![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Literatura - jakie klasyki "zaliczyć"!
Witam kochane. Jestem miłośniczką książek, czytam w szkole, na przerwach, na przystanku, gdy jestem w drodze na zakupy, czekam u lekarza... itd itp. Lubię każdy gatunek i żaden mi nieobcy.
![]() Tu pojawia się moje pytanie. W świecie są książki - "przedstawiciele" gatunków, książki, które mają znaczenie w historii literatury, są dziełami wielkimi. Chcę je przeczytać! Proszę, napiszcie mi tytuły, za jakie powinnam się zabrać. Chodzi mi tutaj o książki bardzo znane, które, przynajmniej z tytułu zna każdy, a może nie zawsze była okazja się im przyjrzeć. Przykłady to np.: Wiedźmin - A. Sapkowskiego Lalka - B. Prusa
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Literatura - jakie klasyki "zaliczyć"!
1. Vladimir Nabokov - Lolita
2. Robert Graves - Ja, Klaudiusz 3. William Golding - Władca Much 4. Gustaw Flaubert - Pani Bovary 5. George Orwell - Rok 1984 6. Salinger - Buszujący w Zbożu 7. Huxley - Nowy wspaniały świat 8. Fiodor Dostojewski - Zbrodnia i Kara 9.* Zofia Nałkowska - Granica 10.* Sławomir Mrożek - Tango Nie wiem jakie masz zainteresowania ale wydaje mi się że najbardziej spodobają ci się numery 1, 3, 6 i może 9 ![]() *Może nie są to wybitne najważniejsze na świecie dzieła ale moim zdaniem naprawdę warto się nimi zainteresować. Inne ciekawe: Michaił Szołochow - Cichy Don Michaił Bułkhakow - Mistrz i Małgorzata (ale to chyba lektura) Umberto Eco - Imię Róży Anne Frank - Dziennik Anny Frank No i oczywiście takie jak: Mały książę, Proces (Kafki), Obcy, Dżuma, Przeminęło z wiatrem, Folwark zwierzęcy.. Tego jest masa, ale moje ukochane i według mnie bardzo ważne są te trzy pozycje które ci poleciłam wyżej. Bo Władca Pierścieni to niekwestionowane dzieło ale co ja ci będę wymieniać jak sama podchodzę do tego jak pies do jeża i przeczytać nie mogę ![]() ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- To smutne że jest tyle naprawdę wspaniały dzieł literackich bliskich młodemu społeczeństwu, które omawiane są obowiązkowo za granicą a tutaj nadal króluje przestarzała lista lektur która potrafi skutecznie zniechęcić do czytania. A najciekawszych z obowiązkowej listy lektur (moim zdaniem najciekawsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dorzucam Gombrowicza - ,,Ferdydurke" i ,,Transatlantyk", ,,Śniadanie mistrzów" Vonneguta, ,,Portret Doriana Graya" O. Wilde'a, ,,Nieznośną lekkośc bytu" Kundery i ,,Mechaniczną pomarańczę" Burgessa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Wpisz sobie w google :
"100 ksiazek wg. BBC" albo "ksiazki, ktore musisz przeczytac przed smiercia" ![]() Do wyboru, do koloru, pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
fossa w piękny sposób stara się zabić dyskusję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Co do twojej propozycji chodzi o to - ile list, tyle wersji. Otworzyłam z ciekawości pierwszą lepszą z brzegu, Ja, Klaudiusz - brak, ale za to są dzieci z Bullerbyn
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja na takie listy przestałam nawet patrzec w momencie, kiedy na jednej z nich dostrzegłam ,,zmierzch"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ooo, coś dla mnie. Ogólnie lubuję się w romansach i kryminałach, powieściach obyczajowych, dramatach, sensacyjnych, ale też bym coś z klasyki poczytała, więc taka lista i mi się przyda
![]() Niektóre znam np "Tango" Mrózka, bo mieliśmy w szkole, znam "Zbrodnię i karę", ale np "Lalki" to nie bardzo, przez to nie mogłam przebrnąć, więc nie dokończyłam tak samo jak "Nad Niemnem", ale film "Nad Niemnem" obejrzałam. "Buszujący w zbożu" słyszałam, że bardzo dobre, pewnie wezmę się za to. "Mistrz i Małgorzata" znam, ale mało pamiętam, czytałam to w szkole. "Granica" mi się bardzo podobała. "Dźuma" także. Bardzo dobrze mi się czytało. "Zmierzch" to wątpię, żeby był klasyk. Choć oczywiście lubię też takie książki, ale klasyk to raczej nie jest. Może jeszcze "Cudzoziemka" Kuncewiczówny? Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-01 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
A może:
Nie mam pojęcia w jakiej literaturze gustujesz, ani co już czytałaś, ale wydaje mi się, że powyższe warto znać ![]() A list nie polecam, lepiej popytać w bibliotece jak się już całkiem nie ma pomysłu, panie bibliotekarki zazwyczaj mają dużą wiedzę na temat książek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Z listy BBC sporo bym skreśliła, ale to wszystko kwestie subiektywne dość..
jest jeszcze masa innych ksiażek, z którymi warto spedzic niejeden wieczór ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
a czytałaś coś z literatury rosyjskiej? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I moje drogie, trafiłyście w sedno, jakbyście odczytały moje myśli!! Dziękuję za propozycje!!!
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Niestety
![]() ![]() I doskonale wiem że jest Tango i Granica ale wiem również jak je się omawia - ostatnie dni kwietnia, odklepanie swojego. ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- A i jeszcze Germinal Emilia Zolia, albo też Kompleks Portnoya |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
M. Gogola Martwe dusze, Rewizora, Szynel, I. Turgieniewa Szlacheckie gniazdo, Ojcowie i dzieci I. Goonczarowa Obłomow Dostojewskiego F. Bracia Karamazow Lwa Tołstoja Anne Karenine czy Wojnę i pokój, A. Czechowa Opowiadania, I. Bunina Gramatykę miłości czy Ciemne aleje, A. Sołżenicyna Archipelag Gułag, W. Szałamowa Opowiadania kołymskie, B. Pasternaka Doktor Żywago, G. Władimowa Wierny Rusłan, W. Jerofiejewa Moskwa-Pietuszki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Buszującego i Folwark miałam w gimnazjum.
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Tak ale zrozum te pozycje nie figurują na wykazie lektur obowiązkowych przygotowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Nauczyciel mógł po prostu zarządzić że musicie to obowiązkowo przeczytać (i całkiem słusznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale kłócić się nie będę, co przeczytałam, to moje.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
hej, nie wyłapałam, czy już nie było.
moja propozycja to "Ojciec chrzestny" Mario Puzo, i, co prawda żadne tam klasyki, ale jedna z moich ulubionych książek 'Złoto" C. Zyke ![]()
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do dysputy nad Granicą i Tangiem, macie rację, u nas też przeleciało się to po łebkach, dlatego na maturze praca pisemna kompletnie mnie zaskoczyła! A pozycje z kategorii FANTASTYKA? Jakie są klasyki? ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Hmm ja nigdy w szkole nie przerabiałam Orwella a mogłabym polecić prawie każdą jego książkę
![]() ![]() Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2011-11-02 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Kawaii strona mocy
|
"Dżuma" i "Don Kichote"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
a nie Don Kichot?
![]()
![]() |
#25 |
Kawaii strona mocy
|
Zależy od przekładu i wydania, z tego co wiem, to co podałaś jest po prostu spolszczoną wersją
![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2011-11-02 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"Wiedzmina" juz chyba pochlonelas? ![]() ![]() ja teraz jestem wkrecona w sage Piesni Lodu i Ognia Georga R. R. Martina, jesli lubisz fantasy, to goraco polecam, pierwsza czesc "Gra o Tron", ostatnio glosno o tym, bo BBC zrealizowalo serial, ktory zerszta tez polecam ![]() klasykiem tez sa "Opowiesci z Narnii" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja do Sapkowskiego nie mogłam się przekonac, jakoś mnie męczył, mimo wszechobecnych zachwytów
![]() z fantastyki polecam Gaimana np. ,,Nigdziebądź" i Pratchetta, nie wiem, czy książki tych autorów mogą byc uznawane za klasykę, ale zachęcam, bo czyta się świetnie, lekko, nawet jak dla osoby nieobeznanej w gatunku (np. mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Murakami to ponoć postmodernizm
![]() ![]() Rzuciła mi się w oczy na liście BBC Biblia. Uważam, że ze względu na liczne odniesienia do Biblii w literaturze (i kulturze ogólnie), każdy człowiek, niezależnie od wiary, powinien się z nią zaznajomić. Ja mam w planach także poznanie innych świętych ksiąg ![]() Od siebie dodam też mitologię grecką, a także dzieła Virginii Woolf oraz "Ulisses" Joyce' a.
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. chyba najważniejszy to Harry Potter ![]() 2. Tolkien - Władca Pierścieni, Hobbit - przez władcę nie udało mi się przebrnąć, poległam jakoś w połowie drugiego tomu, ale za to Hobbit mnie totalnie zachwycił ![]() 3. Sapkowski - Wiedźmin - super, ale im dalej w opowieść tym bardziej męczą mnie intrygi polityczne ![]() 4. z polskich to jeszcze Pilipiuk - Norweski dziennik, książki o Jakubie Wędrowyczu, a z trochę innego klimatu i moje absolutnie ulubione - Kuzynki. 5. Dukaj, Piekara - ale jakoś nie przepadam za ich klimatami 6. z zagranicznej fantastyki chyba najlepsze [jak dla mnie] są książki Sergieja Łukjanienki - Nocny i Dzienny Patrol. Suuuuper ![]() 7. Trylogia Czarnego Maga Trudi Canavan. TRZEBA przeczytać ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.