|
|
#31 |
|
jestę wieszczę
|
Dot.: Wegetarianizm - choroba psychiczna?
Ja wege jestem od listopada, ale nie jestem jakąś agresywną aktywistką. Co najwyżej własną postawą pokazuję, że można mięsa nie jeść i być zdrowym. Pani doktor była zachwycona moimi wynikami póki co. Poza tym mam fajne skutki uboczne
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mięso jem, a nieraz miałam anemie,brak magnezu,wieczne zmęczenie etc |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#34 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie, ale oświadczenie da się przeczytać bez konta
.Cytat:
![]() Cytat:
. Czy jedząc mięso jadłaś tyle warzyw i owoców, co teraz? ![]() Bo ja to widzę trochę tak: osoby, które jedzą mięso odżywiają się raczej przeciętnie i niekoniecznie zgodnie z zasadami diety. Potem przechodzą na wegetarianizm, gdzie siłą rzeczy muszą jeść dużo warzyw/owoców i stąd ich poprawa zdrowia. Ja od miesiąca staram się odżywiać zdrowo, 90% moich zakupów to warzywa i owoce, ale jem też 2 razy dziennie mięso (szynkę do kanapek i na obiad kurczaka/rybę) i czuję się o niebo lepiej. Ale właśnie dlatego, że mam teraz dużą dawkę witamin z warzyw. Mięso mi nie przeszkadza, jem go mniej więcej tyle, ile wcześniej .
|
||
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówię że jestem za zabijaniem zwierząt bo sama nie jem mięsa codziennie (a jak jem to mam wyrzuty sumienia XD) ale nie mogę się zgodzić co do tego co napisałaś. Jedzenie mięsa nie musi nikogo zabić - jeśli się nie je tłusto, nie smaży wszystkiego na wiór i nie soli jak porąbany. To samo z cukrem itd. Wszystko zależy od tego czy się zna umiar. Dokładnie to samo jest z dietami bezmięsnymi - jeśli się zapewni odpowiednie zamienniki dla mięsa - wszystko jest ok ale są też przypadki skrajne, gdzie ludzie naprawdę ryzykują zdrowiem. To co wymieniłaś to są choroby cywilizacyjne - ludzie żyją dziwniej i nie zwracają uwagi na to w jakiej formie są posiłki które jedzą. Nie chce się ludziom ćwiczyć tylko siedzą na tyłku a sklepy i piekarnie sprzedają coś co zaledwie "przypomina" produkty spożywcze i pieczywo. Gdyby człowiek miał od mięsa umierać to by nie miał kłów :P Ta anemia twoja jest b. ciekawa bo jak ja miałam anemię to mi właśnie czerwone mięso i wątróbkę (ble) lekarz kazał jeść. Ja jem mięso 2-3 razy w tygodniu. W tym też ryby. Próbowałam diety wegetariańskiej ale nie mam czasu żeby zabrać się za to porządnie. Przykro mi zjadać te biedne kurczaki i ryby ale cóż - jako wszystkożerca muszę stwierdzić że są dobre :P Co do tej informacji - moim zdaniem ściema. Szukałam u nich na stronie tego info i nic nie znalazłam. Myślę że nie ma szans żeby coś takiego zaliczyć jako zaburzenia żywienia tym bardziej że wegetarianizm zazwyczaj wynika z przekonań (które same w sobie są bardzo rozsądne) a nie z zaburzonego obrazu ciała czy zaburzeń łaknienia.
|
|
|
#36 |
|
jestę wieszczę
|
Gros dietetyków mówi, że najzdrowsza jest dieta zbilansowana, gdzie wszystkiego są zachowane określone proporcje. Do najzdrowszych należy też dieta śródziemnomorska, gdzie przecież są owoce morza i ryby, a i mięsko również. Jedną ze zdrowszych jest też wegetarianizm.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Dla tych, co dalej dyskutują
![]() http://www.wiadomosci24.pl/artykul/w...le_229330.html
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
jestę wieszczę
|
i bardzo dobrze
|
|
|
|
|
#39 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?Jakich wielu portalach znowuz? Jesli wpiszesz szukajaca w wiadomosci w google.com "world health organization" + "vegetarianism", o sprawie jest az jeden link, dementujacy to jako kaczke dziennikarska. Naprawde dziwisz sie, ze dla kogos takie egzaltowanie sie o nic jest zabawne ?Swoja droga, biorac pod uwage jaka prymitywna, klamliwa i agresywna propagande serwuja na necie ideologiczni wege, jakos ciezko mi zaplakac nad ich losem ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie wspomne juz o strasznie ignoranckim okresleniu "miesozercy". W koncu, skoro ja, jak to w naturze ludzkiej, jem zroznicowane pokarmy pochodzenia odzwierzecego i roslinnego, to jestem miesozerca, a nie osoba sztucznie usuwajaca produkty odzwierzece ze swojej diety, jest takim czy siakim -zerca ![]() Cytat:
Najlepsze jest to, ze dopoki ludzie jedli duzo wiecej miesa niz obecnie (srednio 55%-65% energii z pozywienia od zwierzat) i mieli duzo aktywniejszy tryb zycia, to na te choroby nie zapadali. Dopiero masa cukru pod roznym wzgledem (czyt. pojawienie sie masy produktow z ziaren w diecie) i zmiana trybu zycia spowodowaly pojawienie sie tych choroba (stad taka a nie inna nazwa). Z cala pewnoscia, to to mieso jest odpowiedzialne. Cud, ze ludzkosc nie wygniela setki tysiecy lat temu ![]() Oczywiscie, ze powinno miec, to przeciez zupelnie naturalne. W koncu - jesli uznamy, ze ludzie sa istotami wyzszego rzedu od zwierzat (przez rozum, uczucia, moralnosc), to moga nimi zarzadzac. Jesli uznamy, ze ludzie sa rowni innym zwierzetom, to tym bardziej - w koncu zwierzeta miesozerne i wszystkozerne zabijaja zeby jesc, a wszystkie zwierzeta walcza i zabijaja jesli zajdzie taka potrzeba. Dziecie drogie, to padlina, czy zabita? Bo padlina to po polsku: padlina «rozkładające się ciało zdechłego zwierzęcia» Jesli zabijesz zwierze, to sila rzeczy nie jest padlina. Cytat:
![]() Cytat:
Tak w ogole, to jak na osobe nieskazona agresje po jedzeniu zwierzecych zwlok, tos cosik agresywna w stosunku do innych ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Oczywiscie, kazdy sobie je co chce i z jakich powodow chce, ale bez wciskania kitu, ze dieta, ktora jest bardzo ograniczona i uboga jest "jedna ze zdrowszych" (to juz abstrahujac od tego, ze nie ma jednego modelu diety wege).
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||
|
|
|
|
#40 | ||||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Ps. Krucho u mnie z angielskim, więc... wolałam dowiedzieć się od kogoś innego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
graniczona i uboga" dieta, opowie Ci Chatul, którą podziwiam za wiedzę.Nie udawaj wszechwiedzącego, bo Ci nie wychodzi
|
||||
|
|
|
|
#41 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pewnie, ze niewlasciwa dieta moze zwiekszyc ryzyko chorob. Np. widac oplakane skutki eksperymentow typu piramida zywieniowa. Cytat:
Oczywiscie, ze dieta wege jest ograniczona i uboga - zwykle malo w niej bialka i jest ono slabej jakosci biologicznej, tak samo latwo o niedobor zelaza, cynku, witaminy B12 i innych witamin z grupy B.*** Dieta wege praktycznie skazuje na bardzo nieciekawy profil energetyczny diety - nadmiar wegli kosztem tluszczu i bialka. Dla osob cwiczacych taka dieta to takie robienie sobie pod gorke, ze szkoda gadac. Daj spokoj z wyskakiwaniem mi tu o czyjejs wiedzy, jak Ty sie tak "popisujesz" *** Jedna uwaga - ciezko sie odniesc do szczegolow, bo nie ma czegos takiego jak jednorodna "dieta wege".
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2012-03-30 o 22:05 |
||||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Moja dieta akurat jest bardzo urozmaicona, więc nie wiem, o co Ci chodzi człowieku . Jem warzywa, owoce, kasze, ryż, soję, makarony, jajka, produkty mleczne. Nie jem tylko mięsa i barwników pochodzenia zwierzęcego. Rzeczywiście, straaaasznie ograniczona dieta . Polecam się dokształcić, bo póki co to się ładnie popisujesz i genialnie wyśmiewasz każdego, kto ma inne zdanie niż Ty.
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dieta sila rzeczy ubozsza i gorsza od diety opartej na miesie, jajkach, warzywach, owocach, orzechach + wegle w razie potrzeby/koniecznosci. Chocby o ta witamine B12, zelazo i pod wzgledem ilosci bialka (jak bardzo, to juz zalezy np. od ilosci tych jajek). Do tego, zdecydowanie wyzszy ladunek glikemiczny. Jedz dalej ta soje i wysylaj innych na doksztalcanie
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2012-03-30 o 22:22 |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Gdyby brakowało mi żelaza, wyszłoby to w badaniach, nie sądzisz?
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie, ze nie, tak samo jak nie wszyscy wege jedza choc troche rozsadnie. Myslalem, ze porownujemy konkretne diety
?Nigdzie nie pisze, brakuje Ci zelaza, tylko ze Twoja dieta jest o nie ubozsza (bo w dobrze przyswajalnej formie masz je tylko w jajkach). Biorac pod uwage przyswajalnosc zelaza z diety, to masz wieksze prawdopodobienstwo na jego niedobor. PS. Tak w ogole, to odchodzimy od clou watku, raczej warto to kontynuowac na dietetyce
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2012-03-30 o 22:50 |
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się ![]() U mnie w grupie jest chłopak, który jest wegetarianinem i to bardzo fajny człowiek. Nie przeszkadza mu jak np obok niego ja czy inny znajomy je mięso. Czasem tylko żartuje "Ty barbarzyńco". Nie je raczej ze względów ideologicznych, ale nic nikomu nie narzuca. Ja nie uważam, by ktoś kto nie je mięsa był chory psychicznie, nie wiem kto pisze takie durne artykuły. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-03-30 o 23:30 |
|
|
|
|
|
#47 | ||||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Mnie od razu przenosiło na stronę logowania. Ale już się sprawa wyjaśniła.
Cytat:
Cytat:
To, że ktoś jest bardziej rozwinięty, nie daje mu prawa do zabijania tych mniej rozwiniętych. Cytat:
J. Gawęcki, T. Mossor- Pietraszewska, Kompendium wiedzy o żywności i żywieniu, Warszawa 2004, s. 321 Cytat:
Jeśli jednak założymy, że dostają zdrową paszę ekologiczną, to tak samo możemy założyć, że człowiek może jeść żywność ekologiczną. I ona będzie dla niego dobra Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o zalety wegetarianizmu, to mamy chociażby: „-wysoką gęstość odżywczą -ograniczoną zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych -zwiększony udział NNKT -brak lub niska zawartość cholersterolu -wyższa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego -zwiększona podaż witaminy C -korzstny stosunek sodu do potasu oraz mniejsze zagrożenie ze strony: węglowodorów aromatycznych, nitrozoamin, antybiotyków i leków weterynaryjnych, salmonelli, włośni itp.” J. Gawęcki, W. Roszkowski, Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Warszawa 2009, 2. 274 ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Cytat:
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, masz rację, ale warzywa, owoce też nie mają tyle witamin co x lat temu. A ja po prostu nie potrafię sobie tego odmówić, a staram się teraz po prostu , by dieta była zbilansowana
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to nieprawda. Jeżeli stosują dietę zbilansowana. Ja tego nie robiłam (jedząc mięso) i zachorowalam ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
![]() Zwierzęta zabijają owszem - gdyby człowiek w dalszym ciągu polował, nie mialabym nic przeciwko. Machina zabijania, bestialskie warunki, niehumanitarne traktowanie to ponad moje siły |
||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
To spróbuj swoim "kłem" rozszarpać i przeżuć skórę, mięśnie i narządy zwierzęcia.
I porównaj ludzki kieł z kłami zwierząt mięsożernych...ten nasz wypada na prawdę żałośnie. Jeśli ogarniasz angielski to polecam "Food that kills" na YT, w którym jest mowa o fizjologii człowieka i pożywieniu. Cytat:
Lekarze niestety leczą skutki, a nie przyczyny. Edytowane przez fafii Czas edycji: 2012-03-31 o 00:31 |
|
|
|
|
|
#51 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć ja osobiście mam raczej podejście z cyklu "jesteśmy takim samym zwierzęciem tylko z większym szczęściem" :P ---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- Cytat:
Co do kłów to rozszarpać nie próbowałam ale i nie muszę bo ludzie dość wcześnie zaczęli się posługiwać narzędziami (pewnie stąd ta wielkość kłów). Natomiast co do żucia surowych mięśni to raczej się da chyba że chcesz powiedzieć że Japończycy nie istnieją :P Poza tym nie twierdzę że jesteśmy typowymi mięsożercami, bo do kota to mi daleko, ale nie można zaprzeczyć że jedzenie mięsa siedzi nam w genach. To że mieso teraz jest podłej jakości to fakt ale samo w sobie nie jest złem wcielonym. Moje zdanie jest takie że ludź jest wszystkożerem i wszystko żreć powinien dopasowując proporcje do stylu życiaA program na yt obejrze na pewno - dzięki. To ma może polski tytuł "śmierć na talerzu"? czy to coś innego?
|
|
|
#52 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prof. Campbell prowadził badania nad zachorowaniami na raka w różnych częściach Japonii i w różnych okresach w bliskiej historii- najmniejsze było w okręgach, w których ludzie spożywali minimalne ilości produktów zwierzęcych lub wcale. Były również prowadzone badania na szczurach, które wykazały, że spożywanie mięsa i produktów zwierzęcych aktywuje komórki rakowe. Badania, które długo jeszcze będą ignorowane...wystarczy ogarnąć potęgę branży mięsnej, by zrozumieć dlaczego. Nie można nazywać czyiś opinii idiotyzmem, tylko dlatego, że różnią się od tego, co powszechnie podaje się nam za "prawdę". ---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ---------- Nie wątpię, że pomogło, tyle, że żelazo znaleźć można również w innych produktach, a tak na anemię od zawsze wątróbka, mięcho...kiedyś tak samo klepało się bzdury o mleku, chociaż i wapnia i magnezu można znaleźć 3krotnie więcej w innych produktach niezwierzęcych, które nie posiadają "wad" mleka. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez fafii Czas edycji: 2012-03-31 o 01:16 |
|||
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy ma prawo wybierać dietę taką, jaką uważa za słuszną. Nawet jeśli sobie szkodzi. Faktycznie nadmierne spożycie mięsa wieprzowego oraz wołowego (choć w mniejszym stopniu) przyczynia się do rozwoju chorób ukł. sercowo-naczyniowego oraz nowotworów, ale prócz tego mamy jeszcze owoce morza, ryby oraz drób. Nadwagę i otyłość można tak samo sobie wypracować będąc mięsożercą, jak i wege. Wegetarianizm nie determinuje z założenia przyjmowania mniejszej ilości kcal, ponieważ można wcinać słodycze, słone przekąski, przygotować warzywa w niezbyt "odchudzony" sposób. Przestańmy uprawiać demagogię. |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To że człowiekowi siedzi w genach trzepanie kasy to fakt. Patrząc przez pryzmat właśnie tej cechy z wielką rezerwą podchodzę do lekarzy z własną kliniką którzy wypowiadają się o dietach idealnych (kończę oglądać Food that kills). Przyznaję że jest dużo sensu w tym co mówi i na podstawie tego co powiedział znów wracam do tezy że człowiek jest wszystkożercą. Co to znaczy że jest roślinożercą, który jednak może sobie czasem zjeść mięso? O_o A z krowich odchodów nie żartuj bo Bóg jeden wie co Bear Gryls by z nimi zrobił gdyby był głodny... :P Pewnie i jest możliwość że byłabym zdrowsza rezygnując całkiem z mięsa (zupełnie tego nie neguję, raczej opieram się twierdzeniu o super śmiertelnej szkodliwości jego umiarkowanych czy niewielkich dawek) ale o ile nie wdrożę diety amerykańskiej o tyle o swoje zdrowie się nie martwię - poza chorobą genetyczną na którą jakby nie patrzeć zapaść musiałam moje wyniki są bardziej niż w normie :P
|
|
|
#55 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i sorry, ale to, ze mamy zwierzatka domowe i hodowlane to wlasnie efekt tego, ze czlowiek zrobil ze zwierzetami co chcial, bez tego by nie bylo psow, kotkow, kurek, swinek, krowek itd. Cytat:
Natomiast pomimo demonizowania cholesterolu i pomimo doslownie politycznej presji na ograniczenie go w diecie, po stronie dowodow na to jaki jest be, jest slabiutko. O dziwo, w diecie ludzie z Paleolitu, pomimo spozycia duzej ilosci cholesterolu w pokarmie, nie zasadniczo mocnego przelozenia na ilosc cholesterolu we krwi Skoro wowczas nie bylo problemu, teraz jest ogromny problem i to co sie zmienilo w diecie, to jedzenie masakrycznych ilosci cukru, to faktycznie - ten niedobry tluszcz nasycony musi byc problemem ![]() Najlepsze jest oczywiscie, ze np. eksplozja otylosci i cukrzycy jaka nastapila w Stanach, byla efektem wskazan zywieniowych, ktore wlasnie ograniczaly tluszcz a wprowadzaly do diety mase wegli ![]() Inna sprawa, ze powyzsze jest dosyc ogolnikowe - dla kogos, kto ma zbyt duza ilosc energii w diecie, obciecie kalorii nieco sie przyda. Natomiast, koniec koncow, to duza czesc energii w diecie mozna dostarczyc albo z tluszczy, albo z wegli i nie ulega watpliwosci, ze to jedzenie wiecej tluszczu jest ta zdrowsza alternatywa. Cytat:
![]() Nie tylko takich, ale faktycznie chyba wiekszosc wege jakich znam nie przystaje w ogole do tych wszystkich cudownych zapewnien jakie widac na forach. To jeszcze luz, lepsze jest to, ze sa wsrod nich osoby, ktore wychwalaja swoja diete, a krytykuja diety innych, pomimo, ze im wlasna dieta nie sluzy. Stad tez - podchodze jak podchodze do rzeczy pisanych na forum. Cytat:
W ogole, o czym my rozmawiamy, przeciez to jest dieta wynikajaca z pobudek ideologicznych, a nie dazaca do optimum, wiec skad w ogole zdziwko, ze jest ograniczona? Cytat:
![]() Brak/niska zawartosc cholesterolu, to zadna zaleta. Wyzszy stosunek wegli do tluszczu niz w normalnej diecie to wada. Nizsza ilosc/jakosc bialka, zelaza i witaminy B12 to zdecydowane wady. Cytat:
Brzmi okrutnie? Coz, to stan faktyczny - przeciez gatunki takie jak pies, kot, swinia, krowa itd. istnieja tylko dlatego wlasnie. Cytat:
Budowa ukladu pokarmowego czlowieka jasno wskazuje na to, ze jestesmy wszystkozercami - mamy zeby przystosowane do rozdrabniania roznych pokarmow, krotki uklad pokarmowy, prosta budowe zoladka, wydzielanie kwasu solnego. Cytat:
Anemie podowuje brak witaminy B12/zelaza, watrobka jest swietnym zrodlem obydwu, ergo, co Ty w ogole za bzdury wygadujesz?Cytat:
Cytat:
Bzdury pleciesz, jestesmy jak najbardziej fizjologicznie przystosowani do jedzenia miesa i od zawsze mieso jedlismy.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||
|
|
|
|
#56 | ||||||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Cytat:
że zacytuję forumowego klasyka "wot logika".Cytat:
Cytat:
. Cytat:
. Liście to zjem chętnie, ale np. kapusty. Bo wiem, że mi nie zaszkodzą. Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#57 | ||
|
Zakorzenienie
|
Z biologii, a Ty gdzie bylas, ze tego nie wiesz
![]() Cytat:
? Pisalem nieco wczesniej, ze oczywiscie kazdy niech sobie je co chce. Akurat moje zastrzezenia do tej diety wynikaja z podstawowej wiedzy nt. wartosci odzywczych danych pokarmow. Znajomosc mniej lub bardziej nawiedzonych wege, ktorym to bokiem wychodzi, ale dzielnie sieja propagande, to tylko taki dodatek Zeby nie bylo, znam tez normalne osoby tak sie odzywiajace i jak to mam ogolnie w zwyczaju, szanuje cudze wybory. Cytat:
A pisanie o tym, ze zwierzeta sa lepsze od ludzi niezmiennie osmiesza jako powazna strone w dyskusji, co tu duzo pisac ![]() Wlasnie o to chodzi, ze nie bardzo - bo w pokarmach roslinnych a) jest go mniej b) jest gorzej przyswajalne.
||
|
|
|
|
#58 | |
|
jestę wieszczę
|
Nam biologica mówiła, że to tak jak z wiarą w Boga. Nikt jeszcze nie potwierdził na 100%. Dziwne, że Ty to tak wiesz na 100%. Może to gdzieś zgłoś i opatentuj?
A gdzie ja sie z kogo wysmiewam ? Pisalem nieco wczesniej, ze oczywiscie kazdy niech sobie je co chce. Cytat:
Chyba według Ciebie. Nawet nie wiesz, ile poważnych i szanowanych osób uznałbyś za śmieszne. I zupełnie bezpodstawnie.
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
co racja to racja ![]() mnie zawsze zastanawiało ,jak to możliwe ze wegetariani i weganie jakoś sobie daja rade bez miecha ,sa zdrowi ,super sylwetki,badania mają ok ,mam kilku znajomych wege i nie mogłam sie im nadziwić ale teraz już wiem ![]() apropo mam 2 wujaszków którzy mają po 100 i 150 krów na mleczko oczywiście krowie /wzbogacili sie sporo bo sobie za to po latach 2 chałupy wybudowali ,kosztem swojego zdrowia bo niestety dzis ledwo ledwo moga cos zrobic w gospodarstwie a sa jeszcze mlodzi / i powiem wam ze faktycznie te krowy łąki pastwiska nie widziały ,całe zycie w oborze ,uwiązane ,sciólke po nich maszyna zamiata ,zarcie dostają przetworzone gotowe , z chemikaliami i antybiotykami ,jak jakas krowa zachoruje ,cos złamie lub za stara to jedzie na miecho i sie tym nikt nie przejmuje ,sa traktowane jak maszyny ,dojne a my ludzie ponoc mamy rozum ale jaki? kupujemy,gotujemy i smazymy to miecho wołowe wieprzowe drobiowe i myslimy ze mamy zdrowy obiadzik ,kolacyjke,sniadanko, a to niestety odbija sie kosztem naszego zdrowia ,miecho ,mleko krowy,cukier to nam nie sprzyja zdrowiu lecz go kaleczy ,wiem co mówie ![]() tak samo świnki ,kurki -tragedia co człowiek wyprawia dla kasy to co zjadamy odbija sie na naszym zdrowiu ,predzej czy póżniej wkurza mnie ze w szkołach panuje pogląd ze mieso musi dziecko zjesc ,stołówki sa zawalone daniami miesnymi ,a mleko krowy ,tzw wyjałowiony biały płyn dzieci dostają za free i już od małego im bezmyslnie wpajamy choroby na przyszłosc ! poza tym religia i to 5 przykazanie-nie zabijaj ale pytam kogo? duzo znanych osób jest wege ,wystarczy poczytac pogadac polecam wegetarianie.pl o cukrze ,karmi komórki rakowe http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fi...d/33/offsetk/0 poczytajcie o miesku http://www.wprost.pl/ar/?O=78007 poczytajcie o mleku http://www.e-medycyna.org/nie-pij-mleka/ Edytowane przez betka78 Czas edycji: 2012-03-31 o 12:00 |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, Ty strasznie wiesz co mowisz i wege stronki glosza prawde objawiona, a przejscie na wege to cudowna recepta na niesmiertelnosc
Naprawde, mega prymitywna manipulacja jest podczepianie pod oczywiste negatywne skutki spozycia ogromnych ilosci cukru, spozywania miesa
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.

.

?
graniczona i uboga" dieta, opowie Ci Chatul, którą podziwiam za wiedzę.

Anemie podowuje brak witaminy B12/zelaza, watrobka jest swietnym zrodlem obydwu, ergo, co Ty w ogole za bzdury wygadujesz?
? Pisalem nieco wczesniej, ze oczywiscie kazdy niech sobie je co chce.
a my ludzie ponoc mamy rozum ale jaki? kupujemy,gotujemy i smazymy to miecho wołowe wieprzowe drobiowe i myslimy ze mamy zdrowy obiadzik ,kolacyjke,sniadanko, a to niestety odbija sie kosztem naszego zdrowia ,miecho ,mleko krowy,cukier to nam nie sprzyja zdrowiu lecz go kaleczy ,wiem co mówie