|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
![]() Z drugiej strony mam w sumie dużo jedzenia w szafkach, gdyby nadszedł kryzys to myślę, że z 3 tygodnie mogłabym przeżyć pożerając zapasy kaszy, ryżu i innych takich rzeczy z szafek. Wiem, że można żyć bez wielu rzeczy, które kupuję. Muszę tylko rozeznać, czy aby na pewno chcę zaoszczędzić na wielu rzeczach. Tak jak Madana mówi, zacznę prowadzić kajecik przychodów i wydatków
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kurczę, bo parówki to jest wygodne, jak człowiek jak w amoku zbiera się rano do pracy - ciepnie te parówki do garnka, grzeją się powolutku, można w tym czasie się ubrać, umalować, dopić kawę i gra muzyka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja lubię parówki i też się tego wstydzę. Nie tak jak mej słabości do coli (wyobraźcie sobie, chude mięso, brązowy ryż, sałatka z zielonych warzyw i COLA? O.o), ale też się wstydzę. ![]()
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() pardon za OT ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
mąż stworzył arkusz w Excelu i jest zapisany na pulpicie
![]() w ten sposób od miesiąca nadzorujemy wydatki na jedzenie, rachunki za dom itp. Może to coś zmieni ![]()
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zupy. Wiem, że to dziwne, ale cóż. Są genialnie. Robię gęstą na samych warzywach, jakieś pomidory, soczewica, papryka, włoszczyzna, gęste, ostre pyszne, pomidorowa się świetnie sprawca. Węgle są dobre na śniadanie, zupa rozgrzewa i najlepsze - wyciągam garnek, podgrzewam, idę pod prysznic, wracam i nalewam sobie talerz zupy. ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
Ale kurde, teraz bym sobie buty kupiła do biegania i już nie ma za co. ![]()
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tv prawie w ogóle nie oglądam, programy oglądam w necie, bo nie ma tych koszmarnych, dłuuugich reklam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
My też mamy w szafce sporo ryżu itp, ale dzięki temu nie trzeba ciągle latać po to, a ja praktycznie ciągle to jem
![]() No, ale wiadomo, jak trzeba to umiemy zacisnąć pasa, ale ja osobiście wolę zaoszczędzić np na chemii czy na ciuchach, bo tu nie mam takich potrzeb, wystarczy mi często coś z lumpeksu, nie mam wielkich wymagań. |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Na 2 osób wychodzi nam około 500-600 zł. Zakupy robimy w biedronce, a do większych sklepów jeździmy tylko po wodę mineralną i jak coś wypatrzymy w gazetce. Mamy sporo słoików od rodziców tż. Gdy do nich jeździmy to przywozimy też sporo mrożonek, sałatek, ciast itp. (jego mama jest kucharką
![]() ![]() Dużo wydajemy na wodę mineralną, bo ja piję co najmniej jedną butelkę dziennie. Sporo słodyczy też kupujemy ![]() ![]() Oczywiście na zakupy jeździmy z listą zakupów. Co piątek siadam i robię listę obiadów na następny tydzień. Często też robię taką listę tylko dla siebie odnośnie śniadania i kolacji, bo niestety nie mogę jeść chleba, makaronów itp. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech Cię świat ozłoci, dobra kobieto, zasobnie a obficie. ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Hahahaha, no tak, podpis. Zapewne rozumiesz też mój dylemat, że stopa supinująca, a ja bez pieniędzy, buty zniszczone i co? Fitness w domu zamiast biegania teraz. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
100zł. na mnie i czasem gdy z tŻ cos jem u mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
- nie ma za co
![]() ![]() Teraz jest też nowa seria tego programu: http://tvnplayer.pl/programy-online/...e-odcinki,991/ |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nawet na diecie nie rezygnowalam z serów (uwielbiam i pożeram spore ilosci żoltego, mozzarelle, brie i camembert) i nie przeszkadzalo mi to w chudnieciu. My wydajemy miesiecznie 700-800 zl na zakupy w marketach (wiem bo licze) na nas 2 i 2 koty. w tej kwocie poza jedzeniem jest wszytsko, od papieru toaletowego przez dezodorant po żwirek dla kota. Ale my obecnie dosc mocno oszczedzamy. Sporo tez u nas schodzilo zawsze na alkohol bo oboje uwielbiamy wino w ciagu roku i piwo w sezonie grillowym, ale na slub goscie nam przyniesli sporo butelek i teraz mamy zapasy na jakis czas.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#48 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w ogóle polecam też parówki Sokoliki, 87%mięsa i obnizona zawartosc tłuszczu - a są pyszne. ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
ale i tak 100 zl miesiecznie na same koty minimum trzeba liczyc.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
ja sama na siebie około 600 zł i w sumie mogłoby być mniej gdyby chciało mi się częściej samej gotować
![]()
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
My wydajemy ok 1200-1400 zł msc na dwie dorosłe osoby plus pół roczny maluszek. Niestety ale soczki dla maluszków i mleko modyfikowane jest bardzo drogie a szybko schodzi. Jeżeli chodzi o Nas to kupujemy co weekend w Carefourze rzeczy na śniadania, kolacje, drugie śniadania, przyprawy, ryże, no i rzeczy na obiad ale i tak w tygodniu dokupuję wędlinkę, i dodatki na obiad o których zapomniałam.
#51 |
Konto usunięte
|
u mnie na jedzenie wychodzi ok. 700zł miesięcznie - 2 osoby i 2 koty (koty 100zł).
|
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
My wydajemy około 600-700 zł miesięcznie - ja + TŻ. W tym znajduje się też alkohol (jakieś piwko, od czasu do czasu winko lub wódka do drinków) oraz chemia (ale mam wrażenie, że nam jakoś mało tego ubywa ;-)
Odżywiamy się zdrowo, gotujemy sami, zakupy robimy głównie w Biedronce/Lidlu, czasem Carrefour. Założyliśmy sobie budżet około 150 zł na tydzień na zakupy jedzenie/chemia i tyle starcza nam spokojnie. Wcześniej robiliśmy eksperyment i staraliśmy się wydawać około 100 (max 120 zł/tydzień). Od dwóch miesięcy prowadzimy excela, w którym zapisujemy nasze wydatki, podzieliliśmy na kilka kategorii i zdecydowanie ułatwia to planowanie budżetu. Wcześniej dość często jedliśmy na mieście, teraz ustaliliśmy sobie, że wypady do knajp na jedzenie - raz, dwa w miesiącu. Ale generalnie odkąd przestaliśmy robić zakupy w osiedlowym sklepie i zaczęliśmy patrzeć na ceny, to zauważyłam zdecydowanie wzrost cen - głównie pieczywo, wędliny, jogurty, warzywa.
#53 |
Zakorzenienie
|
Ile to trudno powiedzieć, bo raz, że nikt z nas tego nie liczy (próbowaliśmy kiedyś mniej wiecej zapisywać ile wydajemy na spożywkę, ale jakoś zawsze temat się rozmywał
![]() Ale tak, ogóle zakupy - jogurty (dla mnie i Tżeta), sery (dla mnie i Tżeta), woda mineralna (zgrzewka na tydzień dla mnie) i soki (3-4 tygodniowo dla Tżeta), dużo owoców i warzyw (głównie dla mnie), mąki, cukier, słodycze kupujemy raz w tygodniu w Auchanie i to jest średnio wydatek ok 200-250 zł. Jajka kupujemy od jakichś ludzi ze wsi, 30 jaj starcza nam na ok 2 tygodnie. Często coś piekę ![]() Od czasu do czasu dochodzą suszone owoce, orzechy, które oboje lubimy i krórych sporo schodzi, ale zwykle kupujemy większe opakowania, więc to pewnie jakoś tam się rozkłada. Czasem robimy napad na Almę, lubię ich słodycze, czasem kupuję coś w Lidlu, no i Piotrze i Pawle, bo mam na osiedlu. Nie robię zakupów w Biedronce, nie znoszę tego sklepu, jedyne co tam kupuję (a właściwie kupują mi sąsiedzi ![]() Do tego dochodzi wino plus minus 100-200 miesięcznie, w zależności od chwilowych upodobań. Podsumowując myślę, że mieścimy się w ok. półtora do dwóch miesięcznie, co jak na to, że naprawdę staram się byśmy jedli rzeczy zdrowe i dobrej jakości jest do przeżycia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
około 1000zl na dwie osoby + jeden mały pies
ale wliczam w to już rzeczy typu mydło/szampon/higieniczno - czyszczące codzienne zakupy najczęściej robię w Lidlu a takie zapasowe w Tesco myślę, że najwięcej idzie na mięso/ryby oraz warzywa/owoce potem są rzeczy nabiałowe, codziennie do pracy bierzemy sobie jakieś serki na pieczywo nie idzie zbyt wiele i sporo na moje fanaberie herbaciane ![]() no i jeszcze karma dla psa mokra i sucha, mały to za dużo nie wcina no ale dobra karma też swoje kosztuje
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2012-11-07 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj rzeczywiście ceny szaleją.2 zł do dwoch złotych i się nagle 100 zł robi.. Porażka. Ja jak wyjdę to wydam 40 zł na dwa dni i zaglądam do rachunku na co to poszło :O Ja to jem dosyć niestandardowo,bo raczej gotowe dania, nie robię sama sałatek, lubię jogurty,ser, polędwicę z warzywami,turka,dżemora ... a obiady .. hmm często jem makaron ![]() ![]() A do tego nie mam czasu na zbytnie gotowania.. Kupuję do tego soki,albo wodę. ![]()
<3 Edytowane przez Clemence Czas edycji: 2012-11-07 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie te studenckie czasy, gdzie wydawałam w porywach 4 dyszki na tydzień (poza alkoholem :P)? ![]()
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
...no tak jeszcze kot, które je tylko Kitekat, nic innego
![]() ale zwirek w Lidlu to ok 10 zl tylko ![]() parówki też lubię i się nie wstydzę ![]() nie wiedziałam, że Sokołowskie są ok, ale kupuję tam często, bo Sokołów mamy pod domem ![]() ---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Na większe zakupy wybieram sie z TZ-tem po jego wyplacie. W Asdzie wydajemy max 50 funtów.
Mięso kupujemy na markecie to bedzie kolejne 15 funtów, czasami 20 funtów i mięsa starcza na prawie trzy tygodnie. Sporadyczne zakupy, jak produkty do sprzatania, prania , alkohol, słodycze itd, staramy sie planować i szukać możliwie tanich ofert. Na mieście jadamy tylko przy jakiejś okazji i to wydatek zwykle z rzędu 30 funtów. Oszczędzamy, ale bez przesady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Ja czasami też jak podliczę to jestem przerażona
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.