|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Błędy dzieciństwa i wielki wstyd...
nie szukaj winnych, jak napisałas jesteśprawie dorosła
, leczysz się więc problem rozwiązujesz i to sie liczy i tak trzymać ![]() próchnica jest zaraźliwa więc chłopakowi bym się nie chwaliła za bardzo, może się nie zarazi jak dba.... jakie masz te plomby - metalowe czy białe? |
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
przeraża mnie to jak bardzo liczy się wygląd w dzisiejszych czasach. a już szczególnie u tych młodych ludzi. brzydki=gorszy? a jako że mało kto ma zadowalającą samego siebie aparycję to marnuje się noce i dnie na rozpaczanie nad swoją rzekomo obleśną twarzą czy rozlazłą dupą. a gdzie tu dbanie o atrakcyjność swojego wnętrza?
![]() autorko, jeżeli Twój chłopak miałby Cię rzucić za brak 3 zębów i dziury w 10 innych, to kij w oko takiemu chłopakowi. swoją drogą mnóstwo ludzi ma problemy z zębami, poważniejsze niż Ty, nie jest to żaden powód do wstydu. natomiast coś bardzo złego musi być z Twoją psychiką skoro przejmujesz się takimi błahostkami i masz tak strasznie niską samoocenę. |
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i nie uwierzę, że dobrze byś się czuła np. na rozmowie rekrutacyjnej gdyby brakowało Ci 1 lub kilku przednich zębów
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym nie wiem jak dla innych, ale dla mnie atrakcyjne wnętrze = uzewnętrznienie tego - miła aparycja (niekoniecznie uroda dana od natury, ale schludny wygląd, czystość, świeży oddech, uśmiech), dbanie o siebie. Tu zresztą nie tyle o urodę chodzi, ale o to, że te szóstki i siódemki po coś są - służą do rozdrabniania twardszych pokarmów. Jeżeli ich nie ma, to ich rolę muszą przejąć pozostałe zęby = szybciej się ścierają, osłabiają. Poza tym jak nie ma się zęba np. na dole, to automatyczne zaczyna się przemieszczać ten sam ząb z górnego łuku. Niezdrowo mieć ubytki, a nie tylko "nieładnie". |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Ja do założenia aparatu miałam wyrwane 4 zdrowe zęby.
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Zależy od tego jak ciasno zęby siedzą, trzeba im zrobić miejsce na prawidłowe ułożenie. Nie ma tragedii, chociaż biorąc pod uwagę to, że mi się częściowo wada cofnęła, to teraz bym się kilkanaście dobrych razy zastanowiła zanim bym zdecydowała się na założenie aparatu...ale jak ja nosiłam, to nie było obowiązku noszenia stabilizatora zaraz po zdjęciu aparatu, temu tak się zrobiło...przynajmniej mam taką nadzieję
|
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Taki trochę OT, ale może i autorka wątku się czegoś dowie w sprawie aparatu. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
po drugiej stronie szafy
|
U mnie było pięknie po zdjęciu, chociaż w sumie mam duże jedynki, więc i tak filmowego uśmiechu miała nie będę (no, chyba że Belli ze Zmierzchu
), ale fakt, po zdjęciu aparatu zęby się nieco powysuwały z szeregu, ale nie stoją przekręcone pod kątem prostym
|
|
|
#41 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i nie chodzi mi nigdzie o zęby autorki tylko o jej ogólne nastawienie i kompleksy. |
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
oj tam, oj tam, ja nie mam 4 zębów i muszę się pozbyć kolejnych 4. nikt nigdy nie zwrócił nawet na to uwagi, że mi czegoś w uzębieniu brakuje. plomb też mam dużo. i zgadnij co? też na to nikt nie zwraca uwagi. tym aspektem się przejmować nie musisz, nikt tego nie zauważy.
o żeby musisz teraz podwójnie dbać. jak nie dla siebie, to dla swojego chłopaka (próchnica jest, podobno, zaraźliwa). dla pocieszenia powiem, że nie dbanie o zęby jest dość powszechne. Mao Tse Tong też ich nie mył. stwierdził, że "tygrys nie myje zębów", to on też nie będzie. i mu potem przemalowywali zęby na plakatach z czarnych na białe. uszy do góry, będzie dobrze. grunt, że zaczęłaś dbać o zęby
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pocieszenie? Well.
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam już 4, teraz się okazało, że muszę usunąć też 8. żaden z moich znajomych się nie skapnął, że mi czegoś w uzębieniu brakuje. no dobra, zwracali uwagę, zaraz po wyrwaniu. a o zagospodarowanie wolnej przestrzeni, zatroszczył się ortodonta. także nikt na to nie zwraca uwagi, oprócz dentysty.
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może niesłusznie (?) założyłam, że nie piszesz o ubytku w postaci czterech ósemek, bo to oczywiste, że takiego ubytku nikt nie zauważy - te zęby są i tak "ekstra".
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-11-09 o 13:59 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także jak autorka ma krzywy zgryz, to pewnie i tak jakichś tam zębów by musiała się pozbyć, żeby móc wyrównać resztę |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A tu o nadprogramowe, niemieszczące się w szczęce zęby chodzi. Ciekawe ile mi zębów każe usunąć ortodontka. ![]()
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
kwestia przyzwyczajenia. jak wiesz, że trzeba i czujesz tę ulgę w szczęce, to ci już bez różnicy czy zdrowy, czy chory
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) że mam takie zęby. Po prostu słabe kości, no i ten okropny strach. Zaczniesz leczyc to bedzie dobrze Ale nie zaniedbuj juz, ja zaluje jak jasna cholerka.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Ann1994, przede wszystki powinnaś dbać o higienę, myć zęby po każdym posiłku, używać nitki i płukanek, chodzić regularnie na kontrole do denstysty, unikać coca coli itd. Dzięki temu uratujesz pozostałe ząbki przed takimi losem jak inne. Podstawą jest wyleczyć każdą próchnicę i nie chodzić długo z takimi zepsutymi zębami, które są zakwalifikowane do usunięcia, bo może to grozić powikłaniami.
Niektóre zabiegi są na NFZ, jak np. usuwanie kamienia raz na rok czy leczenie kanałowe niektórych zębów. Jeśli zęba da się jeszcze wyleczyć i potem odbudować protetycznie, to lepiej od razu nie usuwać. Porozmawiaj z dentystką, czy da się je jeszcze jakoś uratować? A braki też można uzupełnić mostami np., ew. jak masz ich dużo, to przecież i w Twoim wieku czasem są osoby, które decydują się na protezę. Najważniejsze, że się przełamałaś, teraz wszytko zależy od Ciebie, nie bój się dentysty a chłopak pewnie też jakieś ubytki miał, więc to nie jest jakieś dziwne. Źle by było, gdybyś machnęła na to ręką i nic nie robiła, ale jak się leczysz, to jesteś na dobrej drodze do wyjścia z tej sytuacji ![]() No i zawsze mimo wszystko lepiej zapobiegać próchnicy niż doprowadzić do sytuacji, że trzeba ją leczyć, ale skoro jesteś zmotywowana, to na pewno będzie coraz lepiej
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.

, leczysz się więc problem rozwiązujesz i to sie liczy i tak trzymać 

.