Mój mały świat Oriflame :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-02, 17:24   #31
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17
Dot.: Mój mały świat Oriflame :)

Cytat:
Napisane przez aneczka2238 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie odnośnie podkładów Giordani Gold. Czym różni się adaptacyjny od mineralnego czy ujędrniającego? Który do jakiego rodzaju cery byś polecała?

Dodam tak od siebie że z tej trójki która się zakwalifikowała tutaj masz największą wiedzę o kosmetykach Oriflame, takie odnoszę wrażenie

Podkład adaptacyjny nadaje się do cery suchej, jest delikatny. Z tego co mówiła moja klientka dobrze się rozprowadza. Natomiast krycie tego podkładu jest słabsze niż podkład ujędrniający czy mineralny. Jest bardzo lekki, nie tworzy efektu maski.
Podkład Mineralny ma lepsze krycie niż adaptacyjny, nie powiem że jest odpowiedni do cery tłustej ale osoby o cerze mieszanej czy suchej mogą go stosować. Podkład ten nie szkodzi po demakijażu cera wygląda zdrowo. Poprawia zdecydowanie kondycję skóry.
Podkład ujędrniający moim zdaniem najlepszy z tych trzech, stosuję go moja mama, efekt jest ogromny. Twarz wygląda młodo, świeżo, dobrze się rozprowadza. Nawilża a to dodatkowy plus, posiada również filtr spf 8. Podkład ten jest odpowiedni do cery suchej, mieszanej, wrażliwej. Dla tłustej cery odradzam. Odcienie hmm to już sprawa indywidualna. Moja mama posiada ten sam odcień light ivory i różnią się(podkład mineralny i ujędrniający). Mineralny jest jaśniejszy. Jeśli chcesz to wstawię zdjęcie na wątek to ocenisz

Edytowane przez pycia17
Czas edycji: 2011-06-02 o 17:35
pycia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 17:58   #32
akisia
Zakorzenienie

Ja mam do Ciebie pytanie odnośnie kremów antycellulitowych: czy używałaś któregoś i jak oceniasz?
akisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 18:12   #33
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Osobiście nie używałam, moje dwie klientki zamówiły kilka razu serum modelujące i intensywne serum antycellulitowe. Twierdziły że widzą efekt ale za szybko zużywały opakowania ;p Mogę ci doradzić iz te preparaty nie odchudzą, odchudza dieta i ćwiczenia, kosmetyki jedynie mogą poprawić jakość skóry, napięcie, jędrność Jeśli połączysz dietę, ćwiczenia i kosmetyki to efekt osiągniesz spektakularny
Stary 2011-06-02, 18:15   #34
akisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pycia17 Pokaż wiadomość
Osobiście nie używałam, moje dwie klientki zamówiły kilka razu serum modelujące i intensywne serum antycellulitowe. Twierdziły że widzą efekt ale za szybko zużywały opakowania ;p Mogę ci doradzić iz te preparaty nie odchudzą, odchudza dieta i ćwiczenia, kosmetyki jedynie mogą poprawić jakość skóry, napięcie, jędrność Jeśli połączysz dietę, ćwiczenia i kosmetyki to efekt osiągniesz spektakularny
Wiem, ale szukam czegoś, co tę jędrność znacząco poprawi, bo wiesz jak jest... Niektóre preparaty antycellulitowe i wyszczuplające bardzo skutecznie odchudzają... portfel a poza tym nic nie robią
Stary 2011-06-02, 18:23   #35
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Preparaty wyszczuplające sa drogie nie ma co ukrywać i do tego opakowania w kilka dni robią się puste a co za tym idzie zakup kolejnego. Moje klientki dwie które zamawiały z serii wyszczuplającej były zadowolone ale z czasem zrezygnowały , z kasą krucho więc rozumiesz.
Stary 2011-06-02, 18:26   #36
akisia
Zakorzenienie

Rozumiem
Stary 2011-06-02, 18:26   #37
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Jeśli nie posiadasz, to polecam zakup urządzenia do masażu antycellulitowego, używam go pod prysznicem do masażu. Skóra jest gładka i miękka. Ja nakładam na to żel pod prysznic i masuję skórę. Jak będzie w promocji to od serca ci polecam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 7739_2.jpg (17,0 KB, 5 załadowań)
Stary 2011-06-02, 18:31   #38
akisia
Zakorzenienie

Mam ten masażer, ale jakoś nigdy nie myślałam, żeby uzywać go pod prysznicem, zawsze na sucho przed aplikacją kosmetyku na cellulit. Ale ostatnio odkryłam, że fajnie też posmarować nogi żelem a potem tym masażerem go wmasować
Stary 2011-06-02, 18:54   #39
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Cytat:
Napisane przez akisia Pokaż wiadomość
Mam ten masażer, ale jakoś nigdy nie myślałam, żeby uzywać go pod prysznicem, zawsze na sucho przed aplikacją kosmetyku na cellulit. Ale ostatnio odkryłam, że fajnie też posmarować nogi żelem a potem tym masażerem go wmasować
Szczerze masz dobry pomysł z tym żelem na sucho nie lubię, na mokro jest lepszy poślizg
Stary 2011-06-02, 19:17   #40
sauer
Wtajemniczenie

GG do sauer

masz ode mnie najlepszą ocenę wątku
a co do kosmetyków antycellulitowych to używałam ten na dzień i powiem Wam, że strasznie uzależnia skórę. Trzeba go regularnie - ciągle stosować, żeby były widoczne efekty.. a to niestety dla portfela nie jest takie dobre, ale jak komuś zależy na szybkim efekcie to jest dobry. Tyle, że ja mam wrażenie jak go przestałam stosować, że moja skóra po jego stosowaniu i odstawieniu, po długim czasie jest gorsza niż przed. Dlatego uważam, że się uzależniła
Już lepsze masaże np. takim masażerem jak wyżej czy ćwiczenia gimnastyczne

sauer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 19:26   #41
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

No lepsze będą ćwiczenia, masaż skóry. Lepiej pieniądze wydać na pielęgnacje twarzy, o ciało można dbać w inny sposób. Ja bardzo lubię biegać , to najlepszy sposób na wyszczuplenie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-02, 19:34   #42
akisia
Zakorzenienie

Zdecydowanie same kosmetyki do ciała skóry nie poprawią, zgadzam się ale uważam też, że nie wolno o skórze ciała zapominać i traktować jej po macoszemu, też jej się balsamy należą Moja akurat sama o sobie przypomina, bo po kąpieli często jest sucha, ściągnięta
A przy okazji: napiszcie, jaki jest Wasz ulubiony balsam Ori?
Stary 2011-06-02, 20:04   #43
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Teraz używam krem do ciała Full Moon, pięknie pachnie, nawilża. Najlepsze moim zdaniem są kremy do ciała Amber Elixir oraz krem do ciala Delight. Pięknie pachną, tak jak perfumy i co najważniejsze szybko wnikają w skórę. Nie lubię czekać aż będę sucha :p

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Lekcja 3
Pielęgnacja cery mieszanej na noc
Po całym dniu nasza skóra jest zanieczyszczona, pamiętajmy nie kładźmy się spać z nieoczyszczoną buzią.
Do pielęgnacji cery mieszanej spisałam rano kosmetyki Oriflame, wieczorna pielęgnacja trochę się różni. Ważne jest aby stosować krem na noc i krem na dzień, te dwa kremy uzupełniają się wzajemnie. Do oczyszczenia buźki najlepiej zastosować Pieniący się żel matujący Optimals. , wystarczy odrobina na umycie twarzy, dobrze się pieni. Skóra jest czysta, matowa oraz nieprzesuszona. Następnie przemywamy lekko twarz tonikiem z tej samej serii. Na koniec nakładamy krem na noc Optimals. Doskonale nawilża, dobrze się wchłania. Rano buźka jest wypoczęta, pamiętajmy o pielęgnacji okolic oczu.
Bardzo sobie chwale serum przywracające równowagę skóry Swedish Spa. Świetnie nawilża,szybko się wchłania. Serum dostarczy skórzę odpowiednią ilość składników odżywczych. Algi, olejek migdałowy , gliceryna, pentanol nawilżają. Wyciąg z malachitu zapobiega starzeniu się skóry. Serum stosuję 3 razy w tygodniu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz.jpg (46,2 KB, 5 załadowań)

Edytowane przez pycia17
Czas edycji: 2011-06-02 o 20:24
Stary 2011-06-02, 21:51   #44
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny mam pytanie jaki waszym zdaniem jest najlepszy kosmetyk Oriflame taki najlepszy?? (oprócz wyżej opisywanego Tea Tree)
Mój ulubiony kosmetyk to :
-płyn do kąpieli kokosowy,
-krem do rąk z serii świątecznej z aniołkiem.
miodek !!!

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 21:57   #45
akisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
miodek !!!
o tak, on też jest dobry na wiele problemów może wypiszmy teraz jakie znamy zastosowanie miodka, co?
Stary 2011-06-02, 22:21   #46
amigagdynia
Rozeznanie

GG do amigagdynia Send a message via Skype™ to amigagdynia

Cytat:
Hmm z opinii moich klientek powiem Ci że oby dwie serie są bardzo dobre, seria z jagodą i lawendą pięknie pachnie, konsystencja idealna, dobrze sie rozprowadza, nie pozostawia tłustej warstwy. Jest to seria dla skóry suchej, mieszana musi zrezygnować z niej chociaż wiem, że zapach zrzuca z nóg
Natomiast seria z aloesem jest jak najbardziej odpowiednia dla skóry wrażliwej, zaczerwienionej, podrażnionej czyli dla Ciebie jak znalazł krem łagodzi, nawilża, skóra jest gładka, miękka. Seria ma piękny zapach, odpowiednia dla skóry suchej, wrażliwej, naczynkowej. Zdecydowanie jestem za serią z aloesem.
Wlasnie czekam na cala serie aloesowa w paczce. Ale ja mam cere mieszana. Natomiast samym tonikiem bylam zachwycona. Nie moglam doczekac sie kolejnego oczyszczania skory!!

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Zdecydowanie powinnaś nawet jeśli nie tak, to w inny sposób wykorzystasz, naprawdę warto go mieć
Ja go mam w domu odkąd tylko po raz pierwszy pojawił się w katalogu i do tej pory cała rodzina uważa, że jest niezastąpiony
O a ja go kupilam w promocji i lezy i sie kurzy. A jak go aplikowac na wypryski z tego opakowania??
Cytat:
Dziewczyny mam pytanie jaki waszym zdaniem jest najlepszy kosmetyk Oriflame taki najlepszy?? (oprócz wyżej opisywanego Tea Tree)
Mój ulubiony kosmetyk to :
-płyn do kąpieli kokosowy,
-krem do rąk z serii świątecznej z aniołkiem.
Dla mnie zdecydowanie tonik aloesowy Pure Nature
Cytat:
Na moim wątku oprócz porad, rozmówek o kosmetykach chcę wstawiać zdjęcia oraz opinie na temat danego kosmetyku, jeśli możecie również podzielić się sugestiami co do danego kosmetyku to zamieszczajcie zdjęcia. Dzisiaj na pierwszy rzut idzie perfumowana woda toaletowa Midnight Pearl, na początku nie byłam przekonana co do zapachu, hmm może jestem za młoda na niego, myślałam, że będzie ciężki, zamówiłam w ciemno po przetarciu ręki o zapachową stronę. Zaskoczona byłam w 100% zapach piękny, trwały, kobiecy a co najważniejsze nie jest ciężki. Uwielbiam gruszki a ten zapach pachnie słodkimi gruszkami Zapach pasuje idealnie do Mnie.
Dla mnie ten zapaszek jest taki slodko cukierkowy. Chyba nie znioslabym go dlugo na swoim ciele gdyz jestem zdecydowana zwolenniczka mydlanych, świeżych zapachow. Ale faktycznie jest bardzo trwaly bo gdy posmarowalam z probki nadgarstek to pacnial i pachnial az mnie glowa rozbolala:p

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Swoja drogą gratuluje wiedzy i poświęcenia. Chetnie przylacze sie do dyskusji
amigagdynia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 22:21   #47
asia27100
Zakorzenienie

witam. w oriflame jestem od 2007 roku.

mój ulubiony kosmetyk to miodek. posiadam wersje karmelową (jest mega wydajny) oraz waniliową obecnie.

w tym katalogu zaszalałam (zresztą moje klientki tez) i nabyłam między innymi żel grapefruitowy do stóp. nadaje im świeży owocowy zapach oraz orzeźwienie. Nie nawilża jednak zbyt mocno. Dla spękanych stóp polecam maseczkę w słoiczku

Edytowane przez asia27100
Czas edycji: 2011-06-02 o 22:23
asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 22:33   #48
akisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amigagdynia Pokaż wiadomość
O a ja go kupilam w promocji i lezy i sie kurzy. A jak go aplikowac na wypryski z tego opakowania??
Ja po prostu na palec i na pryszcza a na noc obecnie smaruję całą twarz
Stary 2011-06-03, 07:09   #49
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Cytat:
o tak, on też jest dobry na wiele problemów może wypiszmy teraz jakie znamy zastosowanie miodka, co?
Słynny miodzik
Według Mnie :
koi,
zmiękcza,
nawilża przesuszoną skórę,
niezbędny na zimę(popękane usta),
ostatnio stosowałam go na skórę wokół nosa(miałam katar),
natłuszcza skórki,
pomaga przy podrażnieniach.

Niezbędny kosmetyk w torebce
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 019.jpg (87,9 KB, 8 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-03, 07:52   #50
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Lekcja 4
Pielęgnacja cery suchej

Skóra sucha jest cienka, bardzo delikatna.
Rano przed nałożeniem kremu często jest przesuszona, Skóra ta starzeje najszybciej, zmarszczki są bardzo widoczne.
Skóra ta potrzebuje nawilżenia, natłuszczenia. Używajmy delikatne kosmetyki, które nie działają agresywnie na cere.
Na dzień nakładajmy krem nawilżający, a na noc krem odżywczy, łagodzący.
Nie myjemy twarzy mydłem.
maseczki typu peel-off odpadają, zostawmy je dla innego rodzaju skóry.
Nie stosujmy peelingów gruboziarnistych tylko delikatne w ofercie ori mamy Łagodny krem peelingujący Optimals.
Najbardziej odpowiednia seria do cery suchej to Optimals Nutri Calm, Dotleniająco-nawilżający krem Optimals Oxygen Boost.

Seria Nutri Calm składa sie z kremu na dzień, na noc oraz moim zdaniem cos wspaniałego maseczka do twarzy.
Krem na dzień nawilża i koi. Łagodzi zaczerwienienia, ma ładną lekką konsystencje.
Krem na noc odżywia tak jak wspomniałam wcześniej. Gdy my śpimy krem odżywia, koi,relaksuje naszą skórę. Rano skóra jest wypoczęta, miękka. Dużą zaletą kremu jest piękny zapach. Odpowiednia do cery suchej jest również seria Pure Nature z jagodą i lawendą.
Kojący żel oczyszczający z organicznymi ekstraktami z jagody i lawendy
jest bardzo wydajny, wystarczy odrobina żeby nasza buzia była czysta. Nie podrażnia, pięknie pachnie. Najważniejsze, ze nie wysusza i nie podrażnia.
Tonik z tej samej serii pachnie równie pięknie, odświeża, chłodzi, nawilża.
Dla cery suchej mogę również polecić Dotleniającą mgiełkę do twarzy Optimals Oxygen Boost, można ją stosować na makijaż. Ekstrakt z brązowych alg pozwala skórzę oddychać.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 7500064-7200125-NutriCalm.jpg (6,2 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5eae0_m_640_480_0_0_0_0_0_0_0_3e45a18bfc186ddfb54c513b8369f574.jpg (19,1 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg k,NDkwNTc3NjEsNzgxNzM1,f,Lawenda.jpg (21,7 KB, 2 załadowań)

Edytowane przez pycia17
Czas edycji: 2011-06-03 o 07:58
Stary 2011-06-03, 09:28   #51
czartowa17
Raczkowanie

Witam! Chętnie tu będę zaglądała i dołączała się do dyskusji, bo dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy Dziękuję za porady dotyczące cery mieszanej, gdyż taką właśnie posiadam i pielęgnacja jej przysparza mi wielu problemów;(

Pycia musi wygrać! Wspomagamy najlepszą!
Nie czekaj, kliknij już teraz

https://wizaz.pl/akcje/oriflame/odkr...uid=500744&k=p
czartowa17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 09:45   #52
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Cytat:
Napisane przez czartowa17 Pokaż wiadomość
Witam! Chętnie tu będę zaglądała i dołączała się do dyskusji, bo dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy Dziękuję za porady dotyczące cery mieszanej, gdyż taką właśnie posiadam i pielęgnacja jej przysparza mi wielu problemów;(

Jeśli masz jakieś pytania co do cery mieszanej, śmiało pytaj.Jak będę w stanie to odpowiem

Edytowane przez pycia17
Czas edycji: 2011-06-03 o 10:31
Stary 2011-06-03, 11:02   #53
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Perfumowana woda toaletowa Volare Magnolia
Zakupiłam ten zapach w pierwszym katalogu, w którym pojawiła się Magnolia. Zapach jest dość intensywny. Dla niektórych ten zapach może by za mocny, chodzi mi o magnolię. Znam osoby które jak wyczują w powietrzu magnolie to nie wytrzymują z rozdrażnienia. Ale jeśli ktoś kocha się w perfumach kwiatowych to Volare Magnolia to strzał w dziesiątkę. W tych perfumach wyczuwam prawdziwą magnolię. Zapach odpowiedni na wiosnę, lato, zmysłowy. Sądzę że lepszy niż tradycyjne perfumy Volare.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 025.jpg (121,9 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg volare-magnolia.jpg (68,0 KB, 3 załadowań)

Edytowane przez pycia17
Czas edycji: 2011-06-03 o 11:09
Stary 2011-06-03, 11:09   #54
akisia
Zakorzenienie

Ja tej Magnolii nie próbowałam nigdy... A Volare świetnie znam, to były moje pierwsze perfumy (no może drugie, pierwsze były Moon :p)
Stary 2011-06-03, 11:15   #55
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Tradycyjne Volare znam tylko z próbki

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Moje pierwsze perfumy Oriflame to Diamond Musk tzn. zamówiłam je w bodajże w drugim zamówieniu razem z Dancing Lady

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Hmm ja musiałam chwilę zastanowić się jakie były moje pierwsze perfumy Oriflame, a jak u was koleżanki, pamiętacie ?? Podzielcie się wspomnieniami
Stary 2011-06-03, 11:18   #56
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Perfumowana woda toaletowa Volare Magnolia
Zakupiłam ten zapach w pierwszym katalogu, w którym pojawiła się Magnolia. Zapach jest dość intensywny. Dla niektórych ten zapach może by za mocny, chodzi mi o magnolię. Znam osoby które jak wyczują w powietrzu magnolie to nie wytrzymują z rozdrażnienia. Ale jeśli ktoś kocha się w perfumach kwiatowych to Volare Magnolia to strzał w dziesiątkę. W tych perfumach wyczuwam prawdziwą magnolię. Zapach odpowiedni na wiosnę, lato, zmysłowy. Sądzę że lepszy niż tradycyjne perfumy Volare.
śliczny zapach!

bardziej mi się podoba niż klasyczne Volare

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:

Hmm ja musiałam chwilę zastanowić się jakie były moje pierwsze perfumy Oriflame, a jak u was koleżanki, pamiętacie ?? Podzielcie się wspomnieniami
nie pamiętam

ale teraz za to uwielbiam: Amethyst Fatale i Giordani White Gold

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2011-06-03, 11:21   #57
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
śliczny zapach!

bardziej mi się podoba niż klasyczne Volare

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

nie pamiętam

ale teraz za to uwielbiam: Amethyst Fatale i Giordani White Gold

AF moja mama kocha, brakuje jej tylko różowy petal quartz. Perfumy z czarną nakrętką moim zdaniem są najbardziej trwałe.
Stary 2011-06-03, 11:32   #58
akisia
Zakorzenienie

Nie będą to moje wspomnienia, ale pamiętam, że czytałam wywiad z Alicją bachledą-Curuś w jakimś urodowym magazynie i powiedziała, że jej pierwze perfumy to były Sun i że pół klasy tym pachniało, bo koleżanka czy mama koleżanki była konsultantką
Stary 2011-06-03, 12:25   #59
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
AF moja mama kocha, brakuje jej tylko różowy petal quartz. Perfumy z czarną nakrętką moim zdaniem są najbardziej trwałe.
ja miałam wszystkie 3 perfumy z kolekcji GEM i zdecydowanie wygrały AF

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2011-06-03, 12:50   #60
ksiezniczka elegantka
Raczkowanie

moje pierwsze perfumy z ori to after hours, naprawde cudny zapach szkoda ze je wycofali... a teraz obecnie uzywam Grace i Muse
ksiezniczka elegantka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości