Wiedz o świecie, życiu i..? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-07, 02:16   #31
Candy_lips
Zakorzenienie

Dot.: Wiedz o świecie, życiu i..?

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Umieć odróżnić feminizm od feminazizmu

Tak mi się nasunęło po poście Noane.
Powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę. Będę musiała w tym zakresie się doedukować.

Zgadzam się z Wami, na pewno każdy powinien mieć wiedzę o antykoncepcji. Podaję to najpierw, bo potem szkoda dzieci, gdy rodzice nieodpowiedzialni. A takich przypadków wokół mnóstwo. A niby XXI wiek..

A poza tym myślę, że warto znać najważniejsze daty historyczne, królów, ważne miejsca na mapie. Ja tutaj to mam tak, że znam sporo stolic, ale na mapie to gorzej, ciężką mam pamięć do mapy, mimo że ćwiczyłam to w szkole dzielnie ale na szczęście Polski z innym państwem nie pomylę

Poza tym, znajomość ortografii itp. Wiadomo, że dużo łatwiej się dogadać, gdy ludzie do tych reguł się stosują. Ja na studiach miałam zajęcia z kultury języka, które nie należały do najłatwiejszych, ale mam poczucie, że mimo wszystko takie zajęcia są potrzebne. Wykładowczyni nie raz nas zaskakiwała, język polski jest tak bogaty.

W dzisiejszych czasach ważna też jest umiejętność obsługiwania się komputerem. Myślę, że przydatna, teraz wiele spraw już załatwia się przez Internet. Choć nie dziwię się np naszym rodzicom czy dziadkom, że buntują się przeciw temu.

Przykłady można mnożyć, ale to też nie jest tak, że to my tacy leniwi itp. Kiedyś byli pokazywani też chyba Niemcy, nie pamiętam, bardzo niewielką wiedzę mieli, a studenci Wszędzie się trafiają "perełki".

Mnie bardzo przerażał brak wiedzy znajomej z liceum. Tu chodziło o matmę, ja tu też byłam kiepska, często było tak, że nie umiałam rozwiązać zadania, nawet jak miałam wzór, myliłam się w liczeniu, ciężko radzę sobie z takimi zagadkami logicznymi itp, to nie moja bajka. No, ale ona to kompletnie. Często było tak, że zastanawiała się nad tym ile to 3 razy 5. To było przerażające. Nauczyciel jej dawał szansę, bo to było liceum zaoczne, gdzie chodziłam ten ostatni rok.. no ale to jak mało wiedziała przerażało.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2012-08-07 o 02:18
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 10:40   #32
rouge_manteau
Raczkowanie

Cytat:
Aż tak źle to chyba nie jest... W każdym razie ciężko mi uwierzyć, bo u nas w gimnazjum babka tłukła temat chyba ze cztery lekcje

To chyba jakieś bananowe dzieci, dla których najistotniejszym punktem każdej wycieczki jest McDonalds? A jeśli nie, to nie ogarniam, po co w ogóle przyjeżdżają do miasta, które słynie głównie z zabytków.
niestety tak jest, u nas nikt nikogo nie tłukł i wtedy wychodzą tacy że szkoły. U mnie w liceum wok to była katorga dla niektórych. Wg nich wiedza o sztuce do niczego się nie przyda, dlatego nie wiem czy w ramach buntu wszyscy mieli dwóje, choć testy były bardzo łatwe.

Ba żeby tylko do mcdonaldsa
rouge_manteau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 18:12   #33
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Wiedzieć gdzie szukać konkretnych informacji, jak jeszcze nożna zrozumieć nieposiadanie pewnych wiadomości, to nieumiejętność ich znalezienia jest matołectwem.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-10, 17:04   #34
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rouge_manteau Pokaż wiadomość
niestety tak jest, u nas nikt nikogo nie tłukł i wtedy wychodzą tacy że szkoły. U mnie w liceum wok to była katorga dla niektórych. Wg nich wiedza o sztuce do niczego się nie przyda, dlatego nie wiem czy w ramach buntu wszyscy mieli dwóje, choć testy były bardzo łatwe.
Dla mnie wok to też była katorga... Ale ja na nim miałam jakieś bzdury, a uczyć się musiałam wymiarów łuku triumfalnego i piramidy w Gizie
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-10, 17:35   #35
viva91
na przekór do celu

Ja na woku układałam kadry filmowe ze zdjęć, jakie każdy miał przynieść z rodzinnego albumu
Stary 2012-08-22, 12:21   #36
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę. Będę musiała w tym zakresie się doedukować.
Z poślizgiem, ale już wyjaśniam

Utożsamianie feminizmu, którego clou stanowi równouprawnienie kobiet i brak ich dyskryminacji w jakiejkolwiek formie, z narwanymi babami, z których każda musi oczywiście być grubym i brzydkim oraz sfrustrowanym babsztylem o niewydepilowanych nogach, jest jakimś nieporozumieniem. Obecnie słowo "feministka" stało się praktycznie wyzwiskiem, tyle, że nie wulgarnym. To jest kompletne nieporozumienie, a kobiety przyklaskujące tego typu postrzeganiu feminizmu, same strzelają sobie w stopę.

Natomiast, jeśli faktycznie ktoś uważa facetów za winny całemu złu świata podgatunek... to tu już się zaczyna tzw feminazizm
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 20:51   #37
Laramie
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli chodzi o kulturę, sztukę - nie wyobrażam sobie, przechodząc krakowską Grodzką, nie umieć powiedzieć, na jakim kościele wzorowany był kościół śś. Piotra i Pawła, albo w jakim stylu wybudowano Mariacki i czym się on charakteryzuje.
BŁAGAM. Problemem jest, gdy ktoś nie potrafi wskazać własnego kraju na mapie, czy nie wie, kto jest jego prezydentem, a nie brak znajomości stylów architektonicznych. Osobiście, chyba niespecjalnie byłoby mi wstyd, gdybym nie wiedziała na wzór jakiego kościoła wybudowano Kościół Piotra i Pawła.

A tak przy okazji, przypomniała mi się Honey u Kuby Wojewódzkiego, która na jego pytanie: "A w Polsce mamy sejm czy senat?" odpowiedziała: "Nie wiem, mówię, że miałam 3 z WOSu!"

"You can't sleep, you can't eat
There's no doubt, you're in deep (...)
Gonna have to face it, you're addicted to love..."

WYMIANA KSIĄŻEK

Edytowane przez Laramie
Czas edycji: 2012-08-23 o 00:22
Laramie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 22:00   #38
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Laramie Pokaż wiadomość
A tak przy okazji, przypomniała mi się Honey u Kuby Wojewódzkiego, która na jego pytanie: "A w Polsce mamy sejm czy senat?" odpowiedziała: "Nie wiem, mówię, że miałam 3 z WOSu!"
dobra jest
i też uważam, że znajomość stylów architektonicznych nie jest tym "naj"...
Stary 2012-08-22, 22:31   #39
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Z poślizgiem, ale już wyjaśniam

Utożsamianie feminizmu, którego clou stanowi równouprawnienie kobiet i brak ich dyskryminacji w jakiejkolwiek formie, z narwanymi babami, z których każda musi oczywiście być grubym i brzydkim oraz sfrustrowanym babsztylem o niewydepilowanych nogach, jest jakimś nieporozumieniem. Obecnie słowo "feministka" stało się praktycznie wyzwiskiem, tyle, że nie wulgarnym. To jest kompletne nieporozumienie, a kobiety przyklaskujące tego typu postrzeganiu feminizmu, same strzelają sobie w stopę.

Natomiast, jeśli faktycznie ktoś uważa facetów za winny całemu złu świata podgatunek... to tu już się zaczyna tzw feminazizm
To albo mamy inne definicje feminizmu, albo glownie te nazifeministki istnieja. Zreszta, nawet byl tu temat o tym w sumie, na ile to co panie okreslane jako feministki rezonuje No ale, to troche rozmywanie...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 09:58   #40
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
BŁAGAM. Problemem jest, gdy ktoś nie potrafi wskazać własnego kraju na mapie, czy nie wie, kto jest jego prezydentem, a nie brak znajomości stylów architektonicznych. Osobiście, chyba niespecjalnie byłoby mi wstyd, gdybym nie wiedziała na wzór jakiego kościoła wybudowano Kościół Piotra i Pawła.
ja nie wiem i szczerze mówiąc nabycie tej wiedzy mnie nie interesuje nie przesadzajmy.
Cytat:
w sumie dobrze, że miało to 3, bo zawsze mogła z dumą odpowiedzieć "monarchia"
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 11:05   #41
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:

Akurat style architektoniczne to podstawa podstawy wiedzy o kulturze, a więc i o własnym kraju.
Stary 2012-08-23, 13:24   #42
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Akurat style architektoniczne to podstawa podstawy wiedzy o kulturze, a więc i o własnym kraju.
według mnie prędzej przyda się umiejętność wskazania Polski na mapie niż rozszyfrowania z jakiej epoki pochodzi kościół.
Stary 2012-08-23, 20:28   #43
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
według mnie prędzej przyda się umiejętność wskazania Polski na mapie niż rozszyfrowania z jakiej epoki pochodzi kościół.
A czy jedno wyklucza drugie? Nie wydaje mi się. Kraj na mapie potrafi z reguły wskazać uczeń klas 1 - 3 i jest to "umiejętność i wiedza" rzędu podpisania się imieniem i nazwiskiem, a odnoszę wrażenie, że w temacie chodzi o kulturę i znajomość świata na troszkę wyższym poziomie niż stereotypowy absolwent górniczej zasadniczej (przepraszam absolwentów). A żeby ów styl rozpoznać, wystarczy być obeznanym z paroma albumami, do rozszyfrowywania nic tam nie ma.
Stary 2012-08-23, 22:56   #44
viva91
na przekór do celu

Cytat:
A czy jedno wyklucza drugie?
A czy ja to gdzieś stwierdziłam?
Po prostu piszę, co według mnie jest ważniejsze.
Stary 2012-08-23, 23:06   #45
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ja wiem - mozna wiedziec o wlasnym kraju calkiem spoko, nawet nie majac pojecia jaka jest charkterystyka np. stylu barokowego

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 09:41   #46
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Czy ja wiem - mozna wiedziec o wlasnym kraju calkiem spoko, nawet nie majac pojecia jaka jest charkterystyka np. stylu barokowego
Zależy, co rozumiemy przez wiedzę o własnym kraju. Jeśli mówisz o np. ekonomii, prawie, polityce - teoretycznie tak, tyle, że nie spotkałam jeszcze osoby, która byłaby rzeczywiście wysokich lotów ekonomistą i nie miała zielonego pojęcia o podstawach stylu barokowego. Co do historii Polski - to historia architektury jest też jej częścią w pewnym sensie; z tego co pamiętam to w gimnazjum i liceum owym stylom charakterystycznym dla danej epoki poświęcano przynajmniej o jednej lekcji.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości