stół dla obsługi - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-04, 21:21   #31
tatami
Rozeznanie

Dot.: stół dla obsługi

To ja też się wypowiem na temat stołu dla obsługi Nasza obsługa, nazwijmy ją techniczna, miała okrojone menu. Nie pełne, ale też nie tak, żeby chodzić głodni. Po prostu jeśli były 3 sałatki, oni dostali np. 2 itd. Na stole ciągle coś stało. I loneliness (chyba Ty o tym pisałaś, jeśli nie to wybacz :P) nie wiem skąd ta cena 30 zł za talerzyk dla obsługi. My w zeszłym roku płaciliśmy 120 zł za osobę "techniczną", 190 za gościa. Obsługi mieliśmy 8 osób - co daje kwotę 960 zł. Czyli tyle, ile wynosiły wówczas moje 2 pensje (nie miałam pracy na cały etat). Dla mnie to było dużo.
Natomiast jako GOSPODARZ przyjęcia nie wyobrażam sobie, jak ktokolwiek mógłby na mojej imprezie być głodny. Dlatego myślę, że wykupienie jedzenia dla obsługi świadczy po prostu o kulturze i klasie Młodych. Natomiast nie widzę konieczności zaserwowania im pełnego menu - po pierwsze, są moimi pracownikami w danym momencie, po drugie, nie mają tyle czasu na siedzenie przy stolikach, co goście.
Ktoś tu pisał, że zwykłym pracownikom nie opłaca się jedzenia. Jeśli pracuje się powyżej 10 godzin, pracodawca ma obowiązek zapewnić ciepły posiłek. A obsługa wesela pracuje dłużej, więc dla mnie naturalne jest ich nakarmienie

Ale wybacz, jak na nasze polskie warunki zarobki członków zespołu są horrendalne. Więc nawet, gdyby sami mieli wykupić sobie obiad i kolację, to moim zdaniem nic by się im nie stało. Pozostałby jedynie niesmak względem gospodarzy imprezy.
A co do tego, co napisałaś, że wolisz kilkadziesiąt godzin normalnej pracy niż te kilkanaście w weekend, bo masz wyrwane z życia święta czy weekendy, to sorry, ale różnica między pracą na etat a pracą w zespole jest znaczna. W pierwszym przypadku pracodawca najczęściej każe przyjść do pracy w sobotę, niedzielę, sylwestra itp. Możesz się na to zgodzić lub nie, ale polecenie pochodzi z góry. Natomiast zespół sam decyduje, czy pracuje w święta czy sylwestra. Nikt go do tego nie zmusza. Taka jest różnica. Że już nie wspomnę o stawkach

Lody miętowe

tatami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 00:51   #32
Kate Noir
Zakorzenienie

Byłam na weselu, gdzie grał fajny zespół, naprawdę nie można było do niczego się przyczepić, tylko że..... cały czas jedli! Jak pojawiał się posiłek to oni od razu schodzili :/ Jedzenia było bardzo dużo - chyba 5 ciepłych dań + desery. Jakoś nie wyobrażam sobie takiej sytuacji na moim weselu. Wiele osób narzekało, że zespół robił sobie zbyt długie przerwy. Rozumiem, że w ciągu tych kilku godzin zrobili by sobie 3 przerwy na jedzenie + złapanie tchu albo zmieniali by się i jedli na zmianę a nie przerywali całą imprezę.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 09:11   #33
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,jak u Was było albo będzie ze stołem dla obsługi,chodzi mi o zespół ,foto,kam.Dajecie im pełne menu czy okrojone?2 tyg.temu byłam na weselu i siedzieliśmy blisko stołu dla obsługi,u nas było wszystko na stołach ,oni dostali tylko dania gorące i zimne napoje.Oni nie dostali owoców ani ciasta,nawet tortu kelnerka im nie dała,nie mieli też zimnej płyty.Jako że blisko siedzieliśmy jakoś głupio było patrzeć na ich pusty stolik
U nas to sala sama narzuciła, że menu dla obsługi jest takie samo jak dla gości. Dla mnie ten talerzy od głowy, to był po prostu koszt obsługi i tyle. Fakt, że przy 5-6 osobowych zespołach robi się z tego większy wydatek. Ale moim zdaniem biorąc duży zespół należy się liczyć z tym, że nie zapłaci się np. 4 tys, tylko 5 wliczając jedzenie. Więc albo mnie na taki koszt stać, albo biorę zespół 3 osobowy, albo 1 DJa.

Ktoś na wizażu pisał, że widział jak zespół zamówił sobie do wypasionej restaruacji na weselu PIZZĘ, bo młodzi nie zapewnili jedzenia. To musiał być obciach

Jeśli obsługa wydająca posiłki będzie chciała oszukać to i tak oszuka, nie ważne czy zapłacicie za jedzenie dla foto i zespołu 100% czy 80%. Trzeba się wcześnie orientować z kim podpisujemy umowę.

Ktoś tu pisał, że zespół od razu schodził jak był ciepły posiłek. Jest to raczej logiczne, bo goście idą wtedy jeść, nie tańczyć. Natomiast założę się, że zespół dostawał swoje ciepłe porcje jako ostatni. Więc nie ma się co dziwić, że jeszcze jedli jak goście już dawno skończyli i się nudzili... To jest chyba coś co warto dogadać z menedżerem sali - żeby 1 kelner poszedł od razu do zespołu, a inni równolegle do gości, a nie na szarym końcu. Chociaż lenie gawędziarze też się znajdą, ale tu znowu - trzeba się wcześniej orientować z kim podpisujemy umowę.

Nasi usługodawcy pracowali: foto - 14 godzin. DJ (licząc ile musiał dojechać i rozstawiać sprzęt) ponad 16 godzin. Nie wyobrażam sobie, żeby mieli dobrze wykonywać swoją pracę chodząc głodni.

Alkoholowi dla obsługi mówię stanowcze NIE. Napiliśmy się z nimi kiedy zbierali się do domu. Chyba dostali wódkę na drogę, chociaż nie pamiętam już

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 15:17   #34
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość

Ktoś tu pisał, że zespół od razu schodził jak był ciepły posiłek. Jest to raczej logiczne, bo goście idą wtedy jeść, nie tańczyć. Natomiast założę się, że zespół dostawał swoje ciepłe porcje jako ostatni. Więc nie ma się co dziwić, że jeszcze jedli jak goście już dawno skończyli i się nudzili... To jest chyba coś co warto dogadać z menedżerem sali - żeby 1 kelner poszedł od razu do zespołu, a inni równolegle do gości, a nie na szarym końcu. Chociaż lenie gawędziarze też się znajdą, ale tu znowu - trzeba się wcześniej orientować z kim podpisujemy umowę.

Nasi usługodawcy pracowali: foto - 14 godzin. DJ (licząc ile musiał dojechać i rozstawiać sprzęt) ponad 16 godzin. Nie wyobrażam sobie, żeby mieli dobrze wykonywać swoją pracę chodząc głodni.
Tylko, że goście nie mieli wcale ochoty schodzić z parkietu i również nie chcieli jeść w ciszy.... myślę, że tutaj przydałby się jakiś kompromis. Ja będę miała dj i max 2 fotografów, więc problemu nie powinno być.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 15:33   #35
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Tylko, że goście nie mieli wcale ochoty schodzić z parkietu i również nie chcieli jeść w ciszy.... myślę, że tutaj przydałby się jakiś kompromis. Ja będę miała dj i max 2 fotografów, więc problemu nie powinno być.
Kolejny powód, dla którego nie chciałam zespołu. Przy zespole trzeba się liczyć, że do kotleta nie grają. No chyba że załatwi się zespół, który ma na wyposażeniu jakiś odtwarzacz i coś tam puści.

Też mielismy DJa i muzyka leciała cały czas, do kotleta ciszej Bardzo zależało nam na tym, że nie było słychać wyłącznie brzędkania sztućców.

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 15:43   #36
laska4
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Kolejny powód, dla którego nie chciałam zespołu. Przy zespole trzeba się liczyć, że do kotleta nie grają. No chyba że załatwi się zespół, który ma na wyposażeniu jakiś odtwarzacz i coś tam puści.

Też mielismy DJa i muzyka leciała cały czas, do kotleta ciszej Bardzo zależało nam na tym, że nie było słychać wyłącznie brzędkania sztućców.
Mój zespół ma coś na wyposażeniu i będą puszczać coś z płyt w czasie posiłków
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 18:39   #37
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Mój zespół ma coś na wyposażeniu i będą puszczać coś z płyt w czasie posiłków

u mnie też tak robili i nie było problemów

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-23, 16:28   #38
julag1
Przyczajenie

My daliśmy z mężem u nas pełne menu

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości