności są ludzie na pierwszym roku którzy znają kodeks karny na pamięć i odwrotnie na 5 którzy nie potrafią korzystać z LEXa.
6. Kuzyn Po UW juz 4 rok szuka pracy
7. UWM to bardzo dobra uczelnia a kto raz spotka profesora Sitka i jego mowy mobilizacyjne o tym do czego trzeba dążyć sam zrozumie.
8. Słaby wynik z rankingu bierze się z tego, że dostaje się sporo przeciętniaków bo UWM nie ma takiej renomy którzy zniżają poziom to prawda na wiekszych uczelniach tego nie ma.
9. Uwm ma jednak tą przewagę, że po skończonych studiach np mój brat znał może z 500 osób które skończyły prawo z 100 to jego bliscy znajomi którzy zrobili aplikacje a co to oznacza po studiach sami się domyślcie

PS: Na UW mój kuzyn po skończeniu znał 4 osoby inna historia
CargoW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 12:59   #41
MargaritaMangana
Raczkowanie

Hej i jak tam po wynikach? kto się dostał, a kto nie?
MargaritaMangana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 13:38   #42
MargaritaMangana
Raczkowanie

Jak po wynikach???
MargaritaMangana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 11:30   #43
Jarekk
Przyczajenie

Cześć! Jestem niestety na liście rezerwowej. Jak myślicie jak jest 300 miejsc na prawie a ja jestem 375 to mam jakieś szanse?
Jarekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 11:58   #44
Lili2115
Przyczajenie

hej ja jestem 316 i tez jestem na liscie rezerwowej mysle, ze masz szanse
Lili2115 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 15:15   #45
ViollyTrolly
Przyczajenie

Hej Kto w końcu wybiera się na prawo w tym roku? Ja startuję z pozycji 246
ViollyTrolly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-20, 21:07   #46
Lili2115
Przyczajenie

ja chyba ;p
Stary 2011-07-23, 14:23   #47
aaangaaa
Raczkowanie

Hej powiem wam, że w tamtym roku z wynikami
matematyka podstawa
polski podstawa rozszerzony
historia PR
geografia pp
j obcy pp pr
dostałam się na prawo na UWM w drugiej turze

Edytowane przez aaangaaa
Czas edycji: 2011-07-31 o 21:04
aaangaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-24, 21:56   #48
CzarnoCzerwona
BAN stały

Dostałam się na ekonomię i bezp. narodowe. Wybrałam ekonomię. Na prawie jestem 361 na 300 miejsc, myślę,ze mam szanse dostać się w drugiej turze, ale kompletnie nie wiem co robić. Iść na prawo i (z tego co wszyscy mówią) nie wystawiać nosa z pokoju z powodu ilości nauki czy zostać na ekonomii? Może ktoś jest w stanie mi doradzić?
CzarnoCzerwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 13:52   #49
Lili2115
Przyczajenie

ja tez dostalam sie na prawo na uwm w II turze mimo, ze moglam wybrac administracje lub pedagogike. Ja bym wybrala prawo, ale to Twoja decyzja

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-25, 14:28   #50
aaangaaa
Raczkowanie

witam i ja także dostałam się na prawo
Stary 2011-07-25, 19:50   #51
paulinka2213
Przyczajenie

Ja także dzisiaj dołączyłam,do przyszłych studentów prawa baardzo się cieszę ))
paulinka2213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 21:32   #52
aaangaaa
Raczkowanie

także UWM??
Stary 2011-07-25, 23:55   #53
Lili2115
Przyczajenie

Gratuluje
Stary 2011-07-26, 12:56   #54
CzarnoCzerwona
BAN stały

ja jednak rezygnuję z prawa i zostaję na ekonomii Pozdrawiam!
CzarnoCzerwona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 06:04   #55
paulinka2213
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aaangaaa Pokaż wiadomość
także UWM??
jeżeli o mnie chodzi to UWM jak najbardziej
Stary 2011-07-27, 21:17   #56
Moniaasz
Przyczajenie

Witam przyszłe koleżanki ja rownież wybieram się na prawo
Moniaasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 19:32   #57
aaangaaa
Raczkowanie

No to widzę, że kilka osób już się znalazło
Stary 2011-07-29, 11:30   #58
lookatmee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Czyli wybierasz się na prawo na UWM, zakładasz wątek na Wizażu, ale nie masz pojęcia, jakie są warunki rekrutacji i nie chce ci się nawet przejrzeć strony internetowej uczelni, gdzie wszystko jest jak na tacy podane?

Ty niepoważna jesteś? Z takim podejściem to na prawie daleko nie zajedziesz.

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Przecież nie jesteś dzieckiem - jesteś już dorosła, sama się zapoznaj z terenem.

Kurde, ja nie rozumiem, prawo to naprawdę dziedzina, w której należy się wykazać jakimś sprytem, życiowym ogarnięciem i inteligencją, a przychodzi taka lebioda życiowa, która nie jest w stanie ogarnąć najprostszych rzeczy i pcha się na upartego.

Nawet jeśli studia w Olsztynie są banalnie łatwe, to jednak po zakończeniu studiów przydałoby się pracować w zawodzie, a nie w McDonaldzie, nie? Nikt na tacy pracy nie przyniesie, trzeba coś od siebie dac, a nie żyć marzeniami.
Dobra, to może małe sprostowanie. Jestem studentką 3 roku prawa na UWM. Piszesz, że studia w Olsztynie są banalnie łatwe. Dziewczyno, Ty studiujesz tam ?? Bo chyba nie wiesz, co mówisz. Pierwszy rok może nie był aż tak straszny, ale nauki było dużo zwłaszcza z Prawa Rzymskiego. Ludzie próbowali zaliczyć ćwiczenia nawet po 6 i więcej razy! No ale 2 rok.. Egzamin z prawa karnego, cywilnego, konstytucyjnego, administracyjnego, międzynarodowego... Powiem Ci tak- praktycznie 2 miesiące nie wychodziłam z książek. I wcale nie mam aż tak wysokiej średniej- coś koło 3,9. I nie jestem jakimś głąbem bo wyniki z matury miałam bardzo dobre, zdawałam na rozszerzeniu polski, angielski, wos i historie. Wykładowcy z wielu przedmiotów wymagają niemal całych ksiązek i kodeksów na pamięć. Wielu z nich jest z Warszawy, Torunia, Gdańska i innych miast i wcale nie obniżają nam poziomu. Powiem tak, ponad połowa roku ma poprawki we wrześniu. I co mądralo? Nadal uważasz, że te studia są banalnie łatwe?? Jakby nie patrzeć to jest PAŃSTWOWY UNIWERSYTET a nie jakaś tam wyższa prywatna szkółka. I nie rozśmieszajcie mnie, że lepiej iść na wieczorowe na UW bo wiadomo kto chodzi na wieczorowe- pracujący i dzieciaci. Dzienne to dzienne. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
lookatmee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 16:28   #59
hermajona
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lookatmee Pokaż wiadomość
Dobra, to może małe sprostowanie. Jestem studentką 3 roku prawa na UWM. Piszesz, że studia w Olsztynie są banalnie łatwe. Dziewczyno, Ty studiujesz tam ?? Bo chyba nie wiesz, co mówisz. Pierwszy rok może nie był aż tak straszny, ale nauki było dużo zwłaszcza z Prawa Rzymskiego. Ludzie próbowali zaliczyć ćwiczenia nawet po 6 i więcej razy! No ale 2 rok.. Egzamin z prawa karnego, cywilnego, konstytucyjnego, administracyjnego, międzynarodowego... Powiem Ci tak- praktycznie 2 miesiące nie wychodziłam z książek. I wcale nie mam aż tak wysokiej średniej- coś koło 3,9. I nie jestem jakimś głąbem bo wyniki z matury miałam bardzo dobre, zdawałam na rozszerzeniu polski, angielski, wos i historie. Wykładowcy z wielu przedmiotów wymagają niemal całych ksiązek i kodeksów na pamięć. Wielu z nich jest z Warszawy, Torunia, Gdańska i innych miast i wcale nie obniżają nam poziomu. Powiem tak, ponad połowa roku ma poprawki we wrześniu. I co mądralo? Nadal uważasz, że te studia są banalnie łatwe?? Jakby nie patrzeć to jest PAŃSTWOWY UNIWERSYTET a nie jakaś tam wyższa prywatna szkółka. I nie rozśmieszajcie mnie, że lepiej iść na wieczorowe na UW bo wiadomo kto chodzi na wieczorowe- pracujący i dzieciaci. Dzienne to dzienne. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
Hmm to, że połowa roku miała problem z jakimś egzaminem, nie znaczy, że studia są trudne, tylko może właśnie coś mówi o ludziach na UWM? Sorry, ale jak widzę w poście wyżej, że aaangaa dostała się z takimi wynikami na prawo, to samo to o czymś świadczy. Na UW na wieczorowe studia nie można się dostać z takim wynikiem!

Co do pogrubionego - wcale nie jest to prawda. Pracujący i dzieciaci to na zaoczne jeśli już, wieczorowi mają zajęcia razem z dziennymi i nawet nie wiadomo kto jest z jakich studiów. Zajęcia też są rozwalone, więc można pracować, ale nie na cały etat. Na wieczorowe idą ci, co bardzo chcieli iść na dzienne, ale im nie wyszło.
hermajona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 01:11   #60
paulinka2213
Przyczajenie

Myślałam, że się trochę poznamy, a nie będziemy kłócić.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości