![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niepowodzenia kulinarne
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1 na 8 może mi wyjdzie. Gotuję w sumie od niedawna i wpadek miałam już sporo. Pamiętam, że kiedyś robiłam na Wielkanoc mazurka z masą kajmakową. Kruche ciasto zupełnie mi nie wyszło, było tak słodkie, że aż mdłe. Zdarza mi się podać na stół niedogotowane ziemniaki albo za mało słone chociaż "tyle" soliłam. W ogóle z przyprawianiem niektórych potraw miewam spore problemy. O, np. robiłam kiedyś pizzę i ciasta w ogóle nie posoliłam. Ładnie się upiekło i było takie pachnące, dodatki takie "swojskie" - kiełbasa, cebula, pieczarki, wszystko pięknie wyszło tylko to ciasto w ogóle niesmaczne było. Każdemu może się zdarzyć jakaś wpadka i nie należy się tym zbytnio przejmować. W zastępstwie zawsze można podać zwykłe kanapki, może np. lekko podpieczone w piekarniku lub podsmażone na patelni i tyle. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tez tak kiedys mialam ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
goniąca własny ogon..
|
Przypomniało mi się, jak dawno temu - kiedy pomieszczenie kuchnią zwane było miejsce nieprzyjemnym i obcym - gotowałam makaron jednocześnie robiąc coś w drugim pokoju i pamiętając, że ma być al dente, czyli w tamtym przypadku miał być gotowany ok. 6 minut. Kiedy zadzwonił minutnik, miałam akurat ważniejsze "sprawy" na głowie w stylu Internet, gadu-gadu etc. i nie miałam czasu na odcedzanie makaronu i odgrzewanie sosu. Wyłączyłam zatem pod garnkiem i wróciłam do pokoju. Kiedy wreszcie znalazłam czas na obiad, wróciłam po makaron, odcedziłam... Z makaronu zrobiła się wielka rozgotowana klucha-pampucha...
Od tamtej pory wiem, że nie wystarczy zgasić palnik, ale należy również makaron ODCEDZIĆ, bo wrzątek w którym on leży ma to do siebie, że jest... wrzący ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam pierniczki, ale... Nie dodalam do ciasta mąki
![]() Sent from my SK17i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Nie sądziłam, że to może robić aż taką różnicę, robiłam ruskie dziesiątki razy, z różnych ziemniaków kupowanych w różnych sklepach i NIGDY nie miałam z nimi problemu ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Poza historiami z nauki gotowania, gdzie wpadek było całkiem sporo (gumowata pizza, rozlazłe ciastka, przesolona zupa, litrowy słoik ryżu wsypany do zupy pomidorowej, itd., itp.) są i wpadki z dorosłego życia, przeważnie przez roztrzepanie:
- posłodzona woda do klusek śląskich; - część mąki ziemniaczanej, znów kluski (co ja z nimi mam? :d ), zastąpiłam cukrem pudrem... sięgając nieświadomie po kolejne opakowanie; - sok żurawinowy zamiast koncentratu barszczu (tu tragedii nie było); - cukier waniliowy w sałatce z kiszonej kapusty; - i wiele, wiele innych, których teraz nie pamiętam. Co do pierogów ruskich, uwielbiam, robię często. Raz tylko, gdy z lenistwa (nigdy więcej!) użyłam serka w kubełku, takiego do serników, pies miał ucztę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Smazyłam kotlety z filetów drobiowych i w swojej genialności ich nie potłukłam ani nie przekroiłam na cieńsze porcje...a gotowałam od dobrych paru lat...wyszło mi coś twardego z zewnątrz, niedopieczonego w środku i na dodatek smakowało rybą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
A ja dziś zapomnialam dodac cukru do muffinek
![]()
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
ja jestem na maksa początkująca w sztuce kulinarnej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. Edytowane przez lazurrowaa Czas edycji: 2013-01-16 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Widzisz, i gdyby nie Twoja inwencja, to pewnie nigdy by mu się nie udało takiego cuda skosztować, skoro wszystko jest dzisiaj 2/3/5/10 w jednym to czemu nie mięso? ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Wiele tego było, człowiek ciągle uczy się na błędach
![]() Także robiłam na Wielkanoc mazurek z kajmakiem. To kruche ciasto tak się rozwaliło, że wyszły kruche ciasteczka. Ale w sumie też były dobre. Babka drożdzowa z kolei tak urosła, że jak otwierałam piekarnik to myślałam, że cała zaraz wyjdzie i mnie zeżre. Ciasto wylało się z formy, po bokach wyrosło jeszcze. Mutant jakiś. Sernik się wylał, kiedyś z jakiegoś ciasta wyszedł zakalec (ale smaczny był), pierogi porozklejały się, piernik przypalił (ale po zeskrobaniu spalenizny także był całkiem, całkiem...) Zawsze robiłam składniki na oko, i na oko w sumie tak burzyłam proporcje, że czasem wychodziło coś zupełnie innego ![]()
![]() |
![]() |
#46 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Boskie podsumowanie ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do niepowodzeń-robiłam karpia z warzywami w galarecie, nie wyszedł-tzn. osobiście mi nie smakuje, może TŻ oceni inaczej.Nie polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Ostatnio jakoś mi sos do spaghetti nie wychodzi, robię go tak jak zawsze, doprawiam identycznie jak zwykle i za każdym razem jest po 1 za blady, a po 2 za mało pikantny ![]()
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#53 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Po prostu nastoletnia Madzia nie zostawiła wcześniej drożdzy do wyrośnięcia, bo chciała szybko szybko ciasto. No i było. Drożdzowy monster ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
zuy mod
|
ostatnio robilam devolaje i poduszeczki (czyli z serkiem i szynka), z zewnatrz byla piekna zlota panierka, w srodku surowy kurczak.
porazka.bylo tez dodanie do gulaszu z zasmazka (samo to bylo takie sobie) pieczonej papryki. masakra ![]() wylazace ciasto mnie rozwalilo ![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przecież nie da rady pamiętać o roztopionym maśle, gdy studzi się na balkonie?! Robiłam blok czekoladowy, strasznie gęsty wyszedł, ledwo go rozmieszałam - bo nie dodałam wody :P i z formy musiałam z powrotem do miski wrzucać i dolewać. Idę gotować obiad ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Pani Mizantrop
|
Ze względu na kiepską pamięć każde ciasto robię z przepisem przed oczami, bo inaczej zapominam o składnikach, nawet jeżeli robiłam coś już 50 razy wcześniej. Po prostu tak mam
![]()
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
W młodym wieku chciałam upiec dla mojej mamy ciasto i wszystko byłoby idealnie gdyby zamiast 2 łyżeczek proszku do pieczenia nie wsypałam całej paczki - okropnie piekło w język.
Miałam też przygodę z ciastem drożdżowym na rogaliki ale wylądowało w śmietniki i wszyscy się śmieli ze mnie, że tak urosło że wychodzi ze śmietnika (kontenera), bo szybko usunęłam powód mojej porażki ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Lubię wypróbowywać przepisy na ciasta z różnych blogów i to często źle się kończy... Już się nauczyłam, że jeśli piekę coś na jakąś okazję, to korzystam z wypróbowanych przepisów.
A poza tym mam talent do wymyślania własnych przepisów, no a że na błędach się człowiek uczy... Potrafię zrobić coś tak ohydnego, że nie da się tego opisać słowami ;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
z wiekszych wpadek to francuskie ciasto flan - ktore w dodatku robilam z preparation czyli z gotowego proszku, tylko zagtowac jak budyn (ono jest dosc budyniowate) dac na blache i 10 min piec, sprawdzilam nadal miekkie i tak przepieklam az bylo twarde zupelnie. A potem sie dowiedzialam, ze ono tezeje juz po wyjeciu z piekarnika jak stygnie.
a i chlebek bananowy tez przepieklam, wyszlo twarde jak skala - ale to wina nieznajomosci piekarnika, to bylo niedlugo jak sie wprowadzilam do tz-ta. Poza tym nie wychodzi mi ciasto marchewkowe z francuskiej marchewki, ani gulasz z francuskiej wolowiny - ale to juz na poziomie skladnikow. Ciasto jest pomaranczowe, a gulasz twardy. I fondu au chocolat czy ciasto z topiona czekolada tak stopilam, ze "siadlo" podobno nie mozna wyjmawowac z piekarnika nim wystygnie, ani go otwierac podczas pieczenia. NIgdy nie udalo mi sie wypanierowac krokietow (to juz polska kuchnia), pierogow tez nie lepie. WIecznie rozpada mi sie omlet, a nalesniki tez sa dosc niezgrabne. Tak na szybko ale lista jest dluga, bo ja uwielbiam eksperymentowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.