zaręczyny-jak sobie poradzić z natrętnymi pytaniami znajomych? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-13, 17:39   #31
Hultaj
BAN stały

Dot.: zaręczyny-jak sobie poradzić z natrętnymi pytaniami znajomych?

uważam, że powinnas wypracować w sobie podejście do tematu na luzie, rozmowę traktować krótko, ale niezłośliwie i wdziękiem ;-), im bardziej będziesz ''ucinająca'' i jeszcze może bawiła się w złośliwostki, tym bardziej ludzie Ci będą wspólczuc, jako bidulce, której chłopczę nie chcę się oswiadczyć i ją zwodzi.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 17:41   #32
monius9
Zakorzenienie

odpowiadając na pytanie zadane w temacie - oazą spokoju. 'nie planujemy' i koniec tematu. wszelkie irytacje, zniecierpliwienie czy złość podgrzewa atmosferę i jest wyborną pożywką dla żądnych plotek życzliwych.

a tak na bardziej poboczne tematy to nie sądzę, żeby zaręczyny powinny być niespodzianką wręcz przeciwnie.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 17:42   #33
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Czyli po zaręczynach, a juz w ogole po ślubie, ma się stuprocentową pewność, że to jest stałe? Bo po 7 latach związku takiej pewności się nie ma? Co w takim razie daje taki tam zwykły papierek? Nigdy nie ma się pewności, że to, co jest, jest na stałe i nic tego nie zmieni.
Jeśli więc mimo tych siedmiu lat nie wiesz na czym stoisz, to pierścionek ani papierek tego nie zmienią. Inna sprawa, że ślub, jeśli kiedykolwiek, wezmę z powodu ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ jeden z moich partnerów uprawia 'wolny zawód' i takowego nie posiada.

A jeśli ktoś cię pyta o te nieszczęsne zaręczyny, to mów że nigdy. Albo że już po. Albo nawet że po ślubie jesteście. Albo jeszcze innym razem, że chyba się rozstajecie. Mów każdemu co innego. Albo powiedz wprost, że nie i nie chcesz, by cie to pytano, bo cię to drażni. Jaki jest problem z mówieniem wprost?

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 17:43   #34
calzedonia87
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ale skad masz pewnosc, ze od razu po studiach znajdziesz prace? na plotkowym jest watek dziewczyn, ktore bezskutecznie jej szukaja od X czasu.

no właśnie, dlatego ciągle próbuję Wam wytłumaczyć, dlaczego nie decydujemy się jeszcze na wspólne mieszkanie...
zawsze myślałam, że to rozsądne podejście, ale widzę, że się chyba myliłam, bo co niektóre z Was uparcie mi wmawiają, że da się wyżyć za te nędzne zarobki, które póki co mam, ale co tam, pieniędzy zabraknie to zęby w ścianę, najważniejsze, że po 7 latach mieszkamy razem, bo tak wypada

Cytat:
Napisane przez jagodowa90 Pokaż wiadomość
A ja nie rozumiem niektórych tekstów w stronę autorki.

Są ze sobą taki długi czas, kochają się, łączą ich wspólne sprawy, planują razem zamieszkać. Dlaczego więc niby autorka ma nie wiedzieć na czym stoi? Pierścionek na palcu, czy zaplanowanie ślubu to jakaś wielka deklaracja? Zaręcznyny można zerwać a i po ślubie rozwód to nie problem. To jest ten "rozwój" związku?

A jeśli chodzi o mieszkanie, to po stażu autorka może pracy nie mieć jakiś czas, więc skoro nie odpowiada jej bycie na utrzymaniu faceta to jest tylko i wyłącznie jej sprawa. Oczywiście, że można już teraz coś wynająć i płacić po połowie, nie będzie tego dużo, ale po pierwsze - gdyby utrzymywać mieszkanie miał tylko jej facet to mogliby nie dać rady, jeśli jego zarobki nie są duże, a po drugie - pali się gdzieś? nie ma musu, żeby już w tej chwili szybko szukać sobie mieszkania, bo przecież to już 7 lat! Ustabilizuje swoją sytuację finansową i będą mogli na spokojnie myśleć o mieszkaniu.

Autorko, pozostaje Ci ucinać ten temat, nie ma sensu nikomu nic tłumaczyć.
w końcu ktoś kto mnie rozumie, bo jak na razie to jestem tylko linczowana
idealnie to ujęłaś

Edytowane przez calzedonia87
Czas edycji: 2012-05-13 o 18:11
calzedonia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 17:46   #35
Hultaj
BAN stały

Cytat:
wszelkie irytacje, zniecierpliwienie czy złość podgrzewa atmosferę i jest wyborną pożywką dla żądnych plotek życzliwych.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 17:51   #36
Fubizka
Zakorzenienie

Mój kolega był 11 lat w związku z kobietą i też wszyscy się ich wiecznie pytali "kiedy się żenicie", na co zawsze odpowiadał "w środę" To zawsze ucinało całą rozmowę.

Najlepsze jest to, że później naprawdę ożenił się w środę
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 17:51   #37
calzedonia87
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rochelle_ Pokaż wiadomość
Nie będę wchodzić w jakieś rozważania, czy powinnaś już oczekiwać deklaracji czy nie - nie moja brocha i nie chcesz porady odnośnie tego. Zatem: odnośnie tych znajomych - mamy podobnie. Na początku przyjmowaliśmy takie zaczepki z uśmiechem i brnęliśmy w rozmowy. Potem zaczęliśmy ucinać temat, bo jedna para znajomych (prawie 2 lata po swoim ślubie) stali się... nieznośni. Nie ma spotkania, podczas którego nie padłoby "to jak, macie już salę? Widziałam ostatnio jedną w (bla bla - mówi ona", na co on "złoto spadło, jest przecena (bla bla). I weź tu człowieku pij w spokoju piwko.

Jedyna rada - ucinaj temat, to w końcu nie jest ich sprawa, kiedy tż ci się oświadczy. Ja powiedziałam na ostatnią "zaręczynową" zaczepkę "spokojnie kochana, wiadomość cię nie ominie - zaproszenie na ślub z pewnością dostaniesz".
hehe wiem co czujesz, my też zbywaliśmy żartem takich znajomych, ale staje się to powoli męczące. I chyba zacznę odpowiadać tak jak Ty

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Mój kolega był 11 lat w związku z kobietą i też wszyscy się ich wiecznie pytali "kiedy się żenicie", na co zawsze odpowiadał "w środę" To zawsze ucinało całą rozmowę.

haha dobre, wyobrażam sobie miny osób, które dostały zaproszenie na środową ceremonię

Edytowane przez calzedonia87
Czas edycji: 2012-05-13 o 17:53
calzedonia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 17:58   #38
Panna Mia
Rozeznanie

moja nieśmiertelna odpowiedź na tego typu pytania "wszystko w swoim czasie"
Stary 2012-05-13, 18:01   #39
Chatul
ma zielone pojęcie

calzedonia87, ucinaj rozmowy, i tyle. „Zaręczymy się jak uznamy to za stosowne. Jak coś, to damy znać”
A jak będą dręczyć dalej, to zapytaj co tacy wścibscy są i dlaczego się swoimi związkami nie zajmą. Bo akurat Wasz związek, to Wasza sprawa.

A co do samych zaręczyn i samych oświadczyn, bo widzę, że ten temat się rozwinął — każdy ma swoje podejście do nich. Jedne dziewczyny chcą tradycyjnych zaręczyn z zaskoczenia, włącznie z pytaniem rodziców o zgodę, są takie, które chcą sprawę obgadać wcześniej, ale nie znać samej daty oświadczyn... A są i takie wariaty jak ja, do których w ogóle nie przemawia wizja oświadczyn. Zwłaszcza takich, przy których facet klęka.
I chyba żadna opcja nie jest moralnie lepsza lub gorsza. Żadna nie jest właściwsza. Choć wersja „chcę mieć niespodziankę w 100%” jest o tyle ryzykowna, że facet może się oświadczyć za wcześnie albo nie oświadczyć w ogóle, bo nawet nie będzie wiedział, czego oczekuje jego dziewczyna.

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość

Genialne
Stary 2012-05-13, 19:01   #40
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość
Autorka chciała porady, jak odpowiadać wścibskim znajomym, a dostała po łebku od wścibskich Wizażanek
Wiażanki są lepsze od Twoich znajomych

Mnie tak molestują z dzieckiem :/

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 19:17   #41
sto_krotka_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kocurasek Pokaż wiadomość
wiażanki są lepsze od twoich znajomych :d

mnie tak molestują z dzieckiem :/

Edytowane przez sto_krotka_87
Czas edycji: 2012-05-13 o 19:54
sto_krotka_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 19:30   #42
agusiamyszka
BAN stały

ja jestem ze swoim facetem 1,5 roku, on maq 26 ja 24. mieszkamy tak jakby razem.
ja dostaje 700 zl renty, czasem poprosze rodzica o wsparcie finansowe (np daje mi kase na wyjazdy do lekarzy, do szpitala, albo przyjezdzam i mowie ze mi brakuje itp)
oplacam do 200 zl na swoj rachunek, 200 zl na mieszkanie. jeszcze karte kredytowa mam do splaty i musze jakos przezyc za to

co do oswiadczyn moj powiedzial ze musimy miec stala prace i wyrownanie w rachunkach, druga kwestia dojrzalosc. moze to nastapic za rok albo za 110 lat i zebym nie byla zdziwiona ze jako 40 latka wezme slub
pierscionek sobie sama wybiore

a co do rozmow. powiedz ze ci slub nie potrzebny do zycia :P
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 19:38   #43
Heledore
Zakorzenienie

no jakbym czytała o sobie. Mam 25 lat jak ty i jestem w związku z 7letnizm stażem a zaręczyn ani widu ani słychu. Co więcej ja sama ich nie chce - dla wizażanek które zaraz zaczną mi (tak jak tobie) wmawiać że jednak podświadomie chce -> nie, zdecydowanie nie chce i przekonałam się tym dobitnie kiedy na urodziny TZ wręczył mi małe czerwone pudełeczko. Umierałam ze strachu co znajdę w środku i odetchnęłam z ulgą, że to był kolczyki. To jeszcze nie pora.

Pracę mam, zarabiam nieźle. Jednak pracuję jak biały murzyn więc chyba trzeba będzie poszukać czegoś innego. Tż pracę ma niepewną, też szuka czegoś lepszego. Czasem mówi o zaręczynach, nawet oglądaliśmy jakieś wzory pierścionków.

Znajomi w większości pozareczali się i slubowali juz dawno, teraz kobitkom rosną brzuchy. Na zaczepki odpowiadam zwykłe ale stanowcze "jeszcze nie teraz", "mam na to czas", "a do czego ma mi się niby tak śpieszyć", "mam teraz inne/ważniejsze sprawy na głowie".
I w końcu dali mi spokój

Wspólnego mieszkania też narazie nie planujemy. Zbieramy na wkład własny (w sumie to już prawie jest). Za rok rusza budowa nowego osiedla, może kupimy jakąś dziurę w ziemi i będziemy czekać aż wybudują mieszkania Nie spieszy nam się i tyle.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 19:44   #44
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Wspólnego mieszkania też narazie nie planujemy. Zbieramy na wkład własny (w sumie to już prawie jest). Za rok rusza budowa nowego osiedla, może kupimy jakąś dziurę w ziemi i będziemy czekać aż wybudują mieszkania Nie spieszy nam się i tyle.
Nie będę Ci wmawiać, że podświadomie chcesz ale z zakupem mieszkania na spółę z prawnie obcą osobą, to moooocno uważaj.
Stary 2012-05-13, 19:46   #45
Layla79
Zakorzenienie

mnie to ciekawi, że dziewczyna wcale nie prosiła o ocenę jej związku, a tutaj posypały się rady, że związek przechodzony i w ogóle dziwne to wszystko. a najlepiej już liczyć cudze pieniądze.

ja Ci powiem Autorko tak.. sama jestem przeczulona na punkcie wścibstwa innych osób i też wielokrotnie zastanawiałam się co tym ludziom mówić. tylko nie chodziło ani o zaręczyny, ani o ślub, bo zaplanowaliśmy w sumie wcześniej niż inni, tylko o kwestię dzieci. najpierw kiedy pierwsze, a od razu potem kiedy drugie. żeby pytanie brzmiało - czy planujecie drugie dziecko? to jeszcze jest pytanie, ale naleganie kiedy.. to zupełnie inna sprawa. niektórzy po prostu sądzą, że inni muszą żyć jak oni. i zresztą w wielu wątkach tutaj pojawia się taki styl myślenia. najlepsze,że o drugie dziecko pytają często ci, którym się nie układa życie. albo sami po rozwodzie, albo nie mają jeszcze dzieci. niestety musisz znależć jakieś asertywne rozwiązanie, bo ja np. trafiłam na bardzo wścibską osobę z rodziny mojego tżta i aż gotuje się we mnie na pytania o wysokość raty kredytu, o zarobki, o te wszystkie rzeczy, które dla normalnych ludzi są pytaniami z gatunku intymnych.
gdy pytał mnie o dzieci rozwodnik, ja pytałam, kiedy on w końcu znajdzie sobie dziewczynę. kiedy pytała osoba bezdzietna, pytałam, kiedy w końcu oni zaczną starania o dziecko. tylko to takie przerzucanie piłeczki, a ja niepotrzebnie się unosiłam. więc w sumie sama jestem ciekawa jakichś sensownych rad oprócz osądzania Twojego związku.
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 20:05   #46
agusiamyszka
BAN stały

przeczytane chyba na demotywatorach

- najwyzsza pora zeby chodzil z dziewczyna
chodzi z dziewczyna
- najwyzsza pora zebyscie sie zareczyli
zareczaja sie
- najwyzsza pora na slub
slub
- no to teraz pora na dziecko
urodzil sie chlopczyk
- no to teraz do chlopca pasuje dziewczynka, przydaloby sie
troje dzieci
- powiariowaliscie?

ludzie zawsze bedac gadac i wam cos wciskac a i tak nie beda zadowoleni i bedaz zadac wiecej i wiecej
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 20:11   #47
Trinette
Zakręcony Chochlik

Ja przed ślubem odpowiadałam "Ale po co?", "Młoda jestem", "Wolę konkubinat" itp. Wszystko oczywiście z uśmiechem na twarzy.
Mój TŻ oświadczył się po 6latach związku, kiedy zarabiał dostatecznie dużo by nas oboje utrzymać. Bez sensu są oświadczyny, kiedy np. rodzice dają na drogi pierścionek (znam taka sytuacje i nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać ) albo para nie podoła finansowo na swoim.

Layla79
dobra taktyka. Teściowa mi kiedyś powiedziała, że chciałaby mieć już wnuki. Na co ja jej z uśmiechem odpowiedziałam "To M.(brat męża) musi się pospieszyć ". Na tym skończyły się wszelkie pytania o dzieci.

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Edytowane przez Trinette
Czas edycji: 2012-05-13 o 20:13
Trinette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 20:18   #48
asvr
Zadomowienie

A ja bym na miejscu autorki mówiła
"spytaj sie XX(imie faceta), przecież sama się sobie nie oświadczę "
i tyle

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 20:22   #49
lasubmersion
Rozeznanie

Powiem tak: nie przejmuj się
Jestem z Tż 4 lata(i od 4 miesięcy zaręczeni).
Najpierw były pytania o zaręczyny(doprowadzały mnie do szału bo zależało mi na tym mocno).
Od momentu zaręczyn są pytania o ślub i wesele.
Odpowiadamy, że to pierwsze bardzo chętne, ale bez tego drugiego.
Za chwilę będziemy się przeprowadzać i oszczędności ładujemy w mieszkanie.
Sądzę, że jak już zamieszkamy razem to wrócą pytania o ślub i wesele oraz pytania o dziecko(bo przecież mamy już warunki, więc czemu się nie decydować).

Ah ta ludzka ciekawość;-)

Słucham: VIDEO ''Dobrze, że jesteś''
lasubmersion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 21:16   #50
pani-jesień
Zakorzenienie

Wizaż jest jednak specyficzny
Dziewczyny nie mogą doczekać się zaręczyn i zakładają wąteczki na ten temat - źle.
Dziewczyna nie ma parcia na zaręczyny - też źle.
Nie dogodzisz
Stary 2012-05-13, 21:43   #51
Kohnelia20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Wizaż jest jednak specyficzny
Dziewczyny nie mogą doczekać się zaręczyn i zakładają wąteczki na ten temat - źle.
Dziewczyna nie ma parcia na zaręczyny - też źle.
Nie dogodzisz

prawda my w sumie jesteśmy ze sobą prawie 6lat i też ciągle wszyscy nam się dopytywali no kiedy wy wezmiecie ten ślub? dlugo jeszcze tak na kocia lape bedziecie i wiele wiele podobnych ... aż doczekali się na początku maja poszliśmy w miasto załatwiać wszystko no i oczywiście rozdaliśmy zaproszenia na czerwcowy ślub i co usłyszeliśmy... bierzecie ślub no co wy a po co? lepiej żyć w wolnym związku albo nie gadaj w ciąży jesteś
no na serio się nie dogodzi
Kohnelia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 22:07   #52
miriuri
Raczkowanie

Może Wizażanki powinny stworzyć wizażowy kalendarz związkowy

Kiedy powinien mieć miejsce pierwszy pocałunek, kiedy pierwszy seks, kiedy pierwsze kocham, kiedy mieszkanie, zaręczyny, ślub i dziecko

Każde odstępstwo od normy surowo karane, nawet jeśli obu stronom odpowiada ich własny, niekoniecznie szablonowy stan rzeczy
Stary 2012-05-13, 23:31   #53
K1987
Rozeznanie

dorzucę coś od siebie, bo też borykam się z takimi pytaniami, ehh...
jesteśmy ze sobą trochę ponad dwa lata, i wszyscy uważają, że po takim czasie to już powinno się konkretne decyzje podjąć. pytają zarówno znajomi jak i rodzina, jedna z rozmów z wujkiem: to jak, mam już skłądać na wesele?- noo, składaj składaj- (szok i chwilowy szczękopad) to czemu nic nie mówisz?- no wiesz, ślubu na razie nie planujemy, ale wcześniej zaczniesz więcej uzbierasz
i zakończyły się rozmowy na ten temat w rodzinie
osobiście radzę odpowiadać wprost, dając do zrozumienia, że to Wasza sprawa, i jak będzie o czy mówić, to ludzie się dowiedzą, w odpowiednim czasie
K1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 23:51   #54
potwor_z_jeziora
BAN stały

Cytat:
Napisane przez calzedonia87 Pokaż wiadomość

no właśnie, dlatego ciągle próbuję Wam wytłumaczyć, dlaczego nie decydujemy się jeszcze na wspólne mieszkanie...
zawsze myślałam, że to rozsądne podejście, ale widzę, że się chyba myliłam, bo co niektóre z Was uparcie mi wmawiają, że da się wyżyć za te nędzne zarobki, które póki co mam, ale co tam, pieniędzy zabraknie to zęby w ścianę, najważniejsze, że po 7 latach mieszkamy razem, bo tak wypada
Toteż się nie tłumacz. Temat założyłaś w końcu, dlatego że wpienia Cię tłumaczenie przed innymi z tego co robicie

Podejście masz moim zdaniem dużo rozsądniejsze niż niektóre wizażanki wyznające zasadę "żryj choćby tynk, byle swój"

Najbardziej mnie rozbawił genialny plan wprowadzenia się we dwójkę do mieszkania wynajmowanego na spółkę z obcymi ludźmi

Bardzo interesujący jest też pomysł utrzymywania się za 700 zł miesięcznie - z moich kalkulacji na szybkiego wychodzi, że dałoby radę to zrobić mieszkając w nielegalnej lepiance w ogródku działkowym
potwor_z_jeziora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 00:00   #55
andzia1989r
Zakorzenienie

Moim zdaniem temat nie irytował by Cię tak mocno, gdybyś nie chciała tych zaręczyn. Macie po 25 lat i nie jesteście ze sobą miesiąc. Zapewnienia: kiedyś się kotku doczekasz, po pewnym czasie się stają pustymi zapewnieniami, bo ile można czekac?

Natomiast... z Twojej strony też nie widzę gotowości na to małżeństwo. Nie mówię o żerowaniu na facecie, ale bije po oczach Twoje zapieranie się, że rodzice Cię mogą utrzymywac, ale Tż nie. Przecież to ma byc Twój mąż, wasze życie we dwoje, czy naprawdę ma takie znaczenie, że przez pierwsze np. 3 lata mieszkania razem, Twój wkład finansowy byłby niewielki? A jak kiedyś np. pójdziesz na urlop wychowawczy? Albo stracisz pracę? To do rodziców wrócisz na utrzymanie? Moim zdaniem masz trochę dziwne podejście w tej kwestii.

A co do znajomych? Z nimi ucinac temat. A przed samą sobą się zastanowic, bo takiej irytacji nie wywołują pytania. Wywołuje ją fakt, że wśród znajomych są zmiany, ludzie idą do przodu, a u Ciebie się na zmiany nie zapowiada i Ci przykro.
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 00:04   #56
magda170325
Wtajemniczenie

Ja mam podobnie, tyle, że mnie znajomi i ciotki z rodziny wypytują kiedy w końcu zamieszkam z chłopakiem, rzucają teksty w stylu "a może byście już zamieszkali razem?"
Męczące to jest, kiedy powtarzam "to nie jest dobry moment, to nie jest odpowiedni czas, jesteśmy za młodzi jeszcze"
Ale w sumie prawda jest taka, że kocham tego faceta i chcę z nim zamieszkać, po cichu liczę, że za jakieś dwa-trzy lata najpóźniej zamieszkamy razem.
Ja mam 20 lat, on 21, jesteśmy razem niecałe 3 lata.
magda170325 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 00:18   #57
Marbella85
Zakorzenienie

Dziewczyno, żyj swoim życiem i nie przejmuj się pytaniami znajomych, najlpiej odpowiadaj na "w najbliższą środę" jak ktoś już podpowiedział.

Swoją drogą, to jakaś paranoja, że obcy ludzie piszący tu oceniają jakoś Twojego związku i życia do tego na podstawie tego czy masz ten pierścionek czy nie. Jak dla mnie to zwyczajne wścibstwo, żeby nie powiedzieć, że dodatkowo zwykła ciasnotnota umysłowa

Pamietaj i trzymaj się tego, co sama napisałaś - to, że nie masz tego pierścionak nie oznacza, że Twój związek jest gorszy, stoi w miejscu czy do niczego nie zmierza - nie każdy ma parcie na ślub. Po drugie - chyba niektóre zapomniały, ze zaręczyny, a później ślub nie zawsze gwarantuje posiadanie faceta.

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ----------

Cytat:
Napisane przez andzia1989r Pokaż wiadomość

A co do znajomych? Z nimi ucinac temat. A przed samą sobą się zastanowic, bo takiej irytacji nie wywołują pytania. Wywołuje ją fakt, że wśród znajomych są zmiany, ludzie idą do przodu, a u Ciebie się na zmiany nie zapowiada i Ci przykro.
Komu przykro?? Nie ma to jak interpretować na swoje.

---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

Cytat:
Napisane przez potwor_z_jeziora Pokaż wiadomość
Toteż się nie tłumacz. Temat założyłaś w końcu, dlatego że wpienia Cię tłumaczenie przed innymi z tego co robicie

Podejście masz moim zdaniem dużo rozsądniejsze niż niektóre wizażanki wyznające zasadę "żryj choćby tynk, byle swój"

Najbardziej mnie rozbawił genialny plan wprowadzenia się we dwójkę do mieszkania wynajmowanego na spółkę z obcymi ludźmi

Bardzo interesujący jest też pomysł utrzymywania się za 700 zł miesięcznie - z moich kalkulacji na szybkiego wychodzi, że dałoby radę to zrobić mieszkając w nielegalnej lepiance w ogródku działkowym :D
nic dodać nic ując
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 01:12   #58
Fubizka
Zakorzenienie

A mi się przypomniało, jak osoba z rodziny, która ma 4 dzieci zapytała mnie, gdy powiedziałam, że jej śpiący synek jest słodki (no bo był ) - kiedy ja sobie takiego sprawię.

- Za jakieś 10 lat pewnie.

Szok i pogardę wyjawiła jej mina, ale dała mi spokój
Stary 2012-05-14, 07:25   #59
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Mów, że nie chcesz na ten temat mówić i tyle; ucinaj rozmowy, nie tłumacz; tyle że dla mnie związek 7-letni bez jakichkolwiek uzgodnień, co dalej; jaki następny krok, wygląda na związek przechodzony- facet nic nie musi, po prostu jest; widzisz wokoło siebie, jak zmieniają się związki znajomych, niby cię to wkurza, ale sama czujesz, ze po 7 latach to jednak jakieś ustalenia być powinny, a nie wieczne "chodzenie".
Jak wyżej.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 07:54   #60
kwiatek101
Zadomowienie

a mnie dziwi zachowanie wizażanek (niektóre uważaŁAM za mądre), bo jak jest jakiś temat o szybkim ślubie, że ktoś mało zarabia czy jest w niestabilnej sytuacji życiowej to nagle wszyscy mówią, że ślub / mieszkanie z facetem to dopiero jak się ma ustabilizowaną sytuację, jak go stać a nie rwać się na ślub , a potem być na utrzymaniu rodziców... a nie daj boże jeszcze dziecko do tego.

A tutaj autorka mówi, że ma 800zł (nie wiemy ile ma chłopak) i jej nie stać... ale każdy jej potrafi wyliczyć, że jednak ta kasa wystarczy. A skąd wiecie gdzie autorka żyje? Może w dużym mieście i musiałaby wynająć mieszkanie w centrum, może tam gdzie jest mieszkania są bardzo drogie? A może ma jakieś inne zobowiązania finansowe i nie dysponuje 800zł? Skąd wszyscy to wiecie? Ciężko jest żyć za 800zł, ja studiuję, mieszkam z tż i nie wiem jak miałabym przeżyć za 800zł (2x 800). Co innego jak ktoś zarabia 1500 na rękę, czy nawet te 1200 (minimum 2x 1200) wtedy można jakoś żyć... ale bez przesady z 780zł.
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości