Wośp ! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-10, 18:24   #31
Red Lipstick
Wtajemniczenie

Dot.: Wośp !

Cytat:
Napisane przez Hortencja Pokaż wiadomość
Zwłaszcza, że gdyby nie te fanaberie- czyli pokazy samolotów, sławne światełko do nieba, koncerty- to zbiórka pieniędzy nie byłaby aż taka pokaźna. Kto był choć raz na przykład w Warszawie na światełku do nieba wie co tam się dzieje. Aleje zamknięte, bo tłum maszeruje pod pałac, a wolontariusze mają pełne ręce roboty, bo ludzie wręcz stoją w kolejkach do puszek.

Po 1: nie rozumiem zagorzałych przeciwników- przecież wrzucenie tych 2zł nie jest obowiązkiem.
Po 2: czemu nie łączyć przyjemnego z pożytecznym? Mamy koncert, światełko do nieba i świadomość, że dzieciaki dostaną sprzęt, którego nie zapewni państwo. Co w tym jest złego? Kogoś swędzi, że jego "złotówka" pójdzie na petardy? Luuuudzie..

A wypowiedz Wawrzecha u Tomasza Lisa ŻENUJĄCA. Z tego Pana niemal lał się jad. Nie dziwie sie, że Skiba i sam prowadzący byli totalnie zirytowani:P. I ten tekst, że dokładający się do zbiórki nie mają świadomości w czym biorą udział- z 3/4 Polaków zrobił totalnych debili. Nie mam szacunku do tego człowieka.
Stary 2012-01-10, 19:27   #32
_vixen_
Zakorzenienie

Najlepsze jest to, że skrajna prawica tak narzeka na ingerencję państwa, wysokie podatki, ale jednocześnie to samo państwo ma zapewnić dosłownie wszystko i to na najwyższym poziomie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 00:23   #33
Kreskaaa
Zakorzenienie

??? Kto powiedział, że państwo ma zapewnić wszystko na najwyższym poziomie? Nie wiem jak ty rozumiesz słowo "prawica" ale dla mnie jednym z ważniejszych postulatów jest całkowita prywatyzacja służby zdrowia.
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 01:23   #34
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Skoro jest finansowany z innych zrodel, to dlaczego wydatki na przystanek woodstock sa umieszczone w kosztach dzialania fundacji (w dzialanosci promocyjnej)?
na taki woodstock pozyskiwani sa chociazby SPONSORZY, ktory nie finansuja stricte finalu w styczniu. skoro to fundacja to chyba logiczne, ze musza sie rozliczac ZE WSZYSTKICH funduszy, ktore maja/dostaja/wydaja?
Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
O, to akurat nieprawda. PCK uzbierało więcej BEZ petard, wielogodzinnych (finansowanych z budżetu) transmisji w tv itp. Także szlachetnapaczka poradziła sobie bardzo dobrze.
nie wchodzmy na temat szlachetnej paczki, bo to troche grzaski temat

Edytowane przez skazana_na_bluesa
Czas edycji: 2012-01-11 o 01:28
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 06:18   #35
makarona
Rozeznanie

Myślicie, że można jeszcze wysłać sms na WOŚP?
Mam kilka złotych do wykorzystania i chciałabym wesprzeć jakąś fundację.

Nasz czas oczekiwania
makarona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 06:48   #36
Wyrak
Zakorzenienie

Po kolei:

Cytat:
Napisane przez Hortencja Pokaż wiadomość
Zwłaszcza, że gdyby nie te fanaberie- czyli pokazy samolotów, sławne światełko do nieba, koncerty- to zbiórka pieniędzy nie byłaby aż taka pokaźna. Kto był choć raz na przykład w Warszawie na światełku do nieba wie co tam się dzieje. Aleje zamknięte, bo tłum maszeruje pod pałac, a wolontariusze mają pełne ręce roboty, bo ludzie wręcz stoją w kolejkach do puszek.
Jesli tak uwazasz - to ta akcja jest skrajnie nie wydajna. Nikt nie wie, ile wydaja samorzady/panstwo na ogranzacje tych wszystkich imprez - honoraria artystow, pokazy, zabezpieczenie imprez itd. Ile to razem wyniesie - kilka mln zl? Kilkanascie? Kilkadziesiat? Do tego doliczmy kilka godzin czasu antenowego w telewizji (btw. gdyby przeznaczyc to na reklamy, z ktorych wplyw by poszedl na cele charytatywne, to by sie niezla sumka uzbierala).

Czyli wychodzi - fundacja koszty 3mln zl (co jest zupelnie ok), 5mln zl na reklame, x mln wydane przez samorzady w calym kraju, y mln zl czasu antenowego.

Cytat:
O, to akurat nieprawda. PCK uzbierało więcej BEZ petard, wielogodzinnych (finansowanych z budżetu) transmisji w tv itp. Także szlachetnapaczka poradziła sobie bardzo dobrze.

Ciekawa jestem co sądzicie o przykładzie (moim zdaniem trochę przejaskrawionym, chociaż tok rozumowania w pewnym sensie słuszny) Ł.Warzechy : WOŚP musi być uprzywilejowany, bo bez niego ni byłoby sprzętu ----> PRL był dobry, bo była elektryfikacja wsi. Tzn: czy jeśli znajdziemy jedną zaletę, nie można krytykować całokształtu? Może ktoś inny zrobiłby to samo równie dobrze, przy okazji - jak zauważył Wyrak - mniej marnotrawiąc pieniądze?

Dla jasności: nie chcę urazić wolontariuszy/wspierających, szanuję to że ktoś dobrowolnie chce poświęcić swój czas i pieniądze... Po prostu trochę mnie irytuje, że działalność prawdziwie charytatywna i systematyczna innych organizacji jest obecnie niedoceniana, a z niedania pieniędzy na WOŚP trzeba się usprawiedliwiać jakby to był najgorzy grzech...
Dokladnie - WOSP z imprezami sponsorowanymi przez samorzady, czasem w TV itd., PCK - po cichutku, 2 razy wiecej przeznaczyl. Zreszta, nie chodzi tu nawet o sume pieniedzy - z tego co wiem, koszty rozmaitych fundacji charytywnych wynosza jakies 3%-5% tego co zbiora. WOSP ma kilkanascie % (za 2010, w 2009 to byl jeszcze wyzszy odsetek), nie liczac kosztow jakie sa dokladane z kieszeni podatnikow.

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
przecież ja nikomu nie bronię robić zbiórek i zakładać fundacji charytatywnych jak ktoś uważa że zrobi to lepiej - śmiało, przyklasnę i sama się dorzucę. szkoda tylko że zazwyczaj kończy się na marudzeniu, ewentualnym rzuceniu paru ku*w i siądnięciu na dupie i za rok kolejne marudzenie.

jeżeli chodzi o krytykowanie - niech mi ktoś wyjaśni - jaki jest sens krytykowania jakichkolwiek fundacji charytatywnych? mało to mamy w naszym rozwijającym się kraju lepszych adresatów krytyki i malkontenctwa niż ci, którym akurat się chciało zad ruszyć i działać?
Primo: odwracajac - rownie dobrze mozna powiedziec, ze ktos raz do roku da na WOSP i wielki filantrop.
Secundo: no jak to jaki? Jesli zwykle fundacje z kazdej zlotowki wydaja na swoje cele ~95 groszy, a WOSP da proporcjonalnie duzo mniej, to nie jest powod do krytyki? Ta hiperbola przy podkreslaniu - ilez to oni zrobili, a jak przychodzi do ich kosztow - to wszystko drobnostka.

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
na taki woodstock pozyskiwani sa chociazby SPONSORZY, ktory nie finansuja stricte finalu w styczniu. skoro to fundacja to chyba logiczne, ze musza sie rozliczac ZE WSZYSTKICH funduszy, ktore maja/dostaja/wydaja?

nie wchodzmy na temat szlachetnej paczki, bo to troche grzaski temat
Zapoznaj sie ze sprawozdaniami finansowymi fundacji, gdzie jak wol ogranizowanie przystanku woodstock to wydatek zwiazany z celami statutowymi, odejmowany od przychodow statutowych i sie przekonasz, ze jestes w bledzie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 07:22   #37
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Ja się tylko wtrące na słówko:
Cytat:
Nikt nie wie, ile wydaja samorzady/panstwo na ogranzacje tych wszystkich imprez - honoraria artystow, pokazy, zabezpieczenie imprez itd.
Przy WOŚPie pracuje się charytatywnie- honoraria artystów czy ochrona powinna być za "dziękuję". Tak samo wszyscy pracujacy przy tym ludzie powinni poświęcać swój czas z potrzeby serca a nie dla kasy. Taka jest ogólnoprzyjeta zasada i przykro, że niektórzy traktują to jako sposób na zarobek.

Chyba zjedzą mnie koty...
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-11, 07:25   #38
_vixen_
Zakorzenienie

Ja bym chciała zobaczyć sprawozdania finansowe Caritasu...
Stary 2012-01-11, 09:23   #39
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Zapoznaj sie ze sprawozdaniami finansowymi fundacji, gdzie jak wol ogranizowanie przystanku woodstock to wydatek zwiazany z celami statutowymi, odejmowany od przychodow statutowych i sie przekonasz, ze jestes w bledzie.
widze, ze jak zwykle wiesz lepiej. cel statutowy-ok, ale to nie znaczy, ze kasa na jego organizacje idzie z tego, co bylo zebrane do puszczek czy podczas aukcji!!! to jest gruba kasa, a przedsiewziecie zwiazane z zakupem sprzetu dosyc skomplikowane. jak te kilka milionow polezy na koncie to myslisz, ze nie ma wysokich odsetek? albo sponsorzy, ktorzy dorzucaja kase na przystanek - bardzo dobra inwestycja.

zreszta, informacje ze strony WOSP.:
Fundacja WOŚP środki zebrane w corocznej zbiórce publicznej w całości przeznacza na zakup sprzętu medycznego i finansowanie programów medycznych.

Koszty działalności administracyjnej pokrywamy z części odsetek bankowych oraz innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku.

Koszty organizacji Przystanku Woodstock i Finału pokrywane są z wpłat sponsorów, o które Fundacja każdorazowo zabiega.

Dodatkowo zdobyte w ciągu roku pieniądze, o których pisaliśmy wyżej, Fundacja przeznacza na:
• uzupełnienie zakupów medycznych
• koszty obsługi działalności statutowej tj:
1. pensje pracowników
2. podatki i inne opłaty ustawowe
3. koszt utrzymania biura
4. usługi: bankowe, pocztowe, telekomunikacyjne i inne
5. a także na działalność promującą Fundację w Polsce i na świecie, taką jak: udział Fundacji w konferencjach medycznych związanych z prowadzonymi przez nią programami, niesienie pomocy ofiarom kataklizmów, organizowanie koncertów będących podziękowaniem dla młodych Polaków za zaangażowanie w coroczne Finały, a także mających na celu popularyzację działań związanych z walką z narkomania i przemocą, oraz koszty wstępnego przygotowania kolejnego Finału.

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
ja tez. tym bardziej, ze do tej pory nie rozliczyli sie i nie przekazali kasy z jakis kilkumilionowych zbiorek kasy

Stary 2012-01-11, 09:29   #40
_vixen_
Zakorzenienie

Oj, przecież to chodzi o to, że kasa nie przechodzi przez sito kościoła Jakoś mam większe zaufanie do Owsiaka po tym, jak na własne oczy widziałam, co się dzieje z darami z Caritasu, jak je zjada ksiądz ze swoją gospodynią i rozdają znajomym...
A to było na typowej wiejskiej parafii, nie wierzę w to, że nie znali potrzebujących ludzi, którzy z chęcią nawet te herbatniki by zjedli.

W życiu takim ludziom złamanego grosza bym nie powierzyła.
Stary 2012-01-11, 09:46   #41
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Oj, przecież to chodzi o to, że kasa nie przechodzi przez sito kościoła Jakoś mam większe zaufanie do Owsiaka po tym, jak na własne oczy widziałam, co się dzieje z darami z Caritasu, jak je zjada ksiądz ze swoją gospodynią i rozdają znajomym...
A to było na typowej wiejskiej parafii, nie wierzę w to, że nie znali potrzebujących ludzi, którzy z chęcią nawet te herbatniki by zjedli.

W życiu takim ludziom złamanego grosza bym nie powierzyła.
no tak, nie ma kasy, nie ma maybacha...

Stary 2012-01-11, 14:24   #42
Kreskaaa
Zakorzenienie

Ty byś nie powierzyła Caritasowi, a ja Owsiakowi i gdyby obaj działali na równych zasadach - dyskusja byłaby całkiem zbędna.
Stary 2012-01-11, 16:20   #43
kfia_tek
Raczkowanie

Denerwuje mnie takie nagadywanie na Owsiaka i jego WOŚP. I żeby nie było nie jestem jakąś jego zagorzałą 'fanką', ale prawdą jest że facet razem z wolontariuszami i wszystkimi którzy tam pracują odwalają kawał dobrej roboty bo tak naprawdę zapewnia leczenie dzieci w godnych warunkach- bo przyznajmy szczere państwo nam tego nie zapewni. I jak juz pewnie ktos tu pisał, że moze jak się zobaczy swoje dziecko w inkubatorze z logiem WOSP to doceni to tak naprawdę.
Zresztą ogólnie mnie denerwuje takie narzekanie na każdą instytucje charytatywną. Jednemu nie pasuje to, a drugiemu to. TYLKO ŁATWO NAM OCENIAĆ KIEDY TAK NAPRAWDĘ NAM SAMYM NIE CHCE SIE NAWET TYŁKA RUSZYĆ ŻEBY COŚ ZROBIĆ.
kfia_tek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 17:06   #44
Kreskaaa
Zakorzenienie

A mnie denrwuje upraszczanie typu nie lubisz wośpu= na pewno nie wspierasz żadnej innej organizacji. Systematyczne datki są bardziej sensowne, chyba przyznasz.
Stary 2012-01-11, 17:12   #45
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Ty byś nie powierzyła Caritasowi, a ja Owsiakowi i gdyby obaj działali na równych zasadach - dyskusja byłaby całkiem zbędna.
gdyby obie FUNDACJE dzialaly na tych samych zasadach to przynajmniej byloby wiadomo, gdzie zniknely pieniadze z caritasu. a tak - g. moga im zrobic bez takich rozliczen

Stary 2012-01-11, 20:00   #46
siska81
Wtajemniczenie

Oj coś o Caritasie to ja wiem oczywiście nie mogę powiedzieć skąd ale powiem krótko ok 10% zebranych pieniędzy idzie na potrzebujących tak dobrze widzicie 10% i pamiętam ostatnią ich pamiętną zbiórkę na powodzian szlak trafić chciał człowieka wtedy ile z tej zbiórki dostali powodzianie .Ale kasiorę z Caritasu nie pożerają tylko księża jest wiele ludzi którzy pracują dla Caritasu będąc tam zatrudnionym i pobierają normalną pensję a dodatkowo wynosząc żarcie i inne datki które miały trafić do potrzebujących .Jeżeli chodzi o fundacje to wszystkie są siebie warte nawet WOŚP ,przypomnijmy taka fundacja Jolanty Kwaśniewskiej darczyńcy jej fundacji ''Bez barier'' mogli traktować wsparcie dla fundacji żony prezydenta jako sposób na forsowanie własnych interesów .Swojego czasu wskazano powiązania pomiędzy wielkim biznesem, a fundacją Kwaśniewskiej. Powróciła wtedy sprawa niejasnego finansowania fundacji i potencjalnego pośrednictwa Marka Dochnala pomiędzy koncernem CRH.
Następna fundacja Niezapominajka Ilony Felicjańskiej która jak zaczeła pić to ślad po organizacji, którą prowadziła zaginął. Osoby, które wpłaciły pieniądze na konto fundacji były zaniepokojone.

Edytowane przez siska81
Czas edycji: 2012-01-11 o 20:03
siska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 20:28   #47
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Najlepsze jest to, że skrajna prawica tak narzeka na ingerencję państwa, wysokie podatki, ale jednocześnie to samo państwo ma zapewnić dosłownie wszystko i to na najwyższym poziomie.
Jaka demagogia Skrajna prawica, kto to niby? Warzecha? Co jest skrajnego w pomysle obnizania horrendalnie wysokich obciazen fiskalnych i ograniczania rozdecia panstwa?
Od kiedy wyposazenie panstwowych szpitali, to "wszystko"?

Cytat:
Napisane przez nietypowynick Pokaż wiadomość
Ja się tylko wtrące na słówko:

Przy WOŚPie pracuje się charytatywnie- honoraria artystów czy ochrona powinna być za "dziękuję". Tak samo wszyscy pracujacy przy tym ludzie powinni poświęcać swój czas z potrzeby serca a nie dla kasy. Taka jest ogólnoprzyjeta zasada i przykro, że niektórzy traktują to jako sposób na zarobek.
Kto "sie pracuje"?

Cytat:
Charytatywne występy artystów podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej to fikcja. Zespół Rezerwat za koncert w Jeleniej Górze dostanie 12 tysięcy złotych, występ Lady Pank we Wrocławiu będzie kosztował 7-8 tysięcy. L.U.C. zainkasuje w Oławie 6 tysięcy złotych.
To, że muzycy żądają za występy dla WOŚP wielotysięcznych sum, a organizatorzy lokalnych imprez chętnie te pieniądze wykładają, Gazeta Wrocławska ujawniła przed trzema laty (przeczytaj cały tekst z 2009 roku). W Polsce wybuchła wtedy prawdziwa burza. - Artyści, nie róbcie wiochy! - grzmiał na naszych łamach Jerzy Owsiak, szef Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy (czytaj więcej).
http://www.polskatimes.pl/artykul/49...stra,id,t.html

Cytat:
To już pewne! Artyści, którzy jutro wystąpią na krakowskim Rynku, z okazji 19. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, czyli Maciej Maleńczuk, grupa PIN i Biff otrzymają za swój występ zakontraktowane gaże. Krakowskie Biuro Festiwalowe, organizator koncertowych wydarzeń, nie chce jednak zdradzić kwoty, jaką zainkasują artyści.
- Przygotowanie koncertu na Rynku kosztowało 200 tys. zł, ale to suma, która została przeznaczona m.in. na instalację sceny i inne rzeczy związane z organizacją muzycznego finału WOŚP. W skład tej sumy wchodzą także gaże dla muzyków- potwierdza Aleksandra Nalepa z działu promocji Krakowskiego Biura Festiwalowego.
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku....html?cookie=1

Oczywiscie, to tylko dwa przyklady, ale calosciowo niestety nikt tego nie dokumentuje (niestety, bo to jakby nie patrzec, koszty tej akcji).

Cytat:
Zapewne strasznie ciezko szukalas, a oni pochowali Na szczescie, z pomoca wujka google i 1 minuta czasu wolnego, udalo sie dotrzec do tych tajnych danych:
http://www.jedenprocent.caritas.pl/raport.pdf
http://www.caritas.pl/images/stories...RT_CP_2010.pdf

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
widze, ze jak zwykle wiesz lepiej. cel statutowy-ok, ale to nie znaczy, ze kasa na jego organizacje idzie z tego, co bylo zebrane do puszczek czy podczas aukcji!!! to jest gruba kasa, a przedsiewziecie zwiazane z zakupem sprzetu dosyc skomplikowane. jak te kilka milionow polezy na koncie to myslisz, ze nie ma wysokich odsetek? albo sponsorzy, ktorzy dorzucaja kase na przystanek - bardzo dobra inwestycja.
Co tu wiedziec, to stoi jak wol w sprawozdaniach fundacji WOSP, np:

Cytat:
1. Przychody z działalności statutowej
składają się na nie wpłaty od darczyńców w ramach :
a) Przychody z XVII finału z wpłat pieniężnych : 42.191.283,90
b) Przychody z darowizn rzeczowych i celowych : 7.841.055,69
c) Przychody z 1% podatku 4.473.931,18

4. Koszty realizacji zadań statutowych i pożytku publicznego
Na koszty składają się następujące wydatki:
- wydatki na zaopatrzenie placówek służby zdrowia i grup ratownictwa,
hospicja i pomoc indywidualną 26.176.505,13
- wydatki na Program Powszechnych Przesiewowych
Badań Słuchu u Noworodków 2.695.422,33
- Program Infant Flow 82.664,38
- Program leczenia cukrzycy pompami insulinowymi 38.988,59
- wydatki na szkolenia medyczne i ośrodek wolontariatu 2.365.318,21
- wydatki na działalność propagatorską i informacyjną i pożytku publicznego:
- wydatki na organizację XVII Finału 2.275.545,45
- wydatki na organizację koncertu Przystanek Woodstock 2.661.877,57
- wydatki na działalność pożytku publicznego 702.305,98
Zrodlo: http://s.wosp.org.pl/Files/Bilans_Fundacji_2009.pdf

Jak sie poaptrzy na strukture tych wydatkow + ww wycinek kosztow dla samorzadow + czas antenowy w telewizji, to o jakiejkolwiek wydajnosci mozna zapomniec.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości