S³ysze g³osy... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2012-10-05, 13:55   #31
lily92920
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 997
Dot.: S³ysze g³osy...

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Poka¿ wiadomo¶æ
Ach, a ju¿ my¶la³am, ¿e jakie¶ dziwad³o ze mnie, skoro budz± mnie paj±ki, których nie ma...Kiedy¶ obudzi³am siê, by pog³askaæ kota [niewa¿ne, ¿e mój dom to od zawsze bezkotowie]. G³aszczê, g³aszczê, g³aszczê. Zapalam ¶wiat³o iiii...kot zamieni³ siê w czarny sweter zwiniêty na krze¶le.

Moj znajomy kiedy¶ mia³ sen ¿e w palcach roluje taki jaki¶ mi³y materia³, a potem siê okaza³o, ¿e przez sen zrolowa³ patyczaka, który zwia³ z akwarium

Edytowane przez lily92920
Czas edycji: 2012-10-05 o 13:58
lily92920 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 13:55   #32
martynusia222
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 524

U mnie z tymi paj±kami to pewnie dlatego, ¿e strasznie siê ich bojê i zazwyczaj to dzieje siê w sytuacjach stresu, gdy siê czego¶ bojê.
Stary 2012-10-05, 13:57   #33
lily92920
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 997

Kumpela za to chodzi³a po mieszkaniu ze ¶wiadomo¶cia, ¿e le¿y w ³ó¿ku i nie mo¿e siê ruszyæ. Potem jak siê obudzi³a, to mi to opowiedzia³a, bardzo siê ba³a.
lily92920 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 13:58   #34
myboyismine
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 826

Cytat:
Napisane przez lily92920 Poka¿ wiadomo¶æ
Mojznajomy kiedy¶ mia³ sen ¿e w palcach roluje taki jaki¶ mi³y materia³, a potem siê okaza³o, ¿e przez sen zrolowa³ patyczaka, który zwia³ z akwarium

biedaczek
myboyismine jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 14:03   #35
LittleKittyKat
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 44

Mi czêsto zdarza siê mieæ parali¿ senny nad ranem albo w ¶rodku nocy, ju¿ siê do tego przyzwyczajam ale bywa³o, ¿e przez to zapala³am ¶wiat³o w pokoju i tak siedzia³am a¿ zrobi siê jasno Oprócz uczucia duszenia s³ysza³am kilka razy g³os "Choæ ze mn±", tak¿e czu³am jakby kto¶ siê k³ad³ obok mnie a nawet ci±gn±³ za rêkê z ³ó¿ka i inne rzeczy przera¿aj±ce...Kiedy¶ naczyta³am siê g³upot i jeszcze bardziej ba³am ale teraz t³umaczê sobie- to tylko parali¿ senny
LittleKittyKat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 14:49   #36
_malayka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 056

Cytat:
Napisane przez LittleKittyKat Poka¿ wiadomo¶æ
Mi czêsto zdarza siê mieæ parali¿ senny nad ranem albo w ¶rodku nocy, ju¿ siê do tego przyzwyczajam ale bywa³o, ¿e przez to zapala³am ¶wiat³o w pokoju i tak siedzia³am a¿ zrobi siê jasno Oprócz uczucia duszenia s³ysza³am kilka razy g³os "Choæ ze mn±", tak¿e czu³am jakby kto¶ siê k³ad³ obok mnie a nawet ci±gn±³ za rêkê z ³ó¿ka i inne rzeczy przera¿aj±ce...Kiedy¶ naczyta³am siê g³upot i jeszcze bardziej ba³am ale teraz t³umaczê sobie- to tylko parali¿ senny

o matko, to ja ju¿ wolê paj±ki

Wszystko jest piêkne, nawet na pewno, je¶li siê ma te dwadzie¶cia parê lat. Wtedy s± z³udzenia i mi³o¶æ – i wszystko jest do zdobycia, bo w³a¶nie te g³upie dwadzie¶cia lat.

_malayka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 15:29   #37
Lea_ny
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 354

O, te¿ czasem spotyka mnie co¶ podobnego - nie wiedzia³am, ¿e ma to specjalistyczn± nazwê

Hmm... a co mo¿e mieæ wp³yw na powstawanie takich przysennych halucynacji? Bo kiedy¶ co¶ takiego mi siê nie zdarza³o co¶ takiego (lub te¿ bardzo rzadko), a w ci±gu ostatnich paru miesiêcy mia³am tak kilka razy - wie kto¶ sk±d mog³o siê wzi±æ takie natê¿enie?

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2012-10-05, 15:44   #38
201607040946
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 20 500

Te¿ mi siê to zdarza, ale ja ogólnie mam bardzo bujn± wyobra¼niê
201607040946 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 15:57   #39
LittleKittyKat
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 44

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Poka¿ wiadomo¶æ
O, te¿ czasem spotyka mnie co¶ podobnego - nie wiedzia³am, ¿e ma to specjalistyczn± nazwê

Hmm... a co mo¿e mieæ wp³yw na powstawanie takich przysennych halucynacji? Bo kiedy¶ co¶ takiego mi siê nie zdarza³o co¶ takiego (lub te¿ bardzo rzadko), a w ci±gu ostatnich paru miesiêcy mia³am tak kilka razy - wie kto¶ sk±d mog³o siê wzi±æ takie natê¿enie?
Je¿eli o mnie chodzi, zdarza mi siê to kiedy ¶piê w pozycji na wznak, ale nie jestem pewna czy to ma jakie¶ znaczenie. Staram siê teraz spaæ tylko na boku, niestet nie kontrolujê swoich "nocnych wyczynów" wiêc kiedy tylko budzê siê na wznak, automatycznie siê odwracam. Chcia¿ mia³am te¿ taki "atak" na plecy...Tak btw, jestem ca³kiem normalna chyba.
LittleKittyKat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 16:08   #40
GagaFace
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 262

Cytat:
Napisane przez UzaK Poka¿ wiadomo¶æ
Na wstêpie, chcê napisaæ, ¿e to nie jest ¿adna prowokacja. Mo¿ecie mnie uwa¿aæ za wariatke, ale na prawdê mia³am z czym¶ takim doczynienia... Jest to dla mnie tak dziwne, ¿e sama nie umiem w to uwierzyæ, a jednak...

Dzisiaj w nocy rozmawia³am przez telefon z ch³opakiem którym siê spotykam. Gdy skoñczy³am rozmawiaæ, po³o¿y³am siê do ³ó¿ka, próbowa³am zasn±æ a¿ tu nagle zacze³am s³yszeæ g³os... jego g³os, który krzycza³ moje imiê. Le¿a³am na brzuchu i na plecach czu³am dreszcze, by³o mi ch³odno. Chcia³am siê odwróciæ, ¿eby po³o¿yæ siê na plecy, ale nie mog³am... :conf used: po¼niej s³ysza³am jego ¶miech i mia³am takie dziwne uczucie jakby kto¶ by³ u mnie w pokoju. Czu³am te¿, jakby kto¶ k³ad³ siê do mnie do ³ó¿ka i le¿a³ obok. Normalnie le¿a³am pod ko³dr±, ale no takie dziwne wra¿enie mia³am. To by³o chwilowe. Pó¼niej czu³am lekkie podnoszenie materacu, jakby kto¶ by³ pod ³ó¿kiem.. Gdy to wszystko przesta³o siê dziaæ, znowu us³ysz³am g³os tego ch³opaka który krzycza³ znowu moje imiê i mia³am takie wra¿enie jakby kto¶ ¶ci±ga³ ze mnie ko³dre, chcoia¿ nadal le¿a³am pod ni±... to siê ¶mieszne mo¿e wydawaæ, ale to wszystko jest prawd±.. ju¿ kiedy¶ co¶ podobnego mi siê przydarzy³o , chocia¿ wtedy s³ysza³am inne g³osy, a tym razem tego ch³opaka... to jest tak dziwne, ¿e normalnie a¿ sama my¶lê, ¿e zwariowa³am, ale NIE!

i :
Nie - nie ¶ni³o mi siê to!
Nie - nie ÆPAM!
tzn czasem sobie zapale, ale na pewno przez ostanie dni nic nie pali³am...

Co to do cholery by³o? Nie w sumie czemu to piszê... teraz jak sama o tym pomy¶lê, to nasuwa mi siê tylko jedna my¶l : WTF ?!

Zmora na 100 %

GagaFace jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 16:16   #41
201703160948
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 954

Eee, swoje imiê to i mi siê zdarza s³yszeæ wszystkie jeste¶my stukniête
201703160948 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 17:57   #42
Darkoz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 785

Te¿ mam czasem co¶ podobnego. Gdy jestem miêdzy snem a jaw±, widzê ludzi, których znam, i s³yszê ich g³osy, mówi± co¶, co dla mnie nie ma sensu, czêsto siê wtedy budzê. Dla mnie ciekawa sprawa, ¿e mózg jest w stanie wymy¶liæ co¶, czego sama nie pojmujê. Albo czasem widzê przez sekundê jak±¶ obc± twarz, której na bank nigdy wcze¶niej nie widzia³am i jest tak charakterystyczna, ¿e trudno mi uwierzyæ, ¿e to wytwór mojej wyobra¼ni.

Edytowane przez Darkoz
Czas edycji: 2012-10-05 o 17:58
Darkoz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 19:36   #43
bubastis
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Cytat:
Napisane przez myboyismine Poka¿ wiadomo¶æ
ja mo¿e nic nie s³yszê, ale czêsto w nocy widzê...paj±ki. Zaraz przed oczami, albo jak ³azi po ko³drze albo ¶cianie. Czasami zrywam siê ¿eby w³±czyæ szybko lampkê, bo siê przestraszy³am, i wtedy u¶wiadamiam sobie, ¿e przecie¿ w pokoju jest ca³kowicie ciemno i nic zobaczyæ przecie¿ tak wyra¼nie nie mog³am
Ja paj±ki widujê co najmniej raz w tygodniu i ciê¿ko przychodzi mi u¶wiadomienie sobie ¿e tak na prawdê ich nie ma. To zawsze jest takie realistyczne!
Nie wiedzia³am ¿e a¿ tyle z nas tak ma My¶la³am ¿e jestem z tym sama na ¶wiecie
bubastis jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 20:57   #44
kwiatek101
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 251

Hej wszystkim
Dziewczyny, muszê siê wypowiedzieæ, bo widzê, ¿e kilka osób pisze o parali¿u sennym...

Do tej pory my¶la³am, ¿e jestem z tym sama, niedawno mia³am nawet zak³adaæ o tym w±tek na wiza¿u ale pomy¶la³am, ¿e nikt mnie nie zrozumie.

Pytanie kierujê do dziewczyn, które tego do¶wiadczaj± - jak czêsto Wam siê to zdarza? Bo generalnie ja mam to od kilku dobrych lat (ok 5) i czasem mam kilka razy w tygodniu, a czasem w miesi±cu... czyli do¶æ czêsto. Nad ranem jak siê budzê, ale najczê¶ciej jak ¶piê w po³udnie - nie mam pojêcia czemu akurat wtedy. Najczê¶ciej na wznak ale spotka³o mnie to nie raz w innych pozycjach. Nie mam ¿adnych halucynacji, zjaw itd, po prostu wra¿enie, ¿e wiotczeje i ju¿ nie mogê siê ruszyæ chocia¿ próbujê to jest to daremne, bo nie dajê rady.

Generalnie pierwszy raz i kilka kolejnych nie wiedzia³am co to jest i ba³am siê okropnie, serce wali³o mi jak m³ot, ale przez tyle lat i tak czêsto to mam, ¿e po prostu siê przyzwyczai³am i ju¿ siê nie bojê, szybko zapominam.

Dosz³am do wniosku, ¿e skoro nic nie mogê z tym zrobiæ to muszê to zaakceptowaæ...

ale dalej czasem zastanawiam siê czy to nie jest jaka¶ choroba? Czyta³am, ¿e to jeden z objawów narkolepsji ale nie mam i nigdy nie mia³am tego ani innych objawów tej choroby. My¶la³am te¿ o tym , czy na pewno ten stan zawsze da siê przerwaæ - albo wybudziæ albo zasn±æ? Bo czasem trwa on u mnie krótko a czasem d³ugo, bojê siê, ¿e kiedy¶ siê nie obudzê.
Straszne by to by³o nawet nie chcê my¶leæ.
Czyta³am te¿, ¿e te parali¿e trzeba ró¿nicowaæ z padaczk±.

Czy kto¶ by³ z tym u lekarza, czy olewacie sprawê ?
Ja olewam, chocia¿ mam czasem napady takiego stresu wewnêtrznego, ¿e to mo¿e jednak byæ jaka¶ choroba czy co¶ a nie taka niegro¼na anomalia..
kwiatek101 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 21:10   #45
TmargoT
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 25 334

mia³am kiedys parali¿ senny i zwi±zany byl z silnym przezyciem .dziwne to by³o,a zarazem cudowne.
czêsto natomiast do¶wiadczam sceny,¿e spadam w przepa¶æ,ale w ostatniej chwili ratuje siê budz±c siê jednocze¶nie szarpniêciem cia³a.zawsze zastanawia³o mnie co by siê sta³o,gdyby mój odruch bezwarunkowy nie zadzia³a i nie odskoczy³abym a czas.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2012-10-05 o 21:15
TmargoT jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-05, 21:30   #46
tachada
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 11

Cytat:
mia³am kiedys parali¿ senny i zwi±zany byl z silnym przezyciem .dziwne to by³o,a zarazem cudowne.
czêsto natomiast do¶wiadczam sceny,¿e spadam w przepa¶æ,ale w ostatniej chwili ratuje siê budz±c siê jednocze¶nie szarpniêciem cia³a.zawsze zastanawia³o mnie co by siê sta³o,gdyby mój odruch bezwarunkowy nie zadzia³a i nie odskoczy³abym a czas.
o,te¿ to mia³am wielokrotnie w dzieciñstwie!
tachada jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 21:33   #47
myboyismine
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 826

spadanie w przepa¶æ jest straszne... jak by³am ma³a mia³am to czêsto, teraz raz na jakki¶ czas kilka lat temu raz tylko zdarzy³o mi siê co¶ takiego nad ranem, ¿e budzê siê i nie mogê oddychaæ, próbujê z³apaæ powietrze, ale nie udaje mi siê, chcia³am zawo³aæ rodziców, ¿eby mi pomogli, ale nic z tego i po chwili siê obudzi³am....
myboyismine jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-05, 21:55   #48
carmen_20
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 463

A ja odk±d pamiêtam, czasem w nocy widzê poruszaj±ce siê zarysy postaci w pokoju nie wiem sk±d mi siê to bierze ale wystarczy, ¿e wpatrujê siê w nie chwilê i "znikaj±"
carmen_20 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 10:30   #49
Bajumi
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 395

To ja te¿ siê tu zg³aszam.
Ataki mam kilka razy w tygodniu, czasem mam "odsapki" ok. tygodnia i znowu.
Ale po kolei.
Pierwszy atak zdarzy³ siê (albo to ten który zapamiêta³am, bo pewnie bywa³y wcze¶niej) jak mia³am 10 lat. Nie przyzna³am siê nikomu w domu, bo wydawa³o mi siê, ¿e to mo¿e ¶wiadczyæ jedynie o tym, ¿e jestem jaka¶ psychicznie nienormalna - nie potrafi³abym dok³adnie wtedy opisaæ co siê ze mn± dzieje.
Wcze¶niej jednak jak by³am ma³ym dzieckiem bardzo czêsto zdarza³y mi siê noce, w których gdy ju¿ da³am radê wstaæ z ³ó¿ka, sz³am do mamy i mówi³am "mamo, duszê siê". Powodem takiego stwierdzenia pewnie by³o to, ¿e za ka¿dym razem przy atakach nie mogê z³apaæ powietrza i dopiero gdy wszystko siê normuje biorê wdech.

2 lata temu powiedzia³am mamie, ¿e mam takie problemy. By³a mowa, ¿e muszê i¶æ do neurologa, bo to mo¿e niedotlenienie mózgu, mój p³ytki oddech (miewam bezdechy). Mam s³abe kr±¿enie krwi i niskie ci¶nienie, wiêc to obstawia³y¶my. Ale skoñczy³o siê na gadaniu, bo ja do lekarzy chodziæ nie lubiê, a znów ba³am siê, ¿e tym razem jak opowiem dok³adnie lekarzowi co siê dzieje, to skieruje mnie do psychiatry.
Tak wiêc 2 lata minê³y a ataki nie.
Na dzieñ dzisiejszy miewam je jak pisa³am kilka razy w tygodniu - nie jest to regularna liczba. Zdarzaj± siê noce, kiedy miewam kilka ataków, czasem wrêcz jeden po drugim. Pozycja spania nie jest z tym uzale¿niona bo ³apie mnie to w ka¿dej.
Sam atak przebiega podczas ju¿ mojego spania. "budzi" mnie mrowienie wrêcz mózgu, szum, ¶wist w g³owie. To mrowienie im mocniejsze tym mniejsze szanse na uwolnienie siê od tego. Nie mam si³y siê ruszyæ, a mam pe³n± ¶wiadomo¶æ. Ogarnia mnie lêk, strach i szarpiê siê w swoim ciele, ¿eby siê poruszyæ, ale nie dajê rady. To najgorsze uczucie to staranie poruszenia siê (wiêc wiem, co czuj± ludzie sparali¿owani na skutek choroby czy wypadku), czasem gdy nie mogê siê z tego wyrwaæ mam omamy. Raz by³o, ¿e "co¶" wci±ga mi g³owê do ¶ciany - to akurat przytrafi³o siê w dzieñ, mia³am o dziwo otwarte oczy, widzia³am mamê chcia³am j± wo³aæ ale nie mia³am si³y. Kiedy indziej s³ysza³am zbli¿aj±ce siê kroki zmar³ej cioci i jej wo³anie "chod¼ ze mn±." W koñcu jestem w stanie siê poruszyæ i zawsze towarzyszy temu g³êboki wdech. K³adê siê z powrotem i niekiedy atak powtarza siê od razu. Bardzo siê tego bojê.
Podejrzewam, ¿e przez to jestem ci±gle zmêczona, lubiê spaæ w dzieñ. Ostatnio zdarza mi siê, ¿e ogromna ochota na spanie nachodzi mnie podczas np pisania notatek czy robienia czego¶. Siedzê i nagle chce mi siê spaæ, ale tak, ¿e oczy siê prawie zamykaj± i ostro¶æ wzroku siê pogarsza.

Ale dobrze wiedzieæ, ¿e nie jestem jedyna z tym problemem.
Stary 2012-10-06, 11:05   #50
pempek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 323

Cytat:
Napisane przez kwiatek101 Poka¿ wiadomo¶æ
Hej wszystkim
Dziewczyny, muszê siê wypowiedzieæ, bo widzê, ¿e kilka osób pisze o parali¿u sennym...

Do tej pory my¶la³am, ¿e jestem z tym sama, niedawno mia³am nawet zak³adaæ o tym w±tek na wiza¿u ale pomy¶la³am, ¿e nikt mnie nie zrozumie.

Pytanie kierujê do dziewczyn, które tego do¶wiadczaj± - jak czêsto Wam siê to zdarza? Bo generalnie ja mam to od kilku dobrych lat (ok 5) i czasem mam kilka razy w tygodniu, a czasem w miesi±cu... czyli do¶æ czêsto. Nad ranem jak siê budzê, ale najczê¶ciej jak ¶piê w po³udnie - nie mam pojêcia czemu akurat wtedy. Najczê¶ciej na wznak ale spotka³o mnie to nie raz w innych pozycjach. Nie mam ¿adnych halucynacji, zjaw itd, po prostu wra¿enie, ¿e wiotczeje i ju¿ nie mogê siê ruszyæ chocia¿ próbujê to jest to daremne, bo nie dajê rady.

Generalnie pierwszy raz i kilka kolejnych nie wiedzia³am co to jest i ba³am siê okropnie, serce wali³o mi jak m³ot, ale przez tyle lat i tak czêsto to mam, ¿e po prostu siê przyzwyczai³am i ju¿ siê nie bojê, szybko zapominam.

Dosz³am do wniosku, ¿e skoro nic nie mogê z tym zrobiæ to muszê to zaakceptowaæ...

ale dalej czasem zastanawiam siê czy to nie jest jaka¶ choroba? Czyta³am, ¿e to jeden z objawów narkolepsji ale nie mam i nigdy nie mia³am tego ani innych objawów tej choroby. My¶la³am te¿ o tym , czy na pewno ten stan zawsze da siê przerwaæ - albo wybudziæ albo zasn±æ? Bo czasem trwa on u mnie krótko a czasem d³ugo, bojê siê, ¿e kiedy¶ siê nie obudzê.
Straszne by to by³o nawet nie chcê my¶leæ.
Czyta³am te¿, ¿e te parali¿e trzeba ró¿nicowaæ z padaczk±.

Czy kto¶ by³ z tym u lekarza, czy olewacie sprawê ?
Ja olewam, chocia¿ mam czasem napady takiego stresu wewnêtrznego, ¿e to mo¿e jednak byæ jaka¶ choroba czy co¶ a nie taka niegro¼na anomalia..
Moze to katalepsja?

Cytat:
Napisane przez Bajumi Poka¿ wiadomo¶æ
To ja te¿ siê tu zg³aszam.
Ataki mam kilka razy w tygodniu, czasem mam "odsapki" ok. tygodnia i znowu.
Ale po kolei.
Pierwszy atak zdarzy³ siê (albo to ten który zapamiêta³am, bo pewnie bywa³y wcze¶niej) jak mia³am 10 lat. Nie przyzna³am siê nikomu w domu, bo wydawa³o mi siê, ¿e to mo¿e ¶wiadczyæ jedynie o tym, ¿e jestem jaka¶ psychicznie nienormalna - nie potrafi³abym dok³adnie wtedy opisaæ co siê ze mn± dzieje.
Wcze¶niej jednak jak by³am ma³ym dzieckiem bardzo czêsto zdarza³y mi siê noce, w których gdy ju¿ da³am radê wstaæ z ³ó¿ka, sz³am do mamy i mówi³am "mamo, duszê siê". Powodem takiego stwierdzenia pewnie by³o to, ¿e za ka¿dym razem przy atakach nie mogê z³apaæ powietrza i dopiero gdy wszystko siê normuje biorê wdech.

2 lata temu powiedzia³am mamie, ¿e mam takie problemy. By³a mowa, ¿e muszê i¶æ do neurologa, bo to mo¿e niedotlenienie mózgu, mój p³ytki oddech (miewam bezdechy). Mam s³abe kr±¿enie krwi i niskie ci¶nienie, wiêc to obstawia³y¶my. Ale skoñczy³o siê na gadaniu, bo ja do lekarzy chodziæ nie lubiê, a znów ba³am siê, ¿e tym razem jak opowiem dok³adnie lekarzowi co siê dzieje, to skieruje mnie do psychiatry.
Tak wiêc 2 lata minê³y a ataki nie.
Na dzieñ dzisiejszy miewam je jak pisa³am kilka razy w tygodniu - nie jest to regularna liczba. Zdarzaj± siê noce, kiedy miewam kilka ataków, czasem wrêcz jeden po drugim. Pozycja spania nie jest z tym uzale¿niona bo ³apie mnie to w ka¿dej.
Sam atak przebiega podczas ju¿ mojego spania. "budzi" mnie mrowienie wrêcz mózgu, szum, ¶wist w g³owie. To mrowienie im mocniejsze tym mniejsze szanse na uwolnienie siê od tego. Nie mam si³y siê ruszyæ, a mam pe³n± ¶wiadomo¶æ. Ogarnia mnie lêk, strach i szarpiê siê w swoim ciele, ¿eby siê poruszyæ, ale nie dajê rady. To najgorsze uczucie to staranie poruszenia siê (wiêc wiem, co czuj± ludzie sparali¿owani na skutek choroby czy wypadku), czasem gdy nie mogê siê z tego wyrwaæ mam omamy. Raz by³o, ¿e "co¶" wci±ga mi g³owê do ¶ciany - to akurat przytrafi³o siê w dzieñ, mia³am o dziwo otwarte oczy, widzia³am mamê chcia³am j± wo³aæ ale nie mia³am si³y. Kiedy indziej s³ysza³am zbli¿aj±ce siê kroki zmar³ej cioci i jej wo³anie "chod¼ ze mn±." W koñcu jestem w stanie siê poruszyæ i zawsze towarzyszy temu g³êboki wdech. K³adê siê z powrotem i niekiedy atak powtarza siê od razu. Bardzo siê tego bojê.
Podejrzewam, ¿e przez to jestem ci±gle zmêczona, lubiê spaæ w dzieñ. Ostatnio zdarza mi siê, ¿e ogromna ochota na spanie nachodzi mnie podczas np pisania notatek czy robienia czego¶. Siedzê i nagle chce mi siê spaæ, ale tak, ¿e oczy siê prawie zamykaj± i ostro¶æ wzroku siê pogarsza.

Ale dobrze wiedzieæ, ¿e nie jestem jedyna z tym problemem.
Koniecznie id¼ do lekarza, bo to mo¿e byæ zwi±zane z narkolepsj±, je¶li te ataki zdarzaj± ci siê tak czêsto, to nie s± ¿arty.
pempek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 11:48   #51
kwiatek101
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 251

Cytat:
Napisane przez pempek Poka¿ wiadomo¶æ
Moze to katalepsja?

Koniecznie id¼ do lekarza, bo to mo¿e byæ zwi±zane z narkolepsj±, je¶li te ataki zdarzaj± ci siê tak czêsto, to nie s± ¿arty.
Katapleksja - (z Wikipedii) "Objawia siê nag³±, odwracaln±, obustronn± utrat± napiêcia miê¶niowego, która stanowi g³ówny objaw narkolepsji. Osoby chore w chwilach du¿ej aktywno¶ci motorycznej doznaj± zapa¶ci, zapadaj±c w rodzaj snu na jawie, b±d¼ halucynacji.
Sama katapleksja objawia siê niemo¿no¶ci± ustania na nogach, opadniêciem ¿uchwy i ca³kowitym rozlu¼nieniem miê¶ni. Chorzy w chwili ataku, mimo i¿ zachowuj± przytomno¶æ, nie s± w stanie siê poruszaæ, ani mówiæ."

Ja tak nie mam. Mam parali¿ senny - w nocy, tzn przy wybudzaniu siê lub jak ¶piê w dzieñ (bardzo czêsto wtedy) te¿ przy wybudzaniu.
Nie tracê nagle czucia w ciele i rozlu¼nienia miê¶ni podczas gdy jestem ca³kowicie wybudzona w dzieñ,jak co¶ robiê, uczê siê idê do miasta itd. A tak rozumiem katapleksjê.
Mam to po prostu na pograniczu snu i jawy jeszcze przed wybudzeniem. Do tej pory nie zdarza³y mi siê inne problemy/objawy jak przy narkolepsji. Czy to , ¿e mam taki parali¿ senny przy wybudzaniu nie mo¿e byæ po prostu objawem izolowanym, bez choroby? (tak jak mówiê - czêstotliwo¶æ ró¿na, czasem kilka razy w tygodniu a czasem kilka w miesi±cu)
kwiatek101 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 12:36   #52
Czytak
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 202

A ja s³yszê jak moje dzieciê pop³akuje, marudzi, choæ nie ma go w domu (np. podczas spacerów z babci±), babcia ma to samo, nie ma wnuka w domu,a s³yszy jak pop³akuje

Ja kiedy¶ ¶ni³am, ¿e mam na brzuchu po³o¿on± rêkawiczkê, dotyka³am j±, liczy³am palce i chcialam j± wyrzuciæ, co¶ mnie uderzy³o w twarz, okaza³o siê, ¿e to moja ¶cierpniêta d³oñ, w któej straci³am czucie

Czytak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 12:45   #53
karolynka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 542

Dopiero ten watek u¶wiadomi³ mi co siê ze mn± dzia³o, kiedy by³am ma³a - mia³am halucynacje.

Czêsto przy zasypianiu s³ysza³am g³os mamy mojej kole¿anki, który krzycza³ coraz g³o¶niej i g³o¶niej. Ba³am siê. Nie wiem dlaczego akurat jej g³os s³ysza³am.

Dok³adnie pamiêtam te¿ sytuacjê, kiedy mia³am z 5 lat, ogl±da³am wieczorynkê.
By³a tam jaka¶ czarownica.
Tato poszed³ ze mn± po³o¿yæ mnie spaæ i chyba sam przysn±³.
¦ni³a mi siê ta czarownica, by³a straszna, g³o¶no siê ¶mia³a.
Zaczê³am p³akaæ, otworzy³am oczy, widzia³am tatê obok, mamê, która przybieg³a do pokoju i zapali³a ¶wiat³o .. no i t± czarownicê. Sta³a obok mamy i nadal siê ¶mia³a.
Brr, to by³o przera¿aj±ce.

Teraz zdarza mi siê tylko przy zasypianiu "spadaæ", przez co siê wybudzam. Nie wiem czy to te¿ mo¿na zaliczyæ do takich halucynacji.

Wczoraj przeczyta³am ten watek siostrze i opowiedzia³a mi, ¿e kiedy¶, jak te¿ by³a ma³a, wybudzi³a siê ze snu i spojrza³a na wisz±cy na szafce plakat. By³a na nim Shakira czy jaka¶ inna piosenkarka - tañczy³a. Tañczy³a na plakacie.
Siostra wystraszy³a siê, zamknê³a rêkami oczy i jako¶ usnê³a.

Z kolei jej kole¿anka podczas snu poczu³a, ¿e ktos wchodzi na jej ³ó¿ko, my¶la³a, ¿e to pies.
Po chwili kto¶ klasn±³ jej przed sam± twarz± Us³ysza³a kla¶niêcie i poczu³a podmuch wiatru. Obudzi³a siê. Psa oczywi¶cie na ³ózku nie by³o.
Stary 2012-10-06, 13:04   #54
moniaszelki
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 834

czytaj±c o tym pora¿eniu sennym pomy¶la³am, ¿e mo¿e to bierze siê z za¿ywania (czêstego) leków przed snem, aspiryny, jakich¶ leków usypiaj±cych itd.. bo to dotyczy neuronów, wiêc tak jako¶ mi siê skojarzy³o
moniaszelki jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 13:05   #55
egocentryczna
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 534

Czyta³am ten w±tek wczoraj przed snem i ostro siê wystraszy³am. Mi siê jeszcze nie zdarzy³o i mam nadziejê, ¿e siê nie zdarzy. Chocia¿... Kiedy¶ mia³am tak± sytuacjê, ¿e by³am zaspana, wsta³am po szklankê wody, gra³ tv, brat zapomnia³ wy³±czyæ jak szed³ spaæ. Zostawi³ na tvn-ie, kana³ na 5. Jestem pewna, ¿e to by³ ten kana³. Nagle us³ysza³am jaki¶ szyderczy ¶miech i ciszê w tv, program przeskoczy³ na 6.. By³am w takim szoku, ¿e obudzi³am brata i pyta³am z 10 razy czy on siê nie ¶mia³. Jednak nie, bo spa³, a poza tym to by³o blisko mnie. To by³o straszne
egocentryczna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 13:16   #56
dudipopka
kobieta za lad±

Wiadomo¶ci: 11 697

kilkakrotnie spada³am w dó³ przy przysypianiu
raz tu¿ po obudzeniu na moja twarz z góry zje¿dza³ paj±k
a ostatnio...spa³am w m³odej pokoju gdzie jest taka zabudowa w kszta³cie pólek,no i wydawa³o mi sie ze skacze z niej na mnie mój kot,nawet unik zrobi³am...tak¿e ten tego nie jeste¶cie same....

trzeba dzisiaj nie mieæ czasu
¿eby jutro mieæ czas
````kêkê
dudipopka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 14:09   #57
201607040946
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 20 500

jezu, dziewuchy, przecie to zupe³nie normalne, mózg mam p³ata figle w ciemno¶ci
201607040946 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 14:17   #58
dudipopka
kobieta za lad±

Wiadomo¶ci: 11 697

u mnie to by³ dzieñ a kot bia³y hehe

trzeba dzisiaj nie mieæ czasu
¿eby jutro mieæ czas
````kêkê
dudipopka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 17:25   #59
201803090921
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 538

Cytat:
Napisane przez dudipopka Poka¿ wiadomo¶æ
kilkakrotnie spada³am w dó³ przy przysypianiu
raz tu¿ po obudzeniu na moja twarz z góry zje¿dza³ paj±k
a ostatnio...spa³am w m³odej pokoju gdzie jest taka zabudowa w kszta³cie pólek,no i wydawa³o mi sie ze skacze z niej na mnie mój kot,nawet unik zrobi³am...tak¿e ten tego nie jeste¶cie same....
Ja zwykle wtedy spadam ze schodów do piwnicy

Typowy parali¿ senny mia³am bodaj¿e raz, mia³am wtedy wra¿enie, ¿e co¶ lodowatego siedzi mi na klatce piersiowej i nigdy ju¿ nie wci±gnê powietrza.

Ale i tak nic nie przebije "wizji" jakie miewa³am jako dziecko, przy wysokiej gor±czce gdy chorowa³am...
201803090921 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-06, 17:27   #60
JanePanzram
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 479

Cytat:
Ale i tak nic nie przebije "wizji" jakie miewa³am jako dziecko, przy wysokiej gor±czce gdy chorowa³am...
ja pamiêtam tak± wizjê, spowodowana by³a jednak wysok± gor±czk±: "widzia³am" jak na mnie wielka szafa (a wielk± mamy w jednym pokoju) na mnie siê wali. Po dzi¶ dzieñ to pamiêtam
JanePanzram jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.