![]() |
#31 | ||||||||||||
Raczkowanie
|
Dot.: Jak jest na filologii?
Jako językowiec też się wtrącę
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Stanowisko dla filologa "inne niż tłumacz" to przeważnie asystentka prezesa ![]() Można zostać tłumaczem, ale jest zaje*ście trudno zacząć. Długo by gadać. Masa ludzi daje za wygraną i zostaje tymi asystentkami... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Chociaż z tego co wiem, to w przypadku bardziej "egzotycznych" języków (szwedzki w Szwecji itp.) dla Erasmusów są specjalne osobne zajęcia. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A swoją drogą ja znam tłumaczy i na etat, i freelancerów znakomicie utrzymujących się tylko z tłumaczenia. Chociaż potwierdzam, nie jest łatwo do tego dojść. Ogólnie to filo nie jest aż tak złym pomysłem, ale mnie by było szkoda rzucić prawo po dwóch latach. Drugi kierunek - czemu nie ![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
filologię bułgarską i poszłaś na inną? Ale licencjat zrobiłaś? Wydawało mi się że po filologii bułgarskiej jeszcze z dodatkiem np. rosyjskiego łatwiej o prace niż po filologii hiszpańskiej czy angielskiej bo m.in. konkurencja mniejsza...[/QUOTE]
Bułgarystykę rzuciłam z kilku powodów. Jednym z nich był przerażający brak podręczników(najnowszy słownik bg-pol duży z lat osiemdziesiątych...) i materiałów do nauki poza tym co na studiach. Drugim była potwornie mała katedra czyli miałaś nie do końca fajne relacje z jednym wykładowcą to zaraz połowa była również nastawiona do Ciebie negatywnie. Czym się zajmują moje koleżanki?(kolegę miałam jednego, ale on studiował jednocześnie historię i teraz jest doktorantem) 1. kilka wyjechało do Bułgarii, znalazły mężów bułgarów i mają z nimi dzieci 2. kilka pracuje w dużych firmach w Sofii 3. kilka znanych mi osób z wcześniejszych roczników zostało na doktoracie(ale to pojedyńcze osoby bo miejsc też mało) 4. większość pracuje w innym zawodzie bo bułgarystyka była ich drugim kierunkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
popieram ![]() Moi znajomi owszem skończyli, ale na etat w państwowej szkole nie mieli an co liczyć. Jedni wyjechali za granicę, inni pracują na śmieciowych umowach w szkołach językowych. Wydaje mi się autorko, ba!, nawet jestem pewna, że nie masz pojęcia o filologii..l. wydaje ci się, ze to taki przyjemny kurs angielskiego. Otóż nie. To wilogodzinne czytanie książek po angielsku, wiele tomów książek o historii anglii czy USA, do tego dochodzą przedmioty abstrakcyjne jak językoznawstwo, gdzie nie rozumiesz rzeczy po polsku a każą ci się uczyć tego wszystkiego w języku angielskim. ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślałam kiedyś o powrocie do Polski i przeglądałam oferty pod kątem języka, jaki znam (niepopularny). Zdecydowana większość takich ofert to różnorakie call center, gdzie dzwonią ludzie mając np. problem z jakimś urządzeniem. Takiej powiedzmy duńskiej czy norweskiej firmie nie opłaca się zakładać call center u siebie, tylko w kraju, gdzie koszty utrzymania call center są znacznie niższe (typu Polska), dlatego tak robią i rekrutują duńsko/norweskojęzycznych pracowników w Polsce. Dlatego gdy potem ich duńscy czy norwescy klienci dzwonią na jakąś techniczną linię i zgłaszają problem, rozmowa zostaje przekierowana do kraju gdzie to call center się znajduje. Nie wiem, nie chciałoby mi się w sumie 5 lat studiować filologii, uczyć się tej całej teorii języka, a także historii, kultury danego kraju, żeby potem osiem godzin tłumaczyć komuś dlaczego mu telefon nie działa. Ale to ja, jeśli autorkę taka praca satysfakcjonuje, to ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
gwarantuje Ci, ze na filologii będziesz musiała zapieprzać 2 razy więcej bo materiału jest wiele, a musisz to wszystko ogarnąć po angielsku, a taryfy ulgowej nie ma ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Na tłumacza przysięgłego musisz mieć tytuł magistra, nieważne z jakiego kierunku. Moim zdaniem znajomość prawa bardzo by Ci pomogła, gdybyś chciała pracować jako tłumacz przysięgły w kancelarii prawnej (tłumaczy się np. różne umowy).
W szkołach językowych płacą grosze, nie polecam. Więcej można zarobić na korepetycjach. Generalnie, z tego co obserwuję u siebie (angli) najwięcej osób trafia do zagranicznych korporacji. Dużo też pracuje w biurach tłumaczeń (np. tłumaczenia dla UE, tłumaczenia gier, filmów, itp.). Nie wiem jednak, czy dla anglistyki warto rzucać prawo. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli masz czas i ochotę, możesz poszukać w moich postach wątku, gdzie dokładnie opisywałam na jakie świetne warunki na początek mogą liczyć absolwenci szwedzkiego. I jak już pisałam - często tego rodzaju firmy szukają ludzi przez zlecenie tego zewnętrznej firmie. Może połowa ogłoszeń idzie bezpośrednio na portale - osoby na dużą część stanowisk są szukane przez Konsultantów, dlatego przeglądanie ogłoszeń może nie wystarczyć ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
To może ja tez się wypowiem. Również skończyłam filologię (licencjat z polonistyki). Na mgr wybiorę się może za rok, nie wiem jeszcze. Co do perspektyw - też się nasłuchałam, że to wylęgarnia bezrobotnych, że mama będzie mnie utrzymywać przez pół życia. Cóż, jest inaczej, a wszystko za sprawą MOJEJ determinacji i wiary, że jak człowiek chce to znajdzie. Pracowałam w redakcji gazety, następnie w telewizji, a ostatnie kilka miesięcy w agencji reklamowej. Aktualnie dostałam prace w Urzędzie Miasta, czyli nb. wszystko co związane z moim wykształceniem. Nie zmieniłabym studiów na inne, bo studiowałam to, co chciałam zawsze i mimo, że miałam ciężej, bo jest nas mnóstwo, to udało się
![]()
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Madzialenka, gratuluję sukcesu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
W moim mieście wiele osób po filologii trafia do Infosysu.
Zapomniałam też o call center o których pisała któraś z wizażanek. Co do filologii to najważniejsze jest zrozumieć, że skończenie studiów to dopiero początek. Potem jeśli ktoś chce osiągnąć cokolwiek to naprawdę trzeba się napracować. Ale z drugiej strony czy to nie jest tak z każdym kierunkiem? Mój Tż skończył studia inżynierskie z elektrotechniki(wcześniej zawodówka i technikum elektronika/elektryka). W czerwcu tego roku obronił technika mechatroniki, a od 1,5 roku pracuje jako automatyk w utrzymaniu ruchu. Od października chciał zacząć mechatronikę na magisterskich, ale politechnika w naszym mieście nie uruchomi tego kierunku w trybie zaocznym. Cały czas jednak nauka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że jeśli ma się dobry pomysł na siebie + znajomość angielskiego i jakiegoś innego języka - niekoniecznie hindi
![]() Pomyśl o tym, co chcesz robić. I nie, nie będziesz lepszym tłumaczem ucząc się języka na własną rękę, bo to po prostu niemożliwe - studia filologiczne dają ci o wiele więcej niż naukę języka czy techniczne przygotowania do tłumaczenia - dzięki studiom filologicznym znasz historię, literaturę, filozofię, sztukę, film, itp. itd. charakterystyczną dla danego obszaru kulturowego plus uczą cię specjaliści z danej dziedziny. Przez pseudotłumaczy, którym wydaje się, że certyfikat na poziomie C1/C2 robi z nich ohahę, kolejnego Barańczaka stawki za tłumaczenia dramatycznie się obniżają. Mam swoje osobiste porównanie: jak ludzie z UK dorabiają sobie sprzedając na allegro tuniczki za 90zł, które kosztują max. 5 funtów w primarku to się oburzamy, ale jak ktoś oferuje swoje usługi (najczęściej wątpliwej jakości) za niską stawkę i pozbawia w ten sposób pracy wiele osób (bo firmy tną po kosztach, bo laska z CAE będzie chciała mniej niż tłumacz po filologii, który naprawdę potrafi to zrobić, bo sekretarka zna włoski, to po co nam tłumacz, itp.), to już jest ok. ![]() Filologia to coś wspaniałego, o ile naprawdę się to lubi. Inaczej nie przeżyjesz ![]() Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2013-01-06 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Znajomy opowiadał mi, że był świadkiem rekrutacji do jakiegoś Urzędu, poszukiwano absolwentów prawa, tych bez aplikacji ![]() Oferowano 1500 zł BRUTTO. Oczywiście za pełen etat. Co daje nieco ponad 1100 zł miesięcznie... Zgłosiło się ponad 200 osób. ![]() Zapewne część była od odrzutu. Ale na pewno znalazł się ktoś, jak nie kilka osób, kto te studia skończył i znał np. dobrze jakiś język. Jeśli więc ktoś godzi się pracować za sumę - za którą mi, mówiąc kolokwialnie, nie chciałoby się wstać z łóżka* - no to mamy to, co mamy... Po co dawać więcej? Zawsze znajdzie się jakiś jeleń i jego się trzymajmy. * wolałabym już chyba założyć działalność i sprzedawać tuniczki z Primarka czy bluzki z SH z miasta rodzinnego ![]() I myślę, że jakbym się spięła, to te 1000 zł bym zarobiła ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym co to za "lubię jezyki, ale nie gramatykę". ![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
BTW nie wiem dlaczego ludziom się wydaje, że filologia to jakies lanie wody, konwersacje i wycieczki... uczysz się o kulturze i języku jakiegoś kraju, to chyba logiczne że w skąłd tego wchodzi np. historia i gramatyka... Interesują cię jezyki a nie interuje cię lingwistyka, gramatyka, historia języka i literatury? To tak jak mądrale, co niby lubią literaturę a potem na zajęciach czy to z poetyki czy literatury nic nie kumają. Jak myślisz, że filologia to szedzki bufet, z którego sobie wybierzesz to się mylisz. Poza tym prawda jest taka, że ludzie na ogół rozczarowują się studiami, szczególnie jeśli to ich wymarzone kierunki. ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
No i to jest właśnie najważniejsze - jak ktoś ma pomysł na siebie i determinację to w sumie nieważne jakie studia sobie wybierze (ani czy w ogóle skończy studia). Można też sobie zrobićstudia w ramach realizowania jakiegoś marzenia, pasji, nie musza być praktyczne, jeśli sprawiają radość (tylko nei ma się co spodziewac, że dyplom koniecznie otworzy nam drzwi do kariery).
I z tym się zgodzę w 100%. Filologię bułgarską (na moich studiach) wybierały osoby, które znalazły się tam przypadkiem bo jest ''tak trochę orientalnie, trochę inaczej niż na innych filologiach''. Na początku było około 30 osób, ale pod koniec zostało niecałe 15 bodajże bo jednak filologia wymaga czasu(jeśli podchodzisz sensownie), a jeśli ktoś nie czuje mięty do staro-cerkiewno-słowiańskiego to poświęcenie dla niego kilkudziesięciu godzin będzie stratą czasu. A propos studiów to nie wydaje Wam się, że obecnie nie można definitywnie stwierdzić co się opłaca studiować, a czego nie? Znam trochę historii ludzi studiujących również na politechnice i opowieści nie wyglądają aż tak różowo jak można przeczytać w każdej większej gazecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
Ja kończę filologię rosyjską Autorko i nie jest tak pięknie 'po' jak mówisz
![]() Szansę na dobrą zarobkowo pracę mają osoby niezwykle ambitne albo te, które 'mają chody '. Co do tłumacza to jest naprawdę syzyfowa praca. Nie ma hop siup, państwowe egzaminy zdają wybrańcy o naprawdę duzym zasobie słownictwa. Co do korepetycji.. oczywiście można udzielać, ale takich korepetytorów jest wielu i robi się coraz mniej miejsca. Wg mnie lepiej się uczyć języków na własną rękę bo studia to raczej humanistyczne aspekty języka, a fajne prace są od tej ekonomicznej czy innej dziedzinowo strony.
Zapraszam na mój wątek wymiankowy ![]() OFERUJĘ m.in Dumę i uprzedzenie Austen, Pani Bovary , Dama Kameliowa i inne WANTED: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=636589 -> SH https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post38420455 ->ksiązkowy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=631720 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
No proszę cię, tak jakby ekonomię kończyło mało osób - znam pełno absolwentów czy ekonomii czy administracji którzy pracują... Wszędzie - od drogerii natura po sklepy typu tesco. To nie jest reguła, według mnie przyszłościowy kierunek - to był jest i będzie lekarski. Po tym praktycznie praca jest zapewniona. No i jakieś studia duchowne, ewentualnie wojskowe choć to też nie reguła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trudno powiedzieć, jakie studia są obiektywnie trudniejsze, na pewno są takie na których jest wiecej nauki, ale z trudnością różnie bywa, znałam ludzi którzy na filologii mieli problemy z gramatyką, analizą i interpretacją, fonetyką, a nawet czytaniem książek. ![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() myślę, że z pracą po ekonomicznych kierunkach będzie coraz ciężej ze względu na wysyp uczelni prywatnych o takich kierunkach. i ludziach, którzy idą do wyższych szkół ostrzenia ołówków czy innych uczelni bolka i lolka, bo tam biorą tych, którzy zapłacą, a przecież fajnie jest powiedzieć "studiuję'. Mam koleżankę, która poszła na ekonomię na prywatnej po tym jak ledwo zdała maturę z matematyki podstawowej i to za drugim podejściem, a w liceum zdała z matematyki "na piękne oczy". Nie dała rady, więc przeszła na finanse i rachunkowość, tam też nie dała rady, więc teraz idzie na kolejną prywwatną uczelnię, znowu na ekonomię ![]() po administracji też tak łatwo o pracę nie jest. a psychologia to nie kierunek dla humanistów, umarłabym tam (biologia). I nadal uważam, że lepiej iść na studia "językowe", zrobić potem jakiś drugi kierunek czy szkołę policealną albo jakieś kursy niż iść na coś "fajniebrzmiącego" czy "modnego" typu socjologia czy europeistyka. Plotka głosi, że ktoś kiedyś po socjologii pracował jako socjolog ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Snaffy, nie wszystkie uczelnie prywatne są do kitu, część jest na poziomie.
Mam akurat porównanie, bo pierwszy kierunek skończyłam na uniwerku a drugi teraz robię na prywatnej, poziom jest zbliżony, chociaż kierunki zgoła inne... jednak ten kierunek na politechnice to byłoby ponad moje siły, już nie wspominając że by mnie nie przyjęli. Ale politechniki są specyficzne. Mogłabym więc iść na ten kierunek na innej uczelni państwowej, tyle że wtedy poziom byłby pewnie taki sam, a na prywatnej wygodniej mi się studiuje, fajnie jest np. mieć wszystko w jednym budynku. Ogólnie to nie jest wcale takie fatalne, ze prwyatnie można iść na kierunek, na który by kogoś nie przyjęli na państwowej uczelni, oczywiscie o ile czegoś się nauczy... tyle że wierz mi, na państwowych uczelni też jest pełno niewydarzonych studentów, których się przeciąga z roku na rok z litości albo żeby nie psuć statystyk. Już nie wspominając o zaocznych. po teologii kapłańskiej praca jest zawsze ![]()
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do przeciągaczy na państowych - nie wątpię, w kocu taka nam sie zrobiła "moda" na studiowanie czegokolwiek, byle by studiować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
No fakt, ale wszystko ma swoje granice i z prywatnej można wylecieć... poza tym dziwią mnie ludzie, którym nie żal płacenia czasnego skoro nic się nie uczą (no ale to rozciów forsa zapewne).
Zgadzam się, że jest porażający nadmiar studentów a co za tym idzie degradacja studiów, ale to chyba się zaczęło od degradacji matury. Teraz wszyscy maja maturę, a powiedzmy sobie szczerze, że tylko niewielki procent naprawdę na nią sobie zasłużył wiedzą. Co do wykształcenia, to zdaje się, że obecnie najlepiej jest z pracą po szkołach policealnych i ogólnie poszukiwane jest wykształcenie, kóre daje jakieś konkrtne umiejętności. Stąd również popularność kierunków technicznych i medycznych. Zastanówcie się, czego oczekujecie po studiach, bo nie zawsze da się pogodzić hobby z praktycznością, a przynajmniej nie tak od razu. Z drugiej strony teraz są różne możliwości zarabiania, prowadzenia własnej działalności, wiec jak bardzo chcecie cośstudiować, to dlaczego nie. Każde studia rozwijają (o ile ich zupełenie nie olewamy).
![]() |
#56 | |||
Raczkowanie
|
Nie, bo wiem że dużo przede mną. Mogłabym się "pomęczyć" tylko jeśli wiedziałabym, że przyda mi się to do pracy tłumacza.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Również się nie zgodzę- nie pisze że można się obijać. Edytowane przez Ivanovna Czas edycji: 2012-09-05 o 19:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Właśnie zaczynam III rok lingwistyki stosowanej na UW. Były to moje wymarzone studia i miałam przed ich rozpoczęciem bardzo wyidealizowane wyobrażenie na temat tego, jak mają wyglądać. Pierwszy rok to głownie intensywne doskonalenie dwóch językow + masa teorii i socjo-, psycho-, cotamjeszczelingwistyk, dopiero na drugim zaczęły się tłumaczenia. Równolegle realizowany jest program mający na koniec dać uprawnienia pedagogiczne. Czy jestem zadowolona? Bardzo. Mimo, że na początku narzekałam na te wszystkie teoretyczne przedmioty, i że było i nadal jest naprawdę ciężko, szczególnie sesja na koniec II roku była hardkorem przez wieeeeeeeelkie "h". Ale teraz naprawdę się cieszę, że miałam styczność z tymi wszystkimi teoretycznymi przedmiotami, bo żeby byc dobrym tłumaczem i lingwistą, nie wystarczy po prostu znać języka, trzeba też mieć jego ogromną świadomość, zrozumienie pewnych mechanizmów. Sama byłam zaskoczona, że kiedy wreszcie zaczęliśmy tłumaczyć, przydała się wiedza nabyta na znienawidzonej przez wszystkich psycholingwistyce
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;36317418]Ja jestem po angielskiej - uwazam, ze to byla najlepsza decyzja w moim zyciu i kazdego dnia dziekuje za to, ze wlasnie taki kierunek wybralam i znam ten jezyk. Przede wszystkim, dla mnie w tym momencie nie ma granic na swiecie - wzedzie czlowiek jest sie w stanie odnalezc ze znajomoscia j. angielskiego w bardzo dobrym stopniu. Pracowalam zarowno i jako nauczycielka i w zagranicznych korporacjach. Aktualnie pracuje jako market analyst w UK. Na ludziach naprawde robi wrazenie jak ktos perfekcyjnie mowi w j. angielskim, w szczegolnosci, ze bardzo czesto Twoj j. angielski jest duzo lepszy od tego, ktorym oni-Anglicy wladaja - tak, tak... ![]() Tyle, ze ja jestem zbzikowana na calego na punkcie j. angielskiego - to moja najwieksza zyciowa pasja i uwielbiam sie ciagle go uczyc - bo tak, to nieskonczona praca i nauka. I z ta pasja w sobie, blyskiem w oku, a przede wszystkim sila przebicia, mozesz daleko zajsc. I odpowiadajac na Twoje pytanie - nie, nie jest za pozno na pojscie na filologie w wieku 23 lat. Ze mna studiowala 25-latka, ktora wczesniej pracowala jako au-pair przez 5 lat w USA. Teraz z kolei siedzi w Australii i ma rowniez swietna prace. Jezeli czulas zawsze i nadal czujesz, ze tego chcesz, to idz i sie nawet nie zastanawiaj. A studia same w sobie kochalam - bardzo przyjemnie mi sie ten kierunek studiowalo i chlonelam wiedze jak gabka. Powodzenia ![]() Otóż to - rób to, co kochasz, to raz. Dwa: angielski to język świata ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chcodziło mi nie tyle o samą szczegółową wiedzę merytoryczną, co bardziej takie ogóle rozeznanie w temacie ![]() również pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.