żona a samotna matka w Polsce - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-20, 15:29   #31
Luba
Zakorzenienie

Dot.: żona a samotna matka w Polsce

Cytat:
Napisane przez Melie Pokaż wiadomość
Kto w Polsce ma lepiej pod względem finansowym? Kobieta, która ma męża i dzieci czy samotna matka?
Słyszałam, że małżeństwa mogą odliczyć wspólny podatek, zaś osoby nie wybierające podpisania dodatkowego papierku mają pierwszeństwa w żłobkach, przedszkolach...
Czy ci drudzy dostają też jakąś zapomogę od państwa, jeżeli dodatkowo pracują?
We wszystkich województwach jest tak samo?
Kiedyś dawno temu znałam pare, która po to, żeby dostawać dodatkową kasę nie brała ślubu i mieszkała osobno... No ja serio nie wiem jak pazernym trzeba być, żeby się na coś takiego zdecydować.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Pewnie, że różnie to bywa, u Kropki tak, u mnie siak i tyle.
Teoria teorią a sąd sądem
No nie mów, że się z mężem rozeszłaś

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 16:11   #32
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

No nie mów, że się z mężem rozeszłaś
Nie powiem.
Nadal razem z tym samym starym
a zasądzenia alimentow bylo nam potrzebne dawno temu.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 22:24   #33
dorotau20
Przyczajenie

jeśli chodzi o MOPS to zasiłek rodzinny + dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka ale w takim wypadku ojciec musi być nieznany
dorotau20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 06:08   #34
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja tez znam rodzine, gdzie matka podala ojca jako nieznanego mimo, ze razem mieszkali, bo costam jej sie nalezalo - i towcale nie byli ludzie ubodzy a wrecz odwrotnie. I wiem, ze jak jz to dostali (chyba o zasilek szlo, dodatkowe becikowe i dostanie sie starszej corki do przedszkola) to ojciec uznal dziecko.

Ja nie rozumiem jak mozna takie rzeczy robic. Nas tez namawiali na nie branie slubu, bo bedzie latwiej.

I tak mysle, co poczuje dziecko za kilkanascie lat, jak do czegos bedzie potrzebowalo pelnego aktu urodzenia i dowie sie, ze na poczatku mialo inne nazwisko i zapis "ojciec nieznany"?
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 07:23   #35
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Nie powiem.
Nadal razem z tym samym starym
a zasądzenia alimentow bylo nam potrzebne dawno temu.
Powiem szczerze, ulżyło mi jakoś

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 07:57   #36
aja1
Zakorzenienie

Mnie też jedna osoba z rodziny namawiała, rozwódka, że nie warto itd.
Dla mnie to jest skrzywienie, ze pieniądz jest najwazniejszy w życiu, bo zdrowia sobie za pieniądze nie kupią ;/

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 20:34   #37
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
I tak mysle, co poczuje dziecko za kilkanascie lat, jak do czegos bedzie potrzebowalo pelnego aktu urodzenia i dowie sie, ze na poczatku mialo inne nazwisko i zapis "ojciec nieznany"?
A to taki problem wytłumaczyć jaka była sytuacja?
To wychodzi na to, że powinnam zapaść się pod ziemię bo mam nieślubne dziecko i inaczej się nazywamy bo co będzie jak za kilkanaście lat się wyda, że ślub wzięliśmy dużo później?

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Mnie też jedna osoba z rodziny namawiała, rozwódka, że nie warto itd.
Dla mnie to jest skrzywienie, ze pieniądz jest najwazniejszy w życiu, bo zdrowia sobie za pieniądze nie kupią ;/
Bez pieniędzy zdrowia nikt mieć nie będzie. Wszystko kosztuje.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 04:46   #38
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Glodomorku, ale jaka sytuacja? Chcieli wiecej kasy, wiec ojciec nie uznal dziecka - towytlumaczysz? Ze wazniejsze bylo te pare groszy? Tu nie chodzilo o kiepska sytuacje materialna ani o dziecko przed slubem przeciez - co to w ogole za porownanie? Mieszkali razem a na akciebylo wpisane ojciec nieznany - ja bym sie przejela i myslala nawet wbrew wszelkim tlumaczeniom, ze ojciec mnie nie chcial uznac za swoje dziecko z jakichs mi nie znanych powodow i tyle.
Stary 2013-02-23, 09:25   #39
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Bez pieniędzy zdrowia nikt mieć nie będzie. Wszystko kosztuje.
Chodziło mi bardziej o przykład, może być miłości za pieniądze nie kupią

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 09:33   #40
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Glodomorku, ale jaka sytuacja? Chcieli wiecej kasy, wiec ojciec nie uznal dziecka - towytlumaczysz? Ze wazniejsze bylo te pare groszy? Tu nie chodzilo o kiepska sytuacje materialna ani o dziecko przed slubem przeciez - co to w ogole za porownanie? Mieszkali razem a na akciebylo wpisane ojciec nieznany - ja bym sie przejela i myslala nawet wbrew wszelkim tlumaczeniom, ze ojciec mnie nie chcial uznac za swoje dziecko z jakichs mi nie znanych powodow i tyle.
U nas nie było tego dylematu, bo tż chciał uzna dziecko i zrobił to przed porodem tak że gdyby coś mi się stało to dziecko miało ojca.
Ja nie widzę nic złego w powiedzeniu dziecku, że mieliśmy trudną sytuację finansową i niektóre sprawy uregulowaliśmy później po otrzymaniu zasiłku.
Bardziej zastanawiałabym się nad moralną stroną, bo jak by nie patrzeć to wyłudzanie pieniędzy od państwa i to zasługuje na potępienie.
I na pewno nie czekałabym z przekazaniem takiej informacji 40lat aż dziecko będzie potrzebować akt urodzenia i dowie się prawdy tylko normalnie powiedziała i nie robiła z tego problemu i tajemnicy.

Samo wpisanie do aktu niczego tak na prawdę nie oznacza. Bo czy automatycznie dziecko jest chciane przez ojca? A mało jest przypadków, że w akcie figuruje np mąż a ojcem był kochanek? Bez badania dna teraz można wszystko podważyć.

Edytowane przez Glodomorek
Czas edycji: 2013-02-23 o 09:36
Stary 2013-02-23, 10:11   #41
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja mysle, ze za bardzo patrzysz przez swoj pryzmat na te sytuacje, ktora opisalam - mowie o ludziach, ktorzy absolutnie nie mieli zlej sytuacji rodzinnej a wlasnie chcieli wyludzic od panstwa kase, bo mozna. Ta sama rodzina prowadzac dzialalnosci gospodarcze od ponad 30 lat ma ciagle "straty". Taki typ ludzi. Ale o ile nie czepiam sie samego wyludzenia, o panstwo nie dba o ludzi o tyle wyludzanie pod pretekstem dziecka mnie drazni. I gdyby pozniej chcieli dziecku tlumaczyc, ze przez zla sytuacje finansowa tak zrobili to zwyczajnie by sklamali.
Dziecko moze sobie pozniej sporo dopowiedziec dowiadujac sie o tym z aktu, tym bardziej, ze akurat w tym przypadku rodzice nie sa juz razem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-23, 12:23   #42
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mysle, ze za bardzo patrzysz przez swoj pryzmat na te sytuacje, ktora opisalam - mowie o ludziach, ktorzy absolutnie nie mieli zlej sytuacji rodzinnej a wlasnie chcieli wyludzic od panstwa kase, bo mozna. Ta sama rodzina prowadzac dzialalnosci gospodarcze od ponad 30 lat ma ciagle "straty". Taki typ ludzi. Ale o ile nie czepiam sie samego wyludzenia, o panstwo nie dba o ludzi o tyle wyludzanie pod pretekstem dziecka mnie drazni. I gdyby pozniej chcieli dziecku tlumaczyc, ze przez zla sytuacje finansowa tak zrobili to zwyczajnie by sklamali.
Dziecko moze sobie pozniej sporo dopowiedziec dowiadujac sie o tym z aktu, tym bardziej, ze akurat w tym przypadku rodzice nie sa juz razem.
Ale my się przecież zgadzamy. Dla mnie po prostu gorsze jest wyłudzanie pieniędzy niż fakt późniejszego wpisania do aktu urodzenia. Bo to tylko papierek.
Stary 2013-02-23, 12:52   #43
ilonkaczapela
Zakorzenienie

No to sie zle zrozumialysmy
Stary 2013-02-25, 20:21   #44
Mirabilka
Zakorzenienie

jak czytam niektóre wypowiedzi odnośnie alimentów to mam wrażenie, że niektóre oczekiwały, że Sędzia z własnej kieszeni dołoży

akurat mam odmienne zdanie - co do tego jak obliczany jest wymiar alimentów - bo jest to określone i po stronie matki leży udowodnienie ( rachunkami przede wszystkim) ile wynosi miesięczne utrzymanie dziecka.
Ale nie ma co liczyć na alimenty 1000 zł jak delikwent zarabia 1500 zł.
Średnia kwota alimentów to 20-30% zarobków - oczywiście tych udowodnionych. A i pracę na czarno da się udowodnić. Kwestia odpowiedniego przygotowanie się do sprawy.

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości