![]() |
#31 | |
BAN stały
|
Dot.: Zbyt wierzący rodzice-kilka moich kłopotów,proszę o poradę
Cytat:
2. Jak wyżej. Awanturę masz wliczoną, zostajesz u chłopaka i tyle. Gadania nie słuchasz, kolejny raz robiszjak uważasz. 3. Masz faceta, który ci grozi, że odejdzie, jak wynajmiesz mieszkanie, chociaż wie, że ci źle z rodzicami? Przecież nie przekreśla to planów na przyszłość, a twoje dobre samopoczucie powinno być dla niego na pierwszym miejscu. 4. Czy twój facet wie o twoich problemach i ich związku z rodzicami i je lekceważy, czy ukrywasz to przed nim? Nie masz oparcia w swoim mężczyźnie - współczuję. Moj by pogonił rodzinę i powiedział, co myśli o takiej sytuacji. Stanąłby w mojej obronie, gdybym tego potrzebowała i chciała , a nie lekceważył moje problemy. Tak powinno być, jeśli się z kimś jest. Twój powinien przynajmniej zrozumieć chęć wynajęcia mieszkania, jak już nie ma tyle jaj by ci pomóc bezpośrednio. ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- [1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;3823675 1]Moge Ci tylko tyle powiedzieć - wiem co czujesz ![]() ![]() Kolejna...Ja nie rozumiem. Mówisz "nie" i nie idziesz, na awanturę zamykasz uszy. Czemu ulegacie i uważacie, że was zmuszają? Zaciągną cię siłą, jak powiesz - nie? Po co? Dodam jeszcze - na co sobie pozwalasz, to masz. Zarówno od rodziców, jak i partnera. Twoj wybór, jak pozwalasz się zmuszać i sobą manipulować dla świętego spokoju. Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2012-12-21 o 21:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Ja tam trochę rozumiem te co ulegają. Sama usłyszałam, że dopiero jak zaczne żyć samodzielnie i założę rodzinę, to rodzice dadzą mi żyć jak chcę. Czyli póki się jest na czyimś utrzymaniu, to trzeba niestety czasami się podporządkować, chociaż wszystko w nas krzyczy.
A po 2 wszyscy mają Cie za wyrafinowaną niewdziecznice bez serca, bo przecież mama ciągle płacze, a Tobie jej nie żal, jak tak możesz... jakim Ty okazałaś się człowiekiem. Jasne, że można się wypiąć (jak jest się już samodzielnym), ale to nic przyjemnego fundować takie przeżycia kochanym rodzicom, którzy dla Ciebie robią wszystko co mogą. Ja nie mieszkam już z rodzicami kilka lat i nie chodzę wcale do kościoła, jestem w 90% niewierząca w żadnego boga. Jednak na pasterkę pójdę. Żeby nie robić akcji na święta i nie psuć rodzicom humoru. Jeszcze znowu matka by mi beczała. Przeżyje Tylko, że ja mam dosyć normalnych rodziców, którzy sami rzadko chodzą do kościoła i na pewno nie przejmują się co ludzie powiedzą. Autorko, rodzicow nie zmienisz, rób tak żeby jak najkrócej, najmniej psuli Ci psychikę. Chłopaka możesz sobie wybrać, a tego chyba nie interesuje Twoje dobro, Twoje zdrowie. A z takim kimś nie warto się wiązać, zasługujesz na prawdziwą miłość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Mnie OBURZA zachowanie faceta.
Kochający facet kombinowałby czy może nie wynając czegoś z Tobą, czy Ci nie pomóc się wynieśc, a on Ci grozi, że Cię zostawi i oczywiście dramatyzujesz.... Co za prostak i egoista ![]() Więcej nie napiszę bo same inwektywy mi się cisną pod palce.
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sami nie chodzą do kościoła, niby maja gdzieś, co ludzie powiedzą, ale matka dostaje histeryzuje, bo ty nie pójdziesz na pasterkę? ![]() Cytat:
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-12-21 o 22:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Nie kwalifikuję się do żadnej religii, nie uznaję takiego boga jakiego oni pokazują, nawet gdyby istniał. W 90% jestem niewierząca. Na co dzień istnienie jakiegokolwiek boga wydaje mi się absurdalne, ale miewam chwile wahania (ludzkiej słabości).
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Twój chłopak chyba potrzebuje partnera do kredytu, by mieć zdolnośc kredytową, a nie dziewczyny.
Jak wygląda twój żołądek i przełyk, skoro wymiotujesz kilka razy dziennie? Choroby wrzodowej chcesz się nabawić (o ile już jej nie masz)? Żyj jak ty uważasz za słuszne, rodzice ci namarudzą i przestaną. Przecież dla nich większym obciachem przed sasiadami będzie jak w nocy zaczniesz sie awanturowac pod zamkniętymi drzwiami niż gdy przestaniesz chodzić do kościoła/
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Mnie rodzice nigdy nie zmuszali do chodzenia do kościoła, sami też nie chodzą. Natomiast matka mojego męża ciągnęła go siłą.
Od jakiegoś czasu jestem apostatą. I usłyszałam od teściowej, że zrobiłam jej na złość, nie przemyślałam tego,że U NIEJ w rodzinie są tylko osoby wierzące, że tak nie można, że tak ogólnie to ja jestem wcielenie szatana. I jak to tak, że dziecka nie ochrzczę, co ludzie powiedzą, że nieodpowiedzialna jestem i ogólnie NIE LICZĘ SIĘ Z TYM CO ONA CZUJE. A ja już nie dyskutuję nawet, bo to nie ma sensu najmniejszego, bo takim ludziom się przetłumaczyć nie da, oni wiedzą swoje, wiedzą lepiej i ich prawda jest jedyna. Po prostu, za przeproszeniem, leję ciepłym moczem na ludzkie gadanie. Jestem dorosła, żyję zgodnie ze sobą i swoimi przekonaniami i nie mam zamiaru być hipokrytką. I nikt nie będzie mi narzucał swojego zdania czy to w kwestii wiary czy też innej. A Ty, Autorko, masz 21 lat i nie potrafisz postawić na swoim? Dziwi mnie taka postawa osób dorosłych. Robią Ci awantury? Nie musisz z nimi dyskutować i słuchać ich wywodów. I nie mów, że jest inaczej, bo mieszkasz u nich. To, że mieszkasz z rodzicami nie równa się całkowitemu podporządkowaniu. Masz prawo do swoich racji, poglądów i nie mają prawa Ci narzucać jak masz żyć. A co do Twojego faceta. gówniarz z niego i tyle. Zamiast wspierać to jeszcze dołuje. I na Twoim miejscu zastanowiłabym się czy wiązać z nim swoją przyszłość. Bo jak widać on też chce narzucić Ci jak masz żyć. Bierz swoje życie w swoje ręce, wyprowadzaj się jak najszybciej z domu, bo rodzice zatruwają Ci życie. A będzie jeszcze gorzej ( kwestia ewentualnego ślubu, dzieci itp)
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Przewiduję że u mnie nikt nie będzie szczekał np z powodu braku kościelnego ślubu albo chrztu bo bym ich zjadła, jedna ciotka uszanowała decyzje ale powiedziała "łe taki ślub to dla mnie nie ślub nie przyjdę :P" no i chociaż była szczera i mi nie stękała. Tylko pewnie i tak mi z chrztem obrobią tyłek żę ho ho.
Ciekawe czy moje dziecko będzie się mogło bawić z innymi dziećmi w rodzinie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Jak czytam takie tematy:lat 18 plus,ktoś się żali że go rodzice zmuszają do czegoś,lub zabraniają,zawsze się zastanawiam,czym oni go ciągną do tego kościoła?Wołami?
No co się może stać jak się uprzesz?Zbiją Cię pasem po dupci? ![]() Taka sytuacja zdarza się tylko wtedy,gdy ktoś ma słabą psychikę i po prostu nie potrafi się przeciwstawić,lub ma faktycznie patologiczną rodzinę która go katuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
drabineczka
będą dziecię twoje krucyfiksem i czosnkiem przeganiać ![]()
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Jeśli nie jesteś w stanie przeciwstawić się rodzicom, a jak widać nie jesteś, to najlepszym rozwiązanie wg mnie jest wyprowadzka. Oczywiście jeśli możesz pozwolić sobie na nią finansowo.
Dziwny ten Twój chłopak, który szantażuje Cię rozstaniem. Nikt się nie liczy z Twoimi uczuciami. Ani rodzice, ani on. A teoretycznie to najbliższe Tobie osoby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy ma swój mózg i nim "myśli". A to nie jest religia a sekta,żeby chodzić codziennie do kościoła,bo nigdy nie słyszałam żeby był nakaz chodzenia codziennie i zmuszania do tego kogokolwiek innego. Dziwię się zawsze,że wszystko spada na religię. Bo to księży wina,że coś tam bo to religii. Ale do jaxsnej ciasnej,chyba kazdy sam ma swój rozum a nigdzie nie nauczają że ich religia jest jedna jedyna najważniejsza i najwspanialsza. Jak ktoś popada w paranoję to jest w tym dużo jego winy a nie religii. W sumie szkoda, bo czasami wypada się zachować w określony sposób a cóż, ktoś zachowuje się dziecinnie i 'robi co chce'.To określa również czyjąś dorosłość. (Mówię ogólnie)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
zuy mod
|
jestem w szoku ze Twoj facet zamiast zaproponowac wspolne mieszkanie, skoro masz takie problemy, zyje mzonkami czyli 'domem'. A dopoki tego domu by nie wybudowal to rozhmiem ze kazde z Was mieszka z rodzicami?
Dziewczyno, wynajmij pokoj, jak grozi rozstaniem to zrob to pierwsza, idz do psychologa (sa tez na NFZ) i wyjdziesz na prosta. I Twoi rodzice, i facet sa toksyczni, jesli sie odetniesz - bedzie duzo lepiej, zobaczysz.
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Twój facet jaja sobie robi?Czy on wie ile będzie zbierał na dom?I le kosztuje wyposażenie go i utrzymanie?Chyba nie bardzo:/Przepraszam ,ale to on jest dziecinny.No,chyba,że kokosy zarabia to jest to bardziej realne
![]() Dobrze Ci wszyscy radzą, nie oglądaj się na nikogo, tylko zrób tak,żeby Tobie było dobrze. ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Kasą.
Odetną od dofinansowania.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Bywają tacy rodzice co przez odstępstwo dziecka od wiary, albo fakt ze jest homo, albo ze zaszlo w ciaze, albo ze ma wg nich złego partnera/ke potrafia wywalic z domu itd. Takimi zwykle są wlasnie tacy, ktorych glownym celem w zyciu jest udawanie idealnych przed otoczeniem i jak rodzice autorki - ciagle myslenie co ludzie powiedzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Czy tobie do życia samo jedzenie jest potrzebne?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Współczuję Ci, masz na prawdę ciężko, ale nie musisz podporządkowywać się mamie chłopakowi i wszystkim dookoła, bo to Cię tylko wyniszcza. Zrób jak pisałaś, wynajmij własne mieszkanie, odetnij się od tego wszystkiego, nie sądzę żeby kochający chłopak odszedł z takiego powodu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rada ode mnie - zostaw tego faceta, bo jest beznadziejny i masz z jego strony zero wsparcia. Uniezależnij się, zdobądź swój własny kąt, gdzie nabierzesz spokoju i równowagi, udaj się do specjalisty, bo bulimia sama nie zniknie. Dopiero potem kiedy się zdystansujesz postaraj się jakoś wytłumaczyć swój punkt widzenia rodzicom.
![]() |
![]() |
#55 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Głupotą jest zwalanie wszystko na religię. Co to ludzie nie mają własnego rozumu? To, że autorka wątku nie potrafi się przeciwstawić swojej matce, to od razu wina religii? Dlaczego tak generalizujecie? Czy dla ludzi niewierzących osoba uznająca siebie za wierzącą jest od razu jakimś fanatykiem wiary? Chyba komuś pomyliły się pojęcia. Nawet, jeśli znacie kogoś takiego, to nie znaczy, że wszyscy wierzący tacy są. ![]() ![]() Jeszcze co do autorki wątku, to tak naprawdę nie znacie jej sytuacji życiowej. Opowiedziała zaledwie kilka zdań ze swojego życia. Może matka doskonale wie co robi i robi to dla dobra córki, która jest chora na bulimię (tak twierdzi autorka), a chyba wiecie z czym jest związana ta niezwykle ciężka, przewlekła choroba. Nie rozwija się ona z dnia na dzień i tak samo nie kończy się "ot tak". Skoro autorka twierdzi, że może się wyprowadzić, bo pracuje i ma jakieś oszczędności, to dlaczego tego nie zrobi? Przecież chyba wie, że w tym wieku powinno odciąć się od rodziców. Mówię "powinno", bo nie zawsze można sobie na to pozwolić. Skoro autorka szuka w tej sprawie pomocy aż na forum, to problem tkwi znacznie głębiej niż Wam się wydaje... Ale przecież nie ma to jak dobra rada na Wizażu... ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
Na potwierdzenie moich słów, polecam jeszcze raz przeczytać słowa autorki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Autorka pracuje, jakieś pieniądze ma, więc zachcianki może sama kupić. Ma dom, dach nad głową, jedzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodziło o wygodny układ: Jestem grzeczną dziewczynka rodziców i mam spokój z kasą. Jestem niegrzeczną dziewczynką - musze polegać tylko na sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
BAN stały
|
Narzeka, bo jest zmuszana. To jenak szantaż - masz być taka, jak sobie życzymy, albo spadaj. Rodzice powinni szanować poglądy innych, nawet jak są ich dziećmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:24.