![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: żona a samotna matka w Polsce
Cytat:
No nie mów, że się z mężem rozeszłaś
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Nie powiem.
Nadal razem z tym samym starym ![]() a zasądzenia alimentow bylo nam potrzebne dawno temu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
jeśli chodzi o MOPS to zasiłek rodzinny + dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka ale w takim wypadku ojciec musi być nieznany
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Ja tez znam rodzine, gdzie matka podala ojca jako nieznanego mimo, ze razem mieszkali, bo costam jej sie nalezalo - i towcale nie byli ludzie ubodzy a wrecz odwrotnie. I wiem, ze jak jz to dostali (chyba o zasilek szlo, dodatkowe becikowe i dostanie sie starszej corki do przedszkola) to ojciec uznal dziecko.
Ja nie rozumiem jak mozna takie rzeczy robic. Nas tez namawiali na nie branie slubu, bo bedzie latwiej. I tak mysle, co poczuje dziecko za kilkanascie lat, jak do czegos bedzie potrzebowalo pelnego aktu urodzenia i dowie sie, ze na poczatku mialo inne nazwisko i zapis "ojciec nieznany"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Mnie też jedna osoba z rodziny namawiała, rozwódka, że nie warto itd.
Dla mnie to jest skrzywienie, ze pieniądz jest najwazniejszy w życiu, bo zdrowia sobie za pieniądze nie kupią ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To wychodzi na to, że powinnam zapaść się pod ziemię bo mam nieślubne dziecko i inaczej się nazywamy bo co będzie jak za kilkanaście lat się wyda, że ślub wzięliśmy dużo później? Bez pieniędzy zdrowia nikt mieć nie będzie. Wszystko kosztuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Glodomorku, ale jaka sytuacja? Chcieli wiecej kasy, wiec ojciec nie uznal dziecka - towytlumaczysz? Ze wazniejsze bylo te pare groszy? Tu nie chodzilo o kiepska sytuacje materialna ani o dziecko przed slubem przeciez - co to w ogole za porownanie? Mieszkali razem a na akciebylo wpisane ojciec nieznany - ja bym sie przejela i myslala nawet wbrew wszelkim tlumaczeniom, ze ojciec mnie nie chcial uznac za swoje dziecko z jakichs mi nie znanych powodow i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Chodziło mi bardziej o przykład, może być miłości za pieniądze nie kupią
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie widzę nic złego w powiedzeniu dziecku, że mieliśmy trudną sytuację finansową i niektóre sprawy uregulowaliśmy później po otrzymaniu zasiłku. Bardziej zastanawiałabym się nad moralną stroną, bo jak by nie patrzeć to wyłudzanie pieniędzy od państwa i to zasługuje na potępienie. I na pewno nie czekałabym z przekazaniem takiej informacji 40lat aż dziecko będzie potrzebować akt urodzenia i dowie się prawdy tylko normalnie powiedziała i nie robiła z tego problemu i tajemnicy. Samo wpisanie do aktu niczego tak na prawdę nie oznacza. Bo czy automatycznie dziecko jest chciane przez ojca? A mało jest przypadków, że w akcie figuruje np mąż a ojcem był kochanek? Bez badania dna teraz można wszystko podważyć. Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2013-02-23 o 09:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Ja mysle, ze za bardzo patrzysz przez swoj pryzmat na te sytuacje, ktora opisalam - mowie o ludziach, ktorzy absolutnie nie mieli zlej sytuacji rodzinnej a wlasnie chcieli wyludzic od panstwa kase, bo mozna. Ta sama rodzina prowadzac dzialalnosci gospodarcze od ponad 30 lat ma ciagle "straty". Taki typ ludzi. Ale o ile nie czepiam sie samego wyludzenia, o panstwo nie dba o ludzi o tyle wyludzanie pod pretekstem dziecka mnie drazni. I gdyby pozniej chcieli dziecku tlumaczyc, ze przez zla sytuacje finansowa tak zrobili to zwyczajnie by sklamali.
Dziecko moze sobie pozniej sporo dopowiedziec dowiadujac sie o tym z aktu, tym bardziej, ze akurat w tym przypadku rodzice nie sa juz razem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
No to sie zle zrozumialysmy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
jak czytam niektóre wypowiedzi odnośnie alimentów to mam wrażenie, że niektóre oczekiwały, że Sędzia z własnej kieszeni dołoży
![]() akurat mam odmienne zdanie - co do tego jak obliczany jest wymiar alimentów - bo jest to określone i po stronie matki leży udowodnienie ( rachunkami przede wszystkim) ile wynosi miesięczne utrzymanie dziecka. Ale nie ma co liczyć na alimenty 1000 zł jak delikwent zarabia 1500 zł. Średnia kwota alimentów to 20-30% zarobków - oczywiście tych udowodnionych. A i pracę na czarno da się udowodnić. Kwestia odpowiedniego przygotowanie się do sprawy.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.