Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7 - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-21, 10:08   #31
201604200942
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7

moim zdaniem dzielenie się opłatkiem dla osób niewierzących to jest także symbol, a także okazja, by się pogodzić i życzyć sobie, tak od serca, wszystkiego najlepszego.
Dlatego uważam, że opłatek jako symbol religijny, powoli odchodzi, a staje się symbolem "świeckim", zwłaszcza, że teraz można je dostać w sklepie.
Więc chyba nie ma sensu zabraniac ateiście dzielenia się oplatkiem?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 10:08   #32
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
ja zamawiałam prezent w środę ( 12.12.) i jeszcze nie ma paczki
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3823600 8]a ja w zeszły piątek i nawet nie raczyli wysłać. jestem wściekła, bo później zamawiałam z innego sklepu i normalnie zdążyło dojść :/[/QUOTE]
A ja się głupio zgapiłam i dopiero we wtorek zrobiłam zakupy w sklepie internetowym, przy czym babka z tego sklepu mi powiedziała, że jeśli nawet pieniądze zaksięgują już w środę, to dopiero w piątek przesyłki wyjdą i będą raczej po Świętach (a to chodziło o staniki, które moja mama ma pomierzyć właśnie jak się zobaczymy w Święta, bo potem będziemy się widzieć dopiero za 2 tygodnie). I co za miła niespodzianka - staniki dzisiaj są już u mnie. Całe 11 sztuk .
Stary 2012-12-21, 10:14   #33
WhiteCherry
Zakorzenienie

jeszcze co do dyskusji motoryzacyjnej, przed chwilą natrafiłam na ten filmik

Stary 2012-12-21, 10:15   #34
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Więc chyba nie ma sensu zabraniac ateiście dzielenia się oplatkiem?
Nie ma, tak samo jak nie ma sensu takie ogólne rozliczanie. Każdy ma to swoje, już nazwijmy to tak katolicko, sumienie i fajnie jakby się każdy trzymał swojego podwórka. Mnie tam osobiście zwisa ile razy na rok zadeklarowany katolik łazi do kościoła i czy na pewno zachowuje wstrzemięźliwość seksualną przed ślubem, tak samo zwisa mi czy jakiś zadeklarowany ateista leci na pasterkę. Jak chce - niech leci, jego sprawa

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 10:16   #35
new_me
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulinka1128 Pokaż wiadomość
To znaczy jak ateista ma rodzine wierzaca to nie moze dzielic sie oplatkiem czy isc na pasterke?
Wiekszosc ateistow robi to by spedzic poprostu czas z bliskimi ale nie jest to dla nich jakies religijne wydarzenie.
Ja tam nie widze w tym nic dziwnego
moc moze ale to juz nie jest po prostu spedzanie czasu z bliskimi, ale typowo katolickie "wydarzenie", i o ile fakt, wigilie i dzielenie oplatkiem moge zrozumiec, to pojscia do kosciola dla spacerku z rodzinka(??) juz nie bardzo

new_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 10:19   #36
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
dziwia mnie ludzie, ktorzy przez prawie caly rok nazywaja siebie ateistami, a gdy przychodza swieta, nagle: wigilia, oplatek, pasterka, ogolnie mowiac super rodzinno-chrzescijanskie swieta; czy ty;lp mnie to dziwi?
Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Dla każdego święta mają inne znaczenie Dla niektórych to przeżycie religijne, dla mnie bardziej kwestia tradycji
Cytat:
To jest dla mnie tylko miły gest, jakoś nie widziałam sensu w deklaracji - to wy się dzielcie, a ja postoje z boku, bo jestem ę ą ateistką.
Ano. Mnie bardziej by dziwiło, gdyby jakaś osoba powiedziała, że nie ma zamiaru zjeść wigilii z rodziną, bo jest ateistą. Choć pewnie niektórzy ateiści z takiego powodu świąt chrześcijańskich z żadnej formie nie obchodzą.
Niektórzy widzą w Świętach narodziny Jezusa i przeżywają głównie to, inni widzą okazję, by z rodziną spotkać się przy stole. Odmawianie niewierzącym możliwości złożenia życzeń w tradycyjny sposób (z opłatkiem) jest wg mnie niefajne.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 10:20   #37
new_me
Zadomowienie

Cytat:
ja zamówiłam na początku grudnia i dodałam, że czekam na szybką realizację dostawy, bo to ma być prezent a i tak czekałam ponad tydzień.
ja na prezent zamawiany w tamtym tygodniu czekalam 2 dni (mile sie zaskoczylam) ale pudelko w srodku w ktore byla zapakowana zawartosc bylo naderwane a na samym prezencie nie bylo ani metki ani nic.. w sumie zastanawiam sie nad negatywem/neutralnym bo sie wkurzylam, bez sensu zebym w tym tygodniu odsylala paczke i czekala na nowa

new_me jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-21, 10:22   #38
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Nie ma, tak samo jak nie ma sensu takie ogólne rozliczanie. Każdy ma to swoje, już nazwijmy to tak katolicko, sumienie i fajnie jakby się każdy trzymał swojego podwórka. Mnie tam osobiście zwisa ile razy na rok zadeklarowany katolik łazi do kościoła i czy na pewno zachowuje wstrzemięźliwość seksualną przed ślubem, tak samo zwisa mi czy jakiś zadeklarowany ateista leci na pasterkę. Jak chce - niech leci, jego sprawa

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Ano. Mnie bardziej by dziwiło, gdyby jakaś osoba powiedziała, że nie ma zamiaru zjeść wigilii z rodziną, bo jest ateistą. Choć pewnie niektórzy ateiści z takiego powodu świąt chrześcijańskich z żadnej formie nie obchodzą.
Niektórzy widzą w Świętach narodziny Jezusa i przeżywają głównie to, inni widzą okazję, by z rodziną spotkać się przy stole. Odmawianie niewierzącym możliwości złożenia życzeń w tradycyjny sposób (z opłatkiem) jest wg mnie niefajne.
zgadzam się z pogrubionym
Stary 2012-12-21, 10:57   #39
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
A ja się głupio zgapiłam i dopiero we wtorek zrobiłam zakupy w sklepie internetowym, przy czym babka z tego sklepu mi powiedziała, że jeśli nawet pieniądze zaksięgują już w środę, to dopiero w piątek przesyłki wyjdą i będą raczej po Świętach (a to chodziło o staniki, które moja mama ma pomierzyć właśnie jak się zobaczymy w Święta, bo potem będziemy się widzieć dopiero za 2 tygodnie). I co za miła niespodzianka - staniki dzisiaj są już u mnie. Całe 11 sztuk .
Mnie też poczta polska bardzo pozytywnie zaskoczyła - przesyłka ekonomiczna wysłana w środę i jest już u mnie
To takie pozytywne zdziwienie było
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 11:00   #40
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 11:03   #41
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Mnie też poczta polska bardzo pozytywnie zaskoczyła - przesyłka ekonomiczna wysłana w środę i jest już u mnie
To takie pozytywne zdziwienie było
mnie zaskoczył sms od "Poczta", że przesyłka została nadana i powinnam jej oczekiwać w ciągu kilku dni
ale pewnie sprzedawca poprosił o takiego smsa
Stary 2012-12-21, 11:11   #42
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
mnie zaskoczył sms od "Poczta", że przesyłka została nadana i powinnam jej oczekiwać w ciągu kilku dni
ale pewnie sprzedawca poprosił o takiego smsa
Pewnie tak, sami z siebie raczej nie wysyłają.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 11:30   #43
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
już modlitwy wypowiadane ten raz w roku - owszem.
Nie w każdym domu podczas wigilii odmawia się modlitwy

Cytat:
Jednak brania ślubu kościelnego ani chrzczenia dziecka w przypadku ateistów już nie rozumiem.
A ja branie ślubu kościelnego rozumiem - jeżeli kocham człowieka, z którym chcę spędzić resztę życia, a on jest osobą religijną i zależy mu na ślubie kościelnym - nie widzę powodu, dla którego miałabym nie pójść mu na rękę

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dokładnie W starożytnym Rzymie tego dnia czcili Słońce
Także fakt, że moja rodzina siada przy wigilijnym stole z myślą o Bogu, nie znaczy, że ja, siadając przy tym samym stole, też koniecznie muszę uważać, że to święto jest poświęcone Bogu Dla mnie to zwykła kolacja, tylko o wiele bardziej uroczysta
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 11:31   #44
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-12-21, 11:34   #45
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Odmawianie niewierzącym możliwości złożenia życzeń w tradycyjny sposób (z opłatkiem) jest wg mnie niefajne.
Bardzo niefajne. Rzekłabym wręcz, że nie po chrześcijańsku.

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
A ja branie ślubu kościelnego rozumiem - jeżeli kocham człowieka, z którym chcę spędzić resztę życia, a on jest osobą religijną i zależy mu na ślubie kościelnym - nie widzę powodu, dla którego miałabym nie pójść mu na rękę
A jeżeli obie strony twierdzą, że są niewierzące, a robią ślub kościelny, bo fajnie to wygląda i rodzina byłaby zadowolona?

EDIT jeśli jedna strona jest wierząca, a druga nie, to można bez problemu brać wspomniany wyżej ślub jednostronny, koleżanka brała i ponoć wyglądało to całkiem naturalnie, a jednak jej mąż nie musiał ślubować przed kimś, w kogo nie wierzy.

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2012-12-21 o 11:36
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-21, 11:37   #46
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:

A jeżeli obie strony twierdzą, że są niewierzące, a robią ślub kościelny, bo fajnie to wygląda i rodzina byłaby zadowolona?
Może to ich sprawa?. Ich życie i ich decyzja
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 11:39   #47
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Może to ich sprawa?. Ich życie i ich decyzja
Tak się składa, że ten wątek jest o tym, co nas dziwi - idąc Twoim tokiem myślenia, nie miałby racji bytu.
Stary 2012-12-21, 11:43   #48
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
A to już wyższa szkoła jazdy Ja na ich miejscu czulabym się...dziwnie. No bo skoro nie wierzę w to wszystko, to czułabym się, jakbym brała udzial w jakimś przedstawieniu, a po co miałabym to robić... I tu akurat w nosie miałabym, że w ten sposób uszczęśliwiłabym rodzinę... Oni by tam w ławkach siedzieli, z łzami w oczach "moja córcia się żeni", a ja przed ołtarzem ""
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 11:55   #49
Kadin_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
jeszcze co do dyskusji motoryzacyjnej, przed chwilą natrafiłam na ten filmik
Padłam i nie mogę wstać
Kto daje takim babiszonom prawko ?!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-21, 11:57   #50
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
dziwia mnie ludzie, ktorzy przez prawie caly rok nazywaja siebie ateistami, a gdy przychodza swieta, nagle: wigilia, oplatek, pasterka, ogolnie mowiac super rodzinno-chrzescijanskie swieta; czy ty;lp mnie to dziwi?
Dla mnie to tradycja, nie modlimy się w wigilię, nie śpiewamy kolęd (jesli ja mam coś do powiedzenia ), a kolacja wigilijna i święta w ogole to dla mnie czas spotkań z bliskimi.
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 12:05   #51
dacn
Zakorzenienie

Jak jestesmy w tematach świątecznych to dziwi mnie kupowanie zywego karpia. Pomijam aspekty boli- nie boli kapia i jego uczuc, ale to czym dla nas jest kupno żywej ryby.
- trzeba przynieść w worku do domu
-trzeba poświęcić wanne ( i kapiel wieczorna trawa praiwe dwie godziny, bo karpia trza przełozyc do miski, porządnie wyszorować wanne i dopiero mozna sie umyć.
- trzeba karpia własnorecznie ukatrupić
- a ten w podzięce lubi skakać po patelni
Cały rok jemy mrozone lub filetowane ryby, ale w wigilie trza zjeść to co sie samemu zabiło, dla mnie brak tu logiki.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 12:07   #52
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-12-21, 12:10   #53
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta

U mnie takich pomysłów JUŻ też nie ma, ale widzę kolejki do stoisk z karpiami więc nadal jest to popularne.

a do wanny z karpiem wpadłam ja, moi rodzice ( jak byli dziećmi ), mąż czy znajomi, wielu z nas ma swoja historie z karpiem i wanną.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 12:19   #54
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Tak się składa, że ten wątek jest o tym, co nas dziwi - idąc Twoim tokiem myślenia, nie miałby racji bytu.
Ale ja nie twierdzę, że nas to nie ma prawa dziwić . Dla mnie też jest to raczej dziwne gdy się nad tym zastanowię, ale to nie moja sprawa i jakoś nigdy specjalnie nad tym nie rozmyślam, bo po co . Tak tylko napisałam
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 12:23   #55
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
sesja zacna

A u mnie pod blokiem autentycznie stoi stara odrapana wanna (na nóżkach) z karpiami na sprzedaż. Mam ochotę fotę cyknąć, ale panowie sprzedawcy mnie trochę przerażają

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 12:25   #56
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-12-21, 12:31   #57
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Jak jestesmy w tematach świątecznych to dziwi mnie kupowanie zywego karpia. Pomijam aspekty boli- nie boli kapia i jego uczuc, ale to czym dla nas jest kupno żywej ryby.
- trzeba przynieść w worku do domu
-trzeba poświęcić wanne ( i kapiel wieczorna trawa praiwe dwie godziny, bo karpia trza przełozyc do miski, porządnie wyszorować wanne i dopiero mozna sie umyć.
- trzeba karpia własnorecznie ukatrupić
- a ten w podzięce lubi skakać po patelni
Cały rok jemy mrozone lub filetowane ryby, ale w wigilie trza zjeść to co sie samemu zabiło, dla mnie brak tu logiki.
Z tego, co wiem, to karp jest rybą, która im starsza tym gorzej smakuje, nawet jeden czy dwa dni robią duużą różnicę, dlatego zabijana jest w dniu wigilii (ktoś, kiedyś, gdzieś tak mi mówił - może to nieprawda - nie wiem).
U mnie karp był raz. Zjedliśmy odrobinę, popatrzyliśmy na siebie z miną o-co-chodzi-z-tym-szałem-na-karpia-przecież-to-niedobre i tyle z wigilijnego karpiowania.

Co do pogrubionego - cały rok na obiad jemy góra zupę i drugie danie - po co ta kupa różnych potraw, wystarczy barszcz z uszkami, ryba, ziemniaki i buraczki.
Święta rządzą się swoimi prawami i to zrozumiałe, że nie są logiczne. Taka choinka w domu - logiczne? Drzewo w domu? Raczej nie bardzo, ale nad tym się nie zastanawia. Tak jest i już.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 12:35   #58
Marzena17
Rozeznanie

Mnie dzisiaj tak zaskoczył kierowca autobusu, że aż głosu mi zabrakło Wysiadam sobie z międzymiastowego, otwieram luk bagażowy, razem ze mną inna dziewczyna, próbujemy dostać się do naszych walizek. Ja oczywiście zanurkowałam jak najdalej mogłam, a kierowca jak gdyby nigdy nic rusza...po co mu lusterko, po mu się mówi : panie, poczekaj pan, bo walizkę chcę wyciągnąć, on sobie jedzie...
Najbardziej ze wszystkich rzeczy na świecie dziwi mnie bezmyślność. Każdemu może się zdarzyć, ale kurcze nie wtedy jak się jednak za innych odpowiada.
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 12:41   #59
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Marzena17 Pokaż wiadomość
Mnie dzisiaj tak zaskoczył kierowca autobusu, że aż głosu mi zabrakło Wysiadam sobie z międzymiastowego, otwieram luk bagażowy, razem ze mną inna dziewczyna, próbujemy dostać się do naszych walizek. Ja oczywiście zanurkowałam jak najdalej mogłam, a kierowca jak gdyby nigdy nic rusza...po co mu lusterko, po mu się mówi : panie, poczekaj pan, bo walizkę chcę wyciągnąć, on sobie jedzie...
Najbardziej ze wszystkich rzeczy na świecie dziwi mnie bezmyślność. Każdemu może się zdarzyć, ale kurcze nie wtedy jak się jednak za innych odpowiada.
może zapomniał, zamyślił się, czy coś. Jak wracałam autobusem, to kierowca tez kiedyś chciał ruszyć, kiedy pasażer chciał wyciągnąć bagaż, ale ten stuknął parę razy w bok autobusu, kierowca się domyślił, zatrzymał i jeszcze przeprosił.... Tylko, ze chłopak nie zdążył jeszcze otworzyć luku bagażowego, a ja Wy już otworzyłyście, to rzeczywiście dziwne, no ale pewnie nie zrobił tego specjalnie, więc ja bym się nie denerwowała
Stary 2012-12-21, 12:47   #60
201604190949
Konto usunięte

Nie dziwi mnie dzielenie sie oplatkiem przez niewierzacych bo to wcale nie jest chrzescijanski symbol.
"Jest to pozostałość pogańskiego zwyczaju dzielenia się pieczywem obrzędowym w celu odnowienia lub zawarcia pobratymstwa. Dawniej przypisywano opłatkowi właściwości magiczne i dawano go również bydłu oraz rozrzucano w ogrodzie, aby uchronić zwierzęta i rośliny przed chorobami i wzmóc ich siły rozrodcze. Podobne właściwości przypisywano także potrawom wigilijnym i ich resztki podawano bydłu i koniom."
Ubieranie drzewka tez nie - z Niemiec przyszlo a dopiero potem kosciol katolicki nadal temu jakis wymyslny symbol. To samo z pierwsza gwiazdka, siankiem pod obrusem i wolnym miejscem "dla wedrowca". Sianko bylo abrakadabrą na przyszle plony a wolne miejsce i resztki jedzenia byly dla duchow.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości