![]() |
#31 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 352
|
Dot.: Dobre m³odzie¿owe ksi±zki
ja polecam piêædziesi±t twarzy Greya zreszt± ca³± trylogie
![]() ![]() ![]()
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 ksi±¿ki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 443
|
Ja jeszcze czyta³am tak± seriê Porachunki z przygod± o harcerzu-detektywie.
http://www.petek.net.pl/porachunki.htm Pamiêtam, ¿e mi siê podoba³a, bo sama by³am harcerk±. G³ówny bohater mia³ dziewczynê, wiêc o mi³o¶ci nastolatków te¿ co¶ tam by³o. Ale mo¿e to za dziecinne, bo opisów seksu nie by³o? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 080
|
Ja polecam "Stowarzyszenie wêdruj±cych d¿insów" (by³ te¿ taki film. O 4 przyjació³kach, ka¿da wyje¿dza gdzie¶ indziej na wakacje i ka¿da ma jakie¶ przygody
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Evil olivE
Wiadomo¶ci: 531
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 571
|
Przypomnia³am sobie jeszcze jedn± ¶wietn± seriê ksi±¿ek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przygod...etektyw%C3%B3w Bardzo polecam ! ![]()
![]() |
![]() |
#36 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 954
|
Cytat:
Chodzi³o mi o to tylko i wy³±cznie, ¿e ksi±¿ki czytam na co dzieñ ambitniejsze i nie s±dzê, ¿eby jedno powie¶cid³o doprowadzi³o do umys³owej Kambod¿y. Ot g³upotka do poczytania, szmira, nie pozostawiaj±ca g³êbszego ¶ladu, acz na chwilê ciekawa - nie chodzi mi nawet o fabu³ê, o w±tki seksualne, o których siê pisze wszêdzie, mnie osobi¶cie zainteresowa³a sylwetka psychologiczna bohatera. Bo na tle tych wszystkich wampirów i archanio³ów we wspó³czesnej literaturze m³odzie¿owej Grey ma jakie¶ wady, demony, na pod³o¿u patologicznego dzieciñstwa. Dlatego my¶lê, ¿e nawet w takiej "szmirze" mo¿na znale¼æ co¶ sensownego. Ta ksi±¿ka z miejsca podbi³a listy bestsellerów, wiêc mia³am ochotê j± przeczytaæ, ¿eby wiedzieæ co na tym rynku literackim siê dzieje. Kiedy¶ w ¿yciu mam nadziejê pracowaæ w dziennikarstwie, dlatego bycie na bie¿±co w niczym mi nie przeszkodzi. Wspomniana tu ju¿ wcze¶niej seria "Nie dla mamy, nie dla taty..." równie¿ zbyt g³êboka nie jest i przypomina wersjê light harlequinów pisanych pod ten sam deseñ ka¿dy, ale ona takich kontrowersji o dziwo, nie wywo³uje. Tak samo zreszt± jak wiêkszo¶æ powie¶cide³ek m³odzie¿owych. Trudno znale¼æ teraz typowe pere³ki, a nie ukrywajmy, nie ka¿da m³oda dziewczyna bêdzie zachwycaæ siê Wied¼minem np. ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 538
|
Polecam,
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/57786/ksiaze-mgly czyta³am ostatnio i bardzo mi siê podoba³o. Pasuje dla nastolatka/ki, jest przygoda, pierwsza mi³o¶æ, pierwsze do¶wiadczenia itd obecnie czytam "kwiat ¶niegu" i wydaje mi siê, ¿e te¿ nadaje siê dla m³odzie¿y. Powie¶æ o przyja¼ni dwóch chiñskich dziewczynek z bardzo skrajnych klas spo³ecznych. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/34373...retny-wachlarz
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2013-01-28 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 19 414
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38896165]Seria Colette o Klaudynie.
Seria "Dary Anio³a" A mo¿e Joanna Fabicka i jej Rudolf? ![]() Albo Adrian Mole ![]() Szaja, law ju, moje absolutne numero uno ^^ A piêtnastu nie mam, widzê wady i absurdy, a i tak kocham ![]() Skoro Buszuj±cy, to Zabiæ drozda te¿ dorzucam. Zawód: wied¼ma Olgi Gromyko, Córka dymu i ko¶ci, Anielski ogieñ, Diabelskie maszyny (prequel wspomnianych wy¿ej Darów, te¿ uwielbiam - Will&Magnus <3), Neil Gaiman, seria Private Kate Brian, seria o Flawii de Luce, Istota cienia Susan Rauchhaus, B³ekitnokrwi¶ci (achtung, odmó¿d¿acz, achtung), Kamila Ewy Barañczak, Akademia Wampirów, Magia k±sa, seria Poca³unki wampira i tyle w tej chwili pamiêtam ![]() Wiêkszo¶æ to lekkie ksi±¿ki, sporo paranormal romance. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 811
|
Cytat:
Grey to fanfiction, czyli nie do koñca literatura. (napisa³a, ¿e chce o seksie no to co siê tak czepiacie XD ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usuniête
|
No, Greya w wersji zmierzchowej mam nawet na kompie, pobrane z chomika
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Bia³a Dama
Wiadomo¶ci: 6 434
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 809
|
Cytat:
Powiem szczerze- Twoje posty mnie przera¿aj±. 1. temat brzmi "ksi±¿ki m³odzie¿owe". nie wiem, gdzie widzisz akcent m³odzie¿owy w tym swoim och³apie, ale gdzie¶ on musi byæ, skoro zdecydowa³a¶ siê go poleciæ nastolatce. pewnie nale¿y go szukaæ miêdzy jednym opisem seksu, a drugim. 2. fascynuje Ciê postaæ bohatera. no to akurat mnie dziwi, bo jest to wyj±tkowo plastikowa kukie³ka. jak z wosku. wady ma takie, coby przyci±gn±æ i zainteresowaæ kobiety. brak nawet odrobiny prawdopodobieñstwa k³uje w oczy. 3. ja te¿ przeczyta³am, bo lubiê siê orientowaæ, co ludzie aktualnie czytaj±, ale kiedy kto¶ prosi mnie o polecenie dobrej literatury, to na pewno nie wyskakuje z fanfiction zmierzchu. szukam jednak trochê g³êbiej, bo fajnie wynie¶æ co¶ z lektury, co¶ warto¶ciowego. Ty natomiast polecasz ludziom co¶, co ma ¿enuj±co niski poziom i t³umaczysz swój wybór bardzo mêtnie. 4. ostatni i chyba najbardziej smutny punkt mojej wypowiedzi. jako przysz³y filolog zapewne zdajesz sobie sprawê, ze literatura niesie ze sob± pewne przes³ania i tre¶ci. powinna¶ zatem wiedzieæ, ¿e ta konkretnie ksi±¿ka niesie bardzo negatywny obraz kobiety oraz zwi±zku miêdzy dwojgiem ludzi. nie jestem przesadnie poprawna politycznie, ale nie wyobra¿am sobie polecaæ takich pozycji m³odym ludziom i jeszcze popieraæ to zdaniem "studiujê polonistykê". jedno z drugim siê nie klei.
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usuniête
|
Olenkasz, ale Grey nie niesie ¿adnego obrazu zwi±zku, bo relacja Any i Greya to nie jest zwi±zek. To relacja Pan-uleg³a, tylko Anie po jakim¶ czasie przestaje to pasowaæ, bo zakocha³a siê w Greyu i chce z nim stworzyæ prawdziwy zwi±zek - nie relacjê opart± na kontrakcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 232
|
Ja uwielbia³am ksi±¿ki Ewy Nowak m.in.:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50796/kiedys-na-pewno http://lubimyczytac.pl/ksiazka/36351...da-w-chodakach http://lubimyczytac.pl/ksiazka/36351...da-w-chodakach I wiele, wiele innych.....No oczywi¶cie "Zapach rumianku", "Za minutê pierwsza mi³o¶æ", "Jezioro osobliwo¶ci", "Zapa³ka na zakrêcie" itd. ![]() Mile zaskoczy³a mnie te¿ ta pozycja: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/58920/cpun-i-samarytanka tytu³ wydawa³ siê banalny, temat oklepany, ale na prawdê szczerze polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 60
|
Ja od siebie polecam ca³± Sagê o Ludziach Lodu Margit Sandemo. G³ównie o mi³o¶ci, lecz nie tylko (choæ s± i pierwsze razy
![]() ![]() Lektura superwysokich lotów to mo¿e nie jest, ale moim zdaniem na tle typowych ksi±¿ek dla nastolatek wypada nie¼le, jest naprawdê wiele ciekawych w±tków. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 809
|
Cytat:
chodzi³o mi o relacjê bardziej, ni¿ o zwi±zek. zreszt±, moim osobistym zdaniem, ta ksi±¿ka nijak ma siê do prawdziwego bdsm'u. przek³amuje obraz zupe³nie. historia zupe³nie odrealniona. wypowiada³am siê na ten temat (nie tylko ja, pad³o du¿o sensownych wypowiedzi) w w±tku o tej ksi±¿ce na kulturze. polecam przejrzeæ, ciekawe linki podawano. nie mnie oceniaæ, co siê ludziom podoba, ale polecanie tego 'm³odzie¿y' jest ¿enuj±ce. eot.
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 954
|
.
Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2013-01-28 o 17:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 559
|
Cytat:
![]() Z takich bardziej obyczajowych to polecam Letnia akademia uczuæ Hanny Kowalewskiej i Liceali¶ci Andrzeja Klawittera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usuniête
|
Co za lincz
![]() Z m³odzie¿owych to bym jeszcze poleci³a co¶ Pilipiuka ale mi³o¶ci to tam nie ma, np. Kuzynki. Kto¶ wy¿ej pisa³ o sadze o ludziach lodu - podoba³a mi siê aczkolwiek to typowy harlekin historyczny, i czasem te¿ jest ostro. Artemis Fowl ciekawy, Pottera znasz na bank. Id¼ do empiku po prostu do pó³ki z m³odzie¿ow±, ale tam jest obecnie 90% wampirów, 9% Maria Zuzanna ma 16 i odkry³a niezwyk³e zdolno¶ci i 1% czego¶ innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 595
|
Angus stringi i przytulanki
![]() ![]() Stowarzyszenie wêdruj±cych jeansów, Dzieci z dworca ZOO ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- jak patrzê na ok³adkê to a¿ siê czujê staro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Candycotton - Mary Sue jest prawie wszêdzie, nawet moich ukochanych Darów to nie ominê³o :< Marysia Zuzia i jej boski i tajemniczy Trulawer, fu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usuniête
|
Moi znajomi ostatnio nazwali corki blizniaczki Maria i Zuzanna, ale jestem pewna, ze nieswiadomie bo nie podejrzewam ich o znajomosc tematu. *z cyklu jak skrzywdzic dziecko imieniem*
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 916
|
Jak by³am w Twoim wieku czyta³am t± sagê:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/151571/swiat-czarownic Teraz chyba bêdzie wznowiona- gdzie¶ o tym w necie czyta³am. Biblioteki mog± mieæ. Poza tym mogê poleciæ Lema. Julio Cortazar, Perez-Reverte to te¿ przyjemne ksi±¿ki i fajni autorzy. Do¶æ przyjemn± lektur± i do¶æ lekk± by³a dla mnie Bezsenno¶æ w Tokio Bruczkowskiego. Te¿ mogê poleciæ. Mogê te¿ poleciæ seriê, któr± teraz sama czytam- tzw. historical fiction. Obecnie czytam "Sekret Tudorów" Wcze¶niej wci±gnê³a mnie "Ostatnia Królowa". Nie polecam tylko "Wyznañ Katarzyny Medycejskiej" poniewa¿ bardzo m³oda osoba mo¿e akurat tej postaci nie zrozumieæ. Ale mo¿e siê mylê. Warto znaæ seriê Sensacje XX wieku Wo³oszañskiego- ciekawych rzeczy mo¿na siê z niej dowiedzieæ. I nauka historii idzie ³atwiej i przyjemniej. Krymina³y Agaty Christie czy Borisa Akunina, które sama teraz czytam te¿ mogê poleciæ. Z typowo m³odzie¿owych- np. Piêcioro dzieci i co¶, oraz inne ksi±¿ki z tej serii. W Twoim wieku czyta³am te¿ Juliusza Verne. Je¶li lubisz literaturê przygodow± polecam. I Alexandra Dumas- jako nastka przeczyta³am ca³o¶æ przygód 3 muszkieterów, nawet czê¶æ 20 lat pó¼niej. ![]() Romansid³a jako¶ nigdy mnie nie poci±ga³y, ale je¶li ty lubisz to polecam: http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=1207 http://lubimyczytac.pl/ksiazka/48395...e-starego-sadu Ta ostatnia zrobi³a na mnie bardzo du¿e wra¿enie, choæ za romansami nie przepadam. Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2013-01-28 o 18:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usuniête
|
Jak ka¿dy kto kiedykolwiek mia³ styczno¶æ z jak±kolwiek córk± Voldemorta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 363
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Jeeej, ile ' ![]() ![]() Kto¶ ju¿ wspomina³ o Zafonie, ale poleca³ ca³± ksi±¿kê, a Zafon stworzy³ ca³± seriê m³odzie¿ow±, która powinna ci siê zpodobaæ. Taka m³odzie¿ówka z nutk± grozy i fantastyki. :O Zniszczyli¶cie mi dzieciñstwo. Wesz³am na ten link z Wikipedii i siê dowiedzia³am, ¿e Hitchcock nie napisa³ ¯ADNEJ z tych ksi±¿ek, ¿e by³y tylko sygnowane jego nazwiskiem!!! Kto¶ wy¿ej poleci³ 'Piêcioro dzieci i co¶' ![]()
Edytowane przez arrachne Czas edycji: 2013-01-28 o 19:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie tylko trylogia o kuzynkach, ale przecie¿ = Oko jelenia ca³e, 6 tomów! i Norweski dziennik, 3 tomy. A Chmielewska? Jako anstolatka zaczê³am czytaæ w³a¶nie, tyle, ¿e tam bez sexu ![]() Z fantastyki - Jakub ¯ulczyk te¿. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 228
|
Polecam Ma³gorzatê Gutowsk±-Adamczyk. Pisze przepiêkne ksi±¿ki, tworzy wspania³e historie, bohaterów, z którymi mo¿na siê uto¿samiaæ i nie s³odzi, tak jak to robi wiêkszo¶æ autorów. Moj± ulubion± s± "Niebieskie nitki"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 549
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38896165]Seria Colette o Klaudynie.
Seria "Dary Anio³a" A mo¿e Joanna Fabicka i jej Rudolf? ![]() Albo Adrian Mole ![]() ![]() Ja jestem z pokolenia Plotkary, Zmierzchu itp ale poleci³abym z czystym sumieniem 'Je¿ycjadê' Musierowicz. Czyta³y j± moja mama w moim wieku( tzn wcze¶niej bo w tym roku ju¿ mi 20 stuknie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38909385]
Ooooo tak! Nie tylko trylogia o kuzynkach, ale przecie¿ = Oko jelenia ca³e, 6 tomów! i Norweski dziennik, 3 tomy. [/QUOTE] ja czyta³am jego ksi±¿ki o Wêdrowyczu. wprawdzie mi³o¶ci tam nie ma, ale poczucie humoru pierwsza klasa. z tego co pamiêtam, co ja czyta³am to np.: Ma³gosia kontra Ma³gosia Godzina p±sowej ró¿y Sposób na Alcybiadesa
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:50.