Legalne rodowodowe kundelki - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-30, 16:09   #31
milkanika
Rozeznanie

Dot.: Legalne rodowodowe kundelki

_Marta_M_ no ładnie, sama Ci doradzałam gdy pyszczek cavaliera się nie podobał i szukałaś psa idealnego Twoim wyobrażeniom,tak niektórzy zareagowali nie adekwatnie ale może po prostu "mieli nosa" albo dość takich osób, bo postawa roszczeniowa jaką zaprezentowałaś sprawiała,że pierwsze wrażenie nie było fajne,co innego mieć warunki,a co innego je stawiać w punktach,nie pisząc nic o sobie i o tym dla czego i po co chce się psa, co innego pytać o radę a co innego pisać na zasadzie znacie moje warunki,przyślijcie mi odpowiedź,ja rozpatrzę,
a co do hodowców,jak wszędzie są ludzie i pozostała część ale taka postawa jaką reprezentujesz jest bardzo nie na miejscu, bo gdyby Ci się chciało choć trochę poszukać i ruszyć się,by sprawdzić informację o danych hodowlach to można byłoby Ci coś poradzić ale nikt za Ciebie nie będzie szukał,do tego zostałaś zaproszona na spacerek cavisiowy, tam też można było pytać, sprawdzać skąd są psy uczestniczące w spacerku ale nie po co,
no najlepiej iść do sąsiada,który ma jedną suczkę,będziesz miała pewność,że tylko 2 mioty ma w roku,zresztą w pseudohodowli tego nie sprawdzisz,więc Twój warunek o 2 miotach w hodowli na rok nie będzie przeszkadzał
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 09:25   #32
seidhee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
co innego mieć warunki,a co innego je stawiać w punktach,nie pisząc nic o sobie i o tym dla czego i po co chce się psa, co innego pytać o radę a co innego pisać na zasadzie znacie moje warunki,przyślijcie mi odpowiedź,ja rozpatrzę,
O, no proszę... To na tym te "warunki" koleżanki polegają...
Sorry _Marta_M_, ale przy kupnie czy adopcji zwierzaka są dwie strony i każda coś oferuje i czegoś oczekuje, a nie tylko jedna.
seidhee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 09:35   #33
Scottilion
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Jakich hodowli unikać :
(...)- hodowli które zaopatrują swoje psy w rodowody z pokoleniami oznaczonymi jako NN (przodek nieznany)
Wciąż jeszcze psy ras polskich poza polskim owczarkiem nizinnym mają otwarte księgi wstępne, więc nadal można kupić np charta polskiego po rodzicach czy dalszych przodkach NN. Będą to rodowodowe psy, można z nimi uczestniczyć w wystawach czy brać udział w zawodach, a po uzyskaniu uprawnień hodowlanych rozmnażać i ich potomstwo także będzie posiadało rodowody ZKWP.
Scottilion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 15:10   #34
Garadiela
Zadomowienie

No dobrze,ale to sa wyjatki,takich ras jest juz niewiele,ogary nawet maja juz zamnieta KW... Pozatym to sa tak malo popularne psy ze chyba nikt ich nie kupuje "ot tak" bo ladny...

https://wizaz.pl/Mikroreklama

Edytowane przez Garadiela
Czas edycji: 2012-05-04 o 15:16
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 15:56   #35
Scottilion
Raczkowanie

Oczywiście, że to tylko kilka ras, jednak uważałam za stosowne uściślić tą informację, choćby dlatego że dotyczy naszych narodowych ras. Poza tym importując psa zza granicy też możemy się natknąć na NN w rodowodzie - jeśli kupujemy psa objętego tamtejszym programem hodowlanym, np po rodzicach z kraju pochodzenia rasy (następny przykład z X grupy - azawakh). I dalej - potomstwo tego psa już urodzone w Polsce też siłą rzeczy będzie miało gdzieś to NN w rodowodzie. Także jednak takie przypadki się zdarzają. Nie neguję całego Twojego spisu "kogo unikać", uściślam tylko ten jeden podpunkt.
Scottilion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 17:05   #36
Garadiela
Zadomowienie

spoko spoko Szczerze to nawet o tym nie pomyslalam ,masz calkowita racje

https://wizaz.pl/Mikroreklama
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-05, 20:52   #37
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
_Marta_M_ no ładnie, sama Ci doradzałam gdy pyszczek cavaliera się nie podobał i szukałaś psa idealnego Twoim wyobrażeniom,tak niektórzy zareagowali nie adekwatnie ale może po prostu "mieli nosa" albo dość takich osób, bo postawa roszczeniowa jaką zaprezentowałaś sprawiała,że pierwsze wrażenie nie było fajne,co innego mieć warunki,a co innego je stawiać w punktach,nie pisząc nic o sobie i o tym dla czego i po co chce się psa, co innego pytać o radę a co innego pisać na zasadzie znacie moje warunki,przyślijcie mi odpowiedź,ja rozpatrzę,
a co do hodowców,jak wszędzie są ludzie i pozostała część ale taka postawa jaką reprezentujesz jest bardzo nie na miejscu, bo gdyby Ci się chciało choć trochę poszukać i ruszyć się,by sprawdzić informację o danych hodowlach to można byłoby Ci coś poradzić ale nikt za Ciebie nie będzie szukał,do tego zostałaś zaproszona na spacerek cavisiowy, tam też można było pytać, sprawdzać skąd są psy uczestniczące w spacerku ale nie po co,
no najlepiej iść do sąsiada,który ma jedną suczkę,będziesz miała pewność,że tylko 2 mioty ma w roku,zresztą w pseudohodowli tego nie sprawdzisz,więc Twój warunek o 2 miotach w hodowli na rok nie będzie przeszkadzał
Cytat:
Napisane przez seidhee Pokaż wiadomość
O, no proszę... To na tym te "warunki" koleżanki polegają...
Sorry _Marta_M_, ale przy kupnie czy adopcji zwierzaka są dwie strony i każda coś oferuje i czegoś oczekuje, a nie tylko jedna.
Proponuję przejrzeć tamten temat jeszcze raz, post po poście i dopiero wtedy snuć jakieś bajki czy przypuszczać mniej lub bardziej bezpodstawny atak.
_Marta_M_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-09, 07:43   #38
seidhee
Raczkowanie

Znalazłam ogłoszenie "yorków" z tego związku SWKiR czy jak im tam... Za 1600 i 1500zł (piesek o stówkę tańszy od suki). Ręce opadają.
seidhee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-20, 16:18   #39
agnieszka331
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marcjannak Pokaż wiadomość
Musze poruszyć ten temat . Zwłaszcza, że sporo tu miłośniczek psów.
Wiecie, że zgodnie z nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt, która weszła w życie początkiem stycznia tego roku, można sprzedawać psy i koty tylko przez osoby zrzeszone w jakimś stowarzyszeniu? Czy wiecie z czym to się wiąże?
A mianowicie z tym, że jeśli zbierze się 15 psudo-hodowców, którzy zarejestrują się jako stowarzyszenie, dajmy na to pod nazwą Związku Hodowców Psów Rasowych (ZHPR), czy też inne 15 osób w Stowarzyszeniu Hodowców Labradorów, to mogą produkować na sprzedaż pseudo - rasowe psy, wystawiać im ich "związkowe" rodowody i metryki urodzenia i sprzedawać te "kundle" (żeby nie było - nie mam nic przeciwko kundlom, sama jestem opiekunką jednego) za spore sumy naiwnym nabywcom?
Nowelizacja pod tym względem wprowadziła więcej bałaganu niż było wcześniej.
Pamiętajcie - jedynie rodowód Związku Kynologicznego w Polsce może wystawiać rodowody zwierzętom danych ras - co jest potwierdzeniem ich pochodzenia i zgodności ze standardem rasy. Reszta to g...
Skąd we mnie to oburzenie? Bo jestem lekarzem weterynarii i kilka dni temu miałam pierwszy przypadek - zgłosiła się klientka z psem - szczeniakiem danej rasy na szczepienie. Pies z biegunką, bez metryki, bez wpisanego odrobaczenia, owszem - kolor sierści (umaszczenie) się zgadzało, ale dwumiesięczny szczeniak był większy od dorosłego dorosłego osobnika tej rasy. Po moim "uświadomieniu" klientki, że za spore pieniądze kupiła kundla, klientka zadzwoniła do "hodowczyni". Oczywiście usłyszałam, że nowelizacja itp. itd. czyli czysta ściema.
Uważajcie!
Niestety nowe prawo (nowelizacja ustawy) dobra w zamyśle odniosła wręcz odwrotny skutek - teraz to dopiero można zarobić na sprzedaży nierasowych zwierząt - i to w świetle prawa.
To zwykłe oszczerstwo i pomówienia na temat ZHPR. Ktoś to wypisuje takie bzdury moze byc pozwany do sądu.Ponieważ jesteśmy związkiem kynologicznym powołanym przez doświadczonych hodowców psów rasowych. Nasza organizacja została założona dnia 06.03.2011 r., czyli prawie rok przed wprowadzeniem nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt. Powstanie naszej organizacji nie ma nic wspólnego i nie należy łączyć z wprowadzeniem ww. Ustawy. Jesteśmy równorzędnym związkiem kynologicznym dla wszystkich legalnie działających w Polsce organizacji kynologicznych.Nasz Związek posiada nadany nr KRS, NIP, REGON oraz weterynaryjny
numer identyfikacyjny. Działamy zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami prawa. Posiadamy osobowość prawną oraz zdolność do wykonywania czynności prawnych. Zgodnie z polskim ustawodawstwem posiadamy prawo do wystawiania różnego rodzaju dokumentów, w tym rodowodów. Prowadzimy własne rejestry hodowli, księgi rodowodowe oraz organizujemy wystawy psów rasowych o randze krajowej i międzynarodowej.Nawięcej oragnizacji kynologicznych mieści się w Niemczech bo tam właśnie powstało UCI. Należałoby uzupełnić wiedzę zanim pisze się takie oszczerstwa i kłamstwa.Mamy tylko psy rodowodowe- a nie kundelki. FCI też nie jest święte. Bo tak naprawdę najważniejszy jest hodowca i jego poświęcenie i pasja do psów a nie związek do którego należy. Ja hoduję psy z pasją i miłością i nie należe do FCI ale z tego powodu nie czuję się gorsza. Mam psy z hodowli Niemieckich UCI i są to piękne mądre a przed wszystkim rasowe psy i czuję się urażona takimi pomówieniami. Asia
agnieszka331 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-23, 00:10   #40
carolinascotties
Zakorzenienie

Gdzie w takim razie jest różnica?

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 01:10   #41
NuFCia
Zadomowienie

Czy miał ktoś do czynienia z hodowlą Słoneczna Kraina z Szarlejki koło Częstochowy? Chcę wziąć stamtąd psiaka (zdaję sobie sprawę, że nie ma rodowodu) i zaczęłam mieć wątpliwości co do właścicieli (w ogłoszeniach tej pani w których znalazłam psiaka pojawił się drugi miot - jestem pewna, że to inny miot, ponieważ oglądałam miot z którego jest wybrany przeze mnie piesek)...
Nie zależy mi na rodowodzie, chciałabym psa przede wszystkim zdrowego i zdaję sobie sprawę, że nie każdy pies bez rodowodu ma wady genetyczne i będzie chorował.
Chciałabym porozmawiać po prostu z kimś kto miał do czynienia z tą hodowlą... Nie chcę kupić pieska z "fabryki" - nie chcę napędzać takich procederów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-03, 09:20   #42
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NuFCia Pokaż wiadomość
Czy miał ktoś do czynienia z hodowlą Słoneczna Kraina z Szarlejki koło Częstochowy?
To nie jest hodowla. To jest pseudohodowla. I oczywiście mają najbardziej chodliwe "rasy"...
Cytat:
Chcę wziąć stamtąd psiaka (zdaję sobie sprawę, że nie ma rodowodu) i zaczęłam mieć wątpliwości co do właścicieli (w ogłoszeniach tej pani w których znalazłam psiaka pojawił się drugi miot - jestem pewna, że to inny miot, ponieważ oglądałam miot z którego jest wybrany przeze mnie piesek)...
Świadomie chcesz psa z takiego miejsca? Kupić kundelka za 950zł???
Cytat:
Nie zależy mi na rodowodzie, chciałabym psa przede wszystkim zdrowego i zdaję sobie sprawę, że nie każdy pies bez rodowodu ma wady genetyczne i będzie chorował.
Nie zależy Ci na rodowodzie,ale chcesz Jack Russel Teriera. To się kupy nie trzyma. Bo albo chcesz rasowego albo nie zależy ci na konkretnej rasie. Zdrowego psa z pseudo? Pewnie jeszcze ma być z dobrą psychiką? To jak proszenie się o kłopoty.
Cytat:
Chciałabym porozmawiać po prostu z kimś kto miał do czynienia z tą hodowlą... Nie chcę kupić pieska z "fabryki" - nie chcę napędzać takich procederów.
Ale właśnie kupujesz z fabryki. I powtarzam,to nie jest hodowla,to jest pseudo. Najmniejszym problemem będzie brak eksterierowego podobieństwa do rasy. Ale już dużym problemem będzie zwichrowana psychika,bo w takich miejscach o socjalizacji i pracy ze szczeniętami nie ma mowy. Tam liczy się tylko szybka sprzedaż towaru. I przy następnej cieczce produkcja kolejnej partii...aż do wyeksploatowania suki.

Cytat:
Rozumiem, że piesek bez rodowodu może mieć taki wyrobiony?
A na jakiej podstawie? To będzie pies nieznanego pochodzenia,w najlepszym przypadku w typie rasy. Co nie zmienia faktu,że to kundelek.
Cytat:
Czy wtedy ZKwP robi odpłatnie jakieś badania genetyczne czy jak?
ZKwP nie zajmuje się psami o nieznanym pochodzeniu. Psa z pseudo nie zarejstrujesz w ZKwP. Jeśli chcesz naprawdę rasowego psa,to kup z metryką ZKwP.
Cytat:
Chciałabym podjąć dobrą decyzję, nie zrobić psu krzywdy i sobie w przyszłości problemów.
To zrezygnuj z tego psa z pseudo i poszukaj w prawdziwych hodowlach ZKwP. Teraz zrobisz krzywdę matce tego szczeniaka (bo jak jest sprzedaż,to szczeniaki są co cieczkę),no i swojemu portfelowi (950 za kundla???) i sobie.
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 11:33   #43
Katarzynka Malinka
Przyczajenie

NuFCia - też myślę o zakupie pieska z tego stowarzyszenia canis e catus. Z tego co sie dowiadywałam to oni tam też mają udokumentowane pochodzenia psiaka do min. 3 pokoleń wstecz, miot co najwyżej 3 razy w ciągu 2 lat. Dają zazwyczaj wyprawkę z RC, a jak byłam oglądać psiaki to żyją w naprawdę dobrych warunkach. Chyba się zdecyduję...
Katarzynka Malinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 12:01   #44
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Katarzynka Malinka Pokaż wiadomość
NuFCia - też myślę o zakupie pieska z tego stowarzyszenia canis e catus. Z tego co sie dowiadywałam to oni tam też mają udokumentowane pochodzenia psiaka do min. 3 pokoleń wstecz, miot co najwyżej 3 razy w ciągu 2 lat. Dają zazwyczaj wyprawkę z RC, a jak byłam oglądać psiaki to żyją w naprawdę dobrych warunkach. Chyba się zdecyduję...
Taaa...udokumentowane pochodzenie NN,wpisywanie wszystkiego,co ledwo rasę przypomina,jako psa rasowego...
3 mioty na dwa lata to wyzysk suki.
A RC to przereklamowana pasza (poza linią wet).
A pokazali ci te stodoły z psami? Czy tylko kilka piesków w domu?
Stary 2014-07-03, 12:22   #45
Katarzynka Malinka
Przyczajenie

a_na - tak oglądałam wszystkie pieski i mają tam dużo lepsze warunki niż będzie pies miał u mnie (niestety mieszkam w mieszkaniu w bloku, a tam był śliczny wielki ogród)
3 mioty to nie tak dużo - z
kwp zezwala na 2 mioty, tym bardziej, że większość hodowli ma tylko 1 miot w ciągu roku
P.S. Dlaczego wierzysz w dokumenty wydane przez zkwp (mówię o metryce) a nie np. przez inne stowarzyszenie?

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Po prostu uważam że nic nie można uogólniać. Nie wszystkie hodowle zarejestrowane w Polskim Związku Kynologicznym są lepsze i zapewniają lepsze warunki rozwoju zwierząt niż te niezarejestrowane (choć pewnie w 90% tak jest). Moim zdaniem do wszystkiego trzeba podchodzić indywidualnie.
Stary 2014-07-03, 12:25   #46
zakonna
Naczelna Nastolatka

żadnego podchodzenia indywidualnie, jak coś jest nielegalne to jest nielegalne.
Na dodatek trzeba nie mieć sumienia żeby świadomie kupować psa z pseudo.
Stary 2014-07-03, 12:38   #47
Katarzynka Malinka
Przyczajenie

Tak się właśnie składa, że to jest legalne Jak w temacie. I nie rozumiem co tu ma serce czy sumienie z tym wspólnego?
Stary 2014-07-03, 13:29   #48
a_na
Rozeznanie

Cytat:
- tak oglądałam wszystkie pieski i mają tam dużo lepsze warunki niż będzie pies miał u mnie (niestety mieszkam w mieszkaniu w bloku, a tam był śliczny wielki ogród)
Założę się,że te psy tego ogrodu nawet nie widziały....
Poza tym,co to za bzdurne myślenie,że jak ogród,to lepsze warunki? Warunki są takie,jak stworzy właściciel.
Cytat:
3 mioty to nie tak dużo - zkwp zezwala na 2 mioty, tym bardziej, że większość hodowli ma tylko 1 miot w ciągu roku
3 mioty na 2 lata to nie dużo? No to współczuję podejścia. Naprawdę. Dla mnie miot co roku to za dużo. Tylko,że to ja pracuję na moje psy a nie odwrotnie. A 1 miot rocznie w pseudo nie wierzę zupełnie.
Rzeczywistość wygląda tak:
https://www.facebook.com/photo.php?f...6922329&type=1
Cytat:
P.S. Dlaczego wierzysz w dokumenty wydane przez zkwp (mówię o metryce) a nie np. przez inne stowarzyszenie?
Bo tylko ZKwP jest dla mnie wiarygodne. Psy mają udokumentowane pochodzenie wiele lat wstecz. Wszystko można sprawdzić w księgach rodowodowych.
Bo inne stowarzyszenie zrzeszają tylko pseudohodowców, którzy psom NN wystawiają "rodowody"... czyli mnożą kundelki nazywając je psami rasowymi. A naiwni kupują,bo tanio. O konsekwencjach takiego zakupu nie myślą wcale.
Cytat:
-Po prostu uważam że nic nie można uogólniać. Nie wszystkie hodowle zarejestrowane w Polskim Związku Kynologicznym są lepsze i zapewniają lepsze warunki rozwoju zwierząt niż te niezarejestrowane (choć pewnie w 90% tak jest). Moim zdaniem do wszystkiego trzeba podchodzić indywidualnie.
Tak,w ZKwP zdarzają się czarne owce - jak wszędzie,w każdym środowisku znajdziesz oszustów i naciągaczy. Ale to,co w ZKwP jest wyjątkiem to w tych stowarzyszeniach jest normą.

Tak, Ustawa zrobiła więcej złego niż dobrego i mam nadzieję,że wkrótce się to zmieni...
A jako,że "Polak potrfi",to pseuduchy się zrzeszają i teraz na kundelkach zarabiają jeszcze więcej,bo każdy piesek dostaje drukowany na domowej drukarce "rodowód". A naiwny kupujący płaci ciężkie pieniądze za psa,którego powinien mieć za darmo...jak każdego kundelka.

Tu nie ma co indywidualnie podchodzić - pseudo,to pseudo. Ohydne i działające na szkodę psów - w każdym wydaniu.
Stary 2014-07-03, 13:31   #49
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez a_na Pokaż wiadomość
ka.

Tu nie ma co indywidualnie podchodzić - pseudo,to pseudo. Ohydne i działające na szkodę psów - w każdym wydaniu.

dokładnie. Eksploatują psy, trzymają w warunkach z horroru. Kupując szczeniaka nakręca się biznes i przykłada do tego rękę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-03, 13:43   #50
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Tak się właśnie składa, że to jest legalne Jak w temacie. I nie rozumiem co tu ma serce czy sumienie z tym wspólnego?
Legalne stowarzyszenie pseuduchów...i chcesz to wspierać?
Nie rozumiesz,co sumienie ma z tym wspólnego? Żartujesz ? Naprawdę nie widzisz nic złego w eksploatowniu suk co cieczkę,a potem wyrzucaniu jak się zużyją? Nie masz nic przeciwko? Naprawdę?
Stary 2014-07-03, 13:48   #51
Katarzynka Malinka
Przyczajenie

Tak się składa, że widziałam warunki w jakich żyją pieski ( w tym ogród - te warunki stworzył im właściciel). Są bardzo wesołe, rozbrykane, a rodzice przeuroczy. Ogród daje psiakom większą przestrzeń (tak samo jak dzieciom- moja córka jest przeszczęśliwa jak jedziemy do babci w odwiedziny i wreszcie całe dnie będzie mogła spędzać w ogrodzie). Włąściele suczki zrobili na mnie bardzo dobre wrażenie. Godzinami opowiadali o psiakach i bawili sie z nimi. Pewnie, że to mogło być wszystko na pokaz i zaraz po tym jak tylko wyszłam zapędzili je do jakiejś małej szopy, poprzywiązywali łańcuchami, zabrali całe jedzenie i dawali tylko wodę, ale jakoś w to nie wierzę Co do ilości miotów - nie wiesz ile miotów ma ta hodowla, bo jej nie znasz, ja też nie wiem. Udokumentowany ma jeden, ja w to wierzę, ty nie.
Moim zdaniem najważniejsze są warunki w jakich żyją pieski i miłość jaką są otoczone - papierek ten czy inny tego nie zmieni. Ale to tylko moje zdanie, każdy ma prawo do swojego

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

a_na - ja właśnie jestem za właściwym traktowaniem zwierząt, lecz twierdzę, że nie tylko hodowle zrzeszone w zkwp mogą to robić.
Stary 2014-07-03, 13:48   #52
zakonna
Naczelna Nastolatka

zobaczyłaś co chciałaś. Powiedzieli ci co chciałaś usłyszeć. Ale nawet przy założeniu, że tam jest super-duper w tej hodowli, to nadal jest nielegalne. Sprzedaż psów bez legalnego rodowodu.
Stary 2014-07-03, 13:52   #53
Katarzynka Malinka
Przyczajenie

Tylko, że rodowody wydawane przez stowarzyszenia są legalne w świetle prawa ( nie respektowane przez zw. kynol. ale legalne), więc nie mylmy pojęć.
Stary 2014-07-03, 13:57   #54
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Tak się składa, że widziałam warunki w jakich żyją pieski ( w tym ogród - te warunki stworzył im właściciel). Są bardzo wesołe, rozbrykane, a rodzice przeuroczy. Ogród daje psiakom większą przestrzeń (tak samo jak dzieciom- moja córka jest przeszczęśliwa jak jedziemy do babci w odwiedziny i wreszcie całe dnie będzie mogła spędzać w ogrodzie). Włąściele suczki zrobili na mnie bardzo dobre wrażenie. Godzinami opowiadali o psiakach i bawili sie z nimi. Pewnie, że to mogło być wszystko na pokaz i zaraz po tym jak tylko wyszłam zapędzili je do jakiejś małej szopy, poprzywiązywali łańcuchami, zabrali całe jedzenie i dawali tylko wodę, ale jakoś w to nie wierzę Co do ilości miotów - nie wiesz ile miotów ma ta hodowla, bo jej nie znasz, ja też nie wiem. Udokumentowany ma jeden, ja w to wierzę, ty nie.
Moim zdaniem najważniejsze są warunki w jakich żyją pieski i miłość jaką są otoczone - papierek ten czy inny tego nie zmieni. Ale to tylko moje zdanie, każdy ma prawo do swojego
Nie ważne,że ci handlarze działąją ze szkodą dla psów? Nie interesuje Cię to? Liczą się tylko "śłodkie ścieniaćki"? Smutne,że dajesz się omamić takim pseuduchom,bo zobaczyłaś to,co chcieli,żebyś widziała...
Cytat:
a_na - ja właśnie jestem za właściwym traktowaniem zwierząt, lecz twierdzę, że nie tylko hodowle zrzeszone w zkwp mogą to robić.
Dajesz dowód swojej ignorancji w tym temacie. Albo rzeczywiście nie masz serca i własnego rozumu....albo po prostu twoim zadaniem jest reklamować pseuduchów.
Pseudo w ŻADEN sposób nie traktuje właścicie zwierząt mnożąc wszystko,co przypomina jakąś rasę...najlepiej chodliwą...
Stary 2014-07-03, 14:03   #55
Katarzynka Malinka
Przyczajenie

Nie ważne,że ci handlarze działąją ze szkodą dla psów? Nie interesuje Cię to? Liczą się tylko "śłodkie ścieniaćki"? Smutne,że dajesz się omamić takim pseuduchom,bo zobaczyłaś to,co chcieli,żebyś widziała...

dlaczego działają ze szkodą dla psów? Dlatego że je kochają i dobrze wychowują stwarzając fantastyczne warunki?

Dajesz dowód swojej ignorancji w tym temacie. Albo rzeczywiście nie masz serca i własnego rozumu....albo po prostu twoim zadaniem jest reklamować pseuduchów.
Pseudo w ŻADEN sposób nie traktuje właścicie zwierząt mnożąc wszystko,co przypomina jakąś rasę...najlepiej chodliwą...

ale tłumaczę ci że nie wiesz jak jest w tym konkretnym przypadku! Dlaczego nie możesz przyjąć, że faktycznie traktują psy dobrze i nie rozmnażają co cieczkę? Wyobraź sobie, że tak może być, jest to możliwe
Stary 2014-07-03, 14:10   #56
a_na
Rozeznanie

Cytat:
dlaczego działają ze szkodą dla psów? Dlatego że je kochają i dobrze wychowują stwarzając fantastyczne warunki?
Dlatego,że mnożą kundle! Bez pojęcia,bez badań genetycznych. Byle dużo i szybko sprzedać.
Jeśliby kochali,to nie rozmnażaliby nierasowych psów.

Cytat:
ale tłumaczę ci że nie wiesz jak jest w tym konkretnym przypadku! Dlaczego nie możesz przyjąć, że faktycznie traktują psy dobrze i nie rozmnażają co cieczkę? Wyobraź sobie, że tak może być, jest to możliwe
Ale w dalszym ciągu produkują pseudoszcznięta. Nie rozumiesz tego? W tym nie ma NIC dobrego.
Stary 2014-07-03, 14:47   #57
Merys
Zakorzenienie

Gdyby nie rozmnażali suczki co cieczkę, to nie opłacałby im się ten interes. Naprawdę, dla mnie to jest niezrozumiałe, że można płacić tyle kasy za kundelka. Przecież, równie dobrze można pójść do schroniska i wziąć takiego pieska za darmo. Druga sprawa to choroby, jest cała masa informacji na ten temat w internecie, wystarczy poszukać.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 16:25   #58
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Tak się składa, że widziałam warunki w jakich żyją pieski ( w tym ogród - te warunki stworzył im właściciel). Są bardzo wesołe, rozbrykane, a rodzice przeuroczy.
Moim zdaniem najważniejsze są warunki w jakich żyją pieski i miłość jaką są otoczone - papierek ten czy inny tego nie zmieni.
Pisałam powyżej o kolesiu, który na giełdzie sprzedawał szczenięta. Na giełdzie stoją od 7-8 do 14-15.

Czy Twoim zdaniem skrzynka wypełniona ok. 7-10 szczeniętami , za małymi na sprzedanie , siedzącymi przez 8 godzin bez jedzenia i matki, wśród co chwila obmacującymi ich ludźmi jest w porządku?

Właściciel też mógł mieć ogród , pięknie udekorowany, ale ... jak to się ima do rozmnażania szczeniąt

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Cytat:
Napisane przez a_na Pokaż wiadomość
Albo wypowiedzi mają na celu sprowokowanie nas Czasem odnoszę wrażenie, że wątki są zakładane przez stałe bywalczynie, bo wiedzą, jak niektóre osoby reagują na dany temat .

Jak koleżankę stać na kundelka za 1000 zł, to jej sprawa
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 16:29   #59
201604130936
Konto usunięte

Ja nie rozumiem jednego, dziewczyny, skoro macie wątpliwości (moim zdaniem słuszne) co do hodowli niezrzeszonej w ZKwP, to dlaczego po prostu nie zdecydujecie się na pieska właśnie spod ich szyldu? Bo chcecie go tu i teraz, czy szkoda wam dopłacić 200 zl - co jest niczym w porównaniu z dalszymi kosztami utrzymania psiaka (a i to niekoniecznie, bo bezczelni rozmnazacze teraz nierzadko życzą sobie za "udokumentowane" pochodzenie i rodowód wydrukowany w domu, tyle samo co hodowcy z FCI )? Z czego w ogóle wynika ten dylemat?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 17:58   #60
Katarzynka Malinka
Przyczajenie

Merys - nie zawsze jest tak łatwo pójść do schroniska i wziąć sobie kundelka, tym bardziej jeśli miałby to być szczeniak o wyglądzie zbliżonym do rasy, która nam się podoba. Byłam w kilku (bo też miałam taki pomysł i niestety nie znalazłam takiego.
Nimfa20 - ja nie uogólniam, mówię tylko o moim jednym przypadku, który miałam. Nie popieram bezsensownego rozmnażania psów dla zysku, nie dbając o nie. Ale widzę, że na tym forum nawet nie można powiedzieć, że byłam w jednej pseudohodowli i odniosłam wrażenie, że psy są tam dobrze traktowane, bo według Was jest to po prostu niemożliwe. Ale jak już powiedziałam każdy może na szczęście mieć swoje zdanie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości