![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 997
|
Dot.: S³ysze g³osy...
Cytat:
Moj znajomy kiedy¶ mia³ sen ¿e w palcach roluje taki jaki¶ mi³y materia³, a potem siê okaza³o, ¿e przez sen zrolowa³ patyczaka, który zwia³ z akwarium ![]() Edytowane przez lily92920 Czas edycji: 2012-10-05 o 13:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 524
|
U mnie z tymi paj±kami to pewnie dlatego, ¿e strasznie siê ich bojê i zazwyczaj to dzieje siê w sytuacjach stresu, gdy siê czego¶ bojê.
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 997
|
Kumpela za to chodzi³a po mieszkaniu ze ¶wiadomo¶cia, ¿e le¿y w ³ó¿ku i nie mo¿e siê ruszyæ. Potem jak siê obudzi³a, to mi to opowiedzia³a, bardzo siê ba³a.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 826
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 44
|
Mi czêsto zdarza siê mieæ parali¿ senny nad ranem albo w ¶rodku nocy, ju¿ siê do tego przyzwyczajam ale bywa³o, ¿e przez to zapala³am ¶wiat³o w pokoju i tak siedzia³am a¿ zrobi siê jasno
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 056
|
Cytat:
o matko, to ja ju¿ wolê paj±ki ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 354
|
O, te¿ czasem spotyka mnie co¶ podobnego - nie wiedzia³am, ¿e ma to specjalistyczn± nazwê
![]() Hmm... a co mo¿e mieæ wp³yw na powstawanie takich przysennych halucynacji? Bo kiedy¶ co¶ takiego mi siê nie zdarza³o co¶ takiego (lub te¿ bardzo rzadko), a w ci±gu ostatnich paru miesiêcy mia³am tak kilka razy - wie kto¶ sk±d mog³o siê wzi±æ takie natê¿enie? ![]()
![]() |
#38 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 20 500
|
Te¿ mi siê to zdarza, ale ja ogólnie mam bardzo bujn± wyobra¼niê
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 44
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 262
|
Cytat:
Zmora na 100 % ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 954
|
Eee, swoje imiê to i mi siê zdarza s³yszeæ
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 785
|
Te¿ mam czasem co¶ podobnego. Gdy jestem miêdzy snem a jaw±, widzê ludzi, których znam, i s³yszê ich g³osy, mówi± co¶, co dla mnie nie ma sensu, czêsto siê wtedy budzê. Dla mnie ciekawa sprawa, ¿e mózg jest w stanie wymy¶liæ co¶, czego sama nie pojmujê.
![]()
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2012-10-05 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Cytat:
Nie wiedzia³am ¿e a¿ tyle z nas tak ma ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 251
|
Hej wszystkim
![]() Dziewczyny, muszê siê wypowiedzieæ, bo widzê, ¿e kilka osób pisze o parali¿u sennym... Do tej pory my¶la³am, ¿e jestem z tym sama, niedawno mia³am nawet zak³adaæ o tym w±tek na wiza¿u ale pomy¶la³am, ¿e nikt mnie nie zrozumie. Pytanie kierujê do dziewczyn, które tego do¶wiadczaj± - jak czêsto Wam siê to zdarza? Bo generalnie ja mam to od kilku dobrych lat (ok 5) i czasem mam kilka razy w tygodniu, a czasem w miesi±cu... czyli do¶æ czêsto. Nad ranem jak siê budzê, ale najczê¶ciej jak ¶piê w po³udnie - nie mam pojêcia czemu akurat wtedy. Najczê¶ciej na wznak ale spotka³o mnie to nie raz w innych pozycjach. Nie mam ¿adnych halucynacji, zjaw itd, po prostu wra¿enie, ¿e wiotczeje i ju¿ nie mogê siê ruszyæ chocia¿ próbujê to jest to daremne, bo nie dajê rady. Generalnie pierwszy raz i kilka kolejnych nie wiedzia³am co to jest i ba³am siê okropnie, serce wali³o mi jak m³ot, ale przez tyle lat i tak czêsto to mam, ¿e po prostu siê przyzwyczai³am i ju¿ siê nie bojê, szybko zapominam. Dosz³am do wniosku, ¿e skoro nic nie mogê z tym zrobiæ to muszê to zaakceptowaæ... ale dalej czasem zastanawiam siê czy to nie jest jaka¶ choroba? Czyta³am, ¿e to jeden z objawów narkolepsji ale nie mam i nigdy nie mia³am tego ani innych objawów tej choroby. My¶la³am te¿ o tym , czy na pewno ten stan zawsze da siê przerwaæ - albo wybudziæ albo zasn±æ? Bo czasem trwa on u mnie krótko a czasem d³ugo, bojê siê, ¿e kiedy¶ siê nie obudzê. Straszne by to by³o nawet nie chcê my¶leæ. Czyta³am te¿, ¿e te parali¿e trzeba ró¿nicowaæ z padaczk±. Czy kto¶ by³ z tym u lekarza, czy olewacie sprawê ? Ja olewam, chocia¿ mam czasem napady takiego stresu wewnêtrznego, ¿e to mo¿e jednak byæ jaka¶ choroba czy co¶ a nie taka niegro¼na anomalia.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 334
|
mia³am kiedys parali¿ senny i zwi±zany byl z silnym przezyciem .dziwne to by³o,a zarazem cudowne.
czêsto natomiast do¶wiadczam sceny,¿e spadam w przepa¶æ,ale w ostatniej chwili ratuje siê budz±c siê jednocze¶nie szarpniêciem cia³a.zawsze zastanawia³o mnie co by siê sta³o,gdyby mój odruch bezwarunkowy nie zadzia³a i nie odskoczy³abym a czas. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-10-05 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#46 | |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 11
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 826
|
spadanie w przepa¶æ jest straszne... jak by³am ma³a mia³am to czêsto, teraz raz na jakki¶ czas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 463
|
A ja odk±d pamiêtam, czasem w nocy widzê poruszaj±ce siê zarysy postaci w pokoju
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 395
|
To ja te¿ siê tu zg³aszam.
Ataki mam kilka razy w tygodniu, czasem mam "odsapki" ok. tygodnia i znowu. Ale po kolei. Pierwszy atak zdarzy³ siê (albo to ten który zapamiêta³am, bo pewnie bywa³y wcze¶niej) jak mia³am 10 lat. Nie przyzna³am siê nikomu w domu, bo wydawa³o mi siê, ¿e to mo¿e ¶wiadczyæ jedynie o tym, ¿e jestem jaka¶ psychicznie nienormalna - nie potrafi³abym dok³adnie wtedy opisaæ co siê ze mn± dzieje. Wcze¶niej jednak jak by³am ma³ym dzieckiem bardzo czêsto zdarza³y mi siê noce, w których gdy ju¿ da³am radê wstaæ z ³ó¿ka, sz³am do mamy i mówi³am "mamo, duszê siê". Powodem takiego stwierdzenia pewnie by³o to, ¿e za ka¿dym razem przy atakach nie mogê z³apaæ powietrza i dopiero gdy wszystko siê normuje biorê wdech. 2 lata temu powiedzia³am mamie, ¿e mam takie problemy. By³a mowa, ¿e muszê i¶æ do neurologa, bo to mo¿e niedotlenienie mózgu, mój p³ytki oddech (miewam bezdechy). Mam s³abe kr±¿enie krwi i niskie ci¶nienie, wiêc to obstawia³y¶my. Ale skoñczy³o siê na gadaniu, bo ja do lekarzy chodziæ nie lubiê, a znów ba³am siê, ¿e tym razem jak opowiem dok³adnie lekarzowi co siê dzieje, to skieruje mnie do psychiatry. Tak wiêc 2 lata minê³y a ataki nie. Na dzieñ dzisiejszy miewam je jak pisa³am kilka razy w tygodniu - nie jest to regularna liczba. Zdarzaj± siê noce, kiedy miewam kilka ataków, czasem wrêcz jeden po drugim. Pozycja spania nie jest z tym uzale¿niona bo ³apie mnie to w ka¿dej. Sam atak przebiega podczas ju¿ mojego spania. "budzi" mnie mrowienie wrêcz mózgu, szum, ¶wist w g³owie. To mrowienie im mocniejsze tym mniejsze szanse na uwolnienie siê od tego. Nie mam si³y siê ruszyæ, a mam pe³n± ¶wiadomo¶æ. Ogarnia mnie lêk, strach i szarpiê siê w swoim ciele, ¿eby siê poruszyæ, ale nie dajê rady. To najgorsze uczucie to staranie poruszenia siê (wiêc wiem, co czuj± ludzie sparali¿owani na skutek choroby czy wypadku), czasem gdy nie mogê siê z tego wyrwaæ mam omamy. Raz by³o, ¿e "co¶" wci±ga mi g³owê do ¶ciany - to akurat przytrafi³o siê w dzieñ, mia³am o dziwo otwarte oczy, widzia³am mamê chcia³am j± wo³aæ ale nie mia³am si³y. Kiedy indziej s³ysza³am zbli¿aj±ce siê kroki zmar³ej cioci i jej wo³anie "chod¼ ze mn±." W koñcu jestem w stanie siê poruszyæ i zawsze towarzyszy temu g³êboki wdech. K³adê siê z powrotem i niekiedy atak powtarza siê od razu. Bardzo siê tego bojê. Podejrzewam, ¿e przez to jestem ci±gle zmêczona, lubiê spaæ w dzieñ. Ostatnio zdarza mi siê, ¿e ogromna ochota na spanie nachodzi mnie podczas np pisania notatek czy robienia czego¶. Siedzê i nagle chce mi siê spaæ, ale tak, ¿e oczy siê prawie zamykaj± i ostro¶æ wzroku siê pogarsza. Ale dobrze wiedzieæ, ¿e nie jestem jedyna z tym problemem.
![]() |
#50 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 323
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 251
|
Cytat:
Sama katapleksja objawia siê niemo¿no¶ci± ustania na nogach, opadniêciem ¿uchwy i ca³kowitym rozlu¼nieniem miê¶ni. Chorzy w chwili ataku, mimo i¿ zachowuj± przytomno¶æ, nie s± w stanie siê poruszaæ, ani mówiæ." Ja tak nie mam. Mam parali¿ senny - w nocy, tzn przy wybudzaniu siê lub jak ¶piê w dzieñ (bardzo czêsto wtedy) te¿ przy wybudzaniu. Nie tracê nagle czucia w ciele i rozlu¼nienia miê¶ni podczas gdy jestem ca³kowicie wybudzona w dzieñ,jak co¶ robiê, uczê siê idê do miasta itd. A tak rozumiem katapleksjê. Mam to po prostu na pograniczu snu i jawy jeszcze przed wybudzeniem. Do tej pory nie zdarza³y mi siê inne problemy/objawy jak przy narkolepsji. Czy to , ¿e mam taki parali¿ senny przy wybudzaniu nie mo¿e byæ po prostu objawem izolowanym, bez choroby? (tak jak mówiê - czêstotliwo¶æ ró¿na, czasem kilka razy w tygodniu a czasem kilka w miesi±cu) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 202
|
A ja s³yszê jak moje dzieciê pop³akuje, marudzi, choæ nie ma go w domu (np. podczas spacerów z babci±), babcia ma to samo, nie ma wnuka w domu,a s³yszy jak pop³akuje
![]() Ja kiedy¶ ¶ni³am, ¿e mam na brzuchu po³o¿on± rêkawiczkê, dotyka³am j±, liczy³am palce i chcialam j± wyrzuciæ, co¶ mnie uderzy³o w twarz, okaza³o siê, ¿e to moja ¶cierpniêta d³oñ, w któej straci³am czucie ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 542
|
Dopiero ten watek u¶wiadomi³ mi co siê ze mn± dzia³o, kiedy by³am ma³a - mia³am halucynacje.
![]() Czêsto przy zasypianiu s³ysza³am g³os mamy mojej kole¿anki, który krzycza³ coraz g³o¶niej i g³o¶niej. Ba³am siê. Nie wiem dlaczego akurat jej g³os s³ysza³am. Dok³adnie pamiêtam te¿ sytuacjê, kiedy mia³am z 5 lat, ogl±da³am wieczorynkê. By³a tam jaka¶ czarownica. Tato poszed³ ze mn± po³o¿yæ mnie spaæ i chyba sam przysn±³. ¦ni³a mi siê ta czarownica, by³a straszna, g³o¶no siê ¶mia³a. Zaczê³am p³akaæ, otworzy³am oczy, widzia³am tatê obok, mamê, która przybieg³a do pokoju i zapali³a ¶wiat³o .. no i t± czarownicê. Sta³a obok mamy i nadal siê ¶mia³a. Brr, to by³o przera¿aj±ce. ![]() Teraz zdarza mi siê tylko przy zasypianiu "spadaæ", przez co siê wybudzam. Nie wiem czy to te¿ mo¿na zaliczyæ do takich halucynacji. ![]() Wczoraj przeczyta³am ten watek siostrze i opowiedzia³a mi, ¿e kiedy¶, jak te¿ by³a ma³a, wybudzi³a siê ze snu i spojrza³a na wisz±cy na szafce plakat. By³a na nim Shakira czy jaka¶ inna piosenkarka - tañczy³a. Tañczy³a na plakacie. Siostra wystraszy³a siê, zamknê³a rêkami oczy i jako¶ usnê³a. Z kolei jej kole¿anka podczas snu poczu³a, ¿e ktos wchodzi na jej ³ó¿ko, my¶la³a, ¿e to pies. Po chwili kto¶ klasn±³ jej przed sam± twarz± ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 834
|
czytaj±c o tym pora¿eniu sennym pomy¶la³am, ¿e mo¿e to bierze siê z za¿ywania (czêstego) leków przed snem, aspiryny, jakich¶ leków usypiaj±cych itd.. bo to dotyczy neuronów, wiêc tak jako¶ mi siê skojarzy³o
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 534
|
Czyta³am ten w±tek wczoraj przed snem i ostro siê wystraszy³am. Mi siê jeszcze nie zdarzy³o i mam nadziejê, ¿e siê nie zdarzy. Chocia¿... Kiedy¶ mia³am tak± sytuacjê, ¿e by³am zaspana, wsta³am po szklankê wody, gra³ tv, brat zapomnia³ wy³±czyæ jak szed³ spaæ. Zostawi³ na tvn-ie, kana³ na 5. Jestem pewna, ¿e to by³ ten kana³. Nagle us³ysza³am jaki¶ szyderczy ¶miech i ciszê w tv, program przeskoczy³ na 6.. By³am w takim szoku, ¿e obudzi³am brata i pyta³am z 10 razy czy on siê nie ¶mia³. Jednak nie, bo spa³, a poza tym to by³o blisko mnie. To by³o straszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
kobieta za lad±
Wiadomo¶ci: 11 697
|
kilkakrotnie spada³am w dó³ przy przysypianiu
![]() raz tu¿ po obudzeniu na moja twarz z góry zje¿dza³ paj±k a ostatnio...spa³am w m³odej pokoju gdzie jest taka zabudowa w kszta³cie pólek,no i wydawa³o mi sie ze skacze z niej na mnie mój kot,nawet unik zrobi³am...tak¿e ten tego nie jeste¶cie same....
![]() |
#57 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 20 500
|
jezu, dziewuchy, przecie to zupe³nie normalne, mózg mam p³ata figle w ciemno¶ci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
kobieta za lad±
Wiadomo¶ci: 11 697
|
u mnie to by³ dzieñ
![]() ![]()
![]() |
#59 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 538
|
Cytat:
![]() Typowy parali¿ senny mia³am bodaj¿e raz, mia³am wtedy wra¿enie, ¿e co¶ lodowatego siedzi mi na klatce piersiowej i nigdy ju¿ nie wci±gnê powietrza. Ale i tak nic nie przebije "wizji" jakie miewa³am jako dziecko, przy wysokiej gor±czce gdy chorowa³am... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 479
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.