![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Literatura - jakie klasyki "zaliczyć"!
Taak, Wiedźmina pochłonęłam i w planach mam przejechać go raz jeszcze, bo kocham się w tej sadze.
![]() Harry Potter również przerobiony no i wstyd wstydów, ale na Władcy Pierścienia utknęłam. Wydaję mi się, że to jednak dlatego, iż nie czytałam go, ale słuchałam Audiobooka. Ciężko mi ich słuchać i jakoś tak... Muszę mieć książkę, w łapie trzymać, kartki przewracać, bo słuchanie mnie męczy ![]() Dziękuję za wszystkie propozycje! SUPER! PS a co do biblii, może i każdy powinien się z nią zaznajomić, ale to takie ciężkie tomidło jest... Znam wyrywkowo, ale żebym miała przez całość się przebijać... Dla mnie to nie przyjemność czytanie Pisma..
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
a z fantastyki to ja przeczytałam tylko "Miecz przeznaczenia" Sapkowski
Harrego chciałam, ale jakoś mimo tego, że uwielbiam czytać, to grubość mnie przerażała, częściej czytam książki po 300-400 stron. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
ja polecam
"Hrabia Monte Christo" A. Dumas, "Pani Bovary" Gustaw Flaubert "Bilion Dolarów" Eschbach Andreas
"Tak rzadko zdarza się słyszeć, żeby kobiety mówiły: „Nie mogę się doczekać, żeby rozkręcić swój własny interes" albo „Już bym chciała chodzić na te zajęcia z handlu nieruchomościami". Cel większości kobiet brzmi „Za rok chcę być już mężatką"." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Mam już 86 pozycji.
![]() 1. Alicja w Krainie Czarów - Lewis Carroll 2. Ania z Zielonego Wzgórza - LM Montgomery 3. Autostopem przez Galaktykę - Douglas Adams 4. Bilion Dolarów - Eschbach Andreas 5. Birdsong - Sebastian Faulks 6. Buszujący w Zbożu - Salinger 7. Charlie i fabryka czekolady - Roald Dahl 8. Cień wiatru - Carlos Ruiz Zafon 9. Czarodziejska góra - Thomas Mann 10. David Copperfield - Charles Dickens 11. Diuna - Frank Herbert 12. Don Kichot – Miguel de Cervantes 13. Dracula - Bram Stoker 14. Duma i uprzedzenie - Jane Austen 15. Dzieła zebrane Szekspira 16. Dziennik Anny Frank - Anne Frank 17. Dziwny przypadek psa nocną porą - Mark Haddon 18. Dżuma - Albert Camus 19. Fabryka os - Iain Banks 20. Ferdydurke - Gombrowicz 21. Folwark zwierzęcy George Orwell 22. Gra o Tron – Martin George RR 23. Granica - Zofia Nałkowska 24. Hamlet - William Shakespeare 25. Hobbit - JRR Tolkien 26. Hrabia Monte Christo - Alexandre Dumas 27. Imię Róży - Umberto Eco 28. Jądro ciemności - Joseph Conrad 29. Jane Eyre - Charlotte Bronte 30. Kapitan Corelli - Louis De Bernieres 31. Kobieta w bieli - Wilkie Collins 32. Kod Da Vinci - Dan Brown 33. Komu bije dzwon - Ernest Hemingway 34. Kubuś Puchatek - AA Milne 35. Lew, Czarownica i Stara Szafa - CS Lewis 36. Lolita - Vladimir Nabokov 37. Małe kobietki - Louisa M Alcott 38. Mały książę - Antoine de Saint-Exupéry 39. Mechaniczna pomarańcza - Burgess 40. Miasteczko Middlemarch - George Eliot 41. Milczenie owiec – Thomas Harris 42. Miłość w czasach zarazy - Gabriel Garcia Marquez 43. Mistrz i Małgorzata - Michaił Bułkhakow 44. Mitologia grecka 45. Mroczne materie (seria) - Philip Pullman 46. Myszy i ludzie (O myszach i ludziach) - John Steinbeck 47. Na Zachodzie bez zmian - Remarque 48. Nędznicy – Victor Hugo 49. Nieznośna lekkość bytu - Kundera Milan 50. Nowy wspaniały świat - Aldous Huxley 51. Obcy – Albert Camus 52. Oliver Twist - Charles Dickens 53. Opętanie - AS Byatt 54. Opowieść o dwóch miastach - Charles Dickens 55. Opowieść wigilijna - Charles Dickens 56. Opowieści z Narnii (cykl) - CS Lewis 57. Pani Bovary - Gustave Flaubert 58. Paragraf 22 - Joseph Heller 59. Perswazje - Jane Austen 60. Pięć osób, które spotykamy w niebie - Mitch Albom 61. Proces – Franz Kafka 62. Przeminęło z wiatrem – Mitchell Margaret 63. Przygody Scherlocka Holmesa - Sir Arthur Conan Doyle 64. Rok 1984 - George Orwell 65. Rozważna i romantyczna - Jane Austen 66. Samotnia (Pustkowie) - Charles Dickens 67. Seria o Harrym Potterze - JK Rowling 68. Sprzysiężenie głupców (Sprzysiężenie osłów) - John Kennedy Toole 69. Sto lat samotności - Gabriel Garcia Marquez 70. Tajemna historia - Donna Tartt 71. Tajemniczy ogród - Frances Hodgson Burnett 72. Tango - Sławomir Mrożek 73. Targowisko próżności - William Makepeace Thackeray 74. Tessa D’Urberville - Thomas Hardy 75. Trylogia Czarnego Maga - Trudie Canavan 76. Trzej muszkieterowie - Alexandre Dumas 77. Wichrowe Wzgórza - Emily Bronte 78. Wielki Gatsby - F Scott Fitzgerald 79. Wielkie nadzieje - Charles Dickens 80. Władca much - William Golding 81. Władca Pierścieni - JRR Tolkien 82. Wodnikowe Wzgórze - Richard Adams 83. Wojna i pokój - Leo Tolstoy 84. Wyznania Gejszy - Arthur Golden 85. Z dala od zgiełku - Thomas Hardy 86. Zbrodnia i Kara - Fiodor Dostojewski
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
jak przeczytałaś 86 z tej listy, to wow, dużo
ja tylko 15, trzeba coś nadrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Ja mam zaliczone 31
![]()
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziwi mnie obecnosc na tej liscie takich ksiazek jak: Dziwny przypadek psa nocna pora Piec osob ktore spotykamy w niebie Kod Da Vinci ![]() czy Cien wiatru. Toz to nie klasyki ![]() Dwie pierwsze czytalam i choc fajne to do klasyki maja kawal drogi. A jeszcze mozesz rozwazyc sobie przeczytanie: "Rozmowa w katedrze" Llosy - niektorzy twierdza, ze to najwieksze dzielo XX wieku. Ja czytam teraz inna ksiazke Llosy i jestem pod duzym wrazeniem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
To ksiazki, ktore sa podobno godne polecenia, no i klasyki.
![]() I to ksiazki, ktore mam zamiar przerobic ew. juz przeczytalam. Nie znaczy to, ze wszystko mam za soba! ![]()
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy to są "wielkie dzieła literatury"
![]() Dumę i uprzedzenie Przeminęło z wiatrem Damę Kameliową Hrabia Monte Christo
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Victor Hugo "Katedra Notre Dame". Jedni nie mogą przebrnąć, inni (ja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Biała Dama
|
Dostojewskiego: Biesy, Idiotę, Łagodną
Jane Austen co wpadnie w ręce, a już na pewno Rozważną i romantyczną Wojnę i pokój ![]() Stowarzyszenie umarłych poetów Klasyka fantastyki – Ziemiomorze - Ursula K. Le Guin I Pana Tadeusza :P Ja w szkole nie przeczytałam, ale potem wielokrotnie i ciągle wracam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
ostatnio przeczytałam 3 książki
- 12x śmierć - weronika postanawia umrzeć - a tytułu trzeciej nie pamiętam
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Marzy mi się, żeby jakieś wydawnictwo raz w miesiącu wydawało największe klasyki w dobranych do siebie oprawach, wtedy bym sobie powolutku kupowała całą kolekcję i by to wyglądało elegancko ![]() EDIT: Byłoby przyjemnie, gdyby zedytować pierwszy post i zrobić naszą wizażową listę klasyków (a nie tak jakieś BBC ![]()
I will marry melody... neitka ![]() Edytowane przez neitka Czas edycji: 2011-11-15 o 11:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Czasem mam tak, że zapadają mi w pamięć książki, które na pierwszy rzut oka wydają się średnio interesujące i takie niepozorne... i jak myślę o takich książkach to przychodzą mi na myśl 4 pozycje, całkiem różne od siebie:
1. Dziewczyna z pomarańczami - pasuje do niej jedno słowo: urzekająca ![]() 2. Opowieść wigilijna - czytana przeze mnie 3 razy, zawsze kojarzy mi się ze świętami i przypomina o tym, jak ważna jest bezinteresowna dobroć, ogólnie bardzo pozytywnie nastawia do życia ![]() 3. Jądro ciemności - sama się dziwie, że spodobała mi się ta książka.. ale nie mogłam się od niej oderwać! czytając ją czułam jakbym odkrywała jakiś mały skarb, którego nikt inny nie dostrzega w tej książce.. bardzo zapadała mi w pamięć 4. Kronika ptaka nakręcacza - moja pierwsza przygoda z literaturą japońską i jakże niezwykła! Zachwyciła mnie wielowątkowość powieści i niesamowita wyobraźnia Murakamiego! Mimo iż nie była krótka to żałowałam, że tak szybko się skończyła ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Oj tak dziewczyna z pomarańczami! Dosłownie czułam zapach pomarańczy i goździków...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Suma sumarum, to moja lista:
1. Alicja w Krainie Czarów - Lewis Carroll 2. Ania z Zielonego Wzgórza - LM Montgomery 3. Autostopem przez Galaktykę - Douglas Adams 4. Bilion Dolarów - Eschbach Andreas 5. Birdsong - Sebastian Faulks 6. Buszujący w Zbożu - Salinger 7. Charlie i fabryka czekolady - Roald Dahl 8. Cień wiatru - Carlos Ruiz Zafon 9. Czarodziejska góra - Thomas Mann 10. David Copperfield - Charles Dickens 11. Diuna - Frank Herbert 12. Don Kichot – Miguel de Cervantes 13. Dracula - Bram Stoker 14. Duma i uprzedzenie - Jane Austen 15. Dzieła zebrane Szekspira 16. Dziennik Anny Frank - Anne Frank 17. Dziwny przypadek psa nocną porą - Mark Haddon 18. Dżuma - Albert Camus 19. Fabryka os - Iain Banks 20. Ferdydurke - Gombrowicz 21. Folwark zwierzęcy - George Orwell 22. Gra o Tron – Martin George RR 23. Granica - Zofia Nałkowska 24. Hamlet - William Shakespeare 25. Hobbit - JRR Tolkien 26. Hrabia Monte Christo - Alexandre Dumas 27. Imię Róży - Umberto Eco 28. Jądro ciemności - Joseph Conrad 29. Jane Eyre - Charlotte Bronte 30. Kapitan Corelli - Louis De Bernieres 31. Kobieta w bieli - Wilkie Collins 32. Kod Da Vinci - Dan Brown 33. Komu bije dzwon - Ernest Hemingway 34. Kubuś Puchatek - AA Milne 35. Lew, Czarownica i Stara Szafa - CS Lewis 36. Lolita - Vladimir Nabokov 37. Małe kobietki - Louisa M Alcott 38. Mały książę - Antoine de Saint-Exupéry 39. Mechaniczna pomarańcza - Burgess 40. Miasteczko Middlemarch - George Eliot 41. Milczenie owiec – Thomas Harris 42. Miłość w czasach zarazy - Gabriel Garcia Marquez 43. Mistrz i Małgorzata - Michaił Bułkhakow 44. Mitologia grecka 45. Mroczne materie (seria) - Philip Pullman 46. Myszy i ludzie (O myszach i ludziach) - John Steinbeck 47. Na Zachodzie bez zmian - Remarque 48. Nędznicy – Victor Hugo 49. Nieznośna lekkość bytu - Kundera Milan 50. Nowy wspaniały świat - Aldous Huxley 51. Obcy – Albert Camus 52. Oliver Twist - Charles Dickens 53. Opętanie - AS Byatt 54. Opowieść o dwóch miastach - Charles Dickens 55. Opowieść wigilijna - Charles Dickens 56. Opowieści z Narnii (cykl) - CS Lewis 57. Pani Bovary - Gustave Flaubert 58. Paragraf 22 - Joseph Heller 59. Perswazje - Jane Austen 60. Pięć osób, które spotykamy w niebie - Mitch Albom 61. Proces – Franz Kafka 62. Przeminęło z wiatrem – Mitchell Margaret 63. Przygody Scherlocka Holmesa - Sir Arthur Conan Doyle 64. Rok 1984 - George Orwell 65. Rozmowa w Katedrze - Vargas Llosa Mario 66. Rozważna i romantyczna - Jane Austen 67. Samotnia (Pustkowie) - Charles Dickens 68. Seria o Harrym Potterze - JK Rowling 69. Sprzysiężenie głupców (Sprzysiężenie osłów) - John Kennedy Toole 70. Sto lat samotności - Gabriel Garcia Marquez 71. Tajemna historia - Donna Tartt 72. Tajemniczy ogród - Frances Hodgson Burnett 73. Tango - Sławomir Mrożek 74. Targowisko próżności - William Makepeace Thackeray 75. Tessa D’Urberville - Thomas Hardy 76. Trylogia Czarnego Maga - Trudie Canavan 77. Trzej muszkieterowie - Alexandre Dumas 78. Wichrowe Wzgórza - Emily Bronte 79. Wielki Gatsby - F Scott Fitzgerald 80. Wielkie nadzieje - Charles Dickens 81. Władca much - William Golding 82. Władca Pierścieni - JRR Tolkien 83. Wodnikowe Wzgórze - Richard Adams 84. Wojna i pokój - Leo Tolstoy 85. Wyznania Gejszy - Arthur Golden 86. Z dala od zgiełku - Thomas Hardy 87. Zbrodnia i Kara - Fiodor Dostojewski
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
- Ken Kesey Lot nad Kukułczym Gniazdem
- William Wharton Ptasiek - Aleksander Dumas (syn) Dama Kameliowa - Eliza Orzeszkowa Marta - Puzo Mario Ojciec Chrzestny - Bronte Emily Jane Wichrowe Wzgórza - Rice Anne Wywiad z Wampirem - Agatha Christie Dziesięciu Murzynków - Harris Thomas Milczenie Owiec - Agatha Christie Morderstwo w Orient Ekspresie - Stephen King Lśnienie, Carrie + wiele w.w wymienionych. Poza tym polecam Biblionetkę.pl, dział: klasyka obca i klasyka polska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Ja z S-F bym poleciła:
"Obcy w obcym kraju" Roberta A.Heinleina Saga Endera O.S. Carda "Neuromancer" Williama Gibsona "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach" Philipa K Dicka "Człowiek z wysokiego zamku" Philipa K. Dicka "Solaris" Lema "Opowieści Pilota Pirixa" Lema |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
dzieki kochane
![]()
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Tak, wiem, to odkopywanie starego wątku, ale było mówione o lekturach i nie moge się powstrzymać od komenatarza . "Buszujący w zbozu" i "Folwark zwierzęcy" to lektury, ktore według mojego programu powinnam przerabiać w gimnazjum. Zamiast tego czytałam "Alchemika" i jego pełne-prawd-życiowych-aforyzmy... Wyżaliłam się, mogę wracać do "Przeminęło z wiatrem"
![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
już nigdy nie tknę Coelho! ;p w życiu! ;p
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
To ja dodam trochę z innej beczki: Graham Masterton, autor takich klasyków jak "Podpalacze ludzi" czy też "Zwierciadło Piekieł" albo "Klątwa Manitou".
Niektóre jego dzieła trudno zdobyć (można upolować używane kopie na aukcjach, forach, ja swoje dorwałam w antykwariacie, na allegro i finta). Może wtedy drogie koleżanki zrozumiecie, dlaczego będąc gonioną przez bestię należy uciekać zawsze na piętro, albo w stronę bagien/lasu/cmentarza (zwłaszcza jeżeli to noc) ![]() ![]() Lekcja anatomii gratis. Edytowane przez Samuraya Czas edycji: 2012-04-12 o 08:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Franz Kafka! To druga myśl, bo pierwszą była Mistrz i Małgorzata (ja czytałam po rosyjsku, chyba 4 razy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Jesli maja byc klasyki wszelkiego gatunku to nie może zabraknąć Pana Stanisława Lema, uwielbiam go i moim zdaniej, jest on jednym z największych polskich pisarzy wszechczasów!!!
Polecam oczywiście "Solaris" lub jesli chcesz zacząc od czegoś lekkiego "Dzienniki Gwiazdowe" ale ogólnie wszystko! Ja od jego książek nie mogłam sie oderwać i rozpoczęcie którejkolwiek równała się u mnie czytaniu do upedłego ![]() Nie powinno teź moim zdaniem zabraknąć imć Sienkiewicza, z jego trylogią."Potop" zawsze czytam w trudnych chwilach i jakoś dodaje mi otuchy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.