|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjazd na wakacje...
Cytat:
Prawda jest taka, że musisz oświadczyć "jadę" i to zrobić. Pewno będzie Ciebie szantażować, mówić jak to później pożałujesz swojej decyzji, ale musisz być twarda, bo inaczej zawsze będzie o Tobie decydować. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
Zapytaj mamy, czy jak będziesz miała 30stkę na karku, ale na palcu brak będzie obrączki, to czy również zabroni Ci wyjeżdżać z chłopakiem.
Znając mnie, to powiedziałabym, że ślubu brać nie zamierzam.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w tym wieku tylko informowałam, że wyjeżdżam. Dziwi mnie to pytanie o pozwolenie rodziców.
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Ten wyjazd zaplanowaliśmy ponieważ uznałam, że jestem wystarczająco dorosła by gdzieś się wybrać.
Wujek z którym mamy jechać równie mocno po mnie pojechał, że jestem taka i nie potrafię dla matki raz a dobrze powiedzieć że jestem już pełnoletnia i mogę robić co chcę. I że trzeba korzystać z życia bo później nie będzie czasu na beztroskie wyjazdy itp. |
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja tak samo
Już się nie pierwszy raz z tym spotykam, że ślub jest dla niektórych wyznacznikiem wejścia w dorosłość. Znam przypadek mężczyzny, którego rodzice mieli pusty dom, mieli go na niego przepisać po ślubie. A facet już mieszkał z dziewczyną ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem jeszcze młoda ale w najbliższych paru latach nie zamierzam. |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Inkwizytor
|
Masz 20 lat kasa jest Twoja, powiedz że jedziesz i jedź! Kiedyś trzeba przeciąć pępowinę, to jest śmieszne żeby pytać się o takie sprawy mając 20 lat i własne pieniądze. Ja pierwszy raz pojechałam z chłopakiem na tydzień jak miałam 17 lat.
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
To jak piszecie to wydaje się takie proste ale jak przychodzi co do czego to strach mnie oblatuje jak myślę ile to kazań będę mogła wysłuchać...
Jak na początku powiedziałam, że jadę to mama powiedziała że to nie wskazane bo mam wyrywanie zęba 4 dni wcześniej i będę spuchnięta. Jak powiedziałam że z tym sobie poradzę i będzie dobrze to mama zaczęła swoje wywody na temat że nie wypada itp. Ale już zrobiłam postęp i zapłaciłam zaliczkę za hotel więc nie mogę się wycofać :P Szkoda będzie pieniędzy |
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
Nie wahaj się ani chwili, mama na pewno będzie mówiła i wiedziała swoje, ale przejdzie jej, pogodzi się, że jesteś już dorosła i nie musisz jej pytać o zdanie. Jestem w podobnej sytuacji, tyle, że moja jest o tyle gorsza, że nie mam własnych pieniędzy, a moja mama doskonale o tym wiedząc łaskawie zgodziła się, żebym pojechała z chłopakiem na wakacje, oświadczając, że nie da mi na ten wyjazd ani grosza.
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Plusem właśnie jest to że mamy własne pieniądze. Może nie tak dużo ale spokojnie nam na te parę dni wystarczy.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Ja podeszłabym do mamy i zapytała czy ma ochotę pojechać ze mną na zakupy, bo potrzebuję kilku rzeczy na wyjazd. Nie tłumaczyłabym swojej decyzji, ani nie pytała, czy mogę.
Jeżeli chciałaby prawić mi kazania, powiedziałabym, że bardzo chętnie wysłucham tego, co ma mi do powiedzenia, ale po powrocie. Tyle.
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W każdm razie zazdroszczę i życzę powodzenia i wytrwałości
|
|
|
#44 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i pochwal się, dokąd wyjeżdżacie?
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie każdy coś takiego musiał przejść ale jak się nie mieszka z rodzicami np studiując w innym mieście to pewnie jest łatwiej. ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Mój chłopak już tak się napalił na ten wyjazd i cieszy się jak szalony :P Muszę jakoś się przełamać a pewnie nie pożałuję. |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#50 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Wcześniej jakoś nie było okazji i potrzeby żeby pokazać że jestem dorosła i mogę się postawić. Dopiero w takich sytuacjach jest taka konieczność.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a nie macie dla mnie jakiejś rady ? Sytuacja podobna, ale gorsza, kilka postów wyżej opisałam w czym problem
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- A ile masz lat? Jesteś w stanie coś zarobić? |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Rozeznanie
|
19 lat. Wyjazd byłby pod koniec lipca, jedyne co mogłabym załapać teraz to zeywanie jakichś warzyw w okolicy, ale obawiam się, że na wyjazd nie wystarczy to co zarobiłabym.
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
No to chyba jedyna opcja to pożyczyć od chłopaka, jeśli go na to stać, lub kogoś z rodziny i oddać jak będziesz mogła. Zarejestruj się w jakichś agencjach pracy najbliżej Twojego miejsca zamieszkania i może uda Ci się coś podłapać. Nie możesz mieć pretensji do mamy, że nie chce Ci wyjazdu finansować, pewnie ma jakieś tam swoje powody.
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Biedna jesteś... Dlatego czas najwyzszy zaczac wyjezdzac, jesli masz na to pieniadze. Postaw mame przed faktem, ze wyjezdzasz i tyle. Poboczy sie z ojcem troche, beda fukac, beda niezadowoleni, ale co na to poradzisz
Nie mozna ciagle sie przejmowac rodzicami. Bylam w takiej samej sytuacji i doskonale zdaje sobie sprawe, ze rodzice nadal nie pochwalaja mojego postepowania, ale musza sie przyzwyczaic.
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ojciec zawsze jak mówię, że chce gdzieś pojechać bo nigdzie nie byłam to wypiera się tym że przecież byłam z nimi nad morzem (miałam tedy niecałe 2 latka). |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Rodzicow tylko i wylacznie boli fakt, ze jedziesz z chlopakiem, a nie ze gdziekolwiek wyjezdzasz,wiec nie reaguj na takie teksty, tylko powiedz, ze jedziesz, a w dzien wyjazdu zabierz rzeczy i wyjdz. Boze, jacy rodzice sa dziwni... Twoja mama wie, ze bralas pigulki, a pewnie ona i ojciec dygaja,jakbys miala im wnuka przywiezc. Nie martw sie, moi to samo mysla
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:26.

Już się nie pierwszy raz z tym spotykam, że ślub jest dla niektórych wyznacznikiem wejścia w dorosłość. Znam przypadek mężczyzny, którego rodzice mieli pusty dom, mieli go na niego przepisać po ślubie. A facet już mieszkał z dziewczyną 

W każdm razie zazdroszczę i życzę powodzenia i wytrwałości

Nie mozna ciagle sie przejmowac rodzicami. Bylam w takiej samej sytuacji i doskonale zdaje sobie sprawe, ze rodzice nadal nie pochwalaja mojego postepowania, ale musza sie przyzwyczaic.