Oleje ściągają kolor włosów? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-17, 20:51   #31
weegirl
Zakorzenienie

Dot.: Oleje ściągają kolor włosów?

Cytat:
Napisane przez marika39 Pokaż wiadomość
Dzięki serdeczne za odzew
właśnie , wiem że koksik jest nie dla mnie myślę iz koleżanka Benka , może nie mieć takiego problemu gdyż - podejrzewam że ma bardzo zdrowe i grube włosy( nie znam koleżanki , więc gdybam !) a taki rodzaj włosa nie puszcza łatwo farby poza tym jak farbuje już dość długo pigment zadomowił się we włosie i jest trwalszy.

Czytałam o kokosie już dawno , ale od niedawna zaczęłam farbować na rudo , długi czas nie miałam z tym problemu , bo akurat moje włosy kochają ciemny kolor ,który przyswaja się w zabójczym tempe nie wypłukuje sie tak szybko i po farbowaniu zawsze wychodzi nawet 1,5 2 tony ciemniej .

Z olejowania nie zrezygnuje , bo byłam zadowolona , nie od dziś stosowałam kokosowy ale jak wspomniałam nie było problemu . Na pewno spróbuje wykorzystać olejki które Ty proponujesz i na pewno coś sie znajdzie , w końcu musi byc coś co będzie cudownym eliksirem na moje włosy i łaskawie pozostawi ten mało trwały kolor na włosach

zobaczymy , pomyslimy i będziemy eksperymentować pozdrawiam

a Tobie tylko pozazdrościc

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

dodam jeszcze odnośnie Twojej odpowiedzi na post wcześniejszy o wypłukiwaniu farby ze zniszczonych włosów, nie wiem co jest u mnie powodem , ale nie sianowate włosy ale metoda prób i błędów dojdę
Benek udziela się czasami na kręciołach bodajże, na pochwalmy się swoimi włosami wstawiała swe włosię Ja bym się jednak podpytała. I innych rudowłosych- farbowanych

Wiesz co, kokos może ściągać kolor nie tylko ze zniszczonych włosów, aczkolwiek jak rudy pigment się u Ciebie zadomowi, to pewnie ten olej nie będzie miał aż takiego wpływu na kolor. Z tego co widziałam, to nie jest olej, który występuje w kosmetykach przeznaczonych do włosów farbowanych Pewnie nie bez powodu. Powodzenia w poszukiwaniu odpowiedniego oleju, będę trzymać kciuki
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 21:33   #32
marika39
BAN stały

GG do marika39 Send a message via Skype™ to marika39

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Benek udziela się czasami na kręciołach bodajże, na pochwalmy się swoimi włosami wstawiała swe włosię Ja bym się jednak podpytała. I innych rudowłosych- farbowanych

Wiesz co, kokos może ściągać kolor nie tylko ze zniszczonych włosów, aczkolwiek jak rudy pigment się u Ciebie zadomowi, to pewnie ten olej nie będzie miał aż takiego wpływu na kolor. Z tego co widziałam, to nie jest olej, który występuje w kosmetykach przeznaczonych do włosów farbowanych Pewnie nie bez powodu. Powodzenia w poszukiwaniu odpowiedniego oleju, będę trzymać kciuki

Ok, podpytam Benka a jesli chodzi o rudowłose- to wywiady dawno zrobiłam , kiedyś farbowałam na rudy, to cos tam wiem. Zresztą dziewczyny właśnie mają takie samo zdanie , tez olej wypłukuje, poza tym ten kolor jest bardzo mało trwały, ale radzić sobie trzeba , najwyżej dodawanie do odżywki zostanie , a to wielkiego negatywnego wpływu nie bedzie miało ..Kokos faktycznie bardzo wypłukuje, tym bardziej jak musiałam rozjasnic włosy żeby uzyskac rudy, i samo to że aż tak pigment jest ściągnięty - wypłukuje kolor.

Dzięki za kciuki, dam znać jak czegoś się dowiem , może Twoje rady będą ok dzięki
marika39 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 21:49   #33
Sysiaa19
Raczkowanie

oj dopiero zamówiłam kokos i juz sie z nim muszę pozegnać

Sysiaa19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 22:26   #34
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sysiaa19 Pokaż wiadomość
oj dopiero zamówiłam kokos i juz sie z nim muszę pozegnać
Nie musisz, sprawdź najpierw jak działa u Ciebie albo stosuj go w mieszankach olejowych czy dodawaj troszkę do odżywki/maski Nie ma co panikować zanim się nie przetestuje na swoich włosach
Stary 2012-06-18, 09:27   #35
marika39
BAN stały

Cytat:
Nie musisz, sprawdź najpierw jak działa u Ciebie albo stosuj go w mieszankach olejowych czy dodawaj troszkę do odżywki/maski Nie ma co panikować zanim się nie przetestuje na swoich włosach

zgodzę się , najpierw test potem odstawianie

zapomniałam dodać , że mam kręcone włosy ! - i tu gorsza sprawa na początek zanim nie znajdę odpowiedniego olejku , zostanie mi tylko dodawanie olejku do odżywki
dziś udaję się na zakupy i dam znać co przybyło w zestawie do pielęgnacji
I tak jak polecasz koleżance - ten sposób dobry , przynajmniej na początek pozdrawiam
Stary 2012-06-18, 14:41   #36
Sysiaa19
Raczkowanie

oj jak dobrze ,że was mam
29 czerwca farbujemy i zobaczymy co tam z tymi olejami.

Sysiaa19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 17:55   #37
marika39
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sysiaa19 Pokaż wiadomość
oj jak dobrze ,że was mam
29 czerwca farbujemy i zobaczymy co tam z tymi olejami.

Witajcie , przyszłam się pochwalić swoim nowym nabytkiem , na początek wypróbuję olej z pestek winogron , zobaczymy jak po 3-4 myciach będzie efekt. Jest to mała butelka , nie litrowa , więc zawsze się zużyje jakby coś nie tak

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 18:13   #38
Natalia_z
Raczkowanie

Cytat:
Witajcie , przyszłam się pochwalić swoim nowym nabytkiem , na początek wypróbuję olej z pestek winogron , zobaczymy jak po 3-4 myciach będzie efekt. Jest to mała butelka , nie litrowa , więc zawsze się zużyje jakby coś nie tak

M am nadzieję, że będziesz zadowolona.........ja stosuję raczej krótko, ale ani razu mnie nie zachwycił, a chciałam tak niewiele, żeby moje włosy były choć trochę bardziej miękkie.
Natalia_z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 19:14   #39
marika39
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Natalia_z Pokaż wiadomość
M am nadzieję, że będziesz zadowolona.........ja stosuję raczej krótko, ale ani razu mnie nie zachwycił, a chciałam tak niewiele, żeby moje włosy były choć trochę bardziej miękkie.

chcesz powiedzieć, że negatywna opinie masz? może za krótko ? a wcześniej jaki stosowałaś, i farbujesz włosy? zastanawiam się jeszcze nad olejkami ALterry, ciekawie się zapowiada tylko czy na rudościach coś da? Mam manie kupowania kosmetyków do włosów, więc nie chciałam rozbić wielkich zapasów bo później okaże się , że połowa nie będzie zużyta Ale nie poddaje się , coś znajdę i Tobie też życzę tego samego!

Jutro będe miała odpowiedź odnośnie olejków , które ponoć w małym stopniu wypłukują farbę , ale to musze poczekać , dam znać
Stary 2012-06-18, 19:50   #40
Natalia_z
Raczkowanie

Cytat:
chcesz powiedzieć, że negatywna opinie masz? może za krótko ? a wcześniej jaki stosowałaś, i farbujesz włosy? zastanawiam się jeszcze nad olejkami ALterry, ciekawie się zapowiada tylko czy na rudościach coś da? Mam manie kupowania kosmetyków do włosów, więc nie chciałam rozbić wielkich zapasów bo później okaże się , że połowa nie będzie zużyta Ale nie poddaje się , coś znajdę i Tobie też życzę tego samego!

Jutro będe miała odpowiedź odnośnie olejków , które ponoć w małym stopniu wypłukują farbę , ale to musze poczekać , dam znać

1. Pewnie stosuję olej winogronowy za krótko, bo jakieś trzy tygodnie. Ale, wielkie ALE......Nie mam żadnych efektów, żadnych.......A może jest gorzej. Nie wierzę tylko w to, że to dlatego, że stosuję za krótko. Nie wierzę, że istnieją setki wizażystek, które bez jakichkolwiek pozytywnych efektów stosowałyby oleje cierpliwie przez kilka tygodni, miesięcy... Tak tylko " na wiarę" , czytając komentarze innych. Skoro ani nie nawilżył, ani nie zmiękczył włosów, ani nie nabłyszczył???? Nie mam bardzo zniszczonych, musisz uwierzyć na słowo . A efektów brak.
2. Olejki Alterra - osobiście wolę nieszczęsny olej winogronowy, bo nie czyni szkód... Może dobrego nic, ale złego też nie . Olejki Alterra (nie wiem, który masz), posiadają w składzie rycynę (ja mam taki, że rycyna jest na drugim miejscu i od razu upada mit o super olejach w składzie...w końcu rycyna jest dość pospolita). Rycyna wysusza. Nałożona w za dużej ilości na twarz powoduje, że skóra po prostu się łuszczy ( wątek o myciu twarzy olejami , chyba OCM). Więc to totalna porażka jeśli masz suche włosy. Potwierdzam - mam doświadczenie, nawet jeśli pozostałe oleje w składzie alterry nawilżają, to rycyna, to zeruje. Tyle. Koniec. Kropka.
Stary 2012-06-18, 21:01   #41
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natalia_z Pokaż wiadomość
1. Pewnie stosuję olej winogronowy za krótko, bo jakieś trzy tygodnie. Ale, wielkie ALE......Nie mam żadnych efektów, żadnych.......A może jest gorzej. Nie wierzę tylko w to, że to dlatego, że stosuję za krótko. Nie wierzę, że istnieją setki wizażystek, które bez jakichkolwiek pozytywnych efektów stosowałyby oleje cierpliwie przez kilka tygodni, miesięcy... Tak tylko " na wiarę" , czytając komentarze innych. Skoro ani nie nawilżył, ani nie zmiękczył włosów, ani nie nabłyszczył???? Nie mam bardzo zniszczonych, musisz uwierzyć na słowo . A efektów brak.
2. Olejki Alterra - osobiście wolę nieszczęsny olej winogronowy, bo nie czyni szkód... Może dobrego nic, ale złego też nie . Olejki Alterra (nie wiem, który masz), posiadają w składzie rycynę (ja mam taki, że rycyna jest na drugim miejscu i od razu upada mit o super olejach w składzie...w końcu rycyna jest dość pospolita). Rycyna wysusza. Nałożona w za dużej ilości na twarz powoduje, że skóra po prostu się łuszczy ( wątek o myciu twarzy olejami , chyba OCM). Więc to totalna porażka jeśli masz suche włosy. Potwierdzam - mam doświadczenie, nawet jeśli pozostałe oleje w składzie alterry nawilżają, to rycyna, to zeruje. Tyle. Koniec. Kropka.
A jak stosujesz winogronowy? O Alterrę nie pytam, bo mnie i tak te olejki nie przekonują za bardzo, u mnie by się nie sprawdziły takie mieszanki Winogronowy nakładasz na suche czy wilgotne włosy? Trzeba wziąć poprawkę na to, że to akurat olej schnący a on:
1. Nie każdemu pasuje
2. Może wysuszać włosy, szczególnie nałożony na suche

Nie twierdzę, że oleje muszą Ci pasować, ale cóż, wypróbowanie dwóch to jednak według mnie mało

Rycyna zaś działa inaczej na włosy niż na skórę aczkolwiek zgadzam sie, że może (ale nie musi) wysuszać. Jednak zastosowana w zabiegu nawilżającym może dać rewelacyjne efekty. Mówię to jako osoba, która rycyny nie używa na włosy solo. Kiedyś przetestowałam i zrezygnowałam z tej metody, ale ten olej umiejętnie zastosowany może się okazać świetny.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 21:49   #42
Natalia_z
Raczkowanie

Cytat:
A jak stosujesz winogronowy? O Alterrę nie pytam, bo mnie i tak te olejki nie przekonują za bardzo, u mnie by się nie sprawdziły takie mieszanki Winogronowy nakładasz na suche czy wilgotne włosy? Trzeba wziąć poprawkę na to, że to akurat olej schnący a on:
1. Nie każdemu pasuje
2. Może wysuszać włosy, szczególnie nałożony na suche

Nie twierdzę, że oleje muszą Ci pasować, ale cóż, wypróbowanie dwóch to jednak według mnie mało

Rycyna zaś działa inaczej na włosy niż na skórę aczkolwiek zgadzam sie, że może (ale nie musi) wysuszać. Jednak zastosowana w zabiegu nawilżającym może dać rewelacyjne efekty. Mówię to jako osoba, która rycyny nie używa na włosy solo. Kiedyś przetestowałam i zrezygnowałam z tej metody, ale ten olej umiejętnie zastosowany może się okazać świetny.
Czy sugerujesz, że powinnam nakładać winogronowy na włosy mokre? Pytam, bo pierwszy raz słyszę, a mimo to zaczyna mi się to wydawać sensowne. Dotychczas używałam na włosy suche. Źle?
Stary 2012-06-19, 05:33   #43
marika39
BAN stały

Zobaczymy , dopiero jutro bądz w piatek będe mogła coś przybliżonego powiedzieć, ale wiadomo że po 1 razie , żadnego efektu nie będzie , zobaczymy, dziś czekam na opinie osoby zajmującej się specyfikami naturalnymi , więc może coś konkretnego w tym kierunku się dowiem Poszukuję takiego co by nie wypłukiwał rudej farby - za mocno i ewentualnie dawał troszkę poświaty swoim naturalnym barwnikiem .Ale zanim do tego dojdę pewnie minie troszke czasu
Stary 2012-06-19, 11:54   #44
marika39
BAN stały

witajcie więc tak , nic nowego się nie dowiedziałam jeśli chodzi o olejki, bo to wszystko dawno już wiem .

Niestety rudości są problematyczne i jeśli nie używasz odpowiednich środków mogą się szybko wypłukać. Prawdą jest, że olejowanie odżywia włosy i sprawia, że są bardziej błyszczące i zregenerowane. Nie jest jednak regułą, że olejki wypłukują kolor choć się to zdarza.

A polecane do włosów rudych i farbowanych na inne odcienie - nie na kolor blond- to:

-jednym z olejków stosowanych na włosy suche i zniszczone po farbowaniu jest olejek rycynowy. Ten niesamowity eliksir ma właściwości przyciemniające, ponieważ szczelnie zamyka łuskę włosa.Olej rycynowy zawiera kwasy: linolowy, palmitynowy i rycynowy. Właściwości tych substancji są bardzo dobre dla włosów ponieważ łatwo przyłączają się do keratyny, natłuszczają i nabłyszczają włosy.

-Kolejnym olejkiem do włosów farbowanych stosowany często w maskach do włosów i środkach regeneracyjnych jest olej rokitnikowy. Zawiera on kwas oleinowy, karotenoidy i kwas linolowy. Dzięki bogatym składnikom przywraca elastyczność i wygładza włosy ponadto działa przeciw rodnikowo i stymuluje funkcje skóry w tym normalizuje wydzielanie płaszczu lipidowego

- W pielęgnacji włosów farbowanych pomocny może okazać się również olej z orzechów włoskich, który nadaje lekkie zabarwienie ciemniejszego koloru, więc nie powinien przyczyniać sie do wypłukiwania koloru z włosów

A tu dobra rada o której wszyscy wiedzą!!!
Warto dodatkowo używać szamponu i odżywek do włosów farbowanych lub rudych.

Także zobaczymy , jeszcze mam propozycję innych olejków i proszę koleżanki które cos wiedzą o tych olejkjach żeby sie wypowiedziały- jeśli stosowałyście !!

oto one( składy i zastosowanie znam , ale jak sie sprawdzają!)
Olej konopny
Macadamia
Olej marchwiowy- ten mnie kusi z mieszanką innego , ze względu na odcien barwiący
Olej morelowy
Olej z owoców rokitnika zwyczajnego - bo ma pomarańczowo-czerwoną barwę.
olej szafranowy
Olej z nasion arbuza
Olej z baobabu
Olej z czarnej porzeczki

jeśli ktoś stosował proszę o opinię. Zastosowanie tych olejków znam tylko jak sie sprawdzają w pielęgnacji włosów!
A i cena wiem , że nie jest mała ale może czasami warto zainwestować ( nie wszystkie ceny)

pozdrawiam
Stary 2012-06-19, 12:36   #45
Aleksandriiia
Wtajemniczenie

olej z czerwonej palmy, zawiera 10 razy wiecej beta karotenu niż marchwiowy, na moich włosach rudych, swoją drogą, farbowanych, hmmm w moim odczuciu pozostawia lekką poświate rudości, tzn mają ładniejszy kolor niż po innym oleju, ale to do następnego mycia, potwierdziła to moja siostra
poza tym sprawdza się świetnie na buzi, ladnie ociepla kolor

Głusi nie gęsi, swój język mają

Denko??? (48)
d/s - 24
b/s - 2
próbki/saszetki - 4
szampony - 9
wcierki - 4
serum - 2
oleje - 3
Aleksandriiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 12:40   #46
marika39
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Aleksandriiia Pokaż wiadomość
olej z czerwonej palmy, zawiera 10 razy wiecej beta karotenu niż marchwiowy, na moich włosach rudych, swoją drogą, farbowanych, hmmm w moim odczuciu pozostawia lekką poświate rudości, tzn mają ładniejszy kolor niż po innym oleju, ale to do następnego mycia, potwierdziła to moja siostra
poza tym sprawdza się świetnie na buzi, ladnie ociepla kolor

mówisz z czerwonej palmy?
Wypłukuje farbe?
a Ty masz kolor rudy czy bardziej w czerwień?
zaciekawiłaś mnie tym olejem , poczytam podziekować!!
Stary 2012-06-19, 13:54   #47
Aleksandriiia
Wtajemniczenie

Cytat:
mówisz z czerwonej palmy?
Wypłukuje farbe?
a Ty masz kolor rudy czy bardziej w czerwień?
zaciekawiłaś mnie tym olejem , poczytam podziekować!!
dokładnie, czerwona palma
a nie wiem czy wypłukuje, kolor schodzi mi jak zwykle, w sumie nie zauważyłam, żeby któryś z oleji bardziej wyplukiwał mi kolor
rudy, rudy pure paprika z loreala, a ostatnio mały eksperyment z płomienna iskrą z joanny

jeżeli chodzi o wypłukiwanie przez kokosa, po nim zawsze mialąm czystą wode podczas mycia, także u mnie chyba nic nie wypłukiwał, a kolor blednie, hmm no bo to rudy i taka jego uroda

Denko??? (48)
d/s - 24
b/s - 2
próbki/saszetki - 4
szampony - 9
wcierki - 4
serum - 2
oleje - 3
Stary 2012-06-19, 14:21   #48
marika39
BAN stały

