![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: zniszczyli mi kurtkę w pralni, co teraz??
Cytat:
dziś się tam jednak nie udam, no niestety zasypało mnie, a na przekladkę opon nie było szans się umówić wcześniej jak na sobotę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2012-10-29 o 18:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do zwrotu gotówki to pamiętaj że obowiązuje Cie przybliżona pełna wartość przedmiotu, którą pomaga ustalić rzeczoznawca... odszkodowanie wynosi: pełna wartość przedmiotu pomniejszona o ewentualny stopień jego zużycia. asem w prawie nie jestem. piszę na podstawie strzępków które mi zostały po pewnej niemiłej sprawie ![]() mam nadzieję że Ci się uda ![]()
Edytowane przez wewelinka Czas edycji: 2012-10-29 o 21:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
wiecie, ale jak ja korzystam z usług tej pralni, to zawsze oglądają rzeczy bardzo dokładnie i spisują ewentualne wady, żeby nie było na nich. guzik mi od sukienki zgubili to się sami przyznali i się pytali czy chcę za to pieniądze. z tego wniosek, że w tym punkcie, musi być słaba obsługa :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wg mnie nadzieja w tym co pisze szprotka że nie będą dyskutować i się przyznają do błędu
Edytowane przez wewelinka Czas edycji: 2012-10-29 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
z tego co pamiętam to zawsze oglądają, sprawdzają metki i typy zabrudzeń. jak się oddaje rzeczy skórzane spisują wady, przetarcia, co ewentualnie trzeba zrobić, i to robią zawsze, bez wyjątku. przy normalnych ciuchach (żakiety, garsonki, płaszcze), tylko jak czegoś brakuje, albo zabrudzenie może być problematyczne (może nie zejść).
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem że ponowne pranie nic nie pomoże... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Dziwna ta pralnia
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Hm ale przyjmowała tą kurtkę i prawdopodobnie prała własnie kierowniczka....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
I co wywalczyłaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Z tą inflacją rozwaliłaś mi system i przemyślenia. Sorry, ale to są rozmyślania na poziomie ekonomii gimnazjalisty (choć on pewnie nie zna pojęcia inflacji).
Jestem ciekawa jak wygląda ta kurtka w chwili obecnej? Oczywiście też bym się wkurzyła, że zniszczyli mi kurtki, ale realną kwotą, jaką możesz pewnie maksymalnie uzyskać to 50-100 zł plus koszt usługi. Ale po jakich bólach? Nie wiem, ale wiem, że ja bym walczyła (nie w imię inflacji i rosnących kosztów życia, ale w imię zniszczenia kurtki i moich praw). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
do rzecznika nie miałam czasu na razie iść, niestety tylko w poniedzialki jest dlużej czynny, więc na to muszę poczekać.
Byłam w pralni, co do klamry to kobieta nie naprawiła, powiedziała że była w takim punkcie obok oraz u złotnika (!) i nie da się tego naprawić. Na to ja jej mówię by zaniosła do kaletnika, to jej się przypomniało nagle, że była. To ja pytam gdzie - ulicy mi nie chciała podać. Więc mówię, że blisko (dosłownie 500m) od tego centrum handlowego (w którym jest ta pralnia) jest, na co ona, że nie zna tego miasta... kwestia chęci... ona mi mówi, że pracuje po 12 godzin i ma też swoje życie... jakbym ja nie pracowała i zycia nie miała... litości... nie widzę powodu dla którego mam marnować swój czas... Mówię jej, by się skontaktowała z producentem, może jest możliwość sprowadzenia takiej klamry. (Ja wiem że to nierealne, ale chciałam sobie potwierdzić jej brak jakichkolwiek chęci) mówię, by zadzwoniła do Zary, ona, że nie wie gdzie jest najbliższa. No to jej wytłumaczyłam że jest ona na drodze którą jeździ do pracy... i mówię, ze nie każę jej jeździć, tylko zadzwonić... ale ona tego nie zrobi, bo nie. Kwestia zniszczenia materiału - rozmowa ze ścianą, ja swoje, ona swoje. Pytam o OC, a ona twierdzi, że nie wie czy jest ubezpieczona ta pralnia. Będe musiała zadzwonić do Warszawy. Reklamacja - no najlepiej bym napisała tu, teraz, natychmiast, bez zaglądania do ustawy.... zdaniem tej pani jest to zbędne... no bez komentarza po prostu I cały czas to samo - przecież to nie jej wina... I proponowala mi kupon na te 45 zł co wydałam na następne pranie... no to jej odpowiedziałam, że jest niepoważna sądząc, że ja tu wrócę, i za usługę oczekuję zwrotu pieniędzy... Czyli suma summarum - jestem w czarnej d***e... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Zadzwoń do centrali tej sieci i opowiedz sytuację. Może tam będzie ktoś kompetentny, kto rozwiąże sprawę, żebys przynajmniej odzyskała kasę za 2 prania.
Ta kurtka miała wewnętrzną metkę z informacjami o sposobie prania?
![]() |
![]() |
#45 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
nikt nie każe CI kupować kurtki za 600zł, są inne za rozsądniejszą cenę.! Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Robiąc pracownicy wyrzuty, bawiąc się w jakieś dochodzenia niczego nie załatwisz. Oczekujesz, że ona będzie naprawiać Twoją kurtkę? Biegać i szukać jakiejś klamry? O jakich chęciach Ty piszesz? Ty jedynie możesz złożyć reklamację o nienależyte wykonanie usługi i żądać zwrotu kosztu tej usługi oraz rekompensaty pieniężnej za powstałe uszkodzenie. Do pralni powinnaś wejść, poprosić o swoje pranie, odebrać, oglądnąć, ocenić straty, porozmawiać z kimś kompetentnym, poprosić o kontakt z kimś kto ma większą władzę i wiedzę od tej pani i już. Krótko, rzeczowo, konkretnie. Ja nie wiem co w tym trudnego.. I nie wiem też po co tak tę sytuację naładowywać emocjami. Stało się i sie nie odstanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
przecież za 2 pranie nie płaciłam, coś Ty, w życiu! ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
a tu kwitu nie wypisali... to raczej jest na ich niekorzyść... ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
odebrać nie mogę, ponieważ nie będę mogła następnie przyjść z reklamacją. Odbieram = akceptuję wykonanie usługi. Straty - zrobiłam zdjęcia. Z kimś kto jest nad tą panią się kontaktowałam - poradzili reklamację. Tylko, że ja w tym celu muszę iść najpierw do rzecznika - widocznie nie mam na to czasu na codzień i na razie mogłam jedynie pójść i obejrzeć wynik ponownego prania. Ktoś zniszczył moją własność - może Tobie by to było wszystko jedno, mnie nie jest. Nie jestem osobą, która jak się coś stanie, położy uszy po sobie. Walczę o swoje racje, mam do tego prawo. Mam prawo reagować emocjonalnie - jestem żywą istotą. Może Ty tak nie masz, ale nie możesz na wszystkich patrzeć przez pryzmat wlasnej osoby - nie wszyscy są tacy sami... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
No chyba na Twoją? Przecież to Ty powinnaś żądać takiego kwitu...
Ps. mnie to zadziwia, że uzgodniłaś 2 pranie, skoro kurtka straciła "charakterystyczny dla wełny meszek i wygląda miejscami jak płótno".. Skoro tak jest to się nie naprawi praniem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie na moją. Ja oddałam pełnowartościową kurtkę. Kwit jest w celu wypisania ewentualnych wad istniejących w chwili oddania odzieży do czyszczenia, aby klient później nie powiedział, że np zepsuli zamek, który był już wcześniej zepsuty. Kobieta się w ten sposób nie zabezpieczyła. Widocznie uznała, że przyjmuje pełnowartościowy przedmiot i ja ewentualnie nie będę miała się później do czego przyczepić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
.
|
dziewczyny, jak ktos zniszczy/zgubi wam rzecz to nie wazne, ile jest teraz wart taki przedmiot. oddaje sie kase z ceny zakupy. nie wazne, ze cos sie moglo zuzyc, w chwili zakupu kosztowalo tyle a tyle. inflacja tez nie jest wazna.
![]() |
#51 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem pewna, że Prada lub Gucci mają podobny model do tego z Esprit. Może nawet zgodziliby się uszyć Ci identyczną kurtkę do tej, którą miałaś. Oczywiście pralnia pokryje wszystkie koszty. Cytat:
![]() Autorko, przykro mi to pisać, ale piszesz kompletne banialuki. Nic nie zrobiłaś w tej sprawie. Wystarczyło napisać pismo z reklamacją. Nie musisz iść z tym do prawnika, wystarczyło opisać szkody, które powstały i realnie opisać sytuację. I jeszcze coś - z normalnego, częstego użytkowania, przetarcia na wełnie są jak najbardziej możliwe. Inaczej ludzie odziedziczaliby wełniane skarpety po pradziadkach... Edit: nic nie zrobiłaś, a tylko przeliczasz kasę. I żeby nie było, uważam, że należy Ci się zwrot kasy, ale na pewno nie w Twoim przeliczniku, bo to rozbój w biały dzień jak za używańca (pięcioletniego!).
Edytowane przez dzustam Czas edycji: 2012-10-31 o 20:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to drugie rozumiem że odnosisz do pracownicy pralni która to zaproponowala, bo chyba nie do mnie?? to trzecie - jak najbardzije masz rację. Jednak normalnym zużyciem nie jest zniszczenie w ciągu pół godziny prania. Nie przypominam sobie, bym oczekiwała 600 zł. Skomentowałam, że takie są teraz ceny. Nie przypominam sobie jednak, bym żądała takiej kwoty, a więc proszę nie wkładać w moje usta słów, których nie powiedziałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko wątku: nie napisałaś, że chcesz 6 stów, tylko, że teraz tyle taki płaszcz kosztuje 6 stów i dlaczego sama masz ponosić te koszta.. co chyba równe jest oczekiwaniu, że chcesz tę kasę uzyskać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Czy to nie jest normalna, że po którymś z kolei praniu kurtka się w końcu zniszczy? Zara może i ma lepsze materiały niż H&M, ale na pewno nie najlepsze jakie istnieją, więc zarowe ubrania też się niszczą.
no i nie wyobrażam sobie, żeby oddali Ci tyle kasy, ile teraz kosztują takie kurtki. no bo co, pokażesz im w Zarze, że teraz podobna(przecież nie jest identyczna) kurtka kosztuje dwa razy więcej i oni z radością wypłacą Ci tyle pieniędzy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kobietko poniosłaś stratę w poniedziałek. Dziś jest środa a Ty nie mogłaś napisać reklamacji twierdząc że pani każe Ci ją teraz od razu napisać? no proszę Cie. Weź głęboki oddech, bo inaczej nie potraktują Cie poważnie jak będziesz w taki sposób podchodziła do sprawy. Tyle dziewczyn Ci radziło na forum. W internecie podobnych spraw są tysiące-fora prawne polecam. Odrobina chęci i odpowiedniego podejścia... ale tylko i wyłącznie z Twojej strony
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
masz mega szczescie, że kurta z zary wytrzymała ci 5 lat i padla dopiero po kolejnym praniu. to jest akurat mozliwe, ze po prostu material byl juz przetarty i stary i tego prania nie wytrzymał. oczywiście nie powinnaś w żadnym wypadku płacić za pranie i powinnaś dostać jakąś rekompensatę, ale 300 złotych czy też 600 bo tyle teraz takie kurtki kosztują? to jest dosyć zabawne, serio. tak już jest, że rzeczy się zużywają i raczej nie miałaś planu chodzić w tej jednej kurtce aż do śmierci.
btw na miejscu ekspedientki chyba bym padła ze śmiechu gdyby mi klientka kazała dzwonić do zary i pytać o jakąś klamrę. i co niby ludzie odwieszający ubrania na wieszaki w zarze miliby z tym zrobić? przecież ta kurta nawet nie jest już objęta gwarancją. Edytowane przez pannamonroe Czas edycji: 2012-10-31 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:09 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- Cytat:
![]() I co wyście się wszystkie uwzięły tak, że ja chcę 600??? Gdzie ja to napisałam? Trzeba odróżniać żądanie czegoś od irytacji, że taką kwotę niespodziewanie muszę wydać nie ze swojej winy... Przeczytacie piąte przez dziesiąte i wyciągacie błędne wnioski, bo jedna z jakiegoś powodu uznała, że żądam 600, to teraz wszystkie, na hurra... A czy miałam szczęście że mi wytrzymała tyle lat- nie wiem, nie obchodzi mnie to. Obchodzi mnie stan mojej własności przed usługą i po niej. Edytowane przez ana999ana Czas edycji: 2012-10-31 o 23:17 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
trzymam kciuki za powodzenie sprawy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() odezwę się w poniedziałek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:16.