![]() |
#31 | |
Szef ds. Wymianek
|
Dot.: Stara/nowa Dolce Vita - foto
Cytat:
![]() poza DV, najbardziej kojarzy mi sie ze zmiana koloru pod wplywem wieku L de Lolita i Mariaz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Kiedys zmiane koloru zaobserwowalam : Wish Choparda z niebieskiego na sino-zielony
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Perfume Lover
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Szef ds. Wymianek
|
a propos reformulacji, to i kupy Niny Ricci taka przeszly. z tego, co slyszalam, stare wersje, w matowych wdziankach, byly ladniejsze.
![]() |
![]() |
#35 |
Nindżopesz
|
Słyszałam o zmianie pudełek DV ale nie wiem z jakich na jakie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Szef ds. Wymianek
|
Redhaired, z tego, co VI4 pisze w pierwszym poscie tego watku, na fotce z linka mamy do czynienia ze starsza wersja (bo ma czarny pasek - o ile to o ten pasek, o ktorym mysle, chodzi
![]() btw, czy to nie jest Wizazanka?
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
Wnioskując po asorymencie chyba Wizażanka ![]() A ja chyba kliknę, tak na mnie podziałały Wasze rozmowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
tak tak - ta z czarnym paskiem na dole to stara, nowe pudełko jest całe żółte, ma tylko owal na środku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Qrcze musze skoczyc do D i przetestowac ta "nowa" DV, mam stara flache DV z 100 moze z 80ml mi zostalo no ale jak piszecie ze zmiana jest az tak wyczuwalna to musze chyba o jakis zapasik sie postarac
![]() ![]() ![]()
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi się FdB wydaje podobne, acz brak mu słodyczy DV...Czuję coś ziołowo-aptecznego w tym zapachu, i nie do końca mi pasuje ![]() ![]() Edytowane przez VI4 Czas edycji: 2011-08-13 o 16:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Szef ds. Wymianek
|
a mi sie wlasnie ta nuta cierpka podoba w FdB (wprawdzie znam tylko wersje z Shiseido, ale ponoc jest tozsama z zapachem Lutensa). w DV slodycz jest dla mnie "kwiatowa", jak to mowie, a organicznie nie przepadam za stricte kwiatowymi zapachami. no i jak pisalam juz kiedys - FdB kojarzy mi sie z zapachem "bogatej baby" (jest to pozytywne okreslenie w tym ujeciu).
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A FdB ma sporo wielbicieli, patrząc choćby na wątek "czym dziś pachniesz" mi się kojarzyła z zapachem "bogatej baby" coco M - do tego stopnia, że po testach nadgarstkowych zastanawiałam się, czy będę ją mogła nosić - bo pasuje mi do super elegancji i kasy. A ja ani bogata, ani elegancka nie jestem:/ na szczęście - testując globalnie z próbki doszłam do wniosku, że zapach jest mój ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() coco M to pierwszy tak super elegancki zapach , jaki poznałam - latami trzymałam się DV i hugo woman. Zresztą nie miałam też zapędów, żeby koniecznie szukać nowego, skoro miałam "swoje" zapachy. A coco M snuł mi się czasem przed nosem, tylko za nic nie byłam w stanie zlokalizować, co to jest...i nawet chance testowany w perfumerii nie zwrócił mojej uwagi...poszukiwania zostały spowodowane tym, że kilka miesięcy temu trzy moje flaszki - w 3/4 pełne - ugotowały się na słońcu, jak mi je mąż nieopatrznie przełożył na parapet - i trzy słoneczne poranki załatwiły je na amen. FdB jak zwietrzeje, bardzo upodabnia się do DV... a z wymyślaniem to masz rację - na początku coco M wydało mi się nieco ciotczyno-pudrowe - ale szybko mi przeszło ![]() ![]() Z innej beczki - czy flakony lutensa mają atomizery? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Mają - odkręcane. Jest chyba jakas seria która nie ma, ale u nas jej chyba nie kupisz.
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, pierwsza reformulacja DV była w końcu 2006 albo w 2007 r.; był na ten temach dość obszerny i "fachowy" że tak powiem wątek na perfumach gazetowych;
miałam tę najstarszą DV, i choć ta wersja cieszy się największym szacunkiem u koneserów, ja nie polubiłam tego zapachu - wychodziła na mnie dość nieładna nuta niemytej baby ![]() pozbyłam się zatem, a za niedługo dostałam odlewkę wersji z 2008 r , ta podoba mi się najbardziej, zapach według mnie nie stracił na intensywności a baba się umyła ![]() niedawno natomiast psiknęlam w D. najnowsza DV -jednym słowem popłuczyny ![]() ![]() tak myślę, że chyba zatem zapoluję na "środkową" wersję DV w niedużej pojemności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to ostatnia jest naprawdę bardzo odczuwalna - a ja nie należę do bardzo wrażliwych nosów, nie umiem rozpoznawać nut, i nie czuję wielu niuansów, o których czytam. Ale pierwsze, co mi się rzuciło na nos, to bardzo marna trwałość tej nowej wersji. Poprzednio pachniałam calutki dzień, a teraz - po dwóch godzinach zapach się niemal całkiem ulatnia, i nawet po ok 9 psikach nie czuję mocy - stara by mnie zabiła taką dawką. Jak oceniacie trwałość FdB? Zrobię globalny test, ale ciekawa jestem ogólnego odbioru. Coraz bardziej mi się podoba... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
To moze i ja wtrace swoje trzy grosze( przepraszam, nie mam polskich znakow). Ja mam 2 butelki DV. Pierwsza to na 100% stara wersja, z kodu wynika ze z 2002 roku. Druga zakupiona na ebay kilka mies. temu jest z 2009 roku.
Porownujac te dwa zapachy to faktycznie roznica jest ogromna na korzysc starej wersji. Jest ona bardziej korzenna, taka przestrzenna bym powiedziala. No i bardzo trwala. Nie wiem czy to tylko mi sie trafil taki egzemplarz ale korek od tej DV jest zdecydowanie ciemniejszy od tej nowszej. Ten z 2009 jest przezroczysty a ten z 2002 prawie brazowy. Moze to przez uplyw czasu, nie wiem. Nowa wersja to faktycznie cieniutka jest, trwalosc mizerna, no i jakis taki plaski jest. Mowilyscie o kartoniku. Tu bym tak jednoznacznie nie mowila ze stara wersja to z czarnym paskiem a nowa bez. Moja DV z 2009 ma czarny pasek na dole pudelka a jest nowa wersja. Moze tez byc tak jak mowi dixi ze sa 3 wersje: stara, ta pomiedzy( i ja ja moge wlasnie miec, stad ten pasek na pudelku), no i najnowsza wersja, obecna na polkach sklepowych( pudelko cale zolte). Takie moje przemyslenia A, jeszcze cos. Czytalam niedawno ksiazke pt. Perfumes, autorzy Luca Turin i Tania Sanchez. Ksiazka skladajaca sie tylko i wylacznie z recenzji perfum. No i w niej wlasnie autorzy wspominaja o reformulacji i nie moga tego odzalowac. Nowa wersja dostala od nich bardzo slaba note. Z tego co pamietam twierdza oni ze reformulacja byla w 2007. Ksiazke polecam, mozna sie kilku fajnych rzeczy dowiedziec |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale atomizera nie ma ![]() http://www.sergelutens.com/purchase/...-oriental.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Możliwe, że była reformulacja w 2007 roku - ale ja ewidentne "rozcieńczenie" obserwuję dopiero w tej z 2010 (albo może 2009 - ale moja ze stycznia 2009 jeszcze pachnie). Może ciut inaczej niż starsze wersje, ale nie umiem tu wyczuć różnicy. Miałam egzemplarz kupiony w kwietniu 2010 - jeszcze w starym opakowaniu - i też nie miałam żadnych podejrzeń. Niestety, nie znam kodu tego akurat flakonu
![]() Ja się bynajmniej nie upieram, że stare pudełko = stary zapach. Tak sobie wykombinowałam, i udało mi się. A kolor korka - nie zauważyłam nigdy zmiany koloru, zawsze miałam przezroczyste - może po prostu plastik zżółkł z upływem czasu? Swoją drogą, ja by było ładnie, gdyby tek korek był ze szkła... ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
nieznam sie na Diorach ale chiałam zapytać o te kody a mianowicie czy jak na mojej flaszce Duna jest wypiaskowany kod 2E01 czy tzn ze jest z 2002 r?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze, chyba bym nawet tą zmianę zapachu DV z bólem przyjęła, gdyby nie to, że zapach znika tak szybko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Niedawno nabyłam całe 100ml DV,przychodzę do domu a tu jakieś popłuczyny.Perfumy trzymają się mnie dwie godz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
pierwsza flaszke DV dostalam jeszcze w 1994 r- wraz z balsamem i to byla milosc od pierwszego poniuchania.... balsamu (sic!) wlasnie. nigdy wczesniej nie wachalam nic podobnego, ale nie moglam sie oprzec wrazeniu, ze znam ten zapach doskonale i ze bardzo dobrze mi sie kojarzy.
obok Slonia, przez ponad dekade, byl to moj Sign.Scent. wlasciwie to czesto je miksowalam- bo byly dla mnie podobne, uzupelnialy sie doskonale. co oznacza, ze DV byla wowczas zapachem bardziej korzennym. obecnie mam setke z 2005 roku i dla mojego nosa, juz ta wersja jest inna od 'pierwotnej'. jest bardziej landrynkowa i mniej skomplikowana. az trudno mi sobie wyobrazic, ze wersja najnowsza jest jeszcze watlejsza, cienka niczym zupka wiezienna ![]() Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2011-12-22 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Ja pierwszą flaszkę kupiłam w okolicach 1996 roku (matura) - i od tego czasu z małymi przerwami zawsze miałam "na stanie". Nie zauważyłam zmian - może były, ale mój nos ich nie zarejestrował - dopiero teraz, wersja w nowym pudełku, pachnie jak własna podróbka. Niby podobnie - ale brak tej upajającej słodyczy, bogactwa, i trwałości - po dwóch godzinach zapach znika bez śladu - a stara potrafi siedzieć w ubraniach całymi dniami...
Hmm, tak się zastanawiam, i może faktycznie te DV sprzed ok 10 lat były bardziej killerowate - pamiętam, jak mi przesiąkały zapachem ubrania, a teraz nawet "stara" wersja aż tak zabójcza nie jest. Niestety, bo pomimo poszukiwań, nie znalazłam godnego zastępcy (acz poznałam inne, przepiękne zapachy, które u mnie zagościły albo są na liście "muszmieciów"). Jednak - bogactwo DV jest jedyne w swoim rodzaju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:28.