Dobre m³odzie¿owe ksi±zki - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-01-28, 15:04   #31
delfix10
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 352
Dot.: Dobre m³odzie¿owe ksi±zki

ja polecam piêædziesi±t twarzy Greya zreszt± ca³± trylogie ale nie doczyta³am twojego wieku i nie wiem czy nie jeste¶ za m³oda na takie ksi±¿ki pozdrawiam ciebie serdecznie
delfix10 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 15:22   #32
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 443

Ja jeszcze czyta³am tak± seriê Porachunki z przygod± o harcerzu-detektywie.
http://www.petek.net.pl/porachunki.htm
Pamiêtam, ¿e mi siê podoba³a, bo sama by³am harcerk±. G³ówny bohater mia³ dziewczynê, wiêc o mi³o¶ci nastolatków te¿ co¶ tam by³o. Ale mo¿e to za dziecinne, bo opisów seksu nie by³o?
jesienny_lisc jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 15:48   #33
Agnieszka987
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 080

Ja polecam "Stowarzyszenie wêdruj±cych d¿insów" (by³ te¿ taki film. O 4 przyjació³kach, ka¿da wyje¿dza gdzie¶ indziej na wakacje i ka¿da ma jakie¶ przygody
Agnieszka987 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 15:55   #34
TelephoneDesire
Evil olivE

Wiadomo¶ci: 531

Cytat:
Napisane przez Ejniacz Poka¿ wiadomo¶æ

Stary 2013-01-28, 16:39   #35
Ejniacz
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 571

Przypomnia³am sobie jeszcze jedn± ¶wietn± seriê ksi±¿ek

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przygod...etektyw%C3%B3w

Bardzo polecam !

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 16:44   #36
201703160948
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 954

Cytat:
Napisane przez Callitus Poka¿ wiadomo¶æ
Owszem, ka¿dy ma prawo, ale jednak od studentki polonistyki, która mo¿e w przysz³o¶ci uczyæ moich kuzynów, dzieci, mo¿na jednak wymagaæ wiêcej - przede wszystkim gustu. Przepraszam, ale nie wyobra¿am sobie, ¿eby potem takim dzieciom polecane by³y lektury p³ytki, og³upiaj±ce, do tego napisane przez fankê "Zmierzchu" wyra¼nie przechodz±ca kryzys wieku ¶redniego. Jak w tym momencie ja, osoba od niedawna bêd±ca pe³noprawn± czê¶ci± spo³eczeñstwa, mam siê w nim odnale¼æ, gdy osoba, która jednak powinna podsuwaæ mi ksi±¿ki dobre (mo¿e mam utopijne pojêcie o roli nauczyciela w edukacji, jednak zawsze mia³am polonistki z tak zwan± "misj±"), stwierdza, ¿e "naprawdê poleca" takie szmiry? Jak mamy potem nie narzekaæ na postêpuj±ce zidiocenie?
Wiem, ¿e mo¿esz odebraæ to (i w sumie s³usznie ) jako atak na Twoj± osobê, jednak jest ró¿nica miêdzy literatur± "odmó¿d¿aj±ca", "lekk±" - tu choæby seria o Adrianie Mole, Harrym Potterze, ksi±¿ki Kinga, a tworami typu "50 twarzy Grey'a", których nazywanie literatur± jest po prostu obraz±
Wstawka o polonistyce nie mia³a byæ zadêciem.
Chodzi³o mi o to tylko i wy³±cznie, ¿e ksi±¿ki czytam na co dzieñ ambitniejsze i nie s±dzê, ¿eby jedno powie¶cid³o doprowadzi³o do umys³owej Kambod¿y. Ot g³upotka do poczytania, szmira, nie pozostawiaj±ca g³êbszego ¶ladu, acz na chwilê ciekawa - nie chodzi mi nawet o fabu³ê, o w±tki seksualne, o których siê pisze wszêdzie, mnie osobi¶cie zainteresowa³a sylwetka psychologiczna bohatera. Bo na tle tych wszystkich wampirów i archanio³ów we wspó³czesnej literaturze m³odzie¿owej Grey ma jakie¶ wady, demony, na pod³o¿u patologicznego dzieciñstwa. Dlatego my¶lê, ¿e nawet w takiej "szmirze" mo¿na znale¼æ co¶ sensownego.
Ta ksi±¿ka z miejsca podbi³a listy bestsellerów, wiêc mia³am ochotê j± przeczytaæ, ¿eby wiedzieæ co na tym rynku literackim siê dzieje. Kiedy¶ w ¿yciu mam nadziejê pracowaæ w dziennikarstwie, dlatego bycie na bie¿±co w niczym mi nie przeszkodzi.

Wspomniana tu ju¿ wcze¶niej seria "Nie dla mamy, nie dla taty..." równie¿ zbyt g³êboka nie jest i przypomina wersjê light harlequinów pisanych pod ten sam deseñ ka¿dy, ale ona takich kontrowersji o dziwo, nie wywo³uje. Tak samo zreszt± jak wiêkszo¶æ powie¶cide³ek m³odzie¿owych. Trudno znale¼æ teraz typowe pere³ki, a nie ukrywajmy, nie ka¿da m³oda dziewczyna bêdzie zachwycaæ siê Wied¼minem np.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Agnieszka987 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja polecam "Stowarzyszenie wêdruj±cych d¿insów" (by³ te¿ taki film. O 4 przyjació³kach, ka¿da wyje¿dza gdzie¶ indziej na wakacje i ka¿da ma jakie¶ przygody
Tu zgodzê siê jak najbardziej, uwielbia³am Bee
201703160948 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 16:50   #37
Heledore
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 538

Polecam,

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/57786/ksiaze-mgly

czyta³am ostatnio i bardzo mi siê podoba³o. Pasuje dla nastolatka/ki, jest przygoda, pierwsza mi³o¶æ, pierwsze do¶wiadczenia itd

obecnie czytam "kwiat ¶niegu" i wydaje mi siê, ¿e te¿ nadaje siê dla m³odzie¿y. Powie¶æ o przyja¼ni dwóch chiñskich dziewczynek z bardzo skrajnych klas spo³ecznych. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/34373...retny-wachlarz

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2013-01-28 o 16:55
Heledore jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-01-28, 16:51   #38
201607231707
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 19 414

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38896165]Seria Colette o Klaudynie.
Seria "Dary Anio³a"
A mo¿e Joanna Fabicka i jej Rudolf?
Albo Adrian Mole [/QUOTE]
Szaja, law ju, moje absolutne numero uno ^^ A piêtnastu nie mam, widzê wady i absurdy, a i tak kocham

Skoro Buszuj±cy, to Zabiæ drozda te¿ dorzucam. Zawód: wied¼ma Olgi Gromyko, Córka dymu i ko¶ci, Anielski ogieñ, Diabelskie maszyny (prequel wspomnianych wy¿ej Darów, te¿ uwielbiam - Will&Magnus <3), Neil Gaiman, seria Private Kate Brian, seria o Flawii de Luce, Istota cienia Susan Rauchhaus, B³ekitnokrwi¶ci (achtung, odmó¿d¿acz, achtung), Kamila Ewy Barañczak, Akademia Wampirów, Magia k±sa, seria Poca³unki wampira i tyle w tej chwili pamiêtam

Wiêkszo¶æ to lekkie ksi±¿ki, sporo paranormal romance.
201607231707 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 16:54   #39
201604250941
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 811

Cytat:
Napisane przez regularkate Poka¿ wiadomo¶æ

Rozumiem, ¿e s± gusta i gu¶ciki, ale...
Albo nie ogl±da³a¶ Klanu/M jak mi³o¶æ, albo tego Pratchetta czyta³a¶ bardzo trochê.

Ja w wieku nastoletnim czyta³am Pana Samochodzika Ale chyba takie powie¶ci trzeba lubiæ - niektórym mo¿e nie odpowiadaæ pewna doza naiwno¶ci i socjalistyczny klimacik

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

"Maurycy i jego uczone szczury" Pratchetta - zabawna, inteligentna ksi±¿ka i przekazuje wa¿ne warto¶ci. Polecam równie¿
No niestety mnie nie ¶mieszy w ogóle, po 3 ksi±¿kach po polsku przeczyta³am jeszcze 5 w oryginale, licz±c na to, ¿e po prostu traci³ humor przez t³umaczenie. Ale nie, niestety ;/

Cytat:
Napisane przez Callitus Poka¿ wiadomo¶æ
a tworami typu "50 twarzy Grey'a", których nazywanie literatur± jest po prostu obraz±
Grey to fanfiction, czyli nie do koñca literatura. (napisa³a, ¿e chce o seksie no to co siê tak czepiacie XD )
201604250941 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 16:58   #40
201607231707
Konto usuniête

No, Greya w wersji zmierzchowej mam nawet na kompie, pobrane z chomika Ale nie porównywa³am
Stary 2013-01-28, 17:06   #41
_Matilde_
Bia³a Dama

Wiadomo¶ci: 6 434

Cytat:
Napisane przez candycotton Poka¿ wiadomo¶æ
No niestety mnie nie ¶mieszy w ogóle, po 3 ksi±¿kach po polsku przeczyta³am jeszcze 5 w oryginale, licz±c na to, ¿e po prostu traci³ humor przez t³umaczenie. Ale nie, niestety ;/

Grey to fanfiction, czyli nie do koñca literatura. (napisa³a, ¿e chce o seksie no to co siê tak czepiacie XD )
Gdzie to przeczyta³a¶? Ja w³a¶nie o seksie nic nie widzia³am

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-28, 17:08   #42
olenkasz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 809

Cytat:
Napisane przez poziomkaa_ Poka¿ wiadomo¶æ
Wstawka o polonistyce nie mia³a byæ zadêciem.
Chodzi³o mi o to tylko i wy³±cznie, ¿e ksi±¿ki czytam na co dzieñ ambitniejsze i nie s±dzê, ¿eby jedno powie¶cid³o doprowadzi³o do umys³owej Kambod¿y. Ot g³upotka do poczytania, szmira, nie pozostawiaj±ca g³êbszego ¶ladu, acz na chwilê ciekawa - nie chodzi mi nawet o fabu³ê, o w±tki seksualne, o których siê pisze wszêdzie, mnie osobi¶cie zainteresowa³a sylwetka psychologiczna bohatera. Bo na tle tych wszystkich wampirów i archanio³ów we wspó³czesnej literaturze m³odzie¿owej Grey ma jakie¶ wady, demony, na pod³o¿u patologicznego dzieciñstwa. Dlatego my¶lê, ¿e nawet w takiej "szmirze" mo¿na znale¼æ co¶ sensownego.
Ta ksi±¿ka z miejsca podbi³a listy bestsellerów, wiêc mia³am ochotê j± przeczytaæ, ¿eby wiedzieæ co na tym rynku literackim siê dzieje. Kiedy¶ w ¿yciu mam nadziejê pracowaæ w dziennikarstwie, dlatego bycie na bie¿±co w niczym mi nie przeszkodzi.

Wspomniana tu ju¿ wcze¶niej seria "Nie dla mamy, nie dla taty..." równie¿ zbyt g³êboka nie jest i przypomina wersjê light harlequinów pisanych pod ten sam deseñ ka¿dy, ale ona takich kontrowersji o dziwo, nie wywo³uje. Tak samo zreszt± jak wiêkszo¶æ powie¶cide³ek m³odzie¿owych. Trudno znale¼æ teraz typowe pere³ki, a nie ukrywajmy, nie ka¿da m³oda dziewczyna bêdzie zachwycaæ siê Wied¼minem np.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Tu zgodzê siê jak najbardziej, uwielbia³am Bee

Powiem szczerze- Twoje posty mnie przera¿aj±.

1. temat brzmi "ksi±¿ki m³odzie¿owe". nie wiem, gdzie widzisz akcent m³odzie¿owy w tym swoim och³apie, ale gdzie¶ on musi byæ, skoro zdecydowa³a¶ siê go poleciæ nastolatce. pewnie nale¿y go szukaæ miêdzy jednym opisem seksu, a drugim.

2. fascynuje Ciê postaæ bohatera. no to akurat mnie dziwi, bo jest to wyj±tkowo plastikowa kukie³ka. jak z wosku. wady ma takie, coby przyci±gn±æ i zainteresowaæ kobiety. brak nawet odrobiny prawdopodobieñstwa k³uje w oczy.

3. ja te¿ przeczyta³am, bo lubiê siê orientowaæ, co ludzie aktualnie czytaj±, ale kiedy kto¶ prosi mnie o polecenie dobrej literatury, to na pewno nie wyskakuje z fanfiction zmierzchu. szukam jednak trochê g³êbiej, bo fajnie wynie¶æ co¶ z lektury, co¶ warto¶ciowego. Ty natomiast polecasz ludziom co¶, co ma ¿enuj±co niski poziom i t³umaczysz swój wybór bardzo mêtnie.

4. ostatni i chyba najbardziej smutny punkt mojej wypowiedzi. jako przysz³y filolog zapewne zdajesz sobie sprawê, ze literatura niesie ze sob± pewne przes³ania i tre¶ci. powinna¶ zatem wiedzieæ, ¿e ta konkretnie ksi±¿ka niesie bardzo negatywny obraz kobiety oraz zwi±zku miêdzy dwojgiem ludzi. nie jestem przesadnie poprawna politycznie, ale nie wyobra¿am sobie polecaæ takich pozycji m³odym ludziom i jeszcze popieraæ to zdaniem "studiujê polonistykê". jedno z drugim siê nie klei.
Stary 2013-01-28, 17:15   #43
201607231707
Konto usuniête

Olenkasz, ale Grey nie niesie ¿adnego obrazu zwi±zku, bo relacja Any i Greya to nie jest zwi±zek. To relacja Pan-uleg³a, tylko Anie po jakim¶ czasie przestaje to pasowaæ, bo zakocha³a siê w Greyu i chce z nim stworzyæ prawdziwy zwi±zek - nie relacjê opart± na kontrakcie.
Stary 2013-01-28, 17:17   #44
Natalinka93
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 232

Ja uwielbia³am ksi±¿ki Ewy Nowak m.in.:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50796/kiedys-na-pewno
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/36351...da-w-chodakach
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/36351...da-w-chodakach
I wiele, wiele innych.....No oczywi¶cie "Zapach rumianku", "Za minutê pierwsza mi³o¶æ", "Jezioro osobliwo¶ci", "Zapa³ka na zakrêcie" itd.

Mile zaskoczy³a mnie te¿ ta pozycja: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/58920/cpun-i-samarytanka
tytu³ wydawa³ siê banalny, temat oklepany, ale na prawdê szczerze polecam
Natalinka93 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 17:17   #45
cukrowa_wieszczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 60

Ja od siebie polecam ca³± Sagê o Ludziach Lodu Margit Sandemo. G³ównie o mi³o¶ci, lecz nie tylko (choæ s± i pierwsze razy ), no i ma 47 tomów (ka¿dy tom jest stosunkowo krótki) wiêc ma siê czytania na jaki¶ czas.
Lektura superwysokich lotów to mo¿e nie jest, ale moim zdaniem na tle typowych ksi±¿ek dla nastolatek wypada nie¼le, jest naprawdê wiele ciekawych w±tków.
cukrowa_wieszczka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 17:25   #46
olenkasz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 809

Cytat:
Napisane przez Demi93 Poka¿ wiadomo¶æ
Olenkasz, ale Grey nie niesie ¿adnego obrazu zwi±zku, bo relacja Any i Greya to nie jest zwi±zek. To relacja Pan-uleg³a, tylko Anie po jakim¶ czasie przestaje to pasowaæ, bo zakocha³a siê w Greyu i chce z nim stworzyæ prawdziwy zwi±zek - nie relacjê opart± na kontrakcie.

chodzi³o mi o relacjê bardziej, ni¿ o zwi±zek.
zreszt±, moim osobistym zdaniem, ta ksi±¿ka nijak ma siê do prawdziwego bdsm'u. przek³amuje obraz zupe³nie. historia zupe³nie odrealniona.
wypowiada³am siê na ten temat (nie tylko ja, pad³o du¿o sensownych wypowiedzi) w w±tku o tej ksi±¿ce na kulturze. polecam przejrzeæ, ciekawe linki podawano.
nie mnie oceniaæ, co siê ludziom podoba, ale polecanie tego 'm³odzie¿y' jest ¿enuj±ce.

eot.
Stary 2013-01-28, 17:29   #47
mad86
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 954

.

Edytowane przez mad86
Czas edycji: 2013-01-28 o 17:50
mad86 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 17:35   #48
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 559

Cytat:

Bardzo polecam !
O tak pamiêtam, przeczyta³am chyba wszystkie czê¶ci (kilka razy).
Z takich bardziej obyczajowych to polecam Letnia akademia uczuæ Hanny Kowalewskiej i Liceali¶ci Andrzeja Klawittera.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 17:36   #49
201604250941
Konto usuniête

Co za lincz Nie bêdzie chcia³a to nie przeczyta a m³odzie¿ to 13-26 lat, trochê rozstrza³. I nie ma co robiæ niemowlêcia z 15latki.

Z m³odzie¿owych to bym jeszcze poleci³a co¶ Pilipiuka ale mi³o¶ci to tam nie ma, np. Kuzynki.

Kto¶ wy¿ej pisa³ o sadze o ludziach lodu - podoba³a mi siê aczkolwiek to typowy harlekin historyczny, i czasem te¿ jest ostro.

Artemis Fowl ciekawy, Pottera znasz na bank.

Id¼ do empiku po prostu do pó³ki z m³odzie¿ow±, ale tam jest obecnie 90% wampirów, 9% Maria Zuzanna ma 16 i odkry³a niezwyk³e zdolno¶ci i 1% czego¶ innego.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-28, 17:41   #50
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 595

Angus stringi i przytulanki jedne z ulubionych jak by³am m³odsza

Stowarzyszenie wêdruj±cych jeansów, Dzieci z dworca ZOO

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

jak patrzê na ok³adkê to a¿ siê czujê staro http://www.weltbild.pl/pub/mm/img/220/162393.jpg
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 17:45   #51
201607231707
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez olenkasz Poka¿ wiadomo¶æ
chodzi³o mi o relacjê bardziej, ni¿ o zwi±zek.
zreszt±, moim osobistym zdaniem, ta ksi±¿ka nijak ma siê do prawdziwego bdsm'u. przek³amuje obraz zupe³nie. historia zupe³nie odrealniona.
wypowiada³am siê na ten temat (nie tylko ja, pad³o du¿o sensownych wypowiedzi) w w±tku o tej ksi±¿ce na kulturze. polecam przejrzeæ, ciekawe linki podawano.
nie mnie oceniaæ, co siê ludziom podoba, ale polecanie tego 'm³odzie¿y' jest ¿enuj±ce.

eot.
Nie no, m³odzie¿ow± bym jej nie nazwa³a

Candycotton - Mary Sue jest prawie wszêdzie, nawet moich ukochanych Darów to nie ominê³o :< Marysia Zuzia i jej boski i tajemniczy Trulawer, fu.
Stary 2013-01-28, 18:06   #52
201604250941
Konto usuniête

Moi znajomi ostatnio nazwali corki blizniaczki Maria i Zuzanna, ale jestem pewna, ze nieswiadomie bo nie podejrzewam ich o znajomosc tematu. *z cyklu jak skrzywdzic dziecko imieniem*
Stary 2013-01-28, 18:19   #53
201607231707
Konto usuniête

Cytat:
Moi znajomi ostatnio nazwali corki blizniaczki Maria i Zuzanna, ale jestem pewna, ze nieswiadomie bo nie podejrzewam ich o znajomosc tematu. *z cyklu jak skrzywdzic dziecko imieniem*
Pozostaje mieæ nadziejê, ¿e nie wkrêc± siê w ¿aden fandom (tak pozna³am to i wiele innych okre¶leñ - z potterowego fandomu^^)
Stary 2013-01-28, 18:31   #54
MissChievousTess
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 916

Jak by³am w Twoim wieku czyta³am t± sagê:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/151571/swiat-czarownic
Teraz chyba bêdzie wznowiona- gdzie¶ o tym w necie czyta³am.
Biblioteki mog± mieæ.
Poza tym mogê poleciæ Lema.
Julio Cortazar, Perez-Reverte to te¿ przyjemne ksi±¿ki i fajni autorzy.
Do¶æ przyjemn± lektur± i do¶æ lekk± by³a dla mnie Bezsenno¶æ w Tokio Bruczkowskiego. Te¿ mogê poleciæ.
Mogê te¿ poleciæ seriê, któr± teraz sama czytam- tzw. historical fiction.
Obecnie czytam "Sekret Tudorów"
Wcze¶niej wci±gnê³a mnie "Ostatnia Królowa".
Nie polecam tylko "Wyznañ Katarzyny Medycejskiej" poniewa¿ bardzo m³oda osoba mo¿e akurat tej postaci nie zrozumieæ. Ale mo¿e siê mylê.
Warto znaæ seriê Sensacje XX wieku Wo³oszañskiego- ciekawych rzeczy mo¿na siê z niej dowiedzieæ. I nauka historii idzie ³atwiej i przyjemniej.
Krymina³y Agaty Christie czy Borisa Akunina, które sama teraz czytam te¿ mogê poleciæ.
Z typowo m³odzie¿owych- np. Piêcioro dzieci i co¶, oraz inne ksi±¿ki z tej serii. W Twoim wieku czyta³am te¿ Juliusza Verne. Je¶li lubisz literaturê przygodow± polecam. I Alexandra Dumas- jako nastka przeczyta³am ca³o¶æ przygód 3 muszkieterów, nawet czê¶æ 20 lat pó¼niej.
Romansid³a jako¶ nigdy mnie nie poci±ga³y, ale je¶li ty lubisz to polecam:
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=1207
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/48395...e-starego-sadu
Ta ostatnia zrobi³a na mnie bardzo du¿e wra¿enie, choæ za romansami nie przepadam.

Edytowane przez MissChievousTess
Czas edycji: 2013-01-28 o 18:36
MissChievousTess jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 18:56   #55
201604250941
Konto usuniête

Jak ka¿dy kto kiedykolwiek mia³ styczno¶æ z jak±kolwiek córk± Voldemorta
Stary 2013-01-28, 19:19   #56
arrachne
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 363

Cytat:

Bardzo polecam !
Kiedy¶ w wakacje przeczyta³am jakie¶ 30 tomów tej serii Polecam, tylko ja to czyta³am w szkole podstawowej. Tylko tu o mi³o¶ci du¿o nie bêdzie, to krymina³y, ale naprawdê wci±gaj±ce

Cytat:
Napisane przez cukrowa_wieszczka Poka¿ wiadomo¶æ
Ja od siebie polecam ca³± Sagê o Ludziach Lodu Margit Sandemo
O, to zdecydowanie powinno ci przypasæ do gustu.

Jeeej, ile '' w jednym po¶cie

Kto¶ ju¿ wspomina³ o Zafonie, ale poleca³ ca³± ksi±¿kê, a Zafon stworzy³ ca³± seriê m³odzie¿ow±, która powinna ci siê zpodobaæ. Taka m³odzie¿ówka z nutk± grozy i fantastyki.

:O Zniszczyli¶cie mi dzieciñstwo. Wesz³am na ten link z Wikipedii i siê dowiedzia³am, ¿e Hitchcock nie napisa³ ¯ADNEJ z tych ksi±¿ek, ¿e by³y tylko sygnowane jego nazwiskiem!!!

Kto¶ wy¿ej poleci³ 'Piêcioro dzieci i co¶' To ksi±¿ka dla dzieci i to tych m³odszych, nie dla nastolatków.

Edytowane przez arrachne
Czas edycji: 2013-01-28 o 19:27
arrachne jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 19:56   #57
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 44 997

Cytat:
Napisane przez Demi93 Poka¿ wiadomo¶æ
Szaja, law ju, moje absolutne numero uno

no te¿ ³yknê³am, rok temu, maj±c 33 lata ale czyta³o siê naprawe dobrze.

^^ A piêtnastu nie mam, widzê wady i absurdy, a i tak kocham

Skoro Buszuj±cy, to Zabiæ drozda te¿ dorzucam. Zawód: wied¼ma Olgi Gromyko, Córka dymu i ko¶ci, Anielski ogieñ, Diabelskie maszyny (prequel wspomnianych wy¿ej Darów, te¿ uwielbiam - Will&Magnus <3), Neil Gaiman, seria Private Kate Brian, seria o Flawii de Luce, Istota cienia Susan Rauchhaus, B³ekitnokrwi¶ci (achtung, odmó¿d¿acz, achtung), Kamila Ewy Barañczak, Akademia Wampirów, Magia k±sa, seria Poca³unki wampira i tyle w tej chwili pamiêtam

Wiêkszo¶æ to lekkie ksi±¿ki, sporo paranormal romance.
W³asnie mia³am pisaæ ¶wietna rzecz. Olga Gromyko te¿ fajnie pisze.

Cytat:
Z m³odzie¿owych to bym jeszcze poleci³a co¶ Pilipiuka ale mi³o¶ci to tam nie ma, np. Kuzynki.
Ooooo tak!
Nie tylko trylogia o kuzynkach, ale przecie¿ = Oko jelenia ca³e, 6 tomów! i Norweski dziennik, 3 tomy.

A Chmielewska? Jako anstolatka zaczê³am czytaæ w³a¶nie, tyle, ¿e tam bez sexu

Z fantastyki - Jakub ¯ulczyk te¿.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 19:57   #58
201706121151
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 228

Polecam Ma³gorzatê Gutowsk±-Adamczyk. Pisze przepiêkne ksi±¿ki, tworzy wspania³e historie, bohaterów, z którymi mo¿na siê uto¿samiaæ i nie s³odzi, tak jak to robi wiêkszo¶æ autorów. Moj± ulubion± s± "Niebieskie nitki" .
201706121151 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 20:06   #59
funk_you
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 549

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38896165]Seria Colette o Klaudynie.
Seria "Dary Anio³a"
A mo¿e Joanna Fabicka i jej Rudolf?
Albo Adrian Mole [/QUOTE]
Od kilku lat znam seriê Fabickiej i ci±gle mnie ¶mieszy! Polecam te¿ 'Idê w tango. Romans histeryczny'

Ja jestem z pokolenia Plotkary, Zmierzchu itp ale poleci³abym z czystym sumieniem 'Je¿ycjadê' Musierowicz. Czyta³y j± moja mama w moim wieku( tzn wcze¶niej bo w tym roku ju¿ mi 20 stuknie) i babcia. Niektóre czê¶ci mam jeszcze po niej. Ponadczasowe ksi±¿ki!
funk_you jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-28, 20:08   #60
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38909385]
Ooooo tak!
Nie tylko trylogia o kuzynkach, ale przecie¿ = Oko jelenia ca³e, 6 tomów! i Norweski dziennik, 3 tomy.
[/QUOTE]
ja czyta³am jego ksi±¿ki o Wêdrowyczu. wprawdzie mi³o¶ci tam nie ma, ale poczucie humoru pierwsza klasa.
z tego co pamiêtam, co ja czyta³am to np.:
Ma³gosia kontra Ma³gosia
Godzina p±sowej ró¿y
Sposób na Alcybiadesa

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:50.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.