|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Co dziś ukręciłaś wizażanko
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
sugeruje że B3 rozpuszcza sie w oleju? Nie, bo jak sama zauważyłas woda, a także etanol, gliceryna i gp to nie oleje ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Emulgator nie słuzy do rozpuszczania tylko do łaczenia niemieszających sie faz. Rozpuszczalność i emulgowanie to dwie różne rzeczy.
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Do kremu pod oczy dodałam trzy psiki(przepraszam za jednostkę objetościową ![]() ![]()
![]() Edytowane przez grazkako Czas edycji: 2011-09-18 o 16:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Fajny pomysł na wątek
![]() Słuchajcie dziewczęta, czy olej kokosowy w kremie może być strasznym zapychaczem czy można zaryzykować nałożenie go na gębę? ![]() Zrobiłam sobie dziś kremik, w założeniu mocno nawilżający, żeby nakładać czasem na noc w ramach odpoczynku po acne dermie, który mnie dość mocno wysusza. Cerę mam i tak ze skłonnościami do przesuszania, mimo zaskórników w strefie T. Ale raczej niewiele składników mnie zapycha więc może będzie dobrze pomimo tego oleju kokosowego? Dopiero po ukręceniu doczytałam, że olej kokosowy może być komodogenny ![]() Podaję mój przepis (w ml, nie mam jeszcze wagi): faza olejowa monostearynian glicerolu 6 ml alkohol cetylowy 5,83 ml skwalan 5 ml olej kokosowy 2,5 ml macerat z dziurawca 2,5 ml faza wodna d-pantenol 4 ml all in one 1 ml gliceryna 5 ml alantoina 1 ml woda 30 ml + FEOG 8 kropli Co myślicie o tym? Można to-to nałożyć na twarz? Z konsystencji wyszedł fajny.
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Czy któraś z Was ukręciła może kiedyś krem matujący na dzień? Zarobiłam krem z kwasem migdałowym i jest prawie super, niestety zostawia tłustawy film na twarzy i mogę używać go tylko na dzień.
A może znajdzie się ktoś kto pomoże dobrać proporcje do kremu siarkowego, coś jak ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...cy.html&next=1 Ja jestem początkującą eksperymentatorką i jeszcze nie doczytałam wszystkiego w tym temacie. Boję się że ukręcę coś a potem zostanę bez skóry na twarzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Proporcje takie jak w przepisie Lorri na Żel hialuronowy z niacynamidem 2% tylko zamiast żelu daj hydrolat
![]()
![]() |
#40 |
Matka Smoka
|
Jestem w końcu
![]() Widzę, że moje ulubione przepisy w większości zlinkowane w pierwszym poście już, więc chwilowo nie mam nic do dodania. Zarzucam za to do dyskusji obiecany temat: Jak zrobić domowy Xerial 30? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Chodzi ci o ten? Bo jeśli tak to wydaje mi sie, że można sie inspirować jednym z przepisów na ZSK.
Problemem może być tylko emulgator W/O - polyglyceryl-4 isostearate, bo te dostępne to chyba w większości, jesli nie wszystkie O/W. Ale nie wiem jakie faktyczne ma to znaczenie dla konsystencji i skuteczności działania składników. Przy mieszaniu w takim przypadku dodaje sie faze wodną do olejowej.
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zrobić żel-krem z dostępnych skladników?
Dzięki jeszcze raz za wskazówki!
Będę eksperymentować, jak przyjdą pozostałe składniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Matka Smoka
|
hey - o ten
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Witam
![]() Tylko błagam nie krzyczcie - mam głupie pytanie ![]() Od miesięcy (czy nawet lat) korzystałam z półproduktów Biochemii urody;ale moja cierpliwość do sklepu jest na wyczerpaniu - więc sama sobie coś tam robię kupując w mazidłach. Tylko że nie chce mi się tak dokładnie obliczać ilości tych składników ![]() To znaczy w miarę trzymam się przepisów - dziś zrobiłam serum na hydrolacie z hydromanilem ale już ilość ekstraktu z winogron to powiem szczerze tak na czuja dodałam ![]() Myślicie,że coś mi grozi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Nic Ci nie będzie. Sypanie na oko to całkiem normalna praktyka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Planuje ukręcić serum olejowe z retinolem , w składzie jest caprylic/capric triglyceride czym ze sklepów z półproduktami można to zastąpić ? Z tego co poczytałam zrozumiałam , że zmiękcza naskórek i kombinuje ,że to z kolei może poprawiać penetrację serum wgłąb skóry . Czy cytując dr Różańskiego " W kosmetyce Caprylic/Capric Triglyceride pełni rolę zmiękczacza naskórka, pozostawiającego wrażenie delikatności skóry i korzystnego działania kosmetyku na skórę, bezpieczny" pozostawia tylko wrażenie ?
![]() |
#47 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Wybaczcie, że muszę w ten sposób zasubkrybować ale nie mogę włączyć "narzędzi"
![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a macie może jakiś przepis na lekki balsam z kwasami AHA/BHA (lub innymi) do ciała??
Mam nadzieje że wiadomo o co mniej wiecej pytam... bo kremów do twarzy z kwasami jest dużo przepisów, ale nie potrafię tego przełożyć na ukręcenie balsamu do ciała o lekkiej konsystencji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#52 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Kobietki - proszę o poradę
![]() dysponuję takimi składnikami: woda dest i hydrolat z róży damasceńskiej; hydromanil i kwas hialu.potrójny-1,5%; ekstrakty z owoców róży 50% i pestek winogron (activin 95%); niacynamid,wit.V w proszku,wit.E w płynie,lecytyna HLB7 Potrzebuję serów na rano; ostatnio robiłam dwa - wit. C z różą i lectytną na wodzie (i olejku z migdałów) oraz z winogron z wit. E, niacynamidem na hydrolacie i hydromanilu. Ale coś czuję,że to moje niefrasobliwe mieszanie powinnam skonsultować ![]() Mam też oleje różne na stanie i zależałoby mi na tym,żeby te sera były takie ciut treściwsze - dlatego do C dodawałam na dłoni migdałowego oleju... Myślicie,że to ma jakiś sens? Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2011-10-26 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś ukręciłam 2 sera antyoksydacyjne, porcja 10ml bez konserwantu, do trzymania 2 tygodnie w lodówce:
*Serum z ekstraktem z owocu dzikiej róży -hydrolat 8ml -nawilżacz cukrowy 0,3ml -panthenol 0,3ml -niacynamid 0,3ml -ekstrakt z róży 0,8ml *Serum z ekstraktem z pine bark -hydrolat 9ml -nawilżacz cukrowy 0,3ml -panthenol 0,3ml -niacynamid 0,3ml -ekstrakt z pine bark 0,3ml Sera są lekkie, wodniste, ale ładnie nawilżają i świetnie rozjaśniają skórę, no i wierzę w ich działanie antyoksydacyjne ![]() Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2011-10-31 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Ukręcenie własnego kremu na cellulit
Zwykle kręcę mazidła według przepisów lub gotowych zestawów z mazidla.com lub biochemii urody ale ostatnio dużo czytałam o składnikach kosmetyków i zainteresowały mnie poniższe, na cellulit:
kofeina ekstrakt z guarany / kasztanowca / liści oliwki / pine bark zielona herbata żeń-szeń alginat (który nawet mam u siebie ale jakoś niechętnie do niego podchodzę, bo trudno się rozpuszcza) może macerat z alg? no i do tego wszystkiego oczywiście kw hialuronowy ![]() Dlatego chciałabym zrobić coś "swojego" ![]() Jakieś sugestie co do składników, stężeń? Przepraszam ale wciąż jestem "zielona" w temacie mazidłowym ale konsekwentnie wprowadzam do mojej pielęgnacji coraz więcej naturalnych kosmetyków i widzę wspaniałe rezultaty ![]() A i czy ktoś z Was próbował te dwa przepisy: http://mazidla.com/receptariusz/37/9...gi--e-sze.html http://mazidla.com/receptariusz/37/9...-asiatica.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Dodałam do moich ser trochę gumy ksantatowej - wyszedł fajny żelik, teraz mieszam je na dłoni z olejami i nawilżają naprawdę rewelacyjnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
Dziś miałam bardzo pracowity dzień
![]() - olejek myjący z P4C i betainą - maść pod oczy na frakcji sojowej z voluplus i Q10 - szampon do włosów na glince ghassoul ( a teraz siedzę, miziam się po wypranej czuprynie i nie mogę wyjść z podziwu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
Olejek myjący:
- olej słonecznikowy 58,0 - P4C 3,25 - Betaina 3,25 - olejowy ekstrakt rozmarynu 0,5 Czasami dodaję 3 kropelki olejku eterycznego np. Z drzewka herbacianego czy grejfrutowy Maść pod oczy: - frakcja sojowa 4,0 - skwalan 0,5 - wybrany olej 0,5 - Voluplus 0,3 - Q10 0,05 i kapkę (ok. 0,5) żelu H 2% Wszystko dodaję w takiej kolejności jak zapisałam. Po dodaniu żelu H trzeba energicznie mieszać. Zel ładnie się wkręci. Pasta myjąca dop włosów (bo jednak szamponem trudno to nazwać ![]() - 3 czubate łyżki glinki ghassoul - łyżka miodu - tylę wody, aby wyszła pasta o konsystencji tłustej śmietany Trzeba chwilę mieszać, aby grudki się rozpuściły. Ukręciłam to w miseczce i nakładałam na wilgotne włosy tak jak zwykły szampon. Tylko płukałam dłużej. Włoaki były bardzo czyste i puszyste, ale trochę poplątane. Przepis jest jeszcze do ulepszenia, bo to było pierwsze podejście. Edytowane przez Ghost19 Czas edycji: 2011-11-02 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Ghost19 dziękuje bardzo . Jaki masz rodzaj włosów ?
Po tonikowych testach okazało się , że bez skutków ubocznych mogę na skóre nakładać aloes i niacynamid polecany jako świetny nawilżacz wobec tego trzymając się dolnych granic sugerowanych stężeń oba półprodukty dodałam do kremu. Napakowany krem na noc: gliceryna - 1% d pantenol - 2% tripeptyde - 3% dipeptyde - 4% kolagen z elastyną - 1% niacynamid - 2 % wyciąg z aloesu - 5% wyciąg z oczaru -2% tokovit E100- kapsułka woda - 50% faza olejowa - 30% taka jak w moim pierwszym kremie+2 ml masła jojoba Roknosal - 4 krople Krem bardzo dobrze się wchłania , pozostawia skórę matową , nie podrażnia wręcz łagodzi . Traktuje nim również okolice oczu.
![]() Edytowane przez grazkako Czas edycji: 2011-11-03 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.