![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dwie siostry i jedno imię dla dziecka! help!
Witam wszytskie wizażanki mam taki problem
Po roku starań z Tż jesteśmy w 7 miesiacu ciąży i prawdopodobnie będziemy mieli córeczkę która miała otrzymać piękne imię Victoria. O tym jak ma się nazywać córeczka wiedzieli wszyscy, niestety tydzien temu po roku milczenia wróciła z Anglii siostra Tż która jest także w ciąży w 8 miesiącu, która stwierdziła że bardzo podoba jej się jak chcemy dac na imię córce i postanowiła że jej córcia będzie Wiktorią. Bardzo zabolał mnie fakt kiedy prosiłam o zmianę imienia stwierdzała " ja pierwsza urodzę więc mogę dac takie imię, na jakie mam ochote, najwyżej dacie jakies inne" dla niej jest to zabawa że może zrobić mi na złość, a ja nie potrafię sobie wyobrazić że moja wyczekana córcia ma inaczej na imię. Czy któras z was miała podobny kłopot? jak jej wytłumaczyć że jednak powinna nadac jej inne imie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie siostry i jedno imię dla dziecka! help!
Cytat:
![]() Skoro to imię "jest z Wami" od zawsze nic bym nie zmieniała. Stań okoniem i powiedz, że i tak dasz Victoria i będą dwie ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-09-10 o 23:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Bez obrazy, ale ten wątek zajeżdża jakimiś Parzymiechami Dolnymi... po pierwsze to imię i jego plebejska pisownia, a po drugie co za problemy.
Czas znaleźć sobie hobby, Matko Polko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A czy to nie jest czasem tak, że polskie dziecko musi dostać imię pisane po polsku? Wiem, że niedawno koleżanka miała taki problem. Można nadać dziecku Victoria, jeżeli jedno z rodziców jest obcokrajowcem. W innym przypadku Komisja nie udzieli zgody, musi być Wiktoria. Czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;36448538]A czy to nie jest czasem tak, że polskie dziecko musi dostać imię pisane po polsku? Wiem, że niedawno koleżanka miała taki problem. Można nadać dziecku Victoria, jeżeli jedno z rodziców jest obcokrajowcem. W innym przypadku Komisja nie udzieli zgody, musi być Wiktoria. Czy nie?[/QUOTE]
Z pewnością da się to przewalczyć. Mnie nadano imię Nicoletta - moi rodzice mieli trochę kłopotów, faktycznie była walka o pisownię, ale dla nich żadna spolszczona Nikoletta czy nawet proponowana przez jakiegoś urzędasa Nikoleta nie wchodziły w grę ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wiktoria to jedno z imion obiegówek, bardzo popularne teraz, więc tak jak Twoja córka, będzie miało na imię sporo dziewczynek. Wymyśl coś innego, mniej popularnego, będzie po problemie.
I ta pisownia... Jak macie typowo polskie nazwisko, będzie to V prezentowało się komicznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
W urzędzie nie będzie problemow, a to że przez V to dużo lepiej wygląda niż W.
I pójdę za radą taszkin i i tak nadam córusi takie oto imie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tak, zwłaszcza z typowo polskim nazwiskiem V wygląda dobrze... Wygląda głupio i pretensjonalnie, jakby rodzice się na jakąś zagranicę silili.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() troche śmieszne te wyścigi,ja pierwsza urodze i dam takie imie i nic Ci do tego. Najwyżej będą dwie Victorie,no chyba że wymyślisz inne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ja to wredota jestem. Córka ma na imię tak samo jak moja kuzynka.
I jak pani jubiler z naszej ulicy. I jak kilka polskich "celebrytek". Aaaa, wiem - to oni są podli, że tak się zwą ![]() ![]() Autorko, przykro mi bardzo, ale Wiktoria jest tak popularnym imieniem, że lepiej od razu przyzwyczaj się, że natrafisz na mnóstwo dziewczynek tak nazwanych. Swagierka złośliwie postępuje, no ale cóż, ludzie są różni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja bym się nie przejmowała i nazwała dziecko tak, jak mi się podoba. Osobiście uważam,że Victoria brzmi okropnie pretensjonalnie, co najmniej jak Vanessa hehehe,ale jeśli taki two wybór, to trudno. Drogi obu dziewczynek na pewno się kiedyś rozejdą, więc nie będzie się rzucało w oczy podobieństwo imion.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36450846]
Autorko, przykro mi bardzo, ale Wiktoria jest tak popularnym imieniem, że lepiej od razu przyzwyczaj się, że natrafisz na mnóstwo dziewczynek tak nazwanych. [/QUOTE] Ale to nie będą Viktorie przez V ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
No to tym bardziej nie łapię - jej będzie przez V, szwagierki przez W - dwa różne imiona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Wiemy, wiemy
![]() ![]() Wiesz co, jak widzę taki wydumany problemik to mi się zwyczajnie śmiać chce. Od razu sobie myślę, że przeszłaby się taka jedna z drugą mama do szkoły specjalnej i popatrzyła na prawdziwe problemy - jakoś tak... system się przewartościowuje wówczas. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Uważam,że komentarze typu" imię plebejskie czy pretensjonalne" są nie na miejscu. Każdy ma inny gust, dla jednego Victoria będzie "plebejskie" dla innego Ania, Kasia czy Kunegunda będzie "wieśniackie". Trochę kultury.Wystarczy: "Imię nie podoba mi sie , ale..."
Nawiązując do pytania autorki, to faktycznie siostra tż jest złośliwa, niemniej olałabym ją i dała tak jak mi sie podoba. Jeszcze niejedną Victorię spotka a sam fakt,że tamta jest w rodzinie nic nie znaczy. Moja kuzynka tez ma na imię Martyna i nikt nie robił problemu.Wręcz przeciwnie , tamta się baardzo cieszyła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Gdzie, gdzie, gdzie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niedługo nic nie będzie można napisać żeby kogoś przypadkiem nie urazić ![]() ![]() Taka jest prawda, że imię Victoria w połączeniu z polskim nazwiskiem jeszcze, brzmi prostacko i pretensjonalnie ![]() Dlaczego na wizażu pełno jest mamusiek.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ze mną do klasy w podstawówce chodziły dwie siostry cioteczne mające tak samo na imię i co więcej - nazwisko też miały takie samo ![]() Naprawdę nie widzę w tym problemu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Wiem, już się oczywiście wypowiedziałam
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36452407]Wiemy, wiemy ![]() ![]() [/QUOTE] ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Ja znam... Dianę, pisaną... Dajana. I typowo polskie nazwisko to tego. Rozumiem, że coś tam RODZICOM się podoba, ale prawda taka że to potem dziecko musi żyć z piętnem dziwnego imienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja nie chciałbym, żeby moje dziecko nazywało się tak lub podobnie jak gdzieś wśród znajomych, czy w rodzinie, więc wyszukałam imię, które się pojawia bardzo rzadko. Wiktorie spotkasz nie raz i nie dwa, jaka więc różnica, że u kuzynki będzie? W klasie też będą, zakładam, że nawet kilka.
Złośliwość złośliwością (bo tego siostrze męża nie da się odmówić), ale imię i tak będzie często spotykane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje dzieci maja typowo polskie nazwisko a imie pisowni angielskiej. znam wiele ludzi co tak ma. brzmi pieknie ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36452926]Ja znam... Dianę, pisaną... Dajana. I typowo polskie nazwisko to tego. Rozumiem, że coś tam RODZICOM się podoba, ale prawda taka że to potem dziecko musi żyć z piętnem dziwnego imienia.[/QUOTE] no tak i pozniej takie dziecko cierpi przez glupote innych dzieci wyniesiona z domu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dobra, dobra, Vixen nie bez kozery jest Vixen,a nie Wixen ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- też tu z Intymnego trafiłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Wiksen powinno być w sumie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie, za głupotę rodzica cierpi. Bo ani to polskie, ani zagraniczne, a zwyczajnie... głupie. Równie głupie jak imię Dżesika - pisane jak podałam. Też znam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36455719]Ale za granicą + zaagraniczne imię to co innego niż w PL
![]() Nie, za głupotę rodzica cierpi. Bo ani to polskie, ani zagraniczne, a zwyczajnie... głupie. Równie głupie jak imię Dżesika - pisane jak podałam. Też znam.[/QUOTE] glupie dlaczego bo sie tobie nie podoba? a jak sie komus podoba? i pozniej twoje dziecko bedzie sie wysmiewac z dziesiki w szkole bo nauczy sie tego w domu....brawo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Właśnie, Victoria Ziemniak z Pyrzyny Dolnej, córka Anety i Rafała, brzmi wyzywająco, pretensjonalnie i śmiesznie, nie czarujmy się. Swiatowe to na pewno nie jest.
Mój znajomy chciał mieć córkę Olivię, koniecznie przez v. Rdzenny Polak z dziada pradziada. Stanęło na Julce, oklepane do bólu, ale lepsze niż taki wymysł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
A wpadłaś na to, że jestem na tyle inteligentna, by pewnych prywatnych opinii nie wyrażać przy dziecku i nie przekazywać?
![]() Ale nie zamierzam wśród dorosłych udawać, że uważam to za super rzecz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.