![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Legalne rodowodowe kundelki
_Marta_M_ no ładnie, sama Ci doradzałam gdy pyszczek cavaliera się nie podobał i szukałaś psa idealnego Twoim wyobrażeniom,tak niektórzy zareagowali nie adekwatnie ale może po prostu "mieli nosa" albo dość takich osób, bo postawa roszczeniowa jaką zaprezentowałaś sprawiała,że pierwsze wrażenie nie było fajne,co innego mieć warunki,a co innego je stawiać w punktach,nie pisząc nic o sobie i o tym dla czego i po co chce się psa, co innego pytać o radę a co innego pisać na zasadzie znacie moje warunki,przyślijcie mi odpowiedź,ja rozpatrzę,
a co do hodowców,jak wszędzie są ludzie i pozostała część ale taka postawa jaką reprezentujesz jest bardzo nie na miejscu, bo gdyby Ci się chciało choć trochę poszukać i ruszyć się,by sprawdzić informację o danych hodowlach to można byłoby Ci coś poradzić ale nikt za Ciebie nie będzie szukał,do tego zostałaś zaproszona na spacerek cavisiowy, tam też można było pytać, sprawdzać skąd są psy uczestniczące w spacerku ale nie po co, no najlepiej iść do sąsiada,który ma jedną suczkę,będziesz miała pewność,że tylko 2 mioty ma w roku,zresztą w pseudohodowli tego nie sprawdzisz,więc Twój warunek o 2 miotach w hodowli na rok nie będzie przeszkadzał |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorry _Marta_M_, ale przy kupnie czy adopcji zwierzaka są dwie strony i każda coś oferuje i czegoś oczekuje, a nie tylko jedna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Wciąż jeszcze psy ras polskich poza polskim owczarkiem nizinnym mają otwarte księgi wstępne, więc nadal można kupić np charta polskiego po rodzicach czy dalszych przodkach NN. Będą to rodowodowe psy, można z nimi uczestniczyć w wystawach czy brać udział w zawodach, a po uzyskaniu uprawnień hodowlanych rozmnażać i ich potomstwo także będzie posiadało rodowody ZKWP.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
No dobrze,ale to sa wyjatki,takich ras jest juz niewiele,ogary nawet maja juz zamnieta KW... Pozatym to sa tak malo popularne psy ze chyba nikt ich nie kupuje "ot tak" bo ladny...
żonka ![]() Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2012-05-04 o 15:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że to tylko kilka ras, jednak uważałam za stosowne uściślić tą informację, choćby dlatego że dotyczy naszych narodowych ras. Poza tym importując psa zza granicy też możemy się natknąć na NN w rodowodzie - jeśli kupujemy psa objętego tamtejszym programem hodowlanym, np po rodzicach z kraju pochodzenia rasy (następny przykład z X grupy - azawakh). I dalej - potomstwo tego psa już urodzone w Polsce też siłą rzeczy będzie miało gdzieś to NN w rodowodzie. Także jednak takie przypadki się zdarzają. Nie neguję całego Twojego spisu "kogo unikać", uściślam tylko ten jeden podpunkt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
spoko spoko
![]() ![]() ![]()
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Znalazłam ogłoszenie "yorków" z tego związku SWKiR czy jak im tam... Za 1600 i 1500zł (piesek o stówkę tańszy od suki). Ręce opadają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
numer identyfikacyjny. Działamy zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami prawa. Posiadamy osobowość prawną oraz zdolność do wykonywania czynności prawnych. Zgodnie z polskim ustawodawstwem posiadamy prawo do wystawiania różnego rodzaju dokumentów, w tym rodowodów. Prowadzimy własne rejestry hodowli, księgi rodowodowe oraz organizujemy wystawy psów rasowych o randze krajowej i międzynarodowej.Nawięcej oragnizacji kynologicznych mieści się w Niemczech bo tam właśnie powstało UCI. Należałoby uzupełnić wiedzę zanim pisze się takie oszczerstwa i kłamstwa.Mamy tylko psy rodowodowe- a nie kundelki. FCI też nie jest święte. Bo tak naprawdę najważniejszy jest hodowca i jego poświęcenie i pasja do psów a nie związek do którego należy. Ja hoduję psy z pasją i miłością i nie należe do FCI ale z tego powodu nie czuję się gorsza. Mam psy z hodowli Niemieckich UCI i są to piękne mądre a przed wszystkim rasowe psy i czuję się urażona takimi pomówieniami. Asia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Gdzie w takim razie jest różnica?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Czy miał ktoś do czynienia z hodowlą Słoneczna Kraina z Szarlejki koło Częstochowy? Chcę wziąć stamtąd psiaka (zdaję sobie sprawę, że nie ma rodowodu) i zaczęłam mieć wątpliwości co do właścicieli (w ogłoszeniach tej pani w których znalazłam psiaka pojawił się drugi miot - jestem pewna, że to inny miot, ponieważ oglądałam miot z którego jest wybrany przeze mnie piesek)...
Nie zależy mi na rodowodzie, chciałabym psa przede wszystkim zdrowego i zdaję sobie sprawę, że nie każdy pies bez rodowodu ma wady genetyczne i będzie chorował. Chciałabym porozmawiać po prostu z kimś kto miał do czynienia z tą hodowlą... Nie chcę kupić pieska z "fabryki" - nie chcę napędzać takich procederów.
![]() |
#42 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
NuFCia - też myślę o zakupie pieska z tego stowarzyszenia canis e catus. Z tego co sie dowiadywałam to oni tam też mają udokumentowane pochodzenia psiaka do min. 3 pokoleń wstecz, miot co najwyżej 3 razy w ciągu 2 lat. Dają zazwyczaj wyprawkę z RC, a jak byłam oglądać psiaki to żyją w naprawdę dobrych warunkach. Chyba się zdecyduję...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
3 mioty na dwa lata to wyzysk suki. A RC to przereklamowana pasza (poza linią wet). A pokazali ci te stodoły z psami? Czy tylko kilka piesków w domu?
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
a_na - tak oglądałam wszystkie pieski i mają tam dużo lepsze warunki niż będzie pies miał u mnie (niestety mieszkam w mieszkaniu w bloku, a tam był śliczny wielki ogród)
3 mioty to nie tak dużo - zkwp zezwala na 2 mioty, tym bardziej, że większość hodowli ma tylko 1 miot w ciągu roku P.S. Dlaczego wierzysz w dokumenty wydane przez zkwp (mówię o metryce) a nie np. przez inne stowarzyszenie? ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Po prostu uważam że nic nie można uogólniać. Nie wszystkie hodowle zarejestrowane w Polskim Związku Kynologicznym są lepsze i zapewniają lepsze warunki rozwoju zwierząt niż te niezarejestrowane (choć pewnie w 90% tak jest). Moim zdaniem do wszystkiego trzeba podchodzić indywidualnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Naczelna Nastolatka
|
żadnego podchodzenia indywidualnie, jak coś jest nielegalne to jest nielegalne.
Na dodatek trzeba nie mieć sumienia żeby świadomie kupować psa z pseudo.
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
Tak się właśnie składa, że to jest legalne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym,co to za bzdurne myślenie,że jak ogród,to lepsze warunki? Warunki są takie,jak stworzy właściciel. Cytat:
Rzeczywistość wygląda tak: https://www.facebook.com/photo.php?f...6922329&type=1 Cytat:
Bo inne stowarzyszenie zrzeszają tylko pseudohodowców, którzy psom NN wystawiają "rodowody"... czyli mnożą kundelki nazywając je psami rasowymi. A naiwni kupują,bo tanio. O konsekwencjach takiego zakupu nie myślą wcale. Cytat:
Tak, Ustawa zrobiła więcej złego niż dobrego i mam nadzieję,że wkrótce się to zmieni... A jako,że "Polak potrfi",to pseuduchy się zrzeszają i teraz na kundelkach zarabiają jeszcze więcej,bo każdy piesek dostaje drukowany na domowej drukarce "rodowód". A naiwny kupujący płaci ciężkie pieniądze za psa,którego powinien mieć za darmo...jak każdego kundelka. Tu nie ma co indywidualnie podchodzić - pseudo,to pseudo. Ohydne i działające na szkodę psów - w każdym wydaniu.
![]() |
![]() |
#49 | |
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie rozumiesz,co sumienie ma z tym wspólnego? Żartujesz ? Naprawdę nie widzisz nic złego w eksploatowniu suk co cieczkę,a potem wyrzucaniu jak się zużyją? Nie masz nic przeciwko? Naprawdę?
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Tak się składa, że widziałam warunki w jakich żyją pieski ( w tym ogród - te warunki stworzył im właściciel). Są bardzo wesołe, rozbrykane, a rodzice przeuroczy. Ogród daje psiakom większą przestrzeń (tak samo jak dzieciom- moja córka jest przeszczęśliwa jak jedziemy do babci w odwiedziny i wreszcie całe dnie będzie mogła spędzać w ogrodzie). Włąściele suczki zrobili na mnie bardzo dobre wrażenie. Godzinami opowiadali o psiakach i bawili sie z nimi. Pewnie, że to mogło być wszystko na pokaz i zaraz po tym jak tylko wyszłam zapędzili je do jakiejś małej szopy, poprzywiązywali łańcuchami, zabrali całe jedzenie i dawali tylko wodę, ale jakoś w to nie wierzę
![]() Moim zdaniem najważniejsze są warunki w jakich żyją pieski i miłość jaką są otoczone - papierek ten czy inny tego nie zmieni. Ale to tylko moje zdanie, każdy ma prawo do swojego ![]() ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- a_na - ja właśnie jestem za właściwym traktowaniem zwierząt, lecz twierdzę, że nie tylko hodowle zrzeszone w zkwp mogą to robić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Naczelna Nastolatka
|
zobaczyłaś co chciałaś. Powiedzieli ci co chciałaś usłyszeć. Ale nawet przy założeniu, że tam jest super-duper w tej hodowli, to nadal jest nielegalne. Sprzedaż psów bez legalnego rodowodu.
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Tylko, że rodowody wydawane przez stowarzyszenia są legalne w świetle prawa ( nie respektowane przez zw. kynol. ale legalne), więc nie mylmy pojęć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Pseudo w ŻADEN sposób nie traktuje właścicie zwierząt mnożąc wszystko,co przypomina jakąś rasę...najlepiej chodliwą...
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Nie ważne,że ci handlarze działąją ze szkodą dla psów? Nie interesuje Cię to? Liczą się tylko "śłodkie ścieniaćki"? Smutne,że dajesz się omamić takim pseuduchom,bo zobaczyłaś to,co chcieli,żebyś widziała...
dlaczego działają ze szkodą dla psów? Dlatego że je kochają i dobrze wychowują stwarzając fantastyczne warunki? Dajesz dowód swojej ignorancji w tym temacie. Albo rzeczywiście nie masz serca i własnego rozumu....albo po prostu twoim zadaniem jest reklamować pseuduchów. Pseudo w ŻADEN sposób nie traktuje właścicie zwierząt mnożąc wszystko,co przypomina jakąś rasę...najlepiej chodliwą... ale tłumaczę ci że nie wiesz jak jest w tym konkretnym przypadku! Dlaczego nie możesz przyjąć, że faktycznie traktują psy dobrze i nie rozmnażają co cieczkę? Wyobraź sobie, że tak może być, jest to możliwe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśliby kochali,to nie rozmnażaliby nierasowych psów. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Gdyby nie rozmnażali suczki co cieczkę, to nie opłacałby im się ten interes. Naprawdę, dla mnie to jest niezrozumiałe, że można płacić tyle kasy za kundelka.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Czy Twoim zdaniem skrzynka wypełniona ok. 7-10 szczeniętami , za małymi na sprzedanie , siedzącymi przez 8 godzin bez jedzenia i matki, wśród co chwila obmacującymi ich ludźmi jest w porządku? Właściciel też mógł mieć ogród , pięknie udekorowany, ale ... jak to się ima do rozmnażania szczeniąt ![]() ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Cytat:
![]() Jak koleżankę stać na kundelka za 1000 zł, to jej sprawa ![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Ja nie rozumiem jednego, dziewczyny, skoro macie wątpliwości (moim zdaniem słuszne) co do hodowli niezrzeszonej w ZKwP, to dlaczego po prostu nie zdecydujecie się na pieska właśnie spod ich szyldu? Bo chcecie go tu i teraz, czy szkoda wam dopłacić 200 zl - co jest niczym w porównaniu z dalszymi kosztami utrzymania psiaka (a i to niekoniecznie, bo bezczelni rozmnazacze teraz nierzadko życzą sobie za "udokumentowane" pochodzenie i rodowód wydrukowany w domu, tyle samo co hodowcy z FCI
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Merys - nie zawsze jest tak łatwo pójść do schroniska i wziąć sobie kundelka, tym bardziej jeśli miałby to być szczeniak o wyglądzie zbliżonym do rasy, która nam się podoba. Byłam w kilku (bo też miałam taki pomysł
![]() Nimfa20 - ja nie uogólniam, mówię tylko o moim jednym przypadku, który miałam. Nie popieram bezsensownego rozmnażania psów dla zysku, nie dbając o nie. Ale widzę, że na tym forum nawet nie można powiedzieć, że byłam w jednej pseudohodowli i odniosłam wrażenie, że psy są tam dobrze traktowane, bo według Was jest to po prostu niemożliwe. Ale jak już powiedziałam każdy może na szczęście mieć swoje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:00.