Cytat:
dokładnie, czerwona palma
a nie wiem czy wypłukuje, kolor schodzi mi jak zwykle, w sumie nie zauważyłam, żeby któryś z oleji bardziej wyplukiwał mi kolor
rudy, rudy pure paprika z loreala, a ostatnio mały eksperyment z płomienna iskrą z joanny

jeżeli chodzi o wypłukiwanie przez kokosa, po nim zawsze mialąm czystą wode podczas mycia, także u mnie chyba nic nie wypłukiwał, a kolor blednie, hmm no bo to rudy i taka jego uroda

no właśnie - kolory sztuczne , czyli rude czerwienie najszybciej bledną, robią sie matowe, no ale taka ich uroda.

a co do kokosa , mi wypłukiwał zawsze farbek , bez względu czy to rudy czy inny odcień

ale wypróbuje Twoją propozycję czekam jeszcze na odpowiedź ze sklepu , oni zajmują sie specyfikami naturalnymi , czysto naturalnymi , z których robi sie kosmetyki więc , ma doradzić co zrobić żeby było ok

Edytowane przez marika39
Czas edycji: 2012-06-19 o 18:09
Stary 2012-06-19, 18:11   #49
marika39
BAN stały

idę spłukać rycynke z włosów , jestem ciekawa jeszcze nie robiłąm rycynki z innym olejkiem zawsze 1 raz musi być
Stary 2012-06-20, 16:57   #50
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
no właśnie - kolory sztuczne , czyli rude czerwienie najszybciej bledną, robią sie matowe, no ale taka ich uroda.
A wystarczyłoby raz lub dwa pofarbować henną i rude zostałyby na amen
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 17:32   #51
marika39
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34824775]A wystarczyłoby raz lub dwa pofarbować henną i rude zostałyby na amen [/QUOTE]

Witam

no właśnie , farbowałam kiedyś , ale wychodziły za każdym razem w czerwień czego nie cierpię , zresztą przy farbie mam to samo. Nie lubi mnie czysta rudość , tylko kochają czerwienie , mahonie i brązy
Stary 2012-06-20, 17:48   #52
Konto usunięte

Trzeba pomieszać czerwony z żółtym, czyli henna+cassia. Istnieje jeszcze możliwość farbowania henną i na to chemiczny blond.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 17:57   #53
marika39
BAN stały

przyszłam zdać relacje- tak jak obiecałam z zakupu olejków z polecenia Pana , ale czy będą się sprawdzały , to sie okaże
więc:

Olej marchwiowy

Olej rokitnikowy

Olej szafranowy organiczny, certyfikowany

Olej z orzechów laskowych kosmetyczny

ponieważ dają kolor , postanowiłam do olejowania dodawać jeszcze kilka kropel płukanki do rudych , tym sposobem być może od farbowania do farb. troche będzie lepiej. Mam nadzieję , że bede zadowolona z nich Pan stwierdził iż można również pomieszać je , ale zastosuje każdy oddzielnie i zobaczymy jaki efekt da barwnik

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 20:56   #54
Aleksandriiia
Wtajemniczenie

Cytat:
przyszłam zdać relacje- tak jak obiecałam z zakupu olejków z polecenia Pana , ale czy będą się sprawdzały , to sie okaże
więc:

Olej marchwiowy

Olej rokitnikowy

Olej szafranowy organiczny, certyfikowany

Olej z orzechów laskowych kosmetyczny

ponieważ dają kolor , postanowiłam do olejowania dodawać jeszcze kilka kropel płukanki do rudych , tym sposobem być może od farbowania do farb. troche będzie lepiej. Mam nadzieję , że bede zadowolona z nich Pan stwierdził iż można również pomieszać je , ale zastosuje każdy oddzielnie i zobaczymy jaki efekt da barwnik
próbowałam marchwiowy, nie sprawdził się

Denko??? (48)
d/s - 24
b/s - 2
próbki/saszetki - 4
szampony - 9
wcierki - 4
serum - 2
oleje - 3
Stary 2012-06-20, 21:50   #55
marika39
BAN stały

Cytat:
próbowałam marchwiowy, nie sprawdził się

na co innego sie wykorzysta- zastosowań jest wiele . Poza tym nie duzo kupiłam , po 100ml i coś takiego jeszcze doradzono, może się przyda!

Aby wzmocnić i podkreślić naturalny kolor włosów powinniśmy używać kosmetyków zawierających w swoim składzie wyciąg z hibiskusa, kory dzikiej wyśni. Korzystnie też wpływa cynamon lub mak polny. Możemy również przygotować płukanki z mieszaniny ziół (dostępne w dobrych sklepach zielarskich) i używać ich podczas każdego mycia włosów. W niedługim czasie kolor odzyska głębię, a kosmyki będą pięknie błyszczeć.

płukanki

Z mięty
Ta roślina na czarne nie działa wcale, stworzona jest więc do odcieni rudych, którym dodaje blasku i wielowymiarowego koloru.
Wystarczy zalać garść mięty litrem octu winnego, odstawić na dwa tygodnie, następnie wycisnąć roślinę, by oddała octowi wszystkie soki i przefiltrować przez gazę.
Taką płukankę można stosować po każdym myciu włosów, szczególnie tłustych, które przy okazji oczyści z sebum.

Z dzikiej róży i goździków

Dzika róża poprawia kolor włosów, a goździki zatrzymują go na dłużej - razem stanowią więc świetną receptę na łatwo blaknące włosy rude.
Napar z kwiatów dzikiej róży (lub sklepowej herbaty o tym smaku) z dodatkiem łyżki "goździkówki" lub naparu z garści goździków i kilku łyżek gorącej wody da świetne efekty już po pierwszym zastosowaniu.

Z cebuli
cebula działa na jasne włosy, dlatego jest dobrą płukanką przy farbowanych lub naturalnych rudościach, które mają zbyt jasny odcień. Warto stosować ją co najmniej raz w tygodniu.

Z nagietka

Jeśli twój problem jest odwrotny i włosy mają zbyt ciemny odcień (a'la Julianne Moore) i chciałabyś je rozjaśnić, sprawdzi się napar z nagietka. Kwiat ma intensywnie pomarańczową barwę, którą - po zasuszeniu i zaparzeniu - "odda" twoim włosom.

pozdrawiam

Edytowane przez marika39
Czas edycji: 2012-06-20 o 21:52 Powód: dopisek
Stary 2012-06-26, 16:19   #56
SceneQueene
Zakorzenienie

a po płukance z cebuli włosy nie będą nią pachnieć? bo to mnie trochę przeraża

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-26, 16:57   #57
marika39
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SceneQueene Pokaż wiadomość

ja akurat nie próbowałam , ale ponoć bardzo dobrze działa

ja obecnie używam olejku z orzechów laskowych przed każdym myciem i oczywiście mieszanek olejów które dają delikatny kolor.
Metoda prób i błędów cos zawsze się uzyska

Też jesteś rudzielcem? czy farbowane włosy na podobny odcień?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-26, 17:11   #58
SceneQueene
Zakorzenienie

schodzę z czerni i po rozjaśnianiu mam rude włoski, jak dawno nie miałam. czerwień się wypłukała, bo wiadomo jak to farba po rozjaśnianiu a blond odrost mam w prezencie

OkiemJulii
FB
Insta
Stary 2012-06-26, 17:34   #59
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SceneQueene Pokaż wiadomość
Nie będą. Suche łupiny, z których robi się płukankę, nie mają charakterystycznego cebulowego zapachu.
Stary 2012-06-26, 21:15   #60
SceneQueene
Zakorzenienie

a jak tą płukankę zrobić? trochę w takich domowych kwestiach laikiem jestem :P

OkiemJulii
FB
Insta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości