Dwie siostry i jedno imię dla dziecka! help! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-11, 14:12   #31
Kagami
Rozeznanie

Dot.: Dwie siostry i jedno imię dla dziecka! help!

Vanessa, Olivia, Victoria, Angela, Nadia i mamy komplet do agencji towarzyskiej :/.

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
dla ciebie, bo chyba nie wystawiasz nosa poza polske.
moje dzieci maja typowo polskie nazwisko a imie pisowni angielskiej. znam wiele ludzi co tak ma. brzmi pieknie
Nie brzmi, zaufaj mi. Albo - "dla Ciebie, bo chyba" komuś niedawno założyli tu cyfrowy polsat.

Edytowane przez Kagami
Czas edycji: 2012-09-11 o 14:17
Kagami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 14:23   #32
_ema_
Zakorzenienie

Hehe, Victoria przedstawiając się nie brzmi jeszcze aż tak rażąco, wszakże 'czyta się' je po polsku, natomiast jak przyjdzie do pokazania dowodu czy wypełnienia papierów dziewczyna będzie miała obciach aż miło.

Ale czytałam kiedyś artykuł o wymyślnych imionach, i niektóre faktycznie nie były złe Peter (czytane peter, nie piter ) Weiss. No ale to kwestia tego, że obcobrzmiące nazwisko. Ale była też Dżulia Kwiatkowska (nazwisko przykładowe, bo już nie pamiętam dokładnie jakie miała ta dziewczyna, ale było równie polskie i tradycyjnie brzmiące), czy Rodżer, z równie typowo polskim nazwiskiem. Koszmar. Jak byłam mała to tak nazywałam simsy, ale żeby własne dziecko...

No ale to tyle z mojej opinii nad imionami, a co do głównego problemu:
Nie widze problemu, jak kuzynka chce się tak bawić to niech się bawi, najwyżej będą dwie dziewczynki o podobnym imieniu w rodzinie, przecież to żaden grzech. W mojej rodzinie matka i córka mają tak samo na imię i nie ma z tym problemów, więc radzę po prostu olać, nazwać córką jak Wam się podoba i nie patrzeć na innych.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 14:26   #33
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
moje dzieci maja typowo polskie nazwisko a imie pisowni angielskiej. znam wiele ludzi co tak ma. brzmi pieknie

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------
Toś mi pojechała kobieto No dla mnie, w końcu wyrażam tu swoje zdanie. Czy wystawiam nos poza Polskę to już moja sprawa, nie muszę się z tego na wizażu spowiadać
Wierze, że brzmi bardzo pięknie, tak jak inne Nikole, Nicole, Nicol i tego typu Brajany Nowaki
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 15:27   #34
201604181004
Konto usunięte

Przyznaję, najdalej pojechałam na wiejski targ po buraki więc się nie znam. Chcesz to nazywaj córkę nawet Donatella Vanessa Kiełbasa, albo Aldona Victoria Chleb. po prostu dla niektórych to kicz taki sam jak białe kozaki i nie ma co się nad tym rozwodzić pt co kto gdzie był gdzie widział i kto jest większym kosmopolitą

W sumie wpadłam na genialny pomysł dla producentów obuwia. Białe kozaczki dla niemowląt, żeby mamusie mogły takim Vanessom Catherinom Kowalskim zakładać już od pierwszych chwil życia w zestawie z kolczykami z cyrkoniami

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2012-09-11 o 15:29
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 15:56   #35
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kagami Pokaż wiadomość
Vanessa, Olivia, Victoria, Angela, Nadia i mamy komplet do agencji towarzyskiej :/.

Nie brzmi, zaufaj mi. Albo - "dla Ciebie, bo chyba" komuś niedawno założyli tu cyfrowy polsat.

mam ci zaufac ze mojej coreczki imie Olivia z jej nazwiskiem nie brzmi pieknie? chesz mnie przekonac ze brzmi "prostacko i pretensjonalnie"

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość

Ale czytałam kiedyś artykuł o wymyślnych imionach, i niektóre faktycznie nie były złe Peter (czytane peter, nie piter ) Weiss.
co w tym wymysolne? to normalne imie tyle ze nie typowe polskie

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2012-09-11 o 16:26
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 15:58   #36
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
W sumie wpadłam na genialny pomysł dla producentów obuwia. Białe kozaczki dla niemowląt, żeby mamusie mogły takim Vanessom Catherinom Kowalskim zakładać już od pierwszych chwil życia w zestawie z kolczykami z cyrkoniami
Z lekka przesadzacie. Serio,aż tak wam się kojarzą te imiona???Omg
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 15:59   #37
OYE
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36455897]A wpadłaś na to, że jestem na tyle inteligentna, by pewnych prywatnych opinii nie wyrażać przy dziecku i nie przekazywać?

Ale nie zamierzam wśród dorosłych udawać, że uważam to za super rzecz [/QUOTE]

ja jestem zadania ze dzieci wynosza wiekszosc zachowania z domu, wiemy co sie w szkolach dzieje i jak sie dzieci zachowuja

zrestsza mozna zobaczyz tutaj to wysmiewanie, wyzwizka, zacofanie, zamkniecie na innosc, takze jak mozna oczekiwac cos innego od dzieci tych ludzi

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2012-09-11 o 16:25
Stary 2012-09-11, 16:35   #38
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Wątek zgłosiłam. Mam nadzieje że ktoś zareaguje na ta bezsensowną przepychankę i zakończy wątek.
Czarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 16:38   #39
201604181004
Konto usunięte

Karinio mi się to po prostu kojarzy kiczowato i nie poradzę nic na skojarzenia jakie powstają w moim umyśle
Stary 2012-09-11, 16:41   #40
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Ok, dla niektórych to brzmi kiczowato, dla niektórych głupio, ale temat wątku nie brzmi "co myślicie o imieniu Victoria", tylko zupełnie inaczej. Więc nie wiem po co posty wysmiewające wybór autorki. W myśl zasady "muszę inaczej się uduszę?" Po to by kogoś wyśmiać, dokopać mu?
Poza tym można swoje zdanie wyrazić w inny sposób, a nie pisać o białych kozaczkach i prostytutkach. No litości...

Edytowane przez Czarina
Czas edycji: 2012-09-11 o 16:44
Stary 2012-09-11, 16:46   #41
Marika_1987
Rozeznanie

To ja miałam taki dylemat 4 lata temu. Chciałam dać Młodemu na imię Oliwier, a kuzynowi urodził się 3 miesiące wcześniej syn i dali Oliwier. Tak było do końca ciąży, a jak Młody się urodził to na pytanie o imię odpowiedziałam..... Dawid

Teraz też do 8 miesiąca miała być Oliwia, a teraz z mężem doszliśmy do wniosku, że będzie Liliana

A co do Victorii to może być problem z rejestracją w USC, bo koleżanka przechodziła przez to miesiąc temu i musiała dać spolszczone imię. Tak samo jak inna chciała dać Veronica i też nie dostali zgody.

Moi rodzice też mieli problemy w związku z moim imieniem A tatulek mój szanowny chciał dać mi Marżolena Na szczęście mamuśka mu to z głowy wybiła

Moje maluchy

większy maluch
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030

mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560

Edytowane przez Marika_1987
Czas edycji: 2012-09-11 o 16:47
Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 17:08   #42
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam bardzo a gdzie ci ludzie mieszkaja? W Polsce?
Mysle, ze nie brzmi pieknie tylko normalnie.

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Hehe, Victoria przedstawiając się nie brzmi jeszcze aż tak rażąco, wszakże 'czyta się' je po polsku, natomiast jak przyjdzie do pokazania dowodu czy wypełnienia papierów dziewczyna będzie miała obciach aż miło.

Ale czytałam kiedyś artykuł o wymyślnych imionach, i niektóre faktycznie nie były złe Peter (czytane peter, nie piter ) Weiss. No ale to kwestia tego, że obcobrzmiące nazwisko. Ale była też Dżulia Kwiatkowska (nazwisko przykładowe, bo już nie pamiętam dokładnie jakie miała ta dziewczyna, ale było równie polskie i tradycyjnie brzmiące), czy Rodżer, z równie typowo polskim nazwiskiem. Koszmar. Jak byłam mała to tak nazywałam simsy, ale żeby własne dziecko...

No ale to tyle z mojej opinii nad imionami, a co do głównego problemu:
Nie widze problemu, jak kuzynka chce się tak bawić to niech się bawi, najwyżej będą dwie dziewczynki o podobnym imieniu w rodzinie, przecież to żaden grzech. W mojej rodzinie matka i córka mają tak samo na imię i nie ma z tym problemów, więc radzę po prostu olać, nazwać córką jak Wam się podoba i nie patrzeć na innych.
No wlasnie czyta sie je po polsku wiec nie wiem po co te wszystkie ceregiele i obcojezyczna pisownia. Jak by nie napisac to Wiktoria zawsze bedzie brzmiala tak samo.

Cytat:
mam ci zaufac ze mojej coreczki imie Olivia z jej nazwiskiem nie brzmi pieknie? chesz mnie przekonac ze brzmi "prostacko i pretensjonalnie"
Ale ty jakas niekumata jestes czy udajesz? Nie rozrozniasz tego, ze mieszkasz za granica i gdybys wpisala w papiery imie Oliwia po polsku, to by zle corce imie wymawiali, od tego, ze ktos mieszka w PL i na sile chce sie "uzagranicznic"? Komu chcesz swoja racje udowodnic? Po to sa polskie odpowiedniki imion zeby w Polsce ich uzywac. Tak ciezko zrozumiec, ze skoro imie pisane po polsku i po angielsku brzmi identycznie to w Polsce powinna zostac zachowana polska pisownia?
I co tu niby piekniej brzmi? Victoria brzmi piekniej niz Wiktoria? Olivia brzmi piekniej niz Oliwia?
Moze ze mna cos nie tak, ale jak dla mnie brzmia te imiona identycznie.

Cytat:
Napisane przez Marika_1987 Pokaż wiadomość
To ja miałam taki dylemat 4 lata temu. Chciałam dać Młodemu na imię Oliwier, a kuzynowi urodził się 3 miesiące wcześniej syn i dali Oliwier. Tak było do końca ciąży, a jak Młody się urodził to na pytanie o imię odpowiedziałam..... Dawid

Teraz też do 8 miesiąca miała być Oliwia, a teraz z mężem doszliśmy do wniosku, że będzie Liliana

A co do Victorii to może być problem z rejestracją w USC, bo koleżanka przechodziła przez to miesiąc temu i musiała dać spolszczone imię. Tak samo jak inna chciała dać Veronica i też nie dostali zgody.

Moi rodzice też mieli problemy w związku z moim imieniem A tatulek mój szanowny chciał dać mi Marżolena Na szczęście mamuśka mu to z głowy wybiła
No i dobrze, ze nie dostala. Jak bym zyla w PL i mialabym wpisane w papiery Veronica to uznalabym to za obciach i tyle.
Jak kiedys dziewcze wyjedzie za granice, to bedzie sobie wpisywalo Veronica w papiery, zeby nikt jej imienia nie wymawial niepoprawnie i nie bedzie z tym problemu. Wielu moich znajomych tak robi. Kolega Szymon podaje sie jako Simon i tak tez obcokrajowcy sie do niego zwracaja i wiele innych takich przypadkow znam.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 19:36   #43
bybella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
Ok, dla niektórych to brzmi kiczowato, dla niektórych głupio, ale temat wątku nie brzmi "co myślicie o imieniu Victoria", tylko zupełnie inaczej. Więc nie wiem po co posty wysmiewające wybór autorki. W myśl zasady "muszę inaczej się uduszę?" Po to by kogoś wyśmiać, dokopać mu?
Poza tym można swoje zdanie wyrazić w inny sposób, a nie pisać o białych kozaczkach i prostytutkach. No litości...

to samo chciałam napisać.
czy naprawdę cieżko zrozumieć, że dla jednych w/w problem z imieniem to JEST problem? wiadomo, ze są problemy większe i mniejsze, ale akurat taki ma autorka. no ludzie litości... mi też nie podoba się Victoria przez V, ale nie o to dziewczyna pytała!

wcale sie nie dziwie autorko, że jesteś zła niestety ludzie sa złośliwi, miałam podobnie jak wybierałam imię dla syna.
Stary 2012-09-11, 19:38   #44
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość

No dobrze tu masz racje, offtop poszedł a ja dorzuciłam swoje 5 groszy. Przepraszam.

Ale co do drugiej części się nie zgadzam - dla mnie białe kozaczki to taki sam symbol kiczu jak Nicolki Vanesski i Victorie.
Stary 2012-09-11, 20:35   #45
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Tak, zwłaszcza z typowo polskim nazwiskiem V wygląda dobrze... Wygląda głupio i pretensjonalnie, jakby rodzice się na jakąś zagranicę silili.

Moim zdaniem to też obciach i szału bym dostała, gdyby rodzice nazwali mnie Victoria.

Co do tematu wątku - ja problemu nie widzę.
Przecież kobiecie nie zabronisz nazwać swojego dziecka tak, jak chce.
Stary 2012-09-11, 20:36   #46
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Aczkolwiek mnie by szał ogarnął na taką dziecinadę
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 20:49   #47
karolynka90
Zakorzenienie

Najwyżej Autorko, jak się Wasze dzieci bawiły razem, aby je rozróżnić, będziesz wołała VICTORIA! a nie Wiktoria.
Wtedy może przynajmniej ta hamerykańska wersja do czegoś przyda.
Stary 2012-09-11, 21:01   #48
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
zapomniałaś jeszcze o Tani

PS. Sorry nie mogłam się powstrzymać
Stary 2012-09-11, 22:15   #49
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość
Wypraszam sobie

Mnie się wiele imion nie podoba, wiele uważam za zbyt popularne, nieładne, z nieciekawym skojarzeniem itp. Ale, żeby nazywać je plebejskie? Porównywać do dziwek? Tak wprost?No sorry, to moze sprawić komuś zwyczajną przykrość, nie rozumiem po co. Ale może ja staroświecka jestem, ciepłe kluchy. Nie mam aż takiej potrzeby pokazywania światu (na forum) co myślę, co mi się podoba, i jakie mam skojarzenie. Dlatego ideę wątku popieram, bo denerwują mnie takie osoby, w życiu też. Osobiście napisać mogę, że mi się nie coś podoba i już, jak ktoś spyta dlaczego też odpowiem. Nie mam potrzeb używania obraźliwych określeń tylko dlatego, że komuś podoba się co innego.
Ale forum to forum. I można tu spotkać różne kultury osobiste, jak w życiu. Nawracanie nie ma sensu.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2012-09-11 o 22:39
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 22:48   #50
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość

Ale ty jakas niekumata jestes czy udajesz? Nie rozrozniasz tego, ze mieszkasz za granica i gdybys wpisala w papiery imie Oliwia po polsku, to by zle corce imie wymawiali, od tego, ze ktos mieszka w PL i na sile chce sie "uzagranicznic"? Komu chcesz swoja racje udowodnic? Po to sa polskie odpowiedniki imion zeby w Polsce ich uzywac. Tak ciezko zrozumiec, ze skoro imie pisane po polsku i po angielsku brzmi identycznie to w Polsce powinna zostac zachowana polska pisownia?
I co tu niby piekniej brzmi? Victoria brzmi piekniej niz Wiktoria? Olivia brzmi piekniej niz Oliwia?
Moze ze mna cos nie tak, ale jak dla mnie brzmia te imiona identycznie.

Jak kiedys dziewcze wyjedzie za granice, to bedzie sobie wpisywalo Veronica w papiery, zeby nikt jej imienia nie wymawial niepoprawnie i nie bedzie z tym problemu. Wielu moich znajomych tak robi. Kolega Szymon podaje sie jako Simon i tak tez obcokrajowcy sie do niego zwracaja i wiele innych takich przypadkow znam.
niekumata? a ty takie mile odzywki masz zawsze czy tylko w internecie?

Tak mieszkam za granica ale nie dalam corce OliVia dlatego ze mieszkam za granica tylko dlatego ze mi sie poprostu bardziej podoba pisowania. Synek ma pierwsze pisownia angielska drugie polska i nazwisko typowo polskie. Znam nie jedna OliWie i amerykanie nie wymawiaja tego dziwnie tylko poprostu jak olivia, to wkoncu oczywiste. Teraz swiat jest otwarty nie wiem gdzie moje dzieci kiedys beda zyly, moze w PL i glupota by bylo zmieniac np z Olivia na Oliwia. Co to za roznica jak napisane. Moj tez jest Piotr i nie zmienial sobie na Peter, bo niby po co. Kazdy mowi na niego Piotr w swoj sposob i spokoj. Bardziej maja problemy z wymowa naszego nazwizka, tego nike nie umie. i co mam sobie zmienic nazwisko bo nie amerykanskie?

a wracajac do tematu to bardzo zlosliwie sie twoja siostra zachowuje

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Wypraszam sobie

Mnie się wiele imion nie podoba, wiele uważam za zbyt popularne, nieładne, z nieciekawym skojarzeniem itp. Ale, żeby nazywać je plebejskie? Porównywać do dziwek? Tak wprost?No sorry, to moze sprawić komuś zwyczajną przykrość, nie rozumiem po co. Ale może ja staroświecka jestem, ciepłe kluchy. Nie mam aż takiej potrzeby pokazywania światu (na forum) co myślę, co mi się podoba, i jakie mam skojarzenie. Dlatego ideę wątku popieram, bo denerwują mnie takie osoby, w życiu też. Osobiście napisać mogę, że mi się nie coś podoba i już, jak ktoś spyta dlaczego też odpowiem. Nie mam potrzeb używania obraźliwych określeń tylko dlatego, że komuś podoba się co innego.
Ale forum to forum. I można tu spotkać różne kultury osobiste, jak w życiu. Nawracanie nie ma sensu.
masz racje, szkoda ze to matki co z pewnoscia przekaza takie zachowanie swoim dzieciom

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2012-09-11 o 22:50
Stary 2012-09-11, 23:26   #51
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Drabineczko, ok, masz takie zdanie i nikomu nic do tego, ale powiedz mi co Twój post wniósł do wątku? Poza tym, że był przykry dla autorki? Nic.
Stary 2012-09-11, 23:41   #52
DariaKom
Zakorzenienie

Pobawiły się kosztem autorki...a ile śmiechu było...boki zrywać!
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 00:29   #53
traicionera
Zakorzenienie

Przyznam, że załamał mnie kierunek, w którym podryfowała dyskusja w tym wątku. Nie ma to, jak posłać x kobiet i dziewczynek noszących pewne imiona pod latarnie Cudne sa takie stereotypy, ze jeśli imię ma wschodni źródłosłów, to pasuje tylko do pań lekkiego prowadzenia Wole chyba mamę, która nazwie dziecko nawet Dżesika od takiej, która nada córce Anna, a potem na forum obrazi wiele osób dla zabawy, uważając się przy tym za mamę na poziomie.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 01:04   #54
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Cytat:
Bez obrazy, ale ten wątek zajeżdża jakimiś Parzymiechami Dolnymi... po pierwsze to imię i jego plebejska pisownia, a po drugie co za problemy.
Czas znaleźć sobie hobby, Matko Polko.
Muszę cię zmartwić wieśniactwo to stan umysłu nie miejsce zamieszkania, resztę sobie dopowiedz, jak żeś taka bystra.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Tak, zwłaszcza z typowo polskim nazwiskiem V wygląda dobrze... Wygląda głupio i pretensjonalnie, jakby rodzice się na jakąś zagranicę silili.
Przyganiał kocioł garnkowi ( tak samo i twój nick błyszczy pięknym zagranicznym V się posiliłas na zagranicę )

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36452407]Wiemy, wiemy Autograf chcesz?

Wiesz co, jak widzę taki wydumany problemik to mi się zwyczajnie śmiać chce. Od razu sobie myślę, że przeszłaby się taka jedna z drugą mama do szkoły specjalnej i popatrzyła na prawdziwe problemy - jakoś tak... system się przewartościowuje wówczas.[/QUOTE]

A co to na forum to tylko można o wielkich problemach prawić? Ty nie zakładasz wątków małoproblemikowych ?? Ze też jeszcze ci się sytem nie przewartościował

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Niedługo nic nie będzie można napisać żeby kogoś przypadkiem nie urazić Najlepiej załóżmy kółka wzajemnej adoracji jak na Odchowalni
Taka jest prawda, że imię Victoria w połączeniu z polskim nazwiskiem jeszcze, brzmi prostacko i pretensjonalnie

Dlaczego na wizażu pełno jest mamusiek....
A zdajesz sobię sprawę, że pewnie dla wielu twoja wypowiedź jest prostacka i pretensjonalna

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36452926]Ja znam... Dianę, pisaną... Dajana. I typowo polskie nazwisko to tego. Rozumiem, że coś tam RODZICOM się podoba, ale prawda taka że to potem dziecko musi żyć z piętnem dziwnego imienia.[/QUOTE]

Jeżeli rodzice mają mózgi to tłumaczą dzieciom, że takie piętnowanie jest złe.

Edytowane przez 13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Czas edycji: 2012-09-12 o 01:07
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 01:12   #55
201604181004
Konto usunięte

No tak. Nazwimy syna Pomidor i mówmy mu że to normalne. A potem weź 30 dzieci z klasy i wytłumacz że mają się nie śmiać.
Stary 2012-09-12, 01:15   #56
taszkin
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36455897]A wpadłaś na to, że jestem na tyle inteligentna, by pewnych prywatnych opinii nie wyrażać przy dziecku i nie przekazywać?

Ale nie zamierzam wśród dorosłych udawać, że uważam to za super rzecz [/QUOTE] Tylko im starsze, tym trudniej będzie się "upilnować"
Moja ostatnio spytała "dlaczego wujek powiedział na tamtego pana dres?" no i tłumacz tu takiej zależności subkulturowo obyczajowe w Polsce
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 01:15   #57
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No tak. Nazwimy syna Pomidor i mówmy mu że to normalne. A potem weź 30 dzieci z klasy i wytłumacz że mają się nie śmiać.
przestań bo już mi sie Jurek z ogórkiem kojarzy,

No niestety ale trzeba tłumaczyć, przynajmniej próbować.

Czas edycji: 2012-09-12 o 01:20
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 01:17   #58
CarmenSandiego
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość

PS. Sorry nie mogłam się powstrzymać
A co ma powiedzieć Wacek ?

CarmenSandiego jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 01:20   #59
traicionera
Zakorzenienie

Sama nosze imię niepolskie,nazwisko mam polskie jak najbardziej i jakoś z mojego imienia nikt się w szkole nie śmiał, zazwyczaj się wszystkim podobało. Natomiast nazwisko, jako że jest dość długie, było dla moich kolegów wdzięcznym materiałem do wymyślania wielu przezwisk, nieraz bardzo przykrych. Nieraz wręcz miałam ochotę zmienić nazwisko na nieco mniej inspirujące
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 01:24   #60
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CarmenSandiego Pokaż wiadomość
A co ma powiedzieć Wacek ?
Wacek prawde ci powie

Czas edycji: 2012-09-12 o 01:27
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